|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3661 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zimowe Dzieciaczki - styczeń/luty 2011r.
Stalowa, ja sobie właśnie jadłam przy kompie
Ale spoczko, to w końcu nasze dzieci ![]() A brzuszek Marcela nie boli? Ogólnie ok, tylko taka kupa dziwna? No ale skoro już wydalił to chyba będzie ok.... |
|
|
|
#3662 |
|
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny!
Dawno mnie tu nie było, miło Was znowu poczytać. Ząbki. Moja mała na razie tylko 1ki i teraz wyżynają jej się górne 4 lub 5.. dziwnie jakoś w sumie ma dopiero 6 ząbków ![]() Piżamki. Co zakładacie swoim dzieciaczkom do spania? Ja przez lato zakładałm jej tylko body, ale odkąd zaczęły się chłodniejsze dni zaczełam zakładać jej dodatkowo półśpiochy ale mała przez noc mi je ściaga i rano ma zmarzniętę nóżki. Myślałam żeby kupić jej już piżamkę tylko w piżamkach są zwykle normalne spodnie tzn "bez stopek" więc też jej beda marznąć stópki, chyba żeby zakładać jej skarpetki do piżamki? |
|
|
|
#3663 | |
|
Zakorzenienie
|
czesc
stalowa jesli go brzuszek nie boli to mysle ze nic mu nie bedzie, wydalil co mial wydalic, (tak mi sie wydaje) Cytat:
wczoraj kupilam mlodemu buty ale bez niego i jak mu w domu przymierzylam to sie okaaly takie na styk, dzis ide je oddac bo wiekszego rozmiaru pani nie miala, po pracy pojade jeszcze dojednego sklepu, moze tam cos bedzie
|
|
#3664 |
|
Rozeznanie
|
Stalowamagnolia moja już generalnie nie bierze wszystkiego do ust ale też jej się zdarzy taki moment zapomnienia... jeszcze ciągle muszę jej pilnować i ogląam często podłogę.
Gabi - J. spała zawsze w bodziaku i na to piżamka, nawet latem bo nie śpi przykryta, do tego skarpetki obowiązkowo. Zzzimno u nas...brrr...nawet mi w pracy zimno
|
|
#3665 |
|
Raczkowanie
|
tak czytam i myślę, co to są laczki? dochodzę do wniosku, że to pantofle?
![]() Ja do spania zakładam mu pajaca bez stópek, zimą dojdą skarpetki. A co do spania, to męczy mnie to, że on nie chce spać w łóżeczku, tak go nauczyłam (z lenistwa), że jak wstanie w nocy to biorę go do łóżka i śpi dalej, ale chciałabym żeby jednak spał sam, jak tak dalej pójdzie to będzie ze mną spał 10 lat, jak najmłodszy syn teściowej. ![]()
Edytowane przez sura2 Czas edycji: 2012-09-20 o 12:36 |
|
|
|
#3666 |
|
Zakorzenienie
|
Też się zastanawiałam nad laczkami
Pomyślałam, że to kapcie.Co do spania - mój śpi w pajacykach bez stópek, od niedawna przykrywam go kołdrą, wcześniej, przed latem spał jeszcze w śpiworkach, potem latem tylko pod kocykiem. Oczywiście się z tej kołdry wykopuje... I teraz nie wiem, czy wrócić do śpiworków czy przyzwyczai się do tej kołdry i przestanie wykopywać...? Bo jednak w śpiworkach chyba nie jest zbyt wygodnie spać, jak ktoś jest taki wiercipięta A co do skarpetek - mój nie śpi w skarpetkach, bo mi się zawsze wydaje, że to niewygodne, ale może to kwestia przyzwyczajenia. |
|
|
|
#3667 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() szymonka usypiam na naszym lozku, potem go przenosze do lozeczka, a jak sie w nocy obudzi to znow do nas (placze) mam nadzieje ze jak bedzie mial swoj pokoj to bedzie ladnie spal (chyba nie jestem naiwna? )buty fajne
|
|
#3668 |
|
Wtajemniczenie
|
Marcel od dawna śpi w zwykłej piżamce, jak jest chłodniejsza noc to pod spód zakładam mu body z kr.rękawkiem i skarpetki na stópki, ale takie bez uciskowe. Też nie cierpi spać pod przykryciem, strasznie się wtedy mota i wykopuje
![]() A propos laczków, to nawet do głowy by mi nie przyszło, że w innych rejonach Polski tak się nie mówi na domowe kapcie, a to dobre ![]() Dzisiaj idę z młodym do lekarza. Za długo to trwa, już tydzień użeramy się z wysoką temperaturą i rozwolnieniem gabi, miło Cię widzieć! Zaglądaj częściej.Myślałam ostatnio o O LaLa, ciekawe co u niej Baaardzo długo się nie odzywa, a zawsze lubiła się często udzielać.
|
#3669 |
|
Raczkowanie
|
Mój mały też śpi w zwykłych piżamkach a teraz jak chłodno body pod spodem...a na nóżki muszę zaczął zakładać skarpetki bo też się odkrywa i ma rano zimne stopy;/
Mój mały zaczął przesypiać całe noce jak dostał swój pokoik ![]()
|
#3670 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, sprawdziłam w książeczce, że ostatnie szczepienie mieliśmy w marcu odra, różyczka, świnka "podstawowe", czyli jakie teraz i kiedy mniej więcej?
|
|
|
|
#3671 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie.
Dziewczyny chrzciny byly super. Mala byla bardzo grzeczna, w kosciele nawet gadala do ksiedza. Impreze prawie, ze przespala, musialam ja budzic na sesje zdjeciowa. Przeciez musi miec pamiatke. Tomus przez cale lato spal w pizamce, teraz zakladam mu do pizamki skarpety lub cale spiochy. Dzisiaj nie moglam porozmawiac z mama, bo maly caly czas powtarzal wszystko to co mowilysmy Rosnie z niego mala ''papuga''.Tz od wtorku nie ma, bo pojechal na delegacje do Berlina i smutno mi samej. Tomus nocuje u babci. Rano jade do niego z mala i spedzamy caly dzien razem. Stalowamagnolia masz racje, ze O La La od dawna sie do nas nie odzywa. Oby u niej wszystko bylo dobrze. Jak po wizycie u lekarza ?
|
#3672 |
|
Zakorzenienie
|
Miszi, mój TŻ jest od niedzieli w Moskwie i też mi smutno
Na szczęście za parę godzin wraca, a Twój?Jejku, jak ja bym chciała, że mój synek też już zaczął gadać
|
|
|
|
#3673 |
|
Zakorzenienie
|
czesc
Miszi super ze chrzciny udane, stalowa i jak po wizycie? u nas nadal katar ale na szczescie tylko katar, kupilam wczoraj mlodemu buty, takie http://www.deichmann.com/PL/pl/shop/...buty-chlopiece
|
#3674 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Miszi jak się miewają Twoje szkraby? Nadal ciężko z dwójką urwisów? mama Ci pomaga czy dajesz sama już radę? Stalowa ja znam słowo laczki, ale u mnie też raczej nikt go nie używa, u nas mówimy klapki albo kapcie U mnie jak idziemy na spacer mówi się na zewnątrz lub na dwór, u mojego tż mówi się "na pole" i jak pierwszy raz to usłyszałam będąc u moich teściów gdy spytali czy idziemy "na pole" (czyli przed dom) to ich spytałam "a gdzie tutaj są pola?"
|
|
|
#3675 |
|
Zakorzenienie
|
też znam laczki
Izuniak już za momencik młody będzie pięknie mówił zobaczysz Miszi fajnie masz że Tomek zostaje tak chętnie z Babcią u nas do teraz walczymy by choć na jedna noc Polę z domu wygnać Bruno śpi chyba jako jeden z niewielu w pajacykach ze stopami lub bez (jak bez ma skarpetki) Wiecie też ostatnio myślałam o Olala ) pomyślałam nawet, a może jest w klubie ![]() Byliśmy u lekarki w zakaźnym z wynikami (kocham polską służbę zdrowia, ale to już inna inszość) ma masę badań na poniedziałek i długie czekanie 2-3 tyg na wyniki potem powtórka usg brzuszka i znów na wizytę ![]() Co do butów to MASAKRA modele dla chłopców w naszych sklepach są mdłe jak flaki z olejem o ile nie kosztują ok 200 zł idę szukać na all, a nóż coś sensownego upoluję ...
|
|
#3676 |
|
Raczkowanie
|
U nas wszyscy chodzą "na pole" nawet pod samym Wawelem
Elizziak - mój od zawsze się rozkopuje z kołderki, chyba ma to po tacie i to mu nie minie. Jeśli twój synek pozwala się ubierać w śpiworek to pewnie mu wygodnie, będzie harcerzem ![]() Metka - kiedy planujesz przenieść Szymona do jego pokoju? ja chyba poczekam, może znów zacznie przesypiać noce?? no kiedyś na pewno... Czemu te buty są takie drogie? Miszi - fajnie, że masz mamę tak blisko, że może ci dużo pomóc, a jednocześnie mieszkacie osobno i macie swoją prywatność. |
|
|
|
#3677 |
|
Zakorzenienie
|
Sura jak chcesz ze skóry całek + dobra dość podeszwa elastyczna to tyle musisz zapłacić
w Toruniu przynajmniej elephanteny znalazłam za 100 hura oby był nr dobry
|
|
#3678 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej kochane!
U lekarza nic nowego się właściwie nie dowiedziałam, do tego co mu podaję dopisała jeszcze jeden syrop (Bactrim). Po weekendzie mamy zrobić badanie moczu, bo stwierdziła, że coś za często mu się przytrafia rozwolnienie co oczywiście może mieć też związek z ząbkowaniem, ale lepiej to sprawdzić. Dzisiaj młody czuje się już lepiej, kupa w miarę normalna i brak podwyższonej temperatury także jest dobrze Patrilla, wy to się nalatacie po tych lekarzach. Nic fajnego, trzymam kciuki za Brunonka! A propos butów, my kupiliśmy w Bartku za 200zł., ale tak jak pisała Patrilla są ze skóry i wyglądają na prawdę solidnie. Buty to jedyna rzecz, na którą póki co kasy nie żałuję (jeżeli chodzi o młodego, sobie takich drogich nie kupuje ).Marcel dzisiaj pobił rekord w "niespaniu". Przez cały dzień nie zmrużył nawet oka Położyłam go spać już o 19.30, zasnął od razu po wypiciu mleka i ucieszona, że mam przed sobą długi wolny wieczór usiadłam do malowania paznokci i jak tylko skończyłam...młody się przebudził, musiałam do niego lecieć i jak się domyślacie paznokcie do poprawki ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- metkaa, super buciki, fajne kolory!
|
#3679 |
|
Raczkowanie
|
Elizziak mój tz wrócił dzisiaj ok. 16, więc jestem już szczęśliwa. Beznadziejnie jak jest się samemu w domu. Komuś też straszenie się cieszył jak zobaczył tatę.
Karola82 jest trochę lepiej niż było, ale nadal z dwójka maluchów jest ciężko. Sama gdybym chciała wybrać się na spacer, to nie ma szans. Myślę, ze po nowym roku będzie lepiej. Zresztą planuje pójść gdzieś do pracy, więc babcię nadal będą musiały pomagać ![]() Codziennie sprawdzam oferty pracy, ale sama nędza. A jak u Ciebie w pracy ? Laczki słowo mi znane, choć ja tak nie mówię ![]() Ją też mówię "na pole" Stalowa czyli czeka Cie malowanie paznokci jeszcze raz ?
|
#3680 |
|
Zakorzenienie
|
Miszi z takimi 2 maluszkami super ciężko na spacerze musi być
Ja jak Brum się urodził całe dnie siedziałam na spacerach ja się cieplej zrobiło ale ja mam równo 3,5 roku różnicy Kupiłam wczoraj buty w TK maxx za 100 timberlandy całe ze skórki super są do tego mają rekomendację ortholite Brum chyba zadowolony wczoraj pierwszy raz byłam w tesco gdzie jest dział z ubraniami F&F, ale super ubranka mają!!! kolory i wzory bawełna wydaje się być całkiem dobrej jakości na szybko kupiłam Poli śmieszne skarpetki i bluzkę z dzwoneczkiem zobaczymy jak się spiszą
|
|
#3681 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o cenę butów to dziwi mnie, że buty 24 dla małego i buty 46 dla tatusia kosztują tyle samo, no chyba nie są ręcznie robione?
Miszi - ja też szukam pracy, ale u nas są same oferty dla facetów (budowlaniec, kierowca, operator koparki), ewentualnie jakaś kucharka, a ja przecież jestem po studiach
|
|
|
|
#3682 | ||
|
Zakorzenienie
|
czesc
Cytat:
![]() Cytat:
no to niezly jest ![]() szukajacym pracy zycze aby szybko trafila sie jakas oferta
|
|
#3683 |
|
Zakorzenienie
|
hej Babeczki!
czytam Was ale nie mam kiedy odpisać jak człowiek ja też szukam pracy, u mnie w Wawie teoretycznie praca jest...tyle, że wymagania są czasem z czapy (typu zaawansowany język chiński! pewnie i tak sie skończy umową zlecenia u mnie do tej pory większość czasu tak pracowałam, w sumie w ciągu 10 lat pracy miałam może łącznie 3 lata pracy na umowę stałą taki urok naszego kraju...przy czym ja finansowo nigdy nie narzekałam na zlecenia, zawsze udawało sie coś odłożyć i żyć jak "biały człowiek"...no ale trzeba zacząć na emeryturkę odkładac ![]() co do bucików- ja tez staram się nie oszczędzać na nich, sama lubie wygodne i oddychające buty i jak widzę w takim np. ccc czy deichmannie czy innym obuwniczym buty "z plastyku" albo z jakiegoś mega-sztucznego materiału to naprawdę odrzuca mnie, przecież maluchom też się stópki pocą, też im mogą sie stópki odparzyc w takim sztucznym dziadostwie. Wiadomo, że nie wszystkie buty takie są, ja np chwalę sobie serie Elefanten z Deichmanna,ale ta seria to u nich "górna półka", sporo bucików mają badziewnych niestety. Sama na razie nie kupiłam młodemu zimowych butków, na razie chodzi w trampkopodobnych, całościowych, zapinanych na rzepy. Zimowe chcemy kupić jakies naprawdę dobre, skórzane,bo te które ma teraz są raczej średniej jakości (przyoszczędziliśmy na nich, żeby kupić lepsze zimówki). Przypominam, że w LIDLU w czwartek dziecięce ciuszki będą- spodnie jeansowe, bluzy polarowe, bluzeczki z długim rękawem, skarpetki, kurteczki i zestawy szalik+czapka+rękawiczki a...jeszcze piżamki też oczywiście wszystko w wersjach dla dziewczynek i chłopców - ja wstaję z rana i lecę dziecię ubrać ![]() PATRILLA- Co do firmy F&F - mają super ciuszki,kupiliśmy zimową kurtkę Leonowi, a właściwie nie kurtke a płaszczyk,ale mega grubaśny i naprawdę śliczny- nie ma go na ich stronie,więc pokarzę jak zrobię zdjęcie w domu. Płaszczyk do połowy uda, gruby ze ściagaczami na nadgarstkach i wysoką stójką oraz mega głębokim kapturem (mieści się na kask i da sie zapiąć) jestem taaaaka a jeszcze o spaniu pisałyście- Leon śpi w śpioszkach, bo strasznie sie wierci i nie ma szansy, żeby sie nie rozkopał, musi więc miec zakryte stópki, no a niestety w śpiworku by nie usnął druga sprawa, ze ze względu na kask- musi mieć ciut chłodniej niż inne dzieci i w śpiworku byłoby mu za gorąco.Jak jest bardzo zimno to zakładam mu pod śpiochy bodziaka z krótkim rękawem. LACZKI- znam ale od niedawna (za 2-3 lata) wcześniej nie miałam pojęcia że takie słówko istnieje teraz często nawet używam- u mnie "laczki" mówi sie ogolnie na płaskie obuwie, możebyć też na wyjściowe typu balerinki.u mnie w rodzinnych stronach chodzi się na dwór...jak usłyszałam "idziem na pole" od koleżanki ze studiów to myślałam, że chodzi jej o poligon (studia na Wacie robią swoje) byłam pewna że mówi o tym, ze będzie mieć zaliczenie poligonu (nie wiem strzelanie, albo biegi)...a jej chodziło o wyjście na fajka przed akademik
|
|
#3684 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny.
Regularnie Was poczytuję ,od czasu do czasu się udzielam .Nie miejcie mi za złe ,że wyleje tu swoje żale ,ale po prostu nie daję już rady. Igorek ma rok i 8 miesięcy jego ojciec do tej pory mieszkał z nim (nie mamy ślubu). Kłótnie były na porządku dziennym,dziecko niejednokrotnie płakało czy nie chiało jeść. Jego ojciec to po prostu kawał chama ,ciągłe obelgi,poniżanie... Powiedziałam temu dość, dwa tygodnie miszka już o mamusi. Ja z dzieckiem zostałam w wynajmowanym mieszkaniu.... Bardzo mi ciężko nie tylko finansowo ale przede wszystkim psychicznie. Nie pracuję, studiuję dziennie. Z małym na szczęście będzie zostawać moja babcia. Za tydzień się rozpoczyna rok akademicki ,mam mnóstwo obaw. Jeszcze dwa lata studiów przed mną. Nie chciałam wnosić sprawy o alimenty do sądu ale jestem zmuszona bo zaproponował mi max.300zł....co to jest. Powiedzcie mi prosze czy dobrą decyzję podjęłam. Miewam chwilę czy nie zapytać go czy nie wróci, on chciał raz p okilku dniach wrócic ale nie pozwoliłam na to. Teraz nie mamy żadnego kontaktu. Jest to człowiem agresywny, wpatrzony w swoją rodzine, która mnie nie może znieść. Nie wspominając o jego zazdrosnej o wszystko ,buntującej go siostrze. Wiem ,że powinnam być silna, dla dziecka bo mały coś wyczuwa. Woła ciągle tatę... Co mam robić. Czy warto się upokarzać dla dziecka? Muszę się wziąść w garść wyjść do ludzi bo póki co ciągle z małym w domu siedzimy nawet mi się nie chce nic.... Przepraszam za moje żale ,ale dziewczyny macie takie dzieci jak ja więc myślę że może coś mi podpowiecie. Dodam ,że rodziców nie mam . Jedynie siostre,ale ona ma 15 lat więc nie doradzi zbyt wiele...
|
#3685 |
|
Zakorzenienie
|
Siemka łaski! Czytam na bieżąco ale z odpisywaniem gorzej...
Laczki u nas ( ja i mąż tak mówimy) to eleganckie buty do garnituru lub mokasynki, haha u każdego inaczej :P Buty na jesień kupiłam w pumie, do kostki, zamszowe, na rzep i gumki, ocieplane cienkim baranem. Kosztowały 135 zł, są granatowe a Hania ma takie same ale różowe. Piękne są, ja kupiłam w factory outlet. Patrilla tez mamy tk maxxa ale ja nigdy na dziecięcym nie kupiłam butów- lipa już nedza... A nie! Raz kupiłam crocsy hance i nad jeziorem zgubiła, miała je wtedy pierwszy i ostatni raz ![]() Poza tymi pumami kupiłam mu adidaski na rzepy, chodzi w nich teraz. Musiałam wziąć już 24!!! Ciuchy coraz częściej zakładam na 92... I chyba przybył ostatnio, cieżko mi go nosić. Co do f&f moje dzieci pól szafy maja z HM a drugie pól z FF Patrilla trzymam mocno kciukasy za Brumka, żeby był zdrow jak rydz! Aha u nas tez się mówi na dwór. Sluszalam plotke, ze podobno w dawnych czasach na "dwór" wychodziła szlachta a na "pole" plebs, nie wiem ile w tym prawdy. Hania chodzi na basen, na zajęcia z instruktorami, zastanawiam się czy Kuby nie zapisać. Któraś z was chodzi z dzieckiem? ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Marlena strasznie mi przykro ;( jakby mnie mąż czy partner ponizal to bym go kopnela w dupę, taki ktoś się już nigdy nie zmieni. Widzę to po mojej mamie, więc jestem na to wyczulona. Nie wiem co o mnie pomyślcie, ale ja bym takiego pogonila i próbowała sobie ułożyć życie na nowo. Nie wiem czy lepsze dla syna mieć takiego tatę czy nie mieć go wcale... Ale mieć spokojna mamę a nie zahukana i zrezygnowana.. No ale mi " łatwo " powiedzieć bo wiem, jakich błędów nie mogę popełniać patrząc przez pryzmat dzieciństwa aż do teraz... |
|
|
|
#3686 |
|
Raczkowanie
|
Możesz napisać jakie błędy masz na myśli?
Też rozglądam się za bucikami ,może i ja skuszę się na te z pumy
|
#3687 |
|
Zakorzenienie
|
hej Kobitki!
ale tu u nas spokój dziś...wszystkie na imprezach czy co?? tylko ja mam nareszcie czas MARLENA- wiesz ja akurat jestem tak cholernie zadeklarowaną zwolenniczką równouprawnienia, chyba mogę się nawet feministką (ale przez małe "f") tytułować ,że u mnie agresywny facet, czy w ogóle zły dla mnie lub dziecka, nie miałby racji bytu.Ja zostałam wychowana w taki sposób, ze jesli mi nie będzie pasował ojciec mojego dziecka, to po prostu od niego odejdę. Nigdy bym nie zastanawiała się nawet nad byciem z kimś kogo nie kocham, nie szanuje i uważam za nie odpowiedniego dla mnie. Z Twojego postu bije aż niechęć do tego faceta- więc według mnie nie masz nawet co myśleć o tym, zeby do niego wracać "dla dobra dziecka" Sorry- napiszę brutalnie- ale dla dobra dziecka to sie takich delikwentów zostawia, ucieka się od nich i układa sobie życie z kochającym, dobrym partnerem a nie patologią. Mam nadzieję, ze cię tą wypowiedzią nie uraziłam. Na marginesie- jak sie utrzymujesz skoro nie masz dochodów, nie masz rodziców którzy by cie mogli wziąć na utrzymanie? przepraszam ze o to pytam, ale wydaje mi się to prawie nie możliwe. O alimenty walcz! Nie wiem jak wygląda sytuacja prawna w twoim i twojego byłego konkubenta przypadku (ja też jestem ze swoim bez ślubu więc sie nie złość za konkubenta- to taka formalna nazwa)skoro studiujesz dziennie to może udałoby ci się dostac alimenty też na ciebie? No bo dziecko jakoś i siebie musisz wykarmić...a z racji studiów nie masz jak pójść do pracy
|
|
#3688 |
|
Zakorzenienie
|
O rety, Marlena, strasznie mi przykro, że jestes w takiej sytuacji....
Pieniądze są oddzielną sprawą, oczywiście ja bym pozwała go o alimenty, należą się one dziecku i o to walczyłabym dla dziecka. Jesteś jeszcze bardzo młoda i NA PEWNO ułożysz sobie życie z kimś innym. To tyle tak na szybko |
|
|
|
#3689 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Życzę ci podjęcia słusznej decyzji |
|
|
|
|
#3690 |
|
Zakorzenienie
|
gosiaczek071 no a nam się jakoś udało
nawet jeszcze inne takie adidaskowate wchodziły w grę jednak fizjoterapeuta jasno określił jak buty mają wyglądać i zdecydowaliśmy się na te Marlena jesli dziecko będzie widziało Wasze kłótnie noc to dobrego nie wniesie do jego rozwoju, lepiej ustal kontakty zaproś ojca do Was do dziecka, a Ty się dystansuj. Jeśli masz być nieszczęśliwa nie pozwól na to masz wybór
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:42.

Ale spoczko, to w końcu nasze dzieci 

Na szczęście za parę godzin wraca, a Twój?