Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-01, 16:45   #3811
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Dzisiejsze U
I
Owsianko-orkiszanka na mleku z mielonym siemieniem lnianym, bananem, prażonymi płatkami migdałów, serkiem homo i gorącym musem truskawkowym z łyżeczką miodu;

II 2 kromki grahama z serkiem śmietankowym, polędwicą sopocką i ogórkiem, duże jabłko;

III Pełen talerz barszczu ukraińskiego,
miseczka jarskiej fasolki po bretońsku;

IV Drożdżówka z serem i kruszoną, inka z mlekiem, nektarynka;

wpadły słupki marchewki do pochrupania i ptasie mleczko;

V Będzie: talerz gęstej zupy pieczarkowej (zabielanej śmietaną) z pełnoziarnistym makaronem fusilli i mnóstwem świeżej natki pietruchy /mama zrobiła, a ja jadłam na mieście, więc będzie obiad na kolację /

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 16:48   #3812
kropeczka1991
Przyczajenie

Cześć dziewczyny

Czytam od jakiegoś czasu to forum i jestem pod wrażeniem Waszej skrupulatności stwierdziłam, że przedstawię swój jadłospis i zobaczę, jak zostanie oceniony. Staram się zdrowo odżywiać, wagę mam w normie, choć ostatnio przybył kilogram oceńcie proszę.

utrzymanie

ś: bułka grahamka z pasztetem/szynką, serek wiejski,papryka i pomidor, jabłko, kawa
2ś: grahamka z sałatą, pomidorem i serem;jabłko
obiad: kawałki kurczaka w curry,przysmażane pieczarki,brokuł,kromka razowca
-banan
w międzyczasie: dwa ciastka czekoladowe domowej roboty
kolacja: dwie kromki przypieczone w tosterze z twarogiem półtłustym i dżemem mandarynkowym *-* danio truskawkowe
kropeczka1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 16:48   #3813
dance makabre
Wtajemniczenie

Poa alpina cieszę się, że jesteś z powrotem Jadłospisy jak zwykle bardzo fajne, a tych czekolad to Ci normalnie zazdroszczę
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 17:22   #3814
whiness
Zadomowienie

No to moje U.

I - kokosowy mus z kaszy jaglanej z mascarpone (proporcje na blogu), kawa z mlekiem
II - 1/4 paczki (czyli jakieś 50g) suszonych śliwek zmieszanych z rodzynkami, kilka winogron
III - spaghetti (70g) z mascarpone, szynką szwarcwaldzką, pieczarką i kawałkiem cebuli i czosnku

wypiję pomiędzy kakao albo Inkę karmelową, swoim zwyczajem

IV- twarożek 150g, mniej-więcej łyżka mascarpone, trochę masła orzechowego, musli i mielonego lnu, otrębów, posypane kakao (ostatnio stała kolacjowa opcja

Edytowane przez whiness
Czas edycji: 2012-10-01 o 19:12
whiness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 17:32   #3815
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze U
I
Owsianko-orkiszanka na mleku z mielonym siemieniem lnianym, bananem, prażonymi płatkami migdałów, serkiem homo i gorącym musem truskawkowym z łyżeczką miodu;

II 2 kromki grahama z serkiem śmietankowym, polędwicą sopocką i ogórkiem, duże jabłko;

V Będzie: talerz gęstej zupy pieczarkowej (zabielanej śmietaną) z pełnoziarnistym makaronem fusilli i mnóstwem świeżej natki pietruchy /mama zrobiła, a ja jadłam na mieście, więc będzie obiad na kolację /

Po co wstawiasz menu jak wiesz że jest idealne ;D

---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ----------

Cytat:
Napisane przez whiness Pokaż wiadomość
Fajnie, zdrowo, jak na wegetariańskie menu to nie zapominasz o niczym. Zresztą Ty zwykle masz niezłe jadłospisy. A dobre te sucharki?
Dziękuję. Wiesz ja jem to co lubię i co mi smakuję. Nie planuję by było to i tamto i samo tak wychodzi Odnośnie sucharków to bardzo smaczne coś jak to http://www.jakkupowac.pl/vars/upload...arki_mamut.jpg Nawet mojej mamie, która uważa to za chleb dla konia smakowały Polecam

---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
Jak dla mnie całkiem całkiem! Jest zdrowo i kolorowo, a przy tym rzeczywiście redukcyjnie, powinnaś chudnąć na tym. Ile masz kilogramów do zrzucenia?
Kolacje możesz ustawić tak, żeby była bez pieczywa - jadłospisy, które podałaś, są na tyle zróżnicowane, że nie powinnaś mieć z tym problemu (np. wystarczy zamiana sałatki greckiej na kolację, a wrzucenie grahamki na podwieczorek). Super, że pamiętasz o oliwie i orzechach, no i że nie boisz się owoców i złożonych węglowodanów. Staraj się nie łączyć świeżego ogórka z papryką czy pomidorem, bo pozbawiasz je tym samym witamin (połączenie z ogórkiem konserwowym jest już ok). Żeby nie zanudzić się ryżem, warto przekonać się do kasz, które są zdrowe i sycące i można je przyrządzić na wiele sposobów.
Co do dzieci, to mnie przerażają te wszystkie produkty popularne na rynku, skierowane bezpośrednio do nich typu Bakusie, Lubisie itd. Wiem, że są kolorowe i przyciągają uwagę dzieci, ale warto wysilić się trochę i np. ubarwić naturalny serek homo mixem owoców, zamiast idąc na łatwiznę pakować w maluchy przesłodzoną chemię.
Powodzenia!

Wartościowo i kalorycznie, czyli ok, lecz w gruncie rzeczy ja na U też bym mogła mieć jaki jadłospis. Tak więc, jeśli musisz dużo przytyć, to nie bój się przekąsek pomiędzy posiłkami. No i nie szczędź sobie przy wielkości porcji.

Dziękuję! Teraz znów będę regularnie się udzielać. Co do bloga, to chciałabym go jakoś rozreklamować, choć nie za bardzo mam pomysł jak i gdzie.
Polecam durszlak i Miksera Kulinarnego Udzielaj się tez na innych blogach

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ----------

Cytat:
No to moje U.

I - kokosowy mus z kaszy jaglanej z mascarpone (proporcje na blogu), kawa z mlekiem
II - 1/4 paczki (czyli jakieś 50g) suszonych śliwek zmieszanych z rodzynkami, kilka winogron
III - spaghetti (70g) z mascarpone, szynką szwarcwaldzką, pieczarką i kawałkiem cebuli i czosnku

IV- twarożek 150g, mniej-więcej mascarpone, trochę masła orzechowego, musli i mielonego lnu, otrębów, posypane kakao (ostatnio stała kolacjowa opcja
Oj coś słabiutko zwłaszcza II i ten niby podwieczorek. No ale jeśli trzymasz na tym wagę to ok

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 17:35   #3816
blax5
Zadomowienie

Cytat:
Wartościowo i kalorycznie, czyli ok, lecz w gruncie rzeczy ja na U też bym mogła mieć jaki jadłospis. Tak więc, jeśli musisz dużo przytyć, to nie bój się przekąsek pomiędzy posiłkami. No i nie szczędź sobie przy wielkości porcji.
Ekhm.. Tyle, że ja nie muszę przytyć... No ale tyję.
Ale cieszę się, że jest wartościowo ok, bo głównie na tym mi zależy .
Cytat:
Dzisiejsze U
I

Pysznie i zdrowo!
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 18:49   #3817
whiness
Zadomowienie

Ervisha, ja nigdy nie jem 5 "posiłków". Jem 3 główne posiłki i dwie małe przekąski. Tak mi najlepiej.
whiness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 18:52   #3818
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Pokaż wiadomość
Moje biurowo-studenckie U/R. Będę bardzo wdzięczna za ocenę!
-śniadanie: omlet francuski z 2 jaj, z twarogiem pótłustym eko i domową konfiturą morelową
-przekąska: mała latte na podwójnym espresso z Coffee Heaven, duża gruszka
- 2 śniadanie- spora kanapka na chlebie żytnim z pastą z soczewicy, kiełkami, pomidorem, papryką i pestkami dyni. duża pomarańcza.
- lunch : klasyczna zupa pomidorowa (na rosołku ) z ciemnym ryżem
-przekąska: pół avokado z sokiem z limonki, solą i pieprzem
-obiado- kolacja - będzie pieczone dzwonko łososia, szpinak duszony z czosnkiem i surówka z marchewki i jabłka
Pięknie!Bardzo, ale to bardzo mi się podoba. Nic dodać, nic ująć.
Cytat:
Dzisiejsze U
I

Kolejny świetny jadłospis, jest luz, a przy tym wszystko czego trzeba. Ta owsianka brzmi wyśmienicie! Drożdżówki kocham i aż sama się dziwię sobie, że tak rzadko w gruncie rzeczy nimi grzeszę. I narobiłaś mi smaka na pieczarkową, Teściowa robi pyszną, może się uśmiechnę o takową w ten weekend jak będę u TŻ

Cytat:
Napisane przez kropeczka1991 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny

Czytam od jakiegoś czasu to forum i jestem pod wrażeniem Waszej skrupulatności stwierdziłam, że przedstawię swój jadłospis i zobaczę, jak zostanie oceniony. Staram się zdrowo odżywiać, wagę mam w normie, choć ostatnio przybył kilogram oceńcie proszę.

utrzymanie

ś: bułka grahamka z pasztetem/szynką, serek wiejski,papryka i pomidor, jabłko, kawa
2ś: grahamka z sałatą, pomidorem i serem;jabłko
obiad: kawałki kurczaka w curry,przysmażane pieczarki,brokuł,kromka razowca
-banan
w międzyczasie: dwa ciastka czekoladowe domowej roboty
kolacja: dwie kromki przypieczone w tosterze z twarogiem półtłustym i dżemem mandarynkowym *-* danio truskawkowe
Witaj. Kilogramem się nie przejmuj, to normalne u kobiet, że waga waha się np. w zależności od dnia cyklu. Co do Twojego jadłospisu, to generalnie jest ok, choć mam parę uwag.
Śniadanie jest ok, bardzo lubisz pasztety? Ja tak, no a niestety powszechnie wiadomo jest, że większość gotowych to śmieciowe żarcie. Warto więc przyjrzeć się składowi, ja osobiście polecam wycieczkę do Lidla, bo mają trochę pasztetów o nienagannym składzie, i przy tym bardzo smacznych! No chyba, że jadasz pasztety domowej roboty, wtedy już zupełnie wszystko ok.
W obiedzie pieczywo zastąpiłabym koniecznie jakimiś innymi złożonymi węglowodanami. Opcji jest mnóstwo: makarony, kasze, ryże, ziemniaki... Lepsze to, niż kolejna tego dnia porcja pieczywa.
Fajnie, że są owoce w menu. I że ciasteczka też super, zwłaszcza, że domowej roboty (ja nie mam tego luksusu, nie mam piekarnika ).
Skąd masz dżem mandarynkowy? Sama robiłaś?
Co do Danio, to lepiej wziąć naturalny serek homo i coś do niego dodać samemu. No ale raz na jakiś czas nic nie zaszkodzi

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Poa alpina cieszę się, że jesteś z powrotem Jadłospisy jak zwykle bardzo fajne, a tych czekolad to Ci normalnie zazdroszczę
Miło mi. A czekolad nie ma co zazdrościć, przecież też możesz sobie podegustować, nieprawdaż?

Cytat:
No to moje U.

IV- twarożek 150g, mniej-więcej mascarpone, trochę masła orzechowego, musli i mielonego lnu, otrębów, posypane kakao (ostatnio stała kolacjowa opcja
Istny szał na mascarpone, fajnie! Jest ok, ale ten drugi posiłek mi tak trochę nie pasuje. Ja zjadłabym to np. z jogurtem. Może nie jest to wzorowy jadłospis na co dzień, ale przecież nie o to chodzi

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
Ekhm.. Tyle, że ja nie muszę przytyć... No ale tyję.
Ale cieszę się, że jest wartościowo ok, bo głównie na tym mi zależy .
Pod względem substancji odżywczych i urozmaicenia jest naprawdę super. A z tym tyciem, to nie musisz mówisz... Ale chcesz? Czy po prostu tyjesz nie do końca wiedząc czemu?

Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 19:05   #3819
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ervisha, ja nigdy nie jem 5 "posiłków". Jem 3 główne posiłki i dwie małe przekąski. Tak mi najlepiej.
No jak kto woli wazne by słuchać organizmu

Stary 2012-10-01, 19:08   #3820
Iwoka
Zakorzenienie

Moje dzisiejsze U/P. Zaznaczam U, bo ciężko mi zahaczyć o to P, więc na razie zależy mi na tym, żeby przynajmniej dalej nie chudnąć...

I: kasza jaglana (z 3 czubatych łyżek) z łyżką wiórków kokosowych, posypana startą kostką gorzkiej czekolady, orzechami, płatkami migdałów i słonecznikiem () + jabłko + winogrono z działki + kawa zbożowa;
II: duży banan + ok. 200 g gęstego jogurtu naturalnego z cynamonem i odrobiną słodkiego kakao;
III: ćwiartki ziemniaków z mieszanki warzyw na patelnię (przygotowane na parze) + ok. 200 g filetu z kurczaka na parze + micha sałatki (kapusta pekińska, pomidor, papryka, rzodkiewka, kukurydza, oliwa z oliwek);
IV: 2 kromki razowca: z masłem, pomidorem, papryką, rzodkiewką, pestkami dyni/ z masłem, jajkiem, papryką słodką w proszku;
V: 2 spore kawałki ugotowanego kalafiora zalane bulionem + reszta sałatki z obiadu + serek wiejski lekki (100 g).
Do picia: woda, herbata malinowa, rumianek.

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 19:21   #3821
wererer
Przyczajenie

Kiedyś, daaawno temu wstawiłam swój jeden jedyny jadłospis i sama nie wiem dlaczego przestałam... Teraz chcę to kontynuować Będę wdzięczna za jakiekolwiek rady i wskazówki, bo jeszcze nie czuję się za pewnie w tej dziedzinie.

Utrzymanie

śniadanie: owsianka na mleku z dwoma świeżymi figami, łyżką siekanych orzechów włoskich i syropem klonowym
II śniadanie: grahamka z Vege Pastą i papryką
obiad: pierś z kurczaka z dynią, pomidorami i kaszką kus kus
podwieczorek: homemade kisiel jabłkowy (jabłka, woda, mąka ziemniaczana, przyprawy), twarożek z jagodami goji
kolacja: jajecznica na maśle ze szpinakiem, 2 tosty razowe

Spojrzy ktoś?
wererer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 19:22   #3822
uaremyheroine
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez uaremyheroine Pokaż wiadomość
Hej.
Podczytuję od jakiegoś czasu forum i jestem pod wrażeniem, że niektórym z Was tak ładnie się udało rozkręcić metabolizm.

Macie jakieś rady jak podkręcić sobie metabolizm? Co i jak to robić? a czego unikać?
Z góry dziękuję za rady
UP

uaremyheroine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 19:25   #3823
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Miło mi. A czekolad nie ma co zazdrościć, przecież też możesz sobie podegustować, nieprawdaż?
Niby tak, ale ja mam ogromną słabość do czekolady i prawdopodobnie (jako że nikt oprócz mnie w domu za nią nie przepada) pochłonęłabym ją sama i to w oka mgnieniu (a wtedy zeżarłyby mnie wyrzuty sumienia, przecież i bez tego idzie mi cały czas w dupsko) Więc wolę się nie wystawiać na takie pokusy

Dzisiejsze R
I owsianka (4 łyż mieszanki) z malinami, serkiem wiejskim i słonecznikiem, kawa
II wielkie jabłko, jogurt naturalny Activia
III krem z dyni (z selerem, pomidorem, marchwią, ziemniakiem i jabłkiem)
2 kostki gorzkiej, kawa
IV jajecznica (z 2 jaj) z polędwicą sopocką, duży ogórek kiszony

Wiem, że ilość nie powala, ale mam ostatnio tragicznie dużo nauki i zero ruchu, dochodzi stres, apetyt nie dopisuje

---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

Cytat:
Napisane przez wererer Pokaż wiadomość
Kiedyś, daaawno temu wstawiłam swój jeden jedyny jadłospis i sama nie wiem dlaczego przestałam... Teraz chcę to kontynuować Będę wdzięczna za jakiekolwiek rady i wskazówki, bo jeszcze nie czuję się za pewnie w tej dziedzinie.

Utrzymanie

śniadanie: owsianka na mleku z dwoma świeżymi figami, łyżką siekanych orzechów włoskich i syropem klonowym
II śniadanie: grahamka z Vege Pastą i papryką
obiad: pierś z kurczaka z dynią, pomidorami i kaszką kus kus
podwieczorek: homemade kisiel jabłkowy (jabłka, woda, mąka ziemniaczana, przyprawy), twarożek z jagodami goji
kolacja: jajecznica na maśle ze szpinakiem, 2 tosty razowe

Spojrzy ktoś?
Moim zdaniem- megasmacznie i zdrowo!
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Stary 2012-10-01, 19:45   #3824
camelia111
Zakorzenienie

R (takie se)
I Owsianka z musem jabłkowym i cynamonem
II Domowe naleśniki ze szpinakiem i białym serem (bez tłuszczu, chudy ser)
III Kromka ciemnego chleba z masłem orzechowym i dżemorem (zabijcie mnie, nie potrafię z tego zrezygnować
IV serek wiejski lekki, duży pomidor

Nie było II śniadania, gdyż wstałam późno a potem byłam zalatana na mieście i nie miałam nawet czasu pomyśleć o posiłku.
camelia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 19:48   #3825
blax5
Zadomowienie

Cytat:
Pod względem substancji odżywczych i urozmaicenia jest naprawdę super. A z tym tyciem, to nie musisz mówisz... Ale chcesz? Czy po prostu tyjesz nie do końca wiedząc czemu?
Przyczyne znam.. Po prostu więcej kcal.
Ubzdurałam sobie, że jak teraz podbije kcal to trochę przytyję, a potem organizm się przyzwyczai. Ale w sumie nie jestem pewna czy dobrze rozumuje, no i nie wiem po jakim czasie mogę się spodziewać zatrzymania. Więc jeśli ktoś jest zorientowany w tym temacie to może skomentuje .
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 20:14   #3826
dziuba85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez camelia111 Pokaż wiadomość
R (takie se)
I Owsianka z musem jabłkowym i cynamonem
II Domowe naleśniki ze szpinakiem i białym serem (bez tłuszczu, chudy ser)
III Kromka ciemnego chleba z masłem orzechowym i dżemorem (zabijcie mnie, nie potrafię z tego zrezygnować
IV serek wiejski lekki, duży pomidor

Nie było II śniadania, gdyż wstałam późno a potem byłam zalatana na mieście i nie miałam nawet czasu pomyśleć o posiłku.
A gdzie tu obiad?
Gdzie warzywa ? trochę szpinaku, jeden pomidor to za mało. I za mało białka - mięcho!

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 20:30   #3827
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Niby tak, ale ja mam ogromną słabość do czekolady i prawdopodobnie (jako że nikt oprócz mnie w domu za nią nie przepada) pochłonęłabym ją sama i to w oka mgnieniu (a wtedy zeżarłyby mnie wyrzuty sumienia, przecież i bez tego idzie mi cały czas w dupsko) Więc wolę się nie wystawiać na takie pokusy

Dzisiejsze R
I owsianka (4 łyż mieszanki) z malinami, serkiem wiejskim i słonecznikiem, kawa
II wielkie jabłko, jogurt naturalny Activia
III krem z dyni (z selerem, pomidorem, marchwią, ziemniakiem i jabłkiem)
2 kostki gorzkiej, kawa
IV jajecznica (z 2 jaj) z polędwicą sopocką, duży ogórek kiszony

Wiem, że ilość nie powala, ale mam ostatnio tragicznie dużo nauki i zero ruchu, dochodzi stres, apetyt nie dopisuje
Wiesz, jeszcze parę lat temu miałam tak, że w moim domu nie uchowało się nic słodkiego, wszystko od razu znikało. Teraz w mojej magicznej szufladzie leży 16 tabliczek czekolady (o zgrozo!) i grzecznie czekają na swoją kolej (a sięgnę po którąś dopiero w weekend jak będę w TŻ), więc wszystko jest kwestią odpowiedniego podejścia. Zresztą, nawet jak zjesz raz na jakiś czas pół, a nawet i tą całą tabliczkę, to nie umrzesz. No i jakoś w Twoim jadłospisie są dziś 2 kostki czekolady, więc jednak potrafisz.
Samego menu komentować nie będę jakoś szczegółowo, choć jest smaczne, no ale moim zdaniem niedużo tego. I dlaczego tak właściwie jesteś na R?

Moje dzisiejsze U to tylko trzy posiłki, ale za to każdy sycący, a śniadanie i obiad to były naprawdę duże porcje - tak więc mimo sporych przerw między posiłkami nie byłam głodna. Wiem, że to nie jest najlepsze z rozwiązań, ale czasem wolę najeść się raz, a porządnie (zwłaszcza, jeśli mowa o plackach i makaronie). Godziny oczywiście orientacyjne.

Śniadanie (8:00)
Twarogowe pszenne placuszki smażone na oleju rzepakowym, podane z musem jabłkowym
Obiad (13:00)
Razowy żytni makaron z mięsem mielonym wieprzowo-wołowym, sosem pomidorowo-bazyliowym i fasolką szparagową
Kolacja (19:00)
3 kromki ziarnistego razowca:
1. z camembertem ziołowym, sałatą, pomidorem i czarnymi oliwkami
2. z serkiem Tartare ziołowym, sałatą, pomidorem i rzodkiewkami
3. z wędliną, żółtym serem, musztardą, sałatą i rzodkiewkami

Do picia:
woda źródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, ziołowa, owocowa.

Stary 2012-10-01, 20:44   #3828
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiesz, jeszcze parę lat temu miałam tak, że w moim domu nie uchowało się nic słodkiego, wszystko od razu znikało. Teraz w mojej magicznej szufladzie leży 16 tabliczek czekolady (o zgrozo!) i grzecznie czekają na swoją kolej (a sięgnę po którąś dopiero w weekend jak będę w TŻ), więc wszystko jest kwestią odpowiedniego podejścia. Zresztą, nawet jak zjesz raz na jakiś czas pół, a nawet i tą całą tabliczkę, to nie umrzesz. No i jakoś w Twoim jadłospisie są dziś 2 kostki czekolady, więc jednak potrafisz.
Samego menu komentować nie będę jakoś szczegółowo, choć jest smaczne, no ale moim zdaniem niedużo tego. I dlaczego tak właściwie jesteś na R?

Moje dzisiejsze U to tylko trzy posiłki, ale za to każdy sycący, a śniadanie i obiad to były naprawdę duże porcje - tak więc mimo sporych przerw między posiłkami nie byłam głodna. Wiem, że to nie jest najlepsze z rozwiązań, ale czasem wolę najeść się raz, a porządnie (zwłaszcza, jeśli mowa o plackach i makaronie). Godziny oczywiście orientacyjne.

Śniadanie (8:00)
Twarogowe pszenne placuszki smażone na oleju rzepakowym, podane z musem jabłkowym
Obiad (13:00)
Razowy żytni makaron z mięsem mielonym wieprzowo-wołowym, sosem pomidorowo-bazyliowym i fasolką szparagową
Kolacja (19:00)
3 kromki ziarnistego razowca:
1. z camembertem ziołowym, sałatą, pomidorem i czarnymi oliwkami
2. z serkiem Tartare ziołowym, sałatą, pomidorem i rzodkiewkami
3. z wędliną, żółtym serem, musztardą, sałatą i rzodkiewkami

Do picia:
woda źródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, ziołowa, owocowa.
Bardzo smacznie, ale wydaje się być mało- nawet jeśli porcje były duże, nie przejadając się byłabym głodna między posiłkami

Są u mnie dziś 2 kostki czekolady, bo jest gorzka (a taka mnie zasładza na długo), a bez niej żyć nie umiem Mleczną (a zwłaszcza tą z krwiodawstwa, z wiórkami ) pochłaniam na raz...

Jestem na R, ponieważ w wakacje mimo duuużej aktywności fizycznej przytyłam i nie czuję się za dobrze w swoim ciele. Poza tym mam ostatnio naprawdę minimalną ilość ruchu i mam wrażenie, że jedząc normalnie, przytyłabym (wcześniej na U codziennie biegałam lub jeździłam na rowerze)
Stary 2012-10-01, 21:14   #3829
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Bardzo smacznie, ale wydaje się być mało- nawet jeśli porcje były duże, nie przejadając się byłabym głodna między posiłkami

Są u mnie dziś 2 kostki czekolady, bo jest gorzka (a taka mnie zasładza na długo), a bez niej żyć nie umiem Mleczną (a zwłaszcza tą z krwiodawstwa, z wiórkami ) pochłaniam na raz...

Jestem na R, ponieważ w wakacje mimo duuużej aktywności fizycznej przytyłam i nie czuję się za dobrze w swoim ciele. Poza tym mam ostatnio naprawdę minimalną ilość ruchu i mam wrażenie, że jedząc normalnie, przytyłabym (wcześniej na U codziennie biegałam lub jeździłam na rowerze)
Ja jednak nie byłam głodna, akurat dziś takie 3 posiłki to było dla mnie w sam raz.

Wśród gorzkich czekolad jest ogromny wybór do wypróbowania, ja nie widzę problemu! Jaką zazwyczaj jadasz?

Niby masz małą ilość ruchu, ale piszesz, że stres i nauka. Tak naprawdę, to Twój jadłopsis redukcyjny jest dobry, ale dla osoby która miałaby sporo kg do zrzucenia. Tak mi się wydaje.

Stary 2012-10-01, 21:17   #3830
GreenBalance
Raczkowanie

Poa alpina- swoim blogiem zainspirowalas mnie do poszukiwań gorzkich czekolad (takich min.70%)
Stary 2012-10-01, 21:42   #3831
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez GreenBalance Pokaż wiadomość
Poa alpina- swoim blogiem zainspirowalas mnie do poszukiwań gorzkich czekolad (takich min.70%)
Miło! Trochę tego jest, więc przyjemnego odkrywania! Sama zastanawiałam się, czy nie zawęzić jakoś ram mojej kolekcji, ale nie umiem się zdecydować, bo za dużo smaków lubię

Stary 2012-10-01, 22:17   #3832
julink
Raczkowanie

Dzisiejsze R!

śniadanie(6:30)- twaróg ok 200 g, 3 lyzki platkow owsianych, maliny i truskawki,slonecznik,siem ie lnianę.
2 śniadanie(11:30)-jablko,2 ciasteczka pelnoziarniste lu go-tak strasznie zmarzlam na uczelni,ze musialam dodać sobie jakiejś energii
obiad(15;30) ryż basmati, kurczak w curry z groszkiem.
podwieczorek(19:00)-sałatka taka kupna(kapusta kiszona),3 plasterki szynki drobiowej,serek wiejski.
kolacja(21:30)-kawalki kurczaka z rożna(bez skórki)
julink jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-01, 23:02   #3833
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość
jeśli ma tam terapię to ważne żeby się na tym skupiła, normalność w jedzeniu przyjdzie równocześnie ze zdrową psychiką
martwi mnie to ze pierwsze co robi na przepustce to wkleja jadlospis na forum..
Stary 2012-10-02, 11:25   #3834
G0si3k
Raczkowanie

Wstawiam moje R/U:

I Kromka chleba pszennego posmarowana pesto z szynka drobiowa, salata, pomidorem, ogorkiem i rzodkiewka + kawa z mlekiem

II Kawalek ciasta drozdzowego ze sliwkami + inka

III Zupa - krem z cukinii z niewielka iloscia makaronu pelnoziarnistego

IV Jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem

Ocenicie dziewczyny?

Tiffoczki
Mel B Buns
Melissa Bender
Xhit
G0si3k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 11:25   #3835
Bibiannaa
Rozeznanie

Walcze o przytycie,jem smazone i tzn zaczelam takie mamine obiady,bo waga mi nie rosnie. Wplynie to na calulit,rozstepy itd?nie cwicze.
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 11:47   #3836
Milka1224
Rozeznanie

P

I owsianko-orkiszanka gotowana na naturalnym mleku sojowym z dużą ilością domowej niesłodzonej "konfitury" ze sliwek, gruszek i siekanych orzechów + kawa parzona

II kawał tortu - orzechowy biszkopt przekladany masą kokosową i powidłami śliwkowymi obsypany mielonymi orzechami i rodzynkami, gorzkie kakao do picia

III kotlet schabowy na pieczonym mocnoczosnkowym puree z ziemniaków i zielonego groszku + marynowane podgrzybki, świeży sok jabłkowy

IV twarożek z 2 paskami gorzkiej czekolady 70%

V pieczona papryka nadziewana kaszą pęczak, zielonym groszkiem, grzybami, i parmezanem, posypana dużą ilością parmezanu z kapką rukolowego pesto i rukolą

do picia: woda, herbata czarna, ricore, pokrzywa

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-10-02 o 11:51
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-02, 12:19   #3837
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez G0si3k Pokaż wiadomość
Wstawiam moje R/U:

I Kromka chleba pszennego posmarowana pesto z szynka drobiowa, salata, pomidorem, ogorkiem i rzodkiewka + kawa z mlekiem Ja bym się w życiu nie najadła jedną kromką chleba na śniadanie.

II Kawalek ciasta drozdzowego ze sliwkami + inka Super Też kocham takie ciacha!

III Zupa - krem z cukinii z niewielka iloscia makaronu pelnoziarnistego Jaka porcja? Skoro nie było drugiego dania, ja bym jednak dała więcej tego makaronu, potem już nie jesz węgli.

IV Jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem Ok, dobra redukcyjna kolacja. No chyba, że jajecznica z 1 jaja, wtedy nie bardzo

Ocenicie dziewczyny?
Dla mnie to R pełną parą. Mało jedzenia, no chyba, że miałaś bardzo krótki dzień.

Cytat:
Napisane przez Bibiannaa Pokaż wiadomość
Walcze o przytycie,jem smazone i tzn zaczelam takie mamine obiady,bo waga mi nie rosnie. Wplynie to na calulit,rozstepy itd?nie cwicze.
Skoro walczysz o przytycie, to skup się właśnie na nim. Jeśli dotąd demonizowałaś tłuszcze, to musisz się po prostu przyzwyczaić do występowania ich w diecie i wkomponować je w nią. Tłuszcz to zdrowa i niezbędna rzecz (a dla kobiet to już szczególnie!)- przecież nie objadasz się smalcem, parówkami, chipsami czy frytkami z budki! Myśląc o cellulicie zamiast o wadze (w Twoim przypadku) i ogólnym wyglądzie sylwetki, można zapędzić się w ślepą uliczkę. Ja będąc na granicy niedowagi ciągle na tyłku i udach widziałam cellulit i przez to nadal ograniczałam tłuszcze... Prawda jest taka, że cellulit to w dużej mierze kwestia genetyki, a następnie mocno przetworzonego żarcia. To spożywane notorycznie przetworzone żarcie jest niezdrowe, a nie tłuszcz! Dbaj o siebie!
Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
P

I owsianko-orkiszanka gotowana na naturalnym mleku sojowym z dużą ilością domowej niesłodzonej "konfitury" ze sliwek, gruszek i siekanych orzechów + kawa parzona

II kawał tortu - orzechowy biszkopt przekladany masą kokosową i powidłami śliwkowymi obsypany mielonymi orzechami i rodzynkami, gorzkie kakao do picia

III kotlet schabowy na pieczonym mocnoczosnkowym puree z ziemniaków i zielonego groszku + marynowane podgrzybki, świeży sok jabłkowy

IV twarożek z 2 paskami gorzkiej czekolady 70%

V pieczona papryka nadziewana kaszą pęczak, zielonym groszkiem, grzybami, i parmezanem, posypana dużą ilością parmezanu z kapką rukolowego pesto i rukolą

do picia: woda, herbata czarna, ricore, pokrzywa
Zaśliniłam się na maksa! Choć dla mnie to i tak jest U No chyba, że chcesz przytyć z 2 kg i tort będziesz jeść codziennie Wszystko rewelacyjne! Dzisiaj akurat jadłam granat i tak sobie pomyślałam, że do tego twarożku z czekoladą ciekawie by się komponował, o kurczę, ale mi smaka zrobiłaś

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2012-10-02 o 12:21
Stary 2012-10-02, 12:52   #3838
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja jednak nie byłam głodna, akurat dziś takie 3 posiłki to było dla mnie w sam raz.

Wśród gorzkich czekolad jest ogromny wybór do wypróbowania, ja nie widzę problemu! Jaką zazwyczaj jadasz?

Niby masz małą ilość ruchu, ale piszesz, że stres i nauka. Tak naprawdę, to Twój jadłospis redukcyjny jest dobry, ale dla osoby która miałaby sporo kg do zrzucenia. Tak mi się wydaje.
Zazwyczaj jadam wedlowską, jest najłatwiej dostępna Ale zainspirowałaś mnie, chyba poszukam jakichś ciekawszych smaków, tylko gdzie je dostanę? W marketach raczej ograniczony wybór...
Kusi mnie ta studencka z jeżynami strasznie (uwielbiam wszystkie studenckie!), ale w centralnej Polsce raczej nie do dostania...

Postaram się jadać więcej, dzisiaj od 6 rano jestem na nogach i się uczę (teraz mam pierwszą większą przerwę...), w domu, więc pojadam Zdrowo na szczęście, bo orzechy, jabłko, mrożone maliny...

Cytat:
Napisane przez julink Pokaż wiadomość
Dzisiejsze R!

śniadanie(6:30)- twaróg ok 200 g, 3 lyzki platkow owsianych, maliny i truskawki,slonecznik,siem ie lnianę.
2 śniadanie(11:30)-jablko,2 ciasteczka pelnoziarniste lu go-tak strasznie zmarzlam na uczelni,ze musialam dodać sobie jakiejś energii spokojnie, to tylko 2 ciastka, w dodatku dość zdrowe- jakbyś zjadła tylko jabłko, miałabym większe zastrzeżenia
obiad(15;30) ryż basmati, kurczak w curry z groszkiem.
podwieczorek(19:00)-sałatka taka kupna(kapusta kiszona),3 plasterki szynki drobiowej,serek wiejski.
kolacja(21:30)-kawalki kurczaka z rożna(bez skórki) dodaj warzywa, a kawałki najlepiej z piersi
Ładnie, tylko dorzuciłabym właśnie jakąś surówkę albo gotowane/pieczony/grillowane warzywa

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-10-02 o 12:55
Stary 2012-10-02, 12:55   #3839
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Zazwyczaj jadam wedlowską, jest najłatwiej dostępna Ale zainspirowałaś mnie, chyba poszukam jakichś ciekawszych smaków, muszę się tylko do jakiegoś marketu (bo chyba najprędzej w markecie dostanę, prawda? )

Postaram się jadać więcej, dzisiaj od 6 rano jestem na nogach i się uczę (teraz mam pierwszą większą przerwę...), w domu, więc pojadam Zdrowo na szczęście, bo orzechy, jabłko, mrożone maliny...
Gorzka Wedla jest ok. Prawda, w marketach jest największy wybór. Ja na zakupy czekoladowe w marketach najbardziej polecam Almę - duży wybór tych "lepsiejszych" firm - a tym samym spory przegląd gorzkich czekolad. Zawsze będąc w Almie muszę się powstrzymywać, żeby nie kupić za dużo. Alma jest generalnie droga, ale czasem można trafić na promocje. Próbowałaś kiedyś coś z Lindta?

Orzechy pomagają w nauce. Nie bez przyczyny mieszanka studencka nosi taką nazwę.

Stary 2012-10-02, 13:13   #3840
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Gorzka Wedla jest ok. Prawda, w marketach jest największy wybór. Ja na zakupy czekoladowe w marketach najbardziej polecam Almę - duży wybór tych &quot;lepsiejszych&quot;; ) firm - a tym samym spory przegląd gorzkich czekolad. Zawsze będąc w Almie muszę się powstrzymywać, żeby nie kupić za dużo. Alma jest generalnie droga, ale czasem można trafić na promocje. Próbowałaś kiedyś coś z Lindta?

Orzechy pomagają w nauce. Nie bez przyczyny mieszanka studencka nosi taką nazwę.
Ja lubie z Wawel 70 %

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości