Produkty do włosów bez silikonów!!! - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-08, 22:47   #2461
chimay
Zakorzenienie

Dot.: Produkty do włosów bez silikonów!!!

Cytat:
Napisane przez pipson Pokaż wiadomość
hej hej zaczynam przygodę z cg i generalnie planuję nie grzać włosów prostownica i lokówką, ale w razie gdyby, postanowiłam kupić odżywkę Pilomax , wax odżywka nawilżająca, taka do psikania, podobno ma właściwości termoochronne.

Wiem, że pewnie ma jakiś silikon, ale zastanawiam się, czy bardziej mi nie zaszkodzi, niz pomoże?

wklejam skład:
Skład: Aqua (Water), Polyquaternium-11, Cetrimonium Chloride, Amodimethicone, Polysorbate 20, Dimethicone Copolyol, Parfum (Fragrance), Panthenol (Pro Vitamin B5), Trideceth-12, Tocopherol Acetate (Vitamin E), Benzyl Alcohol, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Lomonene, Linalool.

z gory dziekuje za pomoc
Ma polimer filmotwórczy, który podobnie jak silikony może się nadbudować (Polyquaternium-11), silikon (Amodimethicone), silikon rozpuszczalny w wodzie (Dimethicone Copolyol), emulgator (Polysorbate 20). I to by było na tyle, bo potem jest zapach a jak coś jest po zapachu, to jest w ilościach śladowych.
Silikon nie może zaszkodzić, bo pozostaje na włosie, więc nic mu nie zrobi w takim sensie jak np alkohol. Chyba że Twoje włosy nie lubią silikonów, wtedy może pogorszyć skręt, obciążyć itp
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-17, 12:30   #2462
Carmesi
Przyczajenie

GG do Carmesi

Witam serdecznie
od jakiegoś czasu staram się, aby moje włosy doprowadzić do porządku więc odrzucam (staram się odrzucić) silikony.

Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś rozszyfrował mi skład tych produktów i szczerze powiedział - wyrzucić czy nie. Jeśli tak to dlaczego ?
Z góry dziękuję

Ziaja odżywka intensywna odbudowa z ceramidami
Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Dimethicone, Isopropyl Myristate, Paraffinum Liquidum, Ceramide 3, Ceramide 5 II, Ceramide 1, Phytosphingosine, Cholesterol, Sodium Lauroyl Lactylate, Carbomer, Xanthan Gum, Panthenol, Propylene Glycol, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Trilaureth-4 Phosphate, Cyamopsis Tetragonalobus Gym, Sodium Benzoate, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Parfum, Limonene, Linalool, Benzyl Salicylate, Hexyl Cinnamal, Citronellol, Coumarin, Citric Acid

Ziaja szampon intensywna odbudowa z ceramidami
[I]Skład: Aqua [Water], Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Cocoamphoacetate*, Cocamide DEA, Coco Glucosite*, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Polyquaternium-10, Panthenol, Ceramide 3, Ceramide 6 II, Ceramide 1, Phytosphingosine, Cholesterol, Sodium Lauroyl Lactylate, Carbomer, Xanthan Gum*, Glycol Distearate, Laureth-4, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Sodium Chloride*, Styrene/Acrylates Copolymer, Sodium Benzoate*, Parfum [Fragrance], Limonene, Linalool, Benzyl Salicylate, Hexyl Cinnamal, Citric Acid*.

Joanna, Z Apteczki Babuni, Kompres nawilżająco - regenerujący z miodu i proteiny mleczne

Skład: aqua, cetaryl alcohol, quaternium-91, dimethicone, glycerin, paraffinum liquidum, cetrimonium methosulfate, mel extract, hydrolyzed milk protein, propylene glycol, panthenol, triethanolimine, parfum, coumarin, dmdm hyndatoin, methylchloroisothiazolino le, methylisothiazolinole.

Joanna Naturia z miodem i cytryna
Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Cocamide DEA, Soyamide DEA, Cocamidopropylamine Oxide, Sodium Laureth-4 Carboxylate, Glycereth-7, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Polyquaternium-7, Hydroxypropyltrimonium Honey, Citrus Medica Limonum, Propylene Glycol, Citric Acid, Disodium EDTA, Sodium Chloride, Parfum, Butylphenyl Methylpropional, Coumarin, Hexyl Cinnamal, Linalool, DMDM Hydantoin, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, CI 16255
Stary 2012-08-17, 13:15   #2463
chimay
Zakorzenienie

Ziaja odżywka intensywna odbudowa z ceramidami
Aqua -woda
Cetearyl Alcohol - emolient, zatrzymuje wilgoć, wygładza, zmiękcza
Cetrimonium Chloride - emulgator, konserwant, zmiękcza i wygładza włosy
Dimethicone - silikon nierozpuszczalny w wodzie
Isopropyl Myristate - emolient
Paraffinum Liquidum - emolient
Ceramide 3, Ceramide 5 II, Ceramide 1 - ceramidy są składnikiem bariery lipidowej skóry oraz przestrzeni pomiędzy komórkami osłonki włosa, ich ilość spada wraz z wiekiem; chronią przed utratą wody, przed zniszczeniami podczas farbowania, ekspozycji na słońce, nadają sprężystość
Phytosphingosine - ceramid roślinny
Cholesterol - emulgator i przeciwutleniacz, zmiękcza, nawilża
Sodium Lauroyl Lactylate - emulgator
Carbomer, Xanthan Gum - zagęstniki
Panthenol - nawilżacz
Propylene Glycol - zapobiega wysychaniu produktu, nawilża
Aloe Barbadensis Leaf Extract - nawilża, łagodzi
Simmondsia Chinensis Seed Oil - olej jojoba
Trilaureth-4 Phosphate - emulgator
Cyamopsis Tetragonalobus Gum - zagęstnik
Sodium Benzoate - konserwant
2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol - konserwant, może być drazniący
Parfum, Limonene, Linalool, Benzyl Salicylate, Hexyl Cinnamal, Citronellol, Coumarin - zapachy
Citric Acid - regulator pH

Ta odżywka jest bardzo podobna do maski z tej samej serii, tylko maska nie ma parafiny. Obie mają silikon, który może komuś przeszkadzać, ale poza tym też sporo fajnych składników. Sama chyba sobie sprawię tę odżywkę albo maskę. To w każdym razie raczej nie będą lekkie produkty, tylko dość treściwe i odżywcze. Czy zrezygnujesz z powodu silikonu - Twój wybór.

Joanna, Z Apteczki Babuni, Kompres nawilżająco - regenerujący z miodu i proteiny mleczne
aqua - woda
cetaryl alcohol - emolient, tworzy film zatrzymujący wilgoć, zmiekcza
quaternium-91 - substancja kondycjonująca
dimethicone - silikon
glycerin - nawilżacz
paraffinum liquidum - emolient, może obciążać
cetrimonium methosulfate - konserwant, zapobiega elektryzowaniu
mel extract - miód, nawilża
hydrolyzed milk protein - proteiny mleczne, odżywiają
propylene glycol, panthenol - nawilżacze
triethanolamine, parfum, coumarin - zapachy
dmdm hyndatoin, methylchloroisothiazolino le, methylisothiazolinole - konserwanty

Podstawą są substancje tworzące film na włosach: parafina, silikon, emolient, odżywcze są w mniejszej ilości. Ja bym nie kupiła, głównie dlatego, że moje włosy nie lubią miodu i protein.

Szampony nie mają silikonów, zawierają standardowe detergenty, więc wrażliwe głowy mogą podrażnić. Szampon Ziai ma sporo tych samych składników odżywczych, co odżywka (ceramidy, pantenol). Szampon Joanny ma ich mniej, to głównie detergenty, emulgatory, jest tam coś z cytryny (Citrus Medica Limonum), ale nie napisali czy olejek eteryczny, ekstrakt czy jeszcze coś innego.
Stary 2012-08-17, 13:49   #2464
Carmesi
Przyczajenie

GG do Carmesi

chimay<br>dziękuję! <br>Ja jestem jeszcze w tym wszystkim zielona, więc sama nie daję rady.<br>Kompres z Joanny mi się kończy, więc wiem, że nie kupię go ponownie.<br><br>Mam jednak nadal mieszane uczucia do do Ziaji odżywki i szamponu oraz szamponu z Joanny. Co z tymi silikonami w odżywce? To są takie co wystarcy woda, żeby się pozbyć czy trzeba SLS? A PEG to nie silikon? <br>
Stary 2012-08-17, 13:59   #2465
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Carmesi Pokaż wiadomość
chimay<br>dziękuję! <br>Ja jestem jeszcze w tym wszystkim zielona, więc sama nie daję rady.<br>Kompres z Joanny mi się kończy, więc wiem, że nie kupię go ponownie.<br><br>Mam jednak nadal mieszane uczucia do do Ziaji odżywki i szamponu oraz szamponu z Joanny. Co z tymi silikonami w odżywce? To są takie co wystarcy woda, żeby się pozbyć czy trzeba SLS? A PEG to nie silikon? <br>
Dimetikonu woda nie rozpuści, potrzebny jest detergent. PEG-7 Glyceryl Cocoate w szamponach to stabilizator piany i substancja, która odbudowuje barierę tłuszczową naruszaną podczas mycia, czyli łagodzi działanie detergentu. W tych szamponach są jeszcze polyquaternia - one działają podobnie do silikonów tzn tworzą film na włosach i mogą się nadbudować. Kręconowłose często unikają tych substancji. Z tym, że w tych szamponach nie jest ich dużo i są w połączeniu z detergentem, więc wiele ich tam na włosie nie zostanie.
Używasz tej Ziai? Czemu masz mieszane uczucia?
Stary 2012-08-17, 14:23   #2466
Carmesi
Przyczajenie

GG do Carmesi

Ta odżywka z Ziaji taka nawet nawet nie powiem. Łatwo po niej rozczesać włosy, gdy nie nakładam maski bo nie mam np. czasu. Są też gładkie.<br><br>Po szamponie dostałam łupieżu (mam ogólnie tendencje do łupieżu) a włosy były szorstkie i bardzo ciężkie do rozczesania po masce. Raczej się go pozbędę. A co do szamponu z Joanny - chyba go zużyję i zostanę przy Barwie z czarną rzepą i kupię do tego jakąś Alterrę. W sumie dlatego, że od pewnego czasu staram się, aby moje włosy były znów kręcone.<br>Po długim czasie katowania ich prostownicą i wiązania w mocnego koka loki się popsuły... Teraz szukam jeszcze sposobu na wydobycie skrętu i chyba muszę je wycieniować bo mam za krótkie na równą długość.<br><br>Dziękuję Ci bardzo za pomoc <br>
Stary 2012-08-17, 14:34   #2467
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Carmesi Pokaż wiadomość
Ta odżywka z Ziaji taka nawet nawet nie powiem. Łatwo po niej rozczesać włosy, gdy nie nakładam maski bo nie mam np. czasu. Są też gładkie.<br><br>Po szamponie dostałam łupieżu (mam ogólnie tendencje do łupieżu) a włosy były szorstkie i bardzo ciężkie do rozczesania po masce. Raczej się go pozbędę. A co do szamponu z Joanny - chyba go zużyję i zostanę przy Barwie z czarną rzepą i kupię do tego jakąś Alterrę. W sumie dlatego, że od pewnego czasu staram się, aby moje włosy były znów kręcone.<br>Po długim czasie katowania ich prostownicą i wiązania w mocnego koka loki się popsuły... Teraz szukam jeszcze sposobu na wydobycie skrętu i chyba muszę je wycieniować bo mam za krótkie na równą długość.<br><br>Dziękuję Ci bardzo za pomoc <br>
Silikony mogą pogarszać skręt, bo obciążają, więc odstawienie może być dobrą decyzją. Zresztą najlepiej poradzą Ci na dziale dla zakręconych
Stary 2012-08-18, 12:26   #2468
paatrycja_89
Raczkowanie

hej od poczatku wakacji porzucilam silikony i na poczatku stosowalam garnier czysty blask bez silikonow i parabenow odzywka i szampon ale musialam go odstawic po przetluszczal mi strasznie wlosy juz po wysuszeniu mialam jakby tlustawe wiec nakladalam mniej odzywki ale efekt nie byl wcale lepszy takze sie z nia porzegnalam
pozniej kupilam glisskur volume no silicone i efekt taki sam
nastepnie kupilam w rossmanie Alterra i wydawaly mi sie super ale niestety TEZ PRZETŁUSZCZAJA MI WLOSY juz nie wiem czy to moze wina braku silikonow czy moze ktos tez cos takiego mial?
paatrycja_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-18, 12:41   #2469
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paatrycja_89 Pokaż wiadomość
hej od poczatku wakacji porzucilam silikony i na poczatku stosowalam garnier czysty blask bez silikonow i parabenow odzywka i szampon ale musialam go odstawic po przetluszczal mi strasznie wlosy juz po wysuszeniu mialam jakby tlustawe wiec nakladalam mniej odzywki ale efekt nie byl wcale lepszy takze sie z nia porzegnalam
pozniej kupilam glisskur volume no silicone i efekt taki sam
nastepnie kupilam w rossmanie Alterra i wydawaly mi sie super ale niestety TEZ PRZETŁUSZCZAJA MI WLOSY juz nie wiem czy to moze wina braku silikonow czy moze ktos tez cos takiego mial?
Powinno być odwrotnie, ale bywa różnie.
Masz jakiś szampon z silikonami, którego używałaś wcześniej? Jeśli tak, to spróbuj nim umyć włosy i obserwuj efekty.
Może też być tak, że szampony, które teraz masz są za lekkie dla Ciebie i nie domywają włosów. Mogłabyś spróbować np któregoś szamponu Barwy, które nie mają silikonów, ale nie są łagodne.
Jak nakładasz odżywkę? Bo nie wszyscy wiedzą, że ten kosmetyk najlepiej trzymać z dala od głowy i nakładać od ucha w dół.
Stary 2012-08-22, 09:22   #2470
suzi0909
Przyczajenie

Może warto, aby wszystkie włosomaniaczki to przeczytały:
http://www.styl.pl/piekno/dbaj-o-sie...ych,nId,629597
suzi0909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 12:15   #2471
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez suzi0909 Pokaż wiadomość
Może warto, aby wszystkie włosomaniaczki to przeczytały:
http://www.styl.pl/piekno/dbaj-o-sie...ych,nId,629597
Przeczytałam w formie gazetowej. No i? Nic odkrywczego przecież nie ma w tym artykule. Podstawowe wiadomości.
Silikon wygładza, daje szybko efekt "wow" do kolejnego mycia i już. Poza tym może obciążyć.
Kolejny artykuł na zamówienie dla równowagi po fali artykułów eko.
Silikony nie są złe, ale też nie są niezbędne. Tu zostały zgloryfikowane, jak w innych artykułach wychwalane pod niebiosa kosmetyki naturalne (w tej samej gazecie chwalone jako te bez silikonów).
Nie ma się czym podniecać.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 14:20   #2472
suzi0909
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Przeczytałam w formie gazetowej. No i? Nic odkrywczego przecież nie ma w tym artykule. Podstawowe wiadomości.
Silikon wygładza, daje szybko efekt "wow" do kolejnego mycia i już. Poza tym może obciążyć.
Kolejny artykuł na zamówienie dla równowagi po fali artykułów eko.
Silikony nie są złe, ale też nie są niezbędne. Tu zostały zgloryfikowane, jak w innych artykułach wychwalane pod niebiosa kosmetyki naturalne (w tej samej gazecie chwalone jako te bez silikonów).
Nie ma się czym podniecać.
Może dla ciebie nie ma tu nic odkrywczego, ale wiele osób jest przekonanych, że silikony to samo zło. Nadbudowują się na włosach, nie przepuszczają składników odżywczych, utrudniają koloryzację i tym podobne opinie krążą w internecie. Wystarczy poczytać ten oto watek ;P
I nie wiem czy są zgloryfikowane w tym artykule, bo przecież na końcu jest wyraźnie napisane, że w dużych ilościach mogą szkodzić.
Podałam linka do tego artykułu po to, żeby uspokoić dziewczyny, które rezygnują z kosmetyków zawierających silikony a nie po to, żebyś się podniecała ;P
suzi0909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 14:44   #2473
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez suzi0909 Pokaż wiadomość
Może dla ciebie nie ma tu nic odkrywczego, ale wiele osób jest przekonanych, że silikony to samo zło. Nadbudowują się na włosach, nie przepuszczają składników odżywczych, utrudniają koloryzację i tym podobne opinie krążą w internecie. Wystarczy poczytać ten oto watek ;P
I nie wiem czy są zgloryfikowane w tym artykule, bo przecież na końcu jest wyraźnie napisane, że w dużych ilościach mogą szkodzić.
Podałam linka do tego artykułu po to, żeby uspokoić dziewczyny, które rezygnują z kosmetyków zawierających silikony a nie po to, żebyś się podniecała ;P
Co nie zmienia faktu, że nie ma tu nic o czym nowego. Wystarczy chcieć poczytać odrobinę, żeby wiedzieć, że silikony to nic złego.
Silikony nadbudowują się na włosach, tak samo jak mogą to zrobić proteiny czy oleje.

Stary 2012-08-22, 15:33   #2474
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Co nie zmienia faktu, że nie ma tu nic o czym nowego. Wystarczy chcieć poczytać odrobinę, żeby wiedzieć, że silikony to nic złego.
Silikony nadbudowują się na włosach, tak samo jak mogą to zrobić proteiny czy oleje.
Oj ciężko bywa z tym chceniem poczytania odrobinę u osób, które akurat zaczęły etap miłości do naturalnej pielęgnacji w wersji extremum A wręcz takie osoby nie przyjmują do wiadomości rzeczy sprzecznych z tym, w co chcą wierzyć. Przecież silikon to beton, który nie przepuszcza cudownych, odżywczych substancji, jest ściemą i oszustwem
Stary 2012-08-22, 15:58   #2475
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Oj ciężko bywa z tym chceniem poczytania odrobinę u osób, które akurat zaczęły etap miłości do naturalnej pielęgnacji w wersji extremum
Niestety.
Potem na wizażu czyta się różne bzdurki. Niestety później takie kwiatki można znaleźć gdzie indziej (min we wspomnianym TS - znalazłam cytat z wizażu - coś w rodzaju, że silikony to zło kilka miesięcy temu w jakimś artykule)

Cytat:
A wręcz takie osoby nie przyjmują do wiadomości rzeczy sprzecznych z tym, w co chcą wierzyć. Przecież silikon to beton, który nie przepuszcza cudownych, odżywczych substancji, jest ściemą i oszustwem
A metody naturalne to dobro objawione

Mnie służą raczej odżywki bez silikonów. Jeśli w odżywce jest porcja olejów, silikon nie przeszkadza. Nie przepadam za produktami typu: silikon silikonem pogania.
Jeśli szampon - bez silikonu. Odżywka - emolienty w postaci olejów, gdzieś dalej może zaplątać się silikon. Stylizator - ważne żeby był bez denatu, a reszta - różnie bywa

Stary 2012-08-25, 14:12   #2476
Lavande
Raczkowanie

Hej.
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem spróbowania pielęgnacji włosów bez silikonów. Mam długie, lekko kręcone włosy przetłuszczające się u nasady i suche na końcówkach. Ostatnio walczę z łupieżem i kupiłam szampon Radical z wyciągiem z białej wierzby, który jak się potem okazało nie ma silikonów. Uznałam, że to dobry moment Zaraz potem przejrzałam moje odżywki do włosów i niestety - wyszło na to, że szampon mam bez silikonów, a odżywki z całą ich masą. Jedynie w dwufazowej odżywce bez spłukiwania Pantene Pro-V nie dojrzałam ich w składzie (jest PEG-20 Glyceryl Laurate, ale to chyba nie silikon?)
Zamierzam rozejrzeć się za jakimiś odżywkami i przez jakiś czas spróbować małego 'detoksu'. Jak mi nie będzie pasować, to wrócę do silikonów. I w związku z tym mam pytanie - ile mniej więcej potrzeba czasu, by wypłukać silikony z włosów?
Stary 2012-08-28, 13:40   #2477
iwonsia01
Zadomowienie

Hej Laski niech mi ktoś poleci dobry szampon bez silikonów do codziennego użytku. Od razu mówię,że dziecięce odpadają, bo przetłuszczają mi włosy no i w maskach i odżywkach nie wystrzegam się silikonów. Lubię te różne ziołowe np Joanna Naturia ale mam świadomość, że na dłuższą metę będą mi wysuszać włosy. Na 1 stronie czytałam, że Schauma ma jakieś bez silikonów, ale wzięłam na 2 pierwsze na KWC i miały :/ Pomocy
iwonsia01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-28, 17:09   #2478
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lavande Pokaż wiadomość
Hej.
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem spróbowania pielęgnacji włosów bez silikonów. Mam długie, lekko kręcone włosy przetłuszczające się u nasady i suche na końcówkach. Ostatnio walczę z łupieżem i kupiłam szampon Radical z wyciągiem z białej wierzby, który jak się potem okazało nie ma silikonów. Uznałam, że to dobry moment Zaraz potem przejrzałam moje odżywki do włosów i niestety - wyszło na to, że szampon mam bez silikonów, a odżywki z całą ich masą. Jedynie w dwufazowej odżywce bez spłukiwania Pantene Pro-V nie dojrzałam ich w składzie (jest PEG-20 Glyceryl Laurate, ale to chyba nie silikon?)
Zamierzam rozejrzeć się za jakimiś odżywkami i przez jakiś czas spróbować małego 'detoksu'. Jak mi nie będzie pasować, to wrócę do silikonów. I w związku z tym mam pytanie - ile mniej więcej potrzeba czasu, by wypłukać silikony z włosów?
Wystarczy jedno mycie szamponem z Sodium Laureth Sulfate. Gorzej byłoby np z wypłukaniem protein po przesadzeniu z ich ilością. Silikony to nie beton
Stary 2012-08-28, 18:43   #2479
Lavande
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Wystarczy jedno mycie szamponem z Sodium Laureth Sulfate. Gorzej byłoby np z wypłukaniem protein po przesadzeniu z ich ilością. Silikony to nie beton
Dzięki Dopytuję bo słyszałam nawet głosy, że potrzeba na to kilku tygodni
Stary 2012-08-28, 20:19   #2480
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lavande Pokaż wiadomość
Dzięki Dopytuję bo słyszałam nawet głosy, że potrzeba na to kilku tygodni
Takie informacje czasem są o parafinie. Ale silikony naprawdę nie mają takich mocy, jakie im niektórzy przypisują. Czasem mam wrażenie, że czytam o tworzywie na nowy kostium Batmana lepszy od kevlaru- tego nie przepuszcza, to zatrzymuje, tworzy nieprzepuszczalną powłokę itd A silikon użyty np jako jedwab na końcówki i tak w pewnym stopniu się zetrze podczas kontaktu włosów np z ubraniem, poduszką podczas spania.
Stary 2012-08-28, 20:52   #2481
iwonsia01
Zadomowienie

Ja osobiście stosowałam kurację bez silikonową przez prawie rok...i co? Moje włosy stały się jednym wielkim sianem:/ Na przestrzeni tego roku widzę, że ich stan strasznie się pogorszył. Ostatnio znów wróciłam do swojego starszego sposobu dbania o włosy tyle, że wybieram kosmetyki bardziej z głową. Zły stan moich kręciołków moim zdaniem został spowodowany pozbyciem się bariery ochronnej na moich włosach, którą tworzyły silikony. Jak widać nie każdemu ich odstawienie służy. Ja zrezygnowałam na dzień dzisiejszy tylko z szamponów silikonowch. Raz na tydzień oczyszczam włosy prostym szamponem i jest ok
iwonsia01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-29, 17:18   #2482
Lavande
Raczkowanie

A ja odstawiłam silikony, a okazało się, że problem nie leży w nich tylko w sls, który powodował u mnie od zawsze łupież i podrażnienie skóry głowy. Silikony od czasu do czasu mi służą, bo mam długie, lekko kręcone i przesuszone na końcówkach włosy.
Stary 2012-09-01, 12:33   #2483
DomikBorek
Przyczajenie

Dziewczyny powiedzcie mi czy Isana z bobassu ma silikon?
A i czy ta odżywka Balea też ma silikon. Skład jej:

aqua, cetearyl alcohol, behentrimonium chloride, isopropyl palmitate, panthenol, parfum, dicaprylyl ether, lauryl alcohol, potassium sorbate, niacinamide, citric acid, alcohol, glycerin, prunus persica fruit extrat, hydrolyzed silk, lactic acid, phenoxyethanol
DomikBorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-01, 13:22   #2484
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez DomikBorek Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi czy Isana z bobassu ma silikon?
A i czy ta odżywka Balea też ma silikon. Skład jej:

aqua, cetearyl alcohol, behentrimonium chloride, isopropyl palmitate, panthenol, parfum, dicaprylyl ether, lauryl alcohol, potassium sorbate, niacinamide, citric acid, alcohol, glycerin, prunus persica fruit extrat, hydrolyzed silk, lactic acid, phenoxyethanol
Isana z babassu nie ma silikonu, Balea również.

Stary 2012-09-07, 15:44   #2485
bitchplease_xd
Przyczajenie

Witam . Jeśli mogę to chciałabym się dowiedzieć czy w tym skladzie niżej ( a dokładniej szamponu ' IUM brian cheveux ultra-secs' )znajdują się jakiekolwiek silicony

Formule :
Ingrédients : aqua / water, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, sodium cocoamphoacetate, peg-4 distearyl ether, distearyl ether, dicaprilyl ether, peg-7 glyceryl cocoate, laureth-2, panthenol, propylene glycol, polyquaternium-44, peg-60 passiflora edulis seed glycerides, peg-60 passiflora incarnata seed glycerides, hydrolysed wheat protein, sodium chloride, potassium chloride, magnesium sulfate, ppg-2 methyl ether, sodium benzoate, zinc sulfate, cobalt chloride, potassium sorbate, iodonopropynyl butylcarbamate, argania spinosa kernel oil, glycerin, cetearyl glucoside, glyceryl stearate se, phenoxyethanol, xanthan gum, benzoic acid, dehydroacetic acid, polyaminopropyl biguanide, peg-90 glyceryl isostearate, parfum / fragrance, citric acid, sodium hydroxide, polyquaternium-10, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, benzyl salicylate, hexyl cinnamal, hydroxyisohexyl 3-Cyclo-Hexene carboxaldehyde, hydroxycitronellal.
bitchplease_xd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-07, 17:18   #2486
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bitchplease_xd Pokaż wiadomość
Witam . Jeśli mogę to chciałabym się dowiedzieć czy w tym skladzie niżej ( a dokładniej szamponu ' IUM brian cheveux ultra-secs' )znajdują się jakiekolwiek silicony

Formule :
Ingrédients : aqua / water, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, sodium cocoamphoacetate, peg-4 distearyl ether, distearyl ether, dicaprilyl ether, peg-7 glyceryl cocoate, laureth-2, panthenol, propylene glycol, polyquaternium-44, peg-60 passiflora edulis seed glycerides, peg-60 passiflora incarnata seed glycerides, hydrolysed wheat protein, sodium chloride, potassium chloride, magnesium sulfate, ppg-2 methyl ether, sodium benzoate, zinc sulfate, cobalt chloride, potassium sorbate, iodonopropynyl butylcarbamate, argania spinosa kernel oil, glycerin, cetearyl glucoside, glyceryl stearate se, phenoxyethanol, xanthan gum, benzoic acid, dehydroacetic acid, polyaminopropyl biguanide, peg-90 glyceryl isostearate, parfum / fragrance, citric acid, sodium hydroxide, polyquaternium-10, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, benzyl salicylate, hexyl cinnamal, hydroxyisohexyl 3-Cyclo-Hexene carboxaldehyde, hydroxycitronellal.
Nie ma.
Tutaj jest wątek "składowy":
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=246757&page=150
Stary 2012-09-09, 01:20   #2487
YOxD
Raczkowanie

Witam ponownie Jaką polecacie odżywkę bez "zalepiaczy", która byłaby lekka i nie obciążała włosów? Garnier z karite i Altera granat są strasznie ciężkie...
YOxD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-09, 13:43   #2488
Lavande
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez YOxD Pokaż wiadomość
Witam ponownie Jaką polecacie odżywkę bez "zalepiaczy", która byłaby lekka i nie obciążała włosów? Garnier z karite i Altera granat są strasznie ciężkie...
Garnier z karite jest ciężka? A spłukujesz ją dokładnie? U mnie w ogóle nie obciąża włosów.
Stary 2012-09-09, 19:32   #2489
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez YOxD Pokaż wiadomość
Timotei Lśniący Blask z nowej serii Jericho Rose jest dość lekki (ale ma silikon w małej ilości). A jeśli szukasz czegoś bardzo lekkiego, to takie są Hegron, Kallos Latte, Mila mleczna. To niby maski, ale dla mnie w czasie, gdy miałam zniszczone włosy, kompletnie nic nie robiły.
Stary 2012-09-09, 22:13   #2490
Lavande
Raczkowanie

To ja dla odmiany zapytam o odżywkę, która lekko obciąży włosy W sensie jakąś mocno nawilżającą, bez spłukiwania. I żeby nie miała zbyt dużo alkoholu w składzie

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości