|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#68881 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
Cytat:
inne odżywki do mycia tutaj: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=5040 poza tym jeszcze Joaśki naturie też dają radę ![]() Cytat:
jeśli chodzi o szampony z SLS i pq jednocześnie...no cóż, coś tam może zostać na włosach, odżywka tego nie domyje. Ale to też nie tak, że po jednym myciu zostanie tyle, że stanie się tragedia i włosy będą szczelnie okryte filmem polimerowym ![]() Cytat:
rozejrzyj się za Joaśkami naturiami
|
|
|
#68882 | |
|
Zadomowienie
|
hej
przeglądając gazety z kilku miesięcy wstecz wpadłam na taki przepis:Cytat:
|
|
|
|
|
#68883 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli wycofują ten krem z Biedry to wbiję sobie sztućce w żyłę
Jedyny kosmetyk, ktory pozytywnie dziala na moje wlosy.
|
|
|
|
#68884 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mialam na myśli odzywki b/s.
|
|
|
|
|
#68885 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyśmiałam dziś (w myślach) moją współlokatorkę która zachwycała sie nową linią avonu z olejkiem arganowym, a szczególnie takim pseudo olejkiem (nie widziałam składu) zapewne naładowanym silikonami a olejek arganowy na końcu składu. Jak jej powiedziałam, że niech sobie kupi olej arganowy, bo ją to taniej wyjdzie niż 15 zł za 30 ml tego czegoś to tylko dziwnie popatrzyła. Namiętnie suszy i prostuje swoje biedne włosy. A nic nie da sobie przetłumaczyć. |
|
|
|
|
#68886 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36287945]Oj, żel mrożący mnie skleił i podsuszył włosy, ale być może robiłam coś nie tak, ale jest naprawdę mocny
![]() Pytanie mam teraz raczej do falowłosych (kręcone również mogą odpowiedzieć w zasadzie ) Czy też podczas mycia, wasze włosy są idealnie proste? Tn podczas zmoczenia ich? Bo u mnie tak, mój typ to może 2B, chociaż nie jestem w stanie ocenić sama, bo czasami podchodzą nawet pod loki, a czasami to pożal sie Boże Wiem, że kręconowłose mają spiralki nawet gdy ich włosy sąmokre (zwróciłam uwagę chociażby na basenie) . Wiem, że woda obciąża wtedy kosmyki i w ogóle, ale tak się zastanawiam, czy na dłuższą metę, będą również się falować mokre [/QUOTE]Moje podczas mycia są proste, po osuszeniu dopiero się falują ![]() Cytat:
O raju, ale różnica Uwaga - ślinię się
|
|
|
|
|
#68887 |
|
Raczkowanie
|
dziękuję za opis kremu. Mam nadzieję że nie wycofują! ale u mnie po remoncie się zielony nie pojawił, poszukam w innych biedronkach.
|
#68888 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#68889 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurczę dziewczyny, odejść na dobę od komputera, a to już dwie i pół strony nowych postów ![]() widziałam dyskusję o Alverde, czy ktoś wie, czy są również na Węgrzech? bo za półtora tygodnia wybieram się do Budapesztu
|
|
#68890 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) na zniszczone Mi też swego czasu pomogła z doborem farb i kolorem i byłam mega zadowolona ![]() Cytat:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...szczonych.html https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...-keratyny.html nie mają denatu, ale mają proteiny chyba wszystkie. Cytat:
![]() Chlor lub sól z morza najlepiej jakbyś miała możliwość spłukać od razu słodką wodą, czyli wskoczyć pod jakiś prysznic przybasenowy czy naplażowy. Ja bym myła odżywką bo właśnie o to chodzi, żeby silikony zostały na włosach dla ochrony. Zabrałabym też szampon z siarczanem na wszelki wypadek jeżeli zdążyły by Ci się nadbudować silikony do tego stopnia, że będzie przyklap i odżywkę jakąś porządną bez silikonów do odżywienia. Nie wiem na ile jedziesz ale jeżeli na tydzień to zrobiłabym tak: od pon do środy ładujemy silikonowe, czwartek oczyszczamy i odżywiamy i mgiełką psikamy, a od piątku do niedzieli silikony. A jak wrócisz to porządne oczyszczenie i dalej CG. Chyba, że Twoje włosy trudno obciążyć i wiesz, że się nie nadbudują silikony to cały tydzień możesz robić na silikonowo. Najlepiej jakbyś przed wyjazdem zrobiła sobie próbę w domu, żebyś wiedziała jak włosy na to reagują, żebyś nie miała niespodzianki na wyjeździe, że coś poszło nie tak i na coś źle zareagowały ![]() A na słońce najlepszy sposób to związanie i pod piękny kapelusz i z głowy
Edytowane przez Ignis00 Czas edycji: 2012-09-08 o 00:35 |
|||
|
|
|
#68891 | ||||
|
Zadomowienie
|
witajcie,przepraszam za chaos wypowiedzi, ale Was nadrobić to jest jakaś masakra ![]() Karmenka, jak dobrze Cię tu widzieć Nawracaj siostrę, bo falki ładne ma Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a teraz mama sama pyta jaką odżywkę, szampon ma kupić. Fleuri, ale jesteś śliczna Cytat:
I witam wszystkie nowe Lokasy Wróciłam po sierpniowych wycieczkach. Włosy przeżyły namiotowanie, ale nie mogę powiedzieć, żeby trochę nie ucierpiały. Było delikatne mycie, była odżywka, nawet raz olejowanie w trudnych warunkach się odbyło. Niestety ochrona UV nie podołała i włosy trochę się rozjaśniły. Trochę je zregenerowałam (maski i olejowanie) i mają się lepiej. Na zdjęciu po laminowaniu i z fleszem, więc efekt trochę oszukany. Przepraszam za fragment koszulki ![]() Kilka obserwacji sierpniowych: * Moje włosy lubią laminowanie, ale mam wrażenie, że to trochę jak odżywka silikonowa - daje złudzenie zdrowszych, lepszych włosów... * Maska Alterry z aloesem jest cudowna jako odżywka d/s niezbyt blisko głowy (robi mi oklap). Jako maska na dłużej niż 20 min działa odwrotnie niż powinna, wydaje mi się, że przesusza mi włosy. * Maska Biovaxowa mleczna to zło dla wrażliwych skalpów (chociaż zapewne tylko niektórych, bo przecież każdy może być wrażliwy na coś innego) - mam mnóstwo strupków, super suchą skórę głowy i suchy łupież ![]() * Isana z Babassu to też dla wrażliwców opcja niebezpieczna - u mnie stosowana nawet jako lekka odżywka d/s na końce, jeśli dostanie się jej minimalna ilość z wodą gdzieś na skalp przy spłukiwaniu=podrażnienie potworne, aż bolące. * Facelle nie robi skalpowi ani gorzej ani lepiej. * Lepiej robi mu za to szampon Pharmaceris KLIK , którego skład pozostawia wieeeele do życzenia w konfrontacji z CG... |
||||
|
|
|
#68892 |
|
Rozeznanie
|
- Znalazłam coś takiego: http://1.bp.blogspot.com/-YT7QctvRZt...s1600/wavy.jpg - ma dokładnie moje czoło, ale długość się nie zgadza, no i obawiam się, że gdybym zrobiła przedziałek tak mocno na boku, to przy mojej długości włosów, nie wyglądałoby to najlepiej... - więc pewnie skończy się jak zwykle: chwycę nożyczki i będę ciąć na czują :P Jutro
. Ogólnie okazało się, że moja siostra ma prawdopodobnie falowane włosy. Do tej pory rozczesywała i podkręcały się Jej same końcówki, ale dzisiaj wzięłam Ją we władanie swoich zapasów, dałam odżywki b/s i żelu lnianego i na mokrych nieźle się to zapowiada, zobaczymy rano .
|
|
|
|
#68893 | |||
|
Rozeznanie
|
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;36389635]Zadam pytanie tutaj żeby nie zakładać nowego wątku.
Niedawno zakupiłam dabur amla. Ma w składzie parafinę. Jaki wpływ na włosy ma parafina? W skórę głowy tego nie wcieram, tylko na same włosy. Czy nie zaszkodzi jak nałożę amlę na całą noc, czy lepiej ograniczyć się do godziny przed myciem. Czy jak go wmasuję w skórę głowy przyśpieszy przyrost, czy raczej ją wysuszy?[/QUOTE] Z tego co kojarzę to parafina wymaga chyba mocniejszego zmycia ![]() Jeżeli chodzi o sama amlę, to sa osoby które nakładają na cała noc, nie wydaje mi się też żeby miało jakoś wybitnie wysuszać, tam nie ma chyba co wysuszać ![]() Może ktoś jeszcze bardziej ogarniety z indyjskimi lejami coś napisze ![]() Cytat:
a w połączeniu z octem to juz w ogóle byłby chyba wiór, nie wyobrażam sobie w ogóle nakładac octu jako maskę - płukanka owszem ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Troszkę oliwy z oliwek na noc, rano mycie sls, później maska gloria + różowa artiste + garnier avocado i shea. Odciskanie wody mikrofibrą. Podcięłam końcówki, czekamy na efekty ![]() Ostatnio będąc na targu (jakiś tydzień temu) znalazłam tam te rosyjskie szampony i balsamy "receptury babuszki agafii", zna ktoś? miał do czynienia? macie jakieś opinie?
|
|
#68894 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Przyszłam sobie ponarzekać. tak sobie patrzę na te wasze włosy i robicie świetne postępy. Z miesiąca na miesiąc skręt lepszy, a u mnie odwrotnie. Czym włosy dłuższe tym bardziej proste. Gdy zaczynałam walkę o włosy z miesiąca na miesiąc bardziej sie kręciły. Teraz tylko falują. Koniec narzekania. Najważniejsze by włosy były zdrowe, prawda? A w falach na szczęście też mi do twarzy. |
|
|
|
#68895 | |
|
Zakorzenienie
|
ooo... dziękuję
Cytat:
....postaram się jeszcze zabłysnąć "oddręczonymi" loczkami![]() No i pytanie... obłożona karteczkami z notatkami o pielęgnacji kręciołków wybrałam się po pracy do rossmann'a i proszę was opodpowiedź czy mój pierwszy zestaw "ratujący" może być i ewentualnie co zmienić lub dodać:na mycie odżywką jeszcze się nie odważę więc wybrałam OMO i tak:O - Garnier AiK, (albo inne, bo trochę mam i musze zużyć) M - Alterra Makadamia i figa, Artise z jedwabiem (może lepszy będzie BD?) O - Garnier AiK, Odżywka b/s - Joanna naturia z lnem Maska - Alterra Granat i aloes (czy moge ją stosować bezpośrednio przed OMO, czy za bardzo obciąże włosy?) Oleje - Alterra migdały i papaja , granat i awokado, mam też na stanie olej rycynowy, z ZSK - olej arganowy, olej z wieiołka (ten nie wiem czy się na włosy nadaje) olejować raz na tydzień czy częściej? na tą chwilę używam co jakiś czas na noc na suche włosy Stylizacja - Isana żel do stylizacji włosów POWER - ten męski Do tej pory używałam pianki Wella, Shock Waves, Zakręć! z termo-ochroną Płukanka - na tą chwilę mam z ZSK płukanka z L-cysteiną (niesamowity smrodek )Gdyby mnie naszło..., czy do mycia nada się Yang Różowy czy możecie polecić coś innego? wtedy raz na 2 tyg. myłabym szamponem jakimś - jeszcze nie wiem jakim ![]() Planuję jeszcze zamówić jakieś dodatki w ZSK ale jeszcze nie wiem co może d-pantenol do odżywek i masek? ale co jesczcze...?![]() aha moje włosy mają wysoką porowatość cały dzień wczoraj analizowałam...to chyba tyle... no i teraz wy zakręcone - pomóżcie sierotce
|
|
|
#68896 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#68897 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#68898 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#68899 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Już nie mogę patrzeć na te jej włosy. Próbowałam jej doradzać, ale ona i tak robi po swojemu, a szkoda, bo ładnie by jej się włosy kręciły |
|
|
|
|
#68900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() olejków Alterry nie stosowałam na włosy, ale jakoś jestem zwolenniczką naturalnych, 'kuchennych'. z olejkiem rycynowym bym uważała, bo może wysuszać, on sprawdza się raczej jako dodatek w postaci kilku dosłownie kropli do masek. i w którym Rossmannie znalazłaś Joaśkę len?! :O:
|
|
#68901 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a Rossmann- Biała Podlaska, z Warszawy kawałeczek![]() aaa to jeszcze zapytam jakie olejki ci się sprawdzają? Ja Alterre granat i awokado już trochę używam i się spisuję-przede wszystkim łatwo się zmywa i świetna też do ciała
Edytowane przez JudytaKas Czas edycji: 2012-09-08 o 13:49 |
|
|
|
|
#68902 |
|
Zakorzenienie
|
to ja nie dość, że tej Joaśki w żadnym Rossie nie widziałam, to jeszcze w żadnej innej drogerii
![]() ja używam oleju kokosowego, ostatnio też zwykłej oliwy z oliwek i sprawdza się ![]() ---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- a, i co do pytania czy olejować raz na tydzień czy częściej - moja koleżanka olejuje przed każdym myciem, ale ona jest SG oleje też sprawdzają się jako pierwsze 'O', dlatego AiK możesz zużyć do drugiego w zupełności
|
#68903 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() może i olejek mi się sprawdzi jako pierwsze O - zobaczymy, teraz mnie czeka seria prób
Edytowane przez JudytaKas Czas edycji: 2012-09-08 o 14:02 |
|
|
|
|
#68904 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
http://anwena.blogspot.com/2012/08/z...a-balsamu.html http://siempre-la-belleza.blogspot.c...naturalny.html Cytat:
a jak zdrowe, błyszczące to już całkiem.Cytat:
Garnier karite może być za ciężki na pierwsze O. Ja też jestem/byłam wysokoporem i odżywka u mnie się nie sprawdziła, dlatego obserwuj Maska Alterra - znów obserwuj. U mnie ta maska bardzo obciąża i dodatkowo trzymana dłużej działa odwrotnie niż powinna (włosy bardziej suche niż nawilżone). Kiedyś namiętnie ją stosowałam i przegięłam - przekarmienie nawilżaczami. Myślę, że co do częstości olejowania nie ma jakichś reguł, ja to robię wtedy kiedy czuję, że powinnam. Im częściej tym moje włosy wyglądają lepiej, grunt to domywać olej. |
|||
|
|
|
#68905 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#68906 |
|
Przyczajenie
|
Cześć, Zakręcone Loki & Fale!
Można wstąpić w Wasze szeregi? Wątek śledzę od - uh-lala - 2009 roku, od stycznia 2010 stosuję mniej lub bardziej pokraczne CG i w sumie powinnam chyba do Was dołączyć bardziej aktywnie Włosy mam długie (do 3/4 pleców) i prawie zawsze miałam długie, bo w krótkich wyglądam dość osobliwie kosmyki powywijane na wszystkie strony i niemożność ułożenia jakiejkolwiek fryzury. Więc kiedy dorwałam się do forum - olśniło mnie: ha! mam fale, a nie proste spuszone pióra! Prawdopodobnie z 2A już się przetransformowały do 2B, a zdarzają się ostatnio też pojedyncze ruloniki Przez grubo ponad 2 lata z CG przetestowałam tyle kosmetyków plus zaliczyłam kilka...naście kryzysów i początkujące załamane LocoFale chciałam podnieść na duchu: u mnie włosy zaczęły jako tako wyglądać całkiem niedawno, przez 2 lata nie mogłam opanować ich fochów, przeciążenia / puchu, wypadania i rozpaczy, że jak to? jaki sens ma CG? Teraz nie obciążają się tak łatwo (zmniejszyła się porowatość?), skalp toleruje nawet olej rycynowy i zioła indyjskie (kiedyś - dramat zupełny, co nie nałożyłam - skalp swędział, a włosy leciały jak szalone). Nie wiem, czemu to tak długo u mnie trwało, ale udało się. Tylko teraz się zastanawiam czy to tak naprawdę jest pocieszające, że czasem trzeba tak długo czekać na pozytywne efekty ![]() Jak dorwę aparat to wstawię jakąś focię, chociaż moje włosięta nadal nie zachwycają jak na Was patrzę... ![]() Wstępnie tyle, jeszcze Doe pytała o olej rokitnikowy - ja jeszcze nie stosowałam, ale Ajrisz na blogu już się wypowiedziała w temacie: http://czarownicujaco.blogspot.com/2...ikowe-spa.html Zaraz kręcę maskę z lecytyną i lnianym właśnie by Ajrisz - zobaczym co włosy na to
|
|
|
|
#68907 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No i siostra ma jednak fale!
|
|
|
|
|
#68908 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- Cytat:
|
|
#68909 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Joanny bs widuję w Lewiatanie. Nie wiem czy w każdym, ale u mnie zawsze są dostępne.
|
|
|
|
#68910 |
|
Rozeznanie
|
- Z BU - http://www.biochemiaurody.com/sklep/butter-shea.html - 10,80 - ale ja masła używam też do ust, pod oczy i na powieki, no i na paznokcie - takich mocnych nie miałam jeszcze po żadnych odżywkach i suplementach. Do tej pory masło shea kładłam tylko na końcówki, ale wczoraj położyłam na długości i zobaczymy co z tego wyjdzie
.U mnie w lewiatanie też zawsze jest od groma joasiek. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:27.

inne odżywki do mycia tutaj: 

przeglądając gazety z kilku miesięcy wstecz wpadłam na taki przepis:
Jedyny kosmetyk, ktory pozytywnie dziala na moje wlosy.

dziękuję wam
Nawracaj siostrę, bo falki ładne ma 

opodpowiedź czy mój pierwszy zestaw "ratujący" może być i ewentualnie co zmienić lub dodać: