Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy. - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-17, 19:53   #2971
Callitus
Zakorzenienie

Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.

Cytat:
Napisane przez plastikowabiedronko Pokaż wiadomość
Ja niestety jak się okazało mam dość ograniczony czas na języki obce i chciałabym się zdecydować na jeden (norweski? ) główny, ale też po trochu przyswajać pozostałe.. Z tym, że bardzo się obawiam że więcej z nich zapomnę niż się nauczę :s zwłaszcza jeśli idzie o gramatykę.

Neko, sama tego poszukuję!
Z tego co kojarzę, to ty niedługo zdajesz maturę? Przepraszam, ale myli mi się
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 20:01   #2972
plastikowabiedronko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
Z tego co kojarzę, to ty niedługo zdajesz maturę? Przepraszam, ale myli mi się
Maturę zdaję w 2014. Rozsz chemia, matematyka i być może angielski. Do angielskiego się chwilowo zmusić nie umiem, ale jestem na B1/B2 więc może przez ten rok małymi krokami będę pracować, korzystając z tego że przez kilka godzin tygodniowo rozmawiam po angielsku. Swój czas na języki jestem zmuszona ograniczyć właśnie przez matematykę, bo cała moja klasa ma dość duże zaległości z zakresu podstawowego, a ja chcę zdawać rozszerzenie..Dlatego kombinuję jak mogę

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

plastikowabiedronko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 20:07   #2973
Esency
Rozeznanie

Callitus - i ewentualnie inne dziewczyny które uczą się hiszpańskiego. Macie może jakieś fajne ćwiczenia na zaimki dopełnienia bliższego i dalszego. Niby wiem o co chodzi, ale robię dużo błędów. W zadaniach typu: "Kupiłam książką. Kupiłam ją", wszystko mi wychodzi, ale jak mam ciągły tekst to robię dużo błędów. Byłabym wdzięczna za jakieś zdjęcia albo skany z waszych książek czy podręczników, bo ja wszystko co miałam już wykorzystałam.
Esency jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 20:13   #2974
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:
Maturę zdaję w 2014. Rozsz chemia, matematyka i być może angielski. Do angielskiego się chwilowo zmusić nie umiem, ale jestem na B1/B2 więc może przez ten rok małymi krokami będę pracować, korzystając z tego że przez kilka godzin tygodniowo rozmawiam po angielsku. Swój czas na języki jestem zmuszona ograniczyć właśnie przez matematykę, bo cała moja klasa ma dość duże zaległości z zakresu podstawowego, a ja chcę zdawać rozszerzenie..Dlatego kombinuję jak mogę
Czyli dobrze kojarzyłam Ja prawdę powiedziawszy poszłabym za rozumem i wzięłabym się porządnie za angielski. To ten język będziesz zdawać, norweski ci nie ucieknie, a uwierz mi, gdy zaczniesz się go uczyć po maturze, to z o wiele większym zapałem i chęciami
To jest tylko moja rada, zrobisz jak będziesz uważała

---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Esency Pokaż wiadomość
Callitus - i ewentualnie inne dziewczyny które uczą się hiszpańskiego. Macie może jakieś fajne ćwiczenia na zaimki dopełnienia bliższego i dalszego. Niby wiem o co chodzi, ale robię dużo błędów. W zadaniach typu: "Kupiłam książką. Kupiłam ją", wszystko mi wychodzi, ale jak mam ciągły tekst to robię dużo błędów. Byłabym wdzięczna za jakieś zdjęcia albo skany z waszych książek czy podręczników, bo ja wszystko co miałam już wykorzystałam.
http://aprenderespanol.org/ Mnóstwo ćwiczeń, powinnaś znaleźć coś dla siebie
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Stary 2012-09-17, 20:22   #2975
plastikowabiedronko
Zadomowienie

Cytat:
Czyli dobrze kojarzyłam Ja prawdę powiedziawszy poszłabym za rozumem i wzięłabym się porządnie za angielski. To ten język będziesz zdawać, norweski ci nie ucieknie, a uwierz mi, gdy zaczniesz się go uczyć po maturze, to z o wiele większym zapałem i chęciami
To jest tylko moja rada, zrobisz jak będziesz uważała
Próbowałam już, jednak do angielskiego się zniechęciłam i staram się go chociaż wprowadzić trochę w życie, chociażby tymi rozmowami.. Zauważyłam, że jak sobie zaplanuję angielski na dany dzień to nie robię nic Zaczęłam się do szkoły uczyć na bieżąco i nawet prace domowe odrabiam sama, ale to jeszcze nie znaczy, że dałabym radę się na nim skupić. Ta niechęć to mój największy problem, chociaż ją przełamuję. Nie ma co się użalać nad sobą, cały czas próbuję znów pokochać angielski ale nie chcę tracić czasu na plany typu 'zrobię tyle i tyle z angielskiego' które i tak kończą się fiaskiem ;s Zgadzam się z Tobą, że angielski powinien być priorytetem jednak walka z samą sobą mi nie ułatwia i odbiera całą przyjemność. Niechęć o podłożu psychicznym ciężko zwalczyć, póki nie odkryję przyczyny

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

Edytowane przez plastikowabiedronko
Czas edycji: 2012-09-17 o 20:24
Stary 2012-09-17, 20:37   #2976
Esency
Rozeznanie

Callitus - Muuuuuchas gracias!!!
Esency jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 00:28   #2977
latysia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez plastikowabiedronko/
Pytanie do dziewczyn uczących się kilku języków.. Czy wy uczycie się ich wszystkich z mniej więcej równą częstotliwością czy macie jeden tzw główny? Cały czas próbuję sobie wszystko rozplanować i w tym momencie wzięcie norweskiego jako tego języka, któremu poświęcam zdecydowanie najwięcej czasu wydaje się dość rozsądne..
nie mam jakiegoś planu,wszystko zależy od dnia.czasami wolę pouczyć się więcej angielskiego, czasami hiszpańskiego itd. jednak najwięcej czasu i tak spędzam przy angielskim, jakoś samo wychodzi

Edytowane przez latysia
Czas edycji: 2012-09-18 o 00:30
latysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 10:44   #2978
zielona_nadzieja
Zakorzenienie

Cytat:
Pytanie do dziewczyn uczących się kilku języków.. Czy wy uczycie się ich wszystkich z mniej więcej równą częstotliwością czy macie jeden tzw główny? Cały czas próbuję sobie wszystko rozplanować i w tym momencie wzięcie norweskiego jako tego języka, któremu poświęcam zdecydowanie najwięcej czasu wydaje się dość rozsądne..
Ja zamierzam w tym roku akademickim najwięcej czasu poświęcić na angielski i francuski, bo z nich będę zdawać egzaminy (odpowiednio certyfikat i licencjat). Natomiast rumuński potraktuję bardziej na luzie, będę się uczyć tylko tyle, co na studiach.
Stary 2012-09-19, 09:41   #2979
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Bardzo lubię Was podglądać i dzięki Wam od paru dni wraca moja językoobsesja
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 17:15   #2980
Alexanderka91
Raczkowanie

Ja wczoraj przy okazji wizyty w Matrasie kupiłam mojemu chłopakowi Rozmówki do szwedzkiego z PONS'a i Szwedzki podstawy konwersacji http://www.matras.pl/szwedzki-podsta...rsacji-cd.html . Warto zajrzeć, bo jest sporo promocji, sama się skusiłam na Rozmówki ilustrowane do rosyjskiego z PONS'a.
Niestety pomimo okazyjnych cen, nie zamówię już nic z ich strony, po tym co dostałam w ostatniej paczce....
Alexanderka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 09:03   #2981
Mysteriness
Zadomowienie

GG do Mysteriness

A u mnie ył zastój i to dośc długo, ale wczoraj wzięłam się do roboty
Czytam drugą książkę po angielsku (Bridget Jones) , powtórzyłam słówka z francuskiego dotyczące wakacji . Niedużo, ale zawsze cos

Mysteriness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-21, 22:12   #2982
Fantazjaa
Zadomowienie

U mnie też był zastój we wrześniu bardzo niewiele zrobiłam, bo ciągle praca, jazdy i jak wracałam byłam tak wykończona, że ewentualnie jakaś książka przed snem (po polsku ). Teraz będę starała się jakoś bardziej zorganizować. Mam 3 dni wolnego i zaczynam nadrabiać powtórki z supermemo. Podstawowym celem na ostatnie dni września jest skończenie SM 1. Dzisiaj zaczęłam przepisywać wszystkie słówka i notatki z gramy z kartek i zeszytu do nowo zakupionego kołozeszytu, żeby wszystko było w jednym miejscu, a że dużo tego to również fajnie jakbym to skończyła do końca września. Jak będę miała czas to będę przerabiała gramatykę z Edgara, słownik tematyczny PONSa i robiła fiszki (na początek korzystałam z Anki, ale przerzucę się chyba na fiszki, bo mogę zabrać je ze sobą i uczyć się np. w busie)

„Bądź sobą. Każdy inny jest już zajęty.” – Oscar Wilde.

Książki: 22/2012
Filmy: 42/2012
Fantazjaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 14:06   #2983
Undercia
Imperatorowa Undi I

zastój to najgorsze, co można sobie zrobić. Strasznie to rozleniwia, potem ciężko powrócić na dobre tory, poza tym łatwo można się "cofnąć" językowo. Uważam, że nawet przy ogromnym natłoku zajęć da radę wcisnąć w swoją codzienność odrobinę kontaktu z językiem - np. sięgając po książkę w obcym języku, słuchając podcastów w drodze do pracy/na uczelnię, wybierając filmy w oryginalnej wersji językowej. Niby mała rzecz, ale nawet taki drobiazg ma dobry wpływ i wielkie znaczenie przy nauce języka.

Alexanderka co było nie tak z paczką? Zaciekawiłaś mnie...

"In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on" - R.Frost
Undercia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 15:25   #2984
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Undercia ma rację - sama zrobiłam sobie ostatnio długą przerwę i wiem, jak ciężko zmobilizować się do powrotu na właściwe tory

A w ostatnich dniach odkryłam coś dziwnego. Testuję fiszki z Edgarda - pod słówkami pojawiają się tam również przykładowe zdania. I kiedy tłumaczę z polskiego na angielski czasem nie potrafię przypomnieć sobie słówka, ale wystarczy, że spróbuję przełożyć całe zdanie i wtedy słówko samo przychodzi do głowy Dziwaczne
Stary 2012-09-22, 15:58   #2985
Undercia
Imperatorowa Undi I

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Undercia ma rację - sama zrobiłam sobie ostatnio długą przerwę i wiem, jak ciężko zmobilizować się do powrotu na właściwe tory
sama to przechodziłam kilka lat temu dlatego właśnie bez względu na wszystko nie pozwalam sobie nawet na jednodniową przerwę od języków, nawet w najbardziej zalatanym dniu staram się znaleźć te 5 min by chociaż sobie pośpiewać obcojęzyczną piosenkę

Cytat:
A w ostatnich dniach odkryłam coś dziwnego. Testuję fiszki z Edgarda - pod słówkami pojawiają się tam również przykładowe zdania. I kiedy tłumaczę z polskiego na angielski czasem nie potrafię przypomnieć sobie słówka, ale wystarczy, że spróbuję przełożyć całe zdanie i wtedy słówko samo przychodzi do głowy Dziwaczne
też tak mam, o wiele łatwiej mi przychodzi powtarzanie całych zdań niż pojedynczych słówek

"In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on" - R.Frost
Stary 2012-09-22, 20:04   #2986
latysia
Zadomowienie

ja w ogóle nie mogę zacząć nowego języka. po prostu mi nie wchodzi. angielski mimo dłuższej przerwy ok - fakt zapomniałam trochę, ale czytam, rozumiem, oglądam filmy itd., niemiecki rok przerwy, ale nowe zwroty mi wchodzą, część pamiętam, mimo że nigdy za tym językiem nie przepadałam. za to hiszpański tragedia.zaczynam od 0 i bardzo trudno mi zapamiętać cokolwiek..
musiałam się wyżalić

Stary 2012-09-22, 20:06   #2987
Undercia
Imperatorowa Undi I

Cytat:
Napisane przez latysia Pokaż wiadomość
zaczynam od 0 i bardzo trudno mi zapamiętać cokolwiek..
może spróbuj zmienić metody nauki?

Stary 2012-09-22, 20:16   #2988
latysia
Zadomowienie

próbuję różnych. zastanawiam się czy to nie od tego, że każdy poprzedni język zaczynałam z nauczycielem, a ten sama. kiedyś musi ruszyć(chyba)

Stary 2012-09-22, 20:17   #2989
Tygrryska
Zakorzenienie

Ja ostatnio tez mam zastoj.. moze tragedi nie ma bo z powtorkami zawsze jestem na biezaco, cos tam dodaje do Anki, Klausa i no hay problema ale jakos poczytac cos (poza ksiazka po ang, ale to sie nie liczy), nawet obejrzec serial to mi sie jakos nie chce

ale walcze

Tygrryska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 20:30   #2990
Undercia
Imperatorowa Undi I

Cytat:
próbuję różnych. zastanawiam się czy to nie od tego, że każdy poprzedni język zaczynałam z nauczycielem, a ten sama. kiedyś musi ruszyć(chyba)
może ruszyć, a może nie ruszyć, tego nie wiadomo. Gorzej jak totalnie się zniechęcisz do języka - wtedy to już w ogóle się go nie nauczysz. Skoro nic innego nie zadziałało pozostają 2 wyjścia: albo zmienić język albo znaleźć sobie nauczyciela.

Cytat:
Napisane przez Tygrryska Pokaż wiadomość
ale walcze
i tak trzymać

Stary 2012-09-22, 20:49   #2991
nekofood
フワフワの猫

Cytat:
ja w ogóle nie mogę zacząć nowego języka. po prostu mi nie wchodzi. angielski mimo dłuższej przerwy ok - fakt zapomniałam trochę, ale czytam, rozumiem, oglądam filmy itd., niemiecki rok przerwy, ale nowe zwroty mi wchodzą, część pamiętam, mimo że nigdy za tym językiem nie przepadałam. za to hiszpański tragedia.zaczynam od 0 i bardzo trudno mi zapamiętać cokolwiek..
musiałam się wyżalić
Myślę że po prostu trzeba się zaprzeć (ale też bez przesady, żeby się nie zniechęcić). Przecież polski, angielski czy niemiecki też kiedyś zaczynałaś od zera. Widzę po swoim włoskim że to 'zaćmienie' po jakimś czasie mija, na początku było ciężko, teraz słówka same wlatują do głowy.
nekofood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 21:40   #2992
plastikowabiedronko
Zadomowienie

Ja uważam, że zanim człowiek przywyknie do języka to rzeczywiście może mieć problemy z zapamiętywaniem. Moja rusycystka mawiała, że najgorsze jest pierwsze 100 słówek. Nie zapominaj, że hiszpański należy do innej rodziny języków niż angielski i niemiecki więc jest to coś zupełnie nowego dla Twojego mózgu..

Zostało mi 1,5 tygodnia do całorocznego spr z franc.. Czas ruszyć tą gramatykę z PONSa

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

Stary 2012-09-22, 22:28   #2993
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Napisane przez Undercia Pokaż wiadomość
sama to przechodziłam kilka lat temu dlatego właśnie bez względu na wszystko nie pozwalam sobie nawet na jednodniową przerwę od języków, nawet w najbardziej zalatanym dniu staram się znaleźć te 5 min by chociaż sobie pośpiewać obcojęzyczną piosenkę
Słusznie, każdy, nawet najmniejszy, ale za to regularny kontakt z językiem jest cenny.

Cytat:
też tak mam, o wiele łatwiej mi przychodzi powtarzanie całych zdań niż pojedynczych słówek
Dla mnie to taka naleciałość głównie z seriali i w ogóle z osłuchiwania się z językiem - przyswajanie całych konstrukcji wychodzi po prostu łatwiej, niż wkuwanie suchych słówek.

Cytat:
musiałam się wyżalić
Może to jest kwestia wyboru języka? Nie próbowałaś z innym, niż hiszpański?
Stary 2012-09-22, 22:52   #2994
Fantazjaa
Zadomowienie

macie racje dziewczyny takie zastoje są najgorsze ale już od dwóch dni wracam do systematycznej nauki, choć jutro znowu do pracy postanowiłam, że muszę codziennie coś robić, bo takie przerwy mnie zniechęcają i mam wrażenie, że się przez to cofam. Kupiłam dzisiaj sobie Blondynkę na językach: Hiszpański Europejski w taniej książce Wiem, że już była mowa o tych książkach, ale może ktoś coś dopowie czy jest to dobra metoda nauki czy raczej do bani?

„Bądź sobą. Każdy inny jest już zajęty.” – Oscar Wilde.

Książki: 22/2012
Filmy: 42/2012
Fantazjaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 22:58   #2995
Undercia
Imperatorowa Undi I

Cytat:
Dla mnie to taka naleciałość głównie z seriali i w ogóle z osłuchiwania się z językiem - przyswajanie całych konstrukcji wychodzi po prostu łatwiej, niż wkuwanie suchych słówek.
zgadzam się

Cytat:
Napisane przez Fantazjaa Pokaż wiadomość
Kupiłam dzisiaj sobie Blondynkę na językach: Hiszpański Europejski w taniej książce Wiem, że już była mowa o tych książkach, ale może ktoś coś dopowie czy jest to dobra metoda nauki czy raczej do bani?
z dwojga złego już wolę Edgarda dziś nawet w bibliotece z ciekawości sięgnęłam jeszcze raz po blondynkę, by się przekonać czy może zmieniłam zdanie, ale nie, moja ocena jest jeszcze gorsza niż wcześniej

Stary 2012-09-22, 23:02   #2996
Callitus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Undercia Pokaż wiadomość
zgadzam się

z dwojga złego już wolę Edgarda dziś nawet w bibliotece z ciekawości sięgnęłam jeszcze raz po blondynkę, by się przekonać czy może zmieniłam zdanie, ale nie, moja ocena jest jeszcze gorsza niż wcześniej
To znaczy jakiego Edgara? Ja mam ich słowniki tematyczne z hiszpańskiego i francuskiego i moim zdaniem ssą (chociaż to może być moja wina, bo nie lubię uczyć się z typowych podręczników, według których trzeba znać wszystkie nazwy owoców, wyposażenie klasy, itp. )
Stary 2012-09-22, 23:09   #2997
Undercia
Imperatorowa Undi I

Cytat:
To znaczy jakiego Edgara? Ja mam ich słowniki tematyczne z hiszpańskiego i francuskiego i moim zdaniem ssą (chociaż to może być moja wina, bo nie lubię uczyć się z typowych podręczników, według których trzeba znać wszystkie nazwy owoców, wyposażenie klasy, itp. )
nie no ja ogólnie uważam, że Edgard jest totalnie do bani i nie warto wydawać na kasy na pozycje tego wydawnictwa, bo za te pieniądze można kupić coś wartościowszego. Ale jeśli kazaliby mi wybierać między blondynką a Edgardem to bez wahania biorę Edgarda, blondynka jest idealnym przykładem na to, że niektórzy ludzie powinni pomyśleć, zanim "napiszą" książkę, bo od tej na kilometr czuć, że została zrobiona na odwal.

Stary 2012-09-23, 00:03   #2998
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

A ja akurat Edgarda lubię - zwłaszcza ich programy komputerowe, bo z książkami miałam styczność niewielką. Co do blondynek - kupiłam w promocji i szybko odłożyłam, słaba propozycja...
Stary 2012-09-23, 11:48   #2999
PurpleMist
Raczkowanie

Zgadzam się, że zastój w nauce to najgorsze, co może być. Po półrocznej przerwie od francuskiego pozapominałam odmian czasowników i zamiast lecieć z materiałem do przodu, to się cofam
Stary 2012-09-23, 12:17   #3000
Callitus
Zakorzenienie

Znalazłam całkiem ciekawą stronę da uczących się hiszpańskiego, francuskiego, portugalskiego i niemieckiego - mianowicie http://www.linguee.com/
Wpisuje się jakieś słówko, po lewej stronie wyskakuje jego tłumaczenie na angielski i do tego dostajemy sporą ilość zdań z użyciem tego słowa
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości