![]() |
#31 |
DOMator
|
Dot.: Nowa ustawa antyaborcyjna - czyli kobieto, ródź chore dziecko!
Mam nadzieję, że pchnięcie projektu do prac w komisjach to tylko wypadek przy pracy i że skończy się na biciu piany.
Może paru osobom zależało na rozkręceniu tematu aborcji i stąd taki wynik głosowania? Na szczęście od przyjęcia projektu do prac w komisji daleka droga do jego uchwalenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37013218]A, jeszcze jedna kwestia: co w sytuacji, gdy zagrożone jest życie kobiety? He? a taki przypadek znam. Kobeta zmarła dobę po porodzie, dziecko niepełnosprawne i do końca życia zależne od innych, zarówno fizycznie, jak intelektualnie.[/QUOTE]
Ale ten przykład jest dla mnie niejasny ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Mad - czy to dziecko/kobieta jest pozbawiona godności przez to, że żyje? Albo czy nie ma swoich chwil szczęscia?
Bo w sumie Hitler też kazał wymordować pacjentów zakładów psychiatrycznych i dla osób upośledzonych (także tych w III Rzeszy), jako niepotrzebnego obciążenia dla społeczeństwa niemieckiego. Tylko dlaczego uznano to za ludobójstwo? Niemniej dawniejsze kultury porzucały od zawsze dzieci upośledzone i niepełnosprawne oraz starsze i schorowane (np. Sparta, Indianie). Opieka nad słabszymi to wymysł po trochu religii chrzescijańskiej (jako miłosierny uczynek), po trochu epoki oświecenia (jako obowiązek Państwa wobec obywatela). Rozwinięto tę tezę wraz z socjalizmem (socjalizm - od słowa "wspólnota") w XIXw. Moje stanowisko jest takie - bycie matką to świadome ryzyko. Zarodek bez wykształconego systemu nerwowego nie jest człowiekiem, toteż aborcja powinna być dozwolona do ok 8 tygodnia ciązy bez ograniczeń. Po tym okresie płód z funkcjonujacym systemem nerwowym, mózgiem jest już dla mnie człowiekiem i jako taki winen być poddany ochronie. I tu jest własnie ryzyko matki. Odpowiedzialna matka mogłaby przeprowadzić badania genetyczne przed zapłodnieniem, by ograniczyć do minimum ryzyko wad genetycznych.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Urocze, jak sobie wszystkie przytakujecie, zepsuję jedność.
Dla mnie człowiek jest człowiekiem od chwili poczęcia i nikt nie ma prawa definiować minimalnych standardów życia. W którym konkretnie momencie zaczynają się te "ciężkie wady rozwojowe", a kiedy są za lekkie, żeby płód likwidować? Znam ludzi chorych, nie twierdzę, że jest im łatwo, myślicie, że woleliby się nie narodzić? Poza tym widzicie dwa rozwiązania: zabić albo wychowywać. A to nie prawda, dziecko można też oddać. Zabawa w decydowanie, komu wolno się narodzić, a komu nie, jest niebezpieczna, teraz mówimy o wadach "uniemożliwiających funkcjonowanie", potem krok dalej i dalej... Inną kwestią jest sprawa zagrożenia matki - tu oczywiście powinno zostać jak jest. Jeśli ciąża zagraża życiu kobiety, ta powinna sama zadecydować co robić dalej. Przepraszam za reprezentowanie ciemnogrodu w dyskusji i pozdrawiam. PS: I ten wstrętny Kaczyński, już od ilu lat nie jest u władzy, a ciągle rządzi, nie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
BAN stały
|
Swołocz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prezesowi wydaje się, że ciągle jest premierem, ale żeby tobie?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Otóż to. Niezrozumiałe jest dla mnie jak ktokolwiek mógłby dokonać takiego wyboru. Równie niezrozumiałe jest dla mnie decydowanie za nienarodzone dziecko, czy chce żyć, czy nie. Ludzie chorzy/niepełnosprawni też potrafią cieszyć się życiem, owszem trudniejszym, i mają do tego prawo. I proszę, nie sprowadzajmy tego tematu do poziomu ekonomicznego 'bo opieka nad chorym dzieckiem tyyyle kosztuje'. To jest zbyt poważny temat- tu chodzi o życie.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2012-10-10 o 22:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
I obawiam się, że nie wiesz o jak bardzo chorych osobach mówimy - tak myślę, że osoby z niektórymi chorobami wolałyby się nie urodzić - w niektórych przypadkach mówimy o chorobach gdzie ludzie są bliscy bycia warzywem. Jaką mają wtedy radość z życia? ![]() I wreszcie co z matką takiego dziecka? Nie każdy jest w stanie utrzymać chore dziecko finansowo, a wytrzymać to psychicznie... Nie poświęciłabym swojego życia/pracy/kariery żeby opiekować się poważnie chorym dzieckiem z egoizmu. Mój wybór. Jestem wściekła, że taka ustawa ma w ogóle szanse przejść dalej, uważam, że należałoby odpowiednio rozliczyć władze z tego (i nie tylko tego) Jeśli zajdę w ciąże i badania wykażą że dziecko jest prawdopodobnie poważnie chore to wiem, że go nie urodzę. Szkoda tylko że będzie trzeba szukać pomocy za granicą - nie wszystkich na to stać. A pomysł z oddaniem dziecka nie zawsze działa - nie każda kobieta chce być 9 miesięcy inkubatorem, zwłaszcza jeśli kocha dziecko a wie że będzie chore więc sobie nie poradzi (finansowo choćby) i musi je oddać. Zresztą wydaje mi się, że usunięcie ciąży w początkowej fazie kiedy nie czuć jeszcze ruchów dziecka, kiedy nie czujemy się z nim tak związane jest łatwiejsze, bo nie jest tak realne. Oddanie dziecka po tym jak czuje się jego ruchy, kopniaki musi być dużo trudniejsze. Myślę że (podkreślam!) dla mnie by było. Tyle ode mnie. Cytat:
Edytowane przez Yenes Czas edycji: 2012-10-10 o 22:35 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niska renta nie wynika z narodzin siostry Twojego Tż, a z niedofinansowania ze strony rządu. Jeśli mowa o finansach, to przecież taniej jest wyeliminować takie osoby niż łożyć na ich rehablitację i utrzymanie. Logiczne. Ale czy tak powinno być? Łatwiej jest przecież załagodzić prawo aborcyjne. Państwo umywa ręce i tyle. Ja znam inne historie rodzin dotkniętych wrodzonymi wadami dziecka, ale nie zamierzam się targować.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2012-10-10 o 22:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem należy wykorzystać wszystkie sposoby i drogi na pomoc takim osobom- mam tu na myśli państwo. A ja nie pozwolę na to, by jakiś panicz z sejmu uznał osoby chore i niepełnosprawne za niezasługujące na to, by żyć.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2012-10-10 o 23:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
Ale dlaczego jako niezaslugujace aby żyć? Przecież nikt Ci nie kaze usuwać chorego dziecka. Chodzi o pozostawienie wyboru.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dreszczem obrzydzenia napawa mnie fakt, że ludzie (a nawet więcej: kobiety!) piszą takie rzeczy. Jak można rościć sobie prawo do decydowania o tym, co jest w czyimś brzuchu?! Może uchwalmy ustawę która zabraniałaby ludziom leczyć raka - zachorowali, znaczy, że Bóg tak chciał! ![]() ![]() ![]() Niby się śmieję, ale naprawdę, ciary mnie przeszły jak przeczytałam to, co powyżej i jeszcze kilka innych postów. Ktoś ma swoje nastoletnie poglądy? Świetnie, mamy wolność słowa; nikt nie broni mu stososwać ich do swojej macicy, jeżeli takową posiada. Ja z moją zrobię to, co zechcę i żadne prawo nie zmusi mnie do tego, żebym urodziła dziecko, którego nie będę chciała, obojętnie: zdrowe czy chore.
Edytowane przez Melanchton Czas edycji: 2012-10-10 o 23:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
płód to nie zygota przez cały okres rozwoju płodowego.
Natomiast w zygocie nie zawsze da sie stwierdzić wady rozwojowe. Czasem da sie je stwierdzić dopiero w 7 miesiącu, kiedy płód ma już rozwinięty i funkcjonujacy system nerwowy. Odbiera dźwieki, dotyk. Dla mnie to już jest jednak człowiek. I tu wówczas jest sprawa sumienia - usunąć (czyli zabić) czy nie? Dlaczego utrzymujemy ośrodki opieki nad nieuleczalnie chorymi zamiast wprowadzić odgórnie eutanazję tych, którzy nie są w stanie wyrazić swojego zdania w tej kwestii?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Jezu, na fejsbuku jakas dyskusja na jednym z katolickich fanpejdzy i oczywiscie super poglad, ze "jak nie chcesz urodzic chorego dziecka, to nie wspolzyj". Takze dziewczyny, pozaszywac sie i to juz.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Ja wiem, że nie byłabym na siłach urodzić chore dziecko, więc po prostu nie urodzę żadnego i w tym celu stosuję antykoncepcję. Gdybym pomimo tego z dziwnych pwoodów "wpadła" zdecydowałabym się na aborcję najwcześniej jak tylko mozna. Nie czekałabym az z zygoty powstanie płód.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Ja gdybym zaszla w nieplanowana ciaze, urodzilabym. Jednak gdyby dziecko okazalo sie byc chore, zdecydowalabym sie na usuniecie ciazy. O ile jako mloda matka bylabym w stanie udzwignac obowiazki zwiazane ze zdrowym dzieckiem (mimo, ze na pewno nie byloby latwo), w przypadku chorego oznaczaloby to przekreslenie dalszej edukacji, a co za tym idzie brak pracy, brak srodkow na utrzymanie i wychowanie dziecka, rehabilitacje, leki itp. Moj TZ ma identyczne zdanie na ten temat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taa, zaraz pojawi się argument 'moja macica, mój problem'. Ochronę życia porównujesz do jego likwidacji, tj. aborcji? Suuuper. Wiesz w ogóle co to jest zygota i kiedy się wykrywa wady rozwojowe? Podobnie jak Elfir, uważam, że kilkumiesięczny płód to już jest dziecko, a na pewno już nie zygota ![]() Yenes, ale tak jak Ty nie chcesz być pozbawiona takiego wyboru, ja nie chcę by ktokolwiek go miał i już. W wielu przypadkach wybór nie jest dozwolony w świetle prawa. Dla Ciebie aborcja jest ok, dla mnie wręcz przeciwnie- dla mnie wyrządza ona krzywdę.
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2012-10-10 o 23:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37010621]http://fakty.interia.pl/polska/news/...urza-w,1851408
Trafiła mnie... szlag mnie jasny trafił po prostu. W skrócie: nawet, jeśli płód jest ciężko chory i z licznymi wadami genetycznymi, nawet, jeśli zagrożone jest życie matki - trzeba być w ciąży. Nie ma hulaj duszy, matko - ródź ![]() Ja tak tę bandę kretynów zapraszam do pierwszej lepszej szkoły specjalnej i niech sobie idioci porozmawiają o miodach życia z matkami.[/QUOTE] Wzięłoby i ich wszystkich poje....o. KOCHAM wprost, kiedy ktoś mi się dobiera do, za przeproszeniem, d...y. Skąd ja mieszkam?! ---------- Dopisano o 01:08 ---------- Poprzedni post napisano o 01:04 ---------- Cytat:
![]() ![]() Jesteś przeciwna aborcji? To jej nie rób. A od życia innych się odfarfocluj. Znalazła się, obrończyni moralności i wszelkich cnót.
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cieszę się, że spodobała Ci się moja wypowiedź ![]() Też KOCHAM, gdy ktoś rości sobie prawo decydowania o życiu innych. Dla Ciebie to zarodek, dla mnie człowiek i możesz mnie wyzywać od pseudo-katoli, dewotek i innych, ja zdania w tej kwestii nie zmienię.
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2012-10-11 o 00:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#56 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Żałosne. I wszystkie te orędowniczki życia poczętego jak jeden mąż z uśmiechem na ustach rodziłyby np. niepełnosprawne dziecko z gwałtu. Tak właśnie by było. Nikomu oczywiście tego nie życzę, ale ludzie - miejcie trochę rozumu i użyjcie go - wtedy okaże się, że są takie sytuacje, gdzie aborcja to najlepsze wyjście. (I choć uważam, że w obecnych czasach naprawdę trzeba się nastarać - wykluczając przypadki "kryminalne" - żeby zajść w niechcianą ciążę, to i tak nie odbieram żadnej kobiecie prawa do decydowania o sobie. Nie wiem, może to mój brak kompleksów, albo niedostateczne pranie mózgu w kościółku za młodu, ale naprawdę nie roszczę sobie pozycji jakiegoś lidera moralności ![]()
![]() |
![]() |
#57 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Ale to nie on będzie decydował za Ciebie i za innych. To przyszła matka ma zdecydować.
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gwoli ścisłości, pranie mózgu to nie tylko w kościołku, moja droga ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Rozumiem, że nie widzisz problemu w wychowaniu dziecka z ciężkim upośledzeniem umysłowym i wzięłabyś na wychowanie takie dziecko od kogoś?
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:41 ---------- Poprzedni post napisano o 00:39 ---------- Dostrzegam problemy wynikające z upośledzenia takiego dziecka, ale tak, urodziłabym (czekam na komentarze w stylu 'to trzeba przeżyć'. Pytanie->odpowiedź).Czy wzięłabym? Nie o tym wątek. To jest wątek o aborcji.
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2012-10-11 o 00:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:29.