Kobieta i wojsko - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes > Służby mundurowe

Notka

Służby mundurowe Służby mundurowe to forum, na którym dyskutujemy o pracy, szkołach i możliwości zatrudnienia w policji, straży granicznej, wojsku. Podziel się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-05, 16:43   #91
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Dot.: Kobieta i wojsko

orientujecie sie czy jest taki cos jak studium oficerskie ale w szkole morskiej? wiem ze jest w deblinie i wroclawiu, ale nie moge znalezc zadnych info o AM?
Stary 2011-02-05, 16:52   #92
paradox16
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kamilka24 Pokaż wiadomość
No pewnie, że tak, koleżanka Haniao ma racje, Dęblin jest w Polsce najlepsza szkoła wojskową, ma najwyzszy poziom

Nie zgadzam się. Starają się trzymać "fason" tym, że trudno się tam dostać. Poziom wcale nie jest wysoki. Mój kolega przeniósł się tam do liceum i bez problemu je skończył, mimo iż w liceum ogólnokształcącym był szczerze mówiąc beznadziejny. Podobnie zresztą teraz na studiach.

Pominę to, że "pomoce dydaktyczne" w Dęblinie leżą i kwiczą, podziwiam ludzi, którzy nie boją się latać dostępnymi tam samolotami szkoleniowymi.

Jeśli chodzi o szukanie pracy "u mundurowych" to jednak mimo wszystko polecam WSO we Wrocławiu i WAT w Warszawie- musiałabym się tylko zorientować wśród znajomych i absolwentów które kierunki najlepiej wybierać żeby potem robić coś sensownego i dobrze zarabiać
paradox16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 12:27   #93
Nike69
Rozeznanie

Dziewczyny
Która z Was mi powie co musze miec na maturze by dostac się na nawigacje do Akademii Morskiej w Szczecinie?
P.S. Chodzę do liceum...
Nike69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 20:20   #94
Merweda
Przyczajenie

GG do Merweda

Mój kolega z klasy wybiera się na nawigację. Potrzebna jest dobrze fizyka i dobrze zdana matematyka może być podstawowa
Merweda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 16:39   #95
hunki
BAN stały

no kobiety są nie może,a dużo słabsze fizycznie od mężczyzn,a co do psychiki to wcale nie sa silniejsze co pokazały wydarzenia związane z katastrofa pod Smoleńskiem,żadna z kobiet nie była w stanie identyfikować ciał swoich bliskich,bo mdlały,dlatego musieli zając się tym mężczyźni...
hunki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-18, 21:01   #96
sandola
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Elmok Pokaż wiadomość
torszke odswieże wątek
ja mam mały problem ze studiami. chciałabym studiowac na WSOWL we wrocławiu na kierunku cywilnym(wiem ze to watek o wojskowych) czy ktoras z Was wybiera sie tam/ juz studiuje?
Jak koleżanka wyżej, również zainteresowana jestem studiami cywilnymi na WSO we Wrocławiu. Chciałabym studiować bezpieczeństwo narodowe. Czy któraś z Szanownych Pań uczy się na tej uczelni, albo wie cokolwiek o rekrutacji i samym procesie kształcenia? Ciekawi mnie, czy ciężko się dostać, ile ludzi przyjmują na rok, czy można studiować na WSO i na innej uczelni jednocześnie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
sandola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-25, 19:59   #97
siegamnieba
Raczkowanie

Witajcie kochane kolezanki Poszlam na studia geodezja i kartografia zaluje bo moglam pujsc na ten kierunek do WATu ale po ptokach mzoe chyba ze sie przeniose jesli bedzie to mozliwe a moje pytanie brzmi jak sie dostac do służby rezerwowej gdyz no do konca studiow mi brakuje 2 lat jak dobrze pojdzie..a kreci mnie wojsko tak jak mojego faceta i wlasnie myslalam narazie dopuki studiow nie skoncze dostac sie do rezerwowej służby ochotniczej wojskowej? mozecie mi cos na ten temat powiedziec albo jakies stronki polecic keidy sa nabory i jak sie odbywa to wiem ale czy warto?do rezerwy?

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

ps nie pytam sie mojego faceta bo on mysli ze si enei nadaje hehe wiec wole sie w internecie dowiedziec a po 2 wy tez kobietami jetescie i macie taki sam punkt myslenia ze kobieta sie nadaje
siegamnieba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-18, 17:24   #98
Partolcia
Raczkowanie

Podbijam wątek.
Uczęszczam do liceum i poważnie zastanawiam się nad jakąś szkołą wojskową z tym że tu zaczyna się problem bo nie mam pojęcia jaką wybrać. Myślałam nad Akademią Marynarki Wojennej w Gdynia na nawigację ale chyba tam sporo fizyki jest i mama mówi mi że nie dam rady. Wiecie może coś o tym kierunku i jak stoi tam nauka lub na jakiejś innej uczelni ale na tym samym kierunku?? Pozdrawiam
Partolcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 17:31   #99
weronika1976
Przyczajenie

a jakby pojsc na st. szeregowego?
weronika1976 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-09, 17:50   #100
kazikg4
Przyczajenie

orientuje się ktoraś z Was jakie badania lekarskie przechodzą dziewczyny przed wojskiem.?
kazikg4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-09, 20:02   #101
201703061232
Konto usunięte

chodzi Ci o komisję wojskową?
201703061232 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-16, 11:52   #102
QueenBlair
Wtajemniczenie

A ja w przyszłym roku będę kończyć drugie studia i chcę wstąpić do wojska.
Mam nadzieję,że się uda.
Stary 2012-09-17, 13:37   #103
agusiaa1988
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez QueenBlair Pokaż wiadomość
A ja w przyszłym roku będę kończyć drugie studia i chcę wstąpić do wojska.
Mam nadzieję,że się uda.
A jakie studia kończysz? Ja w przyszłym roku będę kończyć mgr i też zastanawiam się nad wojskiem tylko nie wiem czy sie uda..
agusiaa1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-17, 19:45   #104
QueenBlair
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agusiaa1988 Pokaż wiadomość
A jakie studia kończysz? Ja w przyszłym roku będę kończyć mgr i też zastanawiam się nad wojskiem tylko nie wiem czy sie uda..
Sceptyczna jestem do ujawniania tutaj takich info (nie chcę być kojarzona z forum).

Co do studiów to raczej kierunek nie ma znaczenia w kwestii czy się ktoś dostanie czy też nie.
Są testy,które trzeba zdać i tyle.
Stary 2012-09-18, 08:03   #105
agusiaa1988
Przyczajenie

Czytałam, że to jaki kierunek kończysz też ma znaczenie. Zależy to od tego jakie akurat będą mieli zapotrzebowanie na dany 'zawód' :/ dlatego pytam bo kierunek który studiuje nie ma nic wspólnego z wojskiem i zastanawiam się czy nie będzie przeszkód.
agusiaa1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-18, 16:41   #106
QueenBlair
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agusiaa1988 Pokaż wiadomość
Czytałam, że to jaki kierunek kończysz też ma znaczenie. Zależy to od tego jakie akurat będą mieli zapotrzebowanie na dany 'zawód' :/ dlatego pytam bo kierunek który studiuje nie ma nic wspólnego z wojskiem i zastanawiam się czy nie będzie przeszkód.
Mój kierunek "łapie" się do puli.
Też to sprawdzałam.
Może do przyszłego roku się to zmieni i już nie będzie się łapać, ale na razie o tym nie myślę.
Stary 2012-09-18, 18:57   #107
201608010929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kazikg4 Pokaż wiadomość
orientuje się ktoraś z Was jakie badania lekarskie przechodzą dziewczyny przed wojskiem.?
Standardowe badania: krew, mocz, badania słuchu. Badania ogólne u psychologa, ginekologa, internisty, neurologa, okulisty, rtg klatki piersiowej.
201608010929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-19, 06:27   #108
QueenBlair
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MistrzyniSprzecznosci Pokaż wiadomość
Standardowe badania: krew, mocz, badania słuchu. Badania ogólne u psychologa, ginekologa, internisty, neurologa, okulisty, rtg klatki piersiowej.
wyłączając ginekologa a dodając testy wydolnościowe rtg kręgosłupa i ekg to takie same badania miałam przed rozpoczęciem szkolenia ze skoków spadochronowych.
Ciekawe czy część z tych badań będzie ważna i w woju (zakładając,że szybciej niż później będę się ubiegać o przyjecie).
Stary 2012-09-19, 19:52   #109
201608010929
Konto usunięte

Cytat:
wyłączając ginekologa a dodając testy wydolnościowe rtg kręgosłupa i ekg to takie same badania miałam przed rozpoczęciem szkolenia ze skoków spadochronowych.
Ciekawe czy część z tych badań będzie ważna i w woju (zakładając,że szybciej niż później będę się ubiegać o przyjecie).
Właśnie, zapomniałam o ekg.
Badania na pewno będziesz musiała powtórzyć bo trzeba je robić rokrocznie, tym bardziej, że jak przypuszczam skoki miałaś robione w cywilu a to ma się nijak do badań dot. przydatności do służby wojskowej.
Stary 2012-09-20, 12:34   #110
QueenBlair
Wtajemniczenie

Cytat:
Właśnie, zapomniałam o ekg.
Badania na pewno będziesz musiała powtórzyć bo trzeba je robić rokrocznie, tym bardziej, że jak przypuszczam skoki miałaś robione w cywilu a to ma się nijak do badań dot. przydatności do służby wojskowej.
Skoki w cywilu to fakt, z tymże cykl badań itp musiał być uwieńczony zaświadczeniem od lek wojskowego i mam licencję na 5 lat.
Ale mimo wszystko mam świadomość,że pomimo powyższego będę musiała powtórzyć cały cykl badań.
Pocieszam się ,że skoro wyszło wszystko bardzo,bardzo dobrze to i później problemu nie będzie;]
Stary 2012-10-13, 10:10   #111
QueenBlair
Wtajemniczenie

Mam pytanie odnośnie rekrutacji. Mianowicie jak wygląda ćwiczenie : Uginanie ramion w podporze na ławeczce?

Szukałam filmików na youtube itp ale różne mi wyskakiwały. Nie umiem sobie wyobrazić tego ćwiczenia...
Niby mi się kojarzy ze zwykłą pompką (ale po co ta ławeczka?)
Czy chodzi o coś takiego : http://www.youtube.com/watch?v=v9eYfs0ThT0 (tylko zamiast piłki jest ławeczka?)
Stary 2012-10-13, 16:40   #112
201608010929
Konto usunięte

Cytat:
Mam pytanie odnośnie rekrutacji. Mianowicie jak wygląda ćwiczenie : Uginanie ramion w podporze na ławeczce?

Szukałam filmików na youtube itp ale różne mi wyskakiwały. Nie umiem sobie wyobrazić tego ćwiczenia...
Niby mi się kojarzy ze zwykłą pompką (ale po co ta ławeczka?)
Czy chodzi o coś takiego : http://www.youtube.com/watch?v=v9eYfs0ThT0 (tylko zamiast piłki jest ławeczka?)
Tak, to takie cwiczenie. W grę wchodzą trochę inne mięśnie niż przy standardowych pompkach. Tutaj masz filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=suwDM...4&feature=plcp
Stary 2012-10-13, 20:36   #113
QueenBlair
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak, to takie cwiczenie. W grę wchodzą trochę inne mięśnie niż przy standardowych pompkach. Tutaj masz filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=suwDM...4&feature=plcp
Bardzo,bardzo,bardzo dziękuję!!!
Stary 2012-10-14, 09:02   #114
QueenBlair
Wtajemniczenie

Dla pewności zapytam o jeszcze jedno ćwiczenie. Mianowicie : Skłony w przód w leżeniu.

Czy chodzi tutaj o to,że leżę na podłodze z wyprostowanymi nogami( nogi są swobodne tzn. nie zahaczam ich o nic) i ręce mam za głową i robię takie brzuszki do wyprostowanych kolan?
Stary 2012-10-18, 15:34   #115
201608010929
Konto usunięte

Nie, to są normalne brzuszki : leżysz na teracu na plecach, stopy możesz zaczepić o drabinki lub inna osoba może Ci je przytrzymać.
Stary 2012-10-18, 17:55   #116
QueenBlair
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie, to są normalne brzuszki : leżysz na teracu na plecach, stopy możesz zaczepić o drabinki lub inna osoba może Ci je przytrzymać.
No co Ty?...
Serio??
Hehe bo jak robiłam moją wersje (tzn nogi leżą proste o nic nie zaczepione) to przyznam ,że było mi ciężko osiągnąć rezultat na 5 (staram się robić tyle ile jest dla faceta przewidziane przez 2 minuty).
Ale w tej wersji z nogami podpartymi jest łatwiej.

Dzięki za objaśnienia!
Stary 2012-10-21, 10:59   #117
QueenBlair
Wtajemniczenie

Zerknęłam sobie na rozpiskę kierunków,które są brane pod uwagę przy rekrutacji do szkółki oficerskiej i na ten rok mój kierunek nie jest rozpisany.
W zeszły roku był.
Ja i tak będę się bronić najwcześniej w lipcu 2013 więc rekrutowałabym się dopiero w naborze na rok 2014 ...więc teoretycznie szansa,że znów się pojawi mój kierunek jest.

Jednak jeśli się nie pojawi to chciałabym wiedzieć jakie mam opcje?
Pisałam do biura rekrutacji http://www.wso.wroc.pl/ ale na razie nie uzyskałam informacji zwrotnej. Dlatego pytam tutaj.

Na razie przychodzą mi do głowy[COLOR="rgb(139, 0, 0)"] 3 opcje:[/COLOR]
1 Czekać cierpliwie,może mój kierunek się pojawi.
2 Zaciągnąć się jako "szeregowa" - tym razem we wcześniejszym naborze.
3 Składać papiery nawet jeśli kierunek się nie pojawi.

Co myślicie?
Stary 2012-10-21, 12:08   #118
201608010929
Konto usunięte

Cytat:
No co Ty?...
Serio??
Hehe bo jak robiłam moją wersje (tzn nogi leżą proste o nic nie zaczepione) to przyznam ,że było mi ciężko osiągnąć rezultat na 5 (staram się robić tyle ile jest dla faceta przewidziane przez 2 minuty).
Ale w tej wersji z nogami podpartymi jest łatwiej.
Zerknęłam sobie na stronę tegorocznego naboru do wso i z tego co widzę są trochę inne zasady egzaminu ze sprawności fizycznej a mianowicie nie ma brzuszków tylko jest podciąganie na drążku zamiast pompek i basen 50 m zamiast brzuszków.
Wyczynem będzie drążek - żeby wogóle to zaliczyć trzeba się podciągnąć minimum 10 razy i sukcesywnie więcej żeby zdobyc więcej punktów.
Nie chce straszyć ale podciąganie jest nachwytem i do wyprostowanych ramion.

Cytat:
Zerknęłam sobie na rozpiskę kierunków,które są brane pod uwagę przy rekrutacji do szkółki oficerskiej i na ten rok mój kierunek nie jest rozpisany.
W zeszły roku był.
Ja i tak będę się bronić najwcześniej w lipcu 2013 więc rekrutowałabym się dopiero w naborze na rok 2014 ...więc teoretycznie szansa,że znów się pojawi mój kierunek jest.

Jednak jeśli się nie pojawi to chciałabym wiedzieć jakie mam opcje?
Pisałam do biura rekrutacji http://www.wso.wroc.pl/ ale na razie nie uzyskałam informacji zwrotnej. Dlatego pytam tutaj.

Na razie przychodzą mi do głowy[COLOR="rgb(139, 0, 0)"] 3 opcje:[/COLOR]
1 Czekać cierpliwie,może mój kierunek się pojawi.
2 Zaciągnąć się jako "szeregowa" - tym razem we wcześniejszym naborze.
3 Składać papiery nawet jeśli kierunek się nie pojawi.

Co myślicie?
Z tego co widzę w naborze 2013 planowane jest przyjęcie tylko 10 osób.
Nie polecam zaciągać się jako szeregowa bo szeregowi drogą służbową nie mogą starać się o przyjęcie do szkoły oficerskiej - decyzja MON. Ja bym poczekała aż pojawią się aktualne wytyczne do naboru na 2014.

A jeżeli chodzi o obronę w lipcu to masz jeszcze szansę jeżeli bronisz się w terminie do 15 lipca -dyplom (odpis dyplomu) ukończenia studiów wyższych (w przypadku braku dyplomu honoruje się zaświadczenie wydane przez uczelnię o ukończonych studiach wyższych – zawierające ocenę z egzaminu końcowego oraz uzyskany tytuł) – najpóźniej w dniu stawiennictwa na postępowanie rekrutacyjne w WSOWL

Chociaż z tego co jest tu napisane może być to z góry skazane na niepowodzenie jeśli ukończyłaś inny kierunek bo:
W WSOWL dokumenty podlegają weryfikacji. W przypadku braku dokumentów wymienionych w pkt. 2 warunków formalnych, z wyjątkiem zaświadczenia z KRK (które można dostarczyć w dniu stawiennictwa na postepowanie rekrutacyjne) – uczelnia nie będzie ich rozpatrywała w dalszym postępowaniu rekrutacyjnym.
Stary 2012-10-21, 12:31   #119
QueenBlair
Wtajemniczenie

Mistrzyni Sprzeczności

Dziękuję raz jeszcze za informacje.

Podciąganie na drążku ćwiczę ->na razie kiepsko mi idzie,ale tragedii nie ma.
Pływania się nie boję bo trenuje już długo. To co musiałabym poprawić to zdecydowanie "skoki na główkę". Wiem,że jest napisane,że niby można skakać "na nogi",ale jak już coś robić to porządnie;-)

Widziałam,ze jest tam styl dowolny. Najlepiej idzie mi żabka kryta (tutaj mam wręcz rewelacyjne osiągi ->i czasowe i techniczne),ale na takim egzaminie chyba lepiej wyglądałby kraul ->tu też idzie mi dobrze,ale nie rewelacyjnie tzn szybciej się męczę,też moja lewa łapa zagarnia czasem koślawo wodę.

Czytam tą swoją wypowiedź i widzę,że chyba mam problem z nadmiernym perfekcjonizmem ;-)

Chyba zrobię tak jak radzisz poczekam na wytyczne,oraz wyślę raz jeszcze email do działu rekrutacji z dokładnym zapytaniem jak to jest z dyplomem itp.,oraz co w sytuacji gdy mój kierunek w chwili obecnej nie jest brany pod uwagę.
Stary 2012-10-24, 22:15   #120
201608010929
Konto usunięte

Ok, daj znać co Ci odpowiedzieli, pozdrawiam.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Służby mundurowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości