|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1381 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
Ania leży na macie i takie coś jej wychodzi "oja" a pałąki to są powyginane w każdą stronę
|
|
|
|
#1382 |
|
Zakorzenienie
|
Flower wszystkiego najlepszego Kochana! Zdrówka, miłości!! Pociechy z Synka i Tżta
I spełnienia wszystkim marzeń!!
|
|
|
|
#1383 |
|
Raczkowanie
|
wow! NIKI, ale fajnie że jesteś taka zdecydowana! ja bym chyba nie dała rady z 2 malutkich dzieci (jakbym musiała to pewnie bym dała ale na razie byłoby mi bardzo bardzo ciężko) dlatego podziwiam takie nasze forumowe mamusie
|
#1384 |
|
Zadomowienie
|
Mialam robic te jablka i co i nic
![]() TZ zaczal mi gadac, ze on mi jutro pomoze,zebym dzisiaj nie robila i tak robota czeka do jutra ![]() Mateuszek mial 2,5 godzinna drzemke od 9-11-30 i od pol godziny spi, mielismy problem z kupka, bo nie mógł z siebie wydusic tego dziadostwa ![]() My tak jak Kajula Lenki bezsmoczkowi, mialam 3, probowalam dawac , ale po 3 sekundach wypluwal i tak smoczek ciagle ladowal na podlodze,az w koncu dalam sobie spokoj, nie wyobrazam sobie Mateuszka ze smokiem w buzi juz teraz ![]() Ewelajna, jak ja bym chciala, zeby moje dziecko samo polozylo sie na drzemke ) brawo dla Matyldki![]() Ja poki moje dziecko nie bedzie rozumne i kontaktowe na tyle ,zeby rozumiec co do niego mówie, o co go prosze itd bobaska drugiego nie chce, musze odsapnąc,za 1,5 roku zglosze sie do TZ i pomyslimy po cichu licze na to, ze drugie dziecko bedzie latwiejsze w obslusze, karmienie piersia lepiej nam wyjdzie i unikniemy kolek
|
#1385 |
|
Zakorzenienie
|
Tynka co tam w Kielcowie jest do zobaczenia nowego oprócz tego geoparku?
|
|
|
|
#1386 |
|
Zadomowienie
|
Filip dzisiaj się przewrócil pierwszy raz na brzuszek
tak to tylko próbował ale nie wiedział co z ręką zrobic dzisiaj mu się udało położyłam młodego do łóżeczka i sobie gadał nagle słyszę niezadowolenie biegnę patrzę a młody na brzuchu mam dosyc golenia co 3 dni nóg
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
#1387 | |
|
Zadomowienie
|
Dziewczynki dziękuję za życzenia i miłe komentarze dot. Morficzka
Stara już jestem ostatni rok z 2 z przodu ![]() Konia rodzeństwo dla Morficzka dla mnie optymalnie byłoby we wrześniu 2014 ale wiadomo, ze tego nie da się tak bardzo zaplanować.. Cziqua gratki dla synka za przekręcanie się na brzuszek! Aguśka Filipek chciał Szymonka zabawić na swój sposób Dobrze że interweniowałaś szybciutko..Morficzek już uczulenia nie ma na szczęście.. Lenka ja zazdroszczę że Kajcia bez smoczka...u mnie by się w życiu nie uspokił i nie usnął bez niego... ![]() Nikki doszłam do takich wniosków jak Ty i też po all buszuję.. ![]() Gosia jak ja Cię rozumiem z tym rannym wstawaniem..u mnie o 6 pobudka na całego..czasem zdarzy się do 8 mu pospać ale to rzadko..nie wiem po kim on to ma ![]() Cytrynka to smoczek TT Air... Co do smoczków do tej pory używał Lovi i one są świetne (jak zmieniliśmy rozmiar to troszkę się dławił ale szybko się przyzwyczaił) no i znó do nich wrócę jak wyżuje te TT.. Cytat:
![]() Ja też jak widzę jak mały z nadzieją przez szczebelki patrzy i uśmiecha się jak tylko wstanę to od racu lecę do niego.. |
|
|
|
|
#1388 |
|
Zadomowienie
|
Flower, wszystkiego najlepszego!
Konia, może rzeczywiście za bardzo generalizuję, ale naprawdę dzieciaki wychowywane przez babcie albo nianie-babcie przychodzące do naszego przedszkola (głównie takie trochę starsze, 4-5latki) nie umiały nawet normalnie skorzystać z toalety, nie mówiąc już o jedzeniu samodzielnym... owszem, widziałam tez przypadki takich nadopiekuńczych mam i niań młodszych... no i widziałam babcie, które pozwalały dzieciom na samodzielność, ale to były dwa przypadki i po prostu dziecko uparło się, że samo da sobie radę... Po prostu takie mam doświadczenie i szukając niani dla Hani za rok będę się upierać na jakąś młodą dziewczynę... Dobra, zdążyłam tylko przeczytać i już więcej nie odpiszę, bo Haniołek się obudził i zaraz się zbierzemy na spacer, bo tak łatwiej Ją dotrzymać do kąpieli, a w domu by marudziła |
|
|
|
#1389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a moim zdaniem dzieci takie jak opisujesz mogą być zarówno i po opiece przez babcie, mamę i nianie .... i odwrotnie również .ps. ja sama nawet do przedszkola nie chodzilam, to akurat był błąd może, ale jadłam samodzielnie i siusiałam też jak trzeba w wieku 3 lat , Babcia nie miała czasu się nade mną ciećkać, w porze obiadowej miała zajęcia w kuchni i sama musiałam machać widelcem, to właśnie czasem nianie , których jedynym zadaniem jest opieka nad dzieckiem mogą zbyt mocno wyręczać dzieci we wszystkim , ale jak już pisałam to moim zdaniem nie zalezy od tego kto to jest , w sensie niania, babcia czy mama, ale od podejścia tych osób i od dziecka też wiele zależy , no i nie zapominajmy o roli rodzica, bo jednak po pracy to on obserwuje dziecko i widzi jak dziecko sobie radzi
Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-09-27 o 17:50 |
|
|
|
|
#1390 |
|
Rozeznanie
|
Flower - Wszytkiego naj naj najlepszego!!!
Piotruś nie chce zasnąć... :/ Spał od 12 do 13.40 i od tej pory nic... chyba go zaraz okąpię i już położę na noc do spania. Wczoraj na spacerze spotkałam położną, która prowadziła szkołe rodzenia...babeczka mieszka paręset metrów ode mnie i już któryś raz się spotykamy ![]() Powiedziałam jej że jestem na diecie bezbiałkowej bo Piotruś ma skazę, to mówiła mi że jeśli po 3-4 tygodniach diety jeśli objawy nie ustąpią to powinno się zaprzestać i jeść normalnie, bo to znaczy, że to nie objaw skazy tylko coś innego i nie powinno się tej diety przeciągać bo to nie zdrowe tak ją na szkoleniach uczą...a ja na diecie już trzeci miesiąc. Teraz dopiero powoli schodzą zmiany na skórze. Wcześniej raz było lepiej raz gorzej mimo że nie zjadłam nic takiego.Za miesiąc mam dopiero wizytę u alergologa, dwóch pediatrów za bardzo nie wiedziało co mam robić, czy to na pewno skaza czy coś innego ![]() Nie wiem czy powoli próbować już coś jeść czy się wstrzymać do wizyty...
|
#1391 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla FilipaCytat:
. Najgorsza babcia ale zawsze babcia. Mojego chrześniaka babcia uczy siusiać na nocnik i stara sie i staje na głowie żeby czegoś go nauczyc a rodzice co robią?? Po przyjeździe do domu zakładają pieluchę bo wygodnie, karmią bo się nie obrudzi itd więc czego babcia nie nauczy to rodzice to niszczą. Ale się rozpisałam
|
||
|
|
|
#1392 |
|
Zakorzenienie
|
Flower wszystkiego najlepszego
|
|
|
|
#1393 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja zresztą do przedszkola też nie chodziłam i świetnie wszystko potrafiłam zrobić samodzielnie, a mój brat się załapał do przedszkola i do tej pory mieszka z mamą A my już po spacerku bo kropić zaczęło. WYszliśmy z wózkiem, ale po 5minutach musiałam wziać Hankę do nosidła i tak była zachwycona widokami, że zapomniała języka w gębie Za to teraz sobie odbija i męczy gryzaka motylka wydając dźwięki jakby chciała go oskalpować Edytowane przez gkatarzynka Czas edycji: 2012-09-27 o 18:32 |
|
|
|
|
#1394 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a Kaja akurat spała, więc dzień przekiblowałyśmy w domuZ tymi babciami to jest różnie , wiadomo, ale przynajmniej je znamy od podszewki,tzn. wiemy czego się można spodziewać po naszych mamach. A jest jak mówisz, z jednego domu , rodzice ci sami a dzieci zupełnie inne.Z jednego domu potrafią "wyjść": ksiądz , morderca, prostytutka i matka polka ![]() A jeszcze wiesz jak taki rodzic jednak chwilę spędzie z dzieckiem , choćby w weekend to powinien widzieć ,że coś jest nie teges, ze dziecko nie umie jeść widelcem, ze to i tamto...i wtedy przyjrzeć się opiekunom ....ale dzisiaj takie czasy ,że każdy biegnie biegnie ..... Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-09-27 o 18:54 |
|
|
|
|
#1395 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do wymuszania płaczem - po 22 tygodniu, a zazwyczaj koło 26 zaczyna się lęk separacyjny - dziecko panikuje, że jak mama zniknie, to na zawsze. my się staraliśmy i staramy jak najmniej nosić Lenkę na rękach, a za to interesować ją światem, w tym, biednym kociszczem. jest ok. 22 tygodnie i przechodzi jej wrzask jak mama znika za drzwiami, bierze Reksiosława i namiętnie tarmosi, a jak już mama wróci, to dostaje bonusowy wielki uśmiech, w nagrodę, że przyszła Ogólnie jestem z siebie dumna, że dziecko nie jest ode mnie uzależnione, mama to mama, ale tata czy dziadkowie to tez frajda.
|
|
|
|
|
#1396 | |||||
|
Zadomowienie
|
Emigra, ale maja tupet ci znajomi od ubranek
Ja uzywki wole kupiwac chyba od obcych, mozna sie potargowac z czystym sumieniem, wziac tylko to co sie podoba i nie ma kwasow ![]() Ewelajna, my tez juz raczej na dwoch drzemkach jestesmy. Ja to lubie jak jest mniej drzemek a wiecej zabaw pierwsza jest zazwyczaj kolo 2h (wiem, dobrze mi) a druga 40min - 1h.Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Mam nadzieje ze Ania tez tak bedzie chciala.Cytat:
Moja zaczyna chichotac przy pierdziochach w brzuch ![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1397 |
|
Rozeznanie
|
Zia - u nas drzemki podobnie wypadają. Z tym, że pierwsza to tak 1,5 do max 2 h.
Piotruś kaszki zjadł ledwo co bo zmęczony za bardzo. Okąpaliśmy go i po kąpieli dałam cyca, bo nie jadł dawno. Zasnął przy jedzeniu jak trupek...mogłabym z nim teraz robić wszystko i by się nie obudził. Biedaczek taki wymęczony od 14 nie spał...nie mam pojęcia czemu nie chciał spać
|
#1398 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.youtube.com/watch?v=xV8sq...feature=g-vrec jaka słodka i taka malutka,a już nosi okulary
|
|
|
|
#1399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moje dziecie spi ciekawe jak dlugo bo ma zwyczaj sie rozbudzac niestety i zasypiac ok 23 :/
|
|
|
|
|
#1400 |
|
Zadomowienie
|
A mojej Hance znów się coś poprzestawiało... nie chce zasypiać na noc przy piersi
, ale za to odłożona do łóżeczka i zostawiona w spokoju zasypia po 2minutach |
|
|
|
#1401 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dla Hani! chyba stwierdziła że już jest za dużą dziewczynką żeby zasypiać przy cycusiu
|
|
#1402 | ||||
|
Gang Iren
|
Ale mi szybko dni leca.Wy tez tak macie?I ciagle czasu na wszystko co chce zrobic za malo.A poza tym to chyba kiedys bylam lepiej zorganizowana.
W zeszlym tygodniu tak fajnie nam sie kapalo z Erykiem,ze chcialam dzis tez z nim wejsc do wanny.No i weszlismy,ale na minute.Jak juz wszedl do lazienki to mial podkowke,a we wannie lezac na mnie tak strasznie sie rozplakal,normalnie wyl,wiec trzeba bylo wyjsc z wanny.Kurcze,mam nadzieje,ze nie bedzie problemu z przenoszeniem go do duzej wanny ![]() Cytat:
Co do podobienstwa Szymonka z Erykiem to tez o tym pomyslalam Tak Eryk jest poddobny do Radka.My mamy z aventu smoczki.Ale uzywamy sporadycznie,w dzien wcale nie uzywamy,jedynie czasem na wieczor i w nocy,ale na zasadzie,ze possie dwie minuty,uspokoi sie i wypluwa. Cytat:
Cytat:
![]() A co do tematu,ja tez juz mysle o kolejnym i oststnim malenstwie,ale do wiosny sie wstrzymam ![]() Cytat:
za nowa umiejetnosc.Eryk z brzucha na plecy ostatnio sie przekrecil.I zaczal sie unosic lekko do siadania. Wszystkiego najlepszego!Spelnienia marzen Ja juz w tym roku bede miec 3 z przodu
|
|
#1403 |
|
Zadomowienie
|
Karo, właśnie miałam Ci odpisać, że u nas była przedwczoraj taka historia ze spaniem dzień... miała jedną drzemkę przed południem, a potem za nic nie chciała zasnąć.. no i stwierdziłam, że przed 18 Ją wykąpiemy. Ja Ją na przewijak do rozbierania przed kąpielą a Ona w ciągu dwóch sekund zasnęła i nie dała się obudzić... więc przełożyłam do łóżeczka i spała tak do 23 - jak się kładłam spać, to się zorientowałam, że moje dziecko buszuje po łóżeczku w ciemności więc Ją nakarmiłam i odpłynęła słodko wtulona we mnie i tak już przespała całą noc (z przerwą na karmienie o 4 tradycyjnie)
A tak w ogóle, to moje dziecko przez kilka poprzednich nocy spało z nami i stwierdzam, że po takiej nocce z rodzicami w łóżku Hanka dłużej zajmuje się sama sobą w dzień i ogólnie ma dobry humorek. Zastrzegałam się zaraz po porodzie, że nie chcę, żeby Hania spała z nami w łóżku, ale teraz widzę, że Ona sama sobie reguluje i daje znać kiedy potrzebuje więcej bliskości i ciepła u nas w łóżku a kiedy może spać w łóżeczku. I powiem Wam szczerze, że skończyły się cyrki i wycia przy zasypianiu o ile wsłuchiwałam się w Jej potrzeby. I rzeczywiście potrafi zasnąć zarówno w łóżeczku jak i foteliku samochodowym, na rękach i w wózku, w nosidle i przy piersi... i to mi pasuje, bo czasem i Marcin może Ją uśpić kiedy ja np byłam na uczelni - choć zdecydowanie usypianie z tatą trwa dużo dłużej... A właśnie, bo pisałyście o trwaniu drzemek w dzień. Hania potrafiła już nie spać w dzien wcale, ale teraz z reguły (no chyba, że ma dzień dzika i nie chce spać) ma dwie drzemki: pierwssza w okolicach 10.30-11 i ta trwa tak w okolicach 1h-1h30min, a druga w okolicach 14.30-15 i trwa do 17. A ja postanowiłam, że jedna drzemka Hani, to czas tylko dla mnie i albo czytam albo śpię choć pół godzinki z Hanią i to mi daje kopa na resztę dnia |
|
|
|
#1404 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytałam dziś pediatrę o to nocne spanie, że często się "budzi" i chce jeść, to powiedziała mi, że to niemożliwe że to na pewno lęk separacyjny. Tylko sęk w tym, że ona nie wybudza się całkowicie i póki nie dostanie jeść to jest krzyk i płacz taki, że mogłaby wybudzić pół bloku. I zjada jednak sporo z piersi (wszystko co jest i jeszcze trochę). Poradziła, aby najlepiej tata do niej wstał i ululał. Ale jak ululać dziecko, które w zasadzie śpi No nic... muszę uzbroić się w cierpliwość z tym spaniemCytat:
To naprawdę wiele ułatwia niż niejadek, który nie otworzy ust. O BLW nawet nie wspominam, myślę jednak, że każde małe dziecko prędzej czy później zaczyna interesować się żywnością. Najwazniejsze, to umożliwić mu namacalnie wszystko poznać (w granicach rozsądku rzecz jasna), aby miało pojęcie, że pomidor to pomidor, jest miękki a jabłko twarde (siostrzeniec wszystkie okrągłe owoce nazywał "buśko" [jabłuszko] i dotykał z obrzydzeniem dwoma palcami po czym z impetem rzucał na podłogę). Chichotać, śmiać, piszczeć Naprawdę przyjemne dla uszu dźwięki dziś rechotała z mojego półkrzyku na psa. Więc nakrzyczałam na psa do bólu a Ewelinka śmiała sie do rozpuku. Wszyscy mieliśmy frajdę i ubaw po pachy Kocham tego mojego małego świergolka Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- Cytat:
Nie mam pomysłu, lekarka powiedziała, aby na razie się nie przejmować, bo stan skóry jest świetny. Więc wrzucam na luz.
|
|
#1405 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
juz pisałam kiedys że między mną a starszym bratem jest 10m8d różnicy znowu młodszym 2 lata. I lepiej dogaduję się z starszym no fakt każdy jest inny niektórzy dogadują się gdy jest mała różnica niektórzy gdy duża. Ale chcę aby Oskar miał się z kim bawić ![]() Dzięki Aga za podziw ![]() A jak Ty się czujesz?? Cytat:
![]() Cytat:
![]() dla Filipka Cytat:
U Nas też zmiana z dnia na dzień pamiętam że Oskara nie dało się odłożyć do łóżeczka , postanowiłam któregos dnia uczyć zasypiania samemu odłożyłam i zasnął sam Fakt z lekkim marudzeniem ale dał radę i od tej pory z każdym dniem jest lepiej ![]() gkatarzynka pisałaś o nianiach, babciach i niezaradności dzieci. Wypowiem się jakie jest moje zdanie : uważam że to wszystko zależy od ludzi bo jak niania, babcia czy rodzic maja dużo cierpliwości i wytrwałości to będą dziecko uczyć siusiać do nocnika, uczyć samodzielnego jedzenia i innych rzeczy ale jeśli osoba zajmująca się dzieckiem jest wygodna , chce na szybko aby dziecko zjadło lub nie biegać do nocnika i czekać az dziecko zrobi co ma zrobić to będzie sama je karmiła czy da pampersa bo wtedy nie trzeba poświęcać uwagi. Dziecko się np. nakarmi w 5 min da na mate lub przy zabawkach i można poczytać lub pooglądać TV. Oczywiście sa ludzie którzy nie mają czasu bo w domu też coś trzeba zrobić itp. No ale uważam że trzeba znaleźć ten czas aby dziecko nauczyć czegoś ![]() teraz nie pamiętam ale chyba Konia pisała że zostawiając dziecko z babcią (mamą) wiemy czego mozna się spodziewać. I tak sobie pomyślałam co do mamy tak ale co do teściowej to zbytnio nie wiem :P szczegolnie w moim przypadku. Co nie co wiem , ale Oskar nie zostawał jeszcze sam z nikim na dłużej niż 20 min. No chyba że z tatą. Mój syn zasnął o 19.40 troche marudząc i płacząc ale dał radę. Ja oczywiście poprztykałam się z TŻ ;/ czyli dzień jak co dzień prawie. |
||||
|
|
|
#1406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba, nie pamiętam jakie) i pewnie wszystkie dolegliwości wtedy lżej znosić
|
|
|
|
|
#1407 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może jest tak jak mówisz. Jakby chciała butelkę, to mogłabym to sprawdzić. A tak cierpliwie wstaję, mam nadzieję, że nie zajadę się po powrocie do pracy.Ładnie śpi od godziny
|
|
#1408 |
|
Zakorzenienie
|
Ale się najadłam pizza była moja
|
|
|
|
#1409 |
|
Zakorzenienie
|
Idę do łóżka trzeba w końcu sie wyspać chociaż i tam pospałam dziś z Oskarem od 15 do 16.40 :P No ale akumulatorki trzeba naładować
![]() Dobranoc dziewczyny
|
|
|
|
#1410 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:56.

I spełnienia wszystkim marzeń!!

tak ją na szkoleniach uczą...a ja na diecie już trzeci miesiąc. Teraz dopiero powoli schodzą zmiany na skórze. Wcześniej raz było lepiej raz gorzej mimo że nie zjadłam nic takiego.
. Najgorsza babcia ale zawsze babcia. Mojego chrześniaka babcia uczy siusiać na nocnik i stara sie i staje na głowie żeby czegoś go nauczyc a rodzice co robią?? Po przyjeździe do domu zakładają pieluchę bo wygodnie, karmią bo się nie obrudzi itd więc czego babcia nie nauczy to rodzice to niszczą. Ale się rozpisałam 

, bo dzis mamy pół roczku