|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4711 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Piękne ciało chcemy mieć! 5 małych i zdrowych posiłków dziennie, Dieta 1000 kca
|
|
|
|
#4712 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Piękne ciało chcemy mieć! 5 małych i zdrowych posiłków dziennie, Dieta 1000 kca
Cytat:
I super!!!
|
|
#4713 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No TŻ zjadł tyle co ja, więc... A sos znaleźliśmy taki dobry, że mogę go wyjadać prosto ze słoika. A że śmieci... w pasztetach są dopiero śmieci ![]() Cocktailraspberry tak trzymać !Ja już po wszytskich ćwiczeniach.... Jeszcze szóstka mi została na koniec tradycyjnie... Ale to już poczekam na TŻ i razem zrobimy, bo samemu jakoś smutno
|
|
|
#4714 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
do tej pory 1040kcal więc jeszcze jakaś kolacja się zmieściCoctail Ty motywatorze mój makaron91 zawzięcie widzę dalej ćwiczysz ![]() monia to życzę jakiś pozytywnych nieoczekiwanych wydarzeń i na giganta czekam zooska jak tak sobie czytam ile śpisz to zaczynam wierzyć w inwazje zombi Pochodziłam dziś po wszystkich krawcowych w mieście ( wszystkich w zasięgu moich nóżek krótkich ) i na osiedlowej głuszy odnalazłam mały zakład i za 10zł spodnie mam skrócone więc wstrzymuje się z maszyną bo jednak taka mini to chyba bez sensu
|
#4715 |
|
Zadomowienie
|
A ja jestem chora i nie mam sily na nic- wiec z cwiczen nici....
---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,1...chudniesz.html |
|
|
|
#4716 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej laseczki
Pewnie już o mnie nie pamiętacie , ja o was jak najbardziej. Tylko nie mam jakoś motywacji dalej się odchudzać , no ale co się dziwić ,jak nie pilnuję się. W sobotę wyprawialiśmy urodziny dziecku , przy okazji zrobiłam fotki ,to wam pokażę - jutro skasuję ,więc oglądać ![]() Monika , super ,że u was wszystko w porzo. Pewnie fajnie ci się chodzi na ten kurs , poczułaś się znowu jak w szkole. Ja już o tym dawno zapomniałam , a fajnie by było znowu się pouczyć Może kiedyś jeszcze sobie zrobię jakąś podyplomówkę. Czubasia , bardzo bardzo mi przykro . Trzymam kciuki za następną fasolkę , dbaj o siebie i się nie załamuj. Nie będę tu się wymądzrzać , ale widocznie tak musiało być. A co lekarz powiedział - skąd te poronienie? Wiadomo ,kiedy będziecie mogli się starać znowu? No i jak się czujesz kochana?Zosia , szalejesz kobito Tżeta już nie ma?Ja prawdopodobnie wyjezdżam pod koniec pazdziernika , mam mega stresa ,jak sobie poradzą beze mnie. |
|
|
|
#4717 |
|
Wtajemniczenie
|
Aisza ja tez chce tak wyglądać przy 58 kg
Żadnych nocnych stworzeń na forum Jakaś ciut głodna spać pójdę ale kolejny raz zębów myć nie będę bo dziąsła wykończę ok 1300kcal wyszło więc pewnie to zachciewajki a nie głód prawdziwy, rano się okaże jeszcze na Tż czekam bo dopiero wraca z pracy i martwię się bo zmęczony w aucie eh durna babska natura 2 dni bez słodyczy a z ćwiczeniami LadyWW ciekawy artykuł ale żeby nie skończyło się tak jak w komentarzach, że byłe jakie 60 min na 30min jeszcze marniejszego treningu co niektórzy nie zamienili choć mój i tak marny ale podniosłaś mnie na duchu A i zdrówka życzę
|
#4718 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem,...ale nie mam jakoś natchnienia, żeby pisać
|
#4719 |
|
Wtajemniczenie
|
zooska czyli duchem jesteś
ja pewnie będę zaglądać tu co chwile ale nic mądrego też już nie powiem( tak jakbym wcześniej mądrości prawiła ![]() ---------- Dopisano o 23:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ---------- dobranoc
|
#4720 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4721 |
|
Zakorzenienie
|
Bramoc
!
|
#4722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do diety to nawet nie pisze bo bez sensu. Caly czas nei jestem glodna, wczoraj zjadlam 2 posilki tylko-wmusilam w siebie, Ehhh.. trzeba sei wziac w garsc tylko sxtrasznie mi ciezko. |
|
|
|
|
#4723 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Aisza Hehe, nom ja zawsze szaleje, lubię powybywać często z domu. NOoo, niestety, ale Tż wyjechał 28.09 wróci pod koniec marca !!!Pamiętam Cię, kochana pamiętam! Synek już duży, jak te dzieci szybko rosną to jest jakaś magia !Noo..na zimę odchudzanie i motywacja leży^^ Przeważnie tak jest, a potem szybko szybko, po świętach do sylwestra xD NO tak, Ty miałaś wyjeżdżać pamiętam. Jak przygotowania;> W toku już? ![]() ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Cytat:
Ale zanim schudnę z nóg, to leci wszystko inne, cyyycki---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Wczoraj moje jedzenie to pomyłka była jakaś... jogurt naturalny, leczo z 2 małymi kromkami razowymi, sok warzywny 330ml, makaron razowy ze szpinakiem i czosnkiem, to wszystko. Wstałam po 9, poszłam spać po 2. Na fit nie miałam siły psychicznej i nie poszłam. Kolejny dzień w łóżku.Dzisiaj się zwlokłam o 7 i pojechałam do lekarza medycyny pracy, bo zaświadczenie do tego technika weterynarii potrzebuję, że jestem zdolna do nauki na takim kierunku. To na wszelki wypadek nic nie jadłam, bo mogliby badania krwi zrobić. To ok 10 dopiero wszamałam rogala maślanego z 400g jogurtem kawowym pitnym, na szybko w biedrze kupiłam. Dzisiaj cały dzień zajmuję się małą, bo u mamy jestem, rektorskie już mam to obiecałam jej pomóc z siostrą. To mamusia zrobiła zupkę pomidorową, do tego ziemniaczki z borowikami. To mój obiadek![]() Jak wrócę do domu to pewnie wszamię rzodkiewki z pomidorkiem i cebulą
|
|
#4724 |
|
Zakorzenienie
|
IIśń: tost z chleba razowego, 3 plasterek sera żółtego i keczup, 2 wafelki kakaowe
obiad: brokuły i grzybki ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- http://kwejk.pl/obrazek/1443131/od-jutra-dieta.html
|
#4725 |
|
Zadomowienie
|
S: pizza (jeszcze była, a ja wciąz nie mam musli, bo zapomianm kupić, poza tym podobno mleko w chorobie nie służy)
II: bułka z warzywami+szynka i baton O: rosół (pełna miska! na chorobe najlepszy) I myślę, że potem serek wiejski- mam ochotę teraz zgrzeszyć ale nie wstaje z krzesła wzięło mnie jak nic, a jutro mam mieć usuwanego zęba i nie wiem czy mi usunie... ---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- http://www.zara.com/webapp/wcs/store...OBCAS%20ĆWIEKI http://www.deezee.pl/obuwie_damskie/...ack_suede.html http://www.deezee.pl/obuwie_damskie/...771_black.html tak sobie myślę, które lepsze :P Te z zary... ta cena ;( http://www.butyk.pl/towar.17550.High...ze_300817.html moje marzenie
|
|
|
|
#4726 |
|
Zakorzenienie
|
hejoooo
u mnie nic nowego uczę się niemieckiego codziennie i zaczynam normalnie rozumieć dużo i mówić coś Byliśmy dziś z dziećmi znowu na badaniach u lekarza i na kolejnych szczepieniach Oskar dostał dwa w ręke a Kolin jedno w pupe. Przeszli badanie wzroku i słuchu, byli ważeni, mierzeni, obejrzani od góry do dołu. Lekarka z moimi maluchami rozmawiała, kazała im powtarzać pełno słówek aby sprawdzić ich wymowę. Oskar musiał namalować obrazek na którym musiał być domek, słoneczko, drzewo i chłopczyk. Lekarka chciała sprawdzić jak sobie radzi i czy odróżnia chłopców od dziewczynek. Normalnie godzinę z nami siedziała!!!! i to wszystko na fundusz oczywiście!!! jestem w SZOKU jak oni tu dziećmi się zajmują!! Ta lekarka widać że z powołania a nie dla kasy. Taka prawdziwa kochana Pani doktor no cudowna kobietka! A jutro w Niemczech Święto Zjednoczenia Niemiec także mamy wszyscy wolne będziemy odpoczywać Pisałam z Madzią serdecznie Was pozdrawia - oczywiście ja ją od Was też pozdrowiłam tak jak prosiłyście no i napisałam że ją kochacie i tęsknicie Napisała że też tęskni i Was kocha i za miesiac równy już wraca!!!! Dostaje w pracy ostro w dupe ale za to ma mięsnie jak Pudzian już
|
#4727 |
|
Wtajemniczenie
|
zooska fajna uczelnia co już rektorskie od października rozdaje ![]() LadyWW jak mocno chora jesteś to może Cię dentysta do domu odesłać ale co się odwlecze ... podobają mi się zarowe buty ale prawie 8 cm obcas to bym poległa, chyba , że tylko na wyjątkowe okazje ale i te ostatnie sportowe ciekawe są![]() U mnie dziś też ok 1300kcal a rano brzuszek płaski jak marzenie Tż dziś róże mi przytargał - śmiesznie bo po chleb poszedł i z tym chlebem w jednej a z kwiatami w drugiej a jego wujek skrzynkę jabłek dołożył jeszcze ( bo urodzaj w tym roku podobno ) mi pasuje To u mnie tydzień pod znakiem szpinaku Mam za dobry humor, tylko czekać aż się sypnie
|
#4728 |
|
Zakorzenienie
|
Zosia może to dziwne ale wyczuwam w Twoich postach że w końcu jesteś szczęśliwsza. Wiem, że TŻ wyjechał i tęsknisz ale przynajmniej nie kłócicie się, nie jesteś smutna i to na prawdę widać! Widzę same radosne posty! zero smutku, rozpaczy
cudownie !! Co do mojego utrzymania to nie wiem jak z wagą po dziś mi się okres skończył dopiero i się nie ważyłam. Ale jem tak jak jadłam, nie czuję abym przytyła więc jest ok Margot dziękuję przez ostatnie miesiące ciągle się coś u mnie działo więc chyba teraz wolę aby było przez jakiś czas spokojnie i bez żadnych nieoczekiwanych wydarzeń dzięki temu śpię w nocy bez problemu A posty giganty postaram się napisać czasem żebyś miała co czytać skoro tak lubisz ![]() Aisza nooo super jest!!!!! jak szkole a nawet i lepiej!!!! no bo żadnego stresu, super ludzie, super atmosfera!! nauczycielka moja cudowna i jest tak wesoło że mogłabym tam cały dzień przesiedzieć A gdzie Ty wyjeżdżasz?? Super fotki pięknie z synusiem wyglądacie Basiu zobaczysz że za 3 miesiące znowu się uda i wtedy już na pewno wszystko skończy się szczęsliwie! Za rok już będziesz tulić swoje maleństwo zobaczysz!!!
175 cm , 29 lat 06.2010 - 85 kg 06.2011 - 57 kg 2013 - 60-62 kg 2014 - 61-65 2016 - 71 kg aktualnie jest : 66 kg cel : 60 kg Edytowane przez monika01011986 Czas edycji: 2012-10-02 o 20:44 |
|
|
|
#4729 |
|
Zadomowienie
|
Hej.U mnie po staremu,wszystko ok tylko wczoraj zamiast obiadu wpadł hamburger z Mc,ale kalorycznie się zmieściłam w 1000 więc płaczu nie ma
![]() Lady współczuje samopoczucia,ja dopiero co "wychodzę" z choroby,a buciki jeśli chodzi o mnie to żadne mi nie wpadły w oko
Dżaga jak Ty zaraz się nie odezwiesz to poślę za Tobą list gończy w sieci co tam u Ciebie?Cindy,Milenus a Wy jak tam żyjecie?
|
|
#4730 |
|
Zadomowienie
|
Wczoraj cały dzień chodziłam z jednego końca miasta na drugi, także na ćwiczenia sił nie miałam
Dzisiaj poprawa:
|
|
#4731 |
|
Zakorzenienie
|
Monia Hm...szczęśliwsza, nie powiedziałabym tego, bo strasznie dużo problemów mi przybyło, o których tu nie pisałam, ale jakoś tłumię je w sobie, a co do Tż, spokojniejsza jestem dużo. Nie muszę się zmagać z jego zachowaniem dzień w dzień itd. ale tęsknię za nim jak nie wiem co
Cały czas mam w głowie, że on jest i wróci itd. eee tam @ Ci nie zabierze 57 kg ![]() Dalej sie owijasz folią? Bo ja muszę w końcu zrobić coś ze swoim stanem, bo non stop w łóżku leżeć nie można i tylko na noc wychodzić na imprezy. ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- LikeAW Heloł Masakryczne są takie przymuszenia do jedzenia z fast foodu, ale co zrobić Raz można, świat się nie skończy!^^A co do Dżagi to ja czekam na jej posta na blogu!!!!!!!!!!!! !! !!!!!!!!![]() ---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ---------- Makaron Powiedz mi, widzisz jakieś zmiany po tych 8 minutowych ćwiczonkach;>? Ile już tak ćwiczysz te 8 minutówki?---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- Mój wczorajszy jadłospis: śń:rogal maślany, jogurt 400g kawowy IIśń: tost razowy z 3 plasterkami sera żółtego i keczupu, 2 wafelki kakaowe obiad: brokuły z grzybami podwieczorek: 2 kanapki z chleba razowego z serem żółtym i keczupem, kilka kulek czekoladowych z czokapik, wafelek kolacja: 2 jabłka Te rzeczy zaznaczone na niebiesko to jadłam u mamy i nie miała nic innego dla mnie oprócz szynki, pasztetu i serka topionego z szynką ![]() A u siebie w domu nie byłam aż tak głodna, ale wróciłam ok 20 a poszłam spać o 24, to wszamałam 2 jabłuszka. Na dzisiaj planuje tak: śń:jogurt naturalny z otrębami, kawka z mlekiem IIśń: 2 -3 jabłka obiad: makaron razowy ze szpinakiem i czosnkiem i jajkiem podwieczorek: rzodkiewki kolacja: koktajl białkowy z rossmanna Nie mam za bardzo pieniędzy znowu, moja lodówka nie była uzupełniana od piątku, mam w niej margarynę, jogurt, keczup, mleko, rzodkiewkę, pomidora i serek do chleba, ale chleba nie mam ![]() Może wieczorem się wybiorę na zakupy, albo jutro, bo na razie wyjadam wszystkie mrożonki na obiady (jeszcze mam trochę szpinaku, marchewki z groszkiem i pół zupy warzywnej), jogurt już mam 1 na dzisiejsze śniadanie, to dokupię, chleba nie kupuję, bo będę się nim zapychać, ew 1 czy 2 bułki na uczelnię, no i warzywa i cytrusy muszę uzupełnić, a już koniecznie cytrynki!!! Zdaję sobie sprawę, że od piątku albo nie jem nic, albo jem tak, jak wczoraj, ale muszę się naprawić i przestawić na inny tryb. Nie mam po co gotować obiadów, tylko dla samej siebie, albo iść na zakupy, bo przecież zadowolę się 1 jogurtem...
|
#4732 |
|
Zadomowienie
|
zooska Na tyłek i nogi dzisiaj robię 21 dzień dopiero, żeby jakoś drastycznie wyszczuplały to jeszcze nie zauważyłam, ale na pewno tyłek i nogi są jędrniejsze
albo poprostu mięśnie są napuchnięte i mi się wydaje ![]() Pan od "nice and easy" ma też ćwiczenia na brzuch, podobno ciężkie, ale bradzo efektowne. Jak skończę A6W to też będę robić na brzuch od niego. Ogólnie w temacie o 8 minute na wizażu jest bardzo dużo info o efektach, gdzies nawet jedna dziewczyna wstawiła zdjęcia z przed i po
|
|
#4733 |
|
Zakorzenienie
|
A u mnie dzisiaj na śniadanie było turbo spalanie
Tymczasem siedzę popijam kawke i niedługo zmykam na uczelnie mam godziny rektorskie do 14 także tego O 12:30 przyjeżdza kumpela i spadamy na miasto pozałatwiać pare spraw
|
|
|
|
#4734 |
|
Zakorzenienie
|
Dodaję do albumu nowe fotki z dzisiaj
|
#4735 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A mogę się spytac czym się zajmujesz w życiu? :P Bo ja sobie nie wyobrażam, żebym mogła tyle czasu na ćwiczenia poświęcić- jak jestem szybciej w domu to wieczorem poćwiczę, ale jak wracam 17-18 to nie mam fizycznie czasu, bo siadam do nauki, a nie chce chodzić za pozno spac, bo potem nie myślę, więc odpuszczam. Ja dalej chora ;( Dentysta mnie odesłał do domu- za godzine idę do babki, żeby mnie zbadała. I zapisałam się do dermatologa. Trochę się boję do faceta gina, ale jak wyzdrowieje to też pomyślę :P W ogóle wczoraj ok. 12 zasnęłam i w takiej samej chyba pozie się obudziłam w okropnym stanie- jakbym nie musiala wstawać to do teraz bym w takiej samej pozie leżała. Kołda+koc+ królik który się ostatnio bardzo po mnie kręci (wczoraj mi zajęła wredota koc w nogach! A najlepszy punkt obserwcyjny jest na moim tyłku ;p) nic nie daje. No i leki. Tragedia. Potrzebuje zwolnienia, żebym tylko na matmy mogła jezdzić do szkoły. Tylko rodzice zli, bo jeden tydzien opuscilam i teraz znowu... i kaza mi chodzić do szkoly, więc może lekarz chociaz mnie do stanu, gdzie mogę myslec doprowadzi. Byłam dziś tez z tatą u operatora w sprawie telefonu. Namawiam go nowego samsunga Marzy mi się :P I dziś go trochę używałam to telefon=cudo :PŚ: jogurt z owocami+ płatki bez cukru (z mlekiem ich przełknąć nie mogę to do jogurtu wrzucam :P) IIŚ: pół bułki z warzywami+szynka, takie małe ciastko francuskie z jabłkiem zapiekane (szłam akurat do dentysty to pocieszałam myśl o stracie zęba ) i teraz bananO: zapewne rosół albo coś z warzyw P: kupiłam 3pomarańcze to chce sobie z nich sok wycinąć- same zdrówko ;p K: serek wiejski Powoli coraz lepiej. Na jutro już kupiłam bułkę z ziarnami- zrobie z warzywkami itd. i wezme zapewne tez jogurt pitny (kupiłam dziś z błonnikiem). W tesco u mnie jest promocja na wielkie paczki musli, więc kupiłam dwie. I batony, bo chce mi się słodyczy od kilku dni, a wolę zjeść to niż czekolade (a najbardziej to mnie do nutelii ciąglnie... ale dzielnie ją dziś w sklepie ominęłam :P). Kupiłam ciasto francuski, a do niego paste z pomodorów, mam koncentrat, pieczarki i salami, a no i paprykę- zapiekę wieczorem ![]() Liczę na zdrowie, bo teraz to nawet nie wiem jak mam jeść... I coś myślę czy nie przeziębiłam sobie pęcherza, bo często chce mi się do toalety- co przerwę prawie- a nie pije dużo, bo nie mam siły wygrzebywać wody... |
|
|
|
|
#4736 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wierze , że to mówię ale dziś jest gorąco
Dziś obiad tuczący ale raz się żyje i makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym z grillowanym łososiem zapiekany pod mozzarellą więc na kolacje już tylko jabłko zostanie albo jogurcik naturalny zooska ja to tam zgrabne nogi widzę i 57cm w obwodzie to mało przecież jest u nas pustki w lodówce zawsze w okolicach 25 ale ja to lubię nawet bo się w człowieku kreatywność włącza i się zamrażarkę i półki opróżnia i nic się nie psuje![]() monia pozazdrościłam Ci kursu i swoje notatki z niemieckiego wyciągnęłam i podstawowy powtarzam w Szczecinie jak jestem to ciągle Niemcy mnie o coś pytają ( ja mam taki wygląd -udowodniono naukowo- że zawsze mnie wybierają a tu siara bo języków nijak ni w ząb ) Like kurcze ja przy 1300kcal to głodna trochę idę spać ale może kwestia wagi i przyzwyczajenia Ty jesteś szczuplutka to mniej potrzebujesz a moje komórki tłuszczowe bunt czynny podnoszą
|
#4737 |
|
Zakorzenienie
|
Taaa...szkoda tylko że w lipcu miałam 55:/
---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Btw. kreatywnością to ja się nie wykażę za bardzo jak mam jogurt i rzodkiewkę XD
|
#4738 |
|
Zadomowienie
|
Ladywithweapon Czuję jakąś złość czy kpinę w Twoim pytaniu. Jestem świeżo po studium, aktualnie szukam pracy, więc mam dużo czasu na ćwiczenia.
|
|
#4739 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Powodzenia przy szukaniu ![]() Ja już po wizycie u lekarza- dała mi zwolnienie i kazała się kurować ile mogę teraz bez antybiotyków. Ostatnio brałam antybiotyki na chorobe hohoho czasu temu- miesiac temu brałam jakieś ale na zęba i jakoś nie mam ochoty brać ich znowu. Więc podziękowałam :P Nie ma makaronu do rosołu to chyba odgrzeje tylko wodę i wypije ;p A na obiad i tak już zjadłam 2jajka sadzone z ziołami+4duże kawałki pomidora. |
|
|
|
|
#4740 |
|
Zadomowienie
|
Ladywithweapon A to przepraszam, zdenerwowała mnie autorka tematu, który pewnie nie jest Wam obcy "Jestem brzydka...". Skąd się biorą tacy ludzie?
![]() Jeszcze raz sorry, to przez nerwy i szybkiego powrotu do zdrowia życzę
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:41.

Masz kondycję dziewczyno
!!!! 

Nie lubie kupnych sosów, bo mam wrażenie że tam śmieci są 

, ja o was jak najbardziej. Tylko nie mam jakoś motywacji dalej się odchudzać
, no ale co się dziwić ,jak nie pilnuję się.
. Trzymam kciuki za następną fasolkę , dbaj o siebie i się nie załamuj. Nie będę tu się wymądzrzać , ale widocznie tak musiało być. A co lekarz powiedział - skąd te poronienie? Wiadomo ,kiedy będziecie mogli się starać znowu? No i jak się czujesz kochana?

Cały czas mam w głowie, że on jest i wróci itd.