|
|
#1261 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci grudniowo-styczniowe 2006/7
ło matko, nie wiedziałam...to kolejna granda z cyklu 'polska służba zdrowia';(((
ja właśnie dostałam wezwania na wszystkie szczepienia + karty szczepień, ale za nic nie trzeba płacić |
|
|
|
#1262 |
|
Zakorzenienie
|
moja malutka też lubi zasypiać ze smoczkiem a potem robi wyrzut i śpi dalej -albo też lubi sie ze mną drażnić i wypluwa smoka a potem go szuka i tak mnustwo razy - czasem w nocy to przerypane tak ciagle tego smoka wkładać
|
|
|
|
#1263 |
|
Zakorzenienie
|
u nas szczepionki podstawowe są gratis. Ale za dodatkowe typu HiBB trzeba płaciż. Masz wtedy 3 kłucia. Jak jakaś mama chce aby dziecko otrzymało zamiast 3 kłuć - jedno to musi kupić z własnejkieszeni szczepionkę typu 5w1 czy 6w1...
|
#1264 |
|
Zakorzenienie
|
Nicolka śle uśmieszek dla wszystkich mam i ich pociech
|
|
|
|
#1265 |
|
Konto usunięte
|
Mam całą serie Hippa i Nivea
Używam: do kapieli Balneum (miałam tez Oilatum), fałdki w pachwinach smaruję bepanthenem, pupę kremem hipp, czasami nóżki oliwką hipp, ale przy balneum juz nie, bo jest bardziej oleiste niz Oilatum. Pod pachami puder johnsona, buzie myję Mustelą i to tyle. A co do ciemieniuchy, to mojemu Jaskowi pojawił się jakiś czas temu łupież?? nie iwem ale taka sucha skórka była. Oliwka Hippa nie pomagała, a po Bambino jak ręką odjął. |
|
|
|
#1266 |
|
Wtajemniczenie
|
No i kto powiedzial, ze mlode mamusie nie maja czasu siedziec przy komputerze? Zasuwacie z tymi postami, jak za czasow ciazowych
My dzisiaj mielismy pierwsza wizyte poloznej. Fajna babeczka, taka do pogadania. Obejrzala mala, zalecila dzisiaj kapiel w krochmalu, bo mala dostala jakiejs wysypki, prawdopodobnie uczulenie na oliwke, a od jutra bedziemy kapac w Oliatum, zobaczymy, jak to bedzie. Dzisiaj kapanie przebiegalo nad wyraz spokojnie, tak ze moglismy pstryknac pare fotek. Teraz dzidzia spi, a mama zaraz idzie na seriale. W koncu "naumialam" sie zalaczac fotki, wiec przedstawiam wam moja Wiktorie: |
|
|
|
#1267 |
|
Zakorzenienie
|
A moja Julka wróciła właśnie z urodzin koleżanki-spocona jak mysz! Byli w Śmiecholandii i podobno tak szaleli, że obsługa nie mogła nad nimi zapanować! Siedzi teraz w wannie i się kąpie, TŻ w pracy, Laura w foteliku wali kupę....A ja mam wszytsko gdzieś i siedzę tutaj! Nie wiem co powinnam teraz zrobić pierwsze :umyć Julii głowę czy przewijać obsrajtoloną Laurę!Jeszcze pies stęka...Chyba jednak najpierw zajmę się julką bo Laura wali drugą turę...chyba tez ją po tej akcji będę musiała wykapać...
|
#1268 |
|
Zadomowienie
|
kobitki litosci, tyle naprodukowalyscie ze nie wyrabiam z czytaniem, wczoraj nie zdazylam nadrobic a dzisiaj jeszcze wiecej mam do czytania. Ze wzg na moj ,,poslizg" w czytaniu bede ,, odpowiadac" na niektore posty z opoznieniem za co przepraszam
Anitko, Enfamil polecala mi pediatra, mozna kupic tylko w aptece, jedno z najdrozszych mlek, generalnie jest to mleko dla ulewajacych dzieci- na problemy z ulewaniem, to mleko gestnieje w zoladku Kamilko, dolacze sie do slow dziewczyn, Tosia do Ciebie podobna i tyle Maszko, trzymam kciuki zeby wszystko bylo ok schatzsi, astrzyk, ale Wam zazdroszcze tych przespanych nocy. Moja Tamara je w nocy co 2 godziny a mi sie chce plakac normalnie. Od jakiegos czasu je zawsze ok 1, 3, 5, 7. Teraz mi jeszcze TZ pomaga a jak pojedzie w niedziele to ja nie wiem jak ja dam rade, te nocki mnie wykanczaja. Tamara je z reguly przez sen i zaraz zasypia ale te pobudki co 2 h mnie wykanczaja. Zastanawiam sie nad metoda Kasi- kapanie o 23. My kapiemy zazwyczaj ok 20 i potem karmienie i spanie. |
|
|
|
#1269 |
|
Zadomowienie
|
minki Tamary vel Starego (Cwanego) Kocura
TZ wymyslil Tamarze taka ,,ksywke" , bo nasza Gwiazda faktycznie zachowuje sie jak Stary ( w dodatku cwany) Kocur |
|
|
|
#1270 |
|
Zadomowienie
|
Hey.
Kasiu jeśli chodzi o poród to nie mam pojęcia czy to był po norwesku czy może standartowy?? tyle wiem, że ja tylko po polsku gadałam a mąż był tłumaczem hhehe, gdyby nie on to pewnie nie wiedziałabym co mam robić |
|
|
|
#1271 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1272 |
|
Zadomowienie
|
My dzisiaj bylismy na usg bioderek i pan doktor powiedzial ze nie jest zle ale dobrze tez nie jest ??? i mam szeroko pieluchowac koniecznie a reszte powie lekarz prowadzacy- usg robil inny. Powiem Wam, ze mnie ****i..a bierze z ta nasza sluzba zdrowia. Jeden burdel wielki, kolejki wszedzie, zapisy na miesiac przed albo lepiej i inne paranoje. w dodatku co lekarz to mowi cos innego.
Instruktorko, mam ogromna prosbe do Ciebie, czy moglabys rzucic okiem i mi rozszyfrowac wynik usg, bo dopiero pojde z tym wynikiem do lekarza ortopedy ktory badal Tamare,a wczesniej wolalabym wiedziec co i jak, bo ten lekarz jakis nie tego jest wg mnie. To usg to ja na nim wymusilam wrecz: Prawy staw biodrowy kat alfa 52 st. kat beta 64 st. typ bud. IIB Lewy staw biodrowy kat alfa 53 st. kat beta 66 st. typ budowy IIB Uksztaltowanie stawow dosc dobre |
|
|
|
#1273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)) No bo w Polsce to TRZEBA kąpać o 20.00 i już...Myśmy zauważyli po prostu, że najdłuższa faza spania Niny = 5 godzin, przypada po kąpieli i jedzonku. A ponieważ sami kładziemy się o północy i nigdy wcześniej, postanowiliśmy kąpać ją o 23.oo. Póki co działa, a my się wysypiamy, bo ona po następnym jedzonku o 5.00 zasypia natychmiast dalej do 8 lub 8.30. Oczywiście jak dziecko urośnie, będziemy kąpać wcześniej, z praktycznych względów, ale na razie nie widzę potrzeby przekładania kąpieli wcześniej. Co z tego, że wykąpię o 20.00, dziecko mi się do północy wyśpi i kiedy ja zechcę spać, będę musiała do niej chodzić co chwila.
|
|
|
|
|
#1274 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1275 |
|
Zakorzenienie
|
trzeba po prostu popróbować i znaleźć jakiś złoty środek dla siebie również w miarę wygodny- jeśli komuś się sprawdza 20.00, to wspaniale, nam nie
ja nie wiem, może jest jakaś magia w tej polskiej 20.00, ale do dziś racjonalnej przyczyny nie znam. Oczywiście kiedy mówimy o kąpaniu 2-3 latka, ma to już sens- bajka i do łóżka, ale w przypadku malutkiego dziecka??? Holendrzy na ten przykład kąpią dzieci rano. Moja mama i teściowa oczywiście i na taką informację OBURZONE... ))))
|
|
|
|
#1276 |
|
Zadomowienie
|
Witam
Widze,ze sie dzis kolezanki wizazanki nie obijaly tylko ostro produkowaly posty ![]() U nas dzisiejszy dzien byl koszmarny od 14:50!po powrocie z przychodni po szczepionkach(tradycyjne plus dokupilam HiB),maly pieknie spal,ale potem jakby go cos ugryzlo,chyba przypomnial sobie te trzy klucia pod rzad(raczka,nozka,nozka)t o byl krzyk,wycie i pisk,niogdy tak ie plakal,nic mu nie pomagalo,nie dzialalam,ja ,cycek,nic..do tego bylismy sami,i tak od 14:50 do 15:5 rowno piszczal,az 15min ,potem stopniowo mniej,ale tak do 17:30 go uspokajalam,przysypial na 5minut i bu7dzil sie z tym koszmarnym piskiem,myslalam ze mi serce peknie podskoczyla mu temperaturka odpuscilam mu kapiel..tak mi go szkoda, nie wiem,czy to przypomnienie bolu,czy zaczely dzialac jakos na iego te szczepionki i temperatura?nastepna wizyta pod koniec marca i zow trzy szczepionki:/zastanawiam sie ile tycvh kluc bedzie musze zerknac do karty szczepien.. Wasze dzieci tez tak przechodizly?
|
#1277 |
|
Zadomowienie
|
Oj faktycznie produkcja postow na tym naszym wąteczku jak trza!
My kąpiemy sie około 20h30 - 21. a spac Olaf i tak chodzi około 23. dzisiaj poszedl wczesniej (o 22) ale t odlatego ze do lekarza pojechalismy i nie spal po poludniu. tzn spal ale kilka razy po troszeczku. Rany jak ja nie lubie jak on jest taki niedospany! Jak jest wypoczety to ja go siup do lozeczka i on minutka i spi a tak to w koncu przy cycku zasnal. Ale i tak pewnie ie pare razy jeszcze zbudzi zanim na dobre pojdzie spac. A z tym kapaniem to nalezy robic tak aby bylo wygodnie. Ja powiem szczerze chcialbym aby Olaf chodzil tak spac o tej 22. Mialabym troche wiecej czasu dla siebie wieczorkiem. Zobaczymy moze mu sie poprzestawia. Dzieciaczki nasze sa superasne i slicznuitkie. A w Belgii szczepienia tez sa bezplatne. Jedyne ktore jest platne to na rotowirusy. i nie wiem czy kupowac. Bo lekarz powiedzial ze skoro dzicko nie idzie do zlobka to nie ma potrzeby...a wy szczepicie? jedyna obowiazkowa szczepionka jest polio. i nie szczepi sie przeciwko gruzlicy. a reszta taka sama jak Pl |
|
|
|
#1278 |
|
Raczkowanie
|
Simona,kurcze, nie pomogę Ci , nie jestem lekarzem, tylko"narzędziem w jego rękach". Musiałabym sama poszperać w necie,albo w książkach z ortopedii...może coś znajdę,jakieś normy, ale nie mogę obiecać.
|
#1279 |
|
Zakorzenienie
|
u nas chyba szczepienia jak w PL, ale nie ma też na gruźlicę, bo gruźlicy się nie notuje w Holandii. Ale za to Polska jest w grupie krajów ryzyka żółtaczki i dzieci rodziców- Polaków muszą być szczepione...
obowiązkowe są i darmowe szczepienia: - 2 miesiące: błonica/ krztusiec/ tężec/ polio/ Hib/ HepatitisB/ Pneumokoki - 3 miesiące: błonica/ krztusiec/ tężec/ polio/ Hib/ Pneumokoki - 4 miesiące: błonica/ krztusiec/ tężec/ polio/ Hib/ HepatitisB/Pneumokoki -11 miesięcy: błonica/ krztusiec/ tężec/ polio/ Hib/ HepatitisB/Pneumokoki -14 miesięcy: różyczka/ odra/ świnka/ Meningokoki typu C no i potem dalej jeszcze powtórka niektórych |
|
|
|
#1280 |
|
Zadomowienie
|
Kasiu tutaj jest podobny rozklad. A polecaja u ciebie szczepienie na rotavirusy?
|
|
|
|
#1281 |
|
Wtajemniczenie
|
Aga mała cudna
Maszko bardzo się ciesze że się okazało że to tylko kolka Anulka ta ulica to Poniatowskiego. Simona napewno dasz sobie rade sama,wierze że jest Ci cięzko wstawac ale wkrótce Tamarce się wyreguluje i da Ci pospać. Mój mały też ma bioderka nie teges i go od miesiąca pieluchuje podwójnie.Colin ma większe rozbieznosci między lewym i prawym bioderkiem niż Tamarka i mi lekarka powiedziała ze to nie jest jakaś duża wada i wystarczy podwójnie pieluchować.Ale teraz zasiałaś we mnie niepokój. Minki Tamarki super!!! Marti Colin naprzykład nie używa smoczka do zasypiania, tylko w dzień do uspokojenia się.Jak go kłade spać do łózeczka nie potrzebuje smoka. Czasami w dzien mu się przytrafi zasnąc ze smokiem ale zraz go wypluwa tak jak Laura. Ja Colina kąpie o tej magicznej 20, bo on od jakiś dwóch tygodni mi się przestawił i o między 21 a 22 chodzi spać już na noc i spi do 6 7.Wcześniej zasypiał na noc ok 24 ale też kąpałam go o 20 21 bo on wcale nie ma najdłuższego snu po myciu. Taj jak pisze Kasia trzeba znaleźć złoty środek. |
|
|
|
#1282 |
|
Wtajemniczenie
|
A u mnie pierwsze szczepienie będzie w 3 miesiącu.
|
|
|
|
#1283 |
|
Rozeznanie
|
Simonamam takie samo ubranko
Ja staram sie kapac o magiczne 19-20 ale lipa bo Zuzka rozbawiona po kapieli zamist spac fika do polnocy no z przerwa na 30 min snu a tak wisi przy piersi wiec zastanawiam sie czy nie prac jej rano...ale znowu potem idziemy na spacer i czy sie nie przeziebi??/ale ja tez sie rano myje i nic mi nie jestCo do smoczka to nie uzywamy bo jak bylam w szpitalu i chcialam malej dac to taka pani od laktacji na mnie nakrzyczala ze burze dziecku odruch ssania...no i nie dawalam smoczka i ona jest mistrzynia w wypluwaniu ich wiec odstawilam Szczepienia po nich dalam czopki viburcol sa ziolowe i mala troche byla przygaszona ale po 4 godzinach po podaniu odstawila taki koncert placzu ze nic nie pomagalo..potem jak zaczelam spiewac fasolki to ja puscilo...pamietajcie ze te zwykle to sa domiesniowe wiec bola... A teraz Zuzia spi )) i ja chyba tez sie do niej przylacze milego poranku wam zycze
|
#1284 |
|
Rzabbocop
|
Aga Jacek jak zobaczył zdjęcia to powiedział, że to mały Przemek ale moim zdaniem wcale nie jest taka brzydka
![]() A tak serio to śliczna jest |
|
|
|
#1285 |
|
Rozeznanie
|
oto Zuzia na wieczor czyli przed i po praniu
))a swoja droga to balneum do kapieli super sprawa
|
#1286 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może sie okazać, że wszystko ok, i tylko macie uważać na te stawy.Na pocieszenie powiem Ci, że ja z Julką kiedyś chodziłam do kardiologa i robiłyśmy jej ECHO serca. Dostałam wynik do ręki i tam miedzy innymi było stwierdzenie "niedomykalność zastawki trójdzielnej" - myslałam, że zwariuję z nerwów, bo wizyta była za kilka dni. Wyobraź sobie, że pani dr popatrzyła na wynik i powiedziała "no, to wszystko dobrze"... Okazało się, że jest w zakresie normy.Jak widzisz lepiej nie interpretować samemu wyników badań, nawet jak sie coś tam wie ![]() Na pewno będzie wszystko dobrze!!!!
|
|
#1287 |
|
Zadomowienie
|
Czesc. Zauwazylam ze wsrod was jest mama ktora mieszka w Norwegii. GARNUSZKI wyslalam ci prywatna wiadomosc, byc moze nie zauwazylas. Wiec pozwole sobie pozdrowic cie tutaj. Zycze duzo zdrowia tobie no i oczywiscie Olafowi. Jesli chcesz moge ci podeslac adres do stronki, do darmowej paczki dla dziecka.
Paczka zawiera • 12 stk. Pampers New Baby bleier • Boken ”Opplev” • DVD ”Verden gjennom barnets øyne” • Always Ultra Normal + • Mam Science smokk • Fisher Price rangle • Bok fra Sandvik • Sebamed vaskeservietter • En tube Zendium første tann 15 ml Jesli chcesz ten adres , wyslij mi po prostu prywatna wiadomosc. Pozdrawiam. Zalacze fotke wyprawki
|
#1288 |
|
Raczkowanie
|
A my dzisiaj idziemy w koncu na szczepienie (wcześniej mała nie była w formie,a potem lekarka chorowała i się przedłuzyło). TZ nie ma więc Jula idzie ze mną jako pomoc
(to tylko sie tak nazywa,wiem z doświadczenia, hehe, ale cóz, bardzo chciała, więc idzie, jakoś dam radę).Mało tu pisałam o mojej Oleńce, bo ciągle jestem zawalona pracą, ale wczoraj wysłałam do sprawdzenia kilka mega, więc dziś luzik. No więc nasza Ola jest bardzo grzeczną i kochana dziewczynką,lubi jeść i dużo spać dostanie smoka i zamyka oczka prawie natychmiast - do tego dostaje pieluszkę tetrowa do przytulenia i gładzi nią sobie po buzi i tak zasypia.Najlepiej, jak pieluszka nie jest świeżo wyprana, tylko lekko pachnie mamusią Czasem się budzi,jak wypadnie jej smocio,ale zaraz zasypia. Noce tez są niezłe,wprawdzie budzi sie 2 albo 3 razy,ale zaraz po jedzeniu zasypia.I w przeciwieństwie do Juli uwielbia kąpiel w bardzo ciepłej wodzie az się sama dziwię, woda na prawde "powyżej normy" -rozluźnia sie wtedy i smieje.Jeden z usmiechów szczęśliwej Oli załączam
|
#1289 |
|
Wtajemniczenie
|
instuktorko cudek nie dziecię
![]() maszko bardzo się cieszę, zę to nie zadne nowe wirusiska - oby tak dalej i oby coraz lepiej ![]() kasiu u nas ogólnie "opieka" lekarska jest do d..., darmowe są tylko obowiązkowe szczepionki, za Hibba już trzeba płacić. tak samo za szczepionki które mają wszystko w jednym. o pneumokokach nie wspomnę, bo kosztują po ok 300zł, a jak się na nie szczepi to podobno rota wirusy tez by trzeba, więc na rok to koszt jakiś 2000zł a nasze składki ida nie wiem na co...
|
|
|
|
#1290 |
|
Rozeznanie
|
Instruktorka Olenka wyglada na spokojna
szczepienie bedzie ok a starsza siostra to najlepszy pomocnik ![]() Jade dzisiaj obejrzec Zosie-to coreczka mojej siostry jest z 4 wrzesnia
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:51.

Ślub
maleństwo
,potem stopniowo mniej,ale tak do 17:30 go uspokajalam,przysypial na 5minut i bu7dzil sie z tym koszmarnym piskiem,myslalam ze mi serce peknie
podskoczyla mu temperaturka odpuscilam mu kapiel..tak mi go szkoda, nie wiem,czy to przypomnienie bolu,czy zaczely dzialac jakos na iego te szczepionki i temperatura?
a nasze składki ida nie wiem na co...