|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
Cytat:
to zapraszamy na spotkanko :P Dziś Oskar ma dobry humor od godz 12 do 14.30 ciągle się głośno śmiał z byle czego i do byle kogo ![]() Teraz ma drzemkę a ja zmykam zjeść obiad i szykowac się na urodziny. Jeszcze znajoma przyniosła ciuszki z cennikiem i muszę powybierać które chcę a które oddam jej z powrotem dobre rozwiązanie bo nie dostanę zniszczonych lub brudnych ciuszków których doprać nie idzie. |
|
|
|
|
#1502 |
|
Zadomowienie
|
tak myslalam ,zeby to zoltko
rozciapciac z woda i dodac do sloiczkowego jedzonka, jutro sprobuje ![]() Mateuszek dzis ma chyba gorszy dzien, od rana czekalam az zje ,zrobi sie senny wrzuce go w wozek i pojdziemy na spacer, ale gdzie ani jesc ani spac, marudzenie non stop. W koncu zjadł deserek , popil mlekiem, ubralam siebie , jego i oczywiscie sie przejadł i tak zażygał siebie, mnie, podloge w kilku miejscach, ze ręce mi opadły
|
#1503 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() No ja sobie wyobrazam takiego slodkiego kroliczka z tymi uszkami i slodkim noskiem ![]() No i dziekujemy Cytat:
Bo mi sie wydaje ze wielu ludzi zapomina, ze uczulic mozna sie w kazdej chwili, tzn jesli dziecko kilka razy zjadlo truskawke i jest ok to nie znaczy ze za m-c sie nie uczuli, tak samo jest z kazda rzecza, dlatego wlasnie produktow najsilniej alergizujachych nie wprowadzamy do diety tak wczesnie. I dlatego tez w wielu artykulach podaja, ze diecie matki karmiacej nie powinno byc produktow najbardziej uczulajacych. Alergia na bialko mleka krowiego tez pojawia sie po ukonczeniu 1 m-ca zycia a nie przy pierwszym wypiciu przez dziekco mleka. Oczywiscie najbardziej prawdopodbne jest ze reakcja na nowy produkt pojawi sie w przeciagu kilku dni, ale jednak nie zawsze tak jest. Jak ja pracowalam z paznokciami to dopiero po 1,5 roku sie uczulilam, poprzez kontakt z alergenem. Ja tez mam bzika na punkcie zwierzakow, tyle za zawsze mielismy problem bo jak sie duzo przemieszcza z miejsca na miejsce tak jak my to niestety pojawia sie problem ze zwierzakiem ![]() Cytat:
Ja mialam to samo z Adasiem A jesli podejrzewasz zabki to jaka jest reakcja jak podasz panadol albo nurofen? Bo cos mi sie kojarzy , ze podawalas syropki? Jest poprawa czy nie? U nas zel na dziselka nie dzialal, slyszalam ze te kulki (to takie homeopatyczne?) dzialaja na niektore tylko dzieci ![]() A nie podejrzewasz ze moze Julke brzuszek bolec na przyklad? Albo moze to ten refluks? Bo Ona chyba ulewala? Cytat:
Ale juz doczytalam ze masz racje ![]() Ja Adasiwoi dusilam i dodawalam do czegos bo samo to jest takie suche ze staje w gardle ![]() Cytat:
Ja przymierzam sie pomalu zeby dosypywac kaszke manne do obiadkow ![]() Wczoraj sie usmialam bo Viki nasladowala moj kaszel i tak sie z 5 min bawilysmy, ja zakaszlalam , potem Ona i smiech Cudne sa takie chwile!
|
|
#1504 |
|
Zakorzenienie
|
Desiu, jak bolaly ja dzisla to kulki przynosily ulge. Dawalam jej nurofen w syropie, ale poprawy nijakiej nie widzialam. Brzuszek nie boli raczej bo nei prezy sie, ma miekki.... A refluksu nie ma, Julka ulewala bardzo do 5mca a teraz nie ulewa prawie wcale - czasem jej sie zdarzy jak po jedzeniu sie z nia bawie czy sie przewraca z boku na bok itp
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#1505 |
|
Zakorzenienie
|
Witam się wieczorem,bo z rana mnie niet.Właśnie niedawno wróciliśmy ze spacero-zakupów.I zamiast kupić to coś na bańki,kupiłam co??Kalejdoskop ![]() Za chwile będe nadrabiać. |
|
|
|
#1506 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ale dzisiaj cisza
![]() ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- Cytat:
Bo gdyby dziasla bolaly to powinien nurofen pomoc! A moze wtedy to nie byly dziasla i dlatego nurofen nie pomogl, a teraz sa jednak zabki? ![]() W kazdym razie mam nadzieje ze szybko minie! Bylam na mailu i tak sie zdziwilam jakie te nasze dzieciaczki juz duze! Normalnie szok, a wydaje mi sie ze jeszcze tak niedawno z brzuchem chodzilam Emigra -bardzo podoba mi sie Julki spiworek ! Wyglada na mega cieplutki i milusi, podeslij linka plis ![]() A jeszcze teraz doczytalam ze zabki wykluczylas? (nie ma to jak czytac ze zrozumieniem) Bo te kulki pomagaja na dziaselka.
Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-09-29 o 20:12 |
|
|
|
|
#1507 |
|
Zadomowienie
|
Dobry wieczór
![]() U nas nocka rewelacyjna choć Hania spała całą z nami, ale obudziła się o 5 dopiero (na karmienie), a potem pospała do 8.30 Cały dzionek w porządku, choć Hania miała trzy krótkie drzemki (15min, 40min i 30min) ale ta pierwsza to jakoś tak godzinkę po obudzeniu i nawet nie wiem dlaczego zasnęła tak szybko... potem to już chyba z nadmiaru wrażeń, bo wszyscy znajomi mają dzieciaki z tego roku więc mieliśmy mały żłobek. Hania byla zainteresowana wszystkim co się działo wokoło i słuchała uważnie naszych rozmów... Marudna zaczęła być dopiero wieczorem, ale miała prawo być zmęczona... no i chyba ząbki znów się rozszalały (a do tej pory jeszcze żaden nie wyszedł) No i znów zasnęła sama w łóżeczku i to w trakcie obracania się na brzuszek i śpi tak trochę na boczku trochę na brzuszku...Dziewczyny, powiedzcie mi, czy jakbym teraz chciała zmienić sobie i Hani przychodnię, to będę płacić za tą zmianę? Bo w kwietniu Hanię tak zapisałam, a z tego co wiem, to jedna zmiana jest bezpłatna...i nie wiem jak to rozumieć I jeszcze jedno mam pytanie to mam karmiących piersią... czy jak wprowadzacie jedzonko, to mięsko od razu jak skończy 6miesięcy czy najpierw jarzynki zastępujące jedno karmienie... bo ja teraz Hani daję po troszkę jarzynek i ewentualnie owocków (te po 4miesiącu) raz dziennie i Hanka jeszcze zawsze poprawia mleczkiem choć widzę, że chętnie zjadłaby więcej obiadku czy deserku...no i kiedy te obiadki np mają zastępować pierś? Hehe... Karinio, kalejdoskop też fajna zabawka... Karolca, mam nadzieję, że Ewelince szybko się skończą te krosteczki.... Puma, współczuję niefajnej sytuacji... w ogóle jak tak można Gosia, to oby się udało wszystko z przyjazdem na święta Ja się właśnie zastanawiam czy chcę jechać na święta do rodzinki, ale z drugiej strony wiem, że jak my nie przyjedziemy to teściowie się napewno do nas wybiorą |
|
|
|
#1508 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja się powoli uspokajam, siedzę z camambertem i winem rozmąconym colą, gadam na poziomie z wykształciuchem znajomym, a mąż (choć liczyłam,ze zostanie...) poszedł w towarzystwo, które za zabawę uznaje urżnięcie się w trupa, amerykańskie komedie o jedzeniu kupy i bieganie po mieście z wrzaskiem na ustach, po czym przeniesienie imprezy do lokalnej mordowni ze średnią wieku 15 lat. ja już z "bydła" wyrosłam
|
|
|
|
|
#1509 | ||
|
Zakorzenienie
|
u mnie nocka bardzo podobna
Cytat:
Cytat:
Też mam nadzieję, że szybko się skończą, póki co raz jest lepiej, raz gorzej
|
|
#1510 |
|
Zadomowienie
|
U nas to jakis ewenement ale kazdy sie kiedys doczeka przespanej nocki. U Was mysle ze cos jest 'na rzeczy', zeby albo mega-skok. Trzymam kciuki zeby sie szybko skonczyly te nocne maratony
![]() Mamy zlobek zarezerwowany, planu B w sumie brak. Planuje wrocic do pracy na caly etat, ewentualnie na 4 dni w tygodniu ale raczej nie bo zlobek mozna wziac tlyko na full albo na 3 dni. Wracam w polowie lutego. |
|
|
|
#1511 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaz ja miałam taką sytuację że byłam zarejestrowana w jednej przychodni od 7 lat potem złożyłam tam wniosek na położną. No ale krótko przed porodem postanowiłam przepisać się do przychodni bo tam zamierzałam zapisać też Oskara ze względu na dojazd , więc od razu siebie aby w jednym miejscu mieć wszystkich lekarzy. I okazało się że jak w 1 przychodni składałam wniosek na położną to zrobili pomyłkę że niby składałam na lekarza i w tej 2 przychodni nie chcieli mnie zarejestrować, bo niby miesiąc wcześniej zmieniałam lekarza. Musiałam jechać do starej przychodni tam dzwonili do NFZ i dowiedziałam się przy okazji że jak np. składałaś deklarację na zmianę lekarza a miesiąc póżniej chcesz się przepisać do innej przychodni ze względu na to że się przeprowadziłaś to nie musisz płacić nawet jeśli nie minęło pół roku Mam nadzieję że zrozumiałyście o co mi chodzi :P współczuję nocki ![]() my byliśmy na urodzinach brata i Oskar miał tam drzemkę 30min o godz 18 co zwykle nie ma i trochę się rozregulował bo kąpanie ok 20 i dziś musiałam na rękach usypiać bo w łóżezku ryk ;/ Leci mój jeden z ulubionych filmów Step Up 2 ![]() Dziewczyny ponawiam pytanie Jak któraś z Was przechodziła na mm z 1 na 2 to robiłyście to z dnia na dzień ?? czy jak?? |
|
|
|
|
#1512 |
|
Zadomowienie
|
Nikii, ja kojarzę, że dziewczyny pisały, że do mm1 dodawały po troszkę mm2 i tak z każdym dniem więcej aż w końcu podawały samą 2... ale nie dam sobie głowy uciąć
I dzięki za odpowiedź odnośnie przychodni i jedzonka.... A my sobie z mężem ogladamy Ranczo mam ochotę sie odmóżdżyć
|
|
|
|
#1513 | ||
|
Gang Iren
|
Eryk sie popsul.Dzis mial dzien marudy i nie chcial sam sie soba zajmowac wcale.Nie i koniec.
Cytat:
),albo chrupke kukurydziana,oststnio dostal troszke gruszki poduszonej widelcem.Nie wiem kiedy bede zastepowac cycek,w sumie jakos nie myslalm jeszcze o tym.Wiki pierwsze miesko jadla jak miala chyba z 9 miesiecy.Po 6 miesiacu zaczelam jej rozszerzac diete,tak delikatnie,powoli,ze zanim zaczelysmy zastepowac posilki minely dwa miesiace,wiec gdzies od 8 miesiaca miala obiadek zamiast jednego posilku,a od 9 dwa posilki bezmleczne. Cytat:
![]() Ja mam tylko doswiadczenie z przechodzenia z piersi na mm,jak Wiki miala 9 miesiecy.Nic nie mieszalam,zastepowalam najpierw jedno karmienie,potem dwa i tak stopniowo.Ja bym przeszla z dnia na dzien,bo co moze zaszkodzic jak mleko to samo tylko dla starszych dzieci.
|
|
#1514 |
|
Zakorzenienie
|
CHYBA wiem z czego wynikaja te kiepskie nocki. Zęby.
Dziś budziła się co pół godziny z płaczem, takim dość mocnym. Dałam czopek, uspokoiłam, poprzytulałam. Ululałam w łóżeczku szepcząc do uszka, zasnęła. Mam nadzieję, że teraz pośpi W sumie by się zgadzało. Bo w dzień jest zajęta. A to zabawki do gryzienia, a to uwaga odwrócona zabawami z psem i zdobywaniem świata. W nocy cisza, spokój, zmęczona jest a spać sie nie da, bo boli. Ssąc pierś faktycznie znajduje ukojenie, ale na chwilę, więc znowu pobudka i płacz. Obym dobrze myślała i czopek Ewelince pomoże przespać noc. Jutro kupię syropek (ibuprofen) aby móc podać zamiennie w nocy na wypadek ataku bólu (bo paracetamol może już np. nie działać). Z tego co widziałam na dziąsłach, to idą dwójki i trójki na dole oraz 4 lub 6 zębow na górze. Szkoda tylko, że mój mąż nie potrafi zrozumieć, że takie dziecko nie powie o co chodzi, wyzywa wtedy lekarzy, którzy nie potrafia stwierdzić dlaczego dziecko budzi się w nocy... I jest zly na cały świat. Teraz ma tydzień wolnego i mam nadzieję, że się nie pozabijamy
|
#1515 | |
|
Zadomowienie
|
Gosia, a Eryk nie jest w trakcie skoku? Bo nie wierzę, że dziecko się zmienia z dnia na dzień ze spokojnego i radosnego w totalną marudę ot tak....
Dziękuję za odpowiedź... ja się właśnie tak zastanawiam jak to zrobić, zeby było dobrze. Wiem, że Hani się kupki diametralnie poprawiły odkąd podaję warzywka i owoce - nie ma śluzu i nie są zielone (no, chyba, że po bananie, to mają taką zielono-szarą barwę) No i Hanka z wielką radością próbuje nowych smaków i strasznie lubi jeść z łyżeczki. Dziś Jej ewidentnie ziemnaczek ze szpinakiem nie pasował, ale się w sumie nie dziwię, bo ani to nie wyglądało ani nie smakowało - było okropne po prostu....A z drugiej strony wygodnie mi karmić piersią i skoro zostaję z Hanką w domku conajmniej do czerwca a najprawdopodobniej do końca sierpnia, to mogę sobie na to pozwolić... Cytat:
A co do ząbków, to chyba dość logiczne jest... Ja też dziś podałam paracetamol na nockę, bo strasznie gryzła i płakała przy tym wieczorem...no i jak narazie spokój (a śpi od 19.30) |
|
|
|
|
#1516 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ewelinka zasnęła mi dzis już o 20, ale budziła się własnie co 30 minut. Teraz śpi już od 40 i jest spokojnie. Niech śpi moja kochana kruszynka, tak się biedna musiała nacierpieć zanim matka zrozumiała o co chodzi. Poza tym jak podałam jej czopek, połozyłam ją do łóżeczka. Widać było, że jej lepiej, bo i sie usmiechała, bawiła... ja się odwróciłam, za chwilę płacz. Idę a ona próbowała usiąść i obiła się o szczebelki Na szczęście o bólu i płaczu zapomniala jak namierzyła laptopa
|
|
#1517 |
|
Zadomowienie
|
Hehe...
Karolca, trzymam kciuki, żeby nocka była spokojna.... i w sumie, żeby diagnoza była trafiona... bo wtedy wiemy jak pomóc
|
|
|
|
#1518 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
|
|
#1519 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwi mnie trochę, że pediatrzy faktycznie nie wiążą kiepskich nocek z ząbkowaniem i nic nie doradzają. Większość z nich ma już przeciez doświadczenie jak nie na cudzych dzieciach to na swoich.
A z ta wysypką to ja nie mam pojęcia. Jak jest lepiej, zaraz jest gorzej. Nie mam pomysłu co może być przyczyną. Wpadło mi nawet do głowy, że może to jakaś z zakaźnych chorób, ale one mają przecież i inne objawy jak choćby temperatura, kaszel, katar. Czekam do czwartku. Chyba, że to efekt uczony ząbkowania
|
#1520 |
|
Rozeznanie
|
kurcze gdzies mi się straciły cytaty
![]() hm...co ja to komu miałam napisać? aha...Cziqua - ja Cię mogę zgarnąć po drodze tyj Halymby ![]() Nikii - mogłabym zrobić tak, że umówimy się gdzieś tam w Twoich okolicach gdzie Ci pasuje, a ja sobie potem podjadę do siostry ![]() Czytałyście ten opis aukcji ? (dla tych co nienie widzieli na fb) http://allegro.pl/wozek-jedo-bartati...tml#tabsAnchor no i już nie pamiętam co więcej chciałam napisać :/ Dobranoc
|
#1521 |
|
Zakorzenienie
|
Gosiu, skok skokiem ale może faktycznie zaczyna się ząbkowanie? Dziecko skutki wychodzenia zębów może odczuwać na dlugo przed ich przebiciem. Eryk też ostatnio kiepsko sypia, prawda?
|
#1522 |
|
Zadomowienie
|
No, ja właśnie gdzieś czytałam, że przy ząbkowaniu może być jakaś wysypka... więc może i u Was tak jest...
|
|
|
|
#1523 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie zapytalam google co o tym pomyśle sądzą i zgadzają się ze mną, może wystąpić wysypka. Ale nie piszą o konkretach.
|
#1524 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Wlasnie dowiedzialam sie,ze moja dobra kolezanka mieszkajaca w USA urodzila synka Nikosia,ale sie ciesze
|
|
#1525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gratulacje dla koleżanki
|
|
#1526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.plus.de/Fillikid-Fusssack.../p-1271034000/ tylko my mamy inny kolorek - na zdjeciu widac ![]() zebow nie wykluczylam... wydawalo mi sie ze cos tam sie z zebami dzieje, ale nie jstem pewna, a lekarz wcale nie rozwial watpliwosci... wieczorem znowu podalam jej arsenal na dziasla - nurofen w syropie, kuleczki i posmarowalam jeszcze dziasla dentinoxem i zasnela w lozeczku w 40 minut, mniej marudzila, no i spala lepiej, bo byla jedna pobudka w nocy na jedzenie, moze ze dwie wymagajace smoczka i o 5.40 pobudka na dobre. Nadalwczesnie ale to juz nie to co 3 czy 4 nad ranem. Czuje sie wyspana i podziekowalam juz mojemu skrzatowi za te nocke ![]() wiec moze jednak zeby... nie wiem, okaze sie jak juz wreszcie wyjda ![]() Tak. Choc ponoc powinno sie najpierw stopniowo dodawac nowego mleka do 'starego'' zeby sprawdzic dziecka reakcje. Jednak ja nie wiedzialam o tym wczesniej i np jak zmienialam mleko malej na poczatku zeby znalezc te odpowiedni to robilam to jednego dnia, po prostu robilam cale mleko nowe. Nic jej nie bylo, wiec stwierdzilam ze teraz tez tak zrobie. Po mleku nastepnym mala nie ulewa, po poczatkowym ulewala strasznie. Podaje jej Humane 2 - z prebiotykiem.
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#1527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam pieszo tam jakieś 20min. na PW napisze ci mój numer tel i jak bedziesz sie wybierała to dasz znac ![]() Dobry nocka lepsza pobudka o 00, 3, 5 gdzie musiałam wziasc do siebie potem o 6.30 na papu i 7.40 na dobre ![]() sory za pisawnie ale Oskar na kolanach uderza w biurko ;P no i widze ze pierwsza jestem ![]() musze isc do jakiegos sklepu po chleb bo brakło ;D a jednak druga ;P Edytowane przez Nikii89 Czas edycji: 2012-09-30 o 08:40 |
|
|
|
|
#1528 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no patatajanie to co innego. udawanie jednorożca w oku miejskiego monitoringu jest zabawne na trzeźwo!ej a może zapytaj mamusie styczeń-luty albo listopad grudzień... |
|
|
|
|
#1529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zapytam ![]() Ale dziś ubrałam moją niunię Body i rajstopki z Hello Kitty ---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- Czopek przyniósł ulgę. Ewelinka ładnie zasnęła w łóżeczku (szeptałam jej do uszka, głaskałam po rączce). Spała od 22.20 do 2, potem o 3, 6, 7 i około 9 na dobre. Tak więc zęby jak nic. I robi luźne kupki.
|
|
#1530 | |
|
Gang Iren
|
Hej!
U nas kolejna noc nieciekawa.Smarowalam dziasla,spal godz po tym,wiec nie wiem ![]() Emigra fajnie,ze nocka lepsza ![]() Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:13.

Ja się właśnie zastanawiam czy chcę jechać na święta do rodzinki, ale z drugiej strony wiem, że jak my nie przyjedziemy to teściowie się napewno do nas wybiorą