Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2010r. - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-15, 23:23   #3001
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia
Dot.: Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2

Bao Gratulacje

monka to moze dobrze ze moj rowerka nie tyka,bo juz wogle bym go nie dogonila

Moj tz jak rozpakowal ten stolik to chcial do sklepu leciec jeszcze po te zostaly zeby komus na prezent dac
Mi powinno sie sprawdzic bo moge go na dzialce latwo przechowac,i w razie potrzeby rozlozyc.

Mrowak mam nadzieje ze Ciebie nie zalamie. Ale mamy piekna duza dzialke z murowana altana w sumie wszystkie koszty 350zl. Jutro idziemy kupic podkaszarke zeby wszystko prucz drzewek powycinac. W altance tz musi uszczelnic dach bo w jednym miejscu przecieka

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-15, 23:40   #3002
libra777
Zakorzenienie

Dot.: Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość
Ja dzis robilam kopytka jednak i moje nie lubia, starszy ryczal jak je jadl, maly troche zjadl to na szybko gotowalam zupe pomidorowa . Jednak kluski slaskie u nas rzadza . Za naleniskami tez nie przepadaja , za plackami ziemniaczanymi tyz nie , za racuchami tyz nie . Pierdziele nie robie bo ja akurat to wszystko lubie i potem musze to zjesc . Malemu w sumie smakuje, ale ile on tego zje ? , jedngo i wsio .

Moj tak zapierdziela na tym rowerku ze szok, dzis go za szmaty lapalam bo z gorki jechal , nogi do gory , a ludzie kopara do ziemi.
Wywalil mi sie , ja przez niego przelecialam troche go podtrzymalam, alerazem na ziemi, a on w brech . Naszczescie nic mu sie nie stalo.

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

Gmyrelka i co? jak po wyzycie ?
u mnie za takimi świeżymi kopytami czy kluskami to tak sobie ale później takie zimne i odsmażone to lubią.
U mnie zawsze sporo zostaje bo to się nie da zrobić mało to ja pakuje w woreczki i do zamrażarki późnie odsmażane pierwsza klasa.

A ma hamulec? bo my odkręciliśmy od naszego i on też się tak rozpędzi ,nogi do góry i jedzie nie patrzy kiedyś będę go zeskrabywac z drzewa.

Madzia bardzo tanio ta działka ,grzech byłoby nie brac

PoP no nie zazdroszczę ,jak sobie przypomnę moje ostatnie to dzięki
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-15, 23:41   #3003
dusiaka
Rozeznanie

Bao- gratulacje dla Ciebie - dzielnej mamy i dla Córeczki-wszystkiego najlepszego : oklaski:

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 00:01   #3004
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
u mnie za takimi świeżymi kopytami czy kluskami to tak sobie ale później takie zimne i odsmażone to lubią.
U mnie zawsze sporo zostaje bo to się nie da zrobić mało to ja pakuje w woreczki i do zamrażarki późnie odsmażane pierwsza klasa.

A ma hamulec? bo my odkręciliśmy od naszego i on też się tak rozpędzi ,nogi do góry i jedzie nie patrzy kiedyś będę go zeskrabywac z drzewa.

Madzia bardzo tanio ta działka ,grzech byłoby nie brac

PoP no nie zazdroszczę ,jak sobie przypomnę moje ostatnie to dzięki
No moj to samo , ale ty masz fajnie z ta trawa, bo jak rypnie przynajmniej na trawke , ja musze znim chodzic po chodniku, bo takiego ogrodu nie mam
Ma hamulec , ale nie daje rady chyba jeszcze nim hamowac, zreszta nie chce i tu tez jest problem on woli szybko .
Zimnych tez nie chcieli , a kij im w oko.
Ja tez mroze, ale ja takie odrazu robione , nie ugotowane , do woreczka i potem na swiezo gotuje ( kluski , pierogi) i teraz mam jeszcze taka tacke z tymi kopytkami .

Sproboje kiedys te krokiety bo uwielbiam, ale moze przy jakiejsc okazji zeby potem wszystkich nie zjesc .

Madzia jakby twoj polubil ten rowerek to bys dopiero kondycje miala , maratony to bys palcem w dupie przebiegala jako pierwsza , n asakra hehehe juz widze jak za nim prujesz . Szkoda ze u nas nie ma ani jednej fajnej bezpiecznej trasy bo bym rolki zakladala a maly na rowerku by smigal .
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 00:49   #3005
libra777
Zakorzenienie

O tak jakby Erwi polubił rower to tylko dym by po nim został coś podejrzewam bo on też ma ogień w gaciach
Mój to jeszcze podrywa przednie koło do góry i jak coś lezy na drodze to próbuje to przeskoczyć a nie ominąc
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 07:54   #3006
megi-megi
Zakorzenienie

Bao - olbrzymie gratulacje dla Was Dziewczynki! Czekamy na zdjęcie
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 11:00   #3007
ania p
Zakorzenienie

Dziś chyba nie wyłażę nigdzie z domu , nie chce mi się

MOja nadal nie lubi rowerka , kurz tylko zbiera
w końcu go sprzedam i tak się skończy .
Stary 2012-09-16, 11:10   #3008
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

nasz rowerek pare dni kurz zbieral ale teraz wszedzie go tarmosze jak idziemy 2 wozami gdziesdalej to rower mam w koszu:P
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 11:39   #3009
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Przedstawiam Wam maleńką Izę!!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1347787830072.jpg (20,5 KB, 57 załadowań)

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 12:03   #3010
monka23
Zakorzenienie

Libra widziałam na filmiki właśnie jak twój tym rowerkiem operuje no kozak

Bao , jeszcze raz gratulacje , pewnie napatrzyc sie nie możesz na takiego szkrabka malutkiego .

Ania to witaj w klubie , mi sie tez niechce , moje czuby pojechali do miasta , a ja mam lenia i zostałam . Idę pobiegac i pocwiczyc , bo w przeciwnym razie zasłonie zasłony i pójdę spać

Moj mały dziś z płaczem sie obudził, mówił coś o pajaku , zabrałam go do nas . Pomyślałam sobie o Bao ze ja teraz takie wystawianie czeka i mi ta lekka zazdrość przeszła . Ale w sumie jak sie chodzi te 9 miesięcy , potem takie cudo sie rodzi to automatycznie sie wstaje, hormony, ta miłość , chec z bycia z takim maluszkiem i opieka nad nim i jakoś leci.
Może kiedyś na jeszcze jedno sie zdecyduje , Max 5 lat . Potem zrodelko wysycha
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 12:16   #3011
P0P70
Zakorzenienie

Bao - Iza jest sliczna

A ja sama z córeczkami a raczej diabłami. Mam dzisiaj wyjątkowo nisku próg wytrzymałości. A najbardziej jestem wściekła na tz i jego wyjazd. Czuje się okropnie brzuch mnie dalej boli ale przynajmniej nie gania chyba węgiel zadziałał.

Edytowane przez P0P70
Czas edycji: 2012-09-16 o 15:38
P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 14:16   #3012
ania p
Zakorzenienie

Pop Jak Ciebie czytam , to się o milion stopni zmieniłaś
Kiedyś było o robocie , a teraz to nawet gotujesz
Jeszcze troszkę i będziesz mogła " odzyskać część siebie " zobaczysz .
Jednak mimo tych trudów posiadania na raz dwójki tak małych dzieci , to potem człowiek ma juz z bańki
Jak patrzę nie raz w pracy na dziewczyny co mają 5 latki i idą spowrotem w pieluchy , to jakoś im nie zazdroszczę
Choć teraz to Ci współczuję , bo wiem że masz jeszcze trudniej niż ja miałam .

Bao Iza śliczna

Nie dawno w pracy była u nas babka z takim maluchem ( 3 tygodnie ) , a że babkę znam już dośc długo to wzięłam malucha na ręce . I wiecie co przytulałam tego malucha i co mi się przypomniało . Ten zapach noworodka , oliwki , kremików dzieciowych i mleka . Nie da się tego zapachu małego dziecka z niczym innym porównać
Stary 2012-09-16, 15:14   #3013
aneczkkaa
Zakorzenienie

Bao gratulacje Iza jest śliczna
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 15:50   #3014
koglus
Rozeznanie

BAO gratuluje!!!

http://www.suwaczki.com/tickers/relgmg7yzd4bdxjh.png
http://www.suwaczki.com/tickers/1usa2n0ah6tnr35k.png
koglus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 15:52   #3015
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
Pop Jak Ciebie czytam , to się o milion stopni zmieniłaś
Kiedyś było o robocie , a teraz to nawet gotujesz
Jeszcze troszkę i będziesz mogła " odzyskać część siebie " zobaczysz .
Jednak mimo tych trudów posiadania na raz dwójki tak małych dzieci , to potem człowiek ma juz z bańki
Jak patrzę nie raz w pracy na dziewczyny co mają 5 latki i idą spowrotem w pieluchy , to jakoś im nie zazdroszczę
Choć teraz to Ci współczuję , bo wiem że masz jeszcze trudniej niż ja miałam .
Bardzo się zmieniłam i życie moje się zmieniło. Czasami jest we mnie wielka złość i wściekłość dlaczego to kobieta decydując się na dziecko/dzieci musi zmieniać cały swój świat. A facet nic nie zmienia.

któraś wspomniała o zimie. Ja od 3 lat nie wiem co to zima. 3 lata temu zimę spędziłam przy inkubatorze Oliwki, dwa lata temu złamałam nogę i przesiedziałam całą zimę w domu. rok temu też przeleżałam zimę w domu i w szpitalu.

Jeszcze jakiś rok i być może zacznę się tym wszystkim tak naprawdę cieszyć i poukładam sobie jakoś własne życie. A teraz nie wiem co mam zrobić ze mną jako osobą a nie matką.

Stary 2012-09-16, 15:55   #3016
koglus
Rozeznanie

Oskar moje ciacho
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg oskar.jpg (83,9 KB, 55 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg oskar2.jpg (53,4 KB, 53 załadowań)

http://www.suwaczki.com/tickers/relgmg7yzd4bdxjh.png
http://www.suwaczki.com/tickers/1usa2n0ah6tnr35k.png
koglus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 16:12   #3017
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

iza sliczna

koglus to ci powiem ze na prawde ciacccxhhhhooo no no bedzie mial powodzenie
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 16:25   #3018
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Napisane przez koglus Pokaż wiadomość
Oskar moje ciacho
Ale on dużyJeszcze byś tydzień pochodziła z brzuchem i by się na wadze nie zmieściłSliczny:lov e:

Stary 2012-09-16, 17:07   #3019
nataszka25
Zakorzenienie

Bao gratulacje!!!

Jest śliczna, nareszcie!!

Oskarek tez uroczy
nataszka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 17:40   #3020
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koglus Pokaż wiadomość
Oskar moje ciacho
świetny
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 18:13   #3021
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Cześć laski.
Pani psycholog dała mi wskazówki jak radzić sobie z bujaniem Małego i póki co -odpukac!- działa. Tz śmiał sie co ja znim zrobiłam bo naprawdę Go "ustawiła".

Pop co do stania palca - mamy konsekwentnie i uporczywie wyjmowac mu kciuki. Mówić ze nie wolno, dać mu chwile na wyjęciu na zasadzie "marcel wyjmij palce z buzi, liczę do trzech" jak niewyjmiepodejsci wyjąć. Jak sie buntuje krzyczy ryczy sadzamy go na poduszkę - nie karna a wyciszajaca. Mówię Mu ze nie będę z nim rozmawiać jak wyje i jaksieuspokoji to pogadamy. On w końcu przestaje, ja mówię ze super i raz może zejść i sie możemy pobawić. Tak samo działamy z bujaniem, a dodatkowo nie nazywamy juz tego bujaniem a skakaniem. Ma w domu wyznaczone miejsce gdzie może skakać tylko na ziemi. Zaczyna sie bujac ja liczę do 3 z reguły przestaje ale za chwile znowu więc mówię ze idziemy skakać na podłogę i skaczemu góra dół góra dół pózniej nie wraca do bujania.
Najgorzej jest ze spaniem w dzień - wczoraj pól h siedziałem koło niego, jak poddał sie z palcem to zaczął sie bujac więc 5 razy wstawalismy i skakalismy na kocyku. W końcu zasnął bez palca i bez bujania a świec sukces gigant. Wieczorem było łatwiej bo mega zmęczony, chwile powalczyl i zasnął. Dzisiaj w dzień tak długo walczył ze mu sie spać odechcialo w efekcie nie spał w dzień.

Apropo przedszkola, mam dać wskazówki paniom i maja sie stosować. Nie pocieszyć go a kazać mu sie wyciszyć uspokoić. Pani psycholog ogólnie mówiła ze jest bardzo mądry i sie słucha ale ma niedojrzaly układ nerwowy i nie radzi sobie z emocjami. Nie mniej jednak ona go wyciszyla, walczył długo ale dała radę, wykonywał jej polecenia i bawił sie w co chciała. Da sie? Da sie... Szkoda ze panie w przedszkolu tego nie potrafią póki co.

Sorki za mega dlugi post, krócej sie nie dało. I za pogoń myśli i błędy - pisze z iPoda a ten narzuca swój słownik i nie zawsze uda mi sie wylapac.

Bao cudna Iza!!!!

Koglus gratulacje !! Boskie ciacho i kawał chłopa!!!!! Zuch mama z Ciebie!!

Edytowane przez Gmyrelka
Czas edycji: 2012-09-16 o 18:16
Gmyrelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 18:22   #3022
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
Cześć laski.
Pani psycholog dała mi wskazówki jak radzić sobie z bujaniem Małego i póki co -odpukac!- działa. Tz śmiał sie co ja znim zrobiłam bo naprawdę Go "ustawiła".

Pop co do stania palca - mamy konsekwentnie i uporczywie wyjmowac mu kciuki. Mówić ze nie wolno, dać mu chwile na wyjęciu na zasadzie "marcel wyjmij palce z buzi, liczę do trzech" jak niewyjmiepodejsci wyjąć. Jak sie buntuje krzyczy ryczy sadzamy go na poduszkę - nie karna a wyciszajaca. Mówię Mu ze nie będę z nim rozmawiać jak wyje i jaksieuspokoji to pogadamy. On w końcu przestaje, ja mówię ze super i raz może zejść i sie możemy pobawić. Tak samo działamy z bujaniem, a dodatkowo nie nazywamy juz tego bujaniem a skakaniem. Ma w domu wyznaczone miejsce gdzie może skakać tylko na ziemi. Zaczyna sie bujac ja liczę do 3 z reguły przestaje ale za chwile znowu więc mówię ze idziemy skakać na podłogę i skaczemu góra dół góra dół pózniej nie wraca do bujania.
Najgorzej jest ze spaniem w dzień - wczoraj pól h siedziałem koło niego, jak poddał sie z palcem to zaczął sie bujac więc 5 razy wstawalismy i skakalismy na kocyku. W końcu zasnął bez palca i bez bujania a świec sukces gigant. Wieczorem było łatwiej bo mega zmęczony, chwile powalczyl i zasnął. Dzisiaj w dzień tak długo walczył ze mu sie spać odechcialo w efekcie nie spał w dzień.

Apropo przedszkola, mam dać wskazówki paniom i maja sie stosować. Nie pocieszyć go a kazać mu sie wyciszyć uspokoić. Pani psycholog ogólnie mówiła ze jest bardzo mądry i sie słucha ale ma niedojrzaly układ nerwowy i nie radzi sobie z emocjami. Nie mniej jednak ona go wyciszyla, walczył długo ale dała radę, wykonywał jej polecenia i bawił sie w co chciała. Da sie? Da sie... Szkoda ze panie w przedszkolu tego nie potrafią póki co.

Sorki za mega dlugi post, krócej sie nie dało. I za pogoń myśli i błędy - pisze z iPoda a ten narzuca swój słownik i nie zawsze uda mi sie wylapac.

Bao cudna Iza!!!!

Koglus gratulacje !! Boskie ciacho i kawał chłopa!!!!! Zuch mama z Ciebie!!
Widzisz Gmyrelka, wiec dawaj wskazowki panią w przedszkolu albo przedszkole niech zatrudni kompetentne osoby, nie wszystkie dzieci sa "łatwe w obsłudze" gdzie moga sobie siedziec i gadac miedzy sobą, maly jest mądry, kwestia teraz podejscia odpowiedniego do niego.
Powodzenia jutro!
fajnie ze to spotkanie dalo ci nadzieje. Maly byl z nia sam na sam czy to sie odbywalo przy tobie?
nataszka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 18:52   #3023
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Nataszka sam na sam. Ja byłam w drugim pokoju. I on wrzeszczal ze chce do mamy

Stary 2012-09-16, 19:00   #3024
P0P70
Zakorzenienie

Gmyrelka - jakie to wszystko proste się wydaje.
Fajnie że na niego podziałały te metody i miejmy nadzieję że w przedszkolu też się unormuje.
Z tym kciukiem to o nas Oliwka od dawna wie że nie wolno i ona się choowa przed nami z nim. My nawet nie musimy liczyć wystarczy że się spojrzymy a ta od razu wyciąga palucha. Przy zasypianiu to nawet jesteśmy w stanie ją przypilnować ale w nocy juz nie.

Kogluś - piękny kawał chłopa

Stary 2012-09-16, 19:01   #3025
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Gmyrelka Super że takie dość proste rady, i skutkują
Oby w przedszkolu też dały radę.
P0P z tym kciukiem może być trudniej, bo jednak nie zawsze jest w stanie Oliwkę wyciszać na poduszce jak Natasza śpi

Moje dzieci na wychodnym z tatusiemJak fajnie jak tak cicho w domu. Oczywiście taka cisza chwilę mi się podoba, bo wiem że za godzinę wróci ta moja męska ekipa, to akurat tyle że mi za nimi nie tęskno

Dziewczyny co mają nakładki na kibelek takie ala nocnik, sprawdza się to u Was? Bo ta co miałam po Eryku poszła na śnietnik bo na tym mieszkaniu mam jakiś szerszy kibelek i wpadała do środka. Chcę jutro kupić tą nakładkę bo już mam dosyć opróżniania nocnika, albo wysadzania młodego jak muszę go np z 5 min trzymać jak on się wywnętrznia

Stary 2012-09-16, 19:31   #3026
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

No właśnie najgorzej jest z nocą, ale narazie mamy skupić sie na wyeliminowaniu bujania i ssania kciuka w dzień. W nocy tak strasznie sie buja ze bierzemy go do siebie, a wtedy śpi spokojnie... Teraz mój zmęczony syn leży na ziemi na swojej podusi, ogląda bajkę i uwaga uwaga - nie ssie kciuka no nieprawdopodobne!

Stary 2012-09-16, 19:36   #3027
sara 85
Zakorzenienie

Bao-śliczna Iza

Koglus- synek przystojniak

Madzia- my już od dawna niekorzystamy z tej nakładki, Zosia sama trzyma się jak siedzi na kibelku

Gmyrelka mam nadzieje że rady pani psycholog pomogą

byłam na zakupach, taka lipa w sklepach. Sobie nic nie kupiłam, Zosi tylko adidasy. Czapek zimowych nie ma prawie wogole, a chciałam kupić Zosi bo kurtke już ma;/

Franio 24.07.2014 r.

Edytowane przez sara 85
Czas edycji: 2012-09-16 o 19:37
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 19:37   #3028
evitka21
Zakorzenienie

bao, śliczna maleńka kruszynka

koglus, oskarek kawał ciacha, fajowy jest

gmyrek, ale fajnie, że juz po pierwszej wizycie takie efekty są, dobrze to rokuje .
A co mówiła na temat przedszkola? tego płaczu i leżenia? jakieś rady dawała?
i ogólnie-żeby się (jego ) "przemęczyć", czy odpuścić i nianię wziąć?

madzia, co to jest nakładka a'la nocnik?
ja mam "po prostu" nakładkę, taką jak w lidlu kiedyś były. Bardzo dobrze się sprawdza, bo mogę ją kłaść i na desce i na samej muszli (nasz kibel niezbyt wielki chyba jest)

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 19:44   #3029
Gmyrelka
Wtajemniczenie

GG do Gmyrelka

Evi przedszkola absolutnie nie opuszczać. Panie maja stosowac te same zasady co ja tj jak placze posadzić go na poduszkę celem wyciszenia, mowic mu "uspokoj sie to porozmawiamy, nie moge z toba rozmawiac jak placzesz" w razie bujania skakać z nim w określonym miejscu, jak ssie palca wyjmowac i mówić "nie rób tak, nie wkładaj palcow do buzi". Czy efekt będzie wkrótce sie przekonam. Psychologa mam na telefon jakby sie coś złego działo, kolejna wizyta w piątek.

Stary 2012-09-16, 19:47   #3030
megi-megi
Zakorzenienie

Koglus - no piękny chłopak i naprawdę widać, że malutek z niego nie jest.

Gmyrelka - cudownie, że tak łatwo można okiełznać bujanie. Kto by pomyślał.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości