|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3421 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Moja R
I- omlet z dwóch jajek z garścią wkrojonej czerwonej papryki smażony na oliwie z oliwek; cały ogórek zielony spory II- serek wiejski 3% III- ryż brązowy z natką pietruszki; papryka czerwona faszerowana mięskiem z piersi z kurczaka (przyprawionej przyprawą gyros i czosnkiem), pieczarkami, zapiekana w piekarniki; odrobina kupnej surówki meksykańskiej 30 minut marszo-biegu IV- trzy roladki z polędwicy z kurczaka z twarogiem chudym w ciągu dnia do picia woda mineralna niegazowana, szklanka napoju aloesowego |
|
|
|
#3422 |
|
Zakorzenienie
|
Dodaję swoje dzisiejsze U, proszę o ocenę, mam wrażenie, ze dużo dziś...
![]() 1. śniadanie takie, czyli mocno czekoladowa owsianka z zarodkami pszennymi, wiórkami kokosowymi i mrożonymi malinami i jeżynami+miseczka mrożonych malin+ duża micha sałatki a w niej: całe awokado, sałata lodowa, masłowa, pomidor, cebula, czerwona papryka itp. /kawa rozpuszczalna z mlekiem/ 2. miseczka (wielkości takiej miseczki owsiankowej ) mrożonych malin, jogurt naturalny Activia średni (210g) i chwilkę potem dwa średniej wielkości jabłka działkowe/ tu była baaardzo mała przerwa jakieś 30-40 min./ 3. bardzo duża pieczona papryka faszerowana: pół kostki twarogu, duże wiejskie jajo, cebula, bazylia, świeża pietruszka itp. /kawa inka z mlekiem/ 4. (około 18.30) w sumie nie wiem jak to opisać, takie danie jednogarnkowe ze wszystkim : dużo białej fasoli i grochu, pierś z kurczaka, ziemniaczki i inne warzywa:gotowana marchewka, pietruszka, fasolka szparagowa, zielony świeży groszek,brukselki i inne,dużo przypraw, no nie wiem taka potrawka,wszystko było co trzeba i pychota <---zjadłam to wszystko co ugotowałam czyli duuużo, duża porcja no.5. teraz 20.30 piję kawę z mlekiem i zajadam pistacje (na oko to mam jakieś 50g) 6. w planie: pół kostki twarogu z łyżką stołową oleju lnianego, cebulką i dużo warzyw górki, marchew,sałata,papryka i co tam znajdę w lodówienie mam zielonego pojęcia ile to może mieć kalorii, ale ilościowo dużo dziś tego jedzenia było, coś apetyt mam ![]() proszę ładnie o ocenę
04.03.2011 25.06.2014 , 21.12.2014 ![]() 15.08.2015 ![]() 13.03.2016 https://mkuchara.blogspot.com/ Edytowane przez teczowa dlolinka 21 Czas edycji: 2012-09-14 o 20:47 |
|
|
|
#3423 |
|
Rozeznanie
|
Demi Rose, samo mi tak wychodzi ;p
dzisiejsze P: I grzanki orkiszowe bardzo grubo z kozim serkiem do smarowania, łososiem, koperkiem i papryką + duża kawa parzona II drożdżowa bułka brzoskwiniowa - obie połówki z masłem orzechowym crunchy w ilości bardzo pokaźnej i skrojonymi śliwkami III pieczone pierogi ziemniaczano - kukurydziane z nadzieniem z fety, suszonych pomidorów i ziół z sosem pomidorowym, pokruszoną fetą i prażonymi orzeszkami pinii deser: kawałek chlebka bananowego z musem śliwkowym IV ricore zalane mlekiem sojowym, miseczka mieszanki - orzechy macadamia i żurawina V pieczony w panierce camembert z konfiturą żurawinową i winogronami do picia: woda, herbata czarna i pokrzywa Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-09-14 o 20:55 |
|
|
|
#3424 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() za to ten jadłospis o wiele bardziej mi się podoba, i ogólnie jest treściwszy. ruskie! pycha.
|
|
#3425 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale ok, rozumiem, że nie miałaś nic złego na myśli. Tym bardziej, że napisałam literkę ze znakiem zapytania. Zresztą sama chciałabym, żeby to U było większe, no ale... Tak czy siak bardzo dziękuję za zerknięcie :P. W sumie i tu i tu byłam długo w szkole, no ale wiadomo, że każdy dzień trochę inaczej wygląda .
Edytowane przez blax5 Czas edycji: 2012-09-15 o 07:53 |
|
|
|
|
#3426 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3427 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wiadomo, że ma się czasem mniejszy lub większy apetyt, ale inni nie mają jak tego wyczytać. ![]() a może wkleję sobie potencjalne dzisiejsze. akurat mogę, bo mniej-więcej sobie zaplanowałam kulinarnie, co chcę zrobić, a częśc posiłko jest u mnie podobna ![]() U: I - dyniowe pancakes z syropem z agawy, kawa z mlekiem zagęszczonym niesłodzonym (na blogu) II - prawdopodobnie jabłko III - tarta cebulowa IV - jakiś owoc i kakao z mlekiem, ew. Inka karmelowa z mlekiem/cappuccino V - twarożek naturalny z musli, lnem, otrębami i konfiturą z róży, jakaś marchewka potencjalnie.
|
|
#3428 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czyli jednak jest dużo dziś jeszcze więcej, dopisuje mi apetytważę około 54-55kg nie mam wagi, ważę się baaaaaardzo rzadko jak mam okazję, gdzieś, w sumie żadna tajemnica, moje BIM 18,5-18,7 te wszystkie liczby są bardzo około. Co do Twojego jedzonka, to straszliwie mało. ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- Cytat:
z resztą nie opisujesz dokładnie, nie wiadomo ile tej tarty, ile musli w kolacji, ale II i IV malutkie
|
|
#3429 |
|
Raczkowanie
|
Tęczowa- nie przesądzaj, nie jest niewiadomo jak duzo. A najważniejsze ze jest zdrowo, wartosciowo. Ja tylko zamienilabym piers z kurczaka na jakieś inne mięsko - udko/indyka. Ale to takie własne upodobania, piers jest dla mnie za sucha
|
|
#3430 |
|
Zakorzenienie
|
dzisiejsze U, gotuję sobie
![]() 1. Placki twarogowe z prażonym jabłkiem i rodzynkami podane z jogurtem naturalnym i posiekanymi orzechami włoskimi. Kawa zbożowa z mlekiem. Kawa, duże jabłko. 2. Makaron pełnoziarnisty, leczo (pomiory, cukinia, papryka, cebula) z kawałkami piersi kurczaka w ziołach. 3. Kawałek tarty z jagodami, białą czekoladą i kruszonką, gruszka. Zielona herbata. 4. Makrela wędzona, tost z razowca z masłem i rzodkiewkami. Edytowane przez poppy seed Czas edycji: 2012-09-15 o 15:56 |
|
|
|
#3431 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
poza tym, różny ma się apetyt. dzisiaj udziela mi się melancholia, leżę i przysypiam bez chęci na cokolwiek.
|
|
#3432 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ilościowo nie za dużo, ale jeśli się najadasz i trzymasz wagę- bez zarzutu Moje dzisiejsze P ( 3 miesiące, ponad 8 kg, BMI ponad 18,5, jeszcze tylko troszkę )I. Owsianka ( 4 łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów pszennych, zarodków, otrębów owsianych) z wiórkami kokosa, kakao, cynamonem, całą pomarańczą, bananem, nektarynką, garścią migdałów, garścią suszonej żurawiny na napoju sojowym, z serkiem wiejskim; II. 2 grzanki chleba orkiszowego z serkiem almette\ brie, 2 grzanki chleba żytniego pełnoziarnistego z serkiem delikate\ serem żółtym, jajko sadzone XXL , 4 łyżki podprażonego słonecznika i dyni do posypania, sałatka z oliwą z pomidora, sałaty, papryki czerwonej, zielonej cebulki, pietruszki i koperku;III . Woreczek kaszy jęczmiennej, kawałek dorsza w ziołach, surówka z marchwii z oliwą, sałatka z pomidora, sałaty, papryki, cebuli i ziół z jogurtem greckim, orzechami włoskimi i oliwą, IV. 10 kakaowo-waniliowo-migdałowych placuszków pełnoziarnistych a'la pancakes z twarożkiem ze startym jabłkiem i cynamonem, skórką pomarańczową, bananem, brzoskwinią, polane kubeczkiem jogurtu naturalnego z łyżką kakao, z wiórkami kokosa i płatkami migdałów; V. Sałatka z makaronu pełnoziarnistego świderki, tuńczyka, serka wiejskiego, brokułów, zielonego groszku, pomidora, oliwek, oliwy z oliwek, 4 łyżki prażonych pestek dyni i słonecznika . Do ocenki
180, 107->60 completed walka o piękne włosy ![]() ćwiczę ! Edytowane przez delightful_ Czas edycji: 2012-09-15 o 17:18 |
|
|
|
|
#3433 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
|
#3434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3435 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Widzę że metabolizm to sobie pięknie rozkręcasz
|
|
#3436 | |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję, dziękuję ;* !
---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- Zapraszam na stołowanie się u mnie ![]() ---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ---------- Cytat:
Nie planuję konkretnego, czekam po pierwsze : na okres, którego ponad rok nie było, po drugie aż przytyją mi moje patyczkowate rączki i ramiona, bo nie są jeszcze ładne Zależy mi właśnie na tym, by go rozbujać, ale czy nie rozciągnę sobie żołądka ? No i im bliżej wagi ostatecznej tym bardziej zastanawiam się, jak będzie wyglądało moje U, bo kiedyś byłam otyła- czy to ma jakiś wpływ teraz na metabolizm ? W mojej rodzinie wszyscy mają problemy z nadwagą i zastanawiam się, czy po nadwadze->wychudzeniu->przytyciu->utrzymaniu będę musiała uważać na to, co jem tak jak Oni ?
|
|
#3437 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślę, że jak sobie tak ładnie rozkręcisz, to nie będziesz musiała zbytnio uważać. Szybko tyjesz aktualnie? Cytat:
Zapomniałam dodać swojego: I. 1,5 naleśnika z kakaowym nadzieniem (z serka wiejskiego z łyżeczką miodu i kakao, po małej garści rodzynek i orzechów włoskich) II. domowy chleb z ziarnami z grubą warstwą twarogu półtłustego i masy makowej/ pesto, pomidorem, orzechami włoskimi i sałatą III. 2 małe jabłuszka IV. plaster pieczonego mięsa z ryżem w sosie pieczeniowym, duży ogórek konserwowy i trochę buraczków V. twarożek(pół kostki półtłustego z 1/2 jogurtu nat.) z wkrojonymi kawałkami papryki czerwonej i białej, dużą łyżką siemienia lnianego i szczypiorkiem Edytowane przez blax5 Czas edycji: 2012-09-15 o 20:03 |
||
|
|
|
#3438 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
! Tyję ok. kilograma na tydzień, więc tak standardowo Oby się udało tak, żeby działał jak trzeba, bez nadmiernego uważania ![]() ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- Cytat:
Ilościowo nie jest dużo, ale bardzo smacznie
|
|
#3439 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Na pewno nie warto martwić się na zapas .To U. Jakoś tak po południu nie byłam wcale głodna dzisiaj, ale staram się wtedy dodawać jakieś orzechy, pestki itp. w zamian .
|
|
|
|
|
#3440 | |
|
Zakorzenienie
|
Moje U:
1. śniadanie / trochę potem kawa rozpuszczalna z mlekiem i około 50g pistacji/ /inka z mlekiem/ 2. pół wędzonej makreli z cebulką+warzywka: pomidory z cebulą, sałata lodowa, masłowa,rzodkiewki, papryka, marchewka i dwa średniej wielkości jabłka z działki i tu były inne plany, ale zostałam zaproszona na obiad ![]() więc tu wyszło dziwnie bo bardzo mała przerwa, około godzina tylko 3. sporo białego ryżu( nie wiem co to za ryż ale był trochę inny niż taki z woreczka, ale baaardzo smaczny ) do tego było coś czego nie jestem w stanie opisać, coś na ryżu bardzo ostre (indyjskie danie) z cebulą, papryczką zieloną chilli z jakimś tłuszczem, no nie powiem co to było, ale bardzo dobre, nawet dokładkę sobie tego wziełam, i do tego jeszcze jajko sadzone na jakimś tłuszczu/kawa z mlekiem/ 4. gotowany kalafior potem usmażony na dużej łyżce masła i obsypany 2 duże łychy wiórek kokosowych i 0,5 takiej łychy jeszcze prosto do buzi <---- ten wymysł był przepyszny5. i w planie mam swój standardowy posiłek nocny ( ja wiem za godzinę, no nie wiem jak zgłodnieję) pół kostki twarogu z łyżką stołową oleju lnianego i warzywa: ogórki, rzodkiewki, marchewka, kalarepa, sałata, papryka i inne takie tam ![]() a i dziś u mnie ruchu zero, stety czy niestety ale dziś kompletnie leniuchuję![]() ---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- Cytat:
co do Twojego metabolizmu , to że kiedyś byłaś otyła, teraz raczej nie ma już wpływu, kiedyś też byłaś wychudzona, więc ze skrajności w skrajność... sama nie wiem ale chyba najważniejsze co jest teraz, jesz ładnie wartościowo, będzie dobrze!
|
|
#3441 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
! Zobaczymy, jak będzie, mam nadzieję, że okej ![]() Twoje jadłospisy są zawsze mega smaczne I muszę spróbować kalafiora w wiórkach, bo brzmi smacznie, a ja kocham kokos Sama robię w otrębach i jajku i też jest pyszny ;D Brak ruchu też jest istotny, przynajmniej sobie odpoczęłaś
|
|
#3442 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
może będę oceniać tak, pod kątem zdrowego jedzenia. i w Twoim przypadku jest zdrowo i smacznie.
|
|
#3443 |
|
Raczkowanie
|
Wczorajsze P (już +3,5 kg !
)na czczo: woda z suszonych śliwek namoczonych 1. owsianka z 5 łych płatków owsianych z jogurtem naturalnym 180g, malinami, 2 łyżkami słonecznika, łychą miodu 2. grahamka 100g z masłem, 2 jajkami na półtwardo, pomidorem, bazylią 3. makaron pełnoziarnisty z koperkiem, polędwiczki drobiowe pieczone przyprawione z oliwą z oliwek, marchewką, porem, do tego pomidor cały :P 4. twarożek domowy 150g z 1,5 łyżeczki miodu, drożdżówka pełnoziarnista z jabłkami i cynamonem (mojej roboty^^), garść orzechów laskowych 5. grahamka 100g maczana w oliwie z oliwek z mozzarellą (60g), 2 plastrami szynki jakiejś dobrej, pomidorem, bazylią + herbata z cytryną i sokiem malinowym no i wszystko ok, ale nadal mam te cholerne problemy z trawieniem! już czasem mam tego dość! piję dużo - ok 2,5 l dziennie, jem sporo błonnika przecież i nic! no i chyba muszę z orzechów na kilka dni zrezygnować, bo fatalnie się czułam po nich;/ zresztą po dużej ilości produktów czuję się fatalnie, nie wiem dlaczego :/ z ruchu: tylko ćwiczenia (2x 8 minut legs, 2x 8 minut buns, 2x 8 minut stretch)
|
|
|
|
#3444 |
|
Zadomowienie
|
dawno nic nie wrzucałam, a cały czas podczytuję, więc moje wczorajsze U do oceny
![]() 30 minut joggingu woda z cytryną, 1/4 grejpfruta I. placki na jogurcie z bananem, kiwi i gorzką czekoladą podane z tym samym i serkiem wiejskim II. żytnia bułeczka z sałatą, serem camembert, orzechami włoskimi i zielonymi winogronami III. 2 pieczone ziemniaki z ziołami z grilla, szaszłyki z cukinii, pieczarek i wędzonego tofu +ketchup, musztarda; kawałek żytniego razowce IV. crunchella z jogurtem naturalnym, posypką z musli, suszona figa, kilka orzechów włoskich V. sałatka z pomidorków z cebulą na jogurcie, kromka żytniego razowca z sałatą, jajkiem na twardo i szczypiorkiem + mnóstwo herbat (musiałam się jakoś rozgrzac ), czarna kawa
|
#3445 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#3446 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Obiadki masz zawsze ubogie ;>Co do orzechów, ja też nie czułam się po nich dobrze kilka miesięcy temu, teraz jest już całkowicie okej Ale przed jedzeniem, migdały, czy inne bakalie moczyłam i nadal to praktykuję, gdzieś wyczytałam, że w takiej postaci są lżej strawne i wiesz co ? Zgadza się ?---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- Cytat:
Przepysznie
|
|
#3447 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do wiórek próbowałam tak samo zrobić też z fasolką szparagową, ale z kalafiorem zdecydowanie lepiej smakuje, trzeba najpierw trochę podsmażyć na maśle i pod koniec smażenia (lub już na talerzu) wsypać wiórki i dobrze wymieszać, przepyszne---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Cytat:
No i na obiad na tego grilla to ja bym przyszła , dlaczego mnie nie zaprosiłaś?![]() Nigdy w życiu nie jadłam tofu a jeśli dobrze kojarzę to Ty chyba nie jesz mięska? Ale widzę zastępujesz, bardzo ładnie i jajka są, gites
|
|
#3448 |
|
Rozeznanie
|
wczorajsze P:
I bułka żytnia z żurawiną z całą wędzoną makrelą, orzeszkami pinii i kleksami zurawiny, herbata zielona kawa parzona, kilka dużych śliwek II pieczone jabłko w cieście drożdzowym, nadziane kakaowym kremem z awokado słodzonym syropem z agawy i orzechami brazylijskimi + garść orzechów macadamia III risotto z ryżu arborio z zielonym groszkiem, pesto, kurczakiem i parmezanem ricore, opakowanie 35g czekolady lindt 70% IV tagiatelle z pikantnym sosem pomidorowo-paprykowym i wołowiną z dodatkiem pokruszonej suszonej papryczki chilli V domowe ciastka francuskie z nadzieniami - musztarda curry, kurczak, papryka / pesto, mozzarella, pomidorki / feta, suszone pomidory do picia: woda, herbata czarna i pokrzywa x2 Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-09-16 o 12:19 |
|
|
|
#3449 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
liczysz ile zjadasz kcal dziennie? ja też próbuje przytyć, ale ten tydzień jest jakiś dla mnei okropny- wcale nie mam siły na przyrzadzanie tych potraw i czuje,że chudne jestem zła sama na siebie, bo już udało się przybrać a teraz.. brakuje mi już sił do pilnowania tych posiłków ![]()
|
|
#3450 |
|
Raczkowanie
|
lece z moim U:
1. dwie kromki zwykłego chleba z margaryną i dżemem truskawkowym, serek FruVita 0% truskawkowy 2. 4 śliwki, cappuccino, dwa spore kawałki szarlotki z budyniem i kruszonką 3. ziemniaki z koperkiem, udko z kurczaka pieczone, surówka z kapusty pekińskiej, jabłka, marchewki i pora (sporo jej) 4. jabłko 5. dwie kromki zwykłego chleba z margaryną, wędliną, pół pomidora, pół papryki, cebula co sądzicie? to nie jest jak P? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:18.

) mrożonych malin, jogurt naturalny Activia średni (210g) i chwilkę potem dwa średniej wielkości jabłka działkowe
<---zjadłam to wszystko co ugotowałam czyli duuużo, duża porcja no.
górki, marchew,sałata,papryka i co tam znajdę w lodówie

i skrojonymi śliwkami 

No i im bliżej wagi ostatecznej

jestem zła sama na siebie, bo już udało się przybrać a teraz.. brakuje mi już sił do pilnowania tych posiłków