Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, and U - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji)
Abu Dhabi 24 30,00%
Ajmān 0 0%
Dubai 33 41,25%
Fujairah 1 1,25%
Ras al-Khaimah 0 0%
Sharjah 7 8,75%
Umm al-Quwain 1 1,25%
W innym państwie Middle East 14 17,50%
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-05, 21:26   #2191
tajik girl
Raczkowanie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Nie wwozilam takich lekow, wiec nie mam doswiadczenia w tym temacie.
Sadze jednak, ze Recepta od lekarza powinna byc prztlumaczona na Jezyk Angielski u tlumacza przysieglego.
Dziękuję za odpowiedź Jeszcze spróbuję się upewnić przed samym wyjazdem, pozdrawiam
tajik girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-09, 00:19   #2192
Ironiaaa
Raczkowanie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

No i na mnie przyszedl czas, zeby chociaz czesciowo dolaczyc do watku ZEA.
Maz moj drogi dostal dosyc ciekawa oferte pracy w Dubaju. Jutro wraca z finalnego spotkania w sprawie kontraktu. Po jego powrocie mamy ok. tygodnia czasu na zdecydowanie sie czy wybiera siedzibe w Londynie czy siedzibe w Dubaju.
Mnie jako tako jest wszystko jedno - ale tylko patrzac przez pryzmat samej siebie. Juz nie raz sie przenosilam i zaczynalam od zera, nie mam problemu w nawiazywaniu nowych znajomosci i mam troche doswiadczenia w hotelarstwie wiec licze na to, ze po jakims czasie prace znajde . Na cale szczescie lub nieszczescie mam 2 psy, ktorych nie zostawie za zadne skarby bo to moje "synalki" i maja miejsce w rodzinie na rowni ze wszystkimi bytami ludzkimi Tutaj sie pojawiaja moje wszystkie watpliwosci. Wiele slyszalam o malo przyjaznej reakcji tubylcow na psy, braku miejsc do wyjscia z czterolapami no i przede wszystkim o "zabijajacych" temperaturach.
Czy ktoras z "Emiratek" przenosila sie z psem do ZEA? A moze ktos zna ludzi ktorzy przenosili sie z psami? Wiem, ze da sie tam zyc z psem, na pewno jest to mozliwe jesli pies tam jest od zawsze i od malego uczyl sie zyc w tamtym klimacie. Co z psiurami ktore maja sie przestawic z chlodnego wilgotnego klimatu Szkocji? Dadza rade?!

Drugie pytanie to antykoncepcja w Dubaju. Za 1,5 roku czeka mnie zmiana implantu i nie wiem jak z tym bedzie. Ktos ma implant lub mial implant "montowany" w ZEA?

Ironiaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-09, 06:51   #2193
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Ironiaaa Pokaż wiadomość
.... mam 2 psy, ktorych nie zostawie za zadne skarby .... Dadza rade?!

Drugie pytanie to antykoncepcja w Dubaju. Za 1,5 roku czeka mnie zmiana implantu i nie wiem jak z tym bedzie. Ktos ma implant lub mial implant "montowany" w ZEA?

Witaj, z tym podejściem do psów to nie jest tak do końca prawda, oczywiście koty mają niejako lepiej, ale psy są również bardzo cenione, zwłaszcza tutejsza rasa Saluki.

Emiratczycy kochają zwierzęta w tym psy oczywiście.

Jakiej rasy są Twoje psy? Jeśli mają grube futro, to będą częsciej siedziały w domu gdzie jest klimatyzacja.
Nie obawiaj się, na miejscu jest też kilka świetnych klinik weterynaryjnych a nawet hotele 7 gwiazdkowe (resorty) dla zwierząt gdzie w pokojach mają TV i kamerę więc w przypadku nagłej podróży mogłabyś swoje pupile zostawić pod najlepszą opieką i zaglądać poprzez Skype jak sobie bez Ciebie radzą

Urban Tails Pet Resor

Dogs in Dubai

Co do 'implantu', to ja nie miałam problemu z założeniem nowego w prywatnym gabinecie ginekologicznym.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg saluki.jpg (39,8 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg saluki1.jpg (40,2 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg saluki2.jpg (27,5 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Saluki_Centre.jpg (67,3 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg saluki1_42.jpg (13,4 KB, 25 załadowań)

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2012-10-09 o 06:57
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-09, 12:47   #2194
Ironiaaa
Raczkowanie

Malz wrocil! Okazuje sie, ze jednak nie Dubaj tylko Abu Dhabi... Jeszcze jedna wizyta tym razem u szefa calej firmy w Kaliforni i Abu Dhabi od stycznia!
No i caly moj research na marne.
Moze ktos doradzi gdzie szukac mieszkania w Abu Dhabi z psami?

Psiaki to 2 owczarki niemieckie, jeden krotko, drugi dlugowlosy. Ja sobie zdaje sprawe, ze chlopaki wiekszosc dnia siedziec beda w domu ze wzgledu na temperatury i slonce. Bardziej rozchodzi mi sie o to czy jest gdzie z tymi psami wyjsc na porzadny spacer. Moje chlopaki to psy raczej pracujace, nie aktywnie na sluzbie ale potrzebuja sporej ilosci aktywnosci i treningu.

Cytat:
Co do 'implantu', to ja nie miałam problemu z założeniem nowego w prywatnym gabinecie ginekologicznym.
Super!

Stary 2012-10-09, 13:04   #2195
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
....Abu Dhabi od stycznia!

Moze ktos doradzi gdzie szukac mieszkania w Abu Dhabi z psami?

Duże psiaki, najlepiej poszukać willi z ogrodem.

W Abu Dhabi jest trudniej z psami.

Dogs banned from Abu Dhabi's parks and beaches.

Bringing Pets to Abu Dhabi

Coming To The UAE

Czy firma zapewnia Wam accommodation czy macie szukać na własną rękę?

Wszystko zależy od tego jaki bedziecie mieli allowance bo na tej podstawie pośrednik znajdzie Wam odpowiednie lokum.

55 kg
Stary 2012-10-09, 13:09   #2196
Ironiaaa
Raczkowanie

Jesli chodzi o accommodation to mamy do wyboru zakwaterowanie w hotelu (jumeirah etihad towers) - co nie wchodzi w rachube ze wzgledu na psy lub pokrycie czesci kosztow za wynajecie mieszkania. Nie wiem dokladnie jak duza czesc - podejrzewam ze porownywalna kwota z zakwaterowaniem w hotelu.

Od poczatku myslelismy o wynajeciu apartamentu - 2 bedrooms z ogrodem. Myslalam tez czytajac w internecie zeby mieszkac w Dubaju, a malz bedzie dojezdzal do Abu Dhabi. Sa ludzie ktorzy tak robia, tylko czy to wypali na dluzsza mete?

Stary 2012-10-09, 13:52   #2197
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
....Myslalam tez czytajac w internecie zeby mieszkac w Dubaju, a malz bedzie dojezdzal do Abu Dhabi. Sa ludzie ktorzy tak robia, tylko czy to wypali na dluzsza mete?
Hmmmm.... nie jest to najbezpieczniejszy pomysł.

Cytat:
According to the Abu Dhabi Department of Transport, as many as 10,869 cars carrying between 16,303 and 19,564 passengers travel to Abu Dhabi between 6am and 9am on a daily basis.
Abu Dhabi government staff must stay in capital.

Abu Dhabi amends housing allowance rules

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2012-10-09 o 13:53

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-09, 20:37   #2198
Ironiaaa
Raczkowanie

Eva Ty mieszkasz w Abu Dhabi prawda? Moze Ty doradzisz gdzie sie za mieszkaniem rozgladac? Ktora okolica jest bardziej przyjazna dla wlascicieli psow takze pod wzgledem dojazdu do jakiegos dzikiego miejsca gdzie mozna psy spuscic zeby pobiegaly. Wiem, ze takie sa w Dubaju. Niestety jest bardzo malo informacji na ten temat na forach

Stary 2012-10-10, 05:06   #2199
ana_alby
Raczkowanie

Witaj a ja bym Tobie odradzala przyjazd i to jeszcze z 2 owczarkami .owczarki to psy pracujace a tutaj w tym klimacie zwlaszcza w lecie gdzie tem .dochodza do 5o stopni ,psy skazane sa na siedzenie caly dzien w domu po drugie nie wiem czym karmisz , ale karma tutaj jest tylko royal canin lub purina i to sa te ,, lepsze karmy; karma jest dosc droga i trzecia sprawa weterynarz , jest tez bardzo drogi i wcale nie koniecznie dobry .Jak mozesz to odradzam przyjazd z psami chyba ze pensja twojego meza bedzie naprawde duuzzzzaaa .Sama mialam taki dylemat , bo tez mialam owczarka niemieckiego dlugowlosego i nie zrobilam mu tego z ,Nie moglam zabrac go z kraju gdzie sa lasy ,parki itp i zabrac tutaj gdzie jest tylko piasek i nic wiecej ,poza tym nie ma tu miejsc typowo dla psow ,jak sa wyprowadzane to tylko na smyczy .Mam koty , przygarnelam je z ulicy i przykladowo powiem Tobie ze weterynarz tutaj chcial 2000 dirhamow ze sterylizacje jednego kota .I to sa koty gdzie koszty zabiegow nie duze bo przeciez lekarstwa podawane sa na wage a kot wazy tylko 4 kg .a nie 45 kg. Ja bym sie niezdecydowala na zycie tutaj z 2 duzymi psami , szkoda psow .Przemysl to jeszcze raz koniecznie naprawde , Ja psiara ktora miala owczarki niemieckie 28 lat stanowczo odradzam przyjazd tutaj .P.S nie wiem jaki charakterek maja Twoje onki , ale tutaj bardzo czesto zdarzaja sie kradzieze psow(pozniej ide do sprzeedazy albo do psedohodowli ) .,bo taki owczarek szczeniak to jest kwota okolo 8.000 drihamow.Maja rozne sposby np.na suke z cieczka .Pozatym to nie jest tak ze wszyscy emiratczycy kochaja psy bo to nie prawda , nie wyobrazam sobie sytuacji w ktorej jeden z Twoich psow (a przeciez 2 to juz stado) wcale nie musi zaatakowac wystraczy ze bedzie sie chcial przywitac a akurat trafisz na nie nowoczesnego emiratczyka i naprawde bedzie duza afera .Dla wiekszosci psy to sa zwierzeta nieczyste i mowie to Tobie jako muzułmanka mieszkajaca w Abu Dhabi .Pozdrawiam serdecznie mam nadzieje ze tobie pomoglam jak masz jeszcze jakies pytania z checia na nie odpowiem .

Edytowane przez ana_alby
Czas edycji: 2012-10-10 o 05:29
ana_alby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-10, 05:44   #2200
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
..... gdzie sie za mieszkaniem rozgladac? Ktora okolica jest bardziej przyjazna dla wlascicieli psow takze pod wzgledem dojazdu do jakiegos dzikiego miejsca gdzie mozna psy spuscic zeby pobiegaly.
Zdecydowanie w przypadku posiadania psów najlepiej poszukać mieszkania/willi poza wyspą.

Jeśli miałabym doradzać to w Khalifa A, Khalifa B lub Mohammed Bin Zayed.

"Dzikich miejsc" w Abu Dhabi nie znam.... poza kilkoma klubami nocnymi

Mówiąc poważnie, to Ana_Alby napisała bardzo rozsądnie, posiadanie dużego psa... dwóch dużych owczarków to męczenie zwierzaków i pokaźne obciążenie portfela.

Co do nieczystości psa to uważam to za kompletną bzdurę i nadinterpretację niektórych skrajnych muzułaman

Chwała Bogu większość muzułman których znam, ma NORMALNE poglądy, a nie Średniowieczne

55 kg
Stary 2012-10-10, 06:49   #2201
ana_alby
Raczkowanie

Ja wlasnie mieszkam na Khalifa City A , wszystkie psy jakie tutaj widzialm sa trzymane tylko na zewnatrz w kojcach a jak maid je wyprowadza to tyko na smyczy.Pozatym nie kazdy landlord zgadza sie na trzymanie zwierzat .Najlepszym rozwiazaniem byloby wynajecie calej willi przy 2 duzych psach a koszty naprawde sa bardzo duze .Tak wiec trzeba bardzo dobrze sie zastanowic .Nie wiem jeszcze w jakim wieku sa te owczarki .Ja swojego nie zabralam ze wzgledu na wiek mial 8 lat i problemy z sercem , co przy takim klimacie ...wiadomo odszedl w tym roku w kwietniu mial 11 lat .Trzymam kciuki za podjecie wlasciwej decyzji .Pamietaj ze to sa 2 duze owczarki a nie yorki .

Edytowane przez ana_alby
Czas edycji: 2012-10-10 o 06:52
Stary 2012-10-10, 11:15   #2202
Ironiaaa
Raczkowanie

Kurcze, dziekuje dziewczyny za szczere odpowiedzi.
Problem jest taki, ze z mojej strony to wyglada tak : albo jade z psami, albo nie jade w ogole. Jestem wrogiem oddawania psow innym ludziom z powodu wlasnych problemow i niewygod i zrobienie czegos takiego to dla mnie bylby szczyt hipokryzji... :/
Psy sa mlode obaj koncza w listopadzie 2 lata. Najbardziej sie obawiam tego, ze tutaj w UK sa przyzwczajeni do biegania luzem bez smyczy, a nie wiem czy sa takie miejsca w Abu Dhabi gdzie chociaz raz na jakis czas bede w stanie im to umozliwic.

Jeszcze pytanie o prawo jazdy. Lepiej jest sie zmotywowac i sprezyc i zrobic je w UK czy lepiej poczekac do czasu przeprowadzki do Abu Dhabi?

Stary 2012-10-10, 11:32   #2203
ana_alby
Raczkowanie

w abu dhabi nie ma takich miejsc teraz to nawet do parku czy na plaze nie mozna z psem , chyba ze wezmiesz je gdzies na pustynie , a prawo jazdy to nie wiem to Eva bedzie wiedziec ja robilam wPolsce Ja mojgo onka zostawilam w Polsce z corka dlatego ze nie chcialam zabierac mu wolnosci do ktorej byl przyzwyczajony i balam sie samego przewozu zwlaszcza ze zwierzeta moga latac tylko w cargo .No i jego wiek i klopoty z sercem .Ja osobiscie uwazam ze emiraty nie sa dla onkow , ale coz husky tutaj tez mozna spotkac , tylko czy na pewno sa szczesliwe ?

Edytowane przez ana_alby
Czas edycji: 2012-10-10 o 12:56
Stary 2012-10-10, 11:32   #2204
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Jeszcze pytanie o prawo jazdy. Lepiej jest sie zmotywowac i sprezyc i zrobic je w UK czy lepiej poczekac do czasu przeprowadzki do Abu Dhabi?
hmmmm.... to chyba jest różnica w usytuowaniu kierownicy

Nie wiem jak z prawem jazdy z krajów jeżdżących po innej stronie, mnie wydali tutejsze prawo jazdy w 10 minut na podstawie mojego wyrobionego w Polsce.

Widziałam, że można tutaj zrobić prawo jazdy na samochody z automatyczną skrzynią biegów i dużo kobiet wybiera tą właśnie opcję to chyba jest łatwiej.

Foreign Driving Licence Replacement

Getting a Driving Licence

Cytat:
Automatic License transfer is available for licenses issued from the following accredited countries:
UK, USA, France, Japan Germany, Italy, Belgian, Holland, Switzerland, Denmark, Greece, Spain, Sweden, Austria, Ireland, Norway, Turkey, Canada, Poland*,Korea (South)*, Finland, South Africa, Australia, New Zealand.
*conditions apply.

How to Obtain Driving License in Abu Dhabi?

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2012-10-10 o 11:40
Stary 2012-10-18, 21:36   #2205
Monika Wu
Raczkowanie

Witam koleżanki! 22 .10 wylatuję do Abu Dhabi w odwiedziny do rodziny, w związku z tym mam pytanie, czy może orientujecie się jak wyglądają obecnie ceny w Duty Free na tamtejszym lotnisku? chodzi mi o alkohole i perfumy. Z góry będę wdzięczna za słowo w tym temacie
Monika Wu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-19, 00:36   #2206
Ironiaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Monika Wu Pokaż wiadomość
Witam koleżanki! 22 .10 wylatuję do Abu Dhabi w odwiedziny do rodziny, w związku z tym mam pytanie, czy może orientujecie się jak wyglądają obecnie ceny w Duty Free na tamtejszym lotnisku? chodzi mi o alkohole i perfumy. Z góry będę wdzięczna za słowo w tym temacie
Maz wracal na poczatku tego miesiaca z AD, prosilam go zeby mi kupila perfumy na bezclowce jak beda tansze niz u nas. Niestety w porownaniu z cenami w UK bylo mega drogo - ok. 50% wiecej niz w sklepach na miescie.
Nie wiem jak wyglada sprawa alkoholu.

Stary 2012-10-20, 09:27   #2207
Monika Wu
Raczkowanie

Dziękuję za informację Ironiaaa, mam jeszcze prośbę o doradztwo gdzie mogę zakupić takie typowe dla tego miejsca słodycze, kawy, przyprawy, olejki perfumowane?jakie miejsca warto odwiedzić itd..?szczególnie pytanie kieruję do osób, które mieszkają w AD, pozdrawiam serdecznie
Stary 2012-10-21, 12:09   #2208
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Monika Wu Pokaż wiadomość
.... gdzie mogę zakupić takie typowe dla tego miejsca słodycze, kawy, przyprawy, olejki perfumowane?jakie miejsca warto odwiedzić itd..?szczególnie pytanie kieruję do osób, które mieszkają w AD, pozdrawiam serdecznie
Polecam odwiedzenie:

1. Madinat Zayed Shopping Centre

2. Souk Qaryat Al Beri

3.
Red Sea Antiques Shop Behind Al Noor Hospital, Khalifa Street

4. poza tym w Coopie (Meena Center) jest dział z kawami i przyprawami regionalnymi.

55 kg
Stary 2012-10-21, 20:26   #2209
Monika Wu
Raczkowanie

Dziękuję Eva

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-24, 09:10   #2210
Tomik
Przyczajenie

Witam Wszystkie Panie ,

Cytat:
Witaj Tomik!

Daj znać, gdzie się podziewasz i czy masz ochotę na kawę czy zimne piwo?
Eva przepraszam że się nie odzywałem, ale miałem urwanie głowy w pracy, sam wiesz jak to jest w nowym miejscu w nowej pracy na początku nie ma się czasu nawet na sen . Dodatkowo szykowałem dom na przyjazd mojej żony.
Bardzo chętnie się spotkam na kawkę lub piwko, jeśli będziesz w sobotę w mieście myślę że moglibyśmy się spotkać. Detale na PW ?

Chciałbym się was spytać o jedną rzecz, mianowicie o sklepy zoologiczne/ sklepy z artykułami dla zwierzaków. Szczerze mówiąc chyba przeglądnąłem już cały internet i nie mogę znaleźć żadnej informacji o takowych sklepach. Pytam ponieważ adoptujemy z żoną kotka i chcemy odpowiednio przygotować nasze mieszkanko. Jedyne co znalazłem to sklepy albo w Dubaju, albo internetowe, albo jedno i drugie
Był bardzo wdzięczny za lokalizacje takich sklepów.

Pozdrawiam
Tomik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 10:31   #2211
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez Tomik Pokaż wiadomość
Chciałbym się was spytać o jedną rzecz, mianowicie o sklepy zoologiczne/ sklepy z artykułami dla zwierzaków. Szczerze mówiąc chyba przeglądnąłem już cały internet i nie mogę znaleźć żadnej informacji o takowych sklepach. Pytam ponieważ adoptujemy z żoną kotka i chcemy odpowiednio przygotować nasze mieszkanko. Jedyne co znalazłem to sklepy albo w Dubaju, albo internetowe, albo jedno i drugie
Był bardzo wdzięczny za lokalizacje takich sklepów.

Pozdrawiam
Witaj Tomik,

Nie posiadam żadnego kotka/pieska więc nie bardzo mogę pomóc w tym temacie.
Większośc ludzi kupuje jakieś leki i chyba gadżety w klinikach zoologicznych, jedzenie dla pets-ów widziałam w Spinneyu na Khalidiyi.

55 kg
Stary 2012-10-31, 12:48   #2212
Zollerki
Raczkowanie

[Chciałbym się was spytać o jedną rzecz, mianowicie o sklepy zoologiczne/ sklepy z artykułami dla zwierzaków. Szczerze mówiąc chyba przeglądnąłem już cały internet i nie mogę znaleźć żadnej informacji o takowych sklepach. Pytam ponieważ adoptujemy z żoną kotka i chcemy odpowiednio przygotować nasze mieszkanko. Jedyne co znalazłem to sklepy albo w Dubaju, albo internetowe, albo jedno i drugie ]

Moja Kumpela ma kotka, zreszta znalezionego na ulicy i
zaszczepionego,wysteryliz owanego, etc w German Animal Clinic.
Ona zaopatrza sie w jedzonko i podstawowe zabawki w duzych Lulu Supermaketach (Mushriff Mall, Khalidiya Mall czy Madinat Zayed Shopping Mall)...

A co do lecznicy to maja cos otworzyc w Emirates Zoo Park (Shahama), ale niestety nie znam szczegolow.

Pozdrawiam!
Zollerki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-06, 17:29   #2213
Zollerki
Raczkowanie

To znalazlam w przedostatnim numerze Abu Dhai Week Lifestyle.

Notka o nowootwartym sklepie zoologicznym w stolicy
Zollerki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2012-11-18, 09:34   #2214
Eva ID

GG do Eva ID

Happy New 1434 Year

Byle do Renesansu

55 kg
Stary 2012-11-21, 17:12   #2215
moonlightdancer
Rozeznanie

Witam
Jako że jestem świeżynką w Emiratach potrzebuję kilku informacji.
Czy istnieje jakiś warty polecenia sklep meblowy/z wyposażeniem wnętrz (poza IKEA)? Może być nawet w AD byle mieli delivery service do Dubaju.
Uczęszczał ktoś na kurs arabskiego, bądź może polecić jakąś szkołę?
Czy jest jakiś termin w którym można spokojnie zamienić międzynarodowe prawko na emirackie czy należy to zrobić natychmiast po otrzymaniu dok rezydenta?
moonlightdancer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-23, 05:53   #2216
deedee30
Przyczajenie

.

Edytowane przez deedee30
Czas edycji: 2012-12-04 o 04:13
deedee30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-23, 09:43   #2217
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez moonlightdancer Pokaż wiadomość
Witam
Jako że jestem świeżynką w Emiratach potrzebuję kilku informacji.
Czy istnieje jakiś warty polecenia sklep meblowy/z wyposażeniem wnętrz (poza IKEA)? Może być nawet w AD byle mieli delivery service do Dubaju.
Uczęszczał ktoś na kurs arabskiego, bądź może polecić jakąś szkołę?
Czy jest jakiś termin w którym można spokojnie zamienić międzynarodowe prawko na emirackie czy należy to zrobić natychmiast po otrzymaniu dok rezydenta?
Witaj Moonlightdancer
Twoj nick kojarzy mi sie z Batmanem

Sklepow z meblami jest dosc sporo, wszystko zalezy jakiego rodzaju meble Cie interesuja?

IKEA - to nowoczesne tanie meble
Marina Furniture - sklep jest w Medinat Souk, to meble egzotyczne z Chin i Indii
Home Center - sklepy w Dubaju w Mall of Emirates, Oasis Centre, Reef Mall i Mirdif City Center. Meble sa rozne, w wiekszsosci klasyczne i duzo dodatkow do wystroju wnetrz.

To tylko 3 przyklady, ale mozesz pochodzic po Mallach i znajdziesz jeszcze inne sklepy, takze Armani Casa, Versace czy tez Fendi.
Wszystko zalezy od tego ILE chcesz wydac na urzadzenie mieszkania i w jakim stylu chcesz to zrobic.

Jesli dobrze pamietam, to z chwila otrzymania rezydentury, powinno sie jak najszybciej wyrobic prawo jazdy Emirackie, tylko jako turysta mozna jezdzic na swoim z innego kraju.

Get a driving license in Dubai

55 kg

REKLAMA
Stary 2012-11-23, 19:06   #2218
moonlightdancer
Rozeznanie

Cytat:
Sklepow z meblami jest dosc sporo, wszystko zalezy jakiego rodzaju meble Cie interesuja?
Nie chcę nic orientalnego/egzotycznego a takie meble/dodatki tutaj najczęściej spotykam.
Co do wymiany prawa jazdy to niestety prawda, trzeba wymienić. Odkryłam to po 3 miesiącach jeżdżenia na międzynarodowym ale lepiej późno niż wcale.
moonlightdancer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-26, 14:58   #2219
AshleyPeace
Raczkowanie

Dziewczyny! czy można tutaj uzyskać od Was poradę w sprawie języka arabskiego? oczywiście nie zamierzam prosić Was o sprawdzenie pracy domowej, chodzi mi o wytłumaczenie jednej rzeczy, góra dwie minuty.

Książki na wymianę i nie tylko:

rolki 37-39 z ochraniaczami

buty górskie, trekkingowe 39
AshleyPeace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-29, 09:35   #2220
ana_alby
Raczkowanie

Edytowane przez ana_alby
Czas edycji: 2012-12-01 o 11:27
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości