Największe faux pas popełniane przez Młodych :) - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-16, 11:58   #451
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)

Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość
Przypomniało mi się coś Ostatnio znajomy brał ślub, a zaproszony kolega na prezent wymyślił.... zlecenie malarzowi namalowanie obrazu przedstawiającego kościół parafialny Pana Młodego... Jak to usłyszałam to spadłam z krzesła. Dlatego jestem za kopertami, bo jakbym dostała taki prezent to nie wiem.. Ale może mu sie podoba, będzie miał na ścianę w nowym domku
Btw to mam wrażenie, że nie wszyscy pojmują sens wierszyków. Jak byłam ostatnio na ślubie to wyraźnie było w zaproszeniu zaznaczone, że PM chcą rzeczy do Domu Dziecka zamiast kwiatów i koperty. Większość starszych ciotek i tak przyszła z kwiatami, czytac nie umieją czy co? Dziwne, bo koperty przyniosły, a tamto olały...
O kurde! Choć gdybym dostała na ślub obraz przedstawiający mnie i TŻta to bym się ucieszyła, może nawet wzruszyła... Ale kościół... LOL.

Z tymi winami, kwiatami, maskotkami - ja to w sumie chciałabym dostać trochę tego, trochę tamtego

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 15:04   #452
Maritxell
Zadomowienie

Zauważyłam, że w tym roku modne jest wręczanie ręczników/szlafroków z wyhaftowaną datą i imionami. Sama bardzo bym się ucieszyła z takiego prezentu i teoretycznie ręczników nigdy w domu za wiele, ale wszystkie wierszyki i sugestie są już tak powszechne, że nie powinny razić nawet starszego pokolenia.
Maritxell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 15:41   #453
poznanianka1990
Zakorzenienie

W Wielkopolsce jest taka tradycja, że zawiadamia się o ślubie znajomych, sąsiadów itd. Ale wtedy nie wymagamy, by coś dawali zamiast kwiatów czy pieniądze, broń Boże. Takie osoby składają życzenia pod kościołem. A na sali składają życzenia goście weselni.

A ten obraz z kościołem mnie rozwalił Nie wiem co bym zrobiła jakbym taki prezent dostała

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 15:53   #454
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laska4 Pokaż wiadomość
A ja uważam że śmieszny wierszyk ,coś w stylu że nie kłopoczcie się prezentami może być,nie widzę w tym nic złego.Za to uważam za bardzo w złym guście gdy ktoś zaprasza gości tylko na sam ślub i prosi o przyniesienie wina,czekoladek czy nawet przyborów szkolnych.Osobiscie nie podoba mi sie zapraszanie na sam ślub .Raz zdarzyła się taka sytuacja że dostałam zaproszenie do kościoła od koleżanki z liceum,takie zaproszenia dostała cała klasa.Na zaproszeniu pisało tylko, zeby nie przynosić kwiatów.Przyszło nas 10 dziewczyn z tej klasy,nic nie przyniosłyśmy bo się umówiłyśmy że kupimy coś wspólnie jak pójdziemy ją odwiedzić po weselu.Do tego żadna z nas nie była specjalnie ubrana,niestety ale matka PM nas skrytykowała że nic nie przyniosłyśmy i nawet nie ubrałyśmy się odpowiednio.Tak nas to zniesmaczyło że wcale nie poszłyśmy później z prezentem.Wyszło na to że koleżanka zaprosiła nas żeby dostać dodatkowe .Dlatego teraz jak dostaje zaproszenie na sam slub to nie idę wcale
Wiesz, jak już jesteś proszona do kogoś na ślub to wypadałoby się ładnie ubrać
Tragicznie to musiało wyglądać - wystrojeni goście i kilka dziewuch w dżinsach...

To, że mama PM się oburzyła na brak prezentów było nie w porządku, ALE czy jesteś pewna, że nie była to opinia tylko mamy? Że Twoja koleżanka nie spodziewała się prezentów i nie wiedziała, że jej mama tak powiedziała?
A Wy potem focha strzeliłyście

18.05.2015
Leoś
cowie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 16:01   #455
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez cowie Pokaż wiadomość

To, że mama PM się oburzyła na brak prezentów było nie w porządku, ALE czy jesteś pewna, że nie była to opinia tylko mamy? Że Twoja koleżanka nie spodziewała się prezentów i nie wiedziała, że jej mama tak powiedziała?
Właśnie tak też pomyślałam... może PMka nie miała o to pretensji... rodzice bywają dziwni.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 16:29   #456
laska4
BAN stały

Cytat:
Wiesz, jak już jesteś proszona do kogoś na ślub to wypadałoby się ładnie ubrać
Tragicznie to musiało wyglądać - wystrojeni goście i kilka dziewuch w dżinsach...

Byłyśmy ubrane normalnie,przecież nie będę ubierać sukienki wieczorowej idąc do kościoła ani robić mocnego makijażu.Jeżeli chodzi o prezenty a raczej o jego brak ,to mama PM nie mogła wiedzieć że nie dałyśmy prezentu.Chciałyśmy odwiedzić PM poślubie i wtedy dac prezent jak będziemy wiedziały co im potrzeba.Innej koleżnce z liceum na ślub kupiłyśmy zegarki tej samej marki ,dla niej i dla niego,dałyśmy w dniu ślubu bo ta koleżanka po ślubie wracała do UK.Dlatego byłyśmy pewne że to były żale PM .

---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Maritxell Pokaż wiadomość
Zauważyłam, że w tym roku modne jest wręczanie ręczników/szlafroków z wyhaftowaną datą i imionami. Sama bardzo bym się ucieszyła z takiego prezentu i teoretycznie ręczników nigdy w domu za wiele, ale wszystkie wierszyki i sugestie są już tak powszechne, że nie powinny razić nawet starszego pokolenia.
Zielone to mnie też by ucieszyły,łazienkę będziemy mieli robioną w odcieniach zieleni
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 16:46   #457
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
Byłyśmy ubrane normalnie,przecież nie będę ubierać sukienki wieczorowej idąc do kościoła ani robić mocnego makijażu.Jeżeli chodzi o prezenty a raczej o jego brak ,to mama PM nie mogła wiedzieć że nie dałyśmy prezentu.Chciałyśmy odwiedzić PM poślubie i wtedy dac prezent jak będziemy wiedziały co im potrzeba.Innej koleżnce z liceum na ślub kupiłyśmy zegarki tej samej marki ,dla niej i dla niego,dałyśmy w dniu ślubu bo ta koleżanka po ślubie wracała do UK.Dlatego byłyśmy pewne że to były żale PM .

---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

Zielone to mnie też by ucieszyły,łazienkę będziemy mieli robioną w odcieniach zieleni

Nikt nie mówi o sukience wieczorowej, fryzjerze i makijażystce.
Wystarczy ubrać się elegancko. To jednak jest uroczystość, a nie schadzka znajomych

18.05.2015
Leoś
Stary 2012-09-16, 17:10   #458
laska4
BAN stały

Cytat:
Nikt nie mówi o sukience wieczorowej, fryzjerze i makijażystce.
Wystarczy ubrać się elegancko. To jednak jest uroczystość, a nie schadzka znajomych
Nie wiem co Ty rozumiesz pod pojęciem elegancji,ja na codzień chodze czysto i schludnie ubrana i tak ubrana chodzę do urzędów i tak samo chodzę do kościoła
Stary 2012-09-16, 17:18   #459
trebolita
Raczkowanie

ostatnio kupowałąm "bukiet" z cukierków-czekoladek z 'Solidarności",wybrałam pod kolor mojej sukienki,brązowo-złoty. ładny i praktyczny))
trebolita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 09:28   #460
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem co Ty rozumiesz pod pojęciem elegancji,ja na codzień chodze czysto i schludnie ubrana i tak ubrana chodzę do urzędów i tak samo chodzę do kościoła

Szczerze powiedziawszy nie wiem jak byłaś ubrana.
Jednak TAKIE, TAKIE lub TAKIE stroje są czyste i schludne, ale jednak nie nadają się na uroczystość nie sądzisz?

A wizyta w urzędzie nie wymaga wiele zasad.
Do kościoła należy pozakrywać różne części ciała, ale już elegancja nie jest wymagana.

Tak samo jakbyś była proszona tylko na pogrzeb (na stypę już nie) to też poszłabyś ubrana tak jak chodzisz ubrana do urzędu, szkoły czy pracy? Bo na imprezę Cię nie zaprosili, więc nie musisz przestrzegać zasad ubioru? Mi się jednak wydaje, że ubrałabyś się na czarno.
Tak samo na ślub należy się ubrać elegancko.

No, ale może ja jestem staromodna?

18.05.2015
Leoś
Stary 2012-09-17, 10:21   #461
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sibbyl Pokaż wiadomość
Zawsze można tym winem uraczyć gości, którzy Was kiedyś odwiedzą
Ja bym właśnie chciała wino, niestety mój TŻ nie lubi
Dla mnie kupony totka to raczej nietrafiony prezent, dla mnie to wyrzucanie kasy w błoto (może dlatego, że nigdy nic nie wygrałam )
Moja siostra i jej mąż poprosili o słodycze i przybory szkolne. Przybory oddali potrzebującym dzieciakom, a słodycze sami zajadali
Dokładnie. I wcale nie trzeba popadać od razu alkoholizm, jak ktoś gdzieś pisał. No chyba, że ktoś ma gości od poniedziałku do niedzieli

Dając wino zawszę mówię, że to na umilenie małżeńskich wieczorów

Cytat:
Napisane przez Kojaniskatsi Pokaż wiadomość
Widze, że się off top zrobił, ale aż mnie kusi by dołożyć swój przykład do tego - ostatnie 3 pary, na których weselu byłam, życzyły sobie zamiast kwiatów jakieś fajne herbatki lub kawy. I ja uważam to za super pomysł!
Oooo szkoda, że sama tego nie wymyśliłam! Uwielbiamy kawę

Cytat:
Napisane przez paula54 Pokaż wiadomość
ja też nie uważam takich wierszyków z cyklu pieniążki zamiast prezentów za faux pas... chociaż same w sobie jakoś mi się nie podobają (te rymy, te porównania ). Niestety w mojej rodzinie choćby napisał jak krowie na rowie co i jak, to i tak się będą dopytywać. Dlatego postawiliśmy na pocztę pantoflową (tylko o wino prosiliśmy na wkładkach w zaproszeniu). A tak - kazaliśmy rodzicom mówić jak ktoś pytał co nam kupić, że nie mamy gdzie trzymać prezentów i na pewno pieniążki nam się bardziej przydadzą. I chyba dotarło do wszystkich bo dostaliśmy zaledwie kilka prezentów i to raczej w formie dodatków do kopert niż prezent sam w sobie. W ogóle to goście wyjątkowo trafili nam w gusta - dostaliśmy śliczne i mięciutkie ręczniki, pościel i piękny komplet filiżanek
My też postanowiliśmy na pocztę pantoflową Wiem, że kilka osób pytało rodziców, którzy uprzejmie odpowiadali, że trudno wymyślić jakiś prezent, który byłby przydatny, bo mieszkamy razem i mamy całe wyposażenie.

Cytat:
Szczerze powiedziawszy nie wiem jak byłaś ubrana.
Jednak TAKIE, TAKIE lub TAKIE stroje są czyste i schludne, ale jednak nie nadają się na uroczystość nie sądzisz?

A wizyta w urzędzie nie wymaga wiele zasad.
Do kościoła należy pozakrywać różne części ciała, ale już elegancja nie jest wymagana.

Tak samo jakbyś była proszona tylko na pogrzeb (na stypę już nie) to też poszłabyś ubrana tak jak chodzisz ubrana do urzędu, szkoły czy pracy? Bo na imprezę Cię nie zaprosili, więc nie musisz przestrzegać zasad ubioru? Mi się jednak wydaje, że ubrałabyś się na czarno.
Tak samo na ślub należy się ubrać elegancko.

No, ale może ja jestem staromodna?
Ja się zgadzam. Zawsze na ślub, tak samo do kościoła jak i USC ubieram się elegancko - spódnica lub sukienka, marynarka, eleganckie buty.

Jako PM nie skomentowałabym, gdyby ktoś się ubrał inaczej, ale uważam, że nie wypada.

Jeśli chodzi o "coś zamiast kwiatów", moim zdaniem cała akcja rozchodzi się o to, że te X lat temu przychodziło się na ślub/wesele z prezentami i do tego dawało się bukiet kwiatów. Tak samo robiło się na imieniny, urodziny i inne okazje. Później paczkę z prezentem zastąpiła koperta i do tego zostały kwiaty. Gość miał coś w ręcę składając życzenia.

Teraz ludzie pokapowali, że 50 bukietów kwiatów w domu to trochę lipa. Połowa zwiędnie na sali, a reszty nie ma gdzie postawić. I tak ktoś odważnie zapoczątkował modę na "zamiast kwiatów" i słusznie - średniej wielkości bukiet kosztuje 25-30zł. Za te same pieniądze LUB MNIEJ! możemy dać dobre wino, paczkę dobrej kawy, zestaw herbat, książkę kucharską, karmę dla zwierząt, album, książkę, czekoladki i wiele, wiele innych drobiazgów.

A goście lubią mieć coś więcej niż samą kopertę składając życzenia i dająć prezent. Dlatego kupowali kwiaty, bo to taki atrubut gościa. Atrybut został, tylko forma się zmieniła. Jestem ciekawa ile osób poszłoby składać życzenia z samą kopertą?

Zgadzam się, że prośbę o coś zamiast kwiatów do zaproszeń na sam ślub można olać. Te kilka bukietów nie robią aż tak dużej różnicy jak 30-50 sztuk. Ja idąc na sam ślub przynoszę ładnie zapakowane czekoladki

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot

Edytowane przez ewuszkaaa
Czas edycji: 2012-09-17 o 10:26
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 20:38   #462
myszka1706
Zakorzenienie

GG do myszka1706

poczytałam cały wątek
my w czerwcu bierzemy ślub i robimy wesele.
również będziemy skromnie i delikatnie prosić o pieniądze zamiast prezentów.
natomiast zamiast kwiatów myślałam nad winem - ale tż nie pije wina to ostatnio stwierdził, że słodycze lepsze będą : w sumie nie jest zły ten pomysł
Stary 2012-09-17, 21:47   #463
paula54
Zakorzenienie

zawsze można poprosić o "wino lub słodycze" - winko będzie dla Ciebie, czekoladki dla męża
I taka rada dotycząca tych czekoladek - jeśli planujecie duże wesele a nie jadacie paczki czekoladek na dzień, raczej przemyślcie pomysł (może faktycznie poprosić o coś oprócz czekoladek) - bo zostaniecie z 60 bombonierkami, których okres przydatności do spożycia jest nie taki długi...
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 21:50   #464
laska4
BAN stały

Cytat:
Napisane przez myszka1706 Pokaż wiadomość
poczytałam cały wątek
natomiast zamiast kwiatów myślałam nad winem - ale tż nie pije wina to ostatnio stwierdził, że słodycze lepsze będą : w sumie nie jest zły ten pomysł
Zależy jakie goście będą dawali słodycze,jeżeli czekoladki to niezbyt trafiony pomysł.Byłam na weselu 30 czerwca tego roku,PM poprosili o czekoladki,jak poprosili to dostali cały kosz czekoladek.Niestety czekoladki mają to że zmieniają kolor jak kilka razy zmieniają temperaturę albo zbyt długo leżą w ciepłym miejscu,nachodzi taki biały nalot i wyglądają jakby były przeterminowane i nie wyglądają zbyt apetycznie.Ta para otworzyła jedno pudełko po tygodniu,wyrzucili bo czekoladki wyglądały na przeterminowane i oni tak se pomyśleli,otworzyli drugie i to samo,otworzyli trzecie i dalej białe i w końcu doszli do wniosku co się stało z czekoladkami.Może poproś o kawę,herbatę,na czekoladki może być za ciepło.
Stary 2012-09-17, 22:07   #465
poznanianka1990
Zakorzenienie

Cytat:
Zależy jakie goście będą dawali słodycze,jeżeli czekoladki to niezbyt trafiony pomysł.Byłam na weselu 30 czerwca tego roku,PM poprosili o czekoladki,jak poprosili to dostali cały kosz czekoladek.Niestety czekoladki mają to że zmieniają kolor jak kilka razy zmieniają temperaturę albo zbyt długo leżą w ciepłym miejscu,nachodzi taki biały nalot i wyglądają jakby były przeterminowane i nie wyglądają zbyt apetycznie.Ta para otworzyła jedno pudełko po tygodniu,wyrzucili bo czekoladki wyglądały na przeterminowane i oni tak se pomyśleli,otworzyli drugie i to samo,otworzyli trzecie i dalej białe i w końcu doszli do wniosku co się stało z czekoladkami.Może poproś o kawę,herbatę,na czekoladki może być za ciepło.
Popieram w 100%. Byłam też 30 czerwca na ślubie i Para Młoda jako podziękowanie dla gości pod kościołem dawała czekoladki. I niestety czekoladki się poroztapiały...

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 08:56   #466
mart989
Wtajemniczenie

GG do mart989

Cytat:
Napisane przez myszka1706 Pokaż wiadomość
poczytałam cały wątek
My prosiliśmy o słodycze Zaraz po obiedzie świadek pojechał je zawieść do domu, żeby się nie poroztapiały. Nie chcieliśmy kwiatów a wina nie pojemy więc to był najlepszy dla nas pomysł W różnych postaciach dostaliśmy - były bukiety z cukierków, lizaków. Był kuferek gdzie były orzeróżne cukierki, lizaki itp. Dostaliśmy w koszu marcepany bo uwielbiamy. I różne słodkośi merci, tofifi, bombonierki. Bombonierki zostawiliśmy na koniec i jeszcze zostały chyba ze 3 Także pomysł był naprawde świetny i pod żadnym względem nie żałujemy
mart989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 10:17   #467
tusia_m
Zakorzenienie

Faux pas, o którym ja słyszałam:
Moja koleżanka szła na wesele do swojej kol ze studiów, nazwijmy ją X. X napisała wierszyk, że zamiast kwiatów chcą maskotki, które zostaną przekazane dla dzieci z domu dziecka. Gdy po weselu moja koleżanka zapytała X, jaka była reakcja dzieci na przyniesione maskotki, ta odpowiedziała "wiesz... myśmy jednak nie dali ich do domu dziecka. One były takie fajne, że my je sobie zostawiliśmy"
Aha, to jeśli byłyby gorsze, to dali by je tym dzieciakom, tak?

Can you feel the love tonight?
It is where we are...
tusia_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 11:35   #468
201610281624
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tusia_m Pokaż wiadomość
Faux pas, o którym ja słyszałam:
Moja koleżanka szła na wesele do swojej kol ze studiów, nazwijmy ją X. X napisała wierszyk, że zamiast kwiatów chcą maskotki, które zostaną przekazane dla dzieci z domu dziecka. Gdy po weselu moja koleżanka zapytała X, jaka była reakcja dzieci na przyniesione maskotki, ta odpowiedziała "wiesz... myśmy jednak nie dali ich do domu dziecka. One były takie fajne, że my je sobie zostawiliśmy"
Aha, to jeśli byłyby gorsze, to dali by je tym dzieciakom, tak?
Hehe, a może jednak młodzi uznali, że te maskotki, to są swoistego rodzaju "prezenty" od gości i po prostu najzwyczajniej uznali, że jednak im ich szkoda oddawać, bo wiążą się z obdarowującą osobą i jakiś taki sentyment? No nie wiem...

Edytowane przez 201610281624
Czas edycji: 2012-09-18 o 11:58
201610281624 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 11:41   #469
tusia_m
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ainhoa Pokaż wiadomość
Hehe, a może jednak młodzi uznali, że te maskotki, to są swoistego rodzaju "prezenty" od gości i po prostu najzwyczajniej uznali, że jednak im ich szkoda oddawać, bo wiążą się z obdarowującą osobom i jakiś taki sentyment? No nie wiem...
tylko, że goście byli przekonani, że maskotkami sprawią radość opuszczonym dzieciakom, bo tak ich informowali PM. Od początku wiedzieli, że Młodzi dają je do domu dziecka

Can you feel the love tonight?
It is where we are...
tusia_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 12:02   #470
201610281624
Konto usunięte

Cytat:
tylko, że goście byli przekonani, że maskotkami sprawią radość opuszczonym dzieciakom, bo tak ich informowali PM. Od początku wiedzieli, że Młodzi dają je do domu dziecka
No to nastąpiła mała zmiana planów
201610281624 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 12:06   #471
201803090921
Konto usunięte

1. Żenada nr 1 - kuzynka (z którą może nie najbliższe, ale jakieś tam kontakty utrzymywałam, więc bez przesady, że mogła mnie nie kojarzyć) zaprosiła na ślub moją rodzinę. Wszystko pięknie-ładnie, ale na zaproszeniu, wręczonym moim rodzicom jak wół stało "Państwo A B X. z dziećmi" - dzieci owe miały odpowiednio 28, 24 i 23 lata, jedno mieszkało od kilku lat ze swoim facetem, drugie miało narzeczonego... Co lepsze, zapraszająca kuzynka jest MŁODSZA od dwójki z tych dzieci. Nikt z nas nie poszedł.

2. Durne, obleśne zabawy i wciąganie do nich gości na siłę. Nic dziwnego, że w okolicach oczepin nawet niepalący lecą na fajkę

3. Wyciąganie do tańca ludzi, którzy tańczyć nie znoszą.
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 12:22   #472
iceflower
Przyjaciółka KWC

Ja w sumie uważam, że wkładanie do zaproszeń (tak a propos dyskusji na poprzendich stronach) wszelkich wkładek, że chce się pieniądze jest nie na miejscu. Nigdy też nie dostałam takiego zaproszenia. Najlepiej w takich sytuacjach postawić na pocztę pantoflową - u nas zadziałała i nie dostaliśmy żadnego prezentu.

Zamiast kwiatów poprosiliśmy o wino lub kupon totka, bez infantylnych wierszyków, tylko jednym grzecznym zdaniem. Popijamy to wino czasem wieczorem, lubimy, chociaż niekoniecznie pokrywają się moje gusta z gustami gości w tym zakresie, w alkoholizm chyba do tej pory nie popadliśmy. W zaproszeniach do samego USC nie było prośby o wino, uznaliśmy że to nie będzie grzeczne. Od tych osób dostaliśmy kwiaty, kilka bukietów, ilość byłaby ok, ale w większości nie dotrwały nawet do poniedziałku. Moim zdaniem ładnie jest dostać trochę kwiatów, ale mało a nie od każdego gościa weselnego. Jedni znajomi chcieli dostać kwiaty, potem strasznie to przeklinali.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 21:20   #473
Kojaniskatsi
Raczkowanie

Tak tak, zapraszanie "rodziców z dziećmi" na jednym zaproszeniu, gdy te dzieci są pełnoletnie jest co najmniej śmieszne. Dla mnie to wygląda tak jakby PM szkoda było na jedno zaproszenie

"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza"
Albert Einstein
Kojaniskatsi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 22:24   #474
laska4
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kojaniskatsi Pokaż wiadomość
Tak tak, zapraszanie "rodziców z dziećmi" na jednym zaproszeniu, gdy te dzieci są pełnoletnie jest co najmniej śmieszne. Dla mnie to wygląda tak jakby PM szkoda było na jedno zaproszenie
Pisząc z dziećmi widocznie chcieli dać do zrozumienia że zapraszają bez osób towarzyszących
Stary 2012-09-19, 07:57   #475
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Pisząc z dziećmi widocznie chcieli dać do zrozumienia że zapraszają bez osób towarzyszących
Nie no, litości Przecież można to "dziecko" zaprosić osobno, nie dopisując os. towarzyszącej - większe prawdopodobieństwo, że się zjawi Chyba, że Młodym nie zależało na obecności tych ludzi

Moi rodzice kiedyś dostali zaproszenie na ślub i wesele dla siebie i moich braci Mnie nikt nie ujął Może dlatego, że to rodzina mojego ojczyma a moi bracia to jego synowie biologiczni Może ja byłam gorsza W każdym razie nie pojechali oczywiście

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 09:31   #476
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Moi rodzice kiedyś dostali zaproszenie na ślub i wesele dla siebie i moich braci Mnie nikt nie ujął Może dlatego, że to rodzina mojego ojczyma a moi bracia to jego synowie biologiczni Może ja byłam gorsza W każdym razie nie pojechali oczywiście

nie no, rozumiem, że ty nie jesteś rodziną dla tej PM ale kurde, to dopiero selekcja krwi... raz, że nie samą rodzinę zaprasza się na wesele, a dwa, że kurcze stanowicie rodzinę, tyle osób pyta jak zapraszać wdowy czy wdowców by ich nie urazić, tu inna sytuacja ale podobnie "skomplikowana" i takie coś...
Stary 2012-09-19, 09:35   #477
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość

nie no, rozumiem, że ty nie jesteś rodziną dla tej PM ale kurde, to dopiero selekcja krwi... raz, że nie samą rodzinę zaprasza się na wesele, a dwa, że kurcze stanowicie rodzinę, tyle osób pyta jak zapraszać wdowy czy wdowców by ich nie urazić, tu inna sytuacja ale podobnie "skomplikowana" i takie coś...
Ja wtedy miałam z 10 lat i przykro mi nawet nie było, nawet próbowałam ich tłumaczyć, że może nie wiedzą o mnie Ale jak mogli nie wiedzieć, skoro ojczym jest z nami jakoś od 1993-4 roku Czyli jak miałam 3-4 latka.

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 09:37   #478
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
nawet próbowałam ich tłumaczyć, że może nie wiedzą o mnie
urocza logika małego dziecka
Stary 2012-09-19, 09:51   #479
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Wielkie mi halo Młodzi mogli jednak zmienić zdanie i zostawić sobie w końcu to ich dzień i ICH prezenty a co z nimi zrobią to już nie gości sprawa A gdyby na zaproszeniach napisali że chcą maskotki ale nie wspomnieli że dla domu dziecka to dostaliby brzydsze? Bo nie rozumiem oburzenia:P
Stary 2012-09-19, 11:50   #480
teQiba
Moderator

Faux pas - moje typy:
1. Wierszyki na zaproszeniach! - nie znoszę jak ktoś mi coś narzuca, nie jestem osobą bez mózgu i doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że jak ktoś mieszka razem to większość rzeczy zapewne ma i sama powinnam zadecydować czy dam pieniądze czy wysilę się na prezent, którego na pewno nie mają i będzie z niego pożytek. To samo tyczy się totków, winek i innych pierdółek.
2. Znerwicowana panna młoda - ja wiem, że to stresujący dzień, ale nie ma nic gorszego niż latająca jak poparzona i krzycząca na wszystkich PMka
3. Para Młoda nie bawi się - ja osobiście jakoś sama się gorzej bawię, jak widzę że para młoda nie tańczy tylko siedzi przy stole lub gada z kimś na boku.
4. Piosenka "cudownych rodziców mam" podczas gdy ci rodzice wcale nie są cudowni (zdarzają się takie sytuacje - osobiście byłam na weselu na którym matka PMki ostro dała jej w kość, prawie nie utrzymywały ze sobą kontaktu, a na weselu pląsały radośnie trzymając się za rączki).
5. Uważam też że winą Młodych jest upita orkiestra - oni są w pracy i nie powinni pić w ogóle lub symbolicznie jedną butelkę można postawić, a nie podawać im jak gościom.
Na razie tyle mi przychodzi do głowy.

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości