|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#331 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać - cz. 16
Kiedy jest przeprowadzane coroczne liczenie wiernych w kościołach?
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
|
|
#332 |
|
Zakorzenienie
|
Mam sprawę dot. konta w banku.
Nie zarabiam, ale przydałoby mi się konto w banku, żeby robić przelewy internetowe, bo już w żadnym sklepie nie da się płacić za pośrednictwem PP, oprócz allegro Jakie konto w takim razie polecacie? Czy płaci się co miesiąc jakąś sumę, nawet jak konto jest czyste, czy tylko przy przelewach? ogólnie za przelewy się płaci? Jaka opłata jest pobierana? Mnie to konto jest potrzebne, aby przelewać sobie kasę z konta rodziców lub na poczcie polskiej na to moje, jeżeli chcę coś sobie kupić. Mam 18 lat, ale, jak pisałam, nie pracuję, żeby mi pracodawca wlewał co miesiąc pieniądze, nie gwarantuję też, jak często coś na moim koncie będzie się pojawiało. A może można zrobić tak, żeby z konta któregoś z moich rodziców zrobić drugą kartę (bankomatową chyba? oni sami nie maja innych niż te do bankomatu) taką dla mnie, na którą dadzą zlecenie przelewu np. 50zł miesięcznie? W ogóle co jest potrzebne do zwykłych przelewów internetowych, karta bankomatowa? Gdzieś ktoś mi mówił, że tak, ktoś inny, że nie. Może mnie ktoś wtajemniczyć w temat ?
Edytowane przez olasia99 Czas edycji: 2012-10-06 o 14:30 |
|
|
|
#333 |
|
Pani Buka
|
mieszkam na tzw. zamkniętym osiedlu (chociaż bez takich bajerów jak strażnik przy furtce) - zawsze był względny spokój i porządek, a zarządca wspólnoty zdaje się dbać o wszystko, bo często pojawiają się jakieś ogłoszenia i informacje. niestety, ostatnio jacyś kretyni "pięknie" wymalowali całą klatkę swoimi podpisami i wygląda to fatalnie. nie mam pewności kto to zrobił, ale mam pewne podejrzenia, to może być dwóch takich chłopaczków w dresach, którzy wprowadzili się (wynajęli mieszkanie) we wrześniu, a napisy jako pierwsze pojawiły się na pólpiętrze przy ich mieszkaniu. po prostu reszta mieszkańców to raczej rodziny z dziećmi, pracujący, spokojne studentki i ktoś taki od razu rzuca się w oczy zwłaszcza że byłam u nich prosić o ściszenie "muzyki" -.- . pewności jednak nie mam. czy taka informacja cokolwiek da wspólnocie?
How I choose to feel is how I am. Edytowane przez kasiencja Czas edycji: 2012-10-06 o 15:18 |
|
|
|
#334 | |
|
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
![]() Nie ważne w sumie. Ja takie rzeczy zgłaszam do administracji, bo jeżeli coś jeszcze się podzieje (np. wybite okna) to będzie jakiś ślad, że ktoś już się skarżył, że coś się działo. |
|
|
|
|
#335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sent from my SK17i using Tapatalk |
|
|
|
|
#336 |
|
Pani Buka
|
Alkaxy, spólnota, już poprawiłam
A ma to jakieś znaczenie?Chwast, nie widziałam właśnie, więc tu jest problem, bo nie chcę mówić że to na pewno oni. Po prostu nigdy nie było takich problemów, a odkąd oni się wprowadzili, to od razu słychać z mieszkania dudnienie hip-hopu, a na klatce pojawiają się kolejne maziaje -.-
How I choose to feel is how I am. Edytowane przez kasiencja Czas edycji: 2012-10-06 o 15:18 |
|
|
|
#337 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
po prostu interesuje mnie, czy mamy zaliczenia dopiero pod koniec całych studiów czy jednak jest to podzielone na dwa semestry - a przejrzałam wszystko, od strony naszego Wydziału przez stronę studiów podyplomowych liczyłam na to, że ktoś, kto u mnie studiował będzie wiedział.
We must fight for what we believe in Makenai Lepiej kochać, a potem płakać. Następna bzdura. Wierzcie mi, wcale nie lepiej. Nie pokazujcie mi raju, żeby potem go spalić. 23.05.2012 - pani licecjatka! 04.07.2014 - pani magister!
|
|
|
|
|
#338 | |
|
now or never
|
Cytat:
za nic sie nie płaci, ani za prowadzenie rachunku, ani innych spraw, no oprócz tego, że musisz miesięcznie kartą zapłacić na kwotę 100 zł, inaczej z konta pobierają Ci 2 zł.
|
|
#339 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
#340 |
|
now or never
|
Termin liczenia ustala się tradycyjnie na środek bądź koniec października, tak, by wypadło w zwyczajną niedzielę - mówi w rozmowie z KAI ks. Wojciech Sadłoń z pallotyńskiego Instytutu Statystyki Kościoła Katolickiego. Liczy się liczbę osób uczestniczących w Mszy św. oraz liczbę przystępujących do Komunii św. Ankiety proboszczowie przesyłają do Instytutu Statystyki Kościoła Katolickiego.
Celem badania nie jest jedynie tworzenie statystyk. Instytut zbiera dane, aby pokazywać sytuację pastoralną Kościoła. Z jednej strony dobrze zinterpretowane liczby mają moc łamania stereotypów, a z drugiej są mobilizacją do działań duszpasterskich. Badania społeczne pozwalają duszpasterzom rozumieć sytuację ludzi, nazywać po imieniu zmiany, jakie zachodzą w społeczeństwie.
|
#341 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#342 |
|
now or never
|
tak, chodzi o zakupy typu spożywczak, galerie, inne
|
#343 |
|
Zakorzenienie
|
W zwykłym sklepie, nie musi być jednorazowo.
|
|
#344 | |
|
Zakorzenienie
|
jak myślicie, da się jeszcze zapisać do szkoły językowej
?
|
|
|
|
#345 |
|
Zakorzenienie
|
spokojnie
moja siostra zapisywała się do speak up w styczniu
|
#346 |
|
Copyraptor
|
Ja też polecam to zwykłe konto w mbanku, nawet jak tego 100zł nie wyrobisz miesięcznie to 2zł to nie majątek, a wszystko inne jest bezpłatne. Wygodne płacenie przez internet, przelewy darmowe, można sobie też darmowo otworzyć konto emax i robić jakieśtam oszczędności. Ja sobie ich chwalę bardzo.
|
|
|
|
#347 | |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#348 |
|
Zakorzenienie
|
Jak zwalczyć świeże i bolące odciski na stopach od butów?
|
#349 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, czy z mąki krupczatki można zrobić ciasto na pizze?
W domu mam tylko taki rodzaj mąki a miałam w planach pizzę. Piekłyście kiedyś tak?
|
#350 |
|
Konto usunięte
|
Po jakim czasie mniej więcej schodzą wam siniaki? Wyglądam jakby mnie ktoś pobił
|
|
|
|
#351 |
|
Zakorzenienie
|
[1=835313362e9486e3c9442f0 8647b1f88dd16e422_65652de 798c50;36940156]Po jakim czasie mniej więcej schodzą wam siniaki? Wyglądam jakby mnie ktoś pobił
moje czasami po 2 tygodniach a czasem po kilku dniach.
|
|
#352 |
|
Zakorzenienie
|
[1=835313362e9486e3c9442f0 8647b1f88dd16e422_65652de 798c50;36940156]Po jakim czasie mniej więcej schodzą wam siniaki? Wyglądam jakby mnie ktoś pobił
Kup sobie maść z heparyną.
|
#353 | |
|
Wtajemniczenie
|
No, boś pewnie niepraktykująca
Albo w Twojej parafii ministranci dobrze się maskują z tym ![]() Cytat:
Ale nie chciałam, żeby mnie policzyli do tych swoich statystyk, bo bym je niesłusznie zawyżała swoją osobą No, ale w takim razie mogę iść spokojnie.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
|
|
|
#354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ma przymusu regularnych wpłat na to konto. do przelewów internetowych potrzebujesz numeru klienta i hasła, które otrzymasz przy podpisaniu umowy i specjalnego kodu. karteczkę z tymi kodami dostaniesz pocztą i przez internet aktywujesz- oni potem do Ciebie zadzwonią, żeby potwierdzić, że na pewno chcesz ją aktywować. na jednej karcie jest 40 kodów, mi przysłali dwie. jak ci się skończą zamawiasz je przez internet- wchodząc na swój profil na stronie banku. ogólnie wszystko bardzo szybko się zmienia, na pewno banki maja już nowe oferty. rodzice mogą zrobić zlecenie, żeby co miesiąc przesyłano z ich konta na Twoje pieniądze.
|
|
|
#355 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#356 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
80 to niby sporo, ale dziwi mnie ta metoda, do mnie bank wysyła sms-a z kodem, za każdym razem kiedy coś przelewam przez internet, myślałam że wszędzie tak jest.
|
|
|
|
|
#357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
podejrzewam, że mogłabym jakoś ustawić, żeby dostawać te kody sms-ami, ale zawsze byłam na bakier z nowinkami technicznymi, także nawet tego nie sprawdzałam. kodów mam jeszcze dużo, bo sporadycznie robiłam przelewy.
|
|
|
#358 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#359 |
|
Zakorzenienie
|
Gdzie w sklepie stacjonarnym znajdę tą maskę do włosów?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...e-wzrostu.html
|
|
#360 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tego co wiem, żeby nie zakładać własnego konta to rodzice mogą cię "dopisać" do swojego (i wtedy wyrobić ci kartę), albo wyrobić sobie kartę i ci dać ale tutaj już mogą być problemy z płaceniem w sklepie, bo w końcu karta byłaby nie na ciebie. Na kartach mogą być nałożone limity, więc jakbyś dołączyła do ich konta to mogłabyś dostać kartę z ustalonym miesięcznym limitem wydania kasy wynoszącym na przykład 150, czy 200zł. I rodzice nie musieliby nic ci "przelewać" na tą kartę, bo skoro byłaby ona do konta jednego z nich to czerpałabyś pieniądze z całej puli kasy znajdującej się w tym czasie na koncie, z tym, że jak wspomniałam wczesniej, możnaby na twoją kartę nalozyć limity. I nie ma czegoś takiego, jak karta bankomatowa, pewnie chodziło ci o debetową? Jeżeli chodzi o płatności internetowe, to ani do przelewów krajowych, ani do paypala nie potrzebujesz jakiejkolwiek karty, jedynie konto z możliwością przelewów internetowych (do których karta jest niepotrzebna). Karta kredytowa przydaje się na przykład przy potwierdzaniu rezerwacji hotelu, czy na Amazonie (bo na nim nie ma Paypala) ale spokojnie można się bez niej obyć. I jako ktoś bez stałych dochodów raczej byś i tak karty kredytowej nie dostała .
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:02.

Jakie konto w takim razie polecacie? Czy płaci się co miesiąc jakąś sumę, nawet jak konto jest czyste, czy tylko przy przelewach? ogólnie za przelewy się płaci? Jaka opłata jest pobierana? Mnie to konto jest potrzebne, aby przelewać sobie kasę z konta rodziców lub na poczcie polskiej na to moje, jeżeli chcę coś sobie kupić. Mam 18 lat, ale, jak pisałam, nie pracuję, żeby mi pracodawca wlewał co miesiąc pieniądze, nie gwarantuję też, jak często coś na moim koncie będzie się pojawiało. A może można zrobić tak, żeby z konta któregoś z moich rodziców zrobić drugą kartę (bankomatową chyba? oni sami nie maja innych niż te do bankomatu) taką dla mnie, na którą dadzą zlecenie przelewu np. 50zł miesięcznie? W ogóle co jest potrzebne do zwykłych przelewów internetowych, karta bankomatowa? Gdzieś ktoś mi mówił, że tak, ktoś inny, że nie. Może mnie ktoś wtajemniczyć w temat

po prostu interesuje mnie, czy mamy zaliczenia dopiero pod koniec całych studiów czy jednak jest to podzielone na dwa semestry - a przejrzałam wszystko, od strony naszego Wydziału przez stronę studiów podyplomowych