|
|
#1351 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Lista weselnych kiczów
Cytat:
. Dla mnie to takie zwyczajne już
|
|
|
|
|
|
#1352 | |||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ---------- Cytat:
|
|
|
#1353 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i zazwyczaj o to się sprzeczamy ale mama go zawsze stawia do pionu i mówi, że już jestem dorosła
|
|
|
|
|
|
#1354 |
|
Wtajemniczenie
|
To ja dodam coś od siebie. Przejmowanie wesela przez rodziców. Byłam świadkiem u siostry i głupiałam, panna młoda prosi mnie o jedno, za chwile przychodzi matka panny młodej i mówi coś innego. Na początku myślałam, że działają wspólnie i po prostu zmiana decyzji. A tu szok, bo panna młoda prosi bez filmu, film jest, panna młoda mówi "tort za godzinę", tort wchodzi za 15 minut bo matka tak planowała. Panna młoda- chcę żywszą muzykę, matka ale tak ładnie spokojnie przygrywają...
|
|
|
|
|
#1355 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A to nie wiedziałam, że można prosic orkiestre o zmiany piosenek itp, wiem, ze sa dedykacje, ale żeby mowic zeby dali wolna itp bo coś tam coś tam.. zawsze po żywszej muzyce, można odpocząć w ramionach partnera w tańcu przytulańcu:P |
|
|
|
|
|
#1356 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u nas rodzice finansują wesele, ale mam 100% pewności, że nie będą się wtrącać i podejmować decyzji bez porozumienia z nami - na szczęście
|
|
|
|
|
|
#1357 | |
|
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
|
|
|
|
#1358 |
|
Uzależnienie
|
Niestety są rodzice co zamiast dziecku to robią samym sobie drugie wesele
|
|
#1359 | |
|
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
|
|
|
|
#1360 |
|
Raczkowanie
|
Wracając do kiczów zgłaszam: KLĘKANIE PRZY BŁOGOSŁAWIEŃSTWIE a w tle telewizor, meblościanka i smutna paprotka...
Jak kwiatek do kożucha... |
|
|
|
|
#1361 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#1362 | |
|
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
a to jak ktoś ma w domu - cóż, może ma zły gust albo nie stać go na nowe meble lub remont - to na pewno nie jest kwestia kiczu.
|
|
|
|
#1363 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli TV akurat nie jest włączony to nie ma o czym mówić Trudno, żeby zamek wynajmować na błogosławieństwo, żeby tło było dobre.A po drugie, w błogosławieństwie chodzi też trochę o wyjście z domu, błogosławienie na nową drogę życia w nowym, własnym domu. Może tak na to trzeba patrzeć. I jest też opcja błogosławienia w kościele.
|
|
|
|
#1364 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A klękania nie uważam za kicz. Dla mnie to tak, jakby białą suknię też uważano za kicz ![]() Ale mi się powtórzyło:kicz, kicz, kicz:P |
|
|
|
|
|
#1365 |
|
Raczkowanie
|
Nie zgodze się z tym, że telewizorem w tle kleczących to kicz.
Ja np mam mały salon i myślę, że w naszym tle mógł stać telewizor ale na filmie kompletnie nie było tego widać. Trudno abym była błogosławiona w Kucni lub sypialni na łóżku. Dla mnie kiczem jest- zapraszanie gości których się nie lubi lub nie toleruje. Tak samo kiczem jest póście na ślub i skladanie życzen Młodej parze jeżeli się ich nie toleruje. Niestety znam kilka takich przypadków. |
|
|
|
|
#1366 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
niestety wiem że wiele młodych par organizując własne wesela nakazało rodzicom zmiane wystrojów w salonach bo bedzie brzydko na płycie wyglądało. no i biedni rodzice zapożyczali się oby zrobić przyjemność dzieciom. jak dla mnie to jest żałosne |
|
|
|
|
|
#1367 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem, czy klękanie przy błogosławieństwie jest kwestią wiary - raczej pewnej tradycji uniżenia względem rodziców. Córka jednej pani u mnie w pracy brała ślub no i błogosławieństwo ma być u mamy. A w związku z tym, że mama się wstydzi, że dywan wytarty, że mieszkanie małe ciasne, niespecjalnie estetyczne to przeniosła błogosławieństwo do kościoła na tuż przed mszą. Młodzi przynajmniej klęczeli na klęcznikach a nie na dywanie, po którym, jak w większości naszych domów, tarzał się latami nasz pies
if you know what i mean
|
|
|
|
|
#1368 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1369 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może rodzice mogliby czekać na młodych obok klęcznika? Młodzi wchodzą, stoją lub klękają, otrzymują błogosławieństwo, rodzice siadają.
|
|
|
|
#1370 |
|
BAN stały
|
Muszę nad tym pomyśleć i naprawdę pogadać z księdzem,nie chcę żeby błogosławieństwo było u mnie w domu.A nie chcę z prostego powodu,rodzice TŻa będą jechać autokarem ,to w takim wypadku cały autokar przyjechałby do ,mnie pod blok i pewnie wszyscy goście pójdą za rodzicami TŻa na górę,bedzie za dużo bałaganu i duża strata czasu i tego chciałabym uniknąć
|
|
|
|
|
#1371 |
|
Raczkowanie
|
Nie byłam osobiście na tym ślubie, ale wyglądało to mniej więcej tak, że młodzi wchodzą do kościoła, jak na każdym ślubie a na końcu ich drogi czekali rodzice z krzyżykiem, którzy pobłogosławili ich przy tym klęczniku ozdobionym dla PM. Myślę, że to fajne rozwiązanie
. Rzeczywiscie warto dogadać to z księdzem jak sugeruje Ewuszkaaa.
|
|
|
|
|
#1372 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1373 |
|
Zakorzenienie
|
Podoba mi się ten pomysł z błogosławieństwem w kościele. Jest to dobre rozwiązanie, szczególnie jeśli PM ma małe mieszkanie.
|
|
|
#1374 |
|
Rozeznanie
|
Ogólnie całe wesele jest troche kiczowate. Ale są rzeczy które rażą szczególnie:
- orkiestra przed domem lub blokiem pani i pana młodego; i wszyscy sąsiedzi wypatrujący z balkonów i okien; - wymyślny pierwszy taniec; - wszystkie głupie zabawy, które towarzyszą oczepinom; - "cudownych rodziców mam" i podziękowania dla rodziców (kto to wymyślił...); - sztuczna biżuteria pani młodej; - diadem i rękawiczki u pani młodej; - tipsy; - zbyt mocny makijaż pani mlodej; - gipsowe aniołki jako podziękowanie dla gości, na które wyda sie tylko pieniądze, a to i tak wyląduje w koszu; - zdjęcia w studio (jeszcze 10-15 lat temu tak było, ale nadal można to spotkac :/ jakieś nieporozumienie)
|
|
|
#1375 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj zdjecia w studio, dziś w plenerze - wszystko to i tak sztucznie ustawiane pozy. Jakie znaczenie ma to, gdzie je zrobiono?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#1376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My mieliśmy za zadanie dobrze się bawić a fotograf robił zdjęcia.
|
|
|
#1377 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zarówno zdjęcia w studio jak i w plenerze niektóre moga uchodzić za kiczowate, widziałam niektóre plenerowe, to po prostu budziły wątpliwe emocje...Wiem, wszystko kwestia gustu, ale np. modne ostatnimi czasy bukiety z broszek- Dziewczynom się podobają, bo coś innego, nowoczesnego, powiew świeżości...Założę się, że za jakiś czas będą też symbolem kiczu ( dla mnie już są, bo uważam, że nie ma jak to żywe kwiaty i nic ich nie zastąpi- nie wymagają nawet upiększania perełkami, kryształkami). Czy np. motyw przewodni wesela w postaci koloru?Hmm...no niby nie wszystko musi być białe/ ecru. Ale dla mnie Pan Młody np.w fioletowym krawacie i skarpetkach pod kolor bukietu PM- no niezbyt. Choć dla kogoś może być wystrzałowe. Moda się zmienia...to co teraz fajne, za jakiś czas może być obciachowe. Ale np.klasyczny, dobrze skrojony czarny garnitur i mucha nie wyjdą z mody ( bynajmniej nie szybko).Tak samo obrączki- klasyczne gładkie czy to złote żółte czy białe, czy płaskie czy półokrągłe też nie wyjdą z mody i będą eleganckie. Pasują i młodym i starszym. A wzorki? Opatrzą się, znudzą, zniszczą szybciej. Jestem rok po ślubie i już z perspektywy czasu pewne rzeczy zrobiłabym inaczej ![]() Wybrałabym innego kamerzyste, wynajęła profesjonalnego fotografa, zaprosiła więcej gości, nieco zmieniła mszę w kościele, inną salę, inną sukienkę na pewno ![]() Ech, żeby tak można było jeszcze raz Bogatsza w doświadczenie już zrobiłabym inaczej.I może stąd się biorą te teściowe co chcą rządzić Miały swoje wesela, ale czegoś im tam brakowało i na ślubach dzieci chcą sobie odbić wszystko z nawiązką, żeby dzieci nie żałowały.Coś czuję, że ja taką teściową i mamą mogę być ![]() :b aba:To straszne ![]() ![]() A w ogóle to ja ( osoba która nawet jako mała dziewczynka nie marzyła o białej sukni, nie chciała w ogóle ślubu, a jak już to cichy cywilny) stałam się straszną maniaczką wesel i ślubów. Widziałam już 21 różnych, różniastych i każde było inne, na każdym było coś bardziej fajnego, coś mniej, ale żadne nie było idealne, nawet moje Ja chcę jeszcze raaaaaaaz buuu![]() Teraz z perspektywy czasu nie wyobrażam sobie iść do urzędu, jakiś obiad w domu i koniec... Dobrze, że posłuchałam teściowej hehehehehe
Edytowane przez 201610281624 Czas edycji: 2012-09-22 o 23:26 |
|
|
|
|
|
#1378 |
|
Raczkowanie
|
Ja też nie marzyłam NIGDY o białej sukni u ślubie w kościele a o weselu to nawet nie było mowy! dla mnie to był jeden wielki kicz. Na wesela w rodzinie chodziłam z przymusu- strata kasy na organizację (można dobry samochód za to kupić) Niestety mój TZ bardzo chciał huczne wesele no i ślub kościelny więc po latach negocjacji zgodziłam się, ale zaznaczyłam kilak ważnych uwag;] np to, że pójdę do slubu zimą i po płatkach róż w kosciele
tesciowa skwitowała tylko że jestem nienrolna i tak nie może byc jakież było jej zdiwienie jak na zaproszeniu była zimowa data a w kościele były żywe róże i obsypywani byliśmy płatkami własnie. Ja swojego wesela nie zmieniłabym nic. No może z wyjątkiem świadka ale na to nie miałam wielkiego wpływu. Najbardziej teraz śmieszy mnie fakt, że nigdy nie chciałam mieć welonu- miał być właśnie diadem lub coś podobnego, a jak poł roku wcześniej byłam na weselu u kuzynki to patrząc na jej welon stwierdziłam że właśnie taki chcę mieć! no i miałam. Nawet TZ był w szoku że zmieniłam zdanie z dnia na dzień. i tak na marginesie to myślę, że poł wesela miałam kiczowatego- był diadem, coś podobnego do rękawiczek, elegancki I taniec z układem, zabawy po oczepinach, podziekowania dla rodziców w kółeczku itp itd. Co tu dużo mówic- nie da się zrobić prawdziwego polskiego tradycyjnego wesela beż kiczu bo to jest poprostu nierealne. |
|
|
|
|
#1379 |
|
Raczkowanie
|
To fakt, że tradycyjne polskie wesele równa się kicz. Mniej lub więcej, ale kicz. Ale my tu nie krytykujemy, tylko wymieniamy. Kiedyś ktoś skorzysta z tego xródła w pracy magisterskiej - zobaczycie
![]() P.S. AINHOA, jestem bardzo ciekawa dlaczego i jak inaczej postąpiłabyś z tymi wszystkimi rzeczami (kamerzysta, foto, inna msza?...) gdybyś mogła cofnąć się w czasie... |
|
|
|
|
#1380 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja się zgadzam z Elfir. może 1 sesja na 100 nie jest kiczowata, ale żeby mieć ładne zdjęcia, trzeba poszukać mega kreatywnego fotografa. ja myślę na przykład o Aife
http://anitasuchocka.com/jak uczyłam się w buwie to czasem strasznie mi się chciało śmiać - wszystkie te panny młode wyglądające jak swoje kopie, w tych samych miejscach i sztucznych pozach. rekordowo widziałam chyba z 6 par na raz. ogólnie na wizażu chyba nie widziałam zdjęć które by nie były sztuczne i z lekka tandetne...
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:21.

. Dla mnie to takie zwyczajne już

Najpierw jak się z tym spotkałam to pomyślałam wow, fajne
Wolę już nauczyć się jakiś ładnych figur i tradycyjnie zatańczyć niż odstawiać cyrk
klik!

:b aba: