|
|
#451 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Majowo- Czerwcowe Mamusie 2013
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ja u tego pierwszego mam wizytę 10.10. Ale nie wiem czy go zmienić czy co
|
|
#452 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ---------- Cytat:
Ja też nie mogę doczekać się już Usg ![]() ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#453 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny, włączyła mi się faza na wędzonego łososia
jem od środy
|
|
|
|
#454 | |
|
Zadomowienie
|
nie wolno jeść wędzonych ryb w ciąży.
---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ---------- Cytat:
tylko nie promieniował do ud, miałam tylko mega mocne skurcze jak podczas okresu. W ogóle szybko leci czas w ciąży i zaraz nas będą maluchy kopać
|
|
|
|
|
#455 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#456 |
|
Zadomowienie
|
mi lekarz też nie wymieniał listy zakazanych pokarmów, doczytałam sama. No i jest to wiedza dość powszechna, bo moje koleżanki, które były w ciąży też wielu produktów nie jadły, więc to nie wymysł i przewrażliwienie
![]() W różnych publikacjach wędzone ryby, owoce morza, sery pleśniowe, produkty z niepasteryzowanego mleka (np. oryginalna feta), surowe mięso, długodojrzewające szynki, salami i wiele innych pokarmów są wymieniane jako niedozwolone w ciąży ze względu na toksyczne związki chemiczne (wędzone mięso), wysoką zawartość rtęci (owoce morza, niektóre ryby jak tuńczyk), możliwość zakażenia toksoplazmozą, listerią itp. Ja uważam, że skoro jakieś pokarmy są niewskazane i niejedząc ich zmniejszam ryzyko wad u płodu, poronienia i chorób to to robię. Nie zaszkodzi na czas ciąży wykluczyć te produkty z diety a może pomóc, bo można mieć niefarta i zjeść trefny produkt a wtedy tylko do siebie pretensje. Lepiej dmuchać na zimne
|
|
|
|
#457 |
|
Raczkowanie
|
wiesz, papierosy też są szkodliwe a wiele przyszłych matek pali. tak samo alkohol...
moje koleżanki w ciąży też nie jadły różnych rzeczy ale np też nie farbowały włosów bo farba szkodzi... ![]() jem co mi smakuje, wiadomo, że np surowego mięsa absolutnie (w ciąży czy nie). wszystko w granicach rozsądku... |
|
|
|
#458 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lublana też wybrałam takiego lekarza. Mam do niego zaufanie, zawsze ma w rękawie jakieś żarty i zdarzyło się że jak zaczęłam plamić to mnie przyjął w sobotę po godz 20. A poszłam do niego przede wszystkim dlatego że jest też położnikiem i pracuje w szpitalu. W ogóle widać że z medycyną jest na bieżąco i cały czas się dokształca. pawie oczko Ty to mnie zadziwiasz. Jesteśmy w tym samym tyg a jeszcze nie miałaś robionego usg a ja dzisiaj byłam na 4 no ale 2 razy byłam przez to plamienie. Ja bym chyba nie wytrzymała tyle nie widząc mojej fasolki![]() Swoją drogą ciekawa jestem czy rodzić też będziemy w ten sam dzień Co do bezrobocia to też byłam w szoku z tą umową na zlecenie bo przecież pracodawca nie płaci składek. No ale tak mi powiedzieli. Ja mam tylko nadzieję że mnie jednak nie zwolnią do maja i zaliczy mi się ten jeden normalny rok, bo od czerwca pracuję na cały etat. lublana właśnie się zastanawiałam wczoraj czy wolno jeść wędzone rybki. Więc że surowych nie można, a wędzone dlaczego są szkodliwe? Co do jedzenia, leków i witamin to lekarze też mają różne zdanie więc nie dajmy się zwariować temu wszystkiemu. Byłam dziś na wizycie, czekałam w kolejce półtorej godziny. Jeszcze dziewczyny mówiły że jest strasznie mało ludzi bo często siedzi ich tam z 20 i nawet są na zewnątrz bo nie mieszczą się w środku. W szoku byłam bo ja zawsze trafiałam że wchodziłam od razu albo byłam następna w kolejce. Ze względu na to że już dobrze się czuję i dzidzia ma się dobrze lekarz postanowił że odstawiamy dupka (brałam trzy tygodnie). I ogólnie dzidzia zdrowa i ma 22 mm i dostałam zdjęcia, jak będę mieć jak to się pochwalę.
|
|
|
|
|
#459 | ||
|
Zakorzenienie
|
A mi na chleb z masłem,serem żółtym i keczupem-na ciepło
![]() Ale to już tak mam od tygodnia i nie wiąże tego z ciążą ![]() Fakt,że mogę to jeść na śniadanie i kolacje i tak kilka dni z rzędu póki sera nie wyjem ![]() Cytat:
Więc chociaż ten problem mam z głowy. Jedyne co lubię to wędzoną makrelę, ale to raz na ruski rok ją jem. Cytat:
|
|
|
#460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogóle u nas nospa jest traktowana jak lek na całe zło. Dziecko mi wiotkie od niej nie wyszło
|
|
|
|
|
#461 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#462 |
|
Zakorzenienie
|
Witam a wiec ja takze dolaczam do wątku
)w 1cs mamy fasolinke tp mam na 14 maj , teraz jestem w 7 tyg i 5 dni, objawy mam i to wszystkie .... mdlosci 24/h wymioty wieczorem a rano biegunkaa...bleee mam juz dosc Gratuluje wszystkim zafasolkowanym ::: )
|
#463 | |
|
Zakorzenienie
|
Sorki dziewczynki, że tak mało piszę, ale w pracy nie mogę (nie wiedzą jeszcze, nie chcę by ktoś zwrócił uwagę na tytuł wątku
A cały tydzień po pracy miałam różne sprawy. Wracałam do domu i padałam na twarz. Wczoraj byliśmy z mężem na randce Cytat:
Do listy produktów niewskazanych dodam jeszcze pasztety i parówki (w sumie nie wiem dlaczego, ale czytałam o tym w książce "W oczekiwaniu na dziecko") no i oczywiście jajka tylko na twardo, a jajecznica mocno ścięta. Powiem Wam, że to wszystko to dla mnie za dużo. Wszystkie rzeczy zabronione w ciąży gościły na moim talerzu bardzo często i trudno mi bez nich ;( bardzo lublie sushi, sery pleśniowe, lejące się żółtko jaj, szynki długodojrzewające i owoce morza Warto stosować się do tych wskazówek, ale raz na jakiś czas można też siebie wynagrodzić za taką postawę i zjeść coś co lubimy z tej listy, ale w niewielkich ilościach. A jeszcze jest sposób na wędzone ryby - piekarnik. Taką wędzoną rybkę możemy zapakować w folię i upiec w piekarniku, walory smakowe nieznacznie się zmienią ale będziemy pewne, że rybka będzie bezpieczna dla dziecka. |
|
|
|
|
#464 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Banka słońce hej W takim razie musisz na początku każdego tygodnia aktualizować ten swój podpisik ![]() właśnie kończysz 8 tc, a za "chwile" zaczniesz 9tc ps. a mówiłam Ci,że dołącze do Ciebie na czerwiec?? I tadaaaam ![]() Cytat:
gratuluje randki![]() I zgadzam się z Tobą- zdrowy rozsądek przede wszystkim! Nie można przeginać w żadną stronę
|
|
|
#465 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Twoje dziecko, Twoja sprawa, ja tylko napisałam to co wiem ![]() Cytat:
Cytat:
"Wędzone ryby są szkodliwe w ciąży, ze względu na to, że mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nitrozoaminy, wytrącające się w mięsie podczas obróbki" http://parenting.pl/portal/czego-nie-jesc-w-ciazy Wędzenie nie zabija wszystkich bakterii i można zarazić się toksoplazmozą i listerią. Wędzone ryby są w zasadzie surowe. Cytat:
![]() Ale np. co do fety, nie trzeba kupować oryginalnej z solanki, mlekovita robi taką "polską" fetę z mleka pasteryzowanego, więc czytając etykiety można obejść zakazy ![]() A jeszcze co do ryb wędzonych - jeśli rybka jest składnikiem tarty czy innego dania poddanego obróbce termicznej to można je jeść. ---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ---------- Cytat:
Jak w zupce rybnej będą ze dwa,trzy mule to też zjem, ale garnka nie zamówię Własnie wszystko w granicach rozsądku,ale np. na sushi się nie wybieram mimo, ze bardzo lubię, poczekam aż urodzę i chyba aż skończę karmić
|
|||||
|
|
|
#466 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) a u Ciebie jak tam dlaej bez objawow???
|
|
#467 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hehe jak miło,że na mnie poczekałaś ![]() Wiesz ja jutro dopiero zaczynam 5tc więc chyba na objawy mam czas jeszcze, przynajmniej tak sobie to tłumacze bo inaczej już będę się martwić:/ Brzuch i pachwiny czasami bolą jak na @ i to wszystko. Czasami mnie cofnie, ale to jak głodna jestem. Czekam niecierpliwie 2 tyg na pierwszą wizytę, mam nadzieję,że wszystko będzie dobrze bo te bóle okresowe i brak w zasadzie innych objawów martwią mnie troszke
|
|
|
#468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehehe a wiec pisalam ze ciesz sie blogim stanem bo ja od 3-4 tc mam objawy i to z tyg. na tydz. coraz mocniejsze
|
|
#469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
eheh to chyba Ty się ciesz,że masz te objawy i ,że są silne.To znaczy,że hormony prawidłowo w organiźmie pracują i że wszystko tam wporządku. Tak przynajmniej gdzieś wyczytałam.
|
|
|
#470 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cześć Banka!
Jesteśmy w podobnym momencie Współczuję bliskich spotkań z toaletą. Mnie jeszcze nie dopadły, choć ciągle mam wrażenie, że zaraz tam wyląduję... Oby nam się szybko poprawiło.Cytat:
![]() Choć w sumie teraz też nie narzekam. Bardzo lubie owoce i warzywa, a teraz mam na nie jeszcze większą ochotę. Często mój obiad składa się np. z ugotowanej fasolki i kalafiora do tego sałata polana jogurtem - i jestem szczęśliwa. Dobrze, że jest jesień i mamy taki ogrom świeżych warzyw pod dostatkiem. Cytat:
Czekam z utęsknieniem na koniec I trymestru. Dziś wkraczamy w 9 tydzień Za 3 dni mamy długo oczekiwane USG. Wreszcie. Póki co wszystko przebiega książkowo i mam ogromną nadzieję, że tak będzie dalej ![]() Życzę Wam przyjemnego weekendu dziewczynki. Ja mam zamiar odpocząć porządnie bo tydzień miałam strasznie zalatany. Będę do Was zaglądać. |
||
|
|
|
#471 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za to całkowicie odrzuca mnie od mięsa. Ble. Ale mięsa nigdy za specjalnie nie lubiłam, teraz mi się niechęć zaostrzyła.Cytat:
Ja też dziś rozpoczęłam 9 tc a wizyta za 4 dni, mam nadzieję, że okaże się, że wszystko jest ok Muszę pozapisywać pytania do ginki, bo mam sporo |
||
|
|
|
#472 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też już ledwo żyję...Cytat:
I jak to może wpływać dobrze na zdrowie dziecka, skoro co się zje to się tego organizm pozbywa? No nie ma mowy
|
|
|
#473 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki ![]() Ale i tak pewnie uspokoję się dopiero jak zobaczę bijące serduszko na usg ![]() Was też zaraz po zrobieniu testu tak bolał brzuch i krzyż jak na okres? bo mnie to męczy i cały czas mam wrażenie ,że @ zaraz przyjdzie:/
|
|
|
#474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja akurat wierzę w to, że mdłości są prawidlowym objawem. Są rekacją organizmu na podniesony poziom progesteronu i bHCG bez których ciąża nie byłaby możliwa. Inna sprawa, że wymioty bardzo osłabiają organizm i pozbawiają nas tych cennych wartości, które chcemy dziecku i sobie dostarczyć. Z tego co czytałam to ciąże mnogie sa od razu kategoryzowane jako zagrożone i na pewno są inne niż ciąże "pojedyńcze". Inaczej przebiegają objawy (zazwyczaj są dużo bardziej nasilone), dużo więcej badań się zleca... Mi się od zawsze marzą bliźniaki, ale bałabym się w ciąży bardzo, że coś pójdzie nie tak... |
|
|
|
|
#475 |
|
Zadomowienie
|
hej dziewczyny, regularnie podczytuję, ale brak czasu na pisanie.
jeśli chodzi o jedzenie, to na razie jem wszystko na co mam ochotę i się nie przejmuję. W pierwszej ciąży, jadłam tylko to co mogłam, a zakazanych produktów się trochę obawiałam. Za to zdarzała mi się okazjonalna lampka wina, a teraz w drugiej ciąży postanowiłam stanowczo odstawić alkohol. Myślę, że każda z nas powinna polegać na swojej intuicji i nie dać się też zwariować. Chciałam jeszcze dodać, że ryzyko zarażenia się toksoplazmozą po zjedzeniu mięsa z pewnego źródła, przebadanego jest chyba takie jak zatrucie się metanolem pijąc wódkę (tak jak to ostatnio się słyszało). Podobnie od kotów, raczej znikome ryzyko, jeszcze mniejsze niż od mięsa. mi na szczęście minęły mdłości. Mam jakieś dziwne plamienie, ale jest tego jak na lekarstwo, więc się nie przejmuję. Jeśli chodzi o lekarza, to faktycznie ważne, żeby to był lekarz, który będzie potencjalnie odbierał poród. Ja przy porodzie trafiłam na lekarza, którego nie znałam, ale miałam wielkie szczęście, dzięki niemu męczyłam się tylko ok 5 godzin zanim zdecydował się na cc, a nie bóg wie ile. Teraz oczywiście już do niego tylko chodzę i jest to dla mnie ważne, że obiecał mi, że będę miała wybór czy chce sn czy cc, i nikt mnie nie będzie zmuszał do sn. |
|
|
|
#476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() najchętniej to bym poszła do jakiejś chińskiej knajpki ale u nas nie ma ![]() Kurcze z tym pasztetem może coś być bo jadłam dwa razy (ale taki pieczony) i źle się po nim czułam. Nawet nie widziałam że nie można go jeść, dziwne że akurat mam na niego ochotę a wcześniej nie jadałam. Kurcze parówki też jem, ja słyszałam że nie można jeść tylko surowych. Jak byłam wczoraj u lekarza to na poczekalni nasłuchałam się o porodach. Jedna dziewczyna rodziła 12 godz, jedna prawie dwa dni, a jedna pojechała o 15 do szpitala,o 17 była po porodzie a o 19 już wszystko robiła. Aż ciekawa jestem jak ja będę miała
|
|
|
|
|
#477 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maleństwo to już nie maleństwo . Ma 6 lat i dzięki Bogu jest zdrową i baaardzo radosną i żywiołową dziewczynką. Do tego bardzo grzeczną i wyrozumiałą, patrząc na to co się teraz ze mną dzieje i ile ona na tym traci...Lekarz powiedział mi tylko tyle, że jest to naturalne - że bardzo dużo kobiet nawet nie wie, że ma bliźniaczą ciążę bo poprzedni gin. nie powinien mnie o tym informować tak wcześnie - dopiero po 3 m-cu... Miałam delikatne plamienie wtedy i mąż spanikował, bo mnie do głowy nawet nie przyszło, że może się coś złego dziać...Nie było krwi tylko brązowawe plamki... Zaciągnął mnie na siłę na badanie i dzięki temu mamy Zuzię. Inaczej poronłabym i ją... Teraz mam nadzieję, że nie mam mnogiej ciąży co najwyżej dowiem się z końcem październikaCytat:
Teraz codziennie mam inne zachcianki a w poprzediej ciąży w ogóle ich nie miałam - jadłam wszystko ![]() Ostatnio nawet usmażyłam chleb na patelni - nie robiłam tego od czasu podstawówki Do porodu niech Ci się nie spieszy-nie ma do czego choć niektórzy twioerdzą, że wolą rodzić niż prasować, więc jak kto woli
|
|
|
#478 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Co do porodów to ja słyszałam,że każde kolejne dziecko rodzi się lepiej i szybciej. U mnie się sprawdziło. Pierwszy poród długi i dla mnie trudny plu nacięcie krocza po którym długo dochodziłam do siebie. Drugi poród o wiele krótszy,bolesny owszem ale jak każdy chyba i bez nacięcia co wiele dało bo odrazu po mogłam iść się umyć, normalnie chodzić,siadać i robić koło małego. Ciekawe jak będzie tym razem![]() Słyszałam też,że podobno każde kolejne dziecko jest większe. U mnie również się sprawdziło. Pierwszy syn 3350g, a drugi syn 3750g. Matko,aż się boję jakie to dziecko się w takim razie urodzi ![]() Cytat:
|
|
|
#479 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A smażony chlebek w jajku też już zaliczyłam jeszcze do tego pomidorek mniaaaamCytat:
![]() colour blue moja mama miała z wagą dzieci odwrotnie, pierwsze prawie 4 kg, ostatnie 2,1 kg (czyli ja ). Jutro jadę do Łodzi z TŻtem, dwie godz jazdy- mam nadzieję że szybko minie. Już sobie wyszukałam chińską knajpkę Co do zachcianek to ja jako tako nie mam, tzn mam ale to od zawsze
|
||
|
|
|
#480 |
|
Raczkowanie
|
Moja ginekolog (naprawdę dobra specjalistka, kierowniczka zakładu patologii ciąży w bardzo dobrym szpitalu) powiedziała mi, że należy uważać na surowe mięso (i to nie tylko w kontekście jedzenia, ale też np. w kontekście bardzo dokładnego mycia deski na której leżało), surowe jaja i żeby dokładnie myć warzywa (szczególnie takie kupione od bezpośrednio od rolnika).
Powiedziała, żeby nie obawiać się ryb, nawet shusi z powodu bakterii, ale żeby nie jeść zbyt dużo bo faktycznie zawierają metale ciężkie. Powiedziała, że kilka razy w trakcie ciąży to nawet shusi nie zaszkodzi, tylko żeby "nie traktować go jako codziennej przekąski na lunch". Ja też nie mam mdłości, ewentualnie takie lekkie około godz. 15-16. Nie wymiotuję. Ale się tym nie martwię, nie każdy ma mdłości. Z zachcianek to mam straszną ochotę ma McDonald'sa. Ale na inne fast foody to już nie. Żadnych kebabów, hot- dogów, pizzy (aż mi się nie dobrze robi, bleee...). I też mnie odrzuca od wędlin, bleeee... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:27.

Ja też nie mogę doczekać się już Usg