|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#70621 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XV część niech się kręci
Końcówki wzór. Piękne rulony
Nowy wątek - nowa refleksja. Jestem już pewna, ze włosy lubią oblepiacze. Nie zbyt dużo, w szamponach broń boże a w d/s lekkie silikony zmywalne wodą czy odparowywujące i to też nie za często. Za to w b/s - duży wybór. Lubimy parafinkę w b/s (tu też zależy od pogody) i lubimy kapeczkę "jedwabiu" dołożonego do b/s bez silikonów. PQ też mi zbytnio nie szkodzą, muszę tylko pamiętać by nie przesadzić. Czyli nie jestem już CG, muszę zmienić podpis
|
#70622 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
PROTESTUJĘ! Co do mycia odżywką to raz próbowałam Isaną z b., było fajnie na drugi dzień, nie przetłuszczała mi włosów. Jednak nie miałam okazji dłużej jej w ten sposób potestować, bo to była ostatnia porcja w opakowaniu, a półki w Rossmanie puste Głowę i włosy płuczę naprawdę dokładnie. Samo mycie włosów odżywką praktykuję już ze 3 miesiące, ale skalp zawsze myłam szamponem. Od niedawna próbuję odżywką. Może skóra musi się przyzwyczaić? Co do nowej części wątku, to straaasznie szybko to zleciało
|
|
#70623 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Są przepiękne
|
|
#70624 |
|
Konto usunięte
|
Witam i ja
![]() widzę, że dobrze trafiłam z uruchomieniem neta i powrotu do "żywych"
|
|
|
|
#70625 | ||||
|
Raczkowanie
|
Na szczęście mam to już za sobą ![]() Cytat:
Zazwyczaj mieszam wszystko 'na oko', wczorajsza była z 1 żółtka, 3 łyżeczek miodu, 2 kopiastych łyżeczek jogurtu naturalnego i paru kropli olejku BDfM Wyszło sporo, nawet trochę za dużo. Zamiast jogurtu dodaję też często mleka. Czasem troszkę soku z cytryny, albo jakiejś odżywki.Cytat:
Moje są mięciutkie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
CG od 08.2012 Edytowane przez DzierzbaCzarnoczelna Czas edycji: 2012-10-04 o 17:14 |
||||
|
|
|
#70626 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Aha, chyba... Enilis pytałaś się ostatnio, czy w Wispolu są Bingo... Więc tak. Na Marszałkowskiej nie widziałam, ale w Europie jest z drożdżami, i mleczna z elastyną, czy jakoś tak. |
|
|
|
|
#70627 |
|
Raczkowanie
|
Dzierzba opis wizyty brzmi traumatycznie, ale widać że zrobiły się subtelne spiralki
ja właśnie siedzę z mokrymi włosami i zobaczymy co z nich wyjdzie po całkowitym wyschnięciu. Nie mogę znaleźć kombinacji która mi podpasuje, więc testuje kolejne i kolejne odżywki. Najlepiej było po myciu issaną babassu i jako d/s alterra morelowa, ale nie dane mi było nacieszyć się ani jedna ani drugą ![]() a może, któraś z Was zna jakiś zamiennik dla takiego zestawienia ? ![]() dziwulenka, ile włosów! szczególnie po rozczesaniu to widać
Edytowane przez horgen Czas edycji: 2012-10-04 o 17:38 |
|
|
|
#70628 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#70629 | |
|
Raczkowanie
|
no proszę już nowa część
![]() Cytat:
fajne te ruloniki Ci się porobiły, może niedługo będzie ich więcej
|
|
#70630 | |
|
Raczkowanie
|
Ojej,nowa część. A ja dopiero niedawno zaczęłam się odzywać w poprzedniej
![]() Cytat:
![]() Ach, i dorwałam dzisiaj różową Artiste a Naturze! Ale szukałam jej na półkach chyba z 10 minut, totalnie nijakie i niewyróżniające się to opakowanie
Edytowane przez e_liska Czas edycji: 2012-10-04 o 18:15 |
|
|
|
|
#70631 | |||
|
Raczkowanie
|
Po 12 latach razem wiem coś o tym... Generalnie kocham moje włosy, zawsze i wszędzie, nawet sianowate. Będę dbać i dopieszczać, aż któregoś razu on zobaczy i powie WOW
))Cytat:
Cytat:
![]() Od razu mam pytanie techniczne. Jutro znów mycie włosów. Zamierzam naolejowac orzechem laskowym (moje wlosy fajnie go piją, a w końcu musze sie upewnić, co im służy), umyc pottersem (mam łupież po facelle)... i co dalej? Dawać maskę/odzywkę, czy już tylko b/s (joaśka)? (Mam odżywke babassu, Aterke granatową, artiste różową, Garniera AiK, maski: alterkowa z granatem, Natur vital aloesowa, Isanę z proteinami pszenicy). Cytat:
Nie wiem Dawany na suche włosy wchłaniał się błyskawicznie, dużo musiałam go dać. A susz mam ostatnio ciągle. Nie wiem, czy tak po prostu, bo nie ma silikonów, czy moje włosy potrzebują czegos innego. Zamierzam kupic jakis jedwab do włosów, bo chyba zabezpieczenie samą Joaśką nie wystarcza... a z kremem biedronkowym nie umiem się dogadać. Edytowane przez cyferki Czas edycji: 2012-10-04 o 20:18 |
|||
|
|
|
#70632 |
|
ma zielone pojęcie
|
Któraś z Was stosuje/stosowała masło shea? Jak się za nie zabrać? Bardzo obciąża i wygładza włosy?
|
#70633 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#70634 |
|
Raczkowanie
|
ojej, ale lecicie z tymi częściami.
Ale muszę przyznać że jak patrzę na włoski, które miałam w 13 części a które mam teraz to widzę różnicę. Nie jest super powalająca, bo aż tak mocno ni były zniszczone, ale jest, na pewno mam dużo mniej puchu
|
|
#70635 |
|
Zadomowienie
|
Witam Kręconowłose
Postanowiłam dołączyć do Was, dość oszukiwania siebie, że włosy są "krzywe" , prostowania i narzekania, że wciąż wyglądają na zniszczone mimo odpowiedniej i intensywnej pielęgnacji. Podejrzewam, że wrażenie zniszczonych włosów bierze się z nieumiejętnym obchodzeniem się z nimi. Od roku włosy farbuję henną, co najmniej raz w tygodniu nakładam olej, stosuję maski, po myciu szamponem zawsze odzywka. Silikony omijam szerokim łukiem, szampon z SLS tylko przez nałożeniem henny. Właśnie siedzę z t-shirtem na głowie, to mój pierwszy plopping, zobaczymy co z tego wyjdzie Mam nadzieję, że wszystko zrobiłam dobrze: umyłam włosy szamponem Alterra, później odżywka d/s również alterra, na koniec b/s z apteczki babuni. Miałam kłopot z zawinięciem włosów, ale jakoś się udało![]() Aaaa oświećcie mnie proszę, jak długo mam trzymać ten t-shirt? Do momentu, aż włosy wyschną? Edytowane przez iLoNuS_ktl Czas edycji: 2012-10-04 o 18:25 |
|
|
|
#70636 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
rozpuszczałam troszkę i dodawałam do odżywki d/s. Fajnie dociążało włosy ale trzeba uważać żeby nie przesadzić z ilością. Raz stosowałam jako olej przed myciem ale wtedy nie zauwazylam szczególnych efektów.
|
|
|
#70637 | |||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Cytat:
Na co dzień myję balsamem pottersem, do tego emolientowa odżywka np. cece algowa na parafinie + 10 k. olejku (np. truskawkowy, kiełki pszenicy, śliwka). Jako bs ziaja na parafinie. Żel, a zdarza się, że wygniatam sucharki jakimś specyfikiem też na parafinie (ale w minimalnych ilościach - dosłownie kroplą).Piszę po to, żeby było widać, że nie tak łatwo obciążyć moje włosy. Myję codziennie (bo lubię). Potrzeba umycia szamponem po około tygodniu - BD. A sles profilaktycznie kiedy mi się przypomni ![]() ---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ---------- Cytat:
Albo przed myciem dodać porządną łychę do maski na godzinę. Dłużej nie mam potrzeby i ochoty . Efekty bardzo fajne.
|
|||
|
|
|
#70638 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Ja szukam właśnie czegoś, co mi dociąży włosy…Tyle, że ja BD używać nie mogę, robi mi masakrę na głowie. Ostatnio ciągle używam niewielkich ilości szamponów ze SLeS-em i myję głównie skalp… Z delikatniejszych szamponów to mam męską Alterrę (wspaniała Cytat:
|
|
#70639 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
- zanim zaczęłam się za nią rozglądać to już ją wycofali... Edit: doczytałam gdzie mieszkasz i mi to zupełnie nie pasuje w takim razie , będę musiała obejść się bez.A teraz wyniki obiecane eksperymentu z nieczesaniem. Koszmar , moje dzisiejsze włosy to koszmar który poszedł do koka . Zrobiło mi się sianowate afro. Ale po kolei.Przed myciem naolejowałam na ok. godzinkę włosy kokosem, następnie umyłam waxem. Już miałam sięgać po maskę, ale zastanowiło mnie czy może nie kręcą się przez nadmierne dociążenie. No więc padło na garniera AiK i mając odżywkę je przeczesałam grzebieniem z mocnym postanowieniem, że więcej ich nie dotknę . Mokre odcisnęłam delikatnie w ręcznik, zaplunkingowałam, lekko ugniotłam i z wilgotnymi poszłam spać. Rano powitała mnie falowana szopa 3 dzień są bardziej sztywne i matowe, więc po testach wychodzi mi, że sprawcą jest wax. Zdusiłam w sobie potrzebę czesania i zawinęłam je w ruloniki i podpiełam klamerką w ramach reanimacji. Nawet się nie odkształciły jak zawsze... W akcie desperacji ugniotłam je żelem, który znalazłam w domu - to był gwóźdź do trumny... Pół drutów prawie prostych, pół pozlepianych fal i na okrasę trochę zagubionych loczków walczących o zauważenie w jednym wielkim puchu. Co nie było puchate to pozlepiane tak mocno, że nawet TT nie mógł sobie poradzić z nimi. Ostateczna reanimacja odbyła się psikaczem z aloesem i olejem ze słodkich migdałów, z którego ilością przesadziłam, a i tak końcówek nie doczesałam![]() Ale się nie poddaje! Kupiłam właśnie siemię lniane i staję do gotowania. No i wracam do BD. Jednak następny eksperyment czesaniowy będzie dopiero jak nie będę musiała wychodzić do ludzi ![]() Zrobiłam nawet zdjęcia tej masakry Przepraszam za jakość, ale sama nie potrafiłam ogarnąć komórki. Ostatnie w dziennym pstrykane, w łazience mam jakieś dzikie zielono-rudobrązowe więc się nie przejmujcie...
Edytowane przez La_Lune Czas edycji: 2012-10-04 o 19:19 |
|
|
|
|
#70640 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Nie każdy dałby radę myć odżywką alterrą , a Tobie świetnie idzie
|
|
|
|
|
#70641 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A grzywka jak wygląda Zrobię wam kiedyś zdjęcie. Tak wyglądały [zdjęcie] wczoraj rano, po spaniu w lnianych sucharkach, później je lekko zreanimowałam samą wodą. A dziś zmokłam, więc dałam trochę silikonu na końce. Ciągle w tym Gdańsku pada ![]() W ogóle znalazłam w szufladzie mgiełkę i ma fajny proteinowo - aminokwasowy skład, ale betainę kokamidopropylową na drugim miejscu, po wodzie nie wiem co z tym zrobić, boję się stosować jako mgiełkę, bo w końcu to detergent, lżejszy ale zawsze. Ziaja wpadła na taki pomysł. |
|
|
|
|
#70642 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Za ciężka jest?Dla mnie Morelka była idealna Już wolę Hegrona
|
|
#70643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rozpuszczone w oleju nadaje się do olejowania, dokapania do maski w małej ilości moży być po myciu (ale ostrożnie) - uskrobać tyle co pod paznokieć i dobrze rozetrzeć w dłoniach |
|
|
|
|
#70644 |
|
Zakorzenienie
|
Porównanie włosów czesanych i nie
w obu przypadkach łągodny szampon, maseczka Bingo na kilka minut i płukanka lniana 1,2 - włosy kilka razy czesane grzebieniem o szerokich zębach (EDIT: czesane na wilgotno) 3 - nieruszane
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2012-10-04 o 20:06 |
|
|
|
#70645 | |||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
ale ja nie wiem, nie stosuję ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#70646 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#70647 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Ale się nie zniechęcam i szukam jakiś proteinowych pomysłów na głowę, co by wzbogacić maskę trochę.W ogóle to dobry pomysł, żeby do kallosa dodać oleju kokosowego i żółtka i zostawić to na 2h pod ręcznikiem? Przed myciem mogę wrzucić na głowę wszystko, dziś dzień na barwę
|
|
|
|
|
#70648 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja jeszcze chyba nigdy nie trafiłam na dobrego fryzjera ![]() Cytat:
U mnie też pada, ale mi pasuje i na dodatek moje włoski lubią deszcz Ajrisz - ogromna różnica, wielbię Twoje włosy! ![]() La_Lune - na ostatnim zdjęciu jest bardzo fajnie!
CG od 08.2012 Edytowane przez DzierzbaCzarnoczelna Czas edycji: 2012-10-04 o 20:00 |
||||
|
|
|
#70649 | |||
|
Zakorzenienie
|
Chatul- odpowiedziałaś mi w tamtej części, dziękuję
nie mam problemu z wypadaniem, szybko mi też rosną (odpukuję , ale myślałam, że wcierki może zagęszczą jakoś te moje selerki ![]() Cytat:
zacznę w takim razie od czegoś pewniejszego zakupiłam Jantar. Jak mi podpasuje i w ogóle będzie mi się chciało ( bo szybko się zniechęcam ) i będzie ok to zacznę smarować olejkiem rycynowym.Czy skórę się smaruje przed myciem, czy na całą noc? Cytat:
Cytat:
![]() Dzierzba - współczuję przeżyć
" – Pani Iwonko! Pani wytrze tę szminkę, bo klient znów się będzie pieklił ... "NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie! NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie! Edytowane przez Iwonalodz Czas edycji: 2012-10-04 o 19:59 |
|||
|
|
|
#70650 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba znowu mi się porowatość zwiększyła. Jutro robię włosowe SPA
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:42.

Jakby ktoś czytał wizaż: bez silikonów, składniki chroniące włosy, nie obciąża, sos po lecie...
PROTESTUJĘ!
Co do mycia odżywką to raz próbowałam Isaną z b., było fajnie na drugi dzień, nie przetłuszczała mi włosów. Jednak nie miałam okazji dłużej jej w ten sposób potestować, bo to była ostatnia porcja w opakowaniu, a półki w Rossmanie puste
Przeżyłam, zaczął się kolejny koszmar - wytarmosiła mi włosy ręcznikiem i chwyciła za grzebień bardzo gęsto usianym ząbkami i zaczęła 'rozczesywać' włosy od samej góry, a pęk który powstał na końcach po prostu szarpała na siłę.
Poprosiłam ją uprzejmie, o grzebień i rozczesałam się sama
Później czekało mnie tylko drastyczne cięcie
Nie spodziewałam się, że zetnie aż tyle włosów, zwracałam jej kilka razy uwagę, iż chcę zaoszczędzić na długości. Tak więc ścięta na mokro, zapytana o prostowanie i modelowanie grzecznie odmówiłam, prosząc jedynie o wysuszenie. Oczywiście mogłam się spodziewać gorącego nawiewu i tarmoszenia włosów na wszystkie strony. W rezultacie wyszłam z salonu, który poleciła mi mama (zawsze ma ładnie ścięte włosy i nigdy nie narzekała, ale ma też zupełnie inną fryzurę i pojęcie o pielęgnacji włosów ) z włosami, które wyglądały ewidentnie na niezadowolone
Po rozpuszczeniu włosów, usłyszałam komentarz, że wyglądają po prostu jakby były nieuczesane. Prawda, ale wiem, że rozczesane wyglądały by jeszcze gorzej. Co za irytujący impas
Są przepiękne

fajne te ruloniki Ci się porobiły, może niedługo będzie ich więcej
(

Już wolę Hegrona
nie mam problemu z wypadaniem, szybko mi też rosną (odpukuję
) i będzie ok to zacznę smarować olejkiem rycynowym.