|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1591 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
http://finanse.wp.pl/kat,104124,titl...wiadomo sc.html
idę sprawdzić jaką mam serię |
|
|
|
#1592 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a my mamy pierwszego ząbka (7mcy+ 6 dni) i Dominik znów zaczął przesypiać noce
|
|
#1593 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mi się wydaje, że to jak najbardziej zęby Różnie to u dzieci bywa, ja pamiętam jak mój syn ząbkował to tak tydzień przed zębem był płacz z byle powodu, trudności ze snem, ślinotok na potęgę i jak smarowałam, mu dziąsła i masowałam tą szczoteczką na palec to aż rzucał się żeby to gryźć. Jak go nosiłam to też się wtulał i gdy zabolało to szukał miejsca żeby mnie ugryźć np, za brodę hehe ;D Cytat:
![]() Cytat:
Faktycznie synek pędzi z umiejętnościami Moja córcia leniwa, nie chce się jej zbytnio na brzuszek odwracać, choć już potrafi a i lekko tylko tyłeczek próbuje podnosić ale sił nie ma jeszcze i strasznie stęka przy tym a po chwili krzyk i muszę z powrotem dziecko na plecy odwrócić. Zobaczymy może nie będzie chciała raczkować wcale jak jej to nie pasuje
|
|
|
#1594 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a u Was ząbki idą?? Ja juz nie wiem czy u Nas ząbki czy to przez zatkany nosek itp. W sumie to powinna być każda noc kiepska a nie co 2 ;/ a wozisz go na leżąco czy półleżąco?? Cytat:
![]() No to masz już małego ciekawskiego w domu
|
||
|
|
|
#1595 |
|
Zadomowienie
|
dzien dobry
my w sobote przezylismy koszmar.. powoli dochodze do siebie, Mateuszek z dnia na dzien zaczął siedziec i stawac na czworaka i wychylac sie z lozeczka, Tz wsadzil Mateuszka do fotelika i go nie zapiął , bo chciał wpakowac torbe do auta i Mateuszek wychylil sie i upadł na buźke na ziemie z kamykami, ,oboje bylismy obok.., tak strasznie plakal, pojechalismy odrazu do szpitala, bo uderzyl sie kolo noska i w glowke, lekarka stwierdzila, ze nie widzi nic niepokojacego i zeby obserwowac, nie moge sobie darowac ,ze nie dopilnowalam i musial tak cierpiec, jeszcze nigdy tak nie wył dziewczyny czy wasze dzieci maja jeszcze ciemiączko? Mateusz juz nie ma, z tego wszystkiego nie zapytalam czy to normalne.. i jeszcze mam jeden problem, Mateuszek przemieszcza sie po domu i wszystkiego chce dotknąc, ciagnac za firanki, kable i jak widze ze lapie cos nie przeznacoznego dla niego to mu zabieram,odrazu jest dziki krzyk, ja wiem ze on nie rozumie itd, ale ja juz widze sceny i lamenty jakie bedzie robil mi pozniej w domu i miejscach publicznych...
|
#1596 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Gratuluję udanych nocek i współczuję tych nieprzespanych. U nas nocka w porządku. Pochwaliłam się wczoraj, że u nas nie ma żadnych odparzeń, a tu dziś normalnie pupcia czerwona i jakieś czerwone krosteczki wyskoczyły ![]() Dzieweczki, ja znów mam pytanie... bo kilka ostatnich nocek z rzędu podawaliśmy Hani paracetamol, bo strasznie niespokojnie spała i wieczorami wszystko gryzła i płakała... trochę się boję czy to nie za dużo tych leków. Mamy też calgel, ale pomaga tylko na chwilę, no i nie chcę za często Jej tego podawać, choć widzę, że zaraz po nałożeniu jest ulga i Hania się uspokaja... ---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Tynka, teraz jest dziki krzyk, ale jak będzie widział, że jesteś konsekwentna i zawsze zabierasz pewne przedmioty i na pewneokreślone zachowania nie pozwalasz, to się nauczy. Najważniejsza jest konsekwencja, to potem nie będzie ataków histerii w podobnych sytuacjach. Wydaje mi się, że od najmłodszych lat trzeba dziecko uczyć konsekwentnie, że pewnych rzeczy nie wolno dotykać i potem staje się to dla dziecka naturalne. Większe doświadczenie mam wprawdzie z przedszkolakami, ale jak opiekowałam się niemowlakami na studiach, to też tak było, że był wrzask jak coś zabrałam albo odsunęłam, ale dość szybko i Emi i Pawełek załapali, że skoro zawsze to zabieram, to tego nie wolno i potem już np żelazko ich nie interesowało, bo wiedzieli, że to nie dla nich (czy to zimne czy gorące - a w obu domach stały żelazka na wierzchu) A co do wrzasków i krzyków, to dziecko jak zobaczy, że na taki atak nie reagujesz, nauczy się, że nie ma po co tak krzyczeć - oczywiście mówię tu o atakach złości, że coś zabrałaś, a nie o płaczu, bo dziecko coś boli czy chce zasnąć czy ma potrzebę przytulenia. Bo wypłakiwaniu mówię zdecydowane nie! Ale każda matka widzi i rozpoznaje płacz dziecka potrzebującego przytulenia a rozróżni od ataku histerii, bo zabrała coś czym nie wolno się bawić... Ale się rozpisałam
|
|
|
|
#1597 |
|
Zadomowienie
|
gkatarzynka staram sie byc konsekwentna , jak mu zabiore cos o czym marzy to szybko zajmuje go czyms innym, ale czasami nie daje rady i dalej jest wrzask..moze z czasem sie nauczy..
|
#1598 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oskar jeszcze ciemiączko ma. No tak Mateuszek jest już ciekawy i wydaje mi się że nie tylko u Ciebie będzie lament i wyk przy odbieraniu nieodpowiednich rzeczy. W końcu on chce poznac co to a Ty mu nie pozwalasz. Ja juz też zaczynam widzieć że Oskar zaczyna się buntować jak jest nie po jego myśli. Lubi gdy jest się z nim przy oknie a jak już od okna odchodzisz to ryk. I trzeba na szybko zabawić czymś innym. Cytat:
Wiem że chcesz pomóc, ale może najlepiej przedzwonić do położnej czy lekarza i upewnić się czy to nie szkodzi w jakimś stopniu. Bo podawać leki od czasu do czasu to co innego niż dziennie. Ja mam też pytanko do Was. Jak wiecie Oskar ma mieć podcinane wiązadełko wiąże się to z minimum 3 dniowym pobytem w szpitalu i narkozą , bo muszą uspić dziecko. Oczywiście jest ryzyko że dziecko może się nie wybudzić lub być jakiś uszczerbek na zdrowiu. Papiery w szpitalu podpisuje rodzic że bierze za to pełną odpowiedzialność. Z jednej strony chcę zrobić to podcięcie bo nie chcę aby Oskar miał w razie czego wadę wymowy przez to a z drugiej strony trochę się boję. Co byście Wy zrobiły?? a może u którejś z Was osobiście lub w rodzinie u znajomych ktoś musiał dać dziecko pod narkozę?? Jak to wygląda i czy jest duże ryzyko?? aaa... i Oskar wczoraj odkrył że ma siusiaka
Edytowane przez Nikii89 Czas edycji: 2012-10-01 o 11:24 |
||
|
|
|
#1599 |
|
Zakorzenienie
|
tynka jeszcze nie raz (tfu tfu) bedziemy sie bac o swoje dziecko ale nawet nie chce sobie wybrazac sobie co czulas
najwazniejsze ze nic powaznego malemu sie nie stalo
|
|
|
|
#1600 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Nie wiem czemu, byłam przekonana, że wędzidełko to w miejscowym... Ale że aż takie znieczulenie dla zabiegu prawie, że kosmetycznego? Lenka mam mieć rezonans po skończeniu 7 miesiąca i jest to minimum absolutnie koniecznego badania. Jeżeli znieczulenie ma być aż takie, to ja bym jednak chyba zaczekała do 18-22 miesiąca życia... |
||
|
|
|
#1601 |
|
Zakorzenienie
|
gkatarzynka do tego co napisałaś mogę dodać że pamiętam jak mój kuzyn obrywał liście w kwiatku co stał na podłodze i ciotka zawsze lekko klepała go po łapkach aż się nauczył. Pewnego dnia ciotka podlewając kwiatki zauważyła że w tym kwiatku są suche liście zaczęła je obrywać zauważył to Tymek i ciotce dostało się po łapach
|
|
|
|
#1602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciemiączko jeszcze nie zarosło. Są rzeczy, któe może, a rzeczy, których nie może. Płączem dzieci już wymuszaą aby im to dać. Z czasem nauczą się, co to znaczy nie i czego nie wolno.
|
|
#1604 |
|
Zakorzenienie
|
Tynka
Moja Nina miała zawsze powtarzane ,że tego i tego nie może dotykać i koniec, nie wiem czy to od tego, ale nie otwierała nigdy szafek, nie ściągała talerzy ze stołu itd. Tak też robię z Kają, bo chociaż dzisiaj to fajne,że wow otworzyła szufladę , ale za chwilę to już będzie uciążliwe , a przecież wszyscy bili brawo i dziecko nie kuma czaczy ,ze teraz już to jest beeee. Nigdy nie pozwalam się bawić rzeczami typu kabel, sznurek itp. bo są to potencjalne źródła nieszczęścia. Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-10-01 o 11:46 |
|
|
|
#1605 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sumie może i dobrze bo jednak węzidełko jest przy języczku i on mógłby się obrócić i wtedy jeszcze gdzieś tym skalpelem zahaczy itp. Ale musze chyba dokładnie popytać lekarki. Co do tego czekania to ja chciałam zrobić to dopóki Oskar jeszcze nie mówi ... bo potem zacznie przyzwyczai się do takiego formowania języczka a tu nagle ciach i znów inaczej. Może trochę przesadzam ale tak mi się wydaje. ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1606 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przyzwyczajenie drugą naturą człowieka ![]() Ja tam akurat nie jestem za klepaniem po łapkach Ja chcę swojemu dziecku móc powiedzieć kiedyś jak będzie próbowało bić inne dzieci albo mnie (bo to się często zdarza), "ja Cię nigdy nie biłam i też nie chcę, żebyś Ty to robiła". Ale to już na przyszłość i jeszzcze nas nie dotyczy. Choć w sumie jak mnie Hania ostatnio łapie za włosy i ma wtedy dziką satysfakcję w oczach, to też mówię Jej, że tak nie chcę, bo mnie to boli i Ona (o dziwo) wypuszcza moje włosy... |
|
|
|
|
#1607 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na pól leżąco ciekawy świata cholernik mały musze Wam powiedziec że u nas od wczoraj w domu króluje piosenka i filmik z yt http://www.youtube.com/watch?v=FdbTBO4mYwI Filip jak to widzi to sie chichra niemożliwie przy innych nie :dz tym że nie puszczam mu tego non stop oczywiście
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
|
#1608 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba migdałki się też wycina na znieczuleniu miejscowym, więc głowę na bank potrafią unieruchomić, choć pewnie jest to drastyczne ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1609 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikki a z czego pobierany był wycinek u dziecka koleżanki? Bo to ma znaczenie, co innego przeciąć wędzidełko, a co innego wyciąć fragment czegokolwiek, szczególnie jeśli są gdzieś jakieś zmiany. |
|
|
|
|
#1611 | ||
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() U nas nocka też nie za fajna. Chociaż nie mogę powiedzieć że najgorsza, bo spał ciągiem 4,5 h reszta nocy to co godzinę, półtorej... Ostatnio Piotruś ma też większy problem, żeby zasnąć w dzień i chyba to rzeczywiście przez ząbki. Właśnie go zaczełam usypiać w wózku i zaczął marudzić i płakać.Myślałam, że znowu się będziemy usypiać pół odziny... Posmarowałam mu dziąsełka i ani minuta nie minęła i już oczka zamknął i zasnął! także biedactwo musi go to boleć. Dam mu na noc czopek przeciwbólowy to może będzie spokojniej spać. Cytat:
![]() Cytat:
Mam nadzieję że też mi to pójdzie na tv. A jak zgrałaś ten filmik na pendrive'a ??Ja przypinam Piotrusia tylko za pupkę...tzn nie wkładam rączek do pasów, bo inaczej mi się zsuwa ![]() Dziś tż ma wolne. Dopiero jutro na nockę idzie do pracy szkoda, że pogoda do du.py...
|
|
#1612 |
|
Wtajemniczenie
|
czes dziewczynki
![]() Emigra I Gosia super ze juz nocki lepsze I sie wyspalyscie. Natkulec U nas np.wielorazowki bambusowe (jedne z drozszych,I polecane w magazynach dla mam I w necie...sie srednio sprawdzaja I nie jestem zadowolona,ale juz pisalam o tym wiele razy.na pewno nie bede odradzac,bo kazda skora dzidziusia jest Inna.gkatarzynka przeciez jest bardzo zadowolona.ja poprostu nie kupowalabym wielu na poczatek...tylko kilka na probe. U nas wczoraj byly Hani chrzciny I bylo super opisze na dniach...ale jestesmy wszyscy bardzo zadowoleni...wiem ze to brzmi dziwnie ale to byl wesoly chrzest Hania sie smiala,gaworzyla do rektorki jak ta podczas chrztu trzymala ja na rekach,moj tato mimo ze Nic nie rozumial to tez mu sie podobalo,pozniej zrobilismy grilla bo byla ladna pogoda.Hania teraz robi sobie 3drzemki w dzien...chyba aby posiedziec dluzej wieczorem z goscmi wieczorami ma faze na smiech I wczoraj tak nas rozsmieszala ze az nas wszystkich od smiania sie buzie bolaly,a moj tato mowi ze tak rozesmianego dziecka to jeszcze nie widzial zdjecia wrzuce na dniach
|
|
|
|
#1613 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ciii ściągnęłam z chomika ![]() a potem naturalnie z dysku na pdrv
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
|
#1614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() lubię to i czekamy na foty
|
|
|
|
|
#1615 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
resztę nadrobię jak mały zrobi 2 drzemkę ... właśnie z kocyka przesunął się na panele wędrowniś |
|
|
|
|
#1616 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
|
|
#1617 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za ząbka. ja przy Antku nic nie miałam pozabezpieczane zobaczymy jak będzie z Anią![]() Cytat:
no musisz mu pokazać co jest dobre a co złe i jak będziesz go uczyła to przyniesie to rezultaty. ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#1618 | |||||||
|
Gang Iren
|
My wszystko obchodzimy,ja tam uwiebiam swietowac i dawac prezenty.Obchodze swieta polskie i angielskie
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
za zabka!No to slicznie wazy Maly,a moj mlodszy od twojego o prawie 2 miesiace tez prawie tyle wazy Ja go chyba za czesto karmie,jeszcze troche i w zadne ciuchy nie wejdzie na szerokosc ![]() Cytat:
Trzeba uwazac strasznie na brzdace.Radek tez tak lekko do tego podchodzi,np Eryk lezy na tapczanie,Radek kolo niego,ja przychodze,a on wstal z tapczanu i usiadl obok do kompa.Opierniczylam go,a on ze o co mi chodzi,przeciez Eryk jeszcze sie nie przekreca.Ale moze wlasnie zaczac i co ma zaliczyc spotkanie z ziemia ![]() Wiki jako niemowle obeszla sie bez upadkow,tzn pierwsze to byly zwykle upadki gdy uczyla sie chodzic.Jak miala z 2-3 latka to juz cos tam sie zdarzalo,np przytrzasnela sobie reke w pralce takiej od gory zamykanej,nic sie nie stalo,a ja darlam sie bardziej niz ona,te gumy ochronily,ale sie wystraszyla,a pralka sie zablokowala i dlugo nie moglam otworzyc.Albo golic sie chciala jak tata i przejechala maszynka po buzi,maszynka byla schowana do gory w szafce,ale ona weszla na kibelek i sobie wziela.No i dwa razy byla ugryziona przez psa,biedulka moja,a tak kocha zwierzeta i nie meczyla nigdy. Eryk jeszcze ma ciemiaczko,dobrze by bylo to sprawdzic,bo raczej powinno jeszcze byc. Cytat:
Cytat:
A moze da rade bez tej narkozy jak dziewczyny radza? Cytat:
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2012-10-01 o 13:26 |
|||||||
|
|
|
#1619 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o podcinanie wędzidełka, ja miałam je podcinane w wieku około 8 lat ale nie ze względu na wadę wymowy ale na wadę zgryzu. Miało mnie to niby uchronić przed noszeniem aparatu na zęby. Znieczulenie miejscowe miałam.
|
#1620 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=gkatarzynka;3682803 7]
I jeszcze jedno mam pytanie to mam karmiących piersią... czy jak wprowadzacie jedzonko, to mięsko od razu jak skończy 6miesięcy czy najpierw jarzynki zastępujące jedno karmienie... bo ja teraz Hani daję po troszkę jarzynek i ewentualnie owocków (te po 4miesiącu) raz dziennie i Hanka jeszcze zawsze poprawia mleczkiem choć widzę, że chętnie zjadłaby więcej obiadku czy deserku...no i kiedy te obiadki np mają zastępować pierś? QUOTE] Ja zaczelabym od warzywek i owocow bo to chodzi chyba o to zeby stopniowo przyzwyczaic brzuszek do innego jedzenia niz mleko. A wiadomo - warzywa i owoce sa lekkostrawne. Czyli dopiero po miesiacu wprowadzilabym mieso i rybke Na poczatku Viki jak zjadala kilka lyzeczek to dopijala mlekiem, po jakichs 2 tygodniach jak juz zjadala wiecej to nie chciala butelki po sloiczku. Wyjdzie to u Was tez na biezaco napewno! Cytat:
![]() A Wy juz zmieniacie? Bo ja myslalam ze po 6 m-cu dopiero sie zmienia? Cytat:
![]() A teraz to tez, czasami mi sie wydaje ze marudzi i to moze byc jakis skok, ale sama nie jestem pewna tak na 100%. Napewno nie mielismy zadnego 2-3 tygodniowego marudzenia. Najgorszy okres to byl jak te zabki wychodzily w sumie Cytat:
Cytat:
O widzisz, Ty podziekowalas Julce, a Julka Tobie piekna nocka ![]() Cytat:
To moze Madzia bedzie najmlodszym szkrabem na forum korzystajacym z nocnika Cytat:
![]() W sumie bez testow to raczej nie da rady tego stwierdzic. A wlasnie matka najczesciej droga eliminacji moze dojsc co dziecko uczula Cytat:
Ja nic u Viki nie widzialam, dopiero 1-2 dni przed przebiciem zauwazylam biale kreseczki. Dziasla nie byly zaczerwienione ani rozpulchnione! A widzialam tez z jaka zawzietoscia gryzla zimne gryzaki z lodowki, jak potem juz sie zabki przebily to wogole nie byla zainteresowana, wiec bylo widac ze przynosza jej ulge te gryzaki! Ide nadrabiac dalej
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:50.

Różnie to u dzieci bywa, ja pamiętam jak mój syn ząbkował to tak tydzień przed zębem był płacz z byle powodu, trudności ze snem, ślinotok na potęgę i jak smarowałam, mu dziąsła i masowałam tą szczoteczką na palec to aż rzucał się żeby to gryźć. Jak go nosiłam to też się wtulał i gdy zabolało to szukał miejsca żeby mnie ugryźć np, za brodę hehe ;D
Faktycznie synek pędzi z umiejętnościami 

najwazniejsze ze nic powaznego malemu sie nie stalo