|
|
#2311 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Technicy farmacji część II
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzę co szkoła to inna nazwa
|
|
|
|
#2313 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2314 | |
|
Zakorzenienie
|
motylek jednak brzmi najprzyjemniej
|
|
|
|
|
#2315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się
|
|
|
|
#2316 |
|
Raczkowanie
|
hehe
u nas tez zawsze leciało się z krzyża a czy on był jakiegoś świętego to nie wiem ![]() ale święty Andrzej to chyba przed przejazdem kolejowym na drodze stoi... ale nie wiem nie znam się ateistka jestem ![]() jak ktoś bardzo chce to mam mnóstwo materiałów na kompie coś ok 4,5 GB w tym moje wykłady ze szkoły testy i projekty piszcie na ali.biol@wp.pl co kto potrzebuje ![]() |
|
|
|
|
#2317 |
|
Raczkowanie
|
Witam, w mojej pierwszej aptece na start dostałem do wykonania 40 recept jednego dnia. Znajdowała się blisko poradni dermatologicznej. Ogólnie praca w aptece jest ciekawa, chociaż bardzo ciężka tak fizycznie jak i psychicznie. Cieszę się że dokończyłem staż, jednak po pierwszym stycznia straciłem pracę (miesiąc po ukończeniu stażu), tak jak bardzo wielu innych techników. Ciepło wspominam pracę w recepturze. Bardzo dużo dokładnie opisanych recept znajdziecie na stronie http://nacito.blogspot.com/.
|
|
|
|
|
#2318 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
reklama dźwignią handlu ![]() gdzieś ty chłopie po 40 recept dziennie robił??albo raczej w jakich czasach?? toż to normalnie norma małej fabryki maści |
|
|
|
|
|
#2319 |
|
Raczkowanie
|
W aptece w której jest 500 pacjentów dziennie a tuż obok przychodnia dermatologiczna taka ilość jest normalna. Z receptury jest (a raczej był ) duży zarobek, dlatego apteka robiła wszystko co tylko pacjent przyniósł.
|
|
|
|
|
#2320 |
|
Przyczajenie
|
Czyli nie mam się co tak stresowac? Sorki, że tak zawracam głowę, ale chciałam jeszcze zapytac czy każdy dzień musi podpisac opiekun praktyk (nie stażu) czy może na końcu cały zeszyt, a i czy mogę to napisac na komputerze i wydrukowac( strasznie brzydko pisze) Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#2321 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o praktyki to nie zawsze kierownikowi (lub opiekunowi praktyk) chce się podpisywać wszystkie wpisy, czasem podpisuje się tylko u dołu każdej kartki zeszytu. Zależy to od charakteru osoby
|
|
|
|
|
#2322 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2323 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez PaulinaDQ91 Czas edycji: 2012-09-11 o 17:18 |
|
|
|
|
|
#2324 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#2325 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#2326 |
|
Raczkowanie
|
Jak dojdzie się do wprawy to proste maści nie zajmują więcej niż 4 minuty z opisaniem, najgorzej jest gdy nie ma składnika i trzeba pożyczać z innej apteki, albo jak towar jeszcze nie sprawdzony i trzeba grzebać w pudłach. W niektórych aptekach są limity do 10 leków dziennie i więcej się nie przyjmuje, w innych nie.
Aha i nie w 8 godzinach a w 7 i pół, i oczywiście nie jest tak że robi się jedynie recepturę, dochodzi jeszcze towar, paskowanie recept, pierwszy stół. |
|
|
|
|
#2327 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
hehe my też w szkole pisali metodą krzyża św. Andrzeja ![]() ja Ci napiszę jak ja zrobiłam: 70 % v/v = 62,39 % -95,7 % v/v = 93,41 % to dane z tabeli v/v to stopień inaczej odczytuję ile dany stopień odpowiada procentowi do recepty należało użyć 40 g etanolu 70 procentowego Moje obliczenia : 62,39 % : 93,41 % * 40 = 26,717 g etanolu 93,41 % 40 g - 26,717g = 13,283 g wody procentowy mniejszy dzielimy przez procentowy większy i mnożymy to przez ilość etanolu jaki należało użyć do rp. na końcu od całości 40 g odejmujemy czysty etanol i wychodzi ile mamy mieć wody ![]() ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Arcydiakonie najpierw obrażasz ludzi na innym forum a teraz przychodzisz tutaj z reklamą. Nikt nie jest głupi. ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- ludzie uważajcie na tego typa wkleję jego post w jaki sposób odnosi się do innych użytkowników "ha dzieciaki wam zabraknie 2 punkty i będziecie nastepny rok siedziec w domu i wkuwać do następnego egzaminu, nawet jak zdacie to nie dostaniecie płatnego stażu bo teraz trzeba prosić pracodawcę o przyjęcie, powodzenia. Nawet jak dostaniecie staż to dostaniecie 50 recept dziennie i będziecie błagać wujka arcydiakona o pomoc w wykonaniu leku recepturowego. Swoją drogą ciekawe jak cynka 89 widzi błedy na blogu nacito.blogspot.com skoro w swojej Omedze czy w innej wielkiej "szkole" nie widziała prawdziwej wagi czy substancji. Powodzenia technicy" z forum jakie większość użytkowników dobrze zna.
|
|
|
#2328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2329 |
|
Raczkowanie
|
Podpowiem tylko że w praktyce wykonuje się najczęściej rozcieńczenie z 96 na 70 procentowy, czasem na 40 procentowy.
|
|
|
|
|
#2330 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do maści, fakt lege artis powinno ważyć się od ilości najmniejszej do największej, ale skoro i tak wrzucasz to do jednej tuby, to co za różnica jak to odważysz?
|
|
|
#2331 |
|
Raczkowanie
|
Niektóre apteki nie zamawiają 70tki bo cena litra 70tki i 96tki jest mniej więcej taka sama i opłaca się robić rozcieńczenia - w aptekach DOZ takie manipulacje wpisuje się do zeszytu spirytusowego
. Jeśli chodzi o odważanie lege artis to zapewne po to by wprowadzić jakąś kolejność przy odważaniu, może aby niczego nie pominąć przy odważaniu poszczególnych składników - ta zasada się przydaje. Edytowane przez Arcydiakon Czas edycji: 2012-09-12 o 20:35 |
|
|
|
|
#2332 |
|
Rozeznanie
|
jasne, że się przydaje, równie dobrze można ważyć po kolei jak masz na recepcie. Po prostu twierdzę, że nie ma większej różnicy czy ważysz od najmniejszej do największej ilości. U mnie w aptece jest 70 i pewnie dlatego mam takie zdanie
|
|
#2333 |
|
Raczkowanie
|
hehe też robię zwykle od początku do końca, tak trudniej się pomylić, później się odstawia krążki z proszkami w kolejności takiej jak na recepcie i wszystko widać jak na dłoni.
|
|
|
|
|
#2334 |
|
Rozeznanie
|
no nie ja nie bawię się w ważenie wszystkiego na osobnych krążkach, szkoda papieru
![]() A tak abstrahując jak stoicie za pierwszym stołem (do obecnych techników, farmaceutów) to skąd bierzecie wiedzę fachową? Chodzi mi o doradzanie pacjentowi, w stylu: a co dla dziecka kilkumiesięcznego na kaszelek? Czy można brać lek X równocześnie z Y? Wiem farmakologia, ulotki, pfm, ale co jeszcze? Większość for nie jest wystarczająco godnych zaufania żeby z nich "porady" przekazywać dalej, dlatego pytam jak Wy się dokształcacie?
|
|
#2335 |
|
Raczkowanie
|
Taką wiedzę nabywasz z czasem, najwięcej uczysz się od innych koleżanek z większym doświadczeniem, które wiedzą który lek jest dobry a który nie.
No i często tak jest że masz sprzedawać nie to co dobre, a to co aktualnie w promocji/terminuje się/zalega na magazynie. Jeśli chodzi o interakcje to niektóre programy do sprzedaży leków (np KS apteka) mają wbudowane ostrzeżenia, by nie wydać leków które mają zbyt silne interakcje. Bardzo pomaga czytanie ulotek lub pharmindexu - szczególnie tej pełnej wersji. Edytowane przez Arcydiakon Czas edycji: 2012-09-13 o 00:57 |
|
|
|
|
#2336 |
|
Rozeznanie
|
to wszystko wiem, myślałam, że ma ktoś jeszcze jakieś pomysły
|
|
#2337 |
|
Raczkowanie
|
Na początku pracy zapisywałem sobie na kartce wszystkie leki których nie znałem (lub raczej których substancji czynnej nie znałem), i potem w domu sprawdzałem sobie na co pomagają.
Wyciąganie ulotki z opakowania przy pacjencie powinno występować jak najrzadziej, bo wtedy traci nasz profesjonalizm. W programie ks apteka można odpalić pharmindex z pozycji sprzedaży i na szybko wymienić np. działania niepożądane danego leku. Największym problemem dla młodych techników jest to gdzie ma stać dany lek na półce, niektóre można przyporządkować do kilku szuflad. Gdy coś się źle położy wtedy jest masakra. A dla faceta najtrudniejsza jest nauka kosmetyków |
|
|
|
|
#2338 |
|
Rozeznanie
|
Dla mnie najtrudniejsze jest doradzanie młodym rodzicom. Z całą resztą sobie jakoś radzę
I pharmindex to norma
|
|
#2339 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie kobitki
Przepraszam, że Wam się tak wtryniam i przepraszam też, że po raz n-ty musicie odpisywać osobie rozeznającej się "w życiu" :P Otóż. W maju będę pisała maturę i zastanawiam się, co zrobić potem. Myślałam o studiach, ale większość kierunków wydaje mi się albo nieciekawa albo kompletnie nie przyszłościowa. Chciałabym studiować farmację właśnie, ale coraz bardziej moja sytuacja zmienia się na gorszą i chyba nie stać mnie na prawie 6 lat bez możliwości dorabiania sobie. Tak więc wybór padł na studium farmaceutyczne i bardzo mi się spodobał, już byłam praktycznie do niego przekonana w 100%.... Ale jak tak czytam niektóre wypowiedzi o tym, że pracy nie ma kompletnie i nawet o staż ciężko... Czy się opłaca? Czy sytuacja w Polsce może się zmienić na lepsze za jakiś czas?Chciałabym się też zapytać o wrocławskie szkoły. Może to głupie pytanie, ale jak mam rozpoznać, która szkoła jest prywatna, a która państwowa? Na niektórych stronach nie jest to napisane... Pozdrawiam i mam nadzieję, że mnie nie wyklniecie za milionowe pytanie na ten temat ![]() Kamila |
|
|
|
|
#2340 |
|
Raczkowanie
|
witaj zielonolica. Jeśli chodzi o farmację to bardzo trudno jest dzisiaj dostać staż - w mojej aptece przychodzi dziennie kilka dziewczyn pytać się o pracę. Kierowniczka często nawet nie chce z nimi rozmawiać. Wiem że sytuacja na wybrzeżu jest dużo lepsza i dziewczyny pracują zaraz po ukończeniu szkół.
Najlepsze szkoły to te państwowe i uczące w dziennym trybie zajęć, pracodawca bardzo patrzy na to gdzie się uczyłaś, jakie miałaś stopnie. Praca w aptece jest ciekawa, ale obecnie technik traci coraz więcej w stosunku do magistra - a nie można zrobić dyplomu w taki sposób jak pielęgniarki. Nie powiem także że jest lekka - trzeba się dużo nachodzić, a są dni gdy nie można nawet usiąść. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:18.

Widzę co szkoła to inna nazwa

u nas tez zawsze leciało się z krzyża a czy on był jakiegoś świętego to nie wiem