Babie lato za pasem, ranki chłodne, Młode Żonki 2012 i PMki są relacji głodne cz. 29 - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-13, 13:27   #3781
klaudusk_a
Zakorzenienie

Dot.: Babie lato za pasem, ranki chłodne, Młode Żonki 2012 i PMki są relacji głodne c

Cytat:
Napisane przez a u d r e y Pokaż wiadomość
Także i wczesne macierzyństwo ma swoje plusy i późne macierzyństwo ma swoje plusy. Oczywiście z mojej perspektywy chciałabym mieć dziecko jak najwcześniej, za 16 lat ja będę mieć koło 40 , a dziecko zacznie żyć swoim życiem i wtedy będziemy mieć czas na podróżowanie, czas dla siebie itp.
Inni wolą ten czas który ja poświęcę na wychowanie dziecka spędzić tak, jak spędzę go ja po 40stce.

Jak Bóg pozwoli i dożyję tego czasu
mamy podobne podejście, ja widzę to po moich rodzicach
pobrali się kiedy mama miała 18 lat(nie była w ciąży tylko to był ich własny wybór), urodziła mnie rok pózniej, kiedy ja byłam nastolatką rodzice bez problemu mogli pogrillować ze znajomymi, czy pojechać sobie do restauracji na kolację, teraz mają po 40 kilka lat i biorą z życia wszystko co się da, wybudowali dom kilka lat temu, jeżdżą na wycieczki i mają pełno szalonych pomysłów w głowie i wiem, że ja też tak chcę a mój mąż jest tego samego zdania, nie raz słyszałam od moich koleżanek "ale masz fajnych rodziców młodych, z mamą wyglądacie jak siostry" i sporo moich znajomych zazdrościło mi tego jakie rodzice mają podejście do wychowywania dzieci i do życia, zresztą na poczcie pokażę wam zaraz fotki moich rodziców kto ciekawy niech luknie

Zapraszam na mój blog
http://kikalifestyle.blogspot.com/
klaudusk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 13:28   #3782
kilianna
Zakorzenienie

Dot.: Babie lato za pasem, ranki chłodne, Młode Żonki 2012 i PMki są relacji głodne c

Cytat:
Napisane przez klaudusk_a Pokaż wiadomość
pobrali się kiedy mama miała 18 lat(nie była w ciąży tylko to był ich własny wybór), urodziła mnie rok pózniej, kiedy ja byłam nastolatką rodzice bez problemu mogli pogrillować ze znajomymi, czy pojechać sobie do restauracji na kolację, teraz mają po 40 kilka lat i biorą z życia wszystko co się da, wybudowali dom kilka lat temu, jeżdżą na wycieczki i mają pełno szalonych pomysłów w głowie i wiem, że ja też tak chcę a mój mąż jest tego samego zdania, nie raz słyszałam od moich koleżanek "ale masz fajnych rodziców młodych, z mamą wyglądacie jak siostry" i sporo moich znajomych zazdrościło mi tego jakie rodzice mają podejście do wychowywania dzieci i do życia, zresztą na poczcie pokażę wam zaraz fotki moich rodziców kto ciekawy niech luknie
czasami tak sobie myślę, że fajnie byłoby mieć już takie duże, kilkuletnie dziecko Moja koleżanka ma już 10-letnią córę, zazdroszczę jej, że już taka odchowana ta jej dziecinka. Ale zaraz sobie myślę, że gdybym miala mieć juz takie duże dziecko, to byloby ono poczęte z moim ex, a tego bym nie chciała
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 13:34   #3783
a u d r e y
Wtajemniczenie

Cytat:
No więc własnie, każdy sobie inaczej w marzeniach ułożył życie.
Ja np nie wiem czy gdybym urodziła w wieku 40 lat, miałabym ochotę z 12 letnim dzieckiem mając 52 lata jeździć na rolkach czy skakać na trampolinie Choć może zostałoby mi tak w głowie z młodości.
Nawet wczoraj rozmawiałam z mamą kumpeli, która ma teraz 45 lat i córkę która ma 4. I sama twierdzi że jak była młodsza to jeździła z dzieciakami wszędzie, do zoo, na baseny, po muzeach, a z tą najmłodszą już się jej po prostu nie chce bo woli zostać w domu i pogrzebać w ogródku. A dziecko coś robić musi, więc moja koleżanka robi siostrze za mamę i zabiera wszędzie
Stary 2012-09-13, 13:37   #3784
MiciaKicia
Zakorzenienie

moja ciążowa sesja się obrabia to lada dzień dostane foty

Kroimy: 2016(?)
MiciaKicia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 13:37   #3785
nuna2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
nuna, każdy ma swoje zdanie i je trzeba szanować. Nie można mówić, że nie rozumiesz kogoś, bo chce robić karierę. To jest indywidualna sprawa każdej z nas. Ja szanuję i rozumiem, że ktoś może mieć odmienne zdanie od mojego i ok
chodziło mi o to w takim sensie:
robie kariere nie chce dziecka, po 40- jednak to dziecko chce- płacz i zgrzytanie zębów, że dziecka nie ma i żal do całego świata.
Stary 2012-09-13, 13:39   #3786
klaudusk_a
Zakorzenienie

Cytat:
Ja np nie wiem czy gdybym urodziła w wieku 40 lat, miałabym ochotę z 12 letnim dzieckiem mając 52 lata jeździć na rolkach czy skakać na trampolinie Choć może zostałoby mi tak w głowie z młodości.
Nawet wczoraj rozmawiałam z mamą kumpeli, która ma teraz 45 lat i córkę która ma 4. I sama twierdzi że jak była młodsza to jeździła z dzieciakami wszędzie, do zoo, na baseny, po muzeach, a z tą najmłodszą już się jej po prostu nie chce bo woli zostać w domu i pogrzebać w ogródku. A dziecko coś robić musi, więc moja koleżanka robi siostrze za mamę i zabiera wszędzie
no właśnie, to też zależy od podejśxia do życia, ale powiedzmy sobie szczerze, w wieku 40 lat raczej nie będę myślała o tym, żeby dziecko co weekend gdzieś zabierać bo mi się nie będzie chciało
kiedyś pytałam mamy czy ona nie żałowała, że tak wcześnie mnie urodziła, na co moja mama powiedziała, że w życiu nie chciałaby urodzić pierwszego dziecka później, powiedziała, że kiedy byli młodsi mieli większy power i nie bali się przeciwności losu, a teraz kiedy miałaby kilkuletnie dzieci na utrzymaniu, kredyt i do tego myśleć o innych przyjemnościach to psycicznie nie dałaby rady

Zapraszam na mój blog
http://kikalifestyle.blogspot.com/
klaudusk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 13:40   #3787
kasia_kuku
Zakorzenienie

Cytat:
Moja mama urodziła mnie w wieku 22 lat. Teraz ma 44 i w życiu, jakby się nie daj Boże trafiło im dziecko, nie pozwoliła go im wychować
Wszystko zależy od człowieka, ale moja mama już się nie nadaje do tego
Sama chciałabym urodzić w 2016. Wtedy będę mieć 26 lat a tż 31. Mam nadzieję, że uda się mnie podtrzymać. A jak będzie wcześniej ( czyli zaraz po ślubie) to będzie

Dbam o siebie,
Myślę o sobie.

kasia_kuku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 15:08   #3788
Alejka13
Zadomowienie

Cześć dziewczyny Proszę o pomoc. Chcę kupić od Pmki sukienkę i chciałabym zapytać Was, czy nie orientujecie się ile kosztują suknie Eddy K?
Mi chodzi o model Nadia. Nie mogę znaleźć konkretnej ceny. Pani chciała aż 2 500 zł, pozwoliła mi zaproponować jakąś rozsądną cenę, ale nie wiem ile by mogło być to rozsądnie
Alejka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 15:16   #3789
MiciaKicia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alejka13 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny Proszę o pomoc. Chcę kupić od Pmki sukienkę i chciałabym zapytać Was, czy nie orientujecie się ile kosztują suknie Eddy K?
Mi chodzi o model Nadia. Nie mogę znaleźć konkretnej ceny. Pani chciała aż 2 500 zł, pozwoliła mi zaproponować jakąś rozsądną cenę, ale nie wiem ile by mogło być to rozsądnie
Zapytaj ją ile kosztowała i po krzyku
nie powinna żądać więcej niż 50% ceny więc... musiała kosztować min 5000zł

Kroimy: 2016(?)
MiciaKicia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 15:25   #3790
201705121336
Konto usunięte

tak myslałam Marylko że Cie to zastanawia .Każdy organizm jest inny i po 40 ciężej jest zajsc wiekszoći kobiet .mowie o naturanych metodach
201705121336 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 15:34   #3791
Euphoria_13
Rozeznanie

Cytat:
jakbym czytała o swoim terazniejszym życiu
moi rodzice gdyby mogli to wzięliby naszą córę do siebie na stałe, a tata to już w ogóle, dlatego kiedy ttylko zbliża się weekend jest telefon :"to Zuzię prxywieziecie w sobotę czy już w piątek?"

gratulavcje
Dziekuje

Ale dziś okropna pogoda mogłabym przespać cały dzień
Euphoria_13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 15:41   #3792
201705121336
Konto usunięte

ja też ciągle bym spała
Stary 2012-09-13, 15:45   #3793
Jamee
Zakorzenienie

Hej Piękne

Jestem po drugim dniu praktyk w szpitalu i powiem Wam, że służba zdrowia w Polsce do czyste dno Po dzisiejszym dniu moje odczucia to że lepiej umrzeć niż przechodzić piekło w szpitalu...

Zostało mi 23 dni a ja nie wiem co mam jeszcze zrobić Nie wiem co z autokarem dla gości bo szczerze powiem, że 1000 zł to dla nas dużo (wiem wiem przy kosztach wesela to pikuś) ale mimo wszystko

Dzisiaj przyszły zawieszki na wódkę i bardzo mi się podobają

A zaraz jadę z moim T. do dentysty, będę później

Jamee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 15:47   #3794
E87
Wtajemniczenie

Nawet forum spi
E87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 15:49   #3795
201705121336
Konto usunięte

a ja widze że dużo żonek znikło z forum albo b rzadko sie pojawia
Stary 2012-09-13, 15:51   #3796
E87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wensday21 Pokaż wiadomość
Mysle ze to 2... teraz po slubach widac mniejsza akywnosc na forum... ale i tak fjanie ze powracaja
Stary 2012-09-13, 15:53   #3797
__Paulinka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość

ja wiem że susza że ludziom wody brakuje ale... dlaczego cholera musi padać aukrat gdy by mamy podróż poślubną? no dlaczego?? 3 dni były za☠☠☠iste wczoraj padało cały dzień to tylko na basenie byliśmy ale żałujemy bo nie to że drogo to syf jak nie wiem... i nad wodospadem (w deszczu po ciemku można bardzo fajne foty zwykłym kompaktem zrobić później Wam pokażę)

dziś miała być praga ale jest zimno i pada więc nie wiem co będziemy robić najbliższe kino z ludzkim repertuarem ok 100 km od nas do tego jest jakieś 3 stopnie do pragi jedziemy jutro bo tam ma być prawie 20 i bez deszczu

dziś to się chyba zanudzimy.... a na śnieżce dalej nie byliśmy więc proszę o kciuki żeby w sobotę było słońce
mam nadzieje, ze pogoda sie poprawi

Cytat:
mój szwagier z mężem jutro chcą zrobić grilla dla kolegów z pracy i ma być ponad 20su facetów jak powiedziałam Tżtowi, że trochę się obawiam tej imprezy to powiedział, że bardziej boi się o mnie bo tylu facetów będzie a ja tylko jednak kobieta

no i teraz problem..co tylu facetom zrobic jeść
o mamo i jaką ilość tego jedzenia musisz zrobić zeby sie najedli nie zazdroszcze:P

Cytat:
Napisane przez Czarnooka_Paula Pokaż wiadomość
dziewczyny wiecie moze ile trwa wyrobienie paszportu ?
u mnie sie czeka miesiac

jezzzzuuuuuuu jeszcze dzisiaj 2,5 godziny na kursie
chyba tam zasne
__Paulinka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 15:53   #3798
Euphoria_13
Rozeznanie

Cytat:
Są zajete małżeńskimi obowiązkamiDlatego ja zawsze Was czytam a mniej piszę bo wiem, że nie zawsze dam radę z Wami pisać na bieżąco
Stary 2012-09-13, 15:54   #3799
0fa303f516315febafe3d9dd3f31e3911a3c772a_61c3bc0235435
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
swoja drogą bardzo wczas masz wesele
my mamy o 15, kuzyn w tą sobote o 14 i mówią: ale wczas
wiesz u nas na śląsku śluby zaczynają się już o 11 a kończą o 15
Cytat:
ja widzę że pogoda jest beznadziejna po zachowaniu mojej córki: strzela fochy, nic jej nie pasuje i co chwilę płacze
oj tak moja mała dziś też miała humorek do dupy
0fa303f516315febafe3d9dd3f31e3911a3c772a_61c3bc0235435 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 16:15   #3800
201705121336
Konto usunięte

pewnie i macie racje .już b dużo było obgadane a ślubów zostało coraz mniej
ide pazury przyciąć
Stary 2012-09-13, 16:20   #3801
Madziuniusia
Zakorzenienie

hej
chyba się nie chwaliłam, ale wczoraj dzwonil do mnie tata dziewczynki, którą się zajmowałam, że polecił mnie swojej znajomej i zadzwoniła dzisiaj we wtorek mamy sie spotkać i prawdopodobnie zaczynam po powrocie z podróży
Stary 2012-09-13, 16:21   #3802
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Madziuniusia Pokaż wiadomość
hej
chyba się nie chwaliłam, ale wczoraj dzwonil do mnie tata dziewczynki, którą się zajmowałam, że polecił mnie swojej znajomej i zadzwoniła dzisiaj we wtorek mamy sie spotkać i prawdopodobnie zaczynam po powrocie z podróży
no to super wiadomość kochana trzymam żeby się udało

Dziewczyny o co pytać kamerzystę?
0fa303f516315febafe3d9dd3f31e3911a3c772a_61c3bc0235435 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 16:32   #3803
marylka80
Zadomowienie

Cytat:
Spelniaja swoje obowiazki malzenskie
A ja mam na odwrot, teraz po calych przygotowaniach, wreszczie mam czas na wizaz

Cytat:
hej
Trzymam kciuki!
marylka80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 16:40   #3804
__Paulinka__
Zakorzenienie

Cytat:
hej

[1=0fa303f516315febafe3d9d d3f31e3911a3c772a_61c3bc0 235435;36503505]
Dziewczyny o co pytać kamerzystę?[/QUOTE]

hmm powiedz Mu o swoich wymaganiach, jak ma coś konkretnie nakręcić, kiedy przyjezdza.. i to chyba tyle ja wogole nie rozmawialam z kamerzystą przed slubem, bo to ojciec fotografa
__Paulinka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 16:43   #3805
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez __Paulinka__ Pokaż wiadomość

hmm powiedz Mu o swoich wymaganiach, jak ma coś konkretnie nakręcić, kiedy przyjezdza.. i to chyba tyle ja wogole nie rozmawialam z kamerzystą przed slubem, bo to ojciec fotografa
ok

Wiecie co wczoraj kucharz powiedział że jak pracuje 22lata to pierwszy raz mu się zdarzyło żeby pmka brała menu pod siebie a nie pod przyszłego męża I mówi że mu się takie podejście podoba bo przeważnie jest tak że pmka pyta tż co on lubi jeść na weselach
Stary 2012-09-13, 16:49   #3806
E87
Wtajemniczenie

[1=0fa303f516315febafe3d9d d3f31e3911a3c772a_61c3bc0 235435;36503988]ok

Wiecie co wczoraj kucharz powiedział że jak pracuje 22lata to pierwszy raz mu się zdarzyło żeby pmka brała menu pod siebie a nie pod przyszłego męża I mówi że mu się takie podejście podoba bo przeważnie jest tak że pmka pyta tż co on lubi jeść na weselach[/QUOTE]
pozytywnie
Milego popoludnia dzieweczki Dzis mnie czekaja golebie u mamy meza (do niej nie pasuje okreselenie tesciowa - taka jest kochana): mniam:uwiebiam jej kuchnie No i musze wziac prawoki uzbierane przez tate meza
Powiem Wam w ogole dziewczyny, ze ja mam takich fajnych tesciow... znam ich dobre 7 lat i od razu przyjeli mnie bardzo goraco do swojego domu To naprawde drudzy rodzice, az sie wzruszylam
Do juterka
Stary 2012-09-13, 17:04   #3807
Euphoria_13
Rozeznanie

[1=0fa303f516315febafe3d9d d3f31e3911a3c772a_61c3bc0 235435;36503988]ok

Wiecie co wczoraj kucharz powiedział że jak pracuje 22lata to pierwszy raz mu się zdarzyło żeby pmka brała menu pod siebie a nie pod przyszłego męża I mówi że mu się takie podejście podoba bo przeważnie jest tak że pmka pyta tż co on lubi jeść na weselach[/QUOTE]

Mam nadzieję, że u Was będzie inaczej, ale w naszym przypadku nie wiele zjedliśmy na weselu bo po prostu nie mieliśmy czasu a po drugie ja miałam tak ściśnięty brzuch i nic mi nie wchodziło bo bym chyba
Stary 2012-09-13, 17:18   #3808
marylka80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez E87 Pokaż wiadomość
pozytywnie
Milego popoludnia dzieweczki Dzis mnie czekaja golebie u mamy meza (do niej nie pasuje okreselenie tesciowa - taka jest kochana): mniam:uwiebiam jej kuchnie No i musze wziac prawoki uzbierane przez tate meza
Powiem Wam w ogole dziewczyny, ze ja mam takich fajnych tesciow... znam ich dobre 7 lat i od razu przyjeli mnie bardzo goraco do swojego domu To naprawde drudzy rodzice, az sie wzruszylam
Do juterka
To witaj w waskim gronie UWIELBIAJACYCH swoich tesciow. Ja swoich kocham tak samo jak moich rodzicow. Pamietam, nasze piewsze spotkanie jak dzis. Przyjechalam do mojego TZ na swieta, i zabralam ze soba pelna wazlizke jedzenia, szynki, kielbaski, uszka, no i oczywiscie barszcz (taki w kartoniku), no i co? Oczywiscie ten barszcz sie wylal i zalal cala moja walizke (wszystkie ciuchy jakie mialam byly buraczkowe), oczywiscie wpadlam w czarna rozpacz bo pojachalam tam na 2 tygodnie) no i moj TZ zadzwonil do swojej mamy, zeby zapytac czym mamy to czyscic, no i kazala nam przyjechac, ze ona ma na to jakis sprawdzony sposob. Nawet nie macie pojecia jak sie czulam, jak taka sierotka Marysia, co przyjechala z PL i wziela ze soba jakas dziwna zupe ( tutaj barszczu nikt nie zna), myslalm ze sie zapadne pod ziemie. No i zamiast poznac jego rodzicow, przy wigilli, na ktorej chcialam zablysnac, pokazac sie z jak najlepszej strony, wystrojona, zrobiona na bostwo do tego przy suto zastawionym stole, ktory mialam sama przygotowac, to przyjechalam, taka byle jaka, prosto z podrozy, zrozpaczona i z cala walizka do prania
Do dzis wpominamy to na kazdej imprezie :

No ale widac, nie mialo to wiekszego znaczenia bo pokochali mnie jak wlasna corke, sa ze mnie dumni, ze tak sobie szybko poradzilam tutaj i moge na nich zawsze liczyc.

No ale calkiem nie dawno, spadla na nas bardzo smutna wiadomosc.
Tacie M. wykryli raka krtani, i teraz dzielnie z nim walczy. W tamtym tygodniu mial pierwsza chemie, ktora dosc ciezko znosci. No ale jestesmy wszyscy dobrej mysli, bo na szczescie zostal szybko wykryty, wiec szansa na jego likwidacje jest bardzo duza.
Takze trzymajcie kochane kciuki, bo nawet sobie nie wyobrazam gdyby moglo go zabraknac.
marylka80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 17:40   #3809
Euphoria_13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez marylka80 Pokaż wiadomość
To witaj w waskim gronie UWIELBIAJACYCH swoich tesciow. Ja swoich kocham tak samo jak moich rodzicow. Pamietam, nasze piewsze spotkanie jak dzis. Przyjechalam do mojego TZ na swieta, i zabralam ze soba pelna wazlizke jedzenia, szynki, kielbaski, uszka, no i oczywiscie barszcz (taki w kartoniku), no i co? Oczywiscie ten barszcz sie wylal i zalal cala moja walizke (wszystkie ciuchy jakie mialam byly buraczkowe), oczywiscie wpadlam w czarna rozpacz bo pojachalam tam na 2 tygodnie) no i moj TZ zadzwonil do swojej mamy, zeby zapytac czym mamy to czyscic, no i kazala nam przyjechac, ze ona ma na to jakis sprawdzony sposob. Nawet nie macie pojecia jak sie czulam, jak taka sierotka Marysia, co przyjechala z PL i wziela ze soba jakas dziwna zupe ( tutaj barszczu nikt nie zna), myslalm ze sie zapadne pod ziemie. No i zamiast poznac jego rodzicow, przy wigilli, na ktorej chcialam zablysnac, pokazac sie z jak najlepszej strony, wystrojona, zrobiona na bostwo do tego przy suto zastawionym stole, ktory mialam sama przygotowac, to przyjechalam, taka byle jaka, prosto z podrozy, zrozpaczona i z cala walizka do prania
Do dzis wpominamy to na kazdej imprezie :

No ale widac, nie mialo to wiekszego znaczenia bo pokochali mnie jak wlasna corke, sa ze mnie dumni, ze tak sobie szybko poradzilam tutaj i moge na nich zawsze liczyc.

No ale calkiem nie dawno, spadla na nas bardzo smutna wiadomosc.
Tacie M. wykryli raka krtani, i teraz dzielnie z nim walczy. W tamtym tygodniu mial pierwsza chemie, ktora dosc ciezko znosci. No ale jestesmy wszyscy dobrej mysli, bo na szczescie zostal szybko wykryty, wiec szansa na jego likwidacje jest bardzo duza.
Takze trzymajcie kochane kciuki, bo nawet sobie nie wyobrazam gdyby moglo go zabraknac.
Marylko i duże
Stary 2012-09-13, 17:41   #3810
niusia_87
Zakorzenienie

Katar jakby ciut mniejszy...
a siadła mi na struny głosowe i zaczęłam kaszleć
jutro muszę iść na rozmowę... ciężko mi się mówi, kaszle, smarkam... w takim stanie to bez gadania mnie wyrzucą

coś niezawodnego mi poradźcie
niusia_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości