Wakacyjne Mamy 2012 - część II - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-14, 00:22   #361
depoison
Zadomowienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część II

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Dziecko mi się rozwaliło na pół łóżka. Jak go przesunę to się obudzi. Mam dylemat: iść spać i budzić dziecko, czy czekać przed kompem aż wstanie na żarcie
spać w nogach

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 00:26   #362
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
spać w nogach
Co Ty, smrodów TŻ wąchać nie zamierzam

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 05:24   #363
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
chce zamowic nosidełko i nie wiem jakie
Ja też nie wiedziałam, więc częściowo zaufałam Depoison i Lince, a dopiero później zaczęłam czytać więcej tylko na temat wybranych przez nie i jeszcze kilku innych, tj. Marsupi, Manduca, Zafiro i in. Baby Bjorn chyba sobie darowałam ze względu na cenę. Z tego wybranego przez Depoison w końcu zrezygnowałam, bo przeczytałam, że ma jakieś rzepy, a nie do końca wierzę w trwałość i skuteczność takich rozwiązań. To było Marsupi, czyli podobno bardzo dobre nosidło. A Linka i ja mamy Manducę - polecam. No i chyba parę osób ma i chwali Baby Bjorn.
Szukaj nosidełek ergonomicznych. Na allegro też są.
Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Ciastuś wyżej dodałam zdjęcia jak wygląda zła i dobra pozycja w nosidełku. Poza tym trzeba zwrócić uwagę na to, jaka jest uprząż, żeby się nie okazało, że zaraz będą Cię plecy boleć bo ciężar jest nierównomiernie rozłożony.
Z tego powodu wygodniejsze są chusty, bo przy ich dobrym zamotaniu i pozycja dziecka jest idealna i ciężar dobrze rozłożony
Ja bym się bała, że coś źle zrobię, a poza tym nosidło łatwiej założyć każdemu, a nie tylko osobie "przeszkolonej".
Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
dobra dziecko spi ide wstawic na gulasz.

czy tylko ja jestem taka glupia i gotuje codzennie obiady?
Ja ostatnio staram się codziennie je jeść, a żeby jeść, to wcześniej je muszę ugotować! Tylko np. gulasz wyszedł mi na 3 dni.
Cytat:
Napisane przez ajka89 Pokaż wiadomość
Moja w dwa tygodnie od masy spadkowej przybrała tyko 170 g też się martwię, we wtorek idę na ważenie.
To faktycznie malutko. Budzisz ją na karmienie?
Róża zaczęła przybierać później, ale akurat ona dopiero po mm.

Krwawiłam chyba przez kilka dni, a plamiłam z przerwami, ale ok. 6 tygodni.

---------- Dopisano o 05:24 ---------- Poprzedni post napisano o 04:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
o rany, nie wiedziałam o czyms takim...
W SR mówili, że jak w domu zacznie się krwawienie, to już nie należy jechać na porodówkę, tylko położyć się na plecach z poduszką pod biodrami i wezwać pogotowie.
Dlatego pomysły z przyspieszaniem rozwarcia jazdami po lesie na quadzie (ktoś tu pisał o dziewczynie, która w ten sposób przyspieszyła sobie poród) uważam za skuteczne, ale ryzykowne.

Depoison - fajne rękawiczki.

Róża po południu i wieczorem trochę się śliniła. Uznałam, że po tym gęstym mleku chce jej się pić, więc dałam herbatkę, a wieczorem ucieszyłam się, że zasnęła przy piersi. Około trzeciej odłożyłam ją do łóżeczka, a po chwili wierzgała i ulała tak, że znów była zaklejona i nie mogła złapać oddechu. Niech te problemy się skończą! Zagęszczacz do mleka pomaga i ulewa znacznie mniej, ale jak widać nie wyeliminował problemu zupełnie. Po odciągnięciu z noska chociaż części musiałam ją nakarmić (dałam Bebilon, bo mam wrażenie, że więcej ulewa po moim mleku), a potem zaczęła się akcja "kupa". Tym razem nie było żadnych krzyków, bo plusem zagęszczacza są kupki codziennie! Żółciutkie! Ta powinna być przed północą, ale i tak jest nieźle.

Dziecię śpi spokojnie, więc ja też się prześpię.

Edytowane przez Maciejka__
Czas edycji: 2012-09-14 o 05:27
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 07:08   #364
Linka25
Zakorzenienie

Maciejko a rozważałaś podanie debridatu? Eliminuje ulewanie

---------- Dopisano o 07:08 ---------- Poprzedni post napisano o 07:07 ----------

Cytat:

oj, to może ciekawa, ehem, noc przed wami?
ale jeśli okaże się, że Martyna i w nocy będzie pięknie spać, to już po prostu wiecie co robić - kąpać dziecko 4 razy dziennie
Depoison coś mi sie wydaje, ze od dziś Martynka będzie najczystszym dzieckiem na wizazu Noc przespana.
Teraz ją obudziły wzdęcia, ale tak jest codziennie.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 08:14   #365
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Maciejko a rozważałaś podanie debridatu? Eliminuje ulewanie

---------- Dopisano o 07:08 ---------- Poprzedni post napisano o 07:07 ----------

Depoison coś mi sie wydaje, ze od dziś Martynka będzie najczystszym dzieckiem na wizazu Noc przespana.
naszego chyba tez męczą wzdęcia. Ciągle słyszę jak postękuje
dziś mamy 1 wizytę u lekarza.

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 08:18   #366
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Może intensywne karmienie działa tak, jak ciąża? Na takiej dawce pewnie schudniesz, a przynajmniej nie przytyjesz, a wiem, że wiele z Was zwraca na to uwagę.
No zastanawiające to, ale perspektywa chudnięcia mnie cieszy

Cytat:
Pumcia coś pisała o Elancylu.

Najczęściej nie smaruję niczym - po maści od pediatry wysypka się zaostrzyła, a teraz ma buźkę bez krostek i chcę, żeby tak zostało. Przed wyjściem na słońce używam Ziajki z filtrem, ale po niej zostaje biała warstwa, która trudno się wchłania. Mam też zwykły krem Ziajki i niedługo zacznę go używać.
tez go nabyłam i zamierzam uzywać
Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Nie nadrobię was dzisiaj, bo idę już spać.

Phdwao, ja uzywałam Elancyl, właśnie mi się skonczył. Teraz dokańczam Palmersa. Ogólnie to już odeszłam od tych na rozstępy, skoro mi się nie pojawiły, to i się już nie pojawią tak sądzę. Teraz tylko nawilżanie.

Jeszcze tylko słówko o wędzidełku - tak to ja pisałam, że u Blanki lekarz zauważył, że może mieć przykrótkie. Skonsultowałam ten temat z moim kolegą i powiedział, że to bzdura, że przybieranie nie ma nic do wędzidełka. Że u takich niemowlaków to za wcześnie na takie diagnozy, że dopiero jak dziecko jest starsze (w sensie nawet nie 6miesieczne), to można się zastanawiać, co z tym zrobić. Podcina się je, ten zabieg jest pod miejscowym znieczuleniem i trwa może 5 sekund. Ale podcinanie ma sens dopiero wtedy, kiedy dziecko faktycznie sepleni i co ciekawe, nie mówi litery L.
Także Paula, nie martw się tym kompletnie !!!!!!!

Agunia, co to kasy na ciucha na chrzest, nie mam pojęcia, widziałam w sklepach takie sukieneczki za 200 zł plus jakiś sweterek za 100 zł. Nie mam pojecia, ile takie rzeczy kosztują - ile ta Twoja kol. się ceni ?

Osia, dobrze, że wszystko się pozytywnie skonczyło, choć przezyłaś chwile grozy, nie dziwię się.
Pumcia to mnie uspokoiłaś, ufff w zasadzie zwróce uwage na to lekarzowi, bo sama na razie to zauwazyłam, ale jak piszesz, nie bede sie spinac, poczekam ąż zacznie mówic A czy Blance robi się czasem wgłebienie na czubeczku języka? Bo Jasiowi czasami tak

Co do Elancylu kupiłam taki na cellulit w gemini, mam nadzieje ze mnie troche ujędrni i ze mozna go stosowac karmiąc

Hej

U nas noc do bani, Jas budził się równo co godzinę nie wiedziec czemu, najedzony był na bank Jestem mega niewyspana

---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ----------

Cytat:

Róża po południu i wieczorem trochę się śliniła. Uznałam, że po tym gęstym mleku chce jej się pić, więc dałam herbatkę, a wieczorem ucieszyłam się, że zasnęła przy piersi. Około trzeciej odłożyłam ją do łóżeczka, a po chwili wierzgała i ulała tak, że znów była zaklejona i nie mogła złapać oddechu. Niech te problemy się skończą! Zagęszczacz do mleka pomaga i ulewa znacznie mniej, ale jak widać nie wyeliminował problemu zupełnie. Po odciągnięciu z noska chociaż części musiałam ją nakarmić (dałam Bebilon, bo mam wrażenie, że więcej ulewa po moim mleku), a potem zaczęła się akcja "kupa". Tym razem nie było żadnych krzyków, bo plusem zagęszczacza są kupki codziennie! Żółciutkie! Ta powinna być przed północą, ale i tak jest nieźle.

Dziecię śpi spokojnie, więc ja też się prześpię.
dokładnie
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 08:47   #367
Malwina_a
Rozeznanie

Moje dziecko jest niemożliwe
Najpierw o 19 się strasznie głodna zrobiła, chociaż zjadła godzinę wcześniej, więc dałam jej tylko 60ml mojego, żeby jakoś do 20 do kąpieli dotrwała, no ale jej to nie zadowoliło, więc do 20 musiałam ją na rękach trzymać i trzymać smoka żeby nie wypadł. Po kąpieli dobra mamusia dła 120ml mm i moje dziecko się obraziło na mnie bo nie chciała wogóle jeść. Położyłam ją do łóżeczka na głodnego i co słyszę?Ogromne atomy, patrzę a moje dziecko się obsrało pod pachy, więc poszła drugi raz do kąpania. A kupa była wszędzie, na podłodze, na dywanie, na mnie i na umywalce, nie licząc jej białego pajaca który się żółty zrobił Zjadła dopiero jak TZ wrócił z pracy po 22 i ją nakarmił, na mnie się obraziła

Teraz niby śpi w wózku, ale wygląda to tak, że muszę cały czas wózek pchać, bo ledwie przestaje a już zaczyna się wiercić. Niezłe mięśnie sobie wyrobię

Ja na chrzest raczej jej nic nie kupię, ubiorę ja na różowe, szkoda mi wydawać 100zł na ciuchy których potem nie założy. A chrzcić będziemy w 1 nedziele października.
Malwina_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 09:02   #368
phdwao
Zakorzenienie

zjadłam po raz pierwszy czekoladę-biała, po 2 kostkach mnie mdli
Stary 2012-09-14, 09:13   #369
Linka25
Zakorzenienie

phdwao jaką masz fasolkę do karmienia? bo pamiętam że pisalaś że jesteś b. zadowolona.
Stary 2012-09-14, 09:15   #370
prince_polo
Zakorzenienie

dziewczyny odciagnełam wczofraj na wieczor z cycka 70 ml mleczka z jednego, tego co mała je. Z drugiego prawie nie leciało. ale to bylo tak na spróbowanie nie podałam małej bo laktator byl nie wyparzony.

Powiedzcie czy to malo czy duzo? musze rozbujac w tej drugiej piersi! no i jak sciagne mleczko to do lodowki? a potem jak podgrzac? chyba bede sciagała i dawala małej z butli bo Ona cyca nie dojada bo sie po jakims czasie zlosci.... a z butli bedzie piła. Tylko mogendo sciagnietego mleka dolac swierzo sciagniete????

Cytat:
Uwaga chwalę się Otworzyłam pieluchy Dada 3 ! Są prześliczne I tak samo przyjemne w dotyku jak Pampers Active Baby. Ciekawe jak będzie z chłonnością
ja tez juz chcisala kupic 3
Cytat:
czy tylko ja jestem taka glupia i gotuje codzennie obiady?
no
Cytat:
Ja też nie wiedziałam, więc częściowo zaufałam Depoison i Lince, a dopiero później zaczęłam czytać więcej tylko na temat wybranych przez nie i jeszcze kilku innych, tj. Marsupi, Manduca, Zafiro i in. Baby Bjorn chyba sobie darowałam ze względu na cenę. Z tego wybranego przez Depoison w końcu zrezygnowałam, bo przeczytałam, że ma jakieś rzepy, a nie do końca wierzę w trwałość i skuteczność takich rozwiązań. To było Marsupi, czyli podobno bardzo dobre nosidło. A Linka i ja mamy Manducę - polecam. No i chyba parę osób ma i chwali Baby Bjorn.
Szukaj nosidełek ergonomicznych. Na allegro też są.
dzieki

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 09:31   #371
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
phdwao jaką masz fasolkę do karmienia? bo pamiętam że pisalaś że jesteś b. zadowolona.
motherhood własnie jest w uzyciu
Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
dziewczyny odciagnełam wczofraj na wieczor z cycka 70 ml mleczka z jednego, tego co mała je. Z drugiego prawie nie leciało. ale to bylo tak na spróbowanie nie podałam małej bo laktator byl nie wyparzony.

Powiedzcie czy to malo czy duzo? musze rozbujac w tej drugiej piersi! no i jak sciagne mleczko to do lodowki? a potem jak podgrzac? chyba bede sciagała i dawala małej z butli bo Ona cyca nie dojada bo sie po jakims czasie zlosci.... a z butli bedzie piła. Tylko mogendo sciagnietego mleka dolac swierzo sciagniete????

ja tez juz chcisala kupic 3

no

dzieki
ja tyleodciagam z 2 piersi po 2 h od ostatniego karmienia, ale ponoc laktator nie wyciaga wszystkiego, dziecko wiecej
Stary 2012-09-14, 09:40   #372
nadalka
Zakorzenienie

Hej...

Cytat:
jak mi sie nic nie chce.

o wiezidelku pisala hmmmmmmmmmmmmmm napewno nadalka i ktoras jeszcze :P nie wiem czy nie houserka czasami
phdwao u nas było przycinane wędzidełko, myślę że takie rzeczy sprawdzają w szpitalu przy pierwszych "oględzinach"
Stary 2012-09-14, 09:41   #373
Linka25
Zakorzenienie

phdwao powiedz czy ta fasolka Ciebie oplata? Tzn jak np. wstaniesz, to ona spada z Ciebie? Czy się trzyma?
Stary 2012-09-14, 09:45   #374
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
A dlaczego on nie jeździ sam? Nie ma prawa jazdy, czy nie chcesz mu dać samochodu?
nie ma prawka...
Stary 2012-09-14, 10:26   #375
Mandragorrka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
nie ma prawka...
To trzeba go wysłać na prawko

Tak w ogóle to cześć Jesteśmy wyspani, po śniadaniu, małż dzisiaj ma wole i siedzi z Amelką. Zachwyca się jej porannymi minami.

Dziewczyny czy któraś zastanawiała się nad nauką pływania dla niemowlaków? Można od 3 miesiąca. My się właśnie nad tym zastanawiamy.

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 10:32   #376
Soleilka
Zakorzenienie

Hej
Spałam aż 3 godziny. Fabi przeraźliwie wył pół nocy, masakra... Teraz leży z TŻ i jest spokojny na szczęście. A ja pójdę po śniadanie bo umieram z głodu

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy któraś zastanawiała się nad nauką pływania dla niemowlaków? Można od 3 miesiąca. My się właśnie nad tym zastanawiamy.
Ostatnio czytałam, że dziecko najlepiej zabrać jak ma pół roku, bo wtedy umie już wstrzymywać powietrze. No, ale pół roku mija w styczniu, a ja nie chcę przeziębić dziecka...

Bloguję
Stary 2012-09-14, 10:48   #377
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Witam sie z herbatka
nock za nami w miare ladna wprawdzie mala zasnela dpiero po 23 ale obudzila sie o 4.20 pojadla i spac i pozniej o 7.30 bylo piszczenie za chwile duz kupa, osikane body wiec przebieranie karmienie no i w koncu do lozeczka

teraz sobie lezy i opowiada mi co jej sie snilo a ja jem sernik

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
zjadłam po raz pierwszy czekoladę-biała, po 2 kostkach mnie mdli
no to poszalalas :P po protu wyszlas z wprawy ale nie martw sie to ie da nadrobic

Cytat:
ja tyleodciagam z 2 piersi po 2 h od ostatniego karmienia, ale ponoc laktator nie wyciaga wszystkiego, dziecko wiecej
tak to prawda dziecko zawsze wecej sciagnie

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
ja nad tym myslalam, niedaleko mnie jest basen silownia itd musze sie dowiedziec czy prowadza tam zajecia dla niemowlakow..

Cytat:
Hej
Spałam aż 3 godziny. Fabi przeraźliwie wył pół nocy, masakra... Teraz leży z TŻ i jest spokojny na szczęście. A ja pójdę po śniadanie bo umieram z głodu
biedny Fabi

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 10:54   #378
karolka110
Wtajemniczenie

Witam się po średniawej nocy, ale nadrobionej rano spaniem do 10

przypomniało mi się, że mi dziecię dwa razy pod rząd zwymiotowało, przedwczoraj też (ogromnie)-ale Ona nigdy przy tym nie płacze, jest wręcz rozanielona....z czego mogą wynikać te wymioty??czy to dlatego, że po jedzeniu, robi kupę, ja ją przewijam (w miarę możliwości delikatnie) i za bardzo wytelepię??

u nas też się ochłodziło i w domu również ledwo 22 stopnie, a Lilka chyba ciepłolubna jest, bo trzęsie wargą przy każdym przewijaniu

pytałam kiedyś o nawilżacz powietrza, bo wiem ,że temat był poruszany....ale odpowiedzi brak....ponawiam więc-kto kupował, jaki i jak się spisuje???

depoison w poprzedniej części pytałam, czy szczepiłaś Zofcię na rotawirusy??

Edytowane przez karolka110
Czas edycji: 2012-09-14 o 10:57
karolka110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 10:57   #379
hanjah
Zakorzenienie

Hello
Za nami też spokojna nocka
Zaraz zbieram się na zakupy, bo w lodówce mam tylko jajka i ser Mieliśmy iść razem z tż, ale on dziś w pracy
Pogoda taka sobie, ale ponoć ma nie padać
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 10:58   #380
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:

biedny Fabi
Ja już nie wiem co mu się dzieje...

Bloguję
Stary 2012-09-14, 11:00   #381
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Hello
Za nami też spokojna nocka
Zaraz zbieram się na zakupy, bo w lodówce mam tylko jajka i ser Mieliśmy iść razem z tż, ale on dziś w pracy
Pogoda taka sobie, ale ponoć ma nie padać
dobrze ze masz jeszcze jajka i ser u mnie wczoraj to juz tylko swiatlo bylo

Amelcia
Stary 2012-09-14, 11:01   #382
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Hej
Ojej Domyślasz się co było powodem?

Martynka próbuje złapać misia (zamkniętą piąstką ) i słodko się do niego śmieje
Stary 2012-09-14, 11:04   #383
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:

Martynka próbuje złapać misia (zamkniętą piąstką ) i słodko się do niego śmieje
ooo
moja jeszcze nie interesuja zabawki

Amelcia
Stary 2012-09-14, 11:06   #384
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Ojej Domyślasz się co było powodem?
Kolka...

---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Cytat:
ooo
moja jeszcze nie interesuja zabawki
Fabiego interesuje noszenie na rączkach

---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

O stuknęło mi i TŻ 1,5 roku

Bloguję
Stary 2012-09-14, 11:07   #385
depoison
Zadomowienie

Cytat:

może i ja wypróbuję ten sposób? co prawda targanie co parę godzin wanienki może być nieco kłopotliwe, ale czego się nie robi dla chwili spokoju

Cytat:
Pumcia to mnie uspokoiłaś, ufff w zasadzie zwróce uwage na to lekarzowi, bo sama na razie to zauwazyłam, ale jak piszesz, nie bede sie spinac, poczekam ąż zacznie mówic A czy Blance robi się czasem wgłebienie na czubeczku języka? Bo Jasiowi czasami tak
mojej Zosi też się robi i prawdę mówiąc (znów wychodzi ze mnie postawa matki może ciut zbyt wyluzowanej) nawet nie pomyślałam, że coś może być nie ok. Bo miała to od początku, a przecież z racji trafienia na intensywną terapię przebadano ją z pierdyliarda stron.
Hmm..

Cytat:
Napisane przez Malwina_a Pokaż wiadomość
Teraz niby śpi w wózku, ale wygląda to tak, że muszę cały czas wózek pchać, bo ledwie przestaje a już zaczyna się wiercić. Niezłe mięśnie sobie wyrobię
typowe
czasem spotykam się na kawie z jakąś koleżanką i sprawa wygląda podobnie - albo ja telepię tym wózkiem w tę i z powrotem, albo koleżanka lata z nim dookoła stolika, albo mamy koncercik

Soleilka - mam przepis.

Bo cuon la lot - Mięso wołowe w liściach la lot
(to będzie chyba dziki betel po polsku)

Zrobić marynadę z:
5 ząbków czosnku
1 łyżki świeżego, dokładnie posiekanego imbiru
5 łyżek sosu nước mắm
1 łyżeczki przyprawy 5 smaków
6 korzeni świeżej kolendry
2 łyżek miodu
3 łyżek sosu sojowego
Zamarynować w tym kilogram mielonego mięsa wołowego (powinno w tym stać całą noc)

Po tym czasie korzenie kolendry wyjąć i wyrzucić. Z mięsa stworzyć ruloniki (wielkości damskiego palca)

Liście la lot (3 paczuszki) porządnie umyć i osuszyć. Owinąć w nie mięsne ruloniki i nadziać (po 4-5) na pałeczki do szaszłyków. Smażyć na gorącym oleju około minuty z każdej strony.

Sos:
5 ząbków czosnku
1 łyżka świeżego, dokładnie posiekanego imbiru
15 drobno posiekanych pomidorów
Połowę tej mieszkanki zmiażdżyć na purre, drugą połowę zostawić po prostu posiekaną, wymieszać.

Podawać z ryżem kleistym wymieszanym z posiekanymi grzybami shitake.

(są jeszcze dwa przepisy z których przyrządzaliśmy zżerane tego dnia dania, ale wg mnie już mniej ciekawe)
Ruloniki powinny prezentować się w ten sposób:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg rindfleisch_01.jpg (37,9 KB, 13 załadowań)

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 11:09   #386
blueberry88
Zakorzenienie

Cześć

Cytat:
Dziecko mi się rozwaliło na pół łóżka. Jak go przesunę to się obudzi. Mam dylemat: iść spać i budzić dziecko, czy czekać przed kompem aż wstanie na żarcie
Zdarzyło nam się tak i nie ruszaliśmy Małej - zasnęliśmy w kosmicznych pozycjach i jakoś poszło

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
pytałam kiedyś o nawilżacz powietrza, bo wiem ,że temat był poruszany....ale odpowiedzi brak....ponawiam więc-kto kupował, jaki i jak się spisuje???
Ja mam taki. Można regulować intensywność, ustawić czas po jakim ma się wyłączyć albo do ilu procent ma nawilżać i potem utrzymuje ten poziom. U nas się sprawdza. Zapewniam, że małż przetrząsnął połowę internetu, żeby dokonać właściwego wyboru
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 11:12   #387
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Soleilka - mam przepis.

Bo cuon la lot - Mięso wołowe w liściach la lot
(to będzie chyba dziki betel po polsku)

Zrobić marynadę z:
5 ząbków czosnku
1 łyżki świeżego, dokładnie posiekanego imbiru
5 łyżek sosu nước mắm
1 łyżeczki przyprawy 5 smaków
6 korzeni świeżej kolendry
2 łyżek miodu
3 łyżek sosu sojowego
Zamarynować w tym kilogram mielonego mięsa wołowego (powinno w tym stać całą noc)

Po tym czasie korzenie kolendry wyjąć i wyrzucić. Z mięsa stworzyć ruloniki (wielkości damskiego palca)

Liście la lot (3 paczuszki) porządnie umyć i osuszyć. Owinąć w nie mięsne ruloniki i nadziać (po 4-5) na pałeczki do szaszłyków. Smażyć na gorącym oleju około minuty z każdej strony.

Sos:
5 ząbków czosnku
1 łyżka świeżego, dokładnie posiekanego imbiru
15 drobno posiekanych pomidorów
Połowę tej mieszkanki zmiażdżyć na purre, drugą połowę zostawić po prostu posiekaną, wymieszać.

Podawać z ryżem kleistym wymieszanym z posiekanymi grzybami shitake.

(są jeszcze dwa przepisy z których przyrządzaliśmy zżerane tego dnia dania, ale wg mnie już mniej ciekawe)
Ruloniki powinny prezentować się w ten sposób:
O mniam Jak znajdę ten sos i te liście, to zrobię. Uwielbiam azjatyckie żarcie
Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Zdarzyło nam się tak i nie ruszaliśmy Małej - zasnęliśmy w kosmicznych pozycjach i jakoś poszło
TŻ mnie później obudził w nocy, bo tak przytuliłam Małego, że się biedny nie mógł ruszyć

Bloguję
Stary 2012-09-14, 11:14   #388
nel_a
Zakorzenienie

My już po wizycie
Emil przybrał 700g jak wychodziliśmy ze szpitala ważył 3100 a dziś 3800 Panie chwaliły
Mam skierowanie do chirurga w sprawie siusiaka....
ma końcówkę lekko zaczerwienioną i pani doktor mówi że ma maleńką dziurkę i przez to też może źle się czuć i marudzić...

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 11:25   #389
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Ja mam taki. Można regulować intensywność, ustawić czas po jakim ma się wyłączyć albo do ilu procent ma nawilżać i potem utrzymuje ten poziom. U nas się sprawdza. Zapewniam, że małż przetrząsnął połowę internetu, żeby dokonać właściwego wyboru
dzięki-fajnie wyglądai cena przystępna

któraś z Was pisała o podtrzymywaniu butli-moja Dzidzia lubi sobie podtrzymywać smoka, choć teraz ssie go rzadziej....od jakiegoś tygodnia zauważa zabawki, ma swoją ulubioną-cieszy się do niej i nawet "gada"-wiem, że Agunia używała jakiegoś fachowego słowa, ale zapomniałam....
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 4156_120214134020.jpg (25,1 KB, 10 załadowań)

Edytowane przez karolka110
Czas edycji: 2012-09-14 o 11:27
karolka110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 11:30   #390
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
My już po wizycie
Emil przybrał 700g jak wychodziliśmy ze szpitala ważył 3100 a dziś 3800 Panie chwaliły
Mam skierowanie do chirurga w sprawie siusiaka....
ma końcówkę lekko zaczerwienioną i pani doktor mówi że ma maleńką dziurkę i przez to też może źle się czuć i marudzić...
Super A co ten chirurg ma przy siusiaku robić?
Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
dzięki-fajnie wyglądai cena przystępna

któraś z Was pisała o podtrzymywaniu butli-moja Dzidzia lubi sobie podtrzymywać smoka, choć teraz ssie go rzadziej....od jakiegoś tygodnia zauważa zabawki, ma swoją ulubioną-cieszy się do niej i nawet "gada"-wiem, że Agunia używała jakiegoś fachowego słowa, ale zapomniałam....
głuży

Bloguję
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości