Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy! - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-06, 01:07   #3511
gurgi
Przyczajenie

Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy!

Ja też bardzo panikowałam przed pierwszą wizytą, ale nie ma się czego bać!! Jednak ważne, żeby na pierwszą wizytę udać się do lekarza, którego nam ktoś polecił, bo zdarza się, że dziewczyny trafiają na kogoś niedelikatnego (zazwyczaj panie ginekolog) i się zrażają. Ja na pierwszą wizytę poszłam do faceta, było mega miło, naprawdę. Czułam się jak u zwykłego lekarza, który wsadza patyczek do gardła żeby zbadać, jak nas boli . Potrzebowałam wizyty akurat gdy pierwszy lekarz był na urlopie, więc poszłam do innego pana, również było sympatycznie. Obaj poleceni przez kuzynki. Naprawdę dziewczyny nie ma się czego bać i wstydzić, oni widzą 30 kroczy dziennie ;P Patrzą na krocze z miną tak obojętną i rutyną wymalowaną na twarzy, że można się poczuć jak u dentysty :P. Nie zwlekajcie z pierwszą wizytą, bo zdrowie intymne jest bardzo ważne! Zaniedbania mogą doprowadzić do bezpłodności, a tego chyba nikt nie chce. Nie bójcie się!!!! )
gurgi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-07, 08:00   #3512
testelka
Przyczajenie

Macie rację i jestem za tym by jak najszybciej pójść na swoją pierwsza wizytę.
Ja w sumie poszłam bardzo późno, strasznie sie bałam, u mnie w domu nigdy się nie rozmawiało na te tematy, moja mama nawet nie wiedziała, że już miesiączkuje! Wstyd, krępacja itd. Odwrotu od wizyty nie miałam Bo.. byłam w ciąży (planowana).

Kiedyś jak będą miała córkę to bez zastanowienia się wyślę ją na pierwszą wizytę zaraz po pierwszej miesiączce, od tak po prostu dla kontroli.
Jeśli zacznie współżyć w wieku nastu lat, nic na to nie poradzę, oczywiście będę jej tego odradzała. Jednak wole, żeby sama zaczęła chodzić na wizyty kontrolne, ewentualnie brała kiedyś tabsy niż żeby przyszła do domu z brzuchem i za szybko weszła w pieluchy.
testelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 08:59   #3513
Ppesymistka
Przyczajenie

A ja mam inne pytanie.
Wybieram się do, ale mam nie wiem czy iść prywatnie, czy na NFZ-czy coś takiego jest?
Chciałabym zrobić badania, aby sprawdzić czy wszystko jest ok (pierwsza wizyta, a już 21 lat ). czy te wszystkie badania są płatne, czy też nie? Jak z tym jest?
Ppesymistka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 09:06   #3514
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ppesymistka Pokaż wiadomość
A ja mam inne pytanie.
Wybieram się do, ale mam nie wiem czy iść prywatnie, czy na NFZ-czy coś takiego jest?
Chciałabym zrobić badania, aby sprawdzić czy wszystko jest ok (pierwsza wizyta, a już 21 lat ). czy te wszystkie badania są płatne, czy też nie? Jak z tym jest?
Na nfz za darmo (musisz być ubezpieczona), a prywatnie podstawowe badania są w cenie wizyty (zazwyczaj min. 100zł) + inne są dodatkowo płatne (takie jak cytologia).
Stary 2012-09-12, 17:28   #3515
Ladywithweapon
Zadomowienie

Dot.: Kilka pytań o pierwszą wizytę u ginekologa.

Cytat:
Napisane przez Kaaef Pokaż wiadomość
BTW, na uprawianie seksu jesteś taka dorosła, a na otwartość przed mamą nie? Dżizas, jakie te nastolatki są dzisiaj dziwnie gotowe (zasada - byleby nikt się nie dowiedział / no może koleżanki, bo wtedy jest się czym chwalić, taki super powód do dumy).
A co seks ma do gotowości do bycia otwartym przed mamą? Nie każda musi mieć z rodzicielką super kontakt i może rozmawiać z nią o wszystkim.

Ja pierwszą wizytę przeżyłam bezproblemowo- naprawdę polecam się badać To bardzo ważne obecnie Cytologia to obowiązek jak dla mnie. Przebadałam również kiedyś jajniki (bolały mnie) i chciałabym pójść przebadać dobrze piersi. Teraz kiedy można nie ma na co czekać- tyle się o tym mówi, a kobiety dalej się boją gina jak ognia.
Pamiętajcie- jak wam lekarz nie podejdzie na wizycie to możecie do niego więcej nie pójść- jakby był opryskliwy to można w połowie wyjść- ma się przecież do tego prawo. Przed wizytą lepiej popytac po kolezankach gdzie lepiej U mnie prawie wszystkie chodzimy do jednej pani Już kilka wizyt jest za mną- jakoś nie mam żadnych oporów, aby pójśc na wizytę- kiedy mama mnie zapisała, wręcz się ucieszyłam, że się w końcu przebadam
Ladywithweapon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-17, 16:11   #3516
pami1993
Przyczajenie

Dot.: Kilka pytań o pierwszą wizytę u ginekologa.

witam wydaje mi sie że maje wejście do pochwy wyglądaja dość ,,dziwnie" tzn. jest jakby poprzecinena,porozrywanea ,dziewczyny tez tak macie?nie wiem czy to jest normalne czy to może objaw jakiejs choroby,prosze pomóżcie...
pami1993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-18, 10:51   #3517
paulin_bee
Raczkowanie

hmm, w internecie na jakiś medycznych stronach powinny być obrazki, jak to może wyglądać. jeśli Cie to martwi to idz do ginekologa, a jesli bylaś i nic nie mówił, to pewnie nie masz czym się przejmować
paulin_bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-26, 09:29   #3518
confused women
Zakorzenienie

Dziś godzina 17:20-moja pierwsza wizyta. Na razie jest lekki stresik, w sumie bardziej jestem ciekawa czego się dowiem, bo poza tym, że czas najwyższy na tę wizytę(mam 21 lat ) to mam też pewne problemy. Zobaczymy
Stary 2012-09-26, 09:44   #3519
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez confused women Pokaż wiadomość
Dziś godzina 17:20-moja pierwsza wizyta. Na razie jest lekki stresik, w sumie bardziej jestem ciekawa czego się dowiem, bo poza tym, że czas najwyższy na tę wizytę(mam 21 lat ) to mam też pewne problemy. Zobaczymy
Powodzenia
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-26, 09:45   #3520
confused women
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Powodzenia
A dziękuję
Stary 2012-09-27, 12:35   #3521
confused women
Zakorzenienie

No, to jestem już po mojej pierwszej wizycie Było sympatycznie, rzeczowo i bezboleśnie(a bólu bałam się bardzo). Miałam USG brzuszne, bo nie rozpoczęłam współżycia, ale też od razu dostałam receptę na tabletki anty, bo właściwie chciałam się do rozpoczęcia współżycia przygotować. W gabinecie naprawdę większość stresu odeszła, było OK
Stary 2012-09-27, 18:05   #3522
trolololol
Przyczajenie

hej, dziewczyny, mam pytanie
idę jutro pierwszy raz do ginekologa, nie mówiłam nic rodzicom, ale wzięłam zaświadczenie o ubezpieczeniu od taty, czy jest możliwość, że przez to dowiedzą się o tej wizycie?
tak, wiem, pytanie głupie...
trolololol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 18:40   #3523
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

nie, chyba że jesteś niepełnoletnia i w ciąży
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 18:45   #3524
trolololol
Przyczajenie

pełnoletnia i na 100% nie w ciąży. dziękuję bardzo![COLOR="Silver"]
trolololol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 19:10   #3525
Safia
Raczkowanie

Jak to jest, że jedni lekarze badają dziewice przez pochwę, robią im usg dopochwowe a inni przez odbyt lub wcale...

Ja będąc dziewicą, zawsze trafiałam na takich lekarzy, którzy badali mnie przez pochwę, robili usg dopochwowo i było ok.
Dowiedziałam się też od nich, że badanie przez odbyt przechodzi do lamusa, bo nie jestw stanie wykazać wielu schorzeń ginekologicznych w przeciwieństwie do zwykłego badania. Ale jednak są lekarze, którzy nie zbadają dziewicy nie inaczej niż przez odbyt albo wcale nie zbadają "bo jak nie współżyła, to nie ma prawa się nic dziać".
A to chyba nie do końca trafne spostrzeżenie, bo mi jako niewspółżyjącej wykryto nadżerkę...
Taka dygresja ;D
Stary 2012-09-27, 19:20   #3526
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

akurat badanie per rectum pozwala lepiej zbadać narząd rodny, co nie znaczy że pozwala zbadac wszystko; wziernikowanie jest niezbędne aby zobaczyć zmiany w pochwie, w tym rodzaj i ilosc śluzu oraz zmiany szyjki macicy
jednakże niekiedy błona dziewicza uniemozliwia założenie wziernika, a co do badania per vaginam czy per rectum to to ostatnie dając lepsza dostępnośc do macicy i przydatków mogłoby być sensowniejsze;P
Stary 2012-09-27, 21:32   #3527
confused women
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Safia Pokaż wiadomość
Jak to jest, że jedni lekarze badają dziewice przez pochwę, robią im usg dopochwowe a inni przez odbyt lub wcale...

Ja będąc dziewicą, zawsze trafiałam na takich lekarzy, którzy badali mnie przez pochwę, robili usg dopochwowo i było ok.
Dowiedziałam się też od nich, że badanie przez odbyt przechodzi do lamusa, bo nie jestw stanie wykazać wielu schorzeń ginekologicznych w przeciwieństwie do zwykłego badania. Ale jednak są lekarze, którzy nie zbadają dziewicy nie inaczej niż przez odbyt albo wcale nie zbadają "bo jak nie współżyła, to nie ma prawa się nic dziać".
A to chyba nie do końca trafne spostrzeżenie, bo mi jako niewspółżyjącej wykryto nadżerkę...
Taka dygresja ;D
Ja wczoraj podczas wizyty oczywiście powiedziałam lekarzowi, że jestem jeszcze dziewicą, po czym zaprosił mnie na fotel ginekologiczny, aby mnie obejrzeć. Po że tak powiem 'wstępnych oględzinach' stwierdził, że USG dopochwowego nie może mi zrobić, bo błona dziewicza zostałaby przerwana. Natomiast przypuszczam, że gdybym miała inną budowę, USG dopochwowe zostałoby wykonane. I nie chodziło wcale o to 'że nie ma prawa się nic dziać', i powiedział, że jak tylko rozpocznę współżycie mam przyjść do niego ponownie aby wykonać pełne badanie.
Stary 2012-10-01, 18:40   #3528
Sol_123
Przyczajenie

cześć dziewczyny.
ja też mam problem, bo jeszcze nie byłam u ginekologa nigdy, a mam już 24 lata.. jakoś nigdy nie było mi po drodze.. no i jestem jeszcze dziewicą i jakoś tak głupio trochę, bo pomyśli taka "stara", a jeszcze .... ehhhhhhhhhhhhhh :P
Sol_123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-01, 18:50   #3529
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

a jak idziesz do lekarza to mówisz 'dzień dobry, nazywam się xxx i mam 24 lata?' bo lekarze nie zajmują się obliczaniem wieku pacjenta, raczej tak mniej więcej orientują się w jakim przedziale ktoś jest...nie skupiaj się tak na tym
Stary 2012-10-01, 22:15   #3530
AdamsM
Raczkowanie

To sa lekarze,nie przejmuj sie tym co sobie pomysla,o ile w ogole pomysla,bo raczej skupiaja sie na pomocy pacjentce,a nie analizie czy nie jest za stara...warto isc jak najszybciej,zdrowie jest najwazniejsze!
AdamsM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-09, 11:16   #3531
eko13
Przyczajenie

Hej Mam takie pytanie:P Zapisałam sie na pierwsza wizyte do ginekologa i tak wyszło,że będzie to mój 27 dzień cyklu.Nie wiem czy powinnam przełożyć wizytę na kilka dni po miesiączce ,czy iść tuż przed.Wybieram sie po tabletki antykoncepcyjne i nie wiem czy wtedy będzie można przeprowadzić jakieś badania.Co robić?
eko13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-09, 15:55   #3532
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eko13 Pokaż wiadomość
Hej Mam takie pytanie:P Zapisałam sie na pierwsza wizyte do ginekologa i tak wyszło,że będzie to mój 27 dzień cyklu.Nie wiem czy powinnam przełożyć wizytę na kilka dni po miesiączce ,czy iść tuż przed.Wybieram sie po tabletki antykoncepcyjne i nie wiem czy wtedy będzie można przeprowadzić jakieś badania.Co robić?
Przed PRAWIDŁOWYM przepisaniem tabletek anty lekarz powinien dać Cię najpierw skierowanie na badania krwi, żeby stwierdzić, że w ogóle możesz je brać
Stary 2012-10-15, 22:06   #3533
bridget0505
Raczkowanie

Pierwsza wizyta u ginekologa <wrr>

Dziewczyny. Mam 20 lat i to będzie moja pierwsza wizyta u ginekologa. W końcu się wybieram,bo chyba zaatakowała mnie grzybica . Jak przebiega badanie? O co będzie pytać?

Zastanawiam się też nad tabletkami anty. Do tej pory nie stosowaliśmy z partnerem antykoncepcji, tylko prezerwatywy w dni płodne ,najczęściej jest to stosunek przerywany. Nie chcę się obudzić dopiero wtedy gdy zajdę w ciąże,ale i nie chcę też przytyć . Jak to z nimi jest ? Moze polecicie coś na początek ?
Stary 2012-10-15, 22:30   #3534
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsza wizyta u ginekologa <wrr>

wyszukiwarka to pytanie jest poruszanie x razy na xx postów w tym dziale podłączam pod odpowiedni wątek przejrzyj go.
Stary 2012-10-15, 22:32   #3535
krtek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bridget0505 Pokaż wiadomość
Dziewczyny. Mam 20 lat i to będzie moja pierwsza wizyta u ginekologa. W końcu się wybieram,bo chyba zaatakowała mnie grzybica . Jak przebiega badanie? O co będzie pytać?

Zastanawiam się też nad tabletkami anty. Do tej pory nie stosowaliśmy z partnerem antykoncepcji, tylko prezerwatywy w dni płodne ,najczęściej jest to stosunek przerywany. Nie chcę się obudzić dopiero wtedy gdy zajdę w ciąże,ale i nie chcę też przytyć . Jak to z nimi jest ? Moze polecicie coś na początek ?
W świetle reszty wypowiedzi, to zdanie mnie rozwaliło

Co do pierwszej wizyty u ginekologa, to nie odpowiem, bo u mnie to wyglądało nietypowo i tak naprawdę, nie mam pojęcia, jak to zwykle wygląda.

Z tabletkami tak to jest, że nikt Ci ich nie poleci. Wróć, nikt rozsądny Ci nie poleci. To, że ja na Novynette miałam stany depresyjne i chudłam z powodu przerażającego braku apetytu (tak, w tą stronę też może się zdarzyć), a Kontracept jest dla mnie idealny, nie znaczy, że pani X. nie będzie się dobrze czuła na Novynette, a pani Y. nie podpasują żadne z nich, bo jej organizm lepiej będzie tolerował np. Daylette. Albo żadnych nie będzie tolerował. To kwestia indywidualna.

Z ciekawości - stosowaliście NPR, czy "dni płodne" znałaś z kalendarzyka?

Give thanks for unknown blessings already on their way.

2012: 55

2013: 13
tu piszę o przeczytanych książkach
krtek_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-16, 10:42   #3536
Serenely
Zakorzenienie

Mnie rozwala z kolei zdanie, że nie stosowali antykoncepcji, ale gumki zakładali i jeszcze przerywany był. To jak w końcu było?!
Serenely jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-19, 01:41   #3537
fotografkaa
Przyczajenie

Exclamation Czy mogę odmówić ?

Hej.
Przede mną pierwsza wizyta u ginekologa. Bardzo się jej boję. I mam takie pytanie: Czy mogę odmówić rozebrania się ?
fotografkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-19, 01:49   #3538
moee
Zakorzenienie

Dot.: Czy mogę odmówić ?

Cytat:
Napisane przez fotografkaa Pokaż wiadomość
Hej.
Przede mną pierwsza wizyta u ginekologa. Bardzo się jej boję. I mam takie pytanie: Czy mogę odmówić rozebrania się ?
to jak Cię ma zbadać lekarz?
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-19, 09:19   #3539
Serenely
Zakorzenienie

Istnieje już wątek zbiorczy! Poza tym, po co w takim razie idziesz do lekarza, co?
Serenely jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-19, 09:46   #3540
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fotografkaa
Hej.
Ginekolog nie każe Ci się całkiem rozebrać, będziesz musiała zdjąć tylko te części ubrania, które są niezbędne do przeprowadzenia badania. Polecam luźną spódnicę przed-do kolana

Czego się boisz w związku z tą wizytą?
Bo tak prawdę mówiąc, to nie ma czego. Serio.

Podobnie, jak dbasz o swoje zęby (nawet, jeżeli nie bolą, przecież pewnie chodzisz do dentysty na przegląd), a za kilkanaście lat będziesz dbała o wątrobę, serce i nerki, tak samo musisz dbać o narządy płciowe. Teraz pora dowiedzieć się, czy prawidłowo się rozwijają/rozwinęły (zakładam, że jesteś nastolatką, w przeciwnym razie-idź dawać zły przykład gdzie indziej), czy są prawidłowo umieszczone i tak dalej i tak dalej. A kiedyś taka "regularna wizyta" może Ci uratować życie. Więc czas wyrobić sobie nawyk.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości