Kelnerzy - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-16, 13:02   #31
kleine
Rozeznanie

Dot.: Kelnerzy

No nie powiem w Pizza Hut tez myslalam, ze mnie kiedys krew zaleje, ale z innych powodow. Kelnereczka jakos mnie olewala, za to mojego partnera przy stoliku wybitnie adorowala. O napiwku to mogla jedynie pomarzyc... Ale mowie, najlepiej jest zalatwiac takie sprawy na goraco. Mozna nawet isc do kierownika i powiedziec w prost o co chodzi, albo jak juz mowilam napisac list. Z doswiadczenia powiem, ze lis bardziej dziala, niz pojscie mlodej osoby do kierownika, no chyba, ze ma sie wybitnie gadane Ale mowi Wam lepiej reagujcie na to, na miejsce takiego kelnera czeka 20 innych i moze ktorys bedzie milszy...
Stary 2007-02-07, 18:19   #32
Kachulec
Zakorzenienie

Mam pytanie odnośnie napiwków kelnerów A nie chce zakładać nowego wątku

No wiec w piatek ide pierwszy raz do pracy jako kelnerka W klubie. Mam pytanie jak to jest z napiwkami. Tzn. gdy klient ma zaplacic załóżmy 30 złotych a dostaje banknot 50 złotowy i mówi że reszta dla mnie. Co ja robie z tymni pieniedzmi? Ide do kasy i wszystko wkładam? Czy rozmieniam w kasie i biore swoja 'dole'?

Nieprzyzwoicie uparta i troszkę złośliwa

Kachulec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-07, 18:28   #33
kaczorka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kachulec Pokaż wiadomość

No wiec w piatek ide pierwszy raz do pracy jako kelnerka W klubie. Mam pytanie jak to jest z napiwkami. Tzn. gdy klient ma zaplacic załóżmy 30 złotych a dostaje banknot 50 złotowy i mówi że reszta dla mnie. Co ja robie z tymni pieniedzmi? Ide do kasy i wszystko wkładam? Czy rozmieniam w kasie i biore swoja 'dole'?
zależy od szefostwa, ale jak ja pracowałam jako kelnerka, to te przykładowe 20 zł było dla mnie, tylko że ja miałam pieniądze przy sobie, a nie w kasie
kaczorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-07, 18:39   #34
Aguska20
Raczkowanie

Ja chodze często do bardzo fajnej knajpki i musze przyznac, że kelnerki są bardzo miłe az chce sie przychodzic...wiadomo zawód jak każdy inny ale bardzo niewdziczny
Aguska20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-07, 18:46   #35
lain
Zakorzenienie

Cytat:

u TŻa w pracy kazdy bierze napiwki do kieszeni, a pod koniec dnia dziela sie nimi tak zeby bylo po rowno (tu juz wychodzi kwestia uczciwosci czy ktos sie przyzna czy nie, ale pracuje raczej z uczciwymi ludzmi)
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-07, 18:55   #36
agnieszka_g
Raczkowanie

ostatnio w knajpie bardzo szkoda mii było jednej kelnerki bo biedna nigdy prawidłowo nie potrafiła dobrze policzyć racunku. np. 4 razy 4 to było 27, 21 plus 5 to 35. Tak jej głupio było można raz się machnąć ale parę razy.
agnieszka_g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-07, 19:07   #37
kaczorka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agnieszka_g Pokaż wiadomość
ostatnio w knajpie bardzo szkoda mii było jednej kelnerki bo biedna nigdy prawidłowo nie potrafiła dobrze policzyć racunku. np. 4 razy 4 to było 27, 21 plus 5 to 35. Tak jej głupio było można raz się machnąć ale parę razy.
przypomniała mi się taka historia off topic

zawsze jak wracałam z mamą z działki (w roboczych ubraniach i umorusane) to wchodziłyśmy po drodze do jednego sklepu spoż. Sprzedawała tak młoda ekspedientka i zawsze patrzyła na nas jak na bezdomne, a głowe to tak wysoko podnosiła, że myślałam, że zaraz o sufit czołem uderzy. I jednego pięknego dnia weszłyśmy do sklepu i brakło prądu. Ekspedientka nie miała kalkulatora i musiała liczyć na kartce, w sumie (za chleb bułki 20dag cukierków i sok) wyszło jej ponad 100 zł, liczy drugi raz i trzeci raz i wynik ciągle dziwny. W końcu moja mama zlitwowała się nad nią i policzyła rachunek. Od tamtej pory była dla nas baaardzo uprzejma
kaczorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-02-07, 19:15   #38
anniaa

ostatnio byłam w kawiarni z koleżanką rachunek wyniósł 50 zł a my niemielismy drobnych to dalismy 100 zł i czekalysmy i czekałyśmy na reszte , kelner udawał że nas nie widzi i nas olewał a jak podeszlismy na baru to on poszedł na zaplecze a inna pani powiedziała że mamy rozmawiac z tamtym kelnerem ( chciałysmy reszte bo nastlatki to raczej dużych kieszonkowych nie maja wiec kazdy grosz sie przyda ) i wkurzone z tamtąd wyszłyśmy...

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-07, 19:21   #39
Kasiek1987
Zakorzenienie

Cytat:

Jak ja pracowałam, to wszystko wrzucaliśmy do jednej szuflady razem z zarobionymi pieniędzmi, pod koniec dnia odejmowało się od tej kupki pieniędzy utarg i reszta była do podziału na 3: na mnie, na barmana i na kuchnię (czyli 2 osoby). Chyba, że był kierownik, który i tak cały dzień siedzi i nic nie robi ,to wtedy było do podziału na mnie i na kuchnię.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post55596361
Kasiek1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-07, 19:24   #40
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
ja na ogol do kelnerow nic nie mam, zazwyczaj sa mili z reszta w wakacje moze sama beda kelnerke

ale niedawno jedna kelnerka doprowadzila mnie do szewskiej pasji.
miejsce: Tribeca Cafe na Rynku
czas: 12.30
przychodzimy z TŻem do ogrodka Tribeci, widzimy zawalony garami jedyny wolny stolik. kelnerki nic - stoja i sie patrza. TŻ pyta czy ten stolik jest wolny. odpowiedz twierdzaca, siadamy, one dopiero sprzataja brudne gary. kelnerka przynosi menu, zamawiamy 2 kawy. czekamy, czekamy, czekamy.... po pol godziny TŻ pyta kelnerki co z naszymi kawami. ona na to, ze obsluguja wg kolejnosci. ciekawe tylko, ze inne kelnerki szybciej obsluguja nawet tych co przyszli jak my juz czekalismy. siedzimy, siedzimy, kelnerka stoi i patrzy zamiast isc laskawie po nasze kawy. nic. juz nawet wymownie na nia patrze, juz klne pod nosem. nic. nagle widze, ze cos sie pyta innej kelnerki i patrza sie na nas. mysle sobie - przypomnialy sobie, poczekamy jeszcze chwile to moze przyniosa.... nastepne 10 minut czekania... nic. podejmujemy z TŻem meska decyzje - wychodzimy! a i tak bylismy wytrwali. ponad godzine czekalismy (juz sie smialismy, ze spokojnie wygralibysm 100$ w 'MTV wkurza' ) poszlismy do kawiarni na Placu Mariackim - takie same kawy zostaly nam podane w 5 minut...

nigdy wiecej Tribeca Cafe!!
Oj przyda mi się to info, przyda dobrze wiedziec, gdzie nie iść na kawę, żeby sobie nerwów nie szarpać

- A ty kto? - Dobra wróżka
- A czemu z siekierą?- A widzisz, jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

www.miauczykotek.pl
Knife_Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-07, 19:29   #41
sloneckoo
Zadomowienie

GG do sloneckoo

Cytat:
Napisane przez anniaa Pokaż wiadomość
ostatnio byłam w kawiarni z koleżanką rachunek wyniósł 50 zł a my niemielismy drobnych to dalismy 100 zł i czekalysmy i czekałyśmy na reszte , kelner udawał że nas nie widzi i nas olewał a jak podeszlismy na baru to on poszedł na zaplecze a inna pani powiedziała że mamy rozmawiac z tamtym kelnerem ( chciałysmy reszte bo nastlatki to raczej dużych kieszonkowych nie maja wiec kazdy grosz sie przyda ) i wkurzone z tamtąd wyszłyśmy...
zostawilas kelnerowi 50 zl napiwku
rozumiem gdyby to bylo z twojej inicjatywy zostawienie napiwku ale mozna powiedziec ze on jak uciekl na zaplecze to mozna uznac ze poprostu ukradl tobie reszte pieniazkow
zgadzam sie calkowicie z wczesniejsza wypowiedzia ze takie przykre rzeczy trzeba zalatwiac nie wolno tego tak zostawiac, trzeba pojsc do kierownika czy napisac skarge

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-02-07, 20:26   #42
lain
Zakorzenienie

mam nadzieje dziewczyny, ze jak placicie i chcecie reszte to nie mowicie 'dziekuje', bo to oznacza, ze reszta jest napiwkiem... potem rozne nieporozumienia wychodza
Stary 2007-02-07, 20:34   #43
Kachulec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
u TŻa w pracy kazdy bierze napiwki do kieszeni, a pod koniec dnia dziela sie nimi tak zeby bylo po rowno (tu juz wychodzi kwestia uczciwosci czy ktos sie przyzna czy nie, ale pracuje raczej z uczciwymi ludzmi)
Cytat:
Napisane przez kaczorka Pokaż wiadomość
zależy od szefostwa, ale jak ja pracowałam jako kelnerka, to te przykładowe 20 zł było dla mnie, tylko że ja miałam pieniądze przy sobie, a nie w kasie
Cytat:
Napisane przez Kasiek1987 Pokaż wiadomość
Jak ja pracowałam, to wszystko wrzucaliśmy do jednej szuflady razem z zarobionymi pieniędzmi, pod koniec dnia odejmowało się od tej kupki pieniędzy utarg i reszta była do podziału na 3: na mnie, na barmana i na kuchnię (czyli 2 osoby). Chyba, że był kierownik, który i tak cały dzień siedzi i nic nie robi ,to wtedy było do podziału na mnie i na kuchnię.

Dziekuje za odpowiedzi
Szczerze mówiąc to własnie wolałabym aby była jakas taka wspólna szuflada do której wrzucamy napiwki Wszystko okaże sie w piatek. Nie wiem jeszcze jak to jest z kasa czy bede od razu odnosila do kasy czy nosila przy sobie.

Nieprzyzwoicie uparta i troszkę złośliwa

Kachulec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-07, 22:36   #44
Kasiek1987
Zakorzenienie

Cytat:
Dziekuje za odpowiedzi
Szczerze mówiąc to własnie wolałabym aby była jakas taka wspólna szuflada do której wrzucamy napiwki Wszystko okaże sie w piatek. Nie wiem jeszcze jak to jest z kasa czy bede od razu odnosila do kasy czy nosila przy sobie.
Czasem to nie jest takie fajne - ktoś Ci daje napiwek, bo byłaś miła, bo porozmawiałaś, bo dobrze doradziłaś co do wyboru posiłku, a ty tak naprawdę dostajesz z tego tylko 1/3 :| Chociaż będąc np. na miejscu kucharza pewnie mówiłabym co innego - w końcu gdyby on nie ugotował, to ja nie miałabym czego proponować
Każdy kij ma 2 końce

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post55596361
Kasiek1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-20, 21:15   #45
Gail
Raczkowanie

Tylko, że wszystko co dzieje się na sali, to wina kelnerki - i to ona najbardziej "cierpi" :/. W mojej restaturacji "kuchnia" zarabiała więcej niż kelnerki i uważałam to za niesprawiedliwe, że musimy się dzielić napiwkami.

(A powinno być tak, że cała obsługa zarabia tyle, że nie trzeba przejmować się napiwkami...)
Gail jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-02-20, 22:18   #46
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gail Pokaż wiadomość
Tylko, że wszystko co dzieje się na sali, to wina kelnerki - i to ona najbardziej "cierpi" :/. W mojej restaturacji "kuchnia" zarabiała więcej niż kelnerki i uważałam to za niesprawiedliwe, że musimy się dzielić napiwkami.
u TŻa tylko kelnerzy dziela sie napiwkami miedzy soba, bo w koncu oni zapieprzaja, a kucharze zarabiaja sporo wiecej niz kelnerzy...

Cytat:
Napisane przez Gail Pokaż wiadomość
(A powinno być tak, że cała obsługa zarabia tyle, że nie trzeba przejmować się napiwkami...)
oj ale w sezonie napiwki sa tak gigantyczne, ze trudno sie nimi nie przejmowac... w lecie to TŻ z napiwkow ma czesto dwukrotnosc wyplaty
Stary 2007-02-20, 22:33   #47
_Magda
BAN stały

W wakacje pracowałam jako kelnerka i musze powiedzieć,że to ciekawe doświadczenie.Można wiele zaobserwować.Np. niektórzy ludzie zachowują się normalnie,inni jakby byli wręcz speszeni,ze ktoś je obsługuje,"pszepraszająco " a jeszcze inni traktują kelnerki z wyższością.Najgorsi są oczywiście ci ostatni,masakra...Od tej pory jak sama byłam kelnerką inaczej patrze na tą prace i już się tak nie denerwuje jak musze czekać na cos dłużej itp.
_Magda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-20, 22:58   #48
2016070150903
Konto usunięte

ja właśnie dziś miałam taką małą przygodę. byłam z kumpelą na kawie i ciastku. poszłyśmy do knajpki, którą bardzo często swego czasu odwiedzałyśmy. kiedy już ustaliłyśmy co zamawiamy odłożyłyśmy menu [to miał być znak dla kelnerki, że wybrałyśmy i powinna podejść do stolika, odebrać zamówienie].

czekałyśmy piętnaście minut [nawet tego nie zauważyłyśmy, bo się po prostu zagadałyśmy]. no ale po półgodzinnym oczekiwaniu stwierdziłyśmy, że jeśli nie chcą zarobić to nie. nic na siłę. knajpka składa się z trzech małych salek, dwie pozostałe były chyba normalnie obsługiwane.

posiedziałyśmy sobie w ciepłym lokalu za darmo. trochę mnie to dziwi, bo zwykle kelnerzy rzucają się na nowo przybyłych gości, a jeśli ci nic nie zamawiają- muszą wyjść.

po pół godzinie zaczęłyśmy się zbierać. plotkujące kelnerki przerwały swoją, na pewno arcyciekawą konwersację, jedna z nich przyszła. no ale cóż. minęłyśmy się w drzwiach. pani wyglądała na bardzo zdziwioną.
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-21, 08:46   #49
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Dziekuje za odpowiedzi

U mnie w restauracji wszystko było dla mnie. A było tego nie mało. Samej pensji dostawałam grosze (ok. 3zł za godzinę). Pieniądze miałam cały czas przy sobie, nie w kasie, a pod koniec dnia rozliczaliśmy się z tego, czyli wpłacaliśmy sumę rachunków z naszych stolików. I tak uważam, że jest sprawiedliwie. Każdy się starał dla siebie. Opłacało się tam pracować tylko dla wysokich napiwków (to była droga restauracja).
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości