|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4621 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. XII
Cytat:
|
|
|
|
|
#4622 |
|
Zakorzenienie
|
Produkty dozwolone w ciągu pierwszych 3 miesięcy karmienia:
- pieczywo jasne, graham, pełnoziarniste pieczywo razowe ( nie więcej jak 4 kromki dziennie), pieczywo chrupkie, sucharki - wszystkie rodzaje kasz, ryż, makaron - mąka pszenna, razowa, kukurydziana, gryczana - mleko 2% tłuszczu do 2 szklanek dziennie ( jeśli matka lub ojciec są alergikami wskazane jest wyeliminowanie z diety matki karmiącej mleka i zastąpienie go przetworami mlecznymi gł. poleca się jogurty naturalne, jabłkowe, morelowe, brzoskwiniowe, gruszkowe, a także kefiry, twarożki, sery białe, żółte, topione); -przetwory mleczne: jogurty do 2% tłuszczu gł. naturalne, jabłkowe, morelowe, brzoskwiniowe, gruszkowe i śliwkowe w ograniczonych ilościach ze względu na możliwość wystąpienia wzdęć i kolek u dziecka, kefiry, maślanki, półtuste sery białe, sery żółte i topione - chuda śmietana - jajka sadzone, na miękko, jajecznica na parze ( co to jest ) lub niewielkiej ilości masła ( białko jaja należy do produktów, które mogą uczulać dziecko, dlatego mama karmiąca , która sama skłonność do alergii nie powinna jeść więcej niż 2 jajka w tygodniu- chude mięsa i wędliny, parówki odtłuszczone, chude kiełbasy drobione ( w rodzinach alergicznych wskazane jest spożywanie wędlin własnej roboty) - ryby także należą do produktów uczulających niemowlęta, mamy ze skłonnością do alergii muszą wyeliminować je z diety, pozostałe mamy mogą jeść wszystkie rodzaje ryb jednak nie więcej niż 2 razy w tygodniu - masło, miękkie margaryny, oleje ( rzepakowy, bezerukowy, słonecznikowy, sojowy), oliwa z oliwek - warzywa takie jak: marchew, kapusta pekińska ( w małych ilościach), cykoria, buraki, cukinia, dynia, koper, kukurydza w kolbach, marchew, ogórek, szparagi, szpinak, ziemniaki, pietruszka i seler mogą również być przyczyną alergii u niemowląt pomidor bez skóry w ograniczonych ilościach ( najlepiej wprowadzić do diety jak dziecko ma już miesiąc), kiełki słonecznika, w pierwszym miesiącu karmienia piersią poleca się wyżej wymienione warzywa w formie gotowanej, natomiast od drugiego miesiąca życia dziecka można stopniowo wprowadzać warzywa surowe zaczynając od małych ilości( gł. marchew, ogórek, kapusta pekińska , cykoria); - owoce: w pierwszym miesiącu karmienia piersią można jeść jabłka i banany 2 szt. dziennie; pozostałe owoce wyszczególnione poniżej wprowadzać od drugiego miesiąca karmienia piersią: melon, morele, brzoskwinie, awokado, arbuz, cytryna - sok, czarne jagody, gruszki, śliwki - słodycze w ograniczonych ilościach, większa ilość spożywanych słodyczy może być przyczyną kolek u niemowląt dozwolone słodycze: biszkopty, ciasta biszkoptowe z galaretką i ww. owocami, ciasta drożdżowe, dżemy niskocukrowe, miód, galaretki - soki z jabłek, dyni, marchwi, bananów CDN Za chwilę o produktach przeciwwskazanych |
|
|
|
#4623 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
dzikuje za komplement A ja marze o takim wystajacym pepuszku ciazowym - bardzo mi sie takie guziczki podobaja. Ja swoj pepek mialam strasznie gleboki, dlatego mi jeszcze nie wyszedl, a tylko sie splycil,ale jeszcze dwa miesiace,to moze wyskoczy ![]() Tesciowa powiedziala,ze masz bardzo zgrabny brzuszek karolamankowa dziekuje za odpowiedz i szukam dzielnie tych zdjec ja sie wlasnie wkurzylam, bo jak Sola napisala o odzywianiu,to mi sie przypomnialo,ze dziewczyny mowily,ze na poczcie juz mamy mail z prezentacja od dietetyczki i teraz sprawdzilam i nie mam poprosze we wtorek dziewczyny z sr o przeslanie mi prezentacji, to sie z Wami podziele
Edytowane przez peperonik Czas edycji: 2012-09-27 o 23:19 |
||
|
|
|
#4624 |
|
Zakorzenienie
|
Produkty przeciwwskazane w ciągu pierwszych 3 miesięcy karmienia piersią.
- duże ilości pieczywa razowego, pieczywo z dodatkiem karmelu - mleko 3,2 % tłuszczu - mleko powyżej 2 szklanek dziennie -jogurty truskawkowe, poziomkowe, malinowe, kiwi, pomarańczowe, sery pleśniowe, duża ilość serów topionych - tłusta śmietana ( powyżej 18% tłuszczu) -jajecznica na boczku lub słoninie - tłuste mięsa i wędliny, kiełbasy, kabanosy - surowe mięso ( tatar) - wszystkie ryby wędzone - słonina, smalec - warzywa strączkowe ( groch, fasola, bób, soja, soczewica) -warzywa wzdymające ( kalafior, kalarepa, brokuły, brukselka, kapusta biała i czerwona, kapusta kiszona, cebula, papryka, rzepa) - rzodkiewka, szczypiorek, warzywa o intensywnym zapachu ( czosnek, cebula) - truskawki, agrest, ananas, czereśnie, grejpfrut, kiwi, maliny, mandarynki, mango, nektarynka, pomarańcza, porzeczki, poziomki, truskawki, winogrona, wiśnie - słodycze zawierające duże ilości tłuszczu ( torty z tłustymi masami, czekolada, przetwory wysoko słodzone) - soki z owoców cytrusowych, pestkowych ( winogronowy, jeżynowy, malinowy z czarnej porzeczki) |
|
|
|
#4625 |
|
Zadomowienie
|
Aaaa nadrobiłam ale nie mam siły pisać
w ogóle od kiedy jestem w ciąży 23 to dla mnie środek nocy..czuję się jak stary suchar, kiedyś o tej porze wracałam do domu a teraz......... dobranoc |
|
|
|
#4626 |
|
Rozeznanie
|
Mamusia poszukiwana jest i ciagle podczytuje forum (jak juz mowila kilka razy)
jestem, jestem dziewczynki!Anjouka (Dominika, 27 lat) Córeczka tp. 18-21.11.2012 |
|
|
|
#4627 |
|
Zakorzenienie
|
Kładę się spać, bo już oczy mi się kleją. Dobranoc
|
|
|
|
#4628 |
|
Zakorzenienie
|
Sola - fajnie by bylo jakby to znalazlo sie na pierwszej stronie .. W sumie juz niedlugo bedziemy sie rozpakowywac to by sie nam bardzo przydalo
Kamilka - duzo ciekawych rzeczy sie dzieki Tobie dowiedzialam . fajnie tak ze te ktore nie chodze do sr tez moga sie czegos przydatnego dowiedziec .. ja ze swojej strony bardzo za to dziekuje Siostra pojechala .. TŻet juz mi powoli usypia .. jest bloooogo
Na pamiątkę ... ''Pod moim sercem, inne serce bije... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane..'' 12 _ 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 _ Adasiowe szczęście ! Edytowane przez DeKajka Czas edycji: 2012-09-27 o 23:27 |
|
|
|
#4629 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() dobranoc Sola1 wielkie dzięki Kochana!!! muszę sobie to wydrukować u rodziców |
|
|
|
|
#4630 |
|
Zakorzenienie
|
Obejrzałam sobie film o narodzinach dzieci, popłakałam sobie troszkę i idę spać
![]() Dobranoc
|
|
|
|
#4631 |
|
Zadomowienie
|
To ja tez wam cos jeszcze z dzisiejszego sr napisze:
Dzis bylo o noworodku od chwili pojawienia sie na swiecie, o przyjeciu go do szpitala, zakladaniu dokumentow. Dowiedzialam sie,ze na wszystko musimy wyrazic zgode,a np na badania czy szczepienia to nawet pisemna. Dzieci sa szczepione w pierwszej dobie przeciw gruzlicy i zoltaczce. Po dwoch dobach pobieraja krew w kierunku fenyloketonurii. Po urodzeniu dziecko dostaje po pierwszym posilku witamine K. Potem same mamy podawac od 8 doby witamine K i D. Jeszcze u nas robia badania sluchu sprzetem od Owsiaka. Jesli dziecko ma zoltaczke, to lezy sie troszke dluzej,zeby pod lampami je potrzymac. W przypadku malej zoltaczki lampy sa dawane do wozeczka w ktorym lezy i normalnie z mama na sali przebywa. Mama lampy wylacza jak chce dziecko karmic. Dziecko rodzi sie czesto z lekko zdeformowana glowka i mamy sie tego nie przestraszyc, bo to sie szybko cofa. Po prostu przy przeciskaniu przez kanal rodny czaszka,ktora jest jeszcze dosc elastyczna dzieki ciemiaczkom tak jakby nakladaja sie kosci,zeby sie zmiescic. Wiec nie przejmujcie sie jakas stozkowata glowa czy innymi krzywiznami.U dzieci z cc tego nie ma. W ogole głowka jest najwieksza, obwod klatki jest troszke mniejszy. Jak mi sie cos jeszcze przypomni to dam znac. Mam nadzieje,ze cos sie z tej wiedzy Wam przyda. Sola bardzo wazne zestawienie, ze Ci sie chcialo to przepisac, tez mysle,ze na pierwsza strone by sie przydalo Marti cudowne te dwa zdjecia co rano wstawilas
|
|
#4632 |
|
Zadomowienie
|
zaciekawiłam mnie Twoja wypowiedz. Zupełnie się z tym zgadzam. Za uwarzyłam to po sobie Jak nie mam humoru to moje maleństwo jest bardzo spokojne, Daje tylko znaki że nic mu nie jest a jak mam dobry nastrój to buszuje w swoim domku.
Witam dwie nowe kobietki. Ja wczoraj z tego wszystkiego nie miałam na nic ochoty nawet kolacji nie zjadłam. Po 19 poszłam się wykąpać i potem do łóżka było mi nawet obojętne co M robi. Chciałam się tylko wyłączyć już. Wiem zapewne powiecie że zbyt mocno biorę sobie to do serca, ale ja już taka jestem. Dziś na czczo mierzyłam cukier i był 98 z czego się ciesze. będę po każdym posiłku mierzyć żeby wiedzieć co powoduje skok cukru ... teść dał mi kilka książeczek do poczytania to sobie poczytam i w między czasie doczytam sobie was wczorajszych ... jak nie zapomnę to wrzucę też zdjęcie brzuszka bo mam takie fajne( by najmniej mi się podoba ) ---------- Dopisano o 07:49 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ---------- wiecie zauważyłam wczoraj że mi zostało 94 dni do porodu , dziś już 93 dni
Jest córa od 31 grudnia od godzinki 8.10. Gabrysia szczęście nasze Mimo złości i bólu łez i strachu na świat przyszła ONA zakrywając swym obliczem wszystko co straszne było.... razem od 17.11.2008 zaręczeni od sylwestra 2011 małżeństwo od 12 maja 2012 http://suwaczki.maluchy.pl/li-65470.png |
|
|
|
#4633 | ||
|
Zadomowienie
|
No hejka
Śpicie?Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Dziewczyny, dzięki za masę przydatnych informacji!
Edytowane przez magdaef Czas edycji: 2012-09-28 o 07:55 |
||
|
|
|
#4634 |
|
Zadomowienie
|
Witam!
Postaram się nadrobić wczorajsze popołudnie i wieczór, jak już wrócę od mamy. Pochwalę się moja nocną wygraną licytacją - nie mogę się doczekać tych ciuszków! http://allegro.pl/zestaw-ubranek-dla...663630820.html A potem tylko dwa dni i zobaczę naszego okruszka! Jakis dobry dzień się zapowiada. Buziaki |
|
|
|
#4635 |
|
Zadomowienie
|
Nie śpimy już o nie
![]() Dzień Doberek Jak Wam się spalo? Córcia gdzie ten brzuch, dawaj zdjecie
|
#4636 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny mam dylemat ..
wczoraj dowiedziałam się że siostra mojej kumpeli nie żyje zmarła w szpitalu (albo na skutek pobicia albo przepicia, tego nie wiem ), ta moja kumpela jest za granicą wraz z młodszą siostrą zostały adoptowanie i nie mają kontaktu z rodziną. Do polski Monika nie może przyjechać bo nie chce zostawiać Kingi. . Mój dylemat polega na tym czy powiedzieć dla Moniki że jej starsza nie żyje. Byłyśmy z Moniką przyjaciółkami potem się pokłóciłyśmy ale kontakt odnowiłyśmy... pomóżcie
Jest córa od 31 grudnia od godzinki 8.10. Gabrysia szczęście nasze Mimo złości i bólu łez i strachu na świat przyszła ONA zakrywając swym obliczem wszystko co straszne było.... razem od 17.11.2008 zaręczeni od sylwestra 2011 małżeństwo od 12 maja 2012 http://suwaczki.maluchy.pl/li-65470.png |
|
|
|
#4637 |
|
Zadomowienie
|
Hej hej
Godzinę nadrabiałam ale się udało przy okazji wciągnęłam śniadanko i kawkę Sola1, kaaamila1 dzięki za przydatne info dziewczynki, ten jadłospis karmiących faktycznie mógłby się znaleźć w pierwszym poście - też jestem za marti86 uff dobrze, że gin Cię uspokoił i dobrze, że wszystko ok Neipys śliczne ubranka A ja wizytę mam jutro Dziś o 11 przychodzi szwagierka na kawkę, więc długo z Wami nie posiedzę, muszę jeszcze poogarniać choć z grubsza ![]() Miłego dnia wszystkim życzę |
|
|
|
#4638 |
|
Zadomowienie
|
mój brzusio
|
|
|
#4639 |
|
Zadomowienie
|
Neipys, Boskie A tej czapki nie możesz dokupić? Ona tak ładnie pasuje do wszystkich tych zestawow Może wyślij maila z pytaniem do sprzedającego?
|
#4640 |
|
Zakorzenienie
|
Morning dziewczynki
![]() Ja nie wiem czy uda mi się was nadrobić.. no, ale cieszę się, że jeszcze jest stary wątek Sny dziwne mi się śniły.. ale w ogóle zauważyłam pewną rzecz, dosyć często jak jestem w ciąży śni mi się morze - różnie i w różnych konfiguracjach.. A tak w ogóle dopada mnie dół - że jestem brzydka, gruba.. no dosłownie prawie się nie popłakałam jak się w lustrze przeglądam.. wczoraj już diety oglądałam - żeby po porodzie zacząć.. kiedyś wykupiłam sobie dietę na Vitalli, ale był problem z produktami, bo często w przepisie były rzeczy, których nie mogłam dostać tu w polskim sklepie (typu warzywa na patelnie hortexu). Zastanawiam się teraz nad Weight Watchers albo czymś podobnym.. Eh...
|
#4641 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4642 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4643 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A jak urodzisz na pewno będziesz sexi mamuśkąWitam Kochane Zboczuchy Dzisiaj mam wizytę ok.13 więc proszę o kciuki!!! Ja nie wiem skąd ten stres przed wizytą Marti wyglądasz rewelacyjnie! Szok! ---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ---------- Cytat:
dużo zależy od tego jak blizna będzie się goić.Po poprzednich porodach sn ćwiczyłam w domu.Miałam dużo samozaparcia,i efekty przyszły szybko.
|
||
|
|
|
#4644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:46 ---------- Poprzedni post napisano o 07:43 ---------- Ja już przed ciążą pilnie potrzebowałam odchudzania.. a teraz to już w ogóle wyglądam jak słonik :/ no więc stąd pomysł na jakąś dietę.. własnie czytam opinie i skuteczność. Moja mama zaczęła Dukana, ale ja jakoś nie jestem przekonana do niej.. pozatym odchudzanie wg książki to nie jest dla mnie dobry program.
|
|
#4645 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Napisałam do Moniki jednak. Powinna wiedzieć moim zdaniem.
|
|
|
|
#4646 |
|
Zakorzenienie
|
Hej kochane
na chwilę dorwałam się do laptopa na którym wizaż normalnie działa. A więc, dziękuję Wam za słowa otuchy, z mamą troszkę lepiej. Miała paraliż lewej strony ciała (w szczególności twarzy) ale się cofnął. Teraz została jeszcze mowa... Trzeba baaardzo jej podpowiadać co chciała powiedzieć, troszkę się jąka i mówi jak pijana, ale dziś jest o niebo lepiej niż wczoraj. Jest szansa że zmiany całkowicie się cofną i po wylewie nie będzie namacalnego śladu... W każdym razie potrzebuje opieki 24 na dobę bo nawet zapomina gazu wyłączyć ![]() ze mną dziś też troszkę lżej. Wczoraj jeszcze dostałam tak bolesnego skurczu że płakałam z bólu, ale później już się nie powtórzył a Kuba fika w brzuszku jak gdyby nigdy nic może nie będzie aż tak źle ![]() no i nasz laptop w naprawie bo mój kochany mąż postanowił walnąć w niego ręką, bo coś nam się matryca psuła i lubił skakać ekran - no to teraz matryca całkowicie do wymiany bo cały ekran pękł ![]() jeśli coś się nie daj Boże pogorszy z mamą albo ze mną to Wam napiszę, postaram się wejść jeszcze później na chwilkę ale nie obiecuję, bo babcia ma przyjechać w odwiedziny... Kocham Was bardzo |
|
|
|
#4647 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4648 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my Ciebie też kochamy
|
|
#4649 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Gdybyś potrzebowała, daj znać na PW - dam Ci namiar na świetnego specjalistę ze Śląska, moją babcię wyprowadził na prostą po trzech wylewach. Trzymaj się Kochana i staraj się odpoczywać mimo wszystko! I siostrze nagadaj,żeby się ogarnęła teraz - niech sobie nie myśli, że zostawi Ci chorą mamę i dziecko pod opieką, co to, to nie!
|
|
#4650 |
|
Zakorzenienie
|
czesc dziewczynki ja poprostu padam
gabryske tak mi rozpiescili przez te dni ze nie daje rady normalnie o zgrozo wole nie myslec co bedzi ejak pojde rodzic do tego niktore halsa teasciowej mnie rozbrajaja i dobijaja jednoczesnie wogole to mam wszytskiego dosc ---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- elus a moze ty dolaczysz do nas na fb bedzie mi latwiej ci opisac cala porodowke i podowiadywac sie o polozbych i ci opisywac bo bede wysylac mame w przyszlym tyg na spytki ![]()
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:39.

) lub niewielkiej ilości masła ( białko jaja należy do produktów, które mogą uczulać dziecko, dlatego mama karmiąca , która sama skłonność do alergii nie powinna jeść więcej niż 2 jajka w tygodniu
A tak go lubiłam. 
poprosze we wtorek dziewczyny z sr o przeslanie mi prezentacji, to sie z Wami podziele

.. ja ze swojej strony bardzo za to dziekuje

ze Ci sie chcialo to przepisac, tez mysle,ze na pierwsza strone by sie przydalo 
ale się udało
Gdybyś potrzebowała, daj znać na PW - dam Ci namiar na świetnego specjalistę ze Śląska, moją babcię wyprowadził na prostą po trzech wylewach.