Welon, kwiatek, może toczek? Do naszych ślubów już mniej niż roczek! PM 2013 cz.25 - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-14, 15:57   #2611
zytka26
Zakorzenienie

Dot.: Welon, kwiatek, może toczek? Do naszych ślubów już mniej niż roczek! PM 2013 cz

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
Tylko w takiej sytacji skarga na położna i tak powinna iść, nie ma prawa jej źle traktować nawet gdyby faktycznie była nastką
no właśnie, tak samo uważam!!
Kolezanka dała sobie spokój ze skargą... Opowiadała, że wszędzie była tak traktowana, autobus, sklep-ludzie patrzyli na nią jak na puszczalską nastolatkę. A jak poszła do lekarza i powiedziała, że najprtawdopodobniej jest w ciązy to lekarz powiedział "No dobrze dziecino nie ma sie czego bać" ona szok i odpowiedziała ze się cieszy bo z mężem starali się o dziecko bo juz najwyższa pora
Stary 2012-09-14, 16:13   #2612
Yavanna84
Zakorzenienie

Dot.: Welon, kwiatek, może toczek? Do naszych ślubów już mniej niż roczek! PM 2013 cz

Cytat:
Napisane przez Viollet87 Pokaż wiadomość
Powiem Ci szczerze, że moim zdaniem (wyrobionym na podstawie doświadczenia i obserwacji) na lepsze wyjdzie Ci, jeśli pójdziesz do pracy i ew. na zaoczne studia, zamiast "tylko" na studia. Cieszę się, że poszłam na zaoczne. Dzięki temu w tym momencie już normalnie zarabiam, mam etat, gromadzę doświadczenie zawodowe poparte "papierami", jestem bliżej uzyskania pełnego wymiaru urlopu, odkładam na emeryturę itp. Natomiast wiele moich znajomych wybrało drogę studiów dziennych - teraz mają po 25 lat i zero doświadczenia, dopiero startują na rynku pracy. I nie jest im łatwo - myślę, że łatwiej jest tym młodszym, bo są postrzegani jako "chętni do pracy" a nie "studenci którzy z okazji ukończenia studiów w końcu muszą podjąć pracę". Mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi Jak by nie było - będzie dobrze Dodam, że większość tych studiujących dziennie teraz i tak dostaje pracę nie-w-zawodzie.
1. Można studiować dziennie i pracować.
2. Jak nie pracować, to odbywać staże, wolontariaty. Pracodawcy to doceniają.
3. W wielu wypadkach bez dyplomu nie ma szans na pracę w zawodzie. 4. Praca i jednoczesne studiowanie nijak się ma do przyspieszenia pełnego urlopu. Za studia dostaje się bonus w postaci 8 lat "przepracowanych". Nie ma znaczenia czy się pracowało wtedy, czy nie, bo te lata się nie sumują. Dodaje się dopiero staż pracy PO zdobyciu dyplomu.

Ja akurat jestem zwolenniczką studiów dziennych. Co nie zmienia faktu, że w moim zawodzie studia się praktycznie nie liczą. Pracę w zawodzie dostałam na długo przed obronieniem mgr.
Yavanna84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 16:17   #2613
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yavanna84 Pokaż wiadomość
1. Można studiować dziennie i pracować.
2. Jak nie pracować, to odbywać staże, wolontariaty. Pracodawcy to doceniają.
3. W wielu wypadkach bez dyplomu nie ma szans na pracę w zawodzie. 4. Praca i jednoczesne studiowanie nijak się ma do przyspieszenia pełnego urlopu. Za studia dostaje się bonus w postaci 8 lat "przepracowanych". Nie ma znaczenia czy się pracowało wtedy, czy nie, bo te lata się nie sumują. Dodaje się dopiero staż pracy PO zdobyciu dyplomu.

Ja akurat jestem zwolenniczką studiów dziennych. Co nie zmienia faktu, że w moim zawodzie studia się praktycznie nie liczą. Pracę w zawodzie dostałam na długo przed obronieniem mgr.
Nie zawsze. Miałam takie semestry, gdzie zbijałam bąki, ale też takie, gdzie nie miałam czasu dosłownie na nic. Do tego na niektórych wydziałach nie ma możliwości ustawienia sobie planu.

Ale generalnie się zgadzam
Stary 2012-09-14, 16:22   #2614
Yavanna84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shawna Pokaż wiadomość
Mam pytanko
Z takich "większych" usług- film, foto to macie już wszystko?
Ja większych wszystko, z mniejszych też już wiele. Jak nie zamówione, to ustalone co ma być.

---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Nie zawsze. Miałam takie semestry, gdzie zbijałam bąki, ale też takie, gdzie nie miałam czasu dosłownie na nic. Do tego na niektórych wydziałach nie ma możliwości ustawienia sobie planu.

Pewnie że nie zawsze, ja do 4 roku praktycznie szans na pracę nie miałam. Ale wtedy można robić staże, wolontariaty etc etc. 3 miesiące wakacji na to jest.

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ----------

Cytat:
Napisane przez burlesque90 Pokaż wiadomość
Dziękuję, jesteście kochane
Jednak UP w Krakowie rozczarowało mnie już na całej linii
A chciałaś kontynuować studia na UP? Czy przenosisz się z innej uczelni?

I IMO jeszcze nie ma co płakać, w końcu lista rezerwowych od czegoś jest.
Stary 2012-09-14, 16:29   #2615
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie że nie zawsze, ja do 4 roku praktycznie szans na pracę nie miałam. Ale wtedy można robić staże, wolontariaty etc etc. 3 miesiące wakacji na to jest.
No jasne, że tak Ja tez coś robię od samego początku studiów. Tylko zabrzmiało to trochę jakby połączenie studiów dziennych z pracą było oczywistością

Edytowane przez perfuzja
Czas edycji: 2012-09-14 o 16:31
perfuzja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 16:52   #2616
Yavanna84
Zakorzenienie

Cytat:
No jasne, że tak Ja tez coś robię od samego początku studiów. Tylko zabrzmiało to trochę jakby połączenie studiów dziennych z pracą było oczywistością
To w takim razie źle zabrzmiało. Punkt 1 się łączył z 2 .
Stary 2012-09-14, 16:57   #2617
asia_28w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciukunia Pokaż wiadomość
Ok, to w ten sposób, choć nie chciałam w załącznikach dawać zdjęć...
Śliczne
Cytat:

Dokładnie, nie każdy kierunek studiów na to pozwala. Są kierunki gdzie większą część nauki stanowi praca w domu, a są takie gdzie trzeba siedzieć po 7 godz w laboratorium dziennie i nie da się tego ani ruszyć ani ominąć.

Cytat:

Tylko to też nie do końca jest takie łatwe. Niektórzy te 3 miesiące wakacji poświęcają właśnie na pracę sezonową, po to by w ogóle móc studiować.
asia_28w jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-14, 16:58   #2618
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
To w takim razie źle zabrzmiało. Punkt 1 się łączył z 2 .

Ja cały czas waham się nad kolorem przewodnim: słoneczny żółty czy pudrowy róż? Bo ich połączenie chyba jednak nie bardzo.
Za żółtym przemawia to, że zamówilismy już żółte zaproszenia i motyw z zaproszeń mozna byłoby wykorzystać z wielu innych elementach. Poza tym to ulubiony kolor TZta
A znowu pudrowy róż jakoś siedzi mi w głowie odkąd założyłam swoją sukienkę
Stary 2012-09-14, 17:04   #2619
myszonka88
Zakorzenienie

Dzień dobry

"Jeśli szczęście do Ciebie nie przyszło to znaczy,
że jest wielkie i idzie małymi kroczkami"
myszonka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 17:20   #2620
Yavanna84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_28w Pokaż wiadomość
Śliczne

Dokładnie, nie każdy kierunek studiów na to pozwala. Są kierunki gdzie większą część nauki stanowi praca w domu, a są takie gdzie trzeba siedzieć po 7 godz w laboratorium dziennie i nie da się tego ani ruszyć ani ominąć.

Tylko to też nie do końca jest takie łatwe. Niektórzy te 3 miesiące wakacji poświęcają właśnie na pracę sezonową, po to by w ogóle móc studiować.
I te kierunki z codziennymi laborkami po 7h da się studiować zaocznie? Czyli co 2 tygodnie w weekendy?

Akurat wiem dobrze co to są laboratoria, miałam i z fizyki i z elektroniki (z informatyki też, ale te znacznie łatwiej zbywalne) i nijak się tego nie dało pominąć, z odrabianiem były wielkie problemy. Ale bez sensu jest takie teoretyzowanie, bo po moim kierunku pracę ma każdy, kto ma umiejętności. Nieważne czy pracował wcześniej, czy prowadził bananowe życie. Dużo laborek jest też np. na chemii, a tej z kolei uczelnie w trybie niestacjonarnym nie prowadzą. Pełno obowiązkowych zajęć jest na budownictwie i architekturze - tych kierunków też nie ma w trybie niestacjonarnym...

Co do osób muszących pracować sezonowo, żeby na studia zarobić... Wiele uczelni wymaga minimum 2-miesięcznych praktyk studenckich i jakoś studenci sobie to z pracą sezonową godzą. Zaraz pewnie padnie argument, że można nie mieć kasy na studia dzienne, bo trzeba pracować i zarabiać. Ale w takiej sytuacji wyboru nie ma i pozostają studia zaoczne. Jak ktoś ma możliwości, to IMO lepiej wybrać studia dzienne.
Stary 2012-09-14, 17:23   #2621
Yavanna84
Zakorzenienie

Cytat:

Ja cały czas waham się nad kolorem przewodnim: słoneczny żółty czy pudrowy róż? Bo ich połączenie chyba jednak nie bardzo.
Za żółtym przemawia to, że zamówilismy już żółte zaproszenia i motyw z zaproszeń mozna byłoby wykorzystać z wielu innych elementach. Poza tym to ulubiony kolor TZta
A znowu pudrowy róż jakoś siedzi mi w głowie odkąd założyłam swoją sukienkę
Połączenie różu z żółtym jest piękne. Załączam parę inspiracji.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 11.jpg (146,9 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20.jpg (52,4 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 24.jpg (126,8 KB, 12 załadowań)
Stary 2012-09-14, 17:31   #2622
asia_28w
Zakorzenienie

Cytat:
I te kierunki z codziennymi laborkami po 7h da się studiować zaocznie? Czyli co 2 tygodnie w weekendy?

Akurat wiem dobrze co to są laboratoria, miałam i z fizyki i z elektroniki (z informatyki też, ale te znacznie łatwiej zbywalne) i nijak się tego nie dało pominąć, z odrabianiem były wielkie problemy. Ale bez sensu jest takie teoretyzowanie, bo po moim kierunku pracę ma każdy, kto ma umiejętności. Nieważne czy pracował wcześniej, czy prowadził bananowe życie. Dużo laborek jest też np. na chemii, a tej z kolei uczelnie w trybie niestacjonarnym nie prowadzą. Pełno obowiązkowych zajęć jest na budownictwie i architekturze - tych kierunków też nie ma w trybie niestacjonarnym...

Co do osób muszących pracować sezonowo, żeby na studia zarobić... Wiele uczelni wymaga minimum 2-miesięcznych praktyk studenckich i jakoś studenci sobie to z pracą sezonową godzą. Zaraz pewnie padnie argument, że można nie mieć kasy na studia dzienne, bo trzeba pracować i zarabiać. Ale w takiej sytuacji wyboru nie ma i pozostają studia zaoczne. Jak ktoś ma możliwości, to IMO lepiej wybrać studia dzienne.
Bądźmy szczerzy jest różnica między zaocznymi i dziennymi. Chemia jest zaoczna, więc samo to wskazuje na to, że mają okrojone zajęcia praktyczne, bo na pewno nie w takim wymiarze godzin jak dziennie. Mimo to uważam, że są kierunki na która warto iść zaocznie jeśli ktoś ma pracę. Przynajmniej na mgr, kiedy już ma się tytuł lic czy inż i pracę w zawodzie. Budownictwo też jest zaoczne, ale akurat ten kierunek ma sporo pracy "domowej".
Stary 2012-09-14, 17:39   #2623
Yavanna84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_28w Pokaż wiadomość
Bądźmy szczerzy jest różnica między zaocznymi i dziennymi. Chemia jest zaoczna, więc samo to wskazuje na to, że mają okrojone zajęcia praktyczne, bo na pewno nie w takim wymiarze godzin jak dziennie. Mimo to uważam, że są kierunki na która warto iść zaocznie jeśli ktoś ma pracę. Przynajmniej na mgr, kiedy już ma się tytuł lic czy inż i pracę w zawodzie. Budownictwo też jest zaoczne, ale akurat ten kierunek ma sporo pracy "domowej".
Nie na wszystkich uczelniach są te kierunki w wersji zaocznej. Za moich czasów na PŁ nie było zaocznego budownictwa, aż z ciekawości sprawdziłam co się zmieniło. I faktycznie teraz jest ale trwa 2 lata dłużej niż studia dzienne. Za to chemii nie ma nadal w wersji zaocznej. Czasu się nie oszuka.
Stary 2012-09-14, 17:41   #2624
capriola_87
Zakorzenienie

Cześć
Stary 2012-09-14, 17:42   #2625
burlesque90
Zakorzenienie

Cytat:
Ja większych wszystko, z mniejszych też już wiele. Jak nie zamówione, to ustalone co ma być.

---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ----------

A chciałaś kontynuować studia na UP? Czy przenosisz się z innej uczelni?

I IMO jeszcze nie ma co płakać, w końcu lista rezerwowych od czegoś jest.
Siedziałam tam 3 lata, to dwa następne chciałam, żeby dyplom mgr mieć też stamtąd.
Ale nie zawsze lista rezerwowa coś daje, więc wiesz
Zobaczymy jak to będzie

burlesque90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 17:45   #2626
justi699
Zakorzenienie

Hej na reszcie piątek! :-D
co do studiów- ja też nie dostałam się na dzienne mgr, poszłam na zaoczne, przypadkiem zaraz po wakacjach dostałam pracę, między czasie dorobilam studia podyplomowe i teraz jak moi rówieśnicy dopiero rozglądają się za praca ja już mam za sobą 2 lata przepracowane więc cieszę się, że tak mi się potoczyło

Nasz Ślub

Jesteś z nami
11.05.2015, godz. 13.30
justi699 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 17:45   #2627
Yavanna84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez burlesque90 Pokaż wiadomość
Siedziałam tam 3 lata, to dwa następne chciałam, żeby dyplom mgr mieć też stamtąd.
Ale nie zawsze lista rezerwowa coś daje, więc wiesz
Zobaczymy jak to będzie
To całkiem bez sensu, że "swoich" studentów nie przepuszczają.
Stary 2012-09-14, 17:46   #2628
asia_28w
Zakorzenienie

Cytat:
Nie na wszystkich uczelniach są te kierunki w wersji zaocznej. Za moich czasów na PŁ nie było zaocznego budownictwa, aż z ciekawości sprawdziłam co się zmieniło. I faktycznie teraz jest ale trwa 2 lata dłużej niż studia dzienne. Za to chemii nie ma nadal w wersji zaocznej. Czasu się nie oszuka.
Budownictwo teraz chyba wszędzie jest zaocznie, tylko faktycznie trwa dłużej. Chemia zaoczna też jest, choćby na UJ.
Stary 2012-09-14, 17:49   #2629
kasia_kuku
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie też się kilka osób z roku nie dostało na mgr trochę to głupie ale sprawiedliwe - ilu chętnych tylu przyjmują do limitu, nie patrząc na to skąd ma się dyplom

Dbam o siebie,
Myślę o sobie.

kasia_kuku jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-14, 17:52   #2630
burlesque90
Zakorzenienie

Cytat:
U nas nie było pierwszeństwa takiego, choć wiem, że jest na większości uczelni. Ładnie mi napisali, że przeszłam postępowanie kwalifikacyjne pomyślnie (dziwne żeby nie skoro mam 5 na dyplomie), ale zabrakło miejsc.

Stary 2012-09-14, 17:54   #2631
justi699
Zakorzenienie

U mnie na uczelni też nie było pierwszeństwa dla absolwentów

Nasz Ślub

Jesteś z nami
11.05.2015, godz. 13.30
Stary 2012-09-14, 17:58   #2632
burlesque90
Zakorzenienie

Takie jest życie po prostu i już. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy

Stary 2012-09-14, 18:07   #2633
ladyInGreen
Zadomowienie

Jak już jesteście w temacie studiów, to ja zaczynam od października drugi kierunek (oba techniczne), nie wiem co mnie podkusiło, bo już teraz tego z pracą raczej nie pogodzę. Ogólnie podoba mi się studiowanie i myślę, że jeżeli będzie taka możliwość to zostanę na doktoracie. Praca na uczelni to jak na razie moje marzenie.
Stary 2012-09-14, 18:09   #2634
moniczka_2010
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez melleczka Pokaż wiadomość

A co trzeba wymyślić
Cytat:
Napisane przez melleczka Pokaż wiadomość
No wymyśliłam Nie wiem czy to by było skuteczne, ale warto spróbować... Jak masz tam włożyć podgrzewacz to dziurkę wytnij podgrzewaczem Tzn chodzi mi o to, żeby go wbić górną częścią w jabłko żeby sobie zrobić zarys tej dziurki, resztę zrobisz małym nożykiem lub łyżeczką. Literatka się nie sprawdzi, bo nie da rady twardemu jabłku.
A no właśnie to i może to faktycznie dobry pomysł jest. Dziewczyny a te jabłka to się nie pogotują i nie rozpadną od podgrzewaczy?
Stary 2012-09-14, 18:11   #2635
asia_28w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladyInGreen Pokaż wiadomość
Jak już jesteście w temacie studiów, to ja zaczynam od października drugi kierunek (oba techniczne), nie wiem co mnie podkusiło, bo już teraz tego z pracą raczej nie pogodzę. Ogólnie podoba mi się studiowanie i myślę, że jeżeli będzie taka możliwość to zostanę na doktoracie. Praca na uczelni to jak na razie moje marzenie.
Też zaczynam teraz drugą mgr, tylko zaocznie. Z tym, że tą dzienną już kończę w czerwcu więc na wiosnę będę szukać pracy. A potem jeszcze tylko rok dokończę tą drugą w trybie zaocznym. O ile się dostanę, za tydzień mam egz wstępny
I o doktoracie też myślę. Ale tylko i wyłącznie za dobrą kasę. Chyba, że wcześniej znajdę fajną pracę

Edytowane przez asia_28w
Czas edycji: 2012-09-14 o 18:12
Stary 2012-09-14, 18:12   #2636
justi699
Zakorzenienie

A ja to wręcz przeciwnie. Cieszę się że to całe studiowanie mam z głowy, strasznie się męczyłam na tym ostatnim roku bo praca i 2 zaoczne kierunki ale dałam radę i na szczęście za mną to już.
Widzę że pisałyscie o obrączkach- hm. No to jakie są najlepsze? Takie zwykle, ale chyba nie zbyt błyszczące, ktoś się orientuje w obrączkowym temacie?

Nasz Ślub

Jesteś z nami
11.05.2015, godz. 13.30
Stary 2012-09-14, 18:13   #2637
capriola_87
Zakorzenienie

Dziewczyny, byłam dziś pierwszy raz mierzyć sukienki...

znacie może firmę Diana? mierzyłam dwie śliczne, mam zapisane modele ale nie mogę ich znaleźć NIGDZIE w necie...
Stary 2012-09-14, 18:14   #2638
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczka_2010 Pokaż wiadomość
Acidka ostatni link tylko jak wyciąć w jabłkach takie równe dziurki?
Cytat:
Napisane przez moniczka_2010 Pokaż wiadomość
A no właśnie to i może to faktycznie dobry pomysł jest. Dziewczyny a te jabłka to się nie pogotują i nie rozpadną od podgrzewaczy?

http://www.snobka.pl/artykul/wycinak-do-owocow-5044/2

18.05.2015
Leoś

Edytowane przez cowie
Czas edycji: 2012-09-14 o 18:19
cowie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 18:15   #2639
zytka26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez capriola_87 Pokaż wiadomość
Cześć
Hej hej
gdzie sie podziewałas tyle czasu ?
opowiadaj
Stary 2012-09-14, 18:15   #2640
moniczka_2010
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez capriola_87 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, byłam dziś pierwszy raz mierzyć sukienki...

znacie może firmę Diana? mierzyłam dwie śliczne, mam zapisane modele ale nie mogę ich znaleźć NIGDZIE w necie...
No to daj nazwę poszukamy

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości