Nie umiem korzystać z googli - choroba XXI wieku - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-27, 16:24   #31
new_me
Zadomowienie

Dot.: Nie umiem korzystać z googli - choroba XXI wieku

Faktem jest ze jest bardzo duzo "smieciowych " watkow, niestety niektore o dosyc ciekawych, wymyslnych tytulach i dlatego sie na nie wchodzi
Pamietam ze jeszcze pare lat temu pytania ( np za czasow mojej matury), wszelkie pytania o pomoc w rozwiazywaniu zadan, tlumaczeniu, pomocy w analizowaniu tematu pracy maturalnej byly kwitowane 1 zdaniem : "NA WIZAZU NIE ODRABIAMY PRAC DOMOWYCH". Teraz wizaz rozrusl sie tak ze pewnie ciezko poogarniac caly ten balagan, a bezsensowne watki sa tylko zamykane a nie usuwane (??)

A mnie zawsze zastanawialo jedno: co decyduje o tym ze wizazanka X ktora zapyta na danym watku o rzecz ktora widnieje strone wczesniej i byla powtarzana milion razy dostanie wyczerpujaca odpowiedz, a z kolei nawet na tej samej stronie inna wizazanka dajmy na to Y zapyta o rownie czesto powtarzana na forum informacje z tym ze ta zostanie zjechana przez wszystkie.. mialam nawet o tym pisac kiedys na jakims watku ale zapomnialam
new_me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 16:48   #32
LunatyczkaBB
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nuk_Nulla Pokaż wiadomość
Myślę, że ta "choroba" wynika po części z braku odpowiedniej edukacji informatycznej (i wyuczonego lenistwa oczywiście). Dla mnie lekcje informatyki na zasadzie "jak używać Worda i Excela" to żenada i wiele bardziej uczniowie skorzystaliby na przedmiocie "jak i gdzie szukać informacji" i nie mówię tylko o googlach, a także zapomnianych bibliotekach i specjalistycznych wyszukiwarkach. Osobiście sama nauczyłam się wyszukiwania, ale mój brat nie potrafi znaleźć niczego, tak samo rodzice i zdecydowanie zbyt dużo znajomych w moim wieku. Nie to, że nie chcą - nie potrafią tak sformułować zapytania do wyszukiwarki by znalazła potrzebne informacje (widziałam parę razy jakie cuda wpisywali do googla). Wbrew pozorom nie jest to aż tak intuicyjne, jakby się wydawało. Po kilku nieudanych próbach kombinują w inny sposób. A fora i czaty wydają się być idealnym miejscem bo przecież ktoś odpowie...
Nie sądzę . Ja w szkole na informatyce "uczyłam się" obsługi painta i jak zwiększyć czcionkę w wordzie . Mimo tego potrafię się sprawnie poruszać w internecie. No bez przesady, wystarczy być chociaż minimalnie rozgarniętym, a nie zwalać na "nie nauczyli mnie"- jak nie nauczyli to znak, że trzeba samemu się nauczyć

LunatyczkaBB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 16:49   #33
Mother Hedgehog
BAN stały

Ja niestety też się złapałam parę razy na tym, że pytam o coś co mogę sprawdzić w google. Ale najczęściej pytam gdy faktycznie google za dużo nie daje i wiolę np. poradę dziewczyn z większym doświadczeniem. W ogóle wizaż to takie drugie google, skarbnica wiedzy ;]

Mnie rozwaliły ze dwa wątki gdzie moją jedyną odpowiedzią było: zadzwoń do dziekanatu i się spytaj
Mother Hedgehog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 16:52   #34
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Nie to, że nie chcą - nie potrafią tak sformułować zapytania do wyszukiwarki by znalazła potrzebne informacje (widziałam parę razy jakie cuda wpisywali do googla).
Naprawdę? Aż ciężko mi w to uwierzyć

Cytat:
Napisane przez LunatyczkaBB Pokaż wiadomość
Nie sądzę . Ja w szkole na informatyce "uczyłam się" obsługi painta i jak zwiększyć czcionkę w wordzie . Mimo tego potrafię się sprawnie poruszać w internecie. No bez przesady, wystarczy być chociaż minimalnie rozgarniętym, a nie zwalać na "nie nauczyli mnie"- jak nie nauczyli to znak, że trzeba samemu się nauczyć
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 16:57   #35
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:
Myślę, że ta "choroba" wynika po części z braku odpowiedniej edukacji informatycznej (i wyuczonego lenistwa oczywiście). Dla mnie lekcje informatyki na zasadzie "jak używać Worda i Excela" to żenada i wiele bardziej uczniowie skorzystaliby na przedmiocie "jak i gdzie szukać informacji" i nie mówię tylko o googlach, a także zapomnianych bibliotekach i specjalistycznych wyszukiwarkach. Osobiście sama nauczyłam się wyszukiwania, ale mój brat nie potrafi znaleźć niczego, tak samo rodzice i zdecydowanie zbyt dużo znajomych w moim wieku. Nie to, że nie chcą - nie potrafią tak sformułować zapytania do wyszukiwarki by znalazła potrzebne informacje (widziałam parę razy jakie cuda wpisywali do googla). Wbrew pozorom nie jest to aż tak intuicyjne, jakby się wydawało. Po kilku nieudanych próbach kombinują w inny sposób. A fora i czaty wydają się być idealnym miejscem bo przecież ktoś odpowie...
Myślę, że dobrym pomysłem są takie zajęcia. Ja dopiero parę mięsiecy temu dowiedziałam się że wpisując w google pewne hasła lub symbole możemy ustawić konkretne wyszukiwanie. Niestety nie pamiętam gdzie ja stronę z tymi sposobami zagubiłam ale pewnie te szyfry znajdę jak spytam google ;]
Mother Hedgehog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 16:58   #36
b57b0c36aac5e3558a14a2d0d269fc6e062f42ab_5d436f084516d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez LunatyczkaBB Pokaż wiadomość
Tu mnie bardziej zaskakuje, że ktoś bierze temat o którym nie ma zielonego pojęcia . Wydaje mi się, że rozsądni ludzie wybierając temat zastanawiają się jakich książek można użyć. A nie "biorę ten, fajnie brzmi, ale o czym mam pisać?"
Mnie w ogóle nie dziwi,że można zapytać na wizażu, jakie ktoś ksiązki poleca do danej pracy, to przecież zwykłe pytanie, a może znajdą się jakieś ciekawe propozycje. Sama wzięłam temat maturalny z polskiego (parę lat temu) dosyć przypadkowo, ponieważ nienawidziłam polskiego i historii, a prezentacje zrobiłam mówiąc szczerze szybko na odwal (i wcale źle na tym nie skończyłam)

Co do samego tematu, taaak to choroba, ale co zrobic... nie odpisywać im Ja nigdy nie odpisuje np. gdy widzę setne pytanie, czy mając 80punktów dostane się na ten i na ten kierunek itp.
b57b0c36aac5e3558a14a2d0d269fc6e062f42ab_5d436f084516d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 17:06   #37
LunatyczkaBB
Zakorzenienie

[1=b57b0c36aac5e3558a14a2d 0d269fc6e062f42ab_5d436f0 84516d;36789461]Mnie w ogóle nie dziwi,że można zapytać na wizażu, jakie ktoś ksiązki poleca do danej pracy, to przecież zwykłe pytanie, a może znajdą się jakieś ciekawe propozycje. Sama wzięłam temat maturalny z polskiego (parę lat temu) dosyć przypadkowo, ponieważ nienawidziłam polskiego i historii, a prezentacje zrobiłam mówiąc szczerze szybko na odwal (i wcale źle na tym nie skończyłam)
[/QUOTE]
Tak, pytanie typu "wybrałam takie i takie książki, ale szukam jeszcze czegoś wyjątkowego" jest ok, zawsze można trafić dzięki temu na jakąś wyjątkową pozycję. Ale zazwyczaj pojawiają się pytania mniej więcej takie: "wybrałam taki temat, ale kompletnie nie wiem jakie książki pasują i o czym pisać"

Stary 2012-09-27, 17:13   #38
liven
Zakorzenienie

Myślałam, że tylko mnie irytuje ten przesadny spam.

Lunatyczka właśnie chodzi mi o to samo: ,,mam w bibliografii takie i takie książki, co mogę jeszcze dorzucić?" takie pytanie jest ok. A nie jak większość liczy na cud i czyiś wysiłek i pyta ,,jakie książki mam mieć w pracy na temat X?"

A potem się dziwić czemu na wizażu jest chamstwo skoro na wiele pytań jest tak głupich odpowiedzi jak np. ,,zadzwoń do dziekanatu" ,,sprawdź stronę swojego miasta".

I co gorsza, takie osoby, zwykle młode i w dodatku tak nieogarnięte mają być przyszłością narodu.
liven jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 17:20   #39
viva91
na przekór do celu

Jasne, że zapytanie o coś nie jest żadnym wykroczeniem. Ale wcześniej należałoby spróbować to znaleźć samodzielnie - nie wyszło? Ok, zapytam innych, powiem im gdzie szukałam, może podadzą mi lepsze miejsca/strony.

Ale jak ktoś mi się tłumaczy, że nie umie znaleźć lub nie ma informacji na temat rekrutacji na stronie uczelni to mam ochotę zabić go śmiechem. To tak jakby ktoś mówił, że był w lesie, a drzew nie widział. Gdy podaję takiej sierotce linka do podstrony z wielkim tytułem "REKRUTACJA" to już nic nie odpowiada. Ciekawe czemu

Nie rozumiem, czemu maturzyści wchodzą na Wizaż, zamiast na stronę uczelni, gdy chcą coś konkretnego o studiach znaleźć
Stary 2012-09-27, 17:21   #40
Nuk_Nulla
Raczkowanie

GG do Nuk_Nulla

Cytat:
Nie chodzi mi o usprawiedliwianie ;P wiem, ze to tak samo jakby stwierdzili, że nie potrafią pisać literki "k" bo nikt ich tego nie nauczył. Próbuję tylko znaleźć przyczynę takiego stanu rzeczy. Też "uczyłam się" rysować kwiatki w paincie i dałam radę się nauczyć obsługi internetu.

Kiedy wiele osób nie ma wewnętrznej potrzeby "nauczenia się korzystania z wyszukiwarki", a nie wychodzi im to naturalnie. Potem tylko denerwują tych, dla których są to oczywiste oczywistości... Potępiam, ale jestem w stanie wybaczyć, o ile po jednym naprostowaniu na googla za godzinę nie pojawia się kolejny tego typu wątek od tej samej autorki.

Cytat:
Naprawdę? Aż ciężko mi w to uwierzyć
Naprawdę Dodają na przykład taką masę zbędnych słów, że w tym wszystkim wyszukiwarka się gubi. Np. zamiast "wymiana opon fiat126p" wpisują "jak wymienić opony zimowe na letnie w samochodzie fiat126p" i okazuje się, że wśród wyników pojawiają się strony z samosi, gdzie ktoś zadał takie pytanie z odpowiedzią "wygoogluj sobie" albo reklamy opon, albo prognoza pogody na lato. (przykład z głowy, nie pamiętam teraz dokładnych pytań).
Stary 2012-09-27, 17:22   #41
TheKey
Wtajemniczenie

Z jednej strony racja, bałagan się robi itd.
Ale z drugiej strony... im więcej zagadnień poruszanych jest na Wizażu, tym częściej w Googlu pojawiają się linki do naszego zacnego forum Więc administracji to chyba na rękę, tak mi się wydaje.

There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
TheKey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 17:26   #42
LunatyczkaBB
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez liven Pokaż wiadomość
A potem się dziwić czemu na wizażu jest chamstwo skoro na wiele pytań jest tak głupich odpowiedzi jak np. ,,zadzwoń do dziekanatu" ,,sprawdź stronę swojego miasta".
To są kolejne pytania, które uwielbiam. Studentki! Ale zapytać w dziekanacie to już nie . I nieważne, że każda uczelnia rządzi się swoimi prawami, na każdej jest inaczej, ale do dziekanatu nie zadzwoni, bo nie

Stary 2012-09-27, 17:26   #43
TheKey
Wtajemniczenie

Cytat:
Naprawdę Dodają na przykład taką masę zbędnych słów, że w tym wszystkim wyszukiwarka się gubi. Np. zamiast "wymiana opon fiat126p" wpisują "jak wymienić opony zimowe na letnie w samochodzie fiat126p" i okazuje się, że wśród wyników pojawiają się strony z samosi, gdzie ktoś zadał takie pytanie z odpowiedzią "wygoogluj sobie" albo reklamy opon, albo prognoza pogody na lato. (przykład z głowy, nie pamiętam teraz dokładnych pytań).
Też wielokrotnie się z tym spotkałam. Te osoby tak jakby nie rozumieją zasady działania wyszukiwarek i zamiast wstukiwać najważniejsze słowa, to zadają całe pytanie, jak gdyby zwracali się bezpośrednio do żywej osoby. Może myślą że tam po drugiej stronie ktoś siedzi i na bieżąco odpowiada?

There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
TheKey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 17:29   #44
LunatyczkaBB
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TheKey Pokaż wiadomość
Ale z drugiej strony... im więcej zagadnień poruszanych jest na Wizażu, tym częściej w Googlu pojawiają się linki do naszego zacnego forum Więc administracji to chyba na rękę, tak mi się wydaje.
Myślę, że wizaż na brak odwiedzin nie narzeka .
A swoją drogą to chyba chce mieć rzetelne, przejrzyste forum, a nie śmietnik

---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ----------

Cytat:
Też wielokrotnie się z tym spotkałam. Te osoby tak jakby nie rozumieją zasady działania wyszukiwarek i zamiast wstukiwać najważniejsze słowa, to zadają całe pytanie, jak gdyby zwracali się bezpośrednio do żywej osoby. Może myślą że tam po drugiej stronie ktoś siedzi i na bieżąco odpowiada?
Wujek Google w końcu

Stary 2012-09-27, 17:33   #45
viva91
na przekór do celu

Cytat:
może i na rękę ale to przypomina sytuację "po trupach do celu"

Ja jestem uwrażliwiona na taki bałagan, bo moderuję inne forum i tam jak coś jest zbędne to ciach, zamykam i do śmietnika. Lubię przejrzystość i porządek...
Stary 2012-09-27, 17:41   #46
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

a ja weszlam tu z ciekawosci, bo spojrzalam na tytul i mysle : kurcze jak mozna nie umiec korzystac z google

ale racja jest, nieraz sie chce tylko , przeczytam cos i spadam, bo rece opadaja

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 17:47   #47
201605091007
Konto usunięte

Do moich faworytów zaliczam: "Jakie będą progi punktowe w tym roku na medycynę i czy się utrzymam?"
I w tym momencie cały wizaż wróży z fusów, jakie mogą być progi i czy wizażanka się na medycynę nadaje

O! Albo jeszcze "Pytanie do studentek uczelni XYZ, jak tam jest? Jaka atmosfera? Jacy wykładowcy?" I zawsze mam wrażenie, że o każdej uczelni można napisać dokładnie to samo, bo zawsze trafi się ktoś miły, ktoś niemiły, wykładowca lajtowy i kosa
201605091007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 17:54   #48
liven
Zakorzenienie

Pamiętam, że jakiś czas temu, chyba nawet niedawno, jedna wizażanka wrzuciła skany zadań z rachunkowości czy matematyki i spytała jak rozwiązać te zadania? Myślałam, że mnie potarga przed komputerem jak to przeczytałam.
I wypowiedzi, że ,,nikt tu za nikogo nie zrobi zadania domowego" niestety nie dociera.
liven jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 17:57   #49
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez M917 Pokaż wiadomość
Do moich faworytów zaliczam: "Jakie będą progi punktowe w tym roku na medycynę i czy się utrzymam?"
tego nie widziałam, a dobre jest
czasami jak już nie chce się nic komentować to rozwala mnie użycie pewnej emotikony przez inne Wizażanki, mianowicie:
Stary 2012-09-27, 18:01   #50
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Demi93 Pokaż wiadomość
Boże, tak!

"Wiem, że jest wątek zbiorczy..."
"Wiem, że jest już taki wątek..."
"Wiem, że było mnóstwo takich wątków..."
To po co zakładasz kolejny?!
Podobnie bywa w wątkach, niektórym się nie chce przeczytać parę postów wstecz i zaraz powstaje:
"Pewnie się powtarzam"
"Pewnie takie pytanie już padło"
"Pewnie już o tym pisałyście"

Edytowane przez PaulinciaKWC
Czas edycji: 2012-09-27 o 18:11 Powód: cofnąć wstecz olaboga co ja stworzyłam
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 18:01   #51
201605091007
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
czasami jak już nie chce się nic komentować to rozwala mnie użycie pewnej emotikony przez inne Wizażanki, mianowicie:
A jeszcze kiedyś kiedyś był temat: "jak zrobic naleśniki?"
Stary 2012-09-27, 18:06   #52
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Podobnie bywa w wątkach, niektórym się nie chce cofnąc parę postów wstecz i zaraz powstaje:
"Pewnie się powtarzam"
"Pewnie takie pytanie już padło"
"Pewnie już o tym pisałyście"
Albo "Przeczytałam tylko pierwszy post..." -.-
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 18:35   #53
201604250949
Konto usunięte

Cytat:
A jeszcze kiedyś kiedyś był temat: "jak zrobic naleśniki?"

ale to fakt, jak widze takie glupie pytania na wizazu mam ochote danej osobie wyryć na twarzy: google.pl

Edytowane przez 201604250949
Czas edycji: 2012-09-27 o 18:36
201604250949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 18:42   #54
201605091007
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _alison Pokaż wiadomość

ale to fakt, jak widze takie glupie pytania na wizazu mam ochote danej osobie wyryć na twarzy: google.pl
głupie pytania jeszcze ujdą. gorsze są wizażowe ostoje mądrości, które w momencie wytknięcia im błędu, uciekają z tematu i już się w nim nie wypowiadają...
i nie mam tu na mysli wizażanek ze świeżo założonym kontem, tylko te, mające kilka tysięcy postów i szalenie dbają o opinię mądrych i doświadczonych

Edytowane przez 201605091007
Czas edycji: 2012-09-27 o 18:44
Stary 2012-09-27, 18:53   #55
viva91
na przekór do celu

Cytat:
głupie pytania jeszcze ujdą. gorsze są wizażowe ostoje mądrości, które w momencie wytknięcia im błędu, uciekają z tematu i już się w nim nie wypowiadają...
albo teksty typu: "forum jest po to, żeby pytać, więc pytam" lub: "jak nie masz nic do powiedzenia to nie wiem po co się udzielasz". a osoby, które milionowy raz napiszą to, czego autor chce są całowane po stopach
Stary 2012-09-27, 18:54   #56
201604250949
Konto usunięte

Cytat:
i nie mam tu na mysli wizażanek ze świeżo założonym kontem, tylko te, mające kilka tysięcy postów i szalenie dbają o opinię mądrych i doświadczonych
oo to tez prawda
201604250949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 19:29   #57
20160901857
Konto usunięte

Cytat:

O tak, zwłaszcza przy pytaniach "czy jestem w ciąży z palca/majtek?" odpowiedź
" kupuj wózek, wróżę trojaczki" rozwala
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 19:32   #58
201605091007
Konto usunięte

Cytat:
albo teksty typu: "forum jest po to, żeby pytać, więc pytam" lub: "jak nie masz nic do powiedzenia to nie wiem po co się udzielasz". a osoby, które milionowy raz napiszą to, czego autor chce są całowane po stopach
ja kiedys dostałam PW od pewnej znanej wizażanki na "S", że wytknęłam jej błąd, ona już widzi, że głupio napisała, zedytowała swojego posta i czy ja też bym mogła zedytować swojego (z jej cytatem włącznie) odmówiłam
Stary 2012-09-27, 19:38   #59
saane
Zakorzenienie

przy okazji, ciekawe czy zrobią kiedyś konkurs pt. wizażanka roku, za ilość udzielonych rad

Nie odkładaj niczego na później!...

...bo później też Ci się nie będzie chciało

130/1000

Edytowane przez saane
Czas edycji: 2012-09-27 o 19:43
saane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 19:51   #60
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
O tak, zwłaszcza przy pytaniach "czy jestem w ciąży z palca/majtek?" odpowiedź
" kupuj wózek, wróżę trojaczki" rozwala
"i rudego kota" nie pamiętam kto tego kota dodaje, ale zawsze kot jest

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości