|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł do kolejnej czesci
|
|||
| 1. Maluchy nam powoli mówić zaczynają: bam, hau hau i daj ogólka wokoło się rozlegają. |
|
0 | 0% |
| 2.Biegamy, piszczymy, na szafki wchodzimy, nie możemy się doczekać sanek i zimy. |
|
15 | 35,71% |
| 3.Jestem już duży, biegam i mówię, lecz dalej mamę najbardziej lubię. |
|
0 | 0% |
| 4.Tańczą, w żłobku siedzą, mówią tata, mama, rośnie nam tak szybko gromadka kochana. |
|
1 | 2,38% |
| 5. Wyłażące zęby i rozbite nosy, takie są roczniaków z małym hakiem losy. |
|
15 | 35,71% |
| 6. Dwa lata temu byłem komórką, a dziś śmiało biegam po całym podwórku |
|
0 | 0% |
| 7.Czapa, szalik ciepłe butki, strój na zimę mam cieplutki |
|
3 | 7,14% |
| 8. Słówek znam już coraz wiecej, w parku coraz szybciej pędze. |
|
4 | 9,52% |
| 9. Roczek z górka liczę sobie wciąż zawracam mamie w głowie |
|
4 | 9,52% |
| Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3241 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niemowlęctwo juz za nami, drugi roczek zaczynamy! Letnie dzieci 2011.
Agni a ja tego tak nie rozumiem. Jeżeli chodzi o niemowlęta to tak nie powinno się ich zostawiać do wypłakiwania (ale z tego co pamiętam to ona tam pisze, ze wazne są tez potrzeby matki, zeby komus przekazać dziecko), ale jeśli chodzi o starsze dzieci wyraźnie rozróżnia płacz ze smutku a wymuszające, nie nakazuje obchodzenia jak z jajkiem, nawet pisze o behawioralnych metodach (nasz polski karny jeżyk).
|
|
|
|
#3242 |
|
Wtajemniczenie
|
MERY skad ty masz takie kitki
Co do zasypiania to u nas nadal stosowana jest metoda ręczna. mamusia albo tatus chodza , spiewaja, bujaja. Czasami pomaga mleko i dziewczyna odpada. Raz jedyny udało mi sie ja uspic w łożeczku. Tzn sama usneła. ja ja tylko głaskałam. Poza tym spie z nia w jednym łóżku. bez meza Raz poszlam do naszej sypialni i chciałam żeby była samodzielna...i co? Matka nie umiała zasnac bez dziecka i wróciła do "siebie"
|
|
|
|
#3243 |
|
Zadomowienie
|
Oby nie. Ida 3 tygdzień w domu, ale jest już poprawa, a też było ciężko. Trzymamy kciuki za was.
|
|
|
|
#3244 |
|
Zakorzenienie
|
do brumka
oglądałaś ten fotelik cybex juno fix na żywo?
|
|
|
|
#3245 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Bo Ci wcześniej nie napisałam Nie wyobrażam sobie tego wątku bez Ciebie Kurcze dziewczyny piszecie o ginekologa Telik tez sie musi wybrać @ brak Właściwie takiego prawdziwego Po porodzie nie miałam A na testach 1 kreseczka- więc niestety moje policystyczne jajniki dają o sobie znać
|
|
#3246 |
|
Raczkowanie
|
Cześć wieczorową porą
Znowu podczytuje na raty i nie pamietam co miałam odpisać.Oliveczka - śliczny brzuszek i Ty wyglądasz kwitnąco!!! Ciaża Ci służy. Carmel - ja nie brumek, ale przy kupnie fotelika oglądałam cybex juno fix i stwierdziłam, że jak dla mnie - mimo, że bardzo bezpieczny- to niepraktyczny do wkładania malucha i bardzo zabudowany, co w lecie powoduje, że dziecko jeszcze bardziej się poci. W sklepie również mi go odradzono. Mery wygląda na rozbójnika- a kitki dodają jej niesamowitego uroku. ![]() dziubek - a co się dzieje? brumek - to tylko pozazdrościć tak zgodnego dziecka, u nas jest zupełnie odwrotnie A w kwestii spania - to maly śpi u nas w łóżku i jesteśmy do tego przyzwyczajeni i dobrze nam z tym (od około 1 m-ca jestem z tym pogodzona i cieszę się gdy w nocy się do mnie przytula)Gdzieś czytałam, że człowiek jest jedynym ssakiem, który wyrzuca młode z własengo "legowiska" A ja jestem zakatarzona - w ubuegłym tyg. mąż był przeziębionym później moja mama, a teraz chwyta mnie |
|
|
|
#3247 |
|
Wtajemniczenie
|
Monia Dzieki za Odp. Narazie mam ten ibuprom. Udało mi sie tu kupic. Nazwę zapisalam. Na jakiej zasadzie działają te tabletki? One jakoś rozpuszczaja czy jak? Stosuje tez plukania roztworem solnym. Narazie 3 razy robiłam od wczoraj. Efekty mizerne.
Piszecie o ginach. Ja dzis dostałam zaproszenie od mojego rodzinnego lekarza na cytuje: badanie przesiewowe szyjki macicy. Musze zadzwonic i sie umowic na konkretny termin. Tu robią co 3 lata i jest bezpłatnie. Pójdę, a co ... Eveewe Marys Aniu nie pisałam wczesniej ale Adas jest rewelacyjny ![]() Oliweczko brzuszek masz piękny. Widzisz jakaś różnice miedzy brzuszkiem z Jula a teraz ? Usypianie wyglada u nas tak: klade sie z Wiki na naszym łóżku. Mala wypija flache i zasypia. Czasami od razu a czasami sie wierci i kręci i schodzi. Jak zasnie juz na Kamien przekladam do lozeczka. Spimy w jednym pokoju ( Heh bo tylko jeden mamy) w nocy czesto ja biorę do nas jak sie obudzi, ale gdy tylko zasnie to ląduje spowrotem u siebie. Nie lubię z nią spać bo sie wierci, rozpycha, kopie, szturcha. Nie lubi sie przytulac. Ma swoje łóżeczko i tam jest jej miejsce. |
|
|
|
#3248 |
|
Zadomowienie
|
a ja sie nie wykruszylam, ale sie urzadzam wiec czasu brak. Pisze nie odnoszac sie do nikogo, przepraszam. Jestem, zyjemy, skrecam szafe, kupuje rozne bibeloty. Nadal nie mam wody cieplej w kuchni, ucze sie sortowac smieci, chodze z broszurka i wkuwam, co do jakiego worka. Masakra. Ogolnie jeden wielki burdel mamy, bo powoli, baardzo powoli wszystko skrecamy. Nauczylam sie obslugi wiertarki
![]() Szymon ma plac zabaw pod nosem, cieszy sie z obecnosci taty. Zaczepia wszystkich ludzi na ulicy. Zaneta pytalas z czego robie inhalacje: albo sol bochenaska albo fizjologiczna. Agawoo jak lecisz do Monachium??
|
|
#3249 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny dodałam pewne zdjęcia do klubu możecie zajrzeć i doradzić coś?
|
#3250 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziecko nie będzie sikało o stałych porach ![]() A poza tym jak się zesiura na podłogę to i nocnika nie będzie trzeba bo i po co ![]() Cytat:
![]() Kiedyś dałam Radka do łóżeczka i nie mogłam bez niego zasnąć. Chyba ze dwie godziny się wierciłam. Jak zauważyłam, że i n się wiercić zaczyna to zaraz go porwałam do siebie Anka zdrówka dla Was Zdrówka też dla Denisa i Karola. Ida jeszcze choruje? Cały tydzień czekałam na "kuchenne rewolucje" i 'przyjaciółki' i niestety przegapiłam
|
||
|
|
|
#3251 |
|
Zakorzenienie
|
Rozpoczeliśmy przygode z nocnikiem.
Agata usiedzi pół minuty, ale siknęła w końcu. Ona zawsze sika jak przygotowuje kąpiel i sobie siedziała, ja lałam wode i udało się. Mina mojej córki niezapomniana. Będziemy się sadzać chyba po spaniu i przed kąpielą, w ramach nauki - "dziecko zawsze możesz się wysikać do nocnika" |
|
|
|
#3252 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Hello, witam wieczorowo z radosną nowiną - mamy trójeczkę górną
Jest też gorsza nowina - kolejna trójeczka dokuczała dziś znowu mocniej ![]() Cytat:
Cytat:
Pisz!Cytat:
Ja pewnie, jakbym kiedyś zaczęła tak robić, to też nie chciałabym już inaczej DOmyślam się że to ciepełko obok może uzależniać ![]() Cytat:
Zdrówka, kochani!![]() Ale rozmawiałam z koleżanką i ona taki ma i jest zachwycona. Mówi że jej dziecko też. Spytałam czy dziecko się nie poci jakoś bardzo przez ten element z przodu albo czy są trudności z zapięciem w zimowym ubranku (bo takie zarzuty widuję na forach - choć od mam, które wcale tego fotelika nie używają), ale postukała się w głowę ![]() A Wy się przymierzałyście do niego? Cytat:
U mnie tez nadal nic. To już dwa lata bez jednego miesiąca ![]() Cytat:
Bo człowiek jest też jedynym ssakiem, który nie liże pupy swojego dziecka, który idzie do pracy, a młode oddaje pod opiekę innym, który nie karmi własnym mlekiem, jeśli tego nie chce ![]() Cytat:
![]() Nie wiem co robić z ubezpieczeniem samochodu. Właśnie mi się kończy termin i szukam czegoś korzystnego. Najtańsza jest Axa. I o ile OC się nie boję, o tyle na Ac tam bym się raczej nie zdecydowała. Chociaż w sumie w ogóle nie wiem czy brać AC. Mój staruszek go nie miał. Tego tez nie chciałam tak ubezpieczać, ale mąż mi zasiał niepewność w głowie? Wy kupujecie AC dla takich kilkuletnich samochodów?
|
|
#3253 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ---------- Cytat:
ja jeszcze nie zaczęłam sadzać, ale też chyba muszę rozpocząć, chociaż bardzo mi się nie chce. Po przebudzeniu małego rano uwielbiam się z nim przytulać
|
|||
|
|
|
#3254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
........................ Edytowane przez brumek Czas edycji: 2012-10-05 o 00:01 |
|
|
|
|
#3255 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myśle nad Juno, te 5* ot tak nie dostał ![]() Co do AC, my mamy (znaczy się mieliśmy) miniAC w PZU właśnie. |
|
|
|
|
#3256 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3257 |
|
Zakorzenienie
|
Denis Ty też już nie choruj
|
|
|
|
#3258 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3259 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3260 |
|
Zadomowienie
|
Uff, Hania dopiero co zasnęła. Już dawno nie zdarzyło jej się wytrwać do tej pory. Chyba ząb jest tuż tuż. Tylkoto raczej nie wyczekiwana ostatnia czwórka, a pierwsza trójka.
![]() Kajool, fajnie że jesteście już w komplecie. Eve, dwa oblicza Marysi pokazałaś- diabełek i aniołek. ![]() Pieleszko, byłoby super! ![]() Crazy, dobrze że sytuacja się u Was unormowała. ![]() Żaneta, za każdym razem się budzę i podaję butlę- inaczej cała pościel byłaby mokra od picia. ![]() Brumku, cieszę się że czapki się spodobały. Mam nadzieję, że się pochwalisz jeśli na jakąś się zdecydujesz. ![]() Carmela, zdrówka i oby Sarenka nie podłapała. Ja na razie nie mam odwagi na takie zabawy- chyba zaczniemy od znikopisu. ![]() Dziubku, biedny Denis- zdrówka i tulasy dla Was. ![]() I jak tam lidlowe łowy? Ja odpuściłam, bo zaczęło lać popołudniu. Dzisiaj standardowo rozwieszam z Hanią pranie- ona podaje mi ciuchy z miski, a ja zawieszam na suszarce. Nagle dziecko natrafiło na moje majtasy, przygląda się, rozciąga... Widać, że mózg pracuje na najwyższych obrotach, żeby sprecyzować do czego służy ustrojstwo.
|
|
|
|
#3261 |
|
Zakorzenienie
|
E tam nie ma co oklaskiwać. Jak mi zawoła: mama siiiiiiiiiiiiikkkkkkkkkkk kkuuuuuuuuuuuu to bedzie czas na świętowanie.
Właśnie siedzę i wydaje fortunę w Merlinie, ale w końcu bede miała swojego juula na własność i pana kuleczke dla Agaty i franklina i... I mam Grzegorza Kasdepke w znajomych na fejsie
|
|
|
|
#3262 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Byłam w Lidlu po dziesiątej...nic nie było u nas osiedle młodych matek, rozeszło się wszystko w 20 minut ![]() Ale obdzwoniłam moja babcie oraz |
||
|
|
|
#3263 |
|
Zadomowienie
|
brumku, marzenko- fajnie we trojke
zwlaszcza jak maly sie budzi i po kolei sprawdza czy tata i mama śpią
|
|
#3264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Byłam, ale nic nie kupiła. Sweterków już nie było, a na innych rzeczach mi nie zależało. Ale dresiki, dżinsy, sukieneczki, rajstopy i skarpetki były w dużych ilościach. - A mieszkanko też fajne?
|
|
#3265 |
|
Wtajemniczenie
|
Marzenko chciałabym, ale tym razem nie dotrę do Poznania. Tz ma anginę i tydzień zwolnienia, mnie też zaczyna rozkładać
. oby tylko dzieci nie trafiło
|
|
#3266 |
|
Przyczajenie
|
Witam
mam na imię Ewelina - czytam Was od 6 miesiąca ciąży ( bo wtedy poszłam na L4) i jak ostatnio wywołał mnie Brumek to mi serce zabiło mocniej bo to baaardzo mi bliska osoba"poglądowo jest" .... mam mnóstwo rzeczy które wizażowe koleżanki polecały i z wielu porad korzystałam. Jak wróciłam do pracy (w lutym) to miałam małą przerwę w czytaniu, ale jak się z organizowałam to wróciłam do nałogu a co NAWAŻNIEJSZE JESTEM MAMĄ ANI ( cudem nad cudami) urodzonej 9.07.2011 a teraz jestem w delegacji (na szkoleniu) wypiłam CarloRosi (Dziubu79 ) i się odważyłam napisać.... generalnie podsumowując jesteście zgranym zespołem i wiem, że już za późno na wtargnięcie w szeregi, ale Carlo Rosi działa cuda pozdrawiam Was serdecznie i życzę powodzenia ![]() P.S nie mam prawa, ale Marina nie odchodź Wizaż bez Ciebie to nie to samo DUŻE BUZIAKI DLA WAS tyle "nicków" bym chciała wychwalić, ale siee nie da.... |
|
|
|
#3267 |
|
Zakorzenienie
|
CarloRosi działa cuda!
Fido witaj ![]() ---------- Dopisano o 07:27 ---------- Poprzedni post napisano o 07:26 ---------- Zapałeczko i co zdecydowałaś? Dajesz Natana dzisiaj do przedszkola? |
|
|
|
#3268 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak Ci się tam mieszka? Lilii o której te przyjaciółki i na jakim kanale? fajny film? ja nic nie oglądam. Poszłam spać o 21, chociaż rewolucje były z lbn i miałam oglądać.. Oglądam tylko lekarzy i julię. ![]() Fido zostań z nami. napisz o sobie więcej. Skąd jesteś?Sara coraz odważniej stawia sama kroczki Boli mnie nadgarstek. I to tak mocno, przy każde czynności się spinam, wcz wieczorem zaczeło. Pewnie nadwyrężyłam ![]() Idę robić śniadanie dla S i tż i siebie. Wizaż number 1 po przebudzeniu
|
|
#3269 |
|
Wtajemniczenie
|
witam się porannie
kajool to najważniejsze, że już razem ![]() marzenko - Hania jest genialna ![]() Marzenko i Teliku - co do spotkania to ustalcie między sobą jakąś godzinę i miejsce, które Wam pasuje, a ja - jak mi się uda - to do Was dotrę choćby i na 5 minutek!!! bardzo, bardzo bym chciała Was poznać a inne poznanianki będą??? co do lidlowych łowów - byłam wczoraj i nabyłam dla Hanki tunikę z leginsami (rozmiar już z myślą o wiośnie 2013 ). chciałam ten sweterek lub bluzę z uszkami kupić dla synka koleżanki, ale nie było nic chłopięcego już . same róże i fiolety zostały (chyba mamy chłopców w gw zrobiły poranny nalot na sklep )fido witaj lepiej późno, niż później. pisz do nas i z nami. i ucałuj Anię marysia jaka urocza brumku za ząbki dla Tymkaco do usypiania to u nas długooo Hania potrzebowała żeby ją "pobujać" do spania (na rękach, w huśtawce, w leżaczku), ale już od miesiąca uczymy ją zasypiać bez bujania i są sukcesy! Hania po kąpieli i kolacji wybiera z tatusiem (o ile tatuś w domku, a nie w delegacji) książeczki, idą do sypialni i na łóżku tatuś jej czyta, opowiada bajki, śpiewa aż Hania w końcu zasypia... na początku trwało to ok. godziny, a teraz - jak mała mocno zmęczona - to 15 min maks i dziecko śpi. popłakuje tylko czasem jak jej się cyc przypomni i woła mama, ale tatuś wtedy tłumaczy, że ja się kąpię czy coś i się uspokaja... jak ja ją usypiam to niestety-nie uniknę podania UU.. ale za tydzień biorę wolne kilka dni i zaczynam całkowite zlikwidowanie cyca wieczorno-nocnego. miałam pytać - jakie płyty do słuchania polecacie dla dzieci?? chodzi mi o bajki, ale też muzykę lub piosenki. mamy jedną płytę z bombikiem i Hani się podoba - głównie dlatego, że jest przetykany piosenkami. poza tym słuchamy piosenek z pana kleksa, arki noego, fasolek i natalki i tak mi już trochę się to przejadło... chciałabym coś z bajkami, ale żeby było przetykane piosenkami... no nic to - kawa wypita więc zabieram się do roboty. ale jeszcze zajrzę |
|
|
|
#3270 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzień dobry! Matko, dziecko mi dom demoluje ![]() Padam. Od ok tyg. ( ponad ) Igor chyba .pi najgorzej w .woim życiu. Miliard pobudek, ba, on wcale nie .pi prawie w nocy tylko wyje. Wierci .ię, .krzeczy, buczy... Ma.akra. I nie, że za długo .pi, bo od 2 tyg porzucił drugą drzemkę i .pi krótko tyko raz ![]() NIe wiem o co chodzi. ---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ---------- Cytat:
![]() ![]() Witam CIę gorąco i pamiętam do.konale z pa.ka
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:33.

Raz poszlam do naszej sypialni i chciałam żeby była samodzielna...i co? Matka nie umiała zasnac bez dziecka i wróciła do "siebie"

oglądałaś ten fotelik cybex juno fix na żywo?
zębole

Zdrówka, kochani!