Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. XIII - Strona 146 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-10, 16:15   #4351
MiciaKicia
Zakorzenienie

Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. XIII

oki doki, zbieramy sie na sr
zdam relacje potem sasasa

Kroimy: 2016(?)
MiciaKicia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 16:18   #4352
Gabi2
Zakorzenienie

GG do Gabi2

Happy eve gratki za wizytę

Ja przy 17 stopniach zamarzlabym i wychodzę z założenia ze po co mojej córce zamarznieta matka, jestem cieplolubna, więc i u nas bedzie raczej te 20 pare stopni, kurcze sauny robić nie zamierzam ale tez mrozic bo np polozna powiedziała ze taka i taka jest dobra, ważne zeby chyba wszystkim w domu było dobrze. Najwyżej będę ubierać Mała w ciensze rzeczy.

My na początku będziemy kąpać w salonie tzn kuchni na stole, a pózniej przeniesiony sie do prysznica tzn z wanienka do prysznica , ale to juz jak wyrobimy sobie jakaś technikę kapania, trzymania itd

A i co do izolacji, wczoraj czytałam ze w dzień tam gdzie śpi dziecko nawet powinno cos chodzić, radio czy tv, a nie cisza, polozna na SR tez tak mówiła. Moi znajomi właśnie od początku cisza i na paluszkach i teraz przy najmniejszym hałasie jest problem.

Blog z recenzjami książek dla dzieci, zabawek, przepisy oraz pomysły na pokój Malucha

Edytowane przez Gabi2
Czas edycji: 2012-10-10 o 16:20
Gabi2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 16:20   #4353
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaaamila1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny grzejecie już w domach/ mieszkaniach ?
jeszcze nie

Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość
Dziewczyny co do płci dziecka to żona od kuzyna mojego tż urodziła właśnie dzidziusia, miesiąc temu jakoś.
Wyobraźcie sobie, że lekarze za każdym razem mówili, że to będzie dziewczynka, do ostatniego usg, dziewczynka i koniec.
A chłopiec się urodził
I żyjemy już w takiej dobie komputerów i urządzeń, które tak dokładnie potrafią wszystko wywęszyć, a jednak zdarzają się pomyłki
kuzynka męża też miała taką sytuację
chłopak, chłopak a urodziła się dziewuszka
tyle że oni wszystko niebieskie pokupowali i nawet pokój na niebiesko wymalowali

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość
Hej!

Chyba Was nie nadrobię, zalatany dzień mam dzisiaj

Jestem po wizycie, usg nie było. Z szyjką wszystko ok, jestem pozamykana Lekka infekcja, ale na zewnątrz tylko, więc ok. Dostałam Duphalac na zaparcia, oby pomógł Tylko mam nadzieję, że nie zadziała "za bardzo", czyli że nie skończę z jakąś biegunką :/
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 16:24   #4354
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
a ja wolę pepsi
ja też

Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość
My też kąpać prawdopodobnie będziemy w sypialni, bo łazienka za mała. Mam też nadzieję, że szybko zrezygnujemy z wanienki i pod prysznicem będziemy Jasia kąpać
my też w sypialni, niby łazienka cieplejsza, bo mniejsza, ale tam nie mielibyśmy gdzie dzidzię położyć, tylko trzeba by go do sypialni przenieść, a ja będę co 2 tydzień sama na kąpanie, więc trudne to by było organizacyjnie.

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Nicole03 Pokaż wiadomość
Mystiquee - bardzo fajne podejście ,podzielam je. Dziecko od narodzin powinno być traktowane jako normalny domownik i przyzwyczajać sie do otaczającego go świata . Z doświadczenia wiem że dzialania odwrotne są opłakane w skutkach dziewczyna brata mojego TŻ tak izolowała swoja córkę , że mając zaraz rok dalej jak śpi nie można przy niej rozmawiać -dodatkowo śpi z matka w pokoju a mąż w salonie bo chrapie a mała wtedy zle spi. Nie mówie już o spacerze na plac zabaw czy zbliżaniu se do ulicy jakaś totalna paranoja.
grunt to zdrowe podejście do wszystkiego

Cytat:
Napisane przez MiciaKicia Pokaż wiadomość
oki doki, zbieramy sie na sr
zdam relacje potem sasasa
czekamy z niecierpliwością
Stary 2012-10-10, 16:25   #4355
judkama
Zakorzenienie

kąpać i ubierać będziemy w łazience, cos ala przewijak zrobie na pralce, wanienka na kibelku

nikt nie pomoże odnośnie tych prześcieradeł?

synuś
córeczka
synuś
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 16:27   #4356
Neipys
Zadomowienie

Matko, co za lekarze i wyrok....
http://www.tvn24.pl/ginekolodzy-z-wy...,281768,s.html
aniołek 14.02.2015
Neipys jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 16:31   #4357
marti86
Zakorzenienie

przeczytalam wszytsko ale jakos nie mam dzis nastroju na pisanie(

Kasia

Dojotka dalej lezy i mi napisala ze puszcza ja jak jej skurcze przejda a jak nie przejda to puszcza po porodzie

MAjus

piszecie o temp...mi rece opadajamamy wspolne ogrzewanie...moj brat sie dogrzewa jak nie farelka to suszarka a w piecu to tak nie bardzo...wczoraj wogole nie napalil i dzis sie wkur*wilam i poszlam rozpalic-przyszedl i kazal zostawic-chyba mu sie glupio zrobilo ale co z tego...2h i kaloryfery zimne...w domu niespelna 18(rano 16,5) u nich cieplejsze mieszkanie szybko sie nagrzwa a ja marzne.jeszcze sie zima nie zaczela a ja juz mam dosc cale zycie tak bylo kladl sie grzal suszarka a w piecu nie napalil.ja lazilam i abalam drewno....a niemowlak w domu...chyba nawet jakby zlobek byl to niczego by to nie zmienilo...i dola mam.nienawidze zimna(( przytlacza mnie wizja ciaglego marznieniarzed chwila L przyszla zapytac czy moze farelke wlaczyc bo jej zimno szkoda mi dziecka.w kominku ni emoge napalic bo pekl komin

marti86 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-10, 16:32   #4358
Nicole03
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość
kąpać i ubierać będziemy w łazience, cos ala przewijak zrobie na pralce, wanienka na kibelku

nikt nie pomoże odnośnie tych prześcieradeł?
O to tak jak ja ciężko byłoby mi biegać z wanienką po mieszkaniu zwłaszcza że często będę sama
Co do prześcieradeł nie pomogę ,sama nie mogę się jeszcze zdecydować na rodzaj kołderki - śpiworka do kołyski nie wiem co będzie lepsze .

Dzisiaj w końcu zaczęłam pranie

Ja od niedawna mieszkam ok 6 m-cy w obecnym mieszkaniu i przyznam nawet nie wiem czy grzeją bo nie umiem obsługiwać tych grzejników czekam na TŻ do 23 on bedzie wiedział, ale puki co to nie myślę o grzaniu tylko o wietrzeniu bo wiecznie mi gorąco o dziwo bo w przeszłości latem potrafiłam spać w wełnianych robionych na drutach skarpetach

Edytowane przez Nicole03
Czas edycji: 2012-10-10 o 16:41
Nicole03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 16:43   #4359
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee

Cytat:
Napisane przez gusiak23 Pokaż wiadomość
j
my też w sypialni, niby łazienka cieplejsza, bo mniejsza, ale tam nie mielibyśmy gdzie dzidzię położyć, tylko trzeba by go do sypialni przenieść, a ja będę co 2 tydzień sama na kąpanie, więc trudne to by było organizacyjnie.
Kochana mówię Ci, że po miesiącu będziesz mistrzynią w kąpaniu maleństwa i nawet jakby ktoś Ci kłody pod nogi rzucał przy kąpaniu to i tak zrobisz to perfekcyjnie
Stary 2012-10-10, 16:47   #4360
agrafka85
Rozeznanie

Cytat:
a ja już mam WSZYSTKO poprane i poprasowane torba do szpitala spakowana i zostało tylko skręcić łóżeczko wszyscy się dziwią, że ja już mam wszystko gotowe, ale nie lubię zostawiać na ostatni miesiąc, bo nigdy nie wiadomo, czy wszystko będzie dobrze i kiedy zacznie się poród, a ja lubię być zawczasu przygotowana, żebym nie musiała się o nic martwić

muszę jeszcze dokupić Octenisept do pielęgnacji pępka, sól fizjologiczną, mydełko dla dzieci albo Białego Jelenia (jeszcze nie wiem) i krem tłusty na zimę dla maluszka
Stary 2012-10-10, 16:49   #4361
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marti86 Pokaż wiadomość

piszecie o temp...mi rece opadajamamy wspolne ogrzewanie...moj brat sie dogrzewa jak nie farelka to suszarka a w piecu to tak nie bardzo...wczoraj wogole nie napalil i dzis sie wkur*wilam i poszlam rozpalic-przyszedl i kazal zostawic-chyba mu sie glupio zrobilo ale co z tego...2h i kaloryfery zimne...w domu niespelna 18(rano 16,5) u nich cieplejsze mieszkanie szybko sie nagrzwa a ja marzne.jeszcze sie zima nie zaczela a ja juz mam dosc cale zycie tak bylo kladl sie grzal suszarka a w piecu nie napalil.ja lazilam i abalam drewno....a niemowlak w domu...chyba nawet jakby zlobek byl to niczego by to nie zmienilo...i dola mam.nienawidze zimna(( przytlacza mnie wizja ciaglego marznieniarzed chwila L przyszla zapytac czy moze farelke wlaczyc bo jej zimno szkoda mi dziecka.w kominku ni emoge napalic bo pekl komin
Chyba już nie lubię Twojego brata, choć na oczy go nie widziałam.

Ja też nie lubię zimna w domu. To znaczy lubię zimę jako porę roku, ale w mieszkaniu lubię ciepło. Jeszcze w dzień jestem w stanie przeżyć jak jest chłodno, ale bardzo nie lubię marznąć w nocy. Nie dla mnie jest np. obniżanie temperatury do snu - wcale lepiej się nie wysypiam, wręcz przeciwnie.
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 16:51   #4362
evak1988
Zadomowienie

GG do evak1988

Cytat:
Napisane przez madziak1985 Pokaż wiadomość

Ja mam termin ana 24 grudnia i z dnia na dzień widzę, że brzuszek jest większy
Siorka mojego małżonka mówiła, że dzidzia w brzusiu może mieć czkawkę, podobno jak dzidzi coś posmakuje to wtedy. Jej dzidzia miała zawsze czkawkę po kawie
No ja wtedy jadłam przed naleśniki na słodko Heh to ja na Mikołaja a Ty na Boże Narodzenie pozdr
Stary 2012-10-10, 16:53   #4363
Gabi2
Zakorzenienie

GG do Gabi2

Cytat:
Napisane przez agrafka85 Pokaż wiadomość
a ja już mam WSZYSTKO poprane i poprasowane torba do szpitala spakowana i zostało tylko skręcić łóżeczko wszyscy się dziwią, że ja już mam wszystko gotowe, ale nie lubię zostawiać na ostatni miesiąc, bo nigdy nie wiadomo, czy wszystko będzie dobrze i kiedy zacznie się poród, a ja lubię być zawczasu przygotowana, żebym nie musiała się o nic martwić

muszę jeszcze dokupić Octenisept do pielęgnacji pępka, sól fizjologiczną, mydełko dla dzieci albo Białego Jelenia (jeszcze nie wiem) i krem tłusty na zimę dla maluszka
Ja czekam na szafke i tez popiore, na razie upralam ręczniki, pieluchy i tak powoli, torbę mam kupiona

Ja kupiłam białego jelenia tak radziła polozna, a gdzieś czytałam ze krem na zimę to podobno dobry Alantandermoline Krem poltlusty z wit A i E
https://www.apteka-oliwna.pl/p7826,c...ina+a+i+e+50+g

Blog z recenzjami książek dla dzieci, zabawek, przepisy oraz pomysły na pokój Malucha
Stary 2012-10-10, 16:54   #4364
Nicole03
Rozeznanie

Cytat:

Widzę że mamy podobny termin więc muszę się pośpieszyć
Cały czas sobie tłumaczyłam że za wcześnie bo się zakurzy ale to już ostatni dzwonek więc trzeba spiąć pośladki
Nicole03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 16:55   #4365
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gabi2 Pokaż wiadomość
Ja czekam na szafke i tez popiore, na razie upralam ręczniki, pieluchy i tak powoli, torbę mam kupiona

Ja kupiłam białego jelenia tak radziła polozna, a gdzieś czytałam ze krem na zimę to podobno dobry Alantandermoline Krem poltlusty z wit A i E
A ten kremik to dla dziecka, tak?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-10, 16:55   #4366
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

martuś wspolczuje

u mnie nie grzeja jeszcze chyba zadzwonie jurtro do spoldzielni i sie spytam od kiedy mają zamiar ..
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 16:57   #4367
justa86
Zadomowienie

Heeeeej u mnie nawet niezle energia jest, wszystko niby dobrze ale..... zalewa mnie jakos:/ i kurde nie wiem co z tym zrobic, mam taka rzadka wydzieline i ona zaczela mnie podrazniac.....nie lubie wkladek bo szybko mnie uczulaja wiec tak latam, podcieram, myje, teraz to juz mnie swedzi i lipa sie robi wizyta za ponad tydzien wiec mzoe dam rade, ale co jak bede miala jakis stan zapalny akurat na porod??

Lece nadrabiac co tam u Was
Dzis kolejne zamowienie zlozone, zostal tylko wozek i przewijak - lal
justa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 17:00   #4368
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gabi2 Pokaż wiadomość

a ten biały jelen to jaki kupilas bo sa rozne rodzaje?obojetnie jakie?

---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ----------

Cytat:
Napisane przez justa86 Pokaż wiadomość
Heeeeej u mnie nawet niezle energia jest, wszystko niby dobrze ale..... zalewa mnie jakos:/ i kurde nie wiem co z tym zrobic, mam taka rzadka wydzieline i ona zaczela mnie podrazniac.....nie lubie wkladek bo szybko mnie uczulaja wiec tak latam, podcieram, myje, teraz to juz mnie swedzi i lipa sie robi wizyta za ponad tydzien wiec mzoe dam rade, ale co jak bede miala jakis stan zapalny akurat na porod??

Lece nadrabiac co tam u Was
Dzis kolejne zamowienie zlozone, zostal tylko wozek i przewijak - lal

a co do wydzieliny tez mam jej dużo
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 17:09   #4369
agrafka85
Rozeznanie

Cytat:
a ten biały jelen to jaki kupilas bo sa rozne rodzaje?obojetnie jakie?
te jelenie to chyba wszystkie są hipoalergiczne, więc wydaje mi się, że to bez większego znaczenia jaki kupisz jak będę w rossmannie to obczaję

zmykam na razie, może zajrzę wieczorem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-10, 17:14   #4370
Sola1
Zakorzenienie

Biały jeleń to chyba najlepiej ten zwykły, bez dodatków - taki w przezroczystym opakowaniu. Przynajmniej ja taki kupuję
Stary 2012-10-10, 17:15   #4371
evak1988
Zadomowienie

GG do evak1988

Cytat:
Napisane przez Neipys Pokaż wiadomość
Masakra .. jak obumarły płód może nie zagrażac drugiemu.. i życiu matki, co za lekarze..

Ale lepiej o takich tematach tu nie pisac, tylko bedziemy się bardziej denerwowac

Ja sie zastanawiam w czym wyprac ubranka do dziecka, znam znowu ludzi co piorą w normalnym proszku sensitive tylko bez płynu do płukania

Edytowane przez evak1988
Czas edycji: 2012-10-10 o 17:20
evak1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 17:20   #4372
judkama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Neipys Pokaż wiadomość
jeny obzarlam sie cheetosów tych spralek serowo ketchupowych
popilabym to mirinda albo fanta
samo zdrowie normlanie

ale zrobie sobie inke bo nie bede leciec do sklepu
kurcze zapomnailam a dzis w biedronie mozna kupic plyn do plukania silan ten duzy bo jest produktem dnia
pewnie o tej porze juz nie ma

synuś
córeczka
synuś
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 17:26   #4373
justa86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość
jeny obzarlam sie cheetosów tych spralek serowo ketchupowych
popilabym to mirinda albo fanta
samo zdrowie normlanie

ale zrobie sobie inke bo nie bede leciec do sklepu
kurcze zapomnailam a dzis w biedronie mozna kupic plyn do plukania silan ten duzy bo jest produktem dnia
pewnie o tej porze juz nie ma
U mnie jeszcze byl bo niedawno wrocilam
justa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 17:55   #4374
marti86
Zakorzenienie

dziewczyny walnijcie mnie bo nie mam checi na nic((((((

Stary 2012-10-10, 17:56   #4375
madziak1985
Przyczajenie

Cytat:

Ja się już nie mogę doczekać aż będę wszystko prała tylko 30 tydzień to chyba trochę za wcześnie poczekam jeszcze ze trzy tygodnie i zaczynam

zastawiam się nad wózkiem dla małego
doradźcie dziewczynki który fajniejszy?

1 - http://www.dymex.com.pl/kolory_len/4.JPG
2 - http://www.dymex.com.pl/kolory-grandis-len/1.jpg

tylko, że ten nr 2 cały szary

Cytat:
Napisane przez evak1988 Pokaż wiadomość
No ja wtedy jadłam przed naleśniki na słodko Heh to ja na Mikołaja a Ty na Boże Narodzenie pozdr
czyli maluszek lubi słodkie

Cytat:
Napisane przez evak1988 Pokaż wiadomość

Ja sie zastanawiam w czym wyprac ubranka do dziecka, znam znowu ludzi co piorą w normalnym proszku sensitive tylko bez płynu do płukania
Ja będę prała pierwsze ubranka w rozpuszczonych w wodzie płatkach mydlanych, a potem kupię jakiś dzidziusiowy proszek koleżanki polecają Dzidziusia
madziak1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 17:56   #4376
Gabi2
Zakorzenienie

GG do Gabi2

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
A ten kremik to dla dziecka, tak?
Tak
Cytat:
a ten biały jelen to jaki kupilas bo sa rozne rodzaje?obojetnie jakie?[COLOR="Silver"]
Takie w przezroczystym opakowaniu
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...-w-kostce.html

Stary 2012-10-10, 17:58   #4377
ImmortalWoman
Zakorzenienie

hey kochane

Dzisiaj jestem padnięta.. cały dzień łaziłam po sklepach z teżtem patrzyłam na resztę rzeczy dot. wyprawki ale sobie odpuściłam... ile mebli się naoglądałam , bo musimy umeblować sobie salon no szok

ale za to kupiłam małemu pajacyk w Pepco i czapusię na wyjście ze szptala pieluchy za 39,99 w carrefour i 4 pak chysteczek z pampersa za 19,99

gratuluje wszystkich nowo rozpoczętych tygodni
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pajacyk002_zmniejszacz-pl_808204.jpg (28,6 KB, 45 załadowań)
ImmortalWoman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 18:00   #4378
DeKajka
Zakorzenienie

Cytat:

Tez mi sie wszsycy dziwia ze juz mam wszystko kupione i torby spakowane . No ale przeciez do terminy z OM zostal mi tylko miesiac .. wiec nie rozumiem skad to zdziwienie .. Minal mi 36 tydzien .. w kazdej chwili moze sie zaczac akcja porodowa ..

Co do temp w mieszkaniu to ja lubie jak jest chlodniej .. ostaniej zimy jak mieszkalam z siostra to ona sobie grzala a my z TŻetem w naszym pokoju wogole . nawet jak byly te mrozy - 20 .. Teraz tez mysle ze nie bede wlaczac wogole grzejnika . mieszkanie mamy srodkowe .. miedzy innymi mieszkancami wiec mysle ze bedzie cieplo ..

Na pamiątkę ...
''Pod moim sercem, inne serce bije...
Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane..''

12 _ 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 _ Adasiowe szczęście !
DeKajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-10, 18:00   #4379
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marti86 Pokaż wiadomość
dziewczyny walnijcie mnie bo nie mam checi na nic((((((
Proszę
Stary 2012-10-10, 18:00   #4380
marti86
Zakorzenienie

Justa ja tez moge uzywac tylko jednych wkladek bo w innych mi sie kisi wszystko i czuje sie nieswiezo-ten zapach po godzinie dwoch mnie odrzuca.znalazlam jedne jedyne wkladki ktore naprawde oddychaja i nawet jak calyd zien chodze w jednej to zero kiszenia-rewelka.dodaje Ci zdjecie tych wkladek i dla porownania drugich w wersji fresh ktorych ja np juz nie moge(wszytskie freshe mnie uczulaja i tez sie kisza).sprobuj tych z pierwszej fotki.mi wieki zajmowalo znalezienie odpowiednich i te sa naprawde super!!
dodam ze uplawow nie mam a mimo to i mimo podmywania kilkukrotnego w ciagu dnia czuje sie nie fajnie w innych wkladkach:/wyje jak nie moge tych znalezc bo czasami ciezko kupic:/ jak sa to biore po 5 opakowan
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wmopt_1347504091283611996232641394.jpg (26,8 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg johnson-and-johnson-carefree.jpg (14,7 KB, 9 załadowań)

Edytowane przez marti86
Czas edycji: 2012-10-10 o 18:05
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości