|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2191 |
Raczkowanie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2192 |
Raczkowanie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
No i na mnie przyszedl czas, zeby chociaz czesciowo dolaczyc do watku ZEA.
Maz moj drogi dostal dosyc ciekawa oferte pracy w Dubaju. Jutro wraca z finalnego spotkania w sprawie kontraktu. Po jego powrocie mamy ok. tygodnia czasu na zdecydowanie sie czy wybiera siedzibe w Londynie czy siedzibe w Dubaju. Mnie jako tako jest wszystko jedno - ale tylko patrzac przez pryzmat samej siebie. Juz nie raz sie przenosilam i zaczynalam od zera, nie mam problemu w nawiazywaniu nowych znajomosci i mam troche doswiadczenia w hotelarstwie wiec licze na to, ze po jakims czasie prace znajde . Na cale szczescie lub nieszczescie mam 2 psy, ktorych nie zostawie za zadne skarby bo to moje "synalki" i maja miejsce w rodzinie na rowni ze wszystkimi bytami ludzkimi ![]() Czy ktoras z "Emiratek" przenosila sie z psem do ZEA? A moze ktos zna ludzi ktorzy przenosili sie z psami? Wiem, ze da sie tam zyc z psem, na pewno jest to mozliwe jesli pies tam jest od zawsze i od malego uczyl sie zyc w tamtym klimacie. Co z psiurami ktore maja sie przestawic z chlodnego wilgotnego klimatu Szkocji? Dadza rade?! Drugie pytanie to antykoncepcja w Dubaju. Za 1,5 roku czeka mnie zmiana implantu i nie wiem jak z tym bedzie. Ktos ma implant lub mial implant "montowany" w ZEA?
![]() |
#2193 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Witaj, z tym podejściem do psów to nie jest tak do końca prawda, oczywiście koty mają niejako lepiej, ale psy są również bardzo cenione, zwłaszcza tutejsza rasa Saluki. Emiratczycy kochają zwierzęta w tym psy oczywiście. Jakiej rasy są Twoje psy? Jeśli mają grube futro, to będą częsciej siedziały w domu gdzie jest klimatyzacja. Nie obawiaj się, na miejscu jest też kilka świetnych klinik weterynaryjnych a nawet hotele 7 gwiazdkowe (resorty) dla zwierząt gdzie w pokojach mają TV i kamerę więc w przypadku nagłej podróży mogłabyś swoje pupile zostawić pod najlepszą opieką i zaglądać poprzez Skype jak sobie bez Ciebie radzą ![]() Urban Tails Pet Resor Dogs in Dubai Co do 'implantu', to ja nie miałam problemu z założeniem nowego w prywatnym gabinecie ginekologicznym.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2012-10-09 o 06:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2194 | |
Raczkowanie
|
Malz wrocil! Okazuje sie, ze jednak nie Dubaj tylko Abu Dhabi... Jeszcze jedna wizyta tym razem u szefa calej firmy w Kaliforni i Abu Dhabi od stycznia!
No i caly moj research na marne. Moze ktos doradzi gdzie szukac mieszkania w Abu Dhabi z psami? Psiaki to 2 owczarki niemieckie, jeden krotko, drugi dlugowlosy. Ja sobie zdaje sprawe, ze chlopaki wiekszosc dnia siedziec beda w domu ze wzgledu na temperatury i slonce. Bardziej rozchodzi mi sie o to czy jest gdzie z tymi psami wyjsc na porzadny spacer. Moje chlopaki to psy raczej pracujace, nie aktywnie na sluzbie ale potrzebuja sporej ilosci aktywnosci i treningu. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2195 | |
|
Cytat:
Duże psiaki, najlepiej poszukać willi z ogrodem. W Abu Dhabi jest trudniej z psami. Dogs banned from Abu Dhabi's parks and beaches. Bringing Pets to Abu Dhabi Coming To The UAE Czy firma zapewnia Wam accommodation czy macie szukać na własną rękę? Wszystko zależy od tego jaki bedziecie mieli allowance bo na tej podstawie pośrednik znajdzie Wam odpowiednie lokum.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2196 |
Raczkowanie
|
Jesli chodzi o accommodation to mamy do wyboru zakwaterowanie w hotelu (jumeirah etihad towers) - co nie wchodzi w rachube ze wzgledu na psy lub pokrycie czesci kosztow za wynajecie mieszkania. Nie wiem dokladnie jak duza czesc - podejrzewam ze porownywalna kwota z zakwaterowaniem w hotelu.
Od poczatku myslelismy o wynajeciu apartamentu - 2 bedrooms z ogrodem. Myslalam tez czytajac w internecie zeby mieszkac w Dubaju, a malz bedzie dojezdzal do Abu Dhabi. Sa ludzie ktorzy tak robia, tylko czy to wypali na dluzsza mete?
![]() |
#2197 | ||
|
Cytat:
Cytat:
Abu Dhabi amends housing allowance rules
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2012-10-09 o 13:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2198 |
Raczkowanie
|
Eva Ty mieszkasz w Abu Dhabi prawda? Moze Ty doradzisz gdzie sie za mieszkaniem rozgladac? Ktora okolica jest bardziej przyjazna dla wlascicieli psow takze pod wzgledem dojazdu do jakiegos dzikiego miejsca gdzie mozna psy spuscic zeby pobiegaly. Wiem, ze takie sa w Dubaju. Niestety jest bardzo malo informacji na ten temat na forach
![]()
![]() |
#2199 |
Raczkowanie
|
Witaj
![]() Edytowane przez ana_alby Czas edycji: 2012-10-10 o 05:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2200 | |
|
![]() Cytat:
Jeśli miałabym doradzać to w Khalifa A, Khalifa B lub Mohammed Bin Zayed. "Dzikich miejsc" w Abu Dhabi nie znam.... poza kilkoma klubami nocnymi ![]() ![]() ![]() Mówiąc poważnie, to Ana_Alby napisała bardzo rozsądnie, posiadanie dużego psa... dwóch dużych owczarków to męczenie zwierzaków i pokaźne obciążenie portfela. Co do nieczystości psa to uważam to za kompletną bzdurę i nadinterpretację niektórych skrajnych muzułaman ![]() Chwała Bogu większość muzułman których znam, ma NORMALNE poglądy, a nie Średniowieczne ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2201 |
Raczkowanie
|
Ja wlasnie mieszkam na Khalifa City A , wszystkie psy jakie tutaj widzialm sa trzymane tylko na zewnatrz w kojcach a jak maid je wyprowadza to tyko na smyczy.Pozatym nie kazdy landlord zgadza sie na trzymanie zwierzat .Najlepszym rozwiazaniem byloby wynajecie calej willi przy 2 duzych psach a koszty naprawde sa bardzo duze .Tak wiec trzeba bardzo dobrze sie zastanowic .Nie wiem jeszcze w jakim wieku sa te owczarki .Ja swojego nie zabralam ze wzgledu na wiek mial 8 lat i problemy z sercem , co przy takim klimacie ...wiadomo odszedl w tym roku w kwietniu
![]() Edytowane przez ana_alby Czas edycji: 2012-10-10 o 06:52 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2202 |
Raczkowanie
|
Kurcze, dziekuje dziewczyny za szczere odpowiedzi.
Problem jest taki, ze z mojej strony to wyglada tak : albo jade z psami, albo nie jade w ogole. Jestem wrogiem oddawania psow innym ludziom z powodu wlasnych problemow i niewygod i zrobienie czegos takiego to dla mnie bylby szczyt hipokryzji... :/ Psy sa mlode obaj koncza w listopadzie 2 lata. Najbardziej sie obawiam tego, ze tutaj w UK sa przyzwczajeni do biegania luzem bez smyczy, a nie wiem czy sa takie miejsca w Abu Dhabi gdzie chociaz raz na jakis czas bede w stanie im to umozliwic. Jeszcze pytanie o prawo jazdy. Lepiej jest sie zmotywowac i sprezyc i zrobic je w UK czy lepiej poczekac do czasu przeprowadzki do Abu Dhabi?
![]() |
#2203 |
Raczkowanie
|
w abu dhabi nie ma takich miejsc teraz to nawet do parku czy na plaze nie mozna z psem , chyba ze wezmiesz je gdzies na pustynie , a prawo jazdy to nie wiem to Eva bedzie wiedziec ja robilam wPolsce
![]() Edytowane przez ana_alby Czas edycji: 2012-10-10 o 12:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2204 | ||
|
Cytat:
![]() Nie wiem jak z prawem jazdy z krajów jeżdżących po innej stronie, mnie wydali tutejsze prawo jazdy w 10 minut na podstawie mojego wyrobionego w Polsce. Widziałam, że można tutaj zrobić prawo jazdy na samochody z automatyczną skrzynią biegów i dużo kobiet wybiera tą właśnie opcję to chyba jest łatwiej. Foreign Driving Licence Replacement Getting a Driving Licence Cytat:
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2012-10-10 o 11:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2205 |
Raczkowanie
|
Witam koleżanki! 22 .10 wylatuję do Abu Dhabi w odwiedziny do rodziny, w związku z tym mam pytanie, czy może orientujecie się jak wyglądają obecnie ceny w Duty Free na tamtejszym lotnisku? chodzi mi o alkohole i perfumy. Z góry będę wdzięczna za słowo w tym temacie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2206 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem jak wyglada sprawa alkoholu.
![]() |
![]() |
#2207 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za informację Ironiaaa, mam jeszcze prośbę o doradztwo gdzie mogę zakupić takie typowe dla tego miejsca słodycze, kawy, przyprawy, olejki perfumowane?jakie miejsca warto odwiedzić itd..?szczególnie pytanie kieruję do osób, które mieszkają w AD, pozdrawiam serdecznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2208 | |
|
Cytat:
1. Madinat Zayed Shopping Centre 2. Souk Qaryat Al Beri 3. Red Sea Antiques Shop Behind Al Noor Hospital, Khalifa Street 4. poza tym w Coopie (Meena Center) jest dział z kawami i przyprawami regionalnymi.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2209 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Eva
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2210 | |
Przyczajenie
|
Witam Wszystkie Panie
![]() Cytat:
![]() Bardzo chętnie się spotkam na kawkę lub piwko, jeśli będziesz w sobotę w mieście myślę że moglibyśmy się spotkać. Detale na PW ? Chciałbym się was spytać o jedną rzecz, mianowicie o sklepy zoologiczne/ sklepy z artykułami dla zwierzaków. Szczerze mówiąc chyba przeglądnąłem już cały internet ![]() ![]() ![]() Był bardzo wdzięczny za lokalizacje takich sklepów. Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2211 | |
|
![]() Cytat:
![]() Nie posiadam żadnego kotka/pieska więc nie bardzo mogę pomóc w tym temacie. Większośc ludzi kupuje jakieś leki i chyba gadżety w klinikach zoologicznych, jedzenie dla pets-ów widziałam w Spinneyu na Khalidiyi.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2212 |
Raczkowanie
|
[Chciałbym się was spytać o jedną rzecz, mianowicie o sklepy zoologiczne/ sklepy z artykułami dla zwierzaków. Szczerze mówiąc chyba przeglądnąłem już cały internet
![]() ![]() ![]() Moja Kumpela ma kotka, zreszta znalezionego na ulicy i zaszczepionego,wysteryliz owanego, etc w German Animal Clinic. Ona zaopatrza sie w jedzonko i podstawowe zabawki w duzych Lulu Supermaketach (Mushriff Mall, Khalidiya Mall czy Madinat Zayed Shopping Mall)... A co do lecznicy to maja cos otworzyc w Emirates Zoo Park (Shahama), ale niestety nie znam szczegolow. Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2213 |
Raczkowanie
|
To znalazlam w przedostatnim numerze Abu Dhai Week Lifestyle.
Notka o nowootwartym sklepie zoologicznym w stolicy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2214 |
|
![]()
Happy New 1434 Year
![]() Byle do Renesansu ![]()
![]() |
![]() |
#2215 |
Rozeznanie
|
Witam
Jako że jestem świeżynką w Emiratach potrzebuję kilku informacji. Czy istnieje jakiś warty polecenia sklep meblowy/z wyposażeniem wnętrz (poza IKEA)? Może być nawet w AD byle mieli delivery service do Dubaju. Uczęszczał ktoś na kurs arabskiego, bądź może polecić jakąś szkołę? Czy jest jakiś termin w którym można spokojnie zamienić międzynarodowe prawko na emirackie czy należy to zrobić natychmiast po otrzymaniu dok rezydenta? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2216 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez deedee30 Czas edycji: 2012-12-04 o 04:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2217 | |
|
![]() Cytat:
![]() Twoj nick kojarzy mi sie z Batmanem ![]() Sklepow z meblami jest dosc sporo, wszystko zalezy jakiego rodzaju meble Cie interesuja? IKEA - to nowoczesne tanie meble Marina Furniture - sklep jest w Medinat Souk, to meble egzotyczne z Chin i Indii Home Center - sklepy w Dubaju w Mall of Emirates, Oasis Centre, Reef Mall i Mirdif City Center. Meble sa rozne, w wiekszsosci klasyczne i duzo dodatkow do wystroju wnetrz. To tylko 3 przyklady, ale mozesz pochodzic po Mallach i znajdziesz jeszcze inne sklepy, takze Armani Casa, Versace czy tez Fendi. Wszystko zalezy od tego ILE chcesz wydac na urzadzenie mieszkania i w jakim stylu chcesz to zrobic. Jesli dobrze pamietam, to z chwila otrzymania rezydentury, powinno sie jak najszybciej wyrobic prawo jazdy Emirackie, tylko jako turysta mozna jezdzic na swoim z innego kraju. Get a driving license in Dubai
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2218 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do wymiany prawa jazdy to niestety prawda, trzeba wymienić. Odkryłam to po 3 miesiącach jeżdżenia na międzynarodowym ale lepiej późno niż wcale. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2219 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny!
![]() ![]()
![]() |
#2220 |
Raczkowanie
|
Edytowane przez ana_alby Czas edycji: 2012-12-01 o 11:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:58.