|
|
#241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy to jest normalne???
Cytat:
Zresztą zwierzę to nie pluszowa zabawka, którą można zostawić w takiej sytuacji, by zgrywać bohatera... Nawet czteroletnie dziecko ma większe szanse na przeżycie.
Edytowane przez Darkoz Czas edycji: 2012-09-21 o 23:20 |
|
|
|
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
To się znowu ładnie potoczyło..od kociego lizania talerzy po oskarżenia prokuratorskie i Robin Hooda czy innego Janosika
|
|
|
|
|
#243 |
|
Zakorzenienie
|
Ale wiecie, że kot nie ma rozmiarów słonia i generalnie można go wrzucić do jakiejś torby czy plecaka albo kocem owinąć, jeśli się wierzga? I złapać cudze dziecko?
Z psem gorzej, ale z kolei dużego psa na ręce nikt nie weźmie, tylko na smycz. Dodajmy do tego fakt, że zwierzę też głupie nie jest, zagrożenie wyczuwa, generalnie jeśli nie ma jakichś większych problemów to wystarczy mu drzwi otworzyć i drogę wskazać. Właściwie jest naprawdę wiele możliwości, jak uratować więcej niż tylko jedną istotę. Naprawdę bardzo rzadko człowiek staje przed wyborem: matka czy ojciec, syn czy córka, kot czy cudze dziecko... To są sytuacje jedna na milion! I nie da się przewidzieć, jak człowiek zachowa się w takiej sytuacji. Są ludzie, którzy nie uratują nikogo tylko w panice wybiegną. Są ludzie, którzy poświęcą swoje życie aby kogos uratować. Oprócz osób, które przeżyły taką sytuację, nikt nie może powiedzieć, jak sie zachowa, bo jasnowidzów jeszcze nie produkują.
|
|
|
#244 |
|
Zakorzenienie
|
nie no wiadomo, kot to nie wszystkie tomy encyklopedii powrzechnej, ale z tego co mi w głowie świta, to ta 'symulacja' została wymyślona przez dziewczyny w innym wątku i miała na celu zobrazować, jak głupie i durne priorytety mają kociary. tak wyszło z tego co tam czytałam, jeśli jestem w błędzie to przepraszam.
więc tu specjalnie wybiera się jedną z opcji, a nie dwie. rozumiesz, takie albo albo, pokaż na ile jesteś człowiekiem, a na ile kociarą
|
|
#245 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#246 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko że ta symulacja jest z założenia bez sensu i nigdy nie da wiarygodnych wyników, bo ja sobie mogę powiedzieć, co mi ślina na język przyniesie, a i tak nie przewidzę swojego zachowania w tak ekstremalnej sytuacji.
Moim zdaniem tego typu symulacje są wymyślanie po to, by wzbudzić konflikt i na siłę udowodnić tutaj swoją rację, której nie ma tutaj NIKT. Bo w takiej kwestii nie istnieje jedna, niepodważalna, prawidłowa racja. Nie i koniec. Więc takie gadanie jest po prostu bzdurne i okropne. Do czego to doszło, żeby rozwiązywać konflikty wymyślając symulacje takich tragedii... mocno to niesmaczne ; /
|
|
|
#247 |
|
Zakorzenienie
|
ten drugi, obrazu nie widziałam, jak możesz to podziel się linkiem, chętnie przeczytam
|
|
#248 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#249 |
|
Raczkowanie
|
Słucham? A gdzie ja napisałam, że brzydzę się zwierząt? Brzydzę się po nich jeść, ale nie samych zwierząt. Jeśli chodzi o niedomyte naczynia też się ich brzydzę, więc logiczne jest, że jeśli na takie natrafiam to je wymieniam?
Z resztą co ci będę tłumaczyć. Już wcześniej pisałam o wyolbrzymianiu wielu spraw na forum, a to jest idealny przykład tego. Po prostu uważam, że zwierzęta można kochać, ale jakieś granice zachowywać i sama właśnie tak robię.
|
|
|
|
|
#250 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#251 |
|
Zakorzenienie
|
Ale to nie o to chodzi, kto by jak się zachował w sytuacji pożaru tylko o to, że są ludzie, którzy zdecydowanie wyżej cenią życie zwierzęcia niż człowieka.
|
|
|
|
|
#252 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201607231707 Czas edycji: 2012-09-22 o 12:02 |
|
|
|
|
|
#253 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#254 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No to po jakiego grzyba zakładasz wątek, jak nie chcesz tłumaczyć i uważasz ze wszystko jest wyolbrzymiane ?
|
|
|
#255 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale coś kojarzę...czy to nie było w wątku o tych trzech biednych kotach i o mężu, który ich nie akceptował, bo były chore? no właśnie. albo analogicznie ratowałabyś swoje dziecko, nie moje. o to też pretensji mieć nie można.
Nie było nas, był las, nie będzie nas, będzie las. Edytowane przez olenkasz Czas edycji: 2012-09-22 o 13:59 |
|
|
|
|
|
#257 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
- to były tylko posty mające na celu wzbudzenie sensacji, prowokacyjne takie. Oby.Cytat:
Bo wybacz, ale takiego arguementu to mogłaby użyć 5-latka, dla której pluszowy misio jest tak samo ważny jak reszta członków rodziny a na pewno ważniejszy niż obcy ludzie. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ale fajnie że się dyskusja rozwija w różnych kierunkach, przecież nie będziemy się sztywno trzymać jednego tematu, to naturalne.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
||||||
|
|
|
|
#258 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To tak jakbys powiedziała, że rodzicielstwo jest złe, bo życie twojego dziecka jest dla ciebie ważniejsze niż życie innych dzieci. I nie wmawiaj mi, że tak nie jest, ZAWSZE życie istot, które kochamy jest dla nas ważniejsze niż życie obcych. |
|
|
|
|
|
#259 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wyobrażam sobie zostawić mojego psa w pożarze. Nie darowałabym sobie do końca życia gdybym go wtedy zostawiła.
Jestem za niego odpowiedzialna i mam się nim opiekować, a on mi ufa - widzę to każdego dnia. Czy narażałabym swoje życie dla obcego mi człowieka? Nie wiem. |
|
|
|
|
#260 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moim zdaniem problem jest ogólnie w tym, że istnieją ludzie którzy tak bardzo kochają swoje zwierzęta. Wszelkie te - szokujące jak dla mnie - opinie jakie się tu pojawiły są jedynie pokłosiem tego - chorego wg mnie - sposobu patrzenia na zwierzęta. Patrzenia lub raczej - zapatrzenia. A owe zapatrzenie widać już w tak niewinnych jakby się wydawało ustępstwach na rzecz pupili jak wspomniana zgoda na jedzenie z tego samego talerza.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
Edytowane przez TheKey Czas edycji: 2012-09-23 o 16:01 |
|
|
|
|
|
#261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już bez przesady w drugą stronę... Mam wrażenie, że ludzie lubią popadać w skrajność. Jedni usmażą kota na patelni i powiedzą "Aaaa to przecież kot tylko... ", a drudzy znowu dadzą sobie rękę uciąć. Złoty środek jest najlepszy. Nie karmię kota ze swojego talerza, ma swoje miski, swoje jedzenie, śpi w koszyczku chyba, że coś ją najdzie i śpi mi w nogach, co nie brzydzi mnie... Z tego co wyczytałam z pierwszych stron, koleżanka nie zmywa naczyń dokładnie, więc to może obrzydzać.
|
|
|
#262 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#263 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie, no co ty, śpię w kocim domku i jem Whiskasa -.- |
|
|
|
|
|
#264 |
|
Zakorzenienie
|
Ja naprawdę jestem ciekawa, jak takie osoby jak Demi93 zareagowałyby, gdyby ktoś pozwolił spłonąć ich rodzicowi, ukochanemu, bo wolał uratować swojego kotka i jeszcze twierdził, że życie JEGO kota więcej znaczy niż życie mamy, taty, męża jakiejs tam Demi93. Wiem, że są to sytuacje skrajnie wręcz abstrakcyjne, ale chodzi o wybór ważniejszej wartości. Rozumiem, że przyjęłyby to bez żalu albo chociaż ze zrozumieniem.
|
|
|
|
|
#265 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#266 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie jest po prostu przykro, jak czytam takie wywody o wyższości życia SWOJEGO kota nad innym człowiekiem, bo zaraz myślę, że ktoś pozwoliłby świadomie w myśl tej zacnej ideologii zginać mojemu dziecku (czy jakiemukolwiek innemu), bo wolałby SWOJEGO kota. TYLKO kota, zwierzę, które uczuć wyższych nie posiada, rozumem się nie kieruje, tylko instynktem, wcale nie "kocha" swojego pana, jak to się niektórym wydaje. I to mnie też po prostu przeraża.
|
|
|
|
|
#267 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Widzisz, dla ciebie kot jest tylko kotem, ale dla mnie nie. Dla mnie życie takiego kota, chomika, psa czy płetwala błękitnego nie jest gorsze czy mniej ważne niz życie człowieka. Edytowane przez 201607231707 Czas edycji: 2012-09-23 o 16:42 |
|
|
|
|
|
#268 |
|
Zakorzenienie
|
_vixen, nie wiem jak jest z kotami, nigdy kota nie miałam, ale mam psa.
Pies boi się, cieszy się, przywiązuje się do człowieka, kiedy leżę wku*wiona na cały świat, przychodzi i się przytula - włazi pod samą szyję i wtula się jak dziecko. Może to Ci się wydawać śmieszne, ale tak jest. I dlatego ja nie uważam, że miałabym narażać swoje życie dla obcej mi osoby, a zostawić stworzenie, za które jestem odpowiedzialna. |
|
|
|
|
#269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#270 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tymczasem z ludźmi to tak nie działa.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:25.

- to były tylko posty mające na celu wzbudzenie sensacji, prowokacyjne takie. Oby.