Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz. 5. - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-03, 15:36   #3721
echoes
Raczkowanie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.5.

Cytat:
Napisane przez makaron91 Pokaż wiadomość
Dagusiac Haha, a to mały cwaniak

Mnie denerwuje to, że w kioskach w pobliżu przystanków nie ma biletów mpk (jedynie koło PKP czy PKS)... Niedawno pojechałam do Wrocławia, wysiadłam z auta na jakimś przystanku i dalej musiałam sobie dojechać tramwajami/autobusami. Obleciałam wszytskie kioski i sklepiki naokoło przystanku, nigdzie nie było żadnego biletu, nawet w kiosku Ruchu nie było nic :| Znalazłam automat. Chciałam kupic sobie taki dobowy za 5,50 zł. Wrzuciłam 10 zł (dwa razy po 5 zł), zaznaczyłam jaki bilet chcę... I na ekranie pojawiła się wiadomość, że transakcja jest nie możliwa, czy coś w tym stylu. Nie miałam biletu ani kasy, bo automat nie chciał mi oddać Trochę się wkurzyłam i go skopałam, to odzyskałam 9 zł... Wsiadłam w tramwaj i zapytałam motorniczego czy ma sprzedać, to burknął tylko, że nie i nie wolno z nim rozmawiać w ogóle To nic, akurat się śpieszyłam do lekarza to pojechałam. Później jak wracałam to sytuacja była taka sama, nigdzie biletu nie można było kupić. Paranoja z tymi biletami, nawet jak człowiek chce kupić to na większości przystanków nie ma takiej możliwości...
Te bilety we Wrocławiu to moja zmora! Tutaj w kioskach nie sprzedaje się biletów, zdani jesteśmy tylko na automaty. W każdym tramwaju/autobusie jest automat na kartę. Świetnie, ale mojej karty akurat nie przyjmuje! Jak dupnie automat koło mojego przystanku to mam gwarantowane spóźnienie do pracy i przechadzkę do innego automatu . Nie wyobrażam sobie jaki problem muszę mieć osoby spoza Wrocławia, które nie mają pojęcia jak porozmieszczane są automaty. Kiedyś odbierałam koleżankę z dworca i 3 automaty w pobliżu nie działały. Ja wiedziałam gdzie znajdziemy bilety, ale gdy ktoś nie zna miasta? Beznadziejny, kompletnie nieprzyjazny system.
echoes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 15:54   #3722
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Oj tak, to prawda. Rozumiem, że są w życiu różne sytuacje, ale celowe jeżdżenie bez biletu, mimo że można za niego zapłacić, to chamstwo
Ja czasami jeżdżę na gapę, świadomie, bo nie mam np. kasy a za 2 dni przelew i będę mogła kupić miesięczny. Ale nigdy się nie awanturowałam z kanarami - sama zrobiłam sobie problem więc po co im jeszcze skakać do gardeł?

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Dagusiac Pokaż wiadomość
Tak też zrobiłam, w końcu pokazał - tymczasowy. 18lat oczywiście nie miał
I wtedy nie ma prawa do alko?
Mother Hedgehog jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 16:05   #3723
Duszaniola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mother Hedgehog Pokaż wiadomość
Ja czasami jeżdżę na gapę, świadomie, bo nie mam np. kasy a za 2 dni przelew i będę mogła kupić miesięczny. Ale nigdy się nie awanturowałam z kanarami - sama zrobiłam sobie problem więc po co im jeszcze skakać do gardeł?

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

Nie, przecież był niepełnoletni.

Mnie dziwi zdziwienie moich znajomych, że biorę sobie takie trochę obiadowe jedzenie na uczelnie, np. kanapki z kurczakiem. Zajęcia mamy jakoś od 8 do 18-20, więc przecież muszę coś zjeść, zwykłe kanapki mi się znudziły, a w pobliżu nie ma nic oprócz fast foodów, w których też nie zamierzam codziennie jeść.

Edytowane przez Duszaniola
Czas edycji: 2012-10-03 o 16:08
Duszaniola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 16:10   #3724
Marzena17
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez makaron91 Pokaż wiadomość
Dagusiac Haha, a to mały cwaniak

Mnie denerwuje to, że w kioskach w pobliżu przystanków nie ma biletów mpk (jedynie koło PKP czy PKS)... Niedawno pojechałam do Wrocławia, wysiadłam z auta na jakimś przystanku i dalej musiałam sobie dojechać tramwajami/autobusami. Obleciałam wszytskie kioski i sklepiki naokoło przystanku, nigdzie nie było żadnego biletu, nawet w kiosku Ruchu nie było nic :| Znalazłam automat. Chciałam kupic sobie taki dobowy za 5,50 zł. Wrzuciłam 10 zł (dwa razy po 5 zł), zaznaczyłam jaki bilet chcę... I na ekranie pojawiła się wiadomość, że transakcja jest nie możliwa, czy coś w tym stylu. Nie miałam biletu ani kasy, bo automat nie chciał mi oddać Trochę się wkurzyłam i go skopałam, to odzyskałam 9 zł... Wsiadłam w tramwaj i zapytałam motorniczego czy ma sprzedać, to burknął tylko, że nie i nie wolno z nim rozmawiać w ogóle To nic, akurat się śpieszyłam do lekarza to pojechałam. Później jak wracałam to sytuacja była taka sama, nigdzie biletu nie można było kupić. Paranoja z tymi biletami, nawet jak człowiek chce kupić to na większości przystanków nie ma takiej możliwości...
Cytat:
Napisane przez echoes Pokaż wiadomość
Te bilety we Wrocławiu to moja zmora! Tutaj w kioskach nie sprzedaje się biletów, zdani jesteśmy tylko na automaty. W każdym tramwaju/autobusie jest automat na kartę. Świetnie, ale mojej karty akurat nie przyjmuje! Jak dupnie automat koło mojego przystanku to mam gwarantowane spóźnienie do pracy i przechadzkę do innego automatu . Nie wyobrażam sobie jaki problem muszę mieć osoby spoza Wrocławia, które nie mają pojęcia jak porozmieszczane są automaty. Kiedyś odbierałam koleżankę z dworca i 3 automaty w pobliżu nie działały. Ja wiedziałam gdzie znajdziemy bilety, ale gdy ktoś nie zna miasta? Beznadziejny, kompletnie nieprzyjazny system.
W niektórych kioskach sprzedają bilety, ale muszą mieć specjalną maszynkę do drukowania biletów, bo już w takich bloczkach, jak kiedyś, nie ma. Ja zazwyczaj trafiam na osoby spoza Wrocławia, które nijak nie potrafią sobie poradzić, i nie dziwię się im, skąd niby mają wiedzieć, jak jest system. No i zawsze najpierw uderzają do kierowcy, który zawsze każdego zjedzie z góry na dół (nie wiem w czym problem poinformować o sytuacji normalnym tonem, a nie drąc się na innych). Ostatnio już sama proponuję, że kupię im ten bilet w automacie a oni mi kasę dadzą i już. Dziwne jest natomiast to, że ludzie tak niechętnie proszą innych o pomoc. Nawet nie próbują. Chociaż po opieprzu ze strony kierowcy sama bym się bała odezwać
Marzena17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 16:17   #3725
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marzena17 Pokaż wiadomość
W niektórych kioskach sprzedają bilety, ale muszą mieć specjalną maszynkę do drukowania biletów, bo już w takich bloczkach, jak kiedyś, nie ma. Ja zazwyczaj trafiam na osoby spoza Wrocławia, które nijak nie potrafią sobie poradzić, i nie dziwię się im, skąd niby mają wiedzieć, jak jest system. No i zawsze najpierw uderzają do kierowcy, który zawsze każdego zjedzie z góry na dół (nie wiem w czym problem poinformować o sytuacji normalnym tonem, a nie drąc się na innych). Ostatnio już sama proponuję, że kupię im ten bilet w automacie a oni mi kasę dadzą i już. Dziwne jest natomiast to, że ludzie tak niechętnie proszą innych o pomoc. Nawet nie próbują. Chociaż po opieprzu ze strony kierowcy sama bym się bała odezwać
Myślę, że właśnie dlatego nie proszą o pomoc. Też bym się bała z myślą, że mnie ktoś opieprzy. Wkurzały mnie te automaty we Wro. Zimą często lubiły zamarzać i d.pa a np. zdarzało mi się zapomnieć wziąć karty z domu i miałąm tylko drobniaki w portfelu... co i tak mnie skazywało na jazdę na gapę, bo w komunikacji w automatach to tylko na kartę. Miałam jednak to szczęście, że jak mieszkałam we Wro, to jeszcze były normalne bilety w kioskach, w bloczkach.

Co mnie rozwala... o ile mogę napisać o miejscu w którym mieszkam . Rozwalają mnie parkingi, które są wszędzie płatne, a żeby zapłacić, to trzeba użyć automatu, który... obsługuje tylko holenderskie karty płatnicze . Normalnie żenada. Moi rodzice byli wnerwieni, bo musieli się nas prosić ciągle o kartę. Żeby mieć kartę postojową, taką abonamentową, trzeba mieć żółte blachy . Na obce blachy nie dają. Paranoja.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 16:17   #3726
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Jak odwiedzałam Warszawę w te wakacje to akurat nasz system biletowy wydał mi się bardziej przyjazny. Może dlatego, że po obejściu połowy Ursusa [Ursusu?] na bilety trafiliśmy dopiero w warzywniaku, bo wszystkie kioski okoliczne były zamknięte... Do tego zupełny brak automatów, warczący kierowcy i bilety dopiero w kioskach na Krakowskim Przedmieściu...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 17:07   #3727
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
Jak odwiedzałam Warszawę w te wakacje to akurat nasz system biletowy wydał mi się bardziej przyjazny. Może dlatego, że po obejściu połowy Ursusa [Ursusu?] na bilety trafiliśmy dopiero w warzywniaku, bo wszystkie kioski okoliczne były zamknięte... Do tego zupełny brak automatów, warczący kierowcy i bilety dopiero w kioskach na Krakowskim Przedmieściu...
Wszystko zależy od tego, gdzie się jest. Jedne dzielnice są pełne kiosków i biletomatów, inne nie… Ale na szczęście w niektórych autobusach są biletomaty, kierowcy niekiedy sprzedają bilety u siebie… No i można kupić bilet przez komórkę
Stary 2012-10-03, 17:11   #3728
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Mnie we Wro dziwiło chamstwo kierowców. Człowiek biegł do autobusu a taki cham zamykał przed nosem drzwi i odjeżdżał . Raz widziałam jak facet tak stanął środkowymi drzwiami, że zasłaniał je słup od latarni i kobitka z wózkiem nie miała jak wsiąść... a do tego strasznie lał deszcz.
Stary 2012-10-03, 17:20   #3729
Maqua
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Duszaniola Pokaż wiadomość
Mnie dziwi zdziwienie moich znajomych, że biorę sobie takie trochę obiadowe jedzenie na uczelnie, np. kanapki z kurczakiem. Zajęcia mamy jakoś od 8 do 18-20, więc przecież muszę coś zjeść, zwykłe kanapki mi się znudziły, a w pobliżu nie ma nic oprócz fast foodów, w których też nie zamierzam codziennie jeść.
Ja też tak robię i mój chłopak również. Niektórzy się dziwią, a niektórzy zazdroszczą.

---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Mnie we Wro dziwiło chamstwo kierowców. Człowiek biegł do autobusu a taki cham zamykał przed nosem drzwi i odjeżdżał . Raz widziałam jak facet tak stanął środkowymi drzwiami, że zasłaniał je słup od latarni i kobitka z wózkiem nie miała jak wsiąść... a do tego strasznie lał deszcz.
Jak leje deszcz ludzie nigdy nie czekają, aż inni wysiądą tylko pchają się jak takie mokre bydło
Maqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 17:30   #3730
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maqua Pokaż wiadomość
Ja też tak robię i mój chłopak również. Niektórzy się dziwią, a niektórzy zazdroszczą.

---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Jak leje deszcz ludzie nigdy nie czekają, aż inni wysiądą tylko pchają się jak takie mokre bydło
No to też fakt
Stary 2012-10-03, 17:31   #3731
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Wszystko zależy od tego, gdzie się jest. Jedne dzielnice są pełne kiosków i biletomatów, inne nie… Ale na szczęście w niektórych autobusach są biletomaty, kierowcy niekiedy sprzedają bilety u siebie… No i można kupić bilet przez komórkę
No myśmy byli trzy dni, niestety pierwszego dnia przez pomyłkę kierowcy [poprosiłam o bilet na Zachodni, a on zrozumiał, że na Centralny] wylądowaliśmy za Okęciem i musielismy niemal na gapę dojechać na Ursus... A tam już dopadliśmy ten warzywniak i bilety trzydniowe. A bilet przez sms nie chciał zadziałać :/
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 17:32   #3732
Dagusiac
Zakorzenienie

Cytat:

No jeśli nie miał 18 lat to chyba oczywiste, że nie?
Stary 2012-10-03, 17:37   #3733
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Dagusiac Pokaż wiadomość
No jeśli nie miał 18 lat to chyba oczywiste, że nie?
To po co im wtedy te tymczasowe dowody? myślałam, że właśnie po to
Stary 2012-10-03, 17:40   #3734
Ruby Invicta
Zadomowienie

Cytat:
Dzieciaki z tymczasami liczą głównie na to, że jak ekspedientka zobaczy dowód to daty urodzenia już nie sprawdzi

Ostatni notek: Pięć kątów i jeden róg
Ruby Invicta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 17:42   #3735
Maqua
Zakorzenienie

Cytat:
Dowody tymczasowe działają np. jako paszport w UE
Maqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 18:16   #3736
Chatul
ma zielone pojęcie

Dziwią mnie osoby, które zakładają wątek:
  • na temat, na który wątek już jest i spokojnie można się do niego dopisać;
  • i tytułują go w taki sposób, że nijak nie można się domyślić na jaki temat wątek jest ;

Stary 2012-10-03, 18:17   #3737
Dagusiac
Zakorzenienie

Cytat:
Niektórzy się nabierają. Zobaczą dowód i klasa. Ja zawsze sprawdzałam datę urodzenia
Dowód sam w sobie nie uprawnia do kupienia alkoholu, dopiero skończone 18lat.

Edytowane przez Dagusiac
Czas edycji: 2012-10-03 o 18:19
Dagusiac jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 18:20   #3738
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
chyba głównie po to, żeby sobie podróżować po UE w zamian za paszport.

przecież w Polsce, zgodnie z prawem, nie sprzedaje się alko osobom poniżej 18tu lat .
dowód tymczasowy można wyrabiać już od 13go roku życia. 13latek z wódką, bo przecież dowód ma?

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2012-10-03 o 18:24
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 18:25   #3739
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2012-10-03 o 18:26
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 18:27   #3740
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
o rany, to tylko skrót myślowy dawniej tak właśnie się to nazywało, nie wiem nawet kiedy to znieśli, rok temu?
wiadomo, że większość fakt posiadania dowodu osobistego łączy z osiągnięciem pełnoletności i w tym kontekście było o posiadaniu ''normalnego'' dowodu a ''tymczasowego'' przez jakiegoś chłopaczka.

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2012-10-03 o 18:29
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 18:35   #3741
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-10-03, 18:37   #3742
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
Stary 2012-10-03, 18:42   #3743
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-10-03, 18:47   #3744
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
wzięłam to z tego samego forum, ale inny wątek

http://forumprawne.org/dyskusja-ogol...ymczasowy.html

LOL
Stary 2012-10-03, 19:02   #3745
Marzena17
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Ostatnio motorniczy zamknął mi drzwi przed nosem od razu po tym jak wypuścił pasażerów. Chyba nie uwzględnił, że ludzie wsiadają i w taki sposób zostawił na przystanku kilkanaście osób z rozdziawionymi gębami, bo nikt nie wiedział co się dzieje

Nigdy nie byłam w Warszawie, jakoś mnie tam nie ciągnie, ale jak pojadę to mapę wezmę, żeby na piechotę po bilet dojść

A jeśli chodzi o te parkingi w Holandii, to to nie działa identycznie np. w Polsce, czy w innych krajach. Tu chyba też nie da się zapłacić kartą z innego kraju...

Odnośnie kupowania biletów przez telefon - dla mnie opcja zupełnie niedostępna, mam przedpotopowy telefon, bo 2 nowsze utopiłam
Marzena17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 19:11   #3746
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Odnośnie kupowania biletów przez telefon - dla mnie opcja zupełnie niedostępna, mam przedpotopowy telefon, bo 2 nowsze utopiłam
Nie no, dla mnie ta opcja też nie jest, właśnie z powodu mniej zaawansowanego technicznie telefonu. Ale fajnie, że opcja jest Choć jeśli mam być szczera, to nie znam nikogo, kto by korzystał z biletów kupowanych przez telefon
Stary 2012-10-03, 19:19   #3747
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ruby Invicta Pokaż wiadomość
Dzieciaki z tymczasami liczą głównie na to, że jak ekspedientka zobaczy dowód to daty urodzenia już nie sprawdzi
Mój brat tak kupował alkohol, jak był nieletni. Tyle, że on od zawsze wyglądał na starszego, niż jest... w przeciwieństwie do mnie . Raz, jak poszłam kiedyś po zakupy i przy okazji jakieś piwko, na grzańca, bo się źle czułam i nie miałam makijażu na facjacie i byłam blada, to gość na kasie zapytał o dowód. Jak zobaczył, ile mam lat, to się zdziwił i powiedział, że mam dobre geny haha .

Polskie karty honorują tylko w Lidlu ... to nie wiem czemu nie mogą gdzie indziej.

Edytowane przez MonikaFaustyna
Czas edycji: 2012-10-03 o 19:22
Stary 2012-10-03, 19:28   #3748
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
W Szczecinie dobowy kosztuje 12zł... A za miesięczny studencki płacę 81zł
:O w Bydgoszczy miesięczny studencki na wszystkie linie (łącznie z nocnymi!) - 46zł
Normalny jednorazowy 3,20. Rok temu były po 2,60, to się wszyscy burzyli, że teraz tak drogo, ale jak ja czytam wasze wpisy, to aż niedowierzam
I bilety są normalnie w kioskach, a karty miejskie można doładowywać też zarówno w kiosku jak i w automacie na przystanku.

Ja się z kolei zastanawiam, dlaczego w kioskach nie można kupić znaczków pocztowych. Czy to tylko w moim mieście? Pamiętam jakieś dobre 8 lat temu znaczki były w kioskach, a teraz muszę po nie na pocztę lecieć....
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-03, 19:42   #3749
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:
Nie no, dla mnie ta opcja też nie jest, właśnie z powodu mniej zaawansowanego technicznie telefonu. Ale fajnie, że opcja jest Choć jeśli mam być szczera, to nie znam nikogo, kto by korzystał z biletów kupowanych przez telefon
Odnośnie nowoczesnych aplikacji:
w Metro z dnia dzisiejszego przeczytałam (patrz załącznik).
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg metro kopia.jpg (140,7 KB, 74 załadowań)
Stary 2012-10-03, 19:48   #3750
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Odnośnie nowoczesnych aplikacji:
w Metro z dnia dzisiejszego przeczytałam (patrz załącznik).
Jak dobrze, że w Wilanowie byłam w czasach, gdy nie trzeba było mieć smartfony, by się czegoś dowiedzieć
Coś takiego, to moim zdaniem ogromne przegięcie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości