|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł do kolejnej czesci
|
|||
| 1. Maluchy nam powoli mówić zaczynają: bam, hau hau i daj ogólka wokoło się rozlegają. |
|
0 | 0% |
| 2.Biegamy, piszczymy, na szafki wchodzimy, nie możemy się doczekać sanek i zimy. |
|
15 | 35,71% |
| 3.Jestem już duży, biegam i mówię, lecz dalej mamę najbardziej lubię. |
|
0 | 0% |
| 4.Tańczą, w żłobku siedzą, mówią tata, mama, rośnie nam tak szybko gromadka kochana. |
|
1 | 2,38% |
| 5. Wyłażące zęby i rozbite nosy, takie są roczniaków z małym hakiem losy. |
|
15 | 35,71% |
| 6. Dwa lata temu byłem komórką, a dziś śmiało biegam po całym podwórku |
|
0 | 0% |
| 7.Czapa, szalik ciepłe butki, strój na zimę mam cieplutki |
|
3 | 7,14% |
| 8. Słówek znam już coraz wiecej, w parku coraz szybciej pędze. |
|
4 | 9,52% |
| 9. Roczek z górka liczę sobie wciąż zawracam mamie w głowie |
|
4 | 9,52% |
| Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#871 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niemowlęctwo juz za nami, drugi roczek zaczynamy! Letnie dzieci 2011.
Bella, Domek też lubi ubikacje
Ale podobnie jak Brumek wymieniliśmy klapę na wolnoopadającą, więc o paluchy się nie martwię, ale muszę pilnować, żeby nie wyciągał kostkek Łazienka MUSI u nas być zamknięta. Ale bardziej od ubikacji interesują go patyczki do uszu, mop i słuchawka od wanny. Ostatnio nauczył się sam włączać wodę...Cytat:
|
|
|
|
|
#872 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
szymon tez ma bardzo niewidoczna, nie da rady zsunac. Raz wystraszylam sie, ze w ogole dziurka mu zarosla :P Ale wszystko jest ok, pokazalam pediatrze.
|
|
|
#873 |
|
Wtajemniczenie
|
Pstryk!
7:30 i nikogo nie ma ? No nie mówcie, że śpicie
|
#875 |
|
Rozeznanie
|
Dobry
![]() Jacieee nie śpimy tzn ja nie śpie, moja Zuzka jeszcze śpi!!! Nie wiem o co cho, bo poszla spac wczoraj przed 20, w nocy sie w sumie nie budzila.. raz tylko zeby ja za raczke potrzymac.. no i jak zasnela to i śpi do teraz![]() a jestem na pasku, obecnacialem ale nie duchem zgłębiam od kiku dni bardzo wnikliwie temat, bo na 100 % bede sie starala o dotacje na ten mój lumpeks pogadałam ze znajomymi i mam namiary do faceta, który ma lokale w centrum do wynajęcia.. nie będzie taniej, ale jest w stanie zrezygnować z zapłaty z góry za kilka miesięcy, a to spore ułatwienie finansowe.. mam też namiary na drukarnie, jak moja kolezanka sie ladnie usmiechnie to za uotki zapłace 'grosze' i namiary na chopaka, który jest w stanie przywieźć mi ciuchy ze szwecji bez posrednika w postaci hurtowni... kolezanka jest mi w stanie dorzucic 7 tys. na realizacje. Czas sie szybko sprecyzowac i zabierac sie z biznes plan
|
|
|
|
#876 | ||||
|
Zadomowienie
|
Jacieee wiesz, że trochę się wzruszyłam Twoją opowieścią mieszkaniową? Zwłaszcza ostatnimi zdaniami. Jesteś wspaniałą kobietą!
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
My mamy skierowanie do chirurga w sprawie wędrujących jąder, ale w sumie z tym do dwóch lat też nic się nie robi, więc się zastanawiam, czy konsultacja teraz ma sens. Zobaczcie jakie fajne wątki są na "mama z klasą": https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=642742 ![]() ---------- Dopisano o 08:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ---------- Cytat:
![]() ![]()
|
||||
|
|
|
#877 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() padłam po przeczytaniu wątku. ![]() dzień dobry z rana ktoś mi stresci co u Marinki? bo nie mam czasu na nadrobienie a ciekawi mnie co z tym mieszkankiem 25m2 czy wypaliło? ![]() Marinko ostatnio zalatana jestem.. jeszcze z tż-tem kosa... ech życie.. Brumek dla Tymka za kroczki ![]() Cookie powodzenia w realizacji planu - myśle że naprawde może się udac bo pomysł świetny - sama lubię takie selekcjonowane lumpy z ładnie porozwieszanymi ciuszkami - bo w tych "grzebanych" lumpach teraz coraz gorzej jest - same szmaty beznadziejne i ceny też coraz mniej atrakcyjne - a w tych selekcjonowanych przynajmniej mozna kupic cos ładnego wczoraj w takim własnie kupiłam sobie do pracy trzy bluzki koszulowe eleganckie po 6zł każda
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2012-09-07 o 08:18 |
|
|
|
|
#878 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Bry znad kawy ![]() ŁAZIENKA u nas od dawna drzwi szczelnie zamknięte.. Najpierw hitem była kostka - zwłaszcza probowanie jej smaku no i oczywiście pluskanie sie w wodzie.. później padło na spuszczanie wody - nie narobilibyśmy na rachunki ![]() Kolejnym hitem rozwijanie i darcie na kawałeczki papieru toaletowego.. teraz jak tylko wpada do lazienki obiera kierunek do szczotki do czyszczenia toalety i.. myje sobie nogi Zresztą chce jej oszczedzic bolesnych wspomnien... pamietam jak dzis.. mialam 4 lata i lizaka.. spadł mi na podłogę i cóż mogłam poradzić, że umywalka była taaak wysoko.. a że człowiek w życiu radzić sobie musi.. umyłam w kibelku i co? Mama mi go wyrzuciła tyle powiem... Cytat:
Uwielbiam Twojego syna Cytat:
Ja ide dzisiaj lepsze niz lumpy![]() Siostra w Wiedniu ma dobrze, są w każdą niedzielę i to takie potężne, bo tutaj to tylko tak jak teraz na zimę, później przed latem itd Cytat:
brakło słowa jak to dokładnie nazwac ale dokladnie o coś takiego chodzi, z tym że nie każdyw swoim garazu a w jednym miejscu![]() Cytat:
Tymuś!Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#879 |
|
Wtajemniczenie
|
ja też jestem..razem z myhą w krzachorach siedzę...
niewyspana jestem, bo hanka ostatnio bardzo mi w nocy marudzi...dzisiaj od 3-4 była przerwa w spaniu i mamusia musiała ululać...a od rana od 6 mi towarzyszyła maruda w porannej przedpracowej toalecie ![]() a poza tym w pracy roboty dużo, w domu też.. na bieżąco jestem, ale sił na pisanie mi już ni wystarcza ![]() scio witaj zgubo jaciee nie irytuje Cię ten grający nocnik (bo z tego co kojarzę nasze dzieciaki mają takie same "cudeńka") jak rano posadzę Haneczkę na niego i uda jej się akurat załatwić to potem cały dzień mi się po głowie tucze "toaletowy papier, toaletowy papier, w rolce jest..." masakra jakaś!!! a przepis na domowy kociołek na pewno i ja wypróbuję bo my z tż-tem też się zajadamy kociołkiem w sezonie letnio-grillowym natko współczuje przejść z promotorką... dziubku, crazy - na pewno w końcu się dziaciaki oswoją ze żłobkiem!! a początki z reguły zawsze są trudne cookie coby ten pomysł na biznes wypalił!!!!no i więcej nie pamiętam...biorę się za pracę... aha! monia u nas nawet 40 MM hanka nigdy nie wypiła..nawet 10 nie pociągnęła... ja też nie mam sił żeby w nocy z nią walczyć i u nas jeszcze w nocy się karmimy tak ok. 2-3 razy... mimo, że kaszki zjada całą michę przed snem... ale po raz ostatni kupiłam MM (tym razem jakieś o waniliowym smaku z Nestle) i będę próbować, jak nie zaciągnie to już więcej na pewno nie kupię!! |
|
|
|
#880 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
Moj Borysek cos kaszle, (taki ma brzydki odrywajacy), dzisiaj idziemy do lekarza na 11.40.Nie ma goraczki i innych objawow tylko(albo az)kaszel. Co podawalycie ,jakie lekarstwa? |
|
|
|
#881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My byliśmy niedawno u chirurga dziecięcego z podejrzeniem przepukliny i od razu pytałam o siusiaka. Lekarka sprawdziła i wg niej Radek ma małą dziurkę, kazała naciągać i jak będzie miała 1,5 roku to przyjść (ze skierowaniem od pediatry) to sprawdzi i prawdopodobnie da maść ze sterydami. Ja odciągam codziennie, dziurka jest większa ale nie wiem czy zadowoli chirurga. |
|
|
|
|
#882 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w żłobku artura artur z kolega cichaczem sie kiedys do wc dostali i wymyli wale kafelki szczotka do wc i woda z wc
|
|
|
|
|
#883 |
|
Wtajemniczenie
|
Beatko a co tam się z TŻ dzieje?
![]() Pieleszko no nie irytuje mnie, bo Dominikowi nie udało się jeszcze do niego nasiusiać. Sadzam go, ale przyznaję że dość rzadko i fanfary jeszcze nie grały ![]() Agulaabar no to trauma z tym lizakiem, ale nie powiem uśmiałam się Dominik też ma mini dziurkę w siusiaku. Naciągam bardzo delikatnie tylko w wannie, przy myciu. Tak co drugi dzień. Ale nie widzę, żeby się powiększała. Poczekamy pewnie z tym, aż skończy 2 lata, a ostatnio ktoś mi mówił nawet że 4 ![]() Dziewczyny dziękuję Wam za miłe słowa pod moim adresem
|
#884 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ---------- Cytat:
nie poparzy sie bo u nas piecyk gazowy zanim by sie wlaczyl to ja juz interweniuje
|
||
|
|
|
#885 | |||
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry
![]() TŻ powinien być dumny że ma taką żonę! ![]() Cytat:
)Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ze stulejką nie pomogę, bo u nas był wcześniej problem w przeciwną stronę ale potem urolog powiedział, że w razie czego pokazać się jak będzie miał ok. 5 lat, bo do tego czasu powinien się sam odkleić, a jeśli nie to dopiero wtedy będzie interweniował.
|
|
|
#886 |
|
Zakorzenienie
|
Brumku mój synek też tak miał, ..... byliśmy u lekarza w sierpniu i Maks miał pod napletkiem taką dużą białą maź i lekarz to wycisnął .... była krew i płacz, ale lekarz mówił że dobrze że poruszyliśmy ten temat ( podczas usg brzuszka ) bo za niedługi czas zrobiłby sie stan zapalny .... od miesiąca codziennie podczas kąpieli myje mu dobrze cycusia i sie nic tam w środku nie zbiera, Maks nic nie pamięta i jest git
![]() ech dziś piątek i za 4,5 godziny weekend ![]() ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- ja w takim przypadku dawałam flegamine kilka dni |
|
|
|
#887 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry.
Brumku, ogromne dla Tymka! U Nas cały czas etap z palcem/podparciem.Hania ma się już całkiem dobrze. Mam nadzieję, że szybko mi przejdzie, bo w niedzielę mamy długo wyczekiwanych gości. Kajool, za pobieranie krwi. ![]() Cookie, trzymam BARDZO mocno za powodzenie tego planu. Pomysł wydaje się rewelacyjny, niedługo pewnie Cię w "Dzień Dobry tvn" zobaczymy. Oni lubią promować osoby z ciekawymi pomysłami.Zamówiłam Hani czapę. |
|
|
|
#888 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#889 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#890 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#891 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie jest w każdy wtorek, czwartek i niedzielę ![]() U Nas też drzwi od łazienki MUSZĄ być obowiązkowo zamknięte. Co więcej zwykłe zamknięcie nie wystarczyło, bo Szymon sięgał do klamki i sobie otwierał Musieliśmy zrobić wysoko w drzwiach taką zasuwkę.. http://www.google.com/imgres?hl=pl&c...9,r:7,s:0,i:95
|
|
#892 |
|
Zakorzenienie
|
Monia próbowałam kakao na mm i wypije max 50ml ... można krowie mleko podawać? .... trochę się boję bo Maks miał problemy z nerkami .... niby już wszystko ok więc sama nie wiem .. a Ty już podajesz codziennie krowie mleko?
|
|
|
|
#893 | |
|
Zakorzenienie
|
hej mamuśki
Cytat:
), tylko on już po prostu nie chce siedzieć w niczym co ogranicza jego ruchy , je siedząc na normalnym dorosłym krześle (czyli zje kęsa, leci się pobawić, przyjdzie na kęsa, zejdzie pod stół.. itd).Ale to krzesełko zawsze można potraktowac jako nadstawkę na krzesło, bez tej tacki i po prostu przysunąć do stołu, więc Hania powinna w nim trochę posiedzieć, jedząc prosto ze stołu. Też planuję tę tackę niedługo zlikwidować, jak Lila przestanie robić taki syf wokół siebie ![]() Brumek co do stulejki to nic się nie obawiaj, to normalne. Filip też miał taką mikro-dziurkę, też miałam obawy że będzie miał stulejkę, ale własnie widzę że dziurka niedawno sama zaczęła mu się rozszerzać i nieco można już zsunąć ten napletek. A nic z tym nie robiliśmy, więc natura sama o to dba
Edytowane przez youyou Czas edycji: 2012-09-07 o 09:56 |
|
|
|
|
#894 |
|
Zakorzenienie
|
w złobku codziennie sa zupy mleczne. kaszke tez mam na mleku krowim (ryzową zwykle). jakos jak miala 11 mies to zrobilismy prowokacje i nic nie bylo (alergia wczesniej) wiec juz mogla jesc
|
|
|
|
#895 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć!
![]() Dziewczyny, tym razem ukąsiło Domka coś w ucho Coś na dworze, bo jak wróciliśmy z placu zabaw to zobaczyłam czerwone,napuchnięte ucho Coś upodobały sobie paskudy moje dziecko ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zakupy najlepsze na poprawienie humoru ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Domek też mi ostatnio w nocy bardzo marudzi, śpi do 3 fajnie a później muszę go tulić, byc obok i głaskać po główce. Później o 6 zasypia i śpi do 8:30 -9 Cytat:
Domek jak był mniejszy to dostał krople Deflagmin (czy jakoś tak), syrop prawoślazowy,witamina C. Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#896 |
|
Wtajemniczenie
|
słoneczko ja kupiłam jeszcze właśnie to mleko nestle, ale się nie spodziewam, że Hanna wypije cokolwiek
mleka krowiego trochę jej próbowałam dać z płatkami i nie podeszło jeszcze..spróbuję za jakiś czas znowu.. |
|
|
|
#897 |
|
Zakorzenienie
|
Pieleszko a ile zjada tej kaszki na kolację? ja robię na 150 wody +mm i kaszka do zagęszczenia i w ciągu dnia 2 małe danonki jada i na śniadanie też taka kaszka na mm ( zjada 2/3 tego co przygotuję) teraz jeszczę podaję UU po pracy i w nocy ( w nocy to tak tylko do przytulenia bo wiele z nich nie leci)
|
|
|
|
#898 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
robię jej na oko - żeby wyszła cała miseczka (a mam dwie różnej pojemności), ale chyba tak ok. 200-220 ml kaszki. z tym, że ja robię już tą gotową mleczno-ryżową czy tam mleczno-wielozbożową. wlewam wopdy i sypię kachy żeby była akurat takiej konsystencji jaka hanka preferuje (nie za bardzo gęsta, że aż łyżka staje, ale też nie za rzadka ). no i ona raz dziennie tylko je tą kachę i oprócz tego tylko jeden mały serek albo jogurt na podwieczorek. i UU w nocy. to mniej niż Maksiu. ale mi sie wydaje, że jej wystarcza tego mleka?? więcej jej nie wcisnę - ona za nabiałem nie przepada...trochę sera żółtego jeszcze tknie, masło na kanapkę. twrogu czy serka wiejskiego nie lubi. poza tym nieraz ma zupkę zabieloną śmietanką czy tam, jogurtem naturalnym. chyba to nie za mało nabiału??? |
|
|
|
|
#899 |
|
Zakorzenienie
|
kaszka- ja daje 5-6 miarek jak do mleka na jakies 50 ml wody
boa ma byc na mega gesto, że łyzka stoi. do tego z 2-3 łyzeczki musu jablkowego i kilka łyzek mleka zwyklego zeby zzby geste nie bylo.
|
|
|
|
#900 |
|
Zakorzenienie
|
Pieleszko ja sama nie wiem ile tego nabiału jest wystarczająco .... gubię się w tym ... ja to bym chciała żeby na śniadanie i kolację zjadał kaszkę chętnie i jakiś jogurt w ciągu dnia, a on je tak na "siłę " prawie i to nie do końca, ale zawsze robie więcej że jakby chciało mu się jeść to zeby nie dorabiać
![]() a do odstawienia od UU to mam pewien pomysł ... będę sutki smarować cytryną, jak podam Maksowi to może nie będzie mu smakować i nie będzie chciał ssać .. tak robiła kuzynka i poszło gładko, mały nie płakał, a jej serce nie pękło ... moja mama smarowała sutki jakąś pastą do zębów i brat się oduczył, ale mój Maks zjada paste więc myślę że to mogłoby nie poskutkować Edytowane przez Sloneczko555xxx Czas edycji: 2012-09-07 o 10:36 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:22.

Ale podobnie jak Brumek wymieniliśmy klapę na wolnoopadającą, więc o paluchy się nie martwię, ale muszę pilnować, żeby nie wyciągał kostkek
Łazienka MUSI u nas być zamknięta. Ale bardziej od ubikacji interesują go patyczki do uszu, mop i słuchawka od wanny. Ostatnio nauczył się sam włączać wodę...
Bo u niego ta dziurka jest naprawdę mikrusia. O zsunięciu napletka (nawet gdybym chciała) chyba nie byłoby mowy. Ma któraś tak?
tzn ja nie śpie, moja Zuzka jeszcze śpi!!!
Nie wiem o co cho, bo poszla spac wczoraj przed 20, w nocy sie w sumie nie budzila.. raz tylko zeby ja za raczke potrzymac.. no i jak zasnela to i śpi do teraz

lepsze niz lumpy

Zakończone: 2

że jak się nie zje o określonej godzinie sniadania do do obiadu się nic nie dostanie? zadnej nawet przekąski??