Ostatnio obejrzane filmy cz. IV - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-18, 13:53   #2701
kirstek
Raczkowanie

Dot.: Ostatnio obejrzane filmy cz. IV

Cytat:
Napisane przez wanitatywna Pokaż wiadomość
Miałam identyczne odczucia po obejrzeniu zwiastuna jak Ty. Wcale mnie nie ciągnie do ujrzenia tego dzieła w całości Może kiedyś... jak już naprawdę nie będę miała czego oglądać. Wówczas przeproszę się z Komisarzem Blond i jeszcze przy okazji 1920 Bitwą Warszawską.

Kobiela na plaży (1963) - film krótkometrażowy, utrzymany w konwencji ukrytej kamery - tyle słowem wstępu. Dla mnie mistrzostwo, Kobiela fenomenalny - mogłabym oglądać bez końca. Zastanawiam się jak to możliwe, że dopiero teraz - mając 21 lat - zetknęłam się z tym nazwiskiem. Jestem już po obejrzeniu kilku filmów, w których grał Bogumił Kobiela i śmiało mogę stwierdzić, że był wybitnym aktorem. 11/10
Nie słyszałam o Kobieli - sprawdzę to i podzielę się swoją opinią
Ostatnio byłam na "Odwróconych zakochanych" w kinie dla rozluźnienia, historia miłosna, ale podana niezwykle oryginalnie. Piękne ujęcia, niebanalne podejście do kadrowania - polecam na wielkim ekranie.
kirstek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 14:54   #2702
winklepicker
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Laura2112 Pokaż wiadomość
Kravitz jak Kravitz, jak zobaczylam nazwisko, od razu go przykleilam we wlasciwe miejsce, ale Mariah? To bylo dopiero zdziwienie, tym bardziej, ze pozytywne, widac jak sie chce, to mozna
Ja wiedziałam, że ona tam, gra, więc szok był mniejszy. Ale u niej te włosy i makijaż (albo brak) faktycznie robią kolosalną różnicę

Cytat:
Napisane przez Varicella Pokaż wiadomość
Ostatnim razem coś mi zabulgotało i obejrzałam "Once". Bohaterowie to ludzie dorośli, bardzo oderwani od rzeczywistości. Nieznośnie mnie to uwierało. Marzyli tylko o tym, by wspólnie pisać piosenki, co uważali za świetne zajęcie. Oboje żyli skromnie, choć kobieta bardziej i wydaje się, że pracowała tylko dorywczo.

Sam przekaz emocjonalny był dla mnie kompletnie nieodczuwalny. Nie trzymałam strony postaci, nie życzyłam im powodzenia. Nie uzyskali oni ode mnie nawet zrozumienia.

Są też i takie filmy.

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Mam nadzieję że nie dodałam żadnego spoilera.
Na mnie też ten film nie zrobił wrażenia jak i muzyka zresztą. Z kolei większość osób tak się zachwyca tym filmem, że zastanawiałam się poważnie czy na pewno oglądałam ten sam film - który miał być głęboki i blablabla.

LOL (2008) - niby komedia i faktycznie ma w sobie coś z niej (chyba najbardziej ta stereotypowa scena z wycieczki). Z drugiej strony obawiałam się, że wyjdzie z tego typowe familijne (i moralizatorskie do bólu) kino, ale na szczęście lukier w tym filmie nie leje się, przynajmniej przez cały czas. Na plus dobre zdjęcia i ciekawa muzyka. Jeśli ktoś lubi filmy poruszające temat relacji rozwiedziona i samodzielna matka<-> dojrzewająca córka i klimaty pierwszych miłości, imprez i tym podobnych to się nie zawiedzie.

Wierzę w Sekret.
16.06 ćwiczę 2/100
winklepicker jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 16:08   #2703
misior920127
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to misior920127

Cytat:
Napisane przez N4TI Pokaż wiadomość
Kocha, Lubi, Szanuje - baaaardzo mi sie podobal chociaz koncowka troche sie skomplikowala ale i tak 9/10 no i boski Ryan Gosling
super, potwierdzam
misior920127 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 16:37   #2704
l4lena
Rozeznanie

Cytat:
Miło usłyszeć, że ktoś się ze mną zgadza. Ostatnio w swoim otoczeniu mam coraz więcej osób zachwycających się produkcjami tego typu, co wspomniana już wcześniej, Kac Wawa. Kiedy wspomnę o Pawlikowskim, Łapickim czy innym aktorze z tego pokolenia, jedyne co usłyszę w odpowiedzi - nuda. A gdy zaczynam opowiadać o Dymszy, Jaraczu czy Ćwiklińskiej - to mam wrażenie, że zaczynają się zastanawiać, czy aby na pewno wszystko ze mną w porządku.
To nieco smutne. Choć przyznam szczerze, że w gronie moich znajomych mam wiele osób doceniających dobre, stare kino. Ale może to ten profil klasy, jakieś zainteresowania i pasje, które nas łączą i które do czegoś jednak zobowiązują. (Jestem w klasie maturalnej, profil artystyczny). Ale też docenianie a indywidualne zainteresowanie tym to dwie różne sprawy. Jednak nie jestem traktowana jak ufo, wręcz przeciwnie - co bardzo cieszy.
I to też kwestia pokazania innym tego, czego po prostu nie znają. Sama znam takie przypadki, że jak już obejrzą, to stwierdzają... hm, niezłe. Ma klimat. Ciekawe. Etc, etc.
l4lena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 17:19   #2705
iixi
Zakorzenienie

Blue Valentine jak dla mnie rewelacyjny.. 9/10

BLOG

iixi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 17:37   #2706
Bezmleczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Masz racje o to własnie chodzi, ale sposób jaki to zostało przekazane w filmie nie jest zbyt wyszukany, dlatego nie na wszystkich robi wrażenie.
niezbyt wyszukany? Dla mnie również film jest magiczny i genialny, jakby to bardzoej pogmatwli to byłoby sztuczne moim zdaniem.

A oglądałam ostatnio: Pół żartem pół serio z MM i chyba zakochała sie w komedii lat 50-tych

A potem Jestem Bogiem - mega film!
Bezmleczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 18:07   #2707
Schoko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Bezmleczka Pokaż wiadomość
niezbyt wyszukany? Dla mnie również film jest magiczny i genialny, jakby to bardzoej pogmatwli to byłoby sztuczne moim zdaniem.

A oglądałam ostatnio: Pół żartem pół serio z MM i chyba zakochała sie w komedii lat 50-tych

A potem Jestem Bogiem - mega film!
Też jestem fanką tego filmu, jak i samej Marilyn .

A ja oglądałam wczoraj Skórę, w której żyję, i jestem pod wrażeniem. Zaskakująca fabuła i dużo emocji...

Schoko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 22:11   #2708
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kirstek Pokaż wiadomość
Nie słyszałam o Kobieli - sprawdzę to i podzielę się swoją opinią
Wobec tego czekam z niecierpliwością.

Cytat:
Napisane przez l4lena Pokaż wiadomość
To nieco smutne. Choć przyznam szczerze, że w gronie moich znajomych mam wiele osób doceniających dobre, stare kino. Ale może to ten profil klasy, jakieś zainteresowania i pasje, które nas łączą i które do czegoś jednak zobowiązują. (Jestem w klasie maturalnej, profil artystyczny). Ale też docenianie a indywidualne zainteresowanie tym to dwie różne sprawy. Jednak nie jestem traktowana jak ufo, wręcz przeciwnie - co bardzo cieszy.
I to też kwestia pokazania innym tego, czego po prostu nie znają. Sama znam takie przypadki, że jak już obejrzą, to stwierdzają... hm, niezłe. Ma klimat. Ciekawe. Etc, etc.
Wiadomo, że docenienia a indywidualne zainteresowanie, to zupełnie co innego. Ale nie potrafię zrozumieć, jak można powiedzieć, że film jest nudny, bez wcześniejszego zapoznania się z nim - choćby najmniejszej próby. Generalnie wśród moich znajomych panuje przekonanie, że fajne jest tylko to, co wyszło z kin po 2000 roku. Reszta, to nudne starocie.
wanitatywna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 22:28   #2709
l4lena
Rozeznanie

Cytat:
Wobec tego czekam z niecierpliwością.

Wiadomo, że docenienia a indywidualne zainteresowanie, to zupełnie co innego. Ale nie potrafię zrozumieć, jak można powiedzieć, że film jest nudny, bez wcześniejszego zapoznania się z nim - choćby najmniejszej próby. Generalnie wśród moich znajomych panuje przekonanie, że fajne jest tylko to, co wyszło z kin po 2000 roku. Reszta, to nudne starocie.
No tak. To już jest totalną ignorancją. Tak jak plucie na polską muzykę twierdząc, że jest "gówniana", że nie ma w niej nic dobrego, ciekawego i godnego choćby najmniejszej uwagi. "Nie słucham polskiej muzyki, bo jest beznadziejna."
Taka ignorancja i wyrażanie podobnych opinii (często baaaaaardzo głośno) jest tak przerażająco popularne. To straszne. Nie każę nikomu oglądać starego kina i mieć akurat takiego gustu jak ja, ale to jest kwestią pewnego szacunku i pewnej, nie wiem, świadomości i jakiegokolwiek zainteresowania. Nie wiem jak można głosić śmiałe opinie o muzyce, filmie czy literaturze (bardzo ogólne, śmiałe i konkretne opinie), nie mając pojęcia i nie znając tego, o czym się mówi.
l4lena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 10:04   #2710
Mileva_
Zakorzenienie

Zakochani w Rzymie - wcale jakoś nie przypadł mi do gustu. Film - pocztówka, ładnie zrobiony, dobra obsada, dobrzy aktorzy, ale nic poza tym. Kończy się tak samo jak się zaczął, specjalnie wiele nie wnosi. Jak dla mnie, gorsza wersja Vicky Cristiny. Może nadmierna purytańskość ze mnie wychodzi, ale w tym filmie ludzie nie robią praktycznie nic poza wzajemnym zdradzaniem się, co jest pokazane jako bardzo humorystyczne Jakoś się to nie łapie w granicach mojego poczucia humoru...
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-19, 23:57   #2711
iixi
Zakorzenienie

Magic Mike - jak dla mnie tragedia, jeden z najgorszych filmów jakie ostatnio widziałam, ciągnął mi się niemiłosiernie ale wytrwałam do końca. Wiem, że pewnie innym kobietom się może bardzo podobać ale jak dla mnie to strata czasu. A do tego wg mnie w paru momentach aż niesmaczny, ale cóż - każdemu podoba się coś innego. Ode mnie 3/10 .

BLOG

iixi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 13:46   #2712
Bezmleczka
Zadomowienie

A ja wczoraj zrobiłam retrospekcję Bonda - obejrzałam pierwszego! Czyli Dr No z Seanem Connery - trochę długawy chwilami, ale coś jest w "starym kinie" Świetna była Honey Rider
Bezmleczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 13:53   #2713
EnergyMan
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bezmleczka Pokaż wiadomość
A ja wczoraj zrobiłam retrospekcję Bonda - obejrzałam pierwszego! Czyli Dr No z Seanem Connery - trochę długawy chwilami, ale coś jest w "starym kinie" Świetna była Honey Rider
Honey Rider była faktycznie miodzio ;-) Z filmu najbardziej pamiętam twierdzę Dr No, robiła wrażenie, fajny design. Świetna klasyka, da radę bez bólu obejrzeć, choć wolę najnowsze części Bonda z Craigiem.
EnergyMan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-20, 14:00   #2714
Tici
Raczkowanie

Ostatni fajny film to "odwroceni zakochani". Prawdziwy film dla par bo facet będzie zadowolony z efektów specjalnych i kobieta z ciekawej historii z Dunst
Tici jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-21, 02:49   #2715
evvelinek
Zakorzenienie

Blade - Wieczny Łowca (6/10) - fajnie się ogląda, choć momentami mi się dłużyło. Film nakręcony 14 lat temu i mimo to nadal daje rade na tle wszystkich nowoczesnych produkcji naszpikowanych efektami specjalnymi No i te uśmieszki Blade'a w wykonaniu Snipes'a - bezcenne

W stronę słońca (4/10) - oj miało być sci - fi, miało być katastroficznie i z dreszczykiem, a poziom taki sam jak w Prometeuszu. Znów historia z cyklu: ale o co chodzi? i banda nudnych kreacji aktorskich. Za to muzyka, za którą daje dodatkowe pkt, cudo warto obejrzeć, by posłuchać
evvelinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-21, 12:29   #2716
Schoko
Wtajemniczenie

Zakochani w Rzymie - naczytałam się tyle niepochlebnych opinii o tym filmie, ale Woody'ego lubię, więc i na film musiałam się wybrać. Katastrofy nie było, ja się dobrze bawiłam. Owszem, Allen kręcił już lepsze filmy... Ale i ten zdołał mnie zauroczyć. Fajny włoski klimat, świetne historie, trochę jego typowego humoru. Trzymał poziom.

Schoko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-21, 16:07   #2717
kawa_zmlekiem
damn good coffee

"Rusałka" - nowe rosyjskie kino. Świetny film
Trochę przygnębiający, ale na jesień w sam raz
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-21, 21:55   #2718
EnergyMan
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
"Rusałka" - nowe rosyjskie kino. Świetny film
Trochę przygnębiający, ale na jesień w sam raz
Śednia reklama, ale nawet mnie zaciekawiłaś ;P

Obejrzałem "Hit list" -pol. Spis drani - kino akcji, ale jak dla mnie niewykorzystany potencjał. Gdyby trochę pogłębili wątek Jonesa mogłoby być dobrze.

Na weekend planuję "Przdrowienia z Rosji" i Goldfingera -natchnęło mnie na klasykę -m.in. dzięki forum
EnergyMan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-21, 22:09   #2719
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez EnergyMan Pokaż wiadomość
Śednia reklama, ale nawet mnie zaciekawiłaś ;P
Film jest dosyć... nie wiem, specyficzny naprawdę ciężko określić gatunek, najbliżej mu chyba do komediodramatu, trochę obyczajowy... Miałam mieszane uczucia gdy go pierwszy raz obejrzałam ( fakt, trochę nieuważnie ), ale dziś znów leciał na TVP kultura, i się ostatecznie do niego przekonałam rosyjskie kino zaczyna mnie coraz bardziej fascynować
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-21, 22:55   #2720
Ilike_it
Zakorzenienie

Jesteś bogiem

matura 2014
2.09.14 - prawo jazdy
studentka

blog
Ilike_it jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-21, 23:10   #2721
evvelinek
Zakorzenienie

Wyścig z czasem (7/10) - fajny pomysł na film, dość oryginalny oglądałam z ciekawością, mimo że poza fajnym tematem nie ma w tym filmie nic szczególnego, taka tam sensacja na jeden wieczór. Podobał mi się klimat i muzyka, za to główna bohaterka jakoś mi nie pasowała - i to jej ciągłe bieganie w mega szpilach przez cały film, nogi by jej odpadły w rzeczywistości
A.I. Sztuczna inteligencja (9/10) - w końcu obejrzałam porządnie od deski do deski, pierwsza część filmu wzruszyła mnie niesamowicie, druga część - i wątek z Judem Law - już mi się tak nie podobała wszystkie niedociągnięcia i minusy zrekompensował fenomenalny H. J. Osment ( jak dla mnie jedyny dzieciak, którego od początku jego kariery można było z czystym sumieniem nazwać mianem aktora ) i oczywiśćie Teddy

Sierota (7/10) - jak na thriller, w porównaniu do innych produkcji w tej kategorii, całkiem dobry. Nie robi wody z mózgu, jest historia, która trzyma się kupy i ma sens, aktorstwo też nie najgorsze. Nic nie razi podczas oglądania, co tak często zdarza się w takich produkcjach, no może oprócz marnego zakończenia Warto obejrzeć!
Stary 2012-09-21, 23:50   #2722
wanitatywna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ilike_it Pokaż wiadomość
Jesteś bogiem
I jak wrażenia?
wanitatywna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 00:04   #2723
Selene _
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Schoko Pokaż wiadomość
Zakochani w Rzymie - naczytałam się tyle niepochlebnych opinii o tym filmie, ale Woody'ego lubię, więc i na film musiałam się wybrać. Katastrofy nie było, ja się dobrze bawiłam. Owszem, Allen kręcił już lepsze filmy... Ale i ten zdołał mnie zauroczyć. Fajny włoski klimat, świetne historie, trochę jego typowego humoru. Trzymał poziom.
Mialam podobne odczucia. Jestem wielbicielką Woody'ego od kilku lat i żadnego jego nowego filmu nie przepuszczę . Może nie było to jego szczytowe osiągnięcie, ale kilka fajnych wątków się znalazło (jak choćby wątek Leopoldo i narodzin "celebryty" czy śpiewania pod prysznicem w operze). Taki komediodramat z tego wyszedł, bo czystą komedią bym nie nazwała tego filmu.

Byłam też w kinie na Odwróconych zakochanych (swoją drogą idiotyczne tłumaczenie ). Film miał duży potencjał, ale fabularnie trochę kiepski, zwłaszcza końcówka. Natomiast muszę przyznać, że idealny do obejrzenia na dużym ekranie - cudne efekty wizualne. No i Jim Sturgess był ujmujący w swojej roli, do schrupania

Edytowane przez Selene _
Czas edycji: 2012-09-22 o 00:06
Selene _ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 00:47   #2724
201803290936
Konto usunięte

Ted (2012) - jedna z lepszych komedii, jakie w życiu widziałam. Tylko tłumaczenie (napisy) nie oddawało pełnego sensu wszystkich żartów. Polecam.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 01:51   #2725
evvelinek
Zakorzenienie

Cena prawdy (10/10) - dawno nie widziałam tak dobrego i mądrego filmu perfekcyjna gra aktorska, świetne przedstawienie bardzo istotnej kwestii jaką jest wolność słowa. Wciąga od początku i trzyma w napięciu do końca. Nic bym nie zmieniła. Rewelacja
Stary 2012-09-22, 10:24   #2726
Ilike_it
Zakorzenienie

Cytat:
I jak wrażenia?

Zostaje w pamięci, świetny film, obsada aktorska również, wzruszający.. trzeba obejrzeć. Polecam

matura 2014
2.09.14 - prawo jazdy
studentka

blog
Ilike_it jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 16:16   #2727
szakal165
Zakorzenienie

"blue velvet"- trzyma w napięciu, podobał mi się zabieg z powielonymi scenami początkowymi na końcu i motyw z uchem. 8/10

Tom Beaumont dostaje zawału podczas podlewania trawnika. Jego syn Jeffrey, wracając ze szpitala znajduje odcięte ucho ludzkie, które przekazuje detektywowi Williamsowi. Jego córka, Sandy, opowiada chłopcu o pewnej piosenkarce klubu nocnego, której osoba wiąże się z dochodzeniem prowadzonym przez ojca. Zaintrygowany Jeffrey dostaje się podstępem do mieszkania Dorothy, ta odkrywa jego obecność i grożąc nożem zmusza go do erotycznych zabaw. To dopiero początek dziwnych zdarzeń...
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 16:33   #2728
lanavera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Ted (2012) - jedna z lepszych komedii, jakie w życiu widziałam. Tylko tłumaczenie (napisy) nie oddawało pełnego sensu wszystkich żartów. Polecam.
Narrreszcie ktoś mnie poparł! Zgadzam się całkowicie
lanavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-22, 20:49   #2729
.ups
Wtajemniczenie

GG do .ups

Bad. Boys. Cela 425.

Film dokumentalny o więziennej rzeczywistości.
Nie mam zdania, z jednej strony szkoda mi tych facetów, ale z drugiej strony to są mordercy. Można obejrzeć.

[/I][/COLOR]
.ups jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-23, 03:02   #2730
evvelinek
Zakorzenienie

Grave Encounters (6/10) - horror w stylu Blair Witch Project czy Rec. Nie tak dobry, ale trzyma poziom co się rzadko zdarza w tego typu produkcjach

Serce nie sługa (3/10) - podobał mi się pomysł na ten film, dlatego po niego sięgnęłam. Dodatkowo Meryl Streep w jednej z głównych ról. Niestety szału nie było, nuda - ani śmiesznie ani ciekawie. Zakończenie poniżej krytyki Szkoda czasu.

Daybreakers - Świt (5/10) - początek rokował bardzo dobrze, ale z czasem wszystko się jakoś rozlazło i nic ciekawego się nie działo.. Można obejrzeć z braku czego innego np. dla dość fajnego klimatu tego filmu

Dług (8/10) - przerażający i smutny film, daje do myślenia.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości