Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać - cz. XV - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-30, 14:58   #4921
plywok
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać - cz. XV

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
Nie tylko. To chodzi o sposób przygotowania, a nie o owoc - u mnie robi się wieloowocową (jabłka, śliwki, coś tam jeszcze). Słyszałam też o powidłach z bzu.
wielowocowa to znowu mi się kojarzy z marmoladą. ale może to się robi jeszcze innaczej. nie znam się.
Cytat:
Napisane przez Heroldin Pokaż wiadomość

Tak naprawdę to nazwa "powidła" dotyczy tylko i wyłącznie przetworu ze śliwek. Obecnie określenie to spopularyzowało się i określa się nim również przetwory z innych owoców, bardziej zagęszczone i z mniejszą ilością cukru niż dżemy.
dzięki.

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 15:14   #4922
cheloni
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
jak zmyć klej po naklejce z plastikowego pudełka?
Próbowałam już zmywacz z suszarką, ciepłą wodę z mydłem i ściereczki do mebli. Nic nie pomaga
Olejem kuchenny może być
cheloni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 15:22   #4923
linka_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MilkyShake Pokaż wiadomość
Sprawa wchodzenia z rowerem do tramwaju

Jestem teraz w Krakowie, dość daleko od centrum, chciałam wsiąść z rowerem do tramwaju aby przejechać kilka przystankow które są pod górę

Jeśli nie ma tłoku to bezproblemu mogę się do niego zapakować?
Muszę kasować bilet za rower?

Na stronie krakowskiego mpk nie znalazłam żadnych informacji, może ktoraś z Was się☠orientuje
Jak kiedyś byłam w Krakowie i przyjeżdżałam z dużym bagażem to koleżanka zrobiła mały research na temat przewożenia rzeczy dużych gabarytowo i wyszło na to, że nie trzeba kupować nowego biletu ale nie mozna wsiąść z dużym bagażem, jeżeli w tramwaju/autobusie jest ciasno.
linka_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 15:24   #4924
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Hmm, spytałam, bo u mnie było tak, ja w z piątku na sobotę skręciłam kostkę, w niedzielę pojechałam na ostry dyżur. Zrobiono mi zdjęcie, lekarz powiedział, że nie widzi złamania, ale jednak tak duża opuchlizna i siniaki wskazywałyby jednak na złamanie, więc na tydzień założyli mi połówkę gipsu i jeśli złamanie jest, to po tygodniu takiego chodzenia na pewno będzie je już na zdjęciu widać. W piątek pojechałam do szpitala, przyjęła mnie babka, która ledwo spojrzała na nogę (nie mówiąc już o dotykaniu), która była wciąż bardzo opuchnieta i sina i stwierdziła, że założą mi tylko jakiś tam opatrunek, który będę sobie mogła zdejmować, jak spytałam o prześwietlenie, to było tylko 'nie, po co?', no ale nie ustąpiłam i zrobili zdjęcie. Po spojrzeniu na zdjęcie stwierdziła, że no złamania nie ma, ale jest mocne skręcenie i jednak założą mi z powrotem tamten gips na kolejny tydzień. Po tygodniu pojechałam, był jeszcze inny lekarz, nic się nie poprawiło, więc na 10 dni założyli mi pełny gips. Po tym przyjął mnie kolejny lekarz, zdjął gips, wysłał na prześwietlenie, ja czekając aż mnie znowu poproszą do gabinetu obciągnęłam spodnie i założyłam skarpetkę, bo było zimno. Jak weszłam lekarz kazał mi na tej nodze stanąć, bez zdejmowania skarpetki ani nic (noga wciąż była sina i opuchnięta), spytał czy boli, powiedziałam, że jak stoję to nie, to on do mnie 'czyli wszystko już dobrze, za 2tyg na kontrole'. Spytałam o stabilizator i kule, to powiedział, że 'nie po co, normalnie chodzić'. Ja pomimo to chodziłam tydzień w tym stabilizatorze, no bo w końcu poważny uraz, dopiero co mi gips zdjęli, a on każe mi normalnie chodzić... Nie wiem no, kostka nadal boli, nadal jest jeszcze lekkie opuchnięcie... Generalnie żaden z lekarzy nie wykazał jakiegokolwiek zainteresowania, nikt nie zbadał, nie dotknął. Skierowania na rehabilitację też nie mam.

Przepraszam, że aż tak się rozpisałam, ale po prostu nie wiem co mam myśleć nawet. Czuję się lekko przez tych wszystkich lekarzy olana...
Nie mam pojęcia, co ci powiedziec. Olali cię faktycznie
Ale ja tak miałam z kolanami. Bolały strasznie, a okazało się, że ortopeda, do którego trafiłam z kostką, to ten sam od kolan, tylko pracował w dwóch miejscach
Tylko mnie też bolała stopa, nie mogłam nią na boki kręcić, nie mogłam też jakby stanąć na zewnętrznej stronie stopy, bo mi się ona nie wyginała na boki, jeżeli wiesz, o czym mówię Tylko ustapiło mi to po kilku tygodniach, ale mimo upływu 9 miesięcy dalej boli i puchnie. Jeżeli nie dasz rady kompletnie chodzić, poszłabym jeszcze raz. Może bym skłamała, że źle stanęłam i jest znowu coś nie tak Ale spoko, mnie rtg po zdjęciu gipsu też nie zrobili, chociaż noga była gruba jak balon i fioletowa
Stary 2012-09-30, 15:31   #4925
prokrastynacja
Zadomowienie

Cytat:
jak zmyć klej po naklejce z plastikowego pudełka?
Próbowałam już zmywacz z suszarką, ciepłą wodę z mydłem i ściereczki do mebli. Nic nie pomaga
wacik nasączony czymś tłustym np. olejem

Cytat:
Napisane przez klada Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pomożecie? Na angielskim miałam tekst o historii coli, frytek i dżinsów. I teraz mam opisac jakis produkt z mojego kraju, ale nic mi nie przychodzi do głowy... Co niby jest takiego sławnego w naszym kraju? Muszę napisac, przez kogo zostało to wynalezione, jaka jest tego historia Pomożecie?
kiszona kapusta ?

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Polećcie mi jakiś dobry film, niekoniecznie z nowości.
Preferuję raczej filmy mniej znane, byle nie komedie i fantastykę
najlepiej dramat, psychologiczny itp.
chłopiec w pasiastej piżamie
przeżyć z wilkami
siła spokoju
prokrastynacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 15:35   #4926
taktobywa
Rozeznanie

Mam takie pytanie. Czy prawie każdy , tak gdzieś 15/16/17 letni chłopak przechodzi coś w rodzaju kryzysu ? Mini depresji ? Znam co najmniej 4 chłopaków, którzy sobie jakoś tam żyli, wiadomo - śmichy chichy małolatów, aż nagle bach i załamka, filozofowanie, depresja, analizowanie, zastanawianie nad sensem życia, po czym im przeszło i było już w miarę normalnie. Myślicie, że to taki etap dorastania chłopaka?
taktobywa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 15:37   #4927
Kaataarzynaa1
Zakorzenienie

Czy da się (i jeśli tak to jak) odkręcić podkład Bourjois Flower Perfection? Ma super pompkę, szkoda mi wyrzucać!
Stary 2012-09-30, 15:39   #4928
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cheloni Pokaż wiadomość
Olejem kuchenny może być
Cytat:
Napisane przez prokrastynacja Pokaż wiadomość
wacik nasączony czymś tłustym np. olejem
Pomogło dziękuję
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 16:23   #4929
linka_12
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny, pomożecie? Na angielskim miałam tekst o historii coli, frytek i dżinsów. I teraz mam opisac jakis produkt z mojego kraju, ale nic mi nie przychodzi do głowy... Co niby jest takiego sławnego w naszym kraju? Muszę napisac, przez kogo zostało to wynalezione, jaka jest tego historia Pomożecie?
a możesz napisać o marce kosmetycznej Max Factor? Z tego co pamiętam to założył ją Polak - Maksymilian Faktorowicz - w Internecie jest sporo informacji na ten temat
linka_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 16:23   #4930
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość
wielowocowa to znowu mi się kojarzy z marmoladą. ale może to się robi jeszcze innaczej. nie znam się.

dzięki.
Właśnie robi się inaczej, tak samo jak powidła - smaży albo w piekarniku, bez cukru, więc ani to nie jest marmolada ani konfitura ani dżem. No więc co? I wydaje mi się, że jednak powidła w znaczeniu kulinarnym sa nie tylko ze śliwek, bo często w angielskich czy niemieckich programach kulinarmych słyszę, że robią powidła z czegoś innego. A na nasze jeszcze tłumacz potrafi przetłumaczyć na konfiturę albo marmoladę. A tam nazwa jest "powidl" więc powidła.

prokrastynacja - kapusta kiszona to z Niemiec niestety, nawet anglicy jakoś na nią z niemiecka mówią

Edytowane przez alkaxy
Czas edycji: 2012-09-30 o 16:35
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 16:29   #4931
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Nie mam pojęcia, co ci powiedziec. Olali cię faktycznie
Ale ja tak miałam z kolanami. Bolały strasznie, a okazało się, że ortopeda, do którego trafiłam z kostką, to ten sam od kolan, tylko pracował w dwóch miejscach
Tylko mnie też bolała stopa, nie mogłam nią na boki kręcić, nie mogłam też jakby stanąć na zewnętrznej stronie stopy, bo mi się ona nie wyginała na boki, jeżeli wiesz, o czym mówię Tylko ustapiło mi to po kilku tygodniach, ale mimo upływu 9 miesięcy dalej boli i puchnie. Jeżeli nie dasz rady kompletnie chodzić, poszłabym jeszcze raz. Może bym skłamała, że źle stanęłam i jest znowu coś nie tak Ale spoko, mnie rtg po zdjęciu gipsu też nie zrobili, chociaż noga była gruba jak balon i fioletowa
Kurcze, czułabym się lepiej gdyby chociaż którykolwiek z lekarzy mi tą nogę przynajmniej zbadał, w sensie obejrzał, dotknął, a nie ledwo rzucił okiem... Ech nie wiem, w sumie nie jest tak źle, w końcu mogę chodzić... Zobaczymy jak będzie powiedzmy za 2 tygodnie

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 16:36   #4932
matyldaaaa
Zakorzenienie

Czy któraś z was miała promocyjną paczę delicji? Gdzie tam niby jest ten kod? To w każdej paczce ma być kod ??
Ja już zajadam chyba 5 paczkę, a jeszcze w żadnej kodu nie było.
matyldaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 16:37   #4933
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
ziaja to produkt polski (chociaż nie wiem czy znany za granicą). Może bajki polskie (te z czasów PRLu)- znane w Europie i mozna to nazwać produktem
no i wódka
Stary 2012-09-30, 16:39   #4934
Gofrzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matyldaaaa Pokaż wiadomość
Czy któraś z was miała promocyjną paczę delicji? Gdzie tam niby jest ten kod? To w każdej paczce ma być kod ??
Ja już zajadam chyba 5 paczkę, a jeszcze w żadnej kodu nie było.
w środku nadrukowany na czerwono/różowo
Zatrzasnęłaś je na klucz, wystawiłaś mnie na bruk.
Choć rację masz, że nie znasz mnie,
jak mogłaś tak dać wkręcić się.
Gofrzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 16:42   #4935
matyldaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gofrzyca Pokaż wiadomość
w środku nadrukowany na czerwono/różowo
Ale w którym dokładnie miejscu ??

Ok już znalazłam, a już myślałam, że nawet delicje mnie oszukują.

Edytowane przez matyldaaaa
Czas edycji: 2012-09-30 o 16:44
Stary 2012-09-30, 16:45   #4936
heksita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez enamour Pokaż wiadomość
No może i łatwiej, ale np. simsy ściągnięte na komputer a następnie na telefon nie odpalały, a z kilku stron ściągałam. Natomiast ściągnięte prosto na androida odpaliły. Więc wolę prosto na telefon ściągać, bo on robi sobie jakieś aktualizacje czy coś tam.
Aaa, no tak, aplikacje trzeba zaistalować z sieci; myślałam, że chodzi Ci o filmy czy muzykę.

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
czyli, ze jak zlikwiduje wszystkie 'formatowania' to będę mogła go wreszcie zapisać?
No niekoniecznie, bo ten licznik znaków omija formatowanie.
heksita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 16:45   #4937
Gofrzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matyldaaaa Pokaż wiadomość
Ale w którym dokładnie miejscu ??

Ok już znalazłam, a już myślałam, że nawet delicje mnie oszukują.
ja tez myślałam, ze to nie w każdym, nawet pomięłam opakowanie ale potem rozcięłam delikatnie nożyczkami i taa daaa, oświeciło mię
Stary 2012-09-30, 16:47   #4938
matyldaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
ja tez myślałam, ze to nie w każdym, nawet pomięłam opakowanie ale potem rozcięłam delikatnie nożyczkami i taa daaa, oświeciło mię
To ja właśnie rozłożyłam na czynniki pierwsze moje pierwsze opakowanie promocyjne i przysięgam, że tam nie było żadnego kodu (chyba, że jakąś chwilową zaćmę miałam). Więc stwierdziłam, że to pewnie nie we wszystkich paczkach, aż wpadłam na to, żeby się zapytać na wizażu.
Stary 2012-09-30, 17:02   #4939
ygerna
Zakorzenienie

Dziewczyny, poszukuje wątku o aplikacjach prawniczych 2012. Kiedyś w wakacje rzucił mi się w oczy, a teraz wpisując do wyszukiwarki wyskakują mi przeważnie wątki z forum ślubnego

ygerna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 17:11   #4940
martynusia222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez linka_12 Pokaż wiadomość
a możesz napisać o marce kosmetycznej Max Factor? Z tego co pamiętam to założył ją Polak - Maksymilian Faktorowicz - w Internecie jest sporo informacji na ten temat
Inglot to też polskie kosmetyki znane na świecie.

Albo napisz o pierogach albo bigosie.

Edytowane przez martynusia222
Czas edycji: 2012-09-30 o 17:13
martynusia222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 18:00   #4941
coffee
and cigarettes

[OffTopic]
SamaraMorganx, czytam Twój podpis i nie mogę się przestać śmiać. Serio. A rzadko śmieję się jak idiotka do monitora.
Dzięki za poprawienie humoru.
[/OffTopic]
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 18:02   #4942
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
[OffTopic]
SamaraMorganx, czytam Twój podpis i nie mogę się przestać śmiać. Serio. A rzadko śmieję się jak idiotka do monitora.
Dzięki za poprawienie humoru.
[/OffTopic]
też mnie rozbawił ten podpis, więc go sobie wstawiłam, by sie rozbawić w razie doła
Stary 2012-09-30, 18:14   #4943
Gofrzyca
Zakorzenienie

Od kilku dni pobolewa mnie żołądek chyba Mija to po jakimś czasie ale i wraca. Wczoraj w nocy miałam lekki stres i znów zabolało. Teraz to samo. Jak się pozbyć tego bólu?
Stary 2012-09-30, 19:08   #4944
sylvia_doll
CORELIPS

Cytat:
Od kilku dni pobolewa mnie żołądek chyba Mija to po jakimś czasie ale i wraca. Wczoraj w nocy miałam lekki stres i znów zabolało. Teraz to samo. Jak się pozbyć tego bólu?
Skoro jesteś pewna, że to żołądek - to polecam lekarstwo z orzecha włoskiego (robione na spirycie ). Mi zawsze pomaga, chociaż rzadko miewam takie bóle. Łagodzi te lek. Tylko nie wiem czy gdzieś to dostaniesz w stacjonarnych sklepach, mi ciotka robi to pod Krakowem. Ale możesz zapytać babci albo jakichś starszych osób. Może też na wizażu ktoś będzie wiedział gdzie to dostać.

O, niedługo kolejna część jednego z najbardziej przydatnych wizażowych wątków
sylvia_doll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 19:27   #4945
Unistka
Raczkowanie

Cytat:
A krople żołądkowe próbowałaś?

P.S. To Twoje zdj w avatarze?
Unistka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 19:45   #4946
Gofrzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylvia_doll Pokaż wiadomość
Skoro jesteś pewna, że to żołądek - to polecam lekarstwo z orzecha włoskiego (robione na spirycie ). Mi zawsze pomaga, chociaż rzadko miewam takie bóle. Łagodzi te lek. Tylko nie wiem czy gdzieś to dostaniesz w stacjonarnych sklepach, mi ciotka robi to pod Krakowem. Ale możesz zapytać babci albo jakichś starszych osób. Może też na wizażu ktoś będzie wiedział gdzie to dostać.

O, niedługo kolejna część jednego z najbardziej przydatnych wizażowych wątków
znam to, babcia takie coś robiła zawsze ale niestety zabrakło jej

Cytat:
Napisane przez Unistka Pokaż wiadomość
A krople żołądkowe próbowałaś?

P.S. To Twoje zdj w avatarze?
niestety nie mam żadnych kropli w domu, tylko jakies jedne tabletki któe mi nie pomagają.

Niestety to nie ja w avie, a chciałabym

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ----------

Aaaaa aaa jeszcze!
Jakie kurtki u siebie widujecie?
Zimowe oczywiście. Raczej z tych krótkich.
Stary 2012-09-30, 19:56   #4947
Brangien
Rozeznanie

Potrzebuję rady w kwestii modowo-stylowej: potrzebna mi ciepła kurtka do jeżdżenia rowerem (mam holenderkę). Kupiłam taką jak na obrazku (to futro jest na szczęście odpinane). Kufajka fajna, ciepła, z głębokim kapturem i ściągaczami w rękawach. Powiedzcie mi, co do niej dopasować, żebym nie wyglądała jak fashion victim ani sierota?

Kurtka jest granatowa, myślałam nad brązowymi butami typu workersy. Dobre to? Czy nie bałdzo? I torebka jaka? Chciałabym taką, którą można przewiesić na skos. Ale nie wiem czy to gra.

W ogóle tak byłam zachwycona tą kurtką, a nie wiem do czego ją nosić Normalnie robię raczej przemyślane zakupy, a tu taki klops

Edit. Wiecie czy Diverse przyjmuje zwroty? Na ich stronie są informacje tylko dotyczące zakupu przez internet...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kgfhd.jpg (80,6 KB, 102 załadowań)

Edytowane przez Brangien
Czas edycji: 2012-09-30 o 19:59
Brangien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 19:58   #4948
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez svamp Pokaż wiadomość
dziewczyny, macie doświadczenie z wysyłaniem dużych gabarytowo paczek przez pocztę polską/firmę kurierską?

chciałabym sprzedać wózek inwalidzki, który stoi i się marnuje w domu moich rodziców, ale zastanawiam się jak go ewentualnie spakować i jak wysłać (za ile, jaką opcją)
ja kiedyś rozważałam wysłanie piekarnika [w sensie kuchenki gazowej z piekarnikiem] i ogólnie taniej by mi wyszło walnąć się autem tak i z powrotem ;/

Cytat:
ziaja to produkt polski (chociaż nie wiem czy znany za granicą). Może bajki polskie (te z czasów PRLu)- znane w Europie i mozna to nazwać produktem
no i wódka
w czechach jest ziaja w sklepach ;p
Cytat:
jesteś pewna, że to żołądek? jeśli to kilka dni to idź do lekarza. mnie kilka dni "bolał brzusio" i się okazało, że mam zapalenie nerek a do lekarza poszłam niestety dopiero wtedy jak już nie byłam w stanie wstać z łóżka ;/
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 20:20   #4949
Gofrzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trocka8 Pokaż wiadomość
ja kiedyś rozważałam wysłanie piekarnika [w sensie kuchenki gazowej z piekarnikiem] i ogólnie taniej by mi wyszło walnąć się autem tak i z powrotem ;/

w czechach jest ziaja w sklepach ;p
jesteś pewna, że to żołądek? jeśli to kilka dni to idź do lekarza. mnie kilka dni "bolał brzusio" i się okazało, że mam zapalenie nerek a do lekarza poszłam niestety dopiero wtedy jak już nie byłam w stanie wstać z łóżka ;/
nie jestem pewna ale raczej tak
pójdę jak mi nie minie ale dzisiaj chciałabym jakoś ulżyć sobie.
Stary 2012-09-30, 20:32   #4950
agatkaao0
Wtajemniczenie

Jeżeli M ma takie wymiary , to jakie może mieć XS ?

dł. całkowita-ok.80cm (od ramienia)
szer. w ramionach -ok.39 cm
szer . od pachy do pachy-ok. 51 cm
dł. rękawa mierzona od pachy- ok. 43 cm
dł. rękawa mierzona od ramienia- ok.61,5 cm
szer. w talii/ biodra -ok. 50 cm (na wysokości polowy kieszeni)
szer. dołu- ok . 52 cm

— Czesław Miłosz
agatkaao0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości