Wyższa Szkoła Filologiczna We Wrocławiu - ZBIORCZY - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-14, 12:05   #181
Diana_93
Raczkowanie

GG do Diana_93
Dot.: Wyższa Szkoła Filologiczna We Wrocławiu-ktoś zna??

Jak wygląda system e-learning na WSF? Nie wiem czy się podejmować tej formy studiów bo będę rok za granicą.
Diana_93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-15, 11:45   #182
DaftMiss
Przyczajenie

GG do DaftMiss

Cytat:
Napisane przez Diana_93 Pokaż wiadomość
Jak wygląda system e-learning na WSF? Nie wiem czy się podejmować tej formy studiów bo będę rok za granicą.
e-learning jest tylko z niektórych przedmiotów. nie ma możliwości, żeby ćwiczenia zaliczyć przez internet. jeśli będziesz za granicą przez rok, a już studiujesz to zostaje Ci dziekanka, a jeśli nie to odpuść sobie ten jeden rok i złóż papiery dopiero w przyszłym. jest jeszcze możliwość indywidualnego toku nauczania, ale wtedy na jakiś tam zajęciach i tak musiałabyś się pojawić. szczególnie jeśli chodzi o ćwiczenia.
DaftMiss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-15, 18:45   #183
Diana_93
Raczkowanie

GG do Diana_93

Dziękuję pięknie za odpowiedź może faktycznie na razie sobie odpuszczę
Stary 2012-04-24, 09:21   #184
Natalken
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Paradoxalement Pokaż wiadomość
Czy na którymkolwiek kierunku na WSF w trybie dziennym jest możliwe jednoczesne studiowanie i pracowanie?

Jak jest ze stypendiami?

Wątpię czy uda Ci się pogodzić pracę ze studiami dziennymi... Patrząc na plan, to zajęcia kończą się ok godziny 16 i to codziennie, bo prowadzone są jak zajecia w liceum..
A ze stypendiami jest tak, że możesz je dostać dopiero na 2 roku za jakieś wybitne osiągnięcia naukowe, sportowe lub artystyczne. Nie jestem pewna o do średniej dla której przysługuje stypendium, bo co rok się ona zmienia
Natalken jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-26, 08:43   #185
Paris167
Raczkowanie

Witam, studiuję w WSF filologię hiszpańską na 1 roku zaocznie. Ogólnie jestem zadowolona z uczelni i poziomu wykładowców, choć czasem jest na prawdę ciężko, bo dużo trzeba robić samodzielnie i systematycznie. Niestety to niektórych studentów przerasta i w naszej grupie już chyba około 10 osób odpadło.
cod o wirtualnego indeksu - mi osobiście ta forma odpowiada, czasem są opóźnienia we wpisywanych ocenach, ale jednak w większości dowiadujemy się o wynikach wcześniej niż na kolejnym zjeździe co pozwala też lepiej zaplanować naukę. Ponadto nie trzeba biegać za wpisami z indeksem i kartą, co na poprzednich moich studiach było utrapieniem. Myślę, że z czasem też będzie lepiej bo wykładowcy również muszą się do tego systemu przyzwyczaić.
Jestem również zadowolona z elearningu, dzięki temu oszczędzam czas, a wykłady są bardzo dobrze przygotowane i wystarczą na zaliczenie.
Paris167 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-25, 12:03   #186
miliondollarbaby
Przyczajenie

Exclamation Wyższa Szkoła Filologiczna we Wrocławiu - ważne pytanie

Witam. Wiem, że jest już jeden wątek nt. WSF, ale nie działa mi ikonka szybkiej odpowiedzi (klikam i nic się nie dzieje).

Chciałam wybrać się na niestacjonarną filologię angielską ze specjalnością nauczycielską. Mieszkam daleko od wrocławia, mam dość skomplikowaną sytuację życiową, dlatego zaciekawił mnie e-learning.

Niestety posty które czytam o szkole napawają wręcz przerażeniem. Z większości z nich wynika, że utrzymać się jest bardzo trudno, panuje bałagan i ogólnie lepiej się tej szkoły wystrzegać...

Bardzo proszę o wszelkie informacje związane z tą szkołą, szczególnie od osób studiujących zaocznie. Drogie Wizażanki pomóżcie bo już naprawdę nie wiem co robić
miliondollarbaby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-25, 14:34   #187
mosa27
Przyczajenie

Ja właśnie otrzymalam list potwierdzajacy przyjecie mnie do wsf, wybralam opcje jezyk+jezyk (w biznesie i turystyce). Czy ktos studiuje ten kierunek i moze mi powiedziec cos wiecej o nim i przedmiotach? A może ktoś sie na niego wybiera?
mosa27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-25, 22:36   #188
teacherka
Zakorzenienie

Dot.: Wyższa Szkoła Filologiczna we Wrocławiu - ważne pytanie

Ale co rozumiesz przez "trudno się utrzymać"? Że ciężko jest pod względem nauki? Nie wiem jak licencjat, ja robię tam mgr. Wybrałam tę szkołę, bo nie mogłam sobie pozwolić na "wieczorowe" studia na UWr, które odbywały się co weekend rozpoczynając w piątek.
Nie powiedziałabym żeby poziom był bardzo wysoki. Niestety, mają chyba skłonność do dokładania bezsensownych zajęć na koniec - co mi dadzą dwa semestry tlumaczeń i to na ostatnim roku? Uważam to za wkurzające, bo w momencie gdy powinnam się skupić na pisaniu pracy, muszę zajmowac się zupelnie nowymi przedmiotami.

E-learning jest ok, dostęp w dowolnym momencie (przez ok miesiąc-dwa wiszą wykłady), mozesz słuchać ile razy chcesz, plus masz w sumie notatki do wykładu (lepsze czy gorsze, zależnie od przedmiotu i wykładowcy). Ale chyba nie wszystkie przedmioty sa dostępne w e-learningu?

Co do bałaganu... Zlikwidowali i indeksy i (od tego roku) karty zaliczeniowe. Wszystko wpisują wykladowcy od razu w systemie. Więc odpada latanie z karteczką za każdym z osobna, dla mnie to wielki plus. możliwość zamawiania zaświadczen przez neta, wypisywane nieobecności wykladowców, wszystkie informacje umieszczane na bieżąco na stronie internetowej. Dla mnei to nowośc, na poprzedniej uczelni tego nie miałam, więc dla mnie kolejny plus.

Ogólnie więc - wkurza mnie sporo, ale potrafię znaleźć trochę pozytywów Aaa, biblioteka słabo wyposażona i nie ma wolnego dostępu do książek - dla mnie absurd. I jeden punkt ksero na całą uczelnię. Nie licz na super poziom - tak myślę porównując z innymi uczelniami, możliwości sa mniejsze. Jak się ktoś nei uczy to wszędzie będzie mu ciężko się utrzymać, taka jest prawda.
teacherka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-26, 12:43   #189
CzerwoneUsta
Rozeznanie

Dot.: Wyższa Szkoła Filologiczna we Wrocławiu - ważne pytanie

Ja mam tam znajomego na amerykanistyce. Jest bardzo zadowolony ale mówi, że jest ciężko. Nie jest tak, że płacisz i zdajesz. Według mnie to duży plus bo świadczy o poziomie tej uczelni. Pewnie zdarzają się wykłady mniej ciekawsze i te bardziej. Łatwiejsze do zdania i trudniejsze, według mnie jak wszędzie. Szczerze powiem, od moich znajomych słyszałam wiele pozytywów na temat tej szkoły między innymi dlatego sama się tam wybieram.

Uważam, że na studiach magisterskich mają bardzo ciekawe zajęcia, dużym plusem jest wybór tłumaczeń specjalistycznych np. tłumaczenia ekonomiczne, techniczne, medyczne, prawnicze i unijne. To wszystko na magisterce.

Odnośnie e-learningu.
Ja uważam, że to świetny pomysł, zwłaszcza dla tych którzy mieszkają daleko i nie mogą pogodzić pracy ze studiami. Ogólnie możesz wypróbować platformę e-learningu bo jest ona dostępna dla wszystkich, z tym że większość jest tylko dla studentów. Ale podobno zwykły człowiek też może wejść i zobaczyć na czym to polega. Dużo o tym było na drzwiach otwartych, polecam przyjechać i posłuchać. Choć dużo chwytów marketingowych, aż słuchać się nie chciało

Dla mnie plusem jest jeszcze erasmus, jeżeli ktoś o nim myśli. Duży wybór uczelni, z tego co wiem to raczej każdy bez większych problemów może wyjechać.

Poza tym dobry dojazd do szkoły od dworca. Co do biblioteki, to muszę się zgodzić, że to wielki minus.

A odpowiadając na twoje pytanie; jeśli faktycznie chcesz uzyskać jakąś wiedzę i uczyć potem w szkole, to zakładam, że będzie Ci zależało na nauce i na tym, żebyś skończyła tą szkołę. Zatem raczej nie powinnaś mieć problemów z tym, żeby się tam utrzymać
Moja koleżanka studiuje zaoczną anglistykę, nie wiem na jakim kierunku dokładnie. W tygodniu pracuje, w weekend chodzi do szkoły. Czasem jest trudniej, zwłaszcza przed sesją, ale radę daje i jest zadowolona
Pozdrawiam!

CzerwoneUsta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-31, 18:26   #190
netmoni33
Przyczajenie

cześć))) jestem zainteresowana filologia angielska) jak to jest na mgr z anglistyki ?bo uzyskalam dyplom licencjata za granica. czy ktoras z was studiuje na tym kierunku i moze powiedziec mi o nim cos wiecej? Goraco pozdrawiam i czekam na odpowiedz )))
netmoni33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-13, 10:40   #191
3_Ola
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mosa27 Pokaż wiadomość
Ja właśnie otrzymalam list potwierdzajacy przyjecie mnie do wsf, wybralam opcje jezyk+jezyk (w biznesie i turystyce). Czy ktos studiuje ten kierunek i moze mi powiedziec cos wiecej o nim i przedmiotach? A może ktoś sie na niego wybiera?
Co prawda wybrałam specjalizacje tłumaczeniową, ale pierwszy rok wygląda wszędzie tak samo. Zaczynasz z przedmiotami: konwersacje(PNJA), praca z podręcznikiem (PNJA), gramatyka praktyczna (PNJA), słuchanie ze zrozumieniem (PNJA), fonetyka (PNJA), gramatyka opisowa, wstęp do językoznawstwa, kultura Anglii, historia Anglii, a dodatkowo psychologia (kontynuowana na drugim semestrze), filozofia (tylko 1 semestr) i w drugim semestrze pojawia się łacina. Przedmioty ze specjalizacji masz dopiero na drugim roku i z tego co mi wiadomo jest to język w biznesie, język w turystyce, komunikacja w biznesie, komunikacja w przekładzie i kurs pilota. Trochę tego jest, ale nie zniechęcaj się Gdyby ktoś potrzebował notatek z 1-2 semestru, to służę pomocą
3_Ola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-14, 14:10   #192
MiciaKicia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 3_Ola Pokaż wiadomość
Co prawda wybrałam specjalizacje tłumaczeniową, ale pierwszy rok wygląda wszędzie tak samo. Zaczynasz z przedmiotami: konwersacje(PNJA), praca z podręcznikiem (PNJA), gramatyka praktyczna (PNJA), słuchanie ze zrozumieniem (PNJA), fonetyka (PNJA), gramatyka opisowa, wstęp do językoznawstwa, kultura Anglii, historia Anglii, a dodatkowo psychologia (kontynuowana na drugim semestrze), filozofia (tylko 1 semestr) i w drugim semestrze pojawia się łacina. Przedmioty ze specjalizacji masz dopiero na drugim roku i z tego co mi wiadomo jest to język w biznesie, język w turystyce, komunikacja w biznesie, komunikacja w przekładzie i kurs pilota. Trochę tego jest, ale nie zniechęcaj się Gdyby ktoś potrzebował notatek z 1-2 semestru, to służę pomocą
ja potrzebuję notatek z językoznawstwa na już da się?

Kroimy: 2016(?)
MiciaKicia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 19:44   #193
daria_macon
Przyczajenie

oo a macie może dziewczyny jakieś notatki/testy z 1 roku filologii angielskiej? w sumie mogą być też z wyższych lat ?
daria_macon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-07, 17:36   #194
daria_macon
Przyczajenie

Cytat:

jaaa bym chciała notatki
daria_macon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-24, 23:30   #195
mosa27
Przyczajenie

Cytat:
dzieki bardzo bardzo za informacje, rzeczywiscie jest tego troche...notatkami tez nie nie pogardze

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-03, 19:03   #196
Kay__
Przyczajenie

Cześć
Czy jest ktoś kto wybiera się od października na WSF, na germanistykę od podstaw?
Kay__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-04, 08:10   #197
MiciaKicia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kay__ Pokaż wiadomość
Cześć
Czy jest ktoś kto wybiera się od października na WSF, na germanistykę od podstaw?
Raczej od września bo 21 września pierwszy zjazd
zobaczymy... jak mi nie pozwolą mieć warunku to bede na 1szym roku

Stary 2012-09-12, 15:25   #198
mosa27
Przyczajenie

hej, ja zaczynam jezyk +jezyk od pazdziernika,ang i hiszp
Stary 2012-09-13, 09:31   #199
3_Ola
Przyczajenie

Warunków możecie mieć ile chcecie Z tym, że jeśli nie zaliczycie warunku w drugim semestrze to już coś tam się płaci. Co do notatek, to proponuję złożyć się całą grupą i kupić je, bo wtedy są to śmieszne pieniądze, a notatki naprawdę pomocne

Dodatkowo mogę odsprzedać książkę (nowa, prawie nieużywana)"Advanced Grammar In Use" - 2nd edition (przyda się do Gramatyki Praktycznej i nie tylko), jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę pisać na e-mail ola.czw@gmail.com,

Pozdrawiam

Edytowane przez 3_Ola
Czas edycji: 2012-09-13 o 10:00 Powód: dodatkowe informacje
3_Ola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-13, 10:01   #200
MiciaKicia
Zakorzenienie

Cytat:
Warunków możecie mieć ile chcecie Z tym, że jeśli nie zaliczycie warunku w drugim semestrze to już coś tam się płaci. Co do notatek, to proponuję złożyć się całą grupą i kupić je, bo wtedy są to śmieszne pieniądze, a notatki naprawdę pomocne
można mieć 3 warunki .. ale je sli jest to PNJ to wtedy mniej bo jego "waga" jest większa.. ale jakieś luźniejsze przedmioty to 3 mozna miec

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ----------

Cytat:

Dodatkowo mogę odsprzedać książkę (nowa, prawie nieużywana)"Advanced Grammar In Use" - 2nd edition (przyda się do Gramatyki Praktycznej i nie tylko), jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę pisać na e-mail ola.czw@gmail.com,

Pozdrawiam
na wizażu sie nie sprzedaje więc radzę to usunąć bo Cię zbanują

Stary 2012-09-13, 17:43   #201
CzerwoneUsta
Rozeznanie

A wybiera się któraś wizażanka na hispanistykę dzienną?
U mnie opcja język+język (hiszpański+angielski)

CzerwoneUsta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-19, 10:30   #202
metylo_ksantyna
Przyczajenie

germanistyka od podstaw (zaocznie), zaczynam w tę sobotę.
metylo_ksantyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-19, 19:50   #203
Kay__
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez metylo_ksantyna Pokaż wiadomość
germanistyka od podstaw (zaocznie), zaczynam w tę sobotę.
No wybieram się na ten sam kierunek i też zaczynam w tę sobotę
Kay__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-20, 16:14   #204
Paris167
Raczkowanie

W najbliższy weekend pierwszy zjazd dla hispanistyki, italianistyki i germanistyki. Ja już na szczęście drugi rok Pozdrawiam wizażanki i do zobaczenia na sienkiewicza 32
Paris167 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-20, 16:48   #205
MiciaKicia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paris167 Pokaż wiadomość
W najbliższy weekend pierwszy zjazd dla hispanistyki, italianistyki i germanistyki. Ja już na szczęście drugi rok Pozdrawiam wizażanki i do zobaczenia na sienkiewicza 32
Do zoba

Stary 2012-09-22, 18:40   #206
DeMonica07
Przyczajenie

Hej

Ja już za tydzień zaczynam italianistykę dziennie i jestem mega przerażona
DeMonica07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-01, 18:08   #207
MiciaKicia
Zakorzenienie

Czy ma ktoś plan zajęć 2LN? germanistyka od podstaw... bo nie wyświetla mi w dziekanacie ;/ a widze, że są zmiany w zapisach i nie wiem czy muszę skorygować zapisy ;/ ;/ ; /

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-08, 16:42   #208
Diana_93
Raczkowanie

GG do Diana_93

Studiuje ktoś z Was opcję "język + język"?
Dajecie radę?

Dziewczyny jak Wam się studiuje Germanistykę na WSF? Macie jeszcze dodatkowo lektorat z angielskiego?

Edytowane przez Diana_93
Czas edycji: 2012-10-08 o 16:43
Stary 2012-10-08, 20:05   #209
MiciaKicia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Diana_93 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak Wam się studiuje Germanistykę na WSF? Macie jeszcze dodatkowo lektorat z angielskiego?
jest lektorat z angielskiego
można sobie wybrać poziom lektoratu od A1 wzwyz

Stary 2013-01-29, 13:52   #210
agatti25
Przyczajenie

Hej czy ktoś studiuje na WSF w systemie niestacjonarnym? (przez internet). bardzo proszę o jakieś informacje. POzdrawiam
Aga
agatti25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości