Lista weselnych kiczów - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-09, 14:56   #1291
karolkao89
Zadomowienie

Dot.: Lista weselnych kiczów

Cytat:
Napisane przez misiadelko Pokaż wiadomość
Fuj, rzucanie podwiązką czy majtkami jest niesmaczne....
dokładnie.
Welon to jednak welon, zawsze tak było, a teraz jakieś majtki o.O
karolkao89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-09, 15:25   #1292
Antilia
Uzależnienie

Cytat:
Napisane przez karolkao89 Pokaż wiadomość
dokładnie.
Welon to jednak welon, zawsze tak było, a teraz jakieś majtki o.O
Ja się zastanawiam skąd w ogóle ktoś wpadł na pomysł, żeby rzucać majtkami?

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-09, 15:33   #1293
karolkao89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
Ja się zastanawiam skąd w ogóle ktoś wpadł na pomysł, żeby rzucać majtkami?
1. może Młoda nie miała welonu
2. może to było tak luźne i wesołe towarzystwo, że ktoś zaproponowal rzucanie majtkami

Stary 2012-09-09, 18:24   #1294
Kojaniskatsi
Raczkowanie

Może teraz zostanę zbombardowana krytyką, ale dla mnie kiczem są suknie ślubne z tymi prześwitującymi gorsetami

"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza"
Albert Einstein
Kojaniskatsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-09, 19:40   #1295
201610281624
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kojaniskatsi Pokaż wiadomość
Może teraz zostanę zbombardowana krytyką, ale dla mnie kiczem są suknie ślubne z tymi prześwitującymi gorsetami
Popieram

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
A to córka jest rzecz lub powinna być pod kuratelą mężczyzny?
Mi też się to nie podoba. Niczym bezwolna owca
Na styl hamerykański. Kwestia gustu, ja jestem na nie. Każdy ma prawo do innej opinii i robi po swojemu

---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

Cytat:
Napisane przez aniaa22 Pokaż wiadomość
eh tak sobie mysle ile rzeczy z mojego wesela inni uznali by za kicz he he ile ludzi tyle gustów. moja kiecka byla za ponad 2 tys. ale mi sie podobala a ktos inny moze powiedziec ze 100 zl by za nia nie zaplacil takie zycie

aha ja bym dorzucila dzieci niosace obraczki w kosciele. stawiam na rowni z prowadzeniem przez ojca do oltarza

Popieram
201610281624 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-09, 19:50   #1296
ikaaaaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
haha, gdyby jeszcze do rytmu tańczyli
ikaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-09, 20:05   #1297
Amani
Zakorzenienie

Cytat:
o tak, to jest tragedia... + powyginane fiszbiny albo widoczny brzeg spodnicy pod tym gorsetem...

-26kg

Amani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-09, 20:43   #1298
201610281624
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Tak poczytałam ten wątek i widzę, że większość to zwolenniczki sztywniackich "wielkomiejskich" wesel w hotelach z 4*... trochę to przykre. "Kulturalne bankiety" to są w pracy i na takich tragicznie się nudzę, a wesele to tradycja przede wszystkim ludowa i pewne zwyczaje charakterystyczne dla danego regionu czy nawet całego kraju mają swój niepowtarzalny urok. Tak sobie myślę, moje wesele sprzed 2 lat dla większości tutaj było maksymalnym kiczem (dla nas momentami też takie było) ale właśnie o to nam chodziło. O zachowane tradycje, o ubaw dla babci czy dziadka, o zadowolone ciotki. Bo wesele przede wszystkim jest dla gości i dla państwa młodych a jeśli się komuś na nim nie podoba to przecież siłą tam nie trzymają.
POPIERAM!!!!!!

---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
A czy ja napisałam, że ty? Napisałam, że z tego co widzę to większości wypowiadających się nie podobają się weselne zwyczaje. Nie chodziło mi o limuzynę i misie. Odróżnić trzeba weselne tradycje od bezguściastych ozdób.

W moim rodzinnym mieście takiej tradycji nie ma, ale wiem, że tam gdzie one występują goście nie mają nic przeciwko temu. Zazwyczaj takie "datki" służą do opłacenia orkiestry, a goście są świadomi dodatkowego wydatku i są na niego przygotowani przed pójściem na wesele.

......................... ...
Ja się z wami zgadzam w kwestii tego, że biała limuzyna z wypożyczalni, sukienka o kształcie torciku bezowego z wszystkimi możliwymi dodatkami, państwo młodzi po głębokim smażeniu w oleju... przepraszam w solarium i baloniki na całym osiedlu są obciachowe. Ale to po prostu zły gust państwa młodych i tyle. Natomiast dziękowanie rodzicom, tańczenie nawet tego wyuczonego pierwszego tańca, krojenie tortu itd. to część weselnej tradycji. Podobnie jak "gorzko, gorzko" i inne przyśpiewki czy weselne zabawy. Nie wyobrażam sobie wesela bez tych elementów.

Mnie najbardziej irytuje i największym kiczem wydaje się mieszanie zwyczajów i klimatów. Często teraz obserwuję (bo teraz wśród znajomych są lata weselne ) jak to wielkomiejscy państwo młodzi aspirują do wesela na miarę bankietu u prezydenta, ale niestety ich już mniej wielkomiejska rodzina psuje im efekt. To jest dopiero żenujące i często żałosne... Rodzaj wesela trzeba też dobrać do gości bo to w głównej mierze dla nich impreza. Jak się ma rodzinę ze wsi, która lubi ludowe przyśpiewki to średnią dla nich atrakcją będzie DJ z najnowszymi pop-hitami... potem siedzą pijani pod ścianami albo smętnie się snują a impreza kończy się o godz. 00.30 .... a mogło być i do rana tylko klimat nie ten... Szkoda, że niektórzy tego nie rozumieją. Poplątanie tradycji to też wyznaczanie starostów weselnych, którzy nie mają żadnych zadań czy funkcji do spełnienia, mają jedynie głupie "identyfikatorki" w postaci kwiatków itp. poprzyczepiane gdzie się da. Albo po wiejsku, albo po "wielkomiejsku" - bo połączenie to jest dopiero kicz. Moim zdaniem oczywiście.
W całości popieram!!!!!!!!!
Stary 2012-09-10, 07:42   #1299
karolinaaa92
Zakorzenienie

Cytat:
Podpisuję się pod tym rękami i nogami!

Dla mnie kiczem są także buty bez palców do rajstop. Szczególnie do sukni ślubnej jakoś mi to nie pasuje.

♥ i że Cię nie opuszczę... - 18.05.2019

karolinaaa92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-10, 10:14   #1300
misiadelko
BAN stały

Cytat:
Popieram

Ale prowadzenie do ołtarza przez ojca mi się podoba Tylko mój tata chyba by nie chciał Te małe dzieci z obrączkami też mi się podobają, ale ja nie zdecydowałabym się - nie mam zaufania do dzieci
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-10, 10:46   #1301
Kojaniskatsi
Raczkowanie

Mnie też się podoba prowadzenie przez Ojca do ołtarza i nie wiem co w tym kiczowatego Mam nadzieję, że mój tata mnie także poprowadzi i nie chodzi o ubezwłasnowolnienie czy coś, to jest moim zdaniem fajna, symboliczna chwila Ale to wszystko zależy od tego jakie córka ma kontakty z ojcem. Jeśli są skłóceni, na co dzień nie rozmawiają ze sobą, nie ma między nimi więzi itp, to to prowadzenie do ołtarza jest dziwne.

Żeby wyjaśnić moją wypowiedź, podam przykłady

1. Moja bratowa jest kochaną córeczką tatusia, widują się często, rodzice bardzo jej pomagają i autentycznie widać u nich miłość i rodzicielsko - dziecięcą więź. Gdy jej ojciec prowadził ją do ołtarza, to było wzruszające

2. Moja koleżanka ze swoim ojcem nie ma praktycznie żadnego kontaktu, gdyż jak była mała zostawił jej matkę i założył nową rodzinę. Widują się od wielkiego dzwonu, raz na kilka lat, gdy parę razy rozmawialiśmy na spotkaniach naszej paczki o rodzicach, mówiła, że nie czuje się z nim jakoś specjalnie związana. Jego cały wkład w wesele był taki, że po prostu na nie przyszedł i.... właśnie poprowadził ją do ołtarza. I to dla mnie było dziwne.

Rozumiecie, o co mi kaman?

"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza"
Albert Einstein

Edytowane przez Kojaniskatsi
Czas edycji: 2012-09-10 o 10:48
Kojaniskatsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-10, 10:53   #1302
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiecie, o co mi kaman?
Ja się zgadzam
To nie jest kwestia kiczu, tylko więzi, no i może czasem poglądów.

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-10, 12:03   #1303
FioletowyAnanas
Zakorzenienie

Ja bym chciała żeby mnie ojciec poprowadził do ołtarza i możecie mnie zbiczować czy coś po prostu. Tak jestem córeczką tatusia i mamusi.

FioletowyAnanas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-10, 12:09   #1304
misiadelko
BAN stały

Ja mam bardzo dobre więzi, ale mój tata chyba by się popłakał, oszczędzę mu tego (no chyba, że wyczuję, że by chciał )
Ale rozumiem, że komuś może się to nie podobać
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-10, 12:14   #1305
FioletowyAnanas
Zakorzenienie

Ja też to rozumiem a ja myślę że mój tata by chciał i na pewno go zapytam

Stary 2012-09-10, 14:10   #1306
karolinaaa92
Zakorzenienie

Ja z tatą nie mam jakiś super kontaktów, więc wiem, że na pewno nie chciałabym, żeby prowadził mnie do ołtarza. Zresztą ja zawsze chciałam iść z TŻem .

Co do dzieci niosących obrączki, to nie podoba mi się jak idą przed parą młodą (tak samo dziewczynki sypiące kwiatki ). Ale w momencie składania przysięgi, jak jakieś dziecko/dzieci z rodziny stoją obok PM i podają obrączki to ok.

♥ i że Cię nie opuszczę... - 18.05.2019

karolinaaa92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-10, 21:53   #1307
samiramis
Raczkowanie

Rok temu byłam na weselu gdzie młoda para zrobiła coś na kształt mega eleganckiego bakietu: wykwintna restauracja, zimna płyta w innej sali, sala do tańczenia na ok 20 osób. W swoim pięknym planie nieuwzględnili tylko, że 98% gości to ludzie ze wsi gdzie wesele to wesele a bankiet to bankiet.
Choć bywałam na różnych przyjęciach i nie mam problemu z "obyciem" to na tamtym weselu czułam się okropnie- goście komentowali, że czują się głupio i źle. Młodzi chcieli eleganckie wesele na rynku głównym w Krakowie a wyszła kicha. Nawet najbliższa rodzina komentowała, że nie ma to nic wspólnego z tradycyjnym weselem. Myślę, że to trochę przykre dla Młodych choć nie mam pojęcia czy oni byli świadomi co tam się działo.
samiramis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 09:13   #1308
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinaaa92 Pokaż wiadomość
Ja z tatą nie mam jakiś super kontaktów, więc wiem, że na pewno nie chciałabym, żeby prowadził mnie do ołtarza. Zresztą ja zawsze chciałam iść z TŻem .

Co do dzieci niosących obrączki, to nie podoba mi się jak idą przed parą młodą (tak samo dziewczynki sypiące kwiatki ). Ale w momencie składania przysięgi, jak jakieś dziecko/dzieci z rodziny stoją obok PM i podają obrączki to ok.
My zdecydowaliśmy, że dzieci pójdą za nami, a przed świadkami. Chłopczyk z obrączkami, a po bokach jego dwie siostry - miały małe bukieciki w rękach. W tej konfiguracji podali też obrączki księdzu do poświęcenia przed przysięgą. Tyle, że to od nas wyszła propozycja. Zapytaliśmy samych dzieci czy chcą i się zgodziły. To są nasze szkraby rodzinne, m.in. chrześnica męża, więc się cieszyliśmy, że uczestniczą.

Za to nie lubię jak młodzi nie chcą, żeby tak robić, a rodzina/znajomi wciskają swoje dzieci. To nieładnie

Cytat:
Napisane przez samiramis Pokaż wiadomość
Rok temu byłam na weselu gdzie młoda para zrobiła coś na kształt mega eleganckiego bakietu: wykwintna restauracja, zimna płyta w innej sali, sala do tańczenia na ok 20 osób. W swoim pięknym planie nieuwzględnili tylko, że 98% gości to ludzie ze wsi gdzie wesele to wesele a bankiet to bankiet.
Choć bywałam na różnych przyjęciach i nie mam problemu z "obyciem" to na tamtym weselu czułam się okropnie- goście komentowali, że czują się głupio i źle. Młodzi chcieli eleganckie wesele na rynku głównym w Krakowie a wyszła kicha. Nawet najbliższa rodzina komentowała, że nie ma to nic wspólnego z tradycyjnym weselem. Myślę, że to trochę przykre dla Młodych choć nie mam pojęcia czy oni byli świadomi co tam się działo.
No lipa trochę :/

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 10:01   #1309
myszka197
BAN stały

Cytat:
Napisane przez samiramis Pokaż wiadomość
szkoda, ze nie wpadli na pomysł, zeby zrobić 2 imprezy
My mielismy 3
ponieważ nienawidzę wesel, i nie wyobrażałam sobie na swojej imprezie fałszujacego zespłu DISCO POLO, nie podobają mi sie te wszystkie weselne tradycje typu oczepiny, podziekowanie dla rodziców itp. postanowiliśmy zrobic 3 imprezy. dla rodziny która konicznie wypadało zaprosić (np. babcie ), zrobiliśmy obiad w domu (najtańszym kosztem). Dla przyjaciół były 2 imprzey - jedna w klubie , jedna w plenerze z grilem.
N

---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

Poza tym nie zgadzam się, z tym, ze wesele "jest dla gości". nie wyobrażam sobie na swojej imprezie wwyjacego DISCO PPOLO zespołu bo taką muzykę lubi ciocia Wiesie z Pcimia Małego, którą widzę 3 raz w życie - a zaprosiłam bo to 'bliska rodzina ". U mnie rodzina była ograniczona do minimum, ta naprawdę najbliższa, której nie wypadało nie zaprosić, 90 % gości stanowili przyjaciele i znajomi
myszka197 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 10:38   #1310
justynka1989
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez myszka197 Pokaż wiadomość
dla rodziny która konicznie wypadało zaprosić (np. babcie ), zrobiliśmy obiad w domu (najtańszym kosztem).

Brzmi to nieładnie..... szczególnie, że uwzględniłaś tam też babcie.(chyba, że masz jakiś konflikt z babcią), i dla nich najtańszym kosztem, żeby tylko nie marudzili i się odwalili. O rodzicach też tak mówisz? Bo chyba rodziców do klubu nie zaprosiłaś.

justynka1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 11:16   #1311
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myszka197 Pokaż wiadomość

Poza tym nie zgadzam się, z tym, ze wesele "jest dla gości". nie wyobrażam sobie na swojej imprezie wwyjacego DISCO PPOLO zespołu bo taką muzykę lubi ciocia Wiesie z Pcimia Małego, którą widzę 3 raz w życie - a zaprosiłam bo to 'bliska rodzina ". U mnie rodzina była ograniczona do minimum, ta naprawdę najbliższa, której nie wypadało nie zaprosić, 90 % gości stanowili przyjaciele i znajomi
Wg mnie robi się dla gości ale gości mile widzianych na przyjęciu

i zgadzam się z justynką1989 :ehem

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 15:25   #1312
201610281624
Konto usunięte

Obiad w domu z okazji ślubu?Hmmm...obiad to ja jem na co dzień, a dzień ślubu moim zdaniem wypadałoby bardziej wyjątkowo uczcić. No chyba, że ktoś bierze ślub, a potem na obiad do domku, przebrać się w jeansy i papcie i jakby nigdy nic.
Też nie chciałam wesela, a miałam i wcale nie żałuję.Każdy lubi, to co ma
Stary 2012-09-11, 16:01   #1313
Antilia
Uzależnienie

Cytat:
Napisane przez FioletowyAnanas Pokaż wiadomość
Ja bym chciała żeby mnie ojciec poprowadził do ołtarza i możecie mnie zbiczować czy coś po prostu. Tak jestem córeczką tatusia i mamusi.
Ja też bym chciała a uważam się za osobę o feministycznych poglądach i nie uważam tego za przedmiotowe traktowanie, bo nie czuje się przedmiotowo traktowana przez rodziców i myśle, że najważniejszą rolę grają tu relacje córka-ojciec

PS masz przecudny avatar

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 19:59   #1314
gramwzielone
Wtajemniczenie

Jeśli chodzi o prowadzenie przez ojca do ołtarza, trzeba na to patrzeć czasami w kontekście konkretnej sytuacji.

Bo może być tak, że prowadzenie do ołtarza ma jakieś uzasadnienie, np dziewczyna wychowana tylko przez ojca chce w ten sposób okazać mu wdzięczność za wszystko co dla niej zrobił i co dla niej poświęcił.
A może być tak (co niestety jest bardzo powszechne), że dorosłe babsko pieści się ze sobą "jestem słitaśną córunią tatunia" - i tu pojawia się pytanie: czemu panna która rozwój umysłowy zatrzymał się na poziomie gimnazjum bierze na siebie taką ogromną odpowiedzialność jaką jest założenie nowej rodziny? I czy nie powinna raczej poczekać na kolanku tatunia, którego jest oczkiem w głowie jeszcze parę dobrych lat aż zmądrzeje?
Bo ślub to nie tylko księżniczkowa sukienka, pokazówka w kościele i impreza potem, tylko bardzo ważna życiowa decyzja.
gramwzielone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 21:06   #1315
FioletowyAnanas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
Ja też bym chciała a uważam się za osobę o feministycznych poglądach i nie uważam tego za przedmiotowe traktowanie, bo nie czuje się przedmiotowo traktowana przez rodziców i myśle, że najważniejszą rolę grają tu relacje córka-ojciec

PS masz przecudny avatar
Przedmiotowe traktowanie?? Dla mnie to bardziej jako symbol oddania córki dla męża

PS dzięki

Stary 2012-09-11, 21:10   #1316
laska4
BAN stały

a dla mnie jest kiczem jak PM proszą by nie przynosić kwiatów a sami dają w podziękowaniu dla rodziców kwiaty
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 21:16   #1317
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laska4 Pokaż wiadomość
a dla mnie jest kiczem jak PM proszą by nie przynosić kwiatów a sami dają w podziękowaniu dla rodziców kwiaty
ale rodzice dostają po jednym bukiecie a nie 50 z którymi nie wiadomo co zrobić

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 22:09   #1318
karolkao89
Zadomowienie

Cytat:
dla mnie wlaśnie ta mnogość bukietów jest swojego rodzaju 'kiczem', za ktore płaci się 30/40 zł ,a zamaist tego można kupić co innego i taniej:słodycze, wino, czy kupony lotka.
Stary 2012-09-11, 22:26   #1319
laska4
BAN stały

Cytat:
Napisane przez karolkao89 Pokaż wiadomość
dla mnie wlaśnie ta mnogość bukietów jest swojego rodzaju 'kiczem', za ktore płaci się 30/40 zł ,a zamaist tego można kupić co innego i taniej:słodycze, wino, czy kupony lotka.
ale w takim przypadku to PM powinni rodzicom dać coś innego niż kwiaty
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 23:21   #1320
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
ale w takim przypadku to PM powinni rodzicom dać coś innego niż kwiaty
Dlaczego

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości