Nasze blogi kosmetyczne - cz. XI - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-15, 11:54   #3541
nicRu
maszyna, nie człowiek

Dot.: Nasze blogi kosmetyczne - cz. XI

Szukałam opinii o pewnej prywatnej uczelni, gdzie być może robiłabym drugie mgr, jeśli udałoby mi się zebrac fundusze i... podłamałam się. Poziom wypowiedzi wypowiadających się osób tragiczny Szyk zdania jakby próbowali naśladować jakieś gwary, spacje dookoła znaków przestankowych, złe końcówki rzeczowników, kwiatki typu "lubię tą uczelnię" Oczy mi wypali nim się coś dowiem
Stary 2012-09-15, 13:12   #3542
trustmyself
Zakorzenienie

GG do trustmyself

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Szukałam opinii o pewnej prywatnej uczelni, gdzie być może robiłabym drugie mgr, jeśli udałoby mi się zebrac fundusze i... podłamałam się. Poziom wypowiedzi wypowiadających się osób tragiczny Szyk zdania jakby próbowali naśladować jakieś gwary, spacje dookoła znaków przestankowych, złe końcówki rzeczowników, kwiatki typu "lubię tą uczelnię" Oczy mi wypali nim się coś dowiem
A co to za uczelnia jeśli można wiedzieć?

Narysuj mnie
Pociągnij kreskę
Dodaj uczucia
Stwórz...

To nie pech, że trafiamy na siebie, to głupie szczęście.
trustmyself jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-15, 13:16   #3543
nicRu
maszyna, nie człowiek

To raczej mało ważne, na publicznych (i to nawet kierunkach, gdzie raczej trudno się dostać) też jest teraz pełno osób, które piszą jakby w życiu nawet ulotki albo programu telewizyjnego nie przeczytały.

Pojedyncze błędy zdarzają się każdemu, ale jak widzę, że ktoś pisze danym stylem cały czas i chyba nie widzi błędów, to robi mi się słabo...
Stary 2012-09-15, 13:38   #3544
kasiaj85
Moderator

niCru ale nie idziesz na to forum i nie wytykasz im błędów?
Bo mi właśnie wytknięto na blogu i nie wiem czy śmiać się czy płakać, zwłaszcza, że niestety TYM RAZEM dziewczyna nie ma racji, co potwierdza choćby słownik czy moja książka do gramy ze studiów...

i broń boże - nie mam na myśli tutaj, że jestem bezbłędna bo nikt nie jest. Nawet native speakers się mylą, lub raczej nie do końca stosują się do zasad. I ja nie piszę notek ze słownikiem w ręku albo z książką do gramatyki... albo co gorsza z google trans. I mam prawo się mylić nawet mając mgr bo każdy się czasem myli... co nie zmienia faktu że się trochę z rana zdenerwowałam.

sorki - musiałam się Wam wyżalić.

Mój beauty blog
kasiaj85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-15, 13:45   #3545
nicRu
maszyna, nie człowiek

Nie, bo nie widzę sensu takiego zachowania. Tzn widzę sens zwrócenia uwagi na błąd (np. zaznaczenie go w cytacie czy wysłanie PW jeśli jest rażący) na jakimś forum, gdzie się długo udzielam, ale łażenie i wytykanie - szkoda mi na to czasu... Poza tym same wiecie jak jest, np. na tym wątku jak błąd się zdarzy, to jest to kwestia jednego na cały długi post, od święta i zwykle wynika ze zmęczenia czy roztargnienia. Kilka razy widziałam błędy wytknięte nawet i na blogach - czasem w sposób miły (np. "ojej, zjadłaś przecinek w tym i tym zdaniu "), a czasem niestety niezbyt kulturalny.

Jak ktoś ma 20 lat na karku, wyraźne problemy ze składnią, interpunkcją (np. w ogóle nie używa przecinków i każdy znak oddziela spacjami - czyli nie widział książki na oczy, bo w książkach wyraźnie widać, że tak się nie robi) i ortografią to nawet sprawdzanie pisowni w przeglądarce i wytykanie błędów nie nauczy go zbyt wiele. Co najwyżej przekona go, że świat jest wredny i czepialski wobec jego wspaniałości (choć w tym przypadku raczej pomaga w samorozwoju ).
Stary 2012-09-15, 13:47   #3546
enn_
Zakorzenienie

Cytat:
To raczej mało ważne, na publicznych (i to nawet kierunkach, gdzie raczej trudno się dostać) też jest teraz pełno osób, które piszą jakby w życiu nawet ulotki albo programu telewizyjnego nie przeczytały.

Pojedyncze błędy zdarzają się każdemu, ale jak widzę, że ktoś pisze danym stylem cały czas i chyba nie widzi błędów, to robi mi się słabo...
Mnie przeraża absolutny brak umiejętności szukania informacji. I to wśród studentów UW - odwiedzam od czasu do czasu moją grupę na facebooku i pojawiają się tam dziesiątki pytań, na które odpowiedzi można znaleźć w dosłownie 2-3 minuty, najzwyczajniej w świecie na stronie UW lub używając Google. Przerażające.

Super Girl - Mildred Pierce. Rewelacyjny miniserial.

Edytowane przez enn_
Czas edycji: 2012-09-15 o 13:52
enn_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-15, 13:58   #3547
nicRu
maszyna, nie człowiek

Ja mam opad rąk za każdym razem, gdy komuś tłumaczę jak wygląda rekrutacja na AGH i dlaczego tak ważna jest kolejność kierunków na liście (można wybrać 5 kierunków i zrobić "ranking" - wpierw system szuka dla Ciebie miejsca na kierunku z pierwszego miejsca na liście; jeśli nie znajdzie, to patrzy, czy są jeszcze miejsca na kierunku, który masz jako drugi, niezajęte przez osoby, które miały go jako pierwszy priorytet - wniosek: możesz mieć więcej punktów niz próg na kierunku na miejscu 2 czy 3, ale nie dostaniesz się, bo ranga/miejsce jakie dałeś kierunkowi sprawiło, że nie jesteś brany pod uwagę przy pierwszym zapełnianiu miejsc). Zwykle są pretensje, ze nikt o tym przecież nie mówił, a po podaniu konkretnego punktu z regulaminu rekrutacji okazuje się, że osoba po prostu nie przeczytała wszystkiego lub też nie zrozumiała tekstu i następuję kłopotliwe milczenie zakończone przez rozmówcę fochem ("ale to głupie:/") lub wstydem spowodowanym zrozumieniem, że zawaliło się przez własną nieuwagę.
Stary 2012-09-15, 14:01   #3548
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez enn_ Pokaż wiadomość
Mnie przeraża absolutny brak umiejętności szukania informacji. I to wśród studentów UW - odwiedzam od czasu do czasu moją grupę na facebooku i pojawiają się tam dziesiątki pytań, na które odpowiedzi można znaleźć w dosłownie 2-3 minuty, najzwyczajniej w świecie na stronie UW lub używając Google. Przerażające.
Obserwuję to samo i też mnie to dziwi.
Stary 2012-09-15, 14:19   #3549
1d94aa359fccc21ffd3754e01fc729e7b21e5777_5e9cd7f29012b
Konto usunięte

Cytat:
Ja mam opad rąk za każdym razem, gdy komuś tłumaczę jak wygląda rekrutacja na AGH i dlaczego tak ważna jest kolejność kierunków na liście (można wybrać 5 kierunków i zrobić "ranking" - wpierw system szuka dla Ciebie miejsca na kierunku z pierwszego miejsca na liście; jeśli nie znajdzie, to patrzy, czy są jeszcze miejsca na kierunku, który masz jako drugi, niezajęte przez osoby, które miały go jako pierwszy priorytet - wniosek: możesz mieć więcej punktów niz próg na kierunku na miejscu 2 czy 3, ale nie dostaniesz się, bo ranga/miejsce jakie dałeś kierunkowi sprawiło, że nie jesteś brany pod uwagę przy pierwszym zapełnianiu miejsc). Zwykle są pretensje, ze nikt o tym przecież nie mówił, a po podaniu konkretnego punktu z regulaminu rekrutacji okazuje się, że osoba po prostu nie przeczytała wszystkiego lub też nie zrozumiała tekstu i następuję kłopotliwe milczenie zakończone przez rozmówcę fochem ("ale to głupie:/") lub wstydem spowodowanym zrozumieniem, że zawaliło się przez własną nieuwagę.
och taaaak, na forum ms agh widać jak ludzie potrafią szukać i czytać ze zrozumieniem. Jak czasem czytam co przyszłe pierwszaki wypisują... Aż mnie nachodzi myśl, że albo w krótkim czasie program całkowicie zmienili i wszystko z opóźnieniem mają albo to jakieś głąby, przepraszam za określenie, ale spowiadam się tylko ze swoich myśli albo nowe pokolenie leni, którzy wszystko na tacy mają podane i po co mają szukać kiedy można napisać (mimo, że konkretna kwestia była poruszana niedawno) i ktoś poszuka za nich. Ech, dokładnie opad rąk. btw podoba mi się to określenie
1d94aa359fccc21ffd3754e01fc729e7b21e5777_5e9cd7f29012b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-15, 14:28   #3550
enn_
Zakorzenienie

[1=1d94aa359fccc21ffd3754e 01fc729e7b21e5777_5e9cd7f 29012b;36543245]och taaaak, na forum ms agh widać jak ludzie potrafią szukać i czytać ze zrozumieniem. Jak czasem czytam co przyszłe pierwszaki wypisują... Aż mnie nachodzi myśl, że albo w krótkim czasie program całkowicie zmienili i wszystko z opóźnieniem mają albo to jakieś głąby, przepraszam za określenie, ale spowiadam się tylko ze swoich myśli albo nowe pokolenie leni, którzy wszystko na tacy mają podane i po co mają szukać kiedy można napisać (mimo, że konkretna kwestia była poruszana niedawno) i ktoś poszuka za nich. Ech, dokładnie opad rąk. btw podoba mi się to określenie [/QUOTE]
All in one?
Stary 2012-09-15, 14:28   #3551
nicRu
maszyna, nie człowiek

Teraz są zmiany programowe i rozumiem, skąd niektóre pytania - u mnie na stronie wydziału wciąż nie ma syllabusów do przedmiotów. Nie rozumiem za to pytań o to, co się nie zmieniło, widnieje w regulaminach (jak regulamin rekrutacji itp.) albo można znaleźć po wpisaniu zagadnienia w google. Jako pierwszy link
Stary 2012-09-15, 14:28   #3552
tova1
Zakorzenienie

Cytat:

Naprawdę teraz tak wygląda rekrutacja na studia?
tova1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-15, 14:36   #3553
emememsik
po prostu Em :)

Na niektórych uczelniach.
Stary 2012-09-15, 14:37   #3554
nicRu
maszyna, nie człowiek

Zalezy od uczelni... Płacisz opłatę i wybierasz kierunki. Na UJ płacisz za kazdy wybrany kierunek, mozesz wybrać co Ci się podoba, a nawet dostać na wszystkie i blokowac miejsca innym. Na UEK wybierasz trzy dowolne i dostajesz się na jeden, na PK możesz maksymalnie po dwa z dwóch wybranych wydziałów (nie np. trzy na jednym wydziale albo cztery na różnych) i też liczy się kolejność wyboru kierunku na liście (ten drugi to rezerwowy, szukaja na nim miejsca, jeśli nie dostaniesz sie na pierwszy wybór). Na AGH wybierasz pięć i też liczy się kolejność. Ma to wiele wad (wybierzesz same oblegane kierunki i polegniejsz na maturze w skutek czego nie dostaniesz się nigdzie), ale tez plus - nikt nie blokuje miejsca swoim niezdecydowaniem komuś, kto o danym kierunku marzy, ale ma np. 5 punktów mniej...

Z drugiej strony kiedyś, gdy były egzaminy na studia, to nikt nie składał papierów na dwie filologie, socjologię, kulturoznawstwo, ekonomię, psychologię i filozofię (żeby się dostać na jak najwięcej a potem wybierać co bardziej pasuje), bo w życiu nie przygotowałby się na tyle egzaminów wstępnych
Stary 2012-09-15, 14:45   #3555
tova1
Zakorzenienie

Cytat:
Zalezy od uczelni... Płacisz opłatę i wybierasz kierunki. Na UJ płacisz za kazdy wybrany kierunek, mozesz wybrać co Ci się podoba, a nawet dostać na wszystkie i blokowac miejsca innym. Na UEK wybierasz trzy dowolne i dostajesz się na jeden, na PK możesz maksymalnie po dwa z dwóch wybranych wydziałów (nie np. trzy na jednym wydziale albo cztery na różnych) i też liczy się kolejność wyboru kierunku na liście (ten drugi to rezerwowy, szukaja na nim miejsca, jeśli nie dostaniesz sie na pierwszy wybór). Na AGH wybierasz pięć i też liczy się kolejność. Ma to wiele wad (wybierzesz same oblegane kierunki i polegniejsz na maturze w skutek czego nie dostaniesz się nigdzie), ale tez plus - nikt nie blokuje miejsca swoim niezdecydowaniem komuś, kto o danym kierunku marzy, ale ma np. 5 punktów mniej...

Z drugiej strony kiedyś, gdy były egzaminy na studia, to nikt nie składał papierów
na dwie filologie, socjologię, kulturoznawstwo, ekonomię, psychologię i filozofię (żeby się dostać na jak najwięcej a potem wybierać co bardziej pasuje), bo w życiu nie przygotowałby się na tyle egzaminów wstępnych
No jak nie
Mój kolega składał na 5 rożnych uczelni w trzech miastach. Nie dojechał tylko na egzamin do Wrocławia
I musiał wybierać, bo dostał się na SGH, PW i PŁ.
Sama pisałam 2 egzaminy, na szczęście z tych samych przedmiotów.
Stary 2012-09-15, 14:46   #3556
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez enn_ Pokaż wiadomość
All in one?
Pewnie tak
1d94aa359fccc21ffd3754e01fc729e7b21e5777_5e9cd7f29012b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-15, 14:53   #3557
moniak85
w krainie snu i marzeń

GG do moniak85

dostałam pierwszy hejterski komentarz nie wiem, czy się cieszyć, czy nie
moniak85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-15, 14:59   #3558
kasiaj85
Moderator

Monia - gdzie bo nie widzę?

Mój beauty blog
kasiaj85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-15, 15:01   #3559
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasiaj85 Pokaż wiadomość
Tak samo szukam i ni ma
Stary 2012-09-15, 15:02   #3560
nicRu
maszyna, nie człowiek

Cytat:
Napisane przez tova1 Pokaż wiadomość
No jak nie
Mój kolega składał na 5 rożnych uczelni w trzech miastach. Nie dojechał tylko na egzamin do Wrocławia
I musiał wybierać, bo dostał się na SGH, PW i PŁ.
Sama pisałam 2 egzaminy, na szczęście z tych samych przedmiotów.
5 to pikuś, czytałam o lepszych rekordzistach Mnie moja matura pozwalała kandydować na większość uczelni, w tym wszystkie kierunki na politechnice, większość AGH i na ekonomicznym oraz wiele na UJ. Ja sama składałam papiery na dwie uczelnie, na ten sam kierunek, a rok poźniej na nieco odmienny.
Sama piszesz o egzaminach z tych samych przedmiotów (więc pewnie kierunki nie są z kosmosu), a ludzie często wybierają teraz nawet nie związane ze sobą Nie wyobrażam sobie przygotowywać sie na np. 4 egzaminy o zupełnie odmiennej tematyce, szczególnie, że teraz nie robią tego ludzie wybitnie zdolni i niezdecydowani tylko raczej Ci, którzy po prostu nie wiedzą co z życiem zrobić Moja koleżanka w ten sposób próbowała i z grafiką i kulturoznawstwem - bo chciała "iść na jakieś studia".

Taki system nadawania rang kierunkom i wskazywania na czym nam zalezy najbardziej a co traktujemy rezerwowo sprawia, że na kierunku powinno być mniej osób "z przypadku" (ale niestety z tym różnie bywa).
Stary 2012-09-15, 15:05   #3561
tova1
Zakorzenienie

Cytat:
5 to pikuś, czytałam o lepszych rekordzistach Mnie moja matura pozwalała kandydować na większość uczelni, w tym wszystkie kierunki na politechnice, większość AGH i na ekonomicznym oraz wiele na UJ. Ja sama składałam papiery na dwie uczelnie, na ten sam kierunek, a rok poźniej na nieco odmienny.
Sama piszesz o egzaminach z tych samych przedmiotów (więc pewnie kierunki nie są z kosmosu), a ludzie często wybierają teraz nawet nie związane ze sobą Nie wyobrażam sobie przygotowywać sie na np. 4 egzaminy o zupełnie odmiennej tematyce, szczególnie, że teraz nie robią tego ludzie wybitnie zdolni i niezdecydowani tylko raczej Ci, którzy po prostu nie wiedzą co z życiem zrobić Moja koleżanka w ten sposób próbowała i z grafiką i kulturoznawstwem - bo chciała "iść na jakieś studia".

Taki system nadawania rang kierunkom i wskazywania na czym nam zalezy najbardziej a co traktujemy rezerwowo sprawia, że na kierunku powinno być mniej osób "z przypadku" (ale niestety z tym różnie bywa).
Nie miał więcej odpisów świadectwa maturalnego.
Kiedyś dawali tylko 4 odpisy
Stary 2012-09-15, 15:08   #3562
nicRu
maszyna, nie człowiek

Teraz dają świadectwo i odpis, a więc dwie sztuki. Jest łatwiej, bo na wstępnym etapie najczęściej nie potrzeba wozić świadectw. Zresztą sądzę, że jeśli ktoś jak tacy rekordziści miałby składać papiery na - jak napisałam (a Ty podważyłaś, nie wiedzieć czemu, przykładem o innej tematyce :P)
Cytat:
dwie filologie, socjologię, kulturoznawstwo, ekonomię, psychologię i filozofię
to raczej zrezygnowałby po zobaczeniu materiału na wstępne.
Stary 2012-09-15, 15:29   #3563
tova1
Zakorzenienie

Cytat:
Teraz dają świadectwo i odpis, a więc dwie sztuki. Jest łatwiej, bo na wstępnym etapie najczęściej nie potrzeba wozić świadectw. Zresztą sądzę, że jeśli ktoś jak tacy rekordziści miałby składać papiery na - jak napisałam (a Ty podważyłaś, nie wiedzieć czemu, przykładem o innej tematyce :P)

to raczej zrezygnowałby po zobaczeniu materiału na wstępne.
Na SGH na pewno zdawał na coś związanego z ekonomią, na politechniki chemia, a na UW coś z "modnych" kierunków. Może właśnie socjologia, psychologia albo pedagogika?
Do Wrocławia składał na informatykę, a taki z niego informatyk jak z koziej... . Pewnie dlatego nie pojechał na egzamin.
Jaki był wtedy zakres materiału na SGH dokładnie nie pamiętam, ale na pewno nie sama matematyka. Był jeszcze drugi przedmiot z "nieścisłych" albo język obcy.
Czyli nie do końca to samo

Edytowane przez tova1
Czas edycji: 2012-09-15 o 15:31
Stary 2012-09-15, 18:09   #3564
Malwina_89
Zakorzenienie

[1=1d94aa359fccc21ffd3754e 01fc729e7b21e5777_5e9cd7f 29012b;36544056]Tak samo szukam i ni ma [/QUOTE]

Ja też nie widzę

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Malwina_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-15, 18:19   #3565
kotwilka
Wtajemniczenie

Dlaczego ja nie wiedziałam o tym wątku?!
Prowadzę bloga o kosmetykach naturalnych, ale nie tylko.

Dziś napisałam post o mechanizmach powstawania trądziku - planuję całą serię wpisów na temat cery trądzikowej:
http://kotwilka.blogspot.com/2012/09...ie-tworzy.html

kotwilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-15, 18:36   #3566
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kotwilka Pokaż wiadomość
Dlaczego ja nie wiedziałam o tym wątku?!
Prowadzę bloga o kosmetykach naturalnych, ale nie tylko.

Dziś napisałam post o mechanizmach powstawania trądziku - planuję całą serię wpisów na temat cery trądzikowej:
http://kotwilka.blogspot.com/2012/09...ie-tworzy.html
cześć kotwilka
obserwuję Twojego bloga już od dłuższego czasu (licząc od powstania mojego oczywiście)
Stary 2012-09-15, 19:12   #3567
moniak85
w krainie snu i marzeń

GG do moniak85

Cytat:
Napisane przez kasiaj85 Pokaż wiadomość
nie widzisz, bo usunęłam. niestety był obraźliwy - "komentuj, nie obrażaj!"
moniak85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-15, 19:58   #3568
kotwilka
Wtajemniczenie

[1=1d94aa359fccc21ffd3754e 01fc729e7b21e5777_5e9cd7f 29012b;36547827]cześć kotwilka
obserwuję Twojego bloga już od dłuższego czasu (licząc od powstania mojego oczywiście)[/QUOTE]
Hej Bardzo mi miło widzę, że tu odkryję dużo super blogów. Szczotkowanie na sucho u Ciebie mnie zaciekawiło, jakiś czas temu już o tym gdzieś czytałam - ale trochę się boję pękających naczynek, bo mam do nich dużą skłonność, szczególnie na nogach...
Cytat:
Napisane przez moniak85 Pokaż wiadomość
nie widzisz, bo usunęłam. niestety był obraźliwy - "komentuj, nie obrażaj!"
Mówią, że tylko najlepsi bloggerzy mają hejterów Także bądź dumna jak paw
Ja się jeszcze nie dorobiłam

kotwilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-15, 20:07   #3569
Llorandare
Raczkowanie

Dzien dobry!
Tak dlugo sie przymierzalam do napisania, ze mi z glowy wylecialo, co mam napisac :/ W ogole wszystko mi dzisiaj z glowy wylatuje i cos czuje, ze bede miala dziwaczny dzien.
Do tego snilo mi sie, ze maz odwiozl mnie na lotnisko, po czym polecial za jakimis laskami
Wrzucilam na bloga posta o tym, jak w "latach mlodosci" podchodzilam do kosmetykow. Mniej wiecej.
Dziecko mi w koncu padlo, wiec mam moment. Ma ostatnio obsesje na punkcie kompa i nie chce sie bawic niczym innym, tylko przyraczkowuje do mojego laptopa i zaczyna klikac hehe
Stary 2012-09-15, 20:22   #3570
Konto usunięte

W piekarniku siedzi mi już brownies *.*
Teraz dałam mniej cukru (oczywiście na blogu opisałam)
Niedługo będzie czuć odurzający zapach czekolady
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości