Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2316 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-17, 19:41   #69451
pati_bc
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez elka1986 Pokaż wiadomość
To może lepiej jak na początek spróbuje oliwę z oliwek bo to jeszcze mam?
Od niej bym zaczęła potem inne oleje, które możesz znaleźć w sklepach. Najlepiej spróbować po jednym z grupy z listy Myszki, która jest podwieszona w pierwszym poście na wątku. Dobra ściągawka. A i poznasz, które oleje i jaką grupę olei najbardziej preferują Twoje włosy.
pati_bc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 19:52   #69452
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elka1986 Pokaż wiadomość
To może lepiej jak na początek spróbuje oliwę z oliwek bo to jeszcze mam?
pewnie Ja próbowałam wielu olejów i oliwa najlepsza
Stary 2012-09-17, 19:54   #69453
elka1986
Przyczajenie

Szukałam dziś jakiegoś olejku ale nie znalazłam w moim małym miasteczku. Będę musiała chyba zamówić gdzieś. No dobra to idę do oliwy
Stary 2012-09-17, 20:14   #69454
cyferki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
Moje po spaniu zazwyczaj są do życia. Po drugim spaniu rzadziej a mimo to nie są jeszcze do mycia. Reanimacja zazwyczaj już mało daje.
Ale moje włosy są podatne na wszystko tylko jak są mokre/wilgotne. Jak wyschną, to już mniej.
Chociaż dawniej mi się od koczka bardzo odgniatały.
Nie wiem czemu teraz nie.

A warkocz robi z nich falki.
Bo moze zmniejszyła Ci się porowatość wlosów na skutek właściwej pielęgnacji?
cyferki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 20:47   #69455
JudytaKas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
Nafta kosmetyczna to nie olejek przecież i nie służy do olejowania Naftę można trzymać max 30 min, a najlepiej 10 Nie wiem jakich efektów należy się spodziewać, bo ja po miesiącu nie widzę żadnych Ale na pewno w przeciwieństwie do olejów - nafta może wysuszać
i tu mnie masz z rozpędu pisałam o olejach - a nafta nie olej... dobra do włosków ale faktycznie na króciutko (to pierwszy specyfik na włosy polecony przez mamę ) dobrze,że tu dużo doświadczonych kręconych jest - to zawsze mądrze dopowiedzą (z wami w naprawdę niedługim czasie mam śliczne loczki za małą kasę wszyscy znajomi chwalą- z dnia na dzień mam coraz większy skręt teraz nałożyłam olej arachidowy i Jantarek,więc jutro w ramach podziękowań pochwalę się włoskami )

"Spraw, aby każdy dzień miał
szansę stać się najpiękniejszym
dniem twojego życia."
JudytaKas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 20:59   #69456
imbryka
Rozeznanie

Na fanpage'u Alterry na facebook'u jest nowe opakowanie olejku
Jak pochwalili się zdjęciem, to może niebawem olejki w nowych opakowaniach pojawią się w rossmann
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 486745_10151099933598305_1255541770_n.jpg (85,0 KB, 36 załadowań)

imbryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 21:21   #69457
agatka89
Raczkowanie

Cytat:
mam prawie identyczne włosy!!! Tylko moje to dalej busz A twoje takie zadbane Wczoraj wyszły mi fajnie, tylko nie mogę ściągnąć zdjęć z aparatu Wkleję jak tylko dam radę
Aż załączę zdjęcie, chociaż to nie jest najlepszy ich dzień

Ok, spojrzałam jeszcze raz Twoje są sto razy ładniejsze

Wścieknę się z tą Alterrą morelową. Nawet jej w łapkach nie miałam.
Jejku dziekuje ci bardzo ale przede mna jeszcze dluga droga. Najgorsze jest to ze mam taki przyklap u nasady i sa strasznie popasemkowane ze u gory musze je przeczesac bo wygladam jakbym ich miesiac nie myla Musze wrocic do olejowania bo mialam przerwe i troche lepiej przemyslec swoja pielegnacje.

A farbujesz wloski? Nie zauwazylas wplywu olejowania na kolor? (bardziej zolto-rudy)

zapuszczam do talii

agatka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 21:40   #69458
201605051001
Konto usunięte

Dziewczyny, jestem w kropce :/ żadne myjadło/odżywka, które mam na stanie, nie jest dobre! Facelle - tragedia, oklapłe, wyprostowane siano. Potters - również oklap, puch i słaby skręt. Isana babassu - śliczny efekt, piękny skręt, niemal w 100% po każdym myciu świetnie się układają, ale co z tego - po kilku godzinach robi się coraz większy oklap, a wieczorem włosy są TŁUSTE. Czy jest szansa wycisnąć coś sensownego z któregoś z tych kosmetyków?
201605051001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 21:44   #69459
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
pewnie Ja próbowałam wielu olejów i oliwa najlepsza
mi też oliwa z oliwek robi jeszcze lepiej niż kokos

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 22:02   #69460
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatka89 Pokaż wiadomość
A farbujesz wloski? Nie zauwazylas wplywu olejowania na kolor? (bardziej zolto-rudy)
Farbuję, ale nie zauważyłam wpływu olejowania na kolor, oprócz kokosa, który mi przyspieszał schodzenie farby. To na zdjęciu to niestety porażka podczas eksperymentu z farbą. Ogólnie próbuję wrócić do naturalnego koloru, ale odkąd używam ciemniejszych farb to odrost wychodzi rudy, a reszta wychodzi super, ale potem się spiera z powrotem do tego co było Cóż, może w końcu dojdziemy do kompromisu
Stary 2012-09-17, 22:15   #69461
wojownicza ksiezniczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez horgen Pokaż wiadomość
moje włosy też niestety po spaniu się do niczego nie nadają
Dla mnie jedynym wyjściem jest mycie włosów rano, żeby jakoś wyglądały, po nocy nie ma szans, żebym mogła wyjść z rozpuszczonymi.

Są dość krótkie, bo do ramion i kręcone 3A i strasznie podatne na wszystko. Odgniatają się od wszystkiego, spinki, gumki, warkoczyka. Bardzo łatwo je wyprostować czy skręcić jeszcze bardziej i wystylizować na okrągłego pudelka one są podatne na dosłownie wszystko, a na odkształcanie się przy spaniu to już chyba najbardziej

---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

moje po warkoczyku się rozprostowują, ale każdy inaczej i tylko tył, te przy twarzy w warkoczyka nie zbiorę więc dalej są kręciołkami, a reszta pod prostowana, istna tragedia

sucharki lniane to chyba kosmyki włosów oblepione żelem.
zasychają jak takie strąki, a rano odgniatasz i po strąkach nie ma śladu... niestety wiem to tylko z teorii nie z autopsji, choć próbowałam

Mnie dawniej pomagal zel lniany dluzej trzymal wloski tak jak je ulozylam i przez noc sie dzieki niemu mniej rozwalaly i koltunily moze wam tez pomoze
wojownicza ksiezniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 22:34   #69462
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Racuszek Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jestem w kropce :/ żadne myjadło/odżywka, które mam na stanie, nie jest dobre! Facelle - tragedia, oklapłe, wyprostowane siano. Potters - również oklap, puch i słaby skręt. Isana babassu - śliczny efekt, piękny skręt, niemal w 100% po każdym myciu świetnie się układają, ale co z tego - po kilku godzinach robi się coraz większy oklap, a wieczorem włosy są TŁUSTE. Czy jest szansa wycisnąć coś sensownego z któregoś z tych kosmetyków?
Isana babassu - tak, jest dość ciężka i od niej włoski mogą być tłuste.

Jesteś pewna że puch, słaby skręt, siano jest spowodowane myjadłem a nie odżywką? Poza tym jak dawno zmieniłaś myjadło na delikatniejsze? Możesz mieć oklap, bo skóra głowy jeszcze nieprzyzwyczajona do łagodniejszego mycia. Ja bym spróbowała OMO.
Na długość Isana babassu która ci służy, a skalp umyć np.facelle. Potem spłukać to wszystko razem i nałożyć d/s, i normalnie dalej po swojemu
Stary 2012-09-17, 22:35   #69463
Katarzyna_13
Przyczajenie

Ja mam do was pytanie. Moje włosy po umyciu jak same wyschną są lekko pofalowane, ale jak umyję je wieczorem i pójdę spać w nich (śpię na poszewce bawełnianej) zazwyczaj raną są bardzo ładnymi falami wręcz kręcone, tylko nieraz z tyłu głowy lekkie siano. Nie są idealne, ale dość normalne. Zależy mi żaby były jeszcze ładniejsze i bardziej kręcone. Jutro postaram się wrzucić fotkę moich włosów. Czy to możliwe, żeby były lepsze po spaniu?

Edytowane przez Katarzyna_13
Czas edycji: 2012-09-17 o 23:02 Powód: chciałam coś jeszcze dodać
Katarzyna_13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 22:39   #69464
201605051001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Isana babassu - tak, jest dość ciężka i od niej włoski mogą być tłuste.

Jesteś pewna że puch, słaby skręt, siano jest spowodowane myjadłem a nie odżywką? Poza tym jak dawno zmieniłaś myjadło na delikatniejsze? Możesz mieć oklap, bo skóra głowy jeszcze nieprzyzwyczajona do łagodniejszego mycia. Ja bym spróbowała OMO.
Na długość Isana babassu która ci służy, a skalp umyć np.facelle. Potem spłukać to wszystko razem i nałożyć d/s, i normalnie dalej po swojemu
Bawię się w CG od końcówki lipca, także myślę, że skalp już dawno się przyzwyczaił. Jestem pewna w 90%, bo próbowałam różnych połączeń - maski przed myciem, zmienianie odżywek d/s. A efekt powtarzał się zawsze przy konkretnym myjadle
OMO jeszcze nie próbowałam, bo jakoś ciężko mi sobie wyobrazić mycie samego skalpu tak, żeby nic nie spłynęło na włosy ale chyba będe musiała spróbować.
Stary 2012-09-17, 23:11   #69465
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Katarzyna_13 Pokaż wiadomość
Czy to możliwe, żeby były lepsze po spaniu?
Z tego co kojarzę, to kascysko(właśnie, gdzież ona się podziała) doszła do takiego etapu, że w nocy prawie nic jej się nie odkształca właśnie dzięki pielęgnacji

Cytat:
Napisane przez Racuszek Pokaż wiadomość
OMO jeszcze nie próbowałam, bo jakoś ciężko mi sobie wyobrazić mycie samego skalpu tak, żeby nic nie spłynęło na włosy ale chyba będe musiała spróbować.
Piana ze skóry głowy spływa na włosy. Nakładasz odżywkę na długość, wgniatasz, dociskasz (po prostu myjesz na długości), Potem głowa w dół albo w pozycji pionowej i myjadlo na sam skalp. Masujesz, masujesz i potem wszystko razem spłukujesz. Odżywka myję włosy i chroni przed detergentem, a piana spływająca ze skalpu w zupełności wystarczy żeby wszystko było czyściutkie
Stary 2012-09-17, 23:15   #69466
201605051001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Piana ze skóry głowy spływa na włosy. Nakładasz odżywkę na długość, wgniatasz, dociskasz (po prostu myjesz na długości), Potem głowa w dół albo w pozycji pionowej i myjadlo na sam skalp. Masujesz, masujesz i potem wszystko razem spłukujesz. Odżywka myję włosy i chroni przed detergentem, a piana spływająca ze skalpu w zupełności wystarczy żeby wszystko było czyściutkie
No właśnie teorię niby znam, zobaczymy jeszcze, co ciekawego wyjdzie w praktyce
Dziękuję!
Stary 2012-09-17, 23:16   #69467
Katarzyna_13
Przyczajenie

Tyle że ja nie pielęgnowałam ich nigdy zbytnio, zazwyczaj był to szampon, nieraz odżywka i raz na tydzień maska. Teraz zmieniłam pielęgnację na waszą
Stary 2012-09-17, 23:24   #69468
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatka89 Pokaż wiadomość
Jejku dziekuje ci bardzo ale przede mna jeszcze dluga droga. Najgorsze jest to ze mam taki przyklap u nasady i sa strasznie popasemkowane ze u gory musze je przeczesac bo wygladam jakbym ich miesiac nie myla Musze wrocic do olejowania bo mialam przerwe i troche lepiej przemyslec swoja pielegnacje.

Też tak mam
Boki jako takie, ale tył strasznie oklapły. Muszę je przeczesywać do wysokości ucha, bo inaczej wyglądam jak kloszard.

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
mi też oliwa z oliwek robi jeszcze lepiej niż kokos
Mi średniawo, a kokos robi mi źle i nie wiem co zrobić z 2/3 słoika.
Przerobie go na masło do ciała najwyżej. http://www.rawmazing.com/homemade-body-butter-recipe/ ładnie to wygląda, na prezent jakiś, jakiś cynamonowy olejek dodać i jakiś ekstrakt, wydrukować etykietę vintage i ktoś myśli, że dajemy super drogi kosmetyk
Karmenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 23:24   #69469
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez Katarzyna_13 Pokaż wiadomość
J Czy to możliwe, żeby były lepsze po spaniu?
Możliwe. Od kiedy pamiętam mam ładniejsze włosy rano. Z tego co pamiętam kilka dziewczyn ma takie same spostrzeżenia.
U mnie nie jest to efekt zmiany pielęgnacji. Nigdy nie spinałam i nie wiązałam w żaden sposób włosów do spania.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 23:27   #69470
Katarzyna_13
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Możliwe. Od kiedy pamiętam mam ładniejsze włosy rano. Z tego co pamiętam kilka dziewczyn ma takie same spostrzeżenia.
U mnie nie jest to efekt zmiany pielęgnacji. Nigdy nie spinałam i nie wiązałam w żaden sposób włosów do spania.
No ja też właśnie nie wiążę nigdy włosów ani nie spinam, i rano są ładnie pofalowane Dzięki za odpowiedzi
Stary 2012-09-17, 23:38   #69471
Doe
Rozeznanie

Cytat:
Chciałam zrobić sobie sama mgiełkę zapachową do włosów, ale nie wiem jak się za to zabrać. Bo wszystkie drogeryjne zawierają alkohol, wiadomo.
A ja chcę bez. A olejki eteryczne rozpuszczają się w alko.
- Hmmm... ja sobie trochę glutka lnianego rozrobiłam w gorącej wodzie i dodałam kilka kropel olejku eterycznego mandarynkowego i wlałam do butelki z atomizerem. W ciągu dnia ogarniam sobie w ten sposób włosy, a i efekt zapachowy jest bardzo przyjemny.
Doe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 23:41   #69472
xxxSoniaxxx
Raczkowanie

Dziewczyny znów wracam do was z nadzieją, że pomożecie. Od roku stosuję się do zasad CG i mam wrażenie, że nie wpływa to dobrze na moje włosy.

Pierwsze zdjęcie jest z sierpnia 2011 - z czasów przed CG. Włosy miałam wtedy nieumiejętnie pocieniowane, bardzo przerzedzone, zamiast skrętu był puch. Zaczęłam więc myć włosy metodą OMO. Po szamponie Babydream włosy były nie do rozczesania, musiałam je dosłownie wyrywać, kołtuny były nie do ogarnięcia ani grzebieniem ani szczotką ani palcami. Podkreślam, że olejowałam włosy raz na tydzień lub dwa.

Koło stycznia - lutego, czyli po pół roku z OMO - włosy stały się istną katastrofą, co przedstawia zdjęcie drugie. Wypadła około połowa włosów. Tzn część wypadła, a część została "wyszarpana". Zrezygnowałam z OMO oraz z mycia odżywką. Mam wrażenie, że strasznie je to obciążało.

Od kilku miesięcy myje włosy szamponem Alterry, po myciu nakładam odżywkę b/s Alterry, a po tym maskę również Alterry - wszystko z granatem. B/s Joanna, wciąż staram się regularnie olejować. Włosy na chwilę obecną wyglądają tak jak na zdjęciu trzecim. Te, które wypadły podczas OMO zdecydowanie odrastają Jest ich już mega dużo, no ale tylko do ramion jak narazie. Bardzo mnie to cieszy, ale jednocześnie martwi fakt, że nadal nie jestem w stanie opanować kołtunienia się włosów.

Nie wiem co robię źle, czy może czegoś im brakuje. Może czegoś jest za dużo. A może CG wogóle nie jest dla mnie... Może powinnam powrócić do silikonów. Jak i czym poradzić sobie z kołtunami oraz dosłownymi "kokardkami" powiązanymi na włosach. Nie mam już do nich siły Boję się, że kiedyś "wyciągnę" je wszystkie i tak to się skończy. Czy ktoś ma pomysł jak mi pomóc?

Pozdrawiam wszystkie loczki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kręcone 2011.08.24 - Kopia.jpg (97,5 KB, 68 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kręcone 2012.02.12.jpg (110,1 KB, 69 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kręcone 2012.09.13.jpg (75,1 KB, 81 załadowań)
xxxSoniaxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 23:47   #69473
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doe Pokaż wiadomość
- Hmmm... ja sobie trochę glutka lnianego rozrobiłam w gorącej wodzie i dodałam kilka kropel olejku eterycznego mandarynkowego i wlałam do butelki z atomizerem. W ciągu dnia ogarniam sobie w ten sposób włosy, a i efekt zapachowy jest bardzo przyjemny.
Nie pomyślałam o glucie lnianym. Muszę spróbować. Mam na stanie tylko grapefruitowy olejek.

Zastanawiam się jeszcze gdzie stacjonarnie można dostać butelkę z atomizerem. Bo na razie nic z moich mi się nie kończy
Stary 2012-09-17, 23:49   #69474
cyferki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xxxSoniaxxx Pokaż wiadomość
Dziewczyny znów wracam do was z nadzieją, że pomożecie. Od roku stosuję się do zasad CG i mam wrażenie, że nie wpływa to dobrze na moje włosy.

Pierwsze zdjęcie jest z sierpnia 2011 - z czasów przed CG. Włosy miałam wtedy nieumiejętnie pocieniowane, bardzo przerzedzone, zamiast skrętu był puch. Zaczęłam więc myć włosy metodą OMO. Po szamponie Babydream włosy były nie do rozczesania, musiałam je dosłownie wyrywać, kołtuny były nie do ogarnięcia ani grzebieniem ani szczotką ani palcami. Podkreślam, że olejowałam włosy raz na tydzień lub dwa.

Koło stycznia - lutego, czyli po pół roku z OMO - włosy stały się istną katastrofą, co przedstawia zdjęcie drugie. Wypadła około połowa włosów. Tzn część wypadła, a część została "wyszarpana". Zrezygnowałam z OMO oraz z mycia odżywką. Mam wrażenie, że strasznie je to obciążało.

Od kilku miesięcy myje włosy szamponem Alterry, po myciu nakładam odżywkę b/s Alterry, a po tym maskę również Alterry - wszystko z granatem. B/s Joanna, wciąż staram się regularnie olejować. Włosy na chwilę obecną wyglądają tak jak na zdjęciu trzecim. Te, które wypadły podczas OMO zdecydowanie odrastają Jest ich już mega dużo, no ale tylko do ramion jak narazie. Bardzo mnie to cieszy, ale jednocześnie martwi fakt, że nadal nie jestem w stanie opanować kołtunienia się włosów.

Nie wiem co robię źle, czy może czegoś im brakuje. Może czegoś jest za dużo. A może CG wogóle nie jest dla mnie... Może powinnam powrócić do silikonów. Jak i czym poradzić sobie z kołtunami oraz dosłownymi "kokardkami" powiązanymi na włosach. Nie mam już do nich siły Boję się, że kiedyś "wyciągnę" je wszystkie i tak to się skończy. Czy ktoś ma pomysł jak mi pomóc?

Z tego, co czytałam, to włosy lubia różnorodność.
Może warto spróbowac innych odzywek? Mi włosy tez sie mocno plątały, ale gdy myje odżywką, to powolutku rozplątuje je palcami, a potem jak nakładam odżywkę (Garnier avocado i karite zapewnia świetny poslizg włosom) to rozplątuje do końca, zwłaszcza te na karku, które są najbardziej splątane. Na początku nakładałam tez olej na skórę głowy i włosów wypadało mnóstwo, teraz już z każdym myciem mniej, ale olejem omijam skalp. Teraz kupiłam olejki Green Pharmacy łopianowe - na wzmocnienie, stymulację wzrostu i przciwłupiezowy, nimi mam zamiar katowac skórę głowy.
Mam maske i odżywke alterry z granatem i one faktycznie w mniejszym stopniu rozplątują włosy niz pozostałe, których używam....
Spróbuj może odżywek z innym składem...
cyferki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 23:53   #69475
xxxSoniaxxx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cyferki Pokaż wiadomość
Może warto spróbowac innych odzywek? Mi włosy tez sie mocno plątały, ale gdy myje odżywką, to powolutku rozplątuje je palcami, a potem jak nakładam odżywkę (Garnier avocado i karite zapewnia świetny poslizg włosom) to rozplątuje do końca, zwłaszcza te na karku, które są najbardziej splątane.
Zapomniałam napisać, że zanim zaczęłam stosować produkty Alterry, to długo używałam właśnie Garnier avocado. Jest fajna, ale niestety z poplątanymi włosami nie radziła sobie wcale. Różowa Isana tak samo

Dodam, że problem polega na tym głównie, że jak myłam je odżywką, to włosy dosłownie wyciągałam pasmami z głowy. Jakby je coś odczepiało od głowy- nie przesadzam Stąd moje podejrzenie co do ich obiążenia.
Myjąc szamponem tego nie ma, włosy głowy się trzymają, no ale niestety podczas delikatnego rozplątywania z odżywką d/s włosy tak czy siak wychodzą. Nie wiem co im dolega. Jestem już coraz bardziej załamana

Edytowane przez xxxSoniaxxx
Czas edycji: 2012-09-18 o 00:03
Stary 2012-09-18, 00:09   #69476
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Zapomniałam napisać, że zanim zaczęłam stosować produkty Alterry, to długo używałam właśnie Garnier avocado. Jest fajna, ale niestety z poplątanymi włosami nie radziła sobie wcale. Różowa Isana tak samo
Teoretycznie mycie odżywką powinno powodować, że włosy przestaną się plątać, bo będą coraz mniej suche. A u Ciebie było odwrotnie.
Pomimo tego plątania poczułaś, że masz bardziej nawilżone włosy? Bo na tym drugim zdjęciu mimo, że cieńsze są bardziej błyszczące.

Babydream to i mi katastrofalnie włosy plątał, ale wystarczyła spora porcja maski/odżywki i dało się je palcami rozczesać.
Dalej się plączą, to normalne jak nie czeszesz włosów. Ale nie należy ich rozplątywać na siłę. Ja każdy mały kołtunik delikatnie rozplątuje gdy są mokre i pokryte odżywką.

A i jeśli to Cię nie przekonuje, to może wróć do silikonów, wybieraj odżywki z tymi zmywalnymi lekkimi detergentami.
Silikony też są dla ludzi.

Jak ma się skóra głowy ? Jakiś łupież ?

Edytowane przez Karmenka
Czas edycji: 2012-09-18 o 00:11
Stary 2012-09-18, 00:20   #69477
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:

Proponowalabym Tobie trzy rzeczy:
-po pierwsze czestsze olejowanie, ale z omijaniem skalpu i dbaloscia o to, by olej na skalpie sie w zaden sposob nie znalazl oraz ewentualnie zmiane oleju; jakich do tej pory uzywalas i z jakim efektem?
-po drugie patrzac po Twoich postach absolutnie nie mylabym na Twoim miejscu skalpu odzywka ani nawet lagodnym szamponem bo najwyrazniej im to nie sluzy, nie domywa ich, loj zapycha ujscia mieszkow wlosowych i powoduje wypadanie; sprobuj mocniejszego oczyszczania, np. czarny szampon Eva Natura albo apteczny Pharmaceris H Keratineum. Jednak stosuj taki szampon tylko na skalp i staraj sie by nie splywal po wlosach; co do mycia samych wlosow to moze Hipp, Dulgon albo Timotei Organic?
-po trzecie mozesz sprobowac zastosowac odzywke ds z silikonami (ale oczywiscie taka ktora ma w skladzie tez odzywcze skladniki), najlepiej z takimi dajacymi sie zmyc lagodnymi detergentami lub woda; co do konkretnych przykladow to nie pomoge, ale moze Chatul ktora nie unika silikonow cos podpowie?

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 00:21   #69478
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Mi średniawo, a kokos robi mi źle i nie wiem co zrobić z 2/3 słoika.
Przerobie go na masło do ciała najwyżej. http://www.rawmazing.com/homemade-body-butter-recipe/ ładnie to wygląda, na prezent jakiś, jakiś cynamonowy olejek dodać i jakiś ekstrakt, wydrukować etykietę vintage i ktoś myśli, że dajemy super drogi kosmetyk
haha, no można zrobić z tego vintage ale jeśli jest czysty, to ja na Twoim miejscu albo bym smażyła, albo chleb smarowała

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 00:43   #69479
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
loj zapycha ujscia mieszkow wlosowych i powoduje wypadanie; sprobuj mocniejszego oczyszczania, np. czarny szampon Eva Natura albo apteczny Pharmaceris H Keratineum.
co o tego mam pytanie, bo się nie orientuję. jak długo trwa 'powrót do normy' takich zapchanych mieszków? w sensie czy potrzeba jednego mycia mocniejszym szamponem, trzech, trzydziestu, jeszcze jakiegoś dodatkowego oczyszczania?
Stary 2012-09-18, 00:58   #69480
xxxSoniaxxx
Raczkowanie

Cytat:
Teoretycznie mycie odżywką powinno powodować, że włosy przestaną się plątać, bo będą coraz mniej suche. A u Ciebie było odwrotnie.
Pomimo tego plątania poczułaś, że masz bardziej nawilżone włosy? Bo na tym drugim zdjęciu mimo, że cieńsze są bardziej błyszczące.

Babydream to i mi katastrofalnie włosy plątał, ale wystarczyła spora porcja maski/odżywki i dało się je palcami rozczesać.
Dalej się plączą, to normalne jak nie czeszesz włosów. Ale nie należy ich rozplątywać na siłę. Ja każdy mały kołtunik delikatnie rozplątuje gdy są mokre i pokryte odżywką.

A i jeśli to Cię nie przekonuje, to może wróć do silikonów, wybieraj odżywki z tymi zmywalnymi lekkimi detergentami.
Silikony też są dla ludzi.

Jak ma się skóra głowy ? Jakiś łupież ?
Odkąd stosuję pielęgnacje wg zakręconych włosy są o wiele bardziej miękkie i nawilżone. Bardzo mnie to cieszy, bo za czasów sylikonów to tylko puch i bezkształtne te loki raczej były, musiałam nawalić pełno chemii w postaci stylizatorów, aby wydobyć skręt. Teraz włosy ładnie się kręcą same bez żadnych wspomagaczy. No ale znowu stosując silikony nie miałam nigdy problemów z rozczesaniem włosów. Dlatego tak poważnie rozważam powrót do nich. Ale jak pomyślę o stracie tego naturalnego skrętu, na który tak długo pracowałam, to aż żal

Jeśli chodzi o skórę głowy, to nie zauważyłam żadnych problemów. Łupieżu jak nigdy nie miałam tak nie mam dalej. Przetłuszczanie włosów również się nie zmieniło. Myję co drugi - trzeci dzień i spokojnie mi to wystarcza.

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Proponowalabym Tobie trzy rzeczy:
-po pierwsze czestsze olejowanie, ale z omijaniem skalpu i dbaloscia o to, by olej na skalpie sie w zaden sposob nie znalazl oraz ewentualnie zmiane oleju; jakich do tej pory uzywalas i z jakim efektem?
-po drugie patrzac po Twoich postach absolutnie nie mylabym na Twoim miejscu skalpu odzywka ani nawet lagodnym szamponem bo najwyrazniej im to nie sluzy, nie domywa ich, loj zapycha ujscia mieszkow wlosowych i powoduje wypadanie; sprobuj mocniejszego oczyszczania, np. czarny szampon Eva Natura albo apteczny Pharmaceris H Keratineum. Jednak stosuj taki szampon tylko na skalp i staraj sie by nie splywal po wlosach; co do mycia samych wlosow to moze Hipp, Dulgon albo Timotei Organic?
-po trzecie mozesz sprobowac zastosowac odzywke ds z silikonami (ale oczywiscie taka ktora ma w skladzie tez odzywcze skladniki), najlepiej z takimi dajacymi sie zmyc lagodnymi detergentami lub woda; co do konkretnych przykladow to nie pomoge, ale moze Chatul ktora nie unika silikonow cos podpowie?
Jeżsli chodzi i olejowanie to bardzo fajnie działa na moje włosy. Zauważyłam że po zmyciu oleju o wiele łatwiej mi je rozczesać palcami. Są zdecydowanie mniej splątane no ale niestety nie dam rady tego robić przed każdym myciem. Nigdy skalpu nie olejowałam, a mimo tego zauważyłam że podczas nakładania palcami oleju pojedyncze włosy "wyciągam" z głowy. I to całkiem sporą nawet ilość. Olejuję cały czas Babydream fur mama, pasuje moim włosom chyba, są fajnie nawilżone i mięciutkie po nim. Mam też całą butlę oleju lnianego ale po nim nie ma takiego efektu więc chyba nie przypasił. Nie wiem swoją drogą jak mogę inaczej tą butlę wykorzystać. Jakieś pomysły?

Dziewczyny jesteście cudowne zawsze można liczyć na wasze wsparcie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 12 (0 użytkowników i 12 gości)

Zasady wysyłania wiadomości