![]() |
#121 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Nowa ustawa antyaborcyjna - czyli kobieto, ródź chore dziecko!
Cytat:
Cytat:
Czytam czasem blogi rodziców chorych dzieci, na ich leczenie idą ogromne pieniądze, niekiedy trzeba aż mieszkanie sprzedać. Nie mnóżmy nieszczęść. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
Jakie typowe podejście? Wątek nie jest o adopcji, więc możesz się domyślać jakie jest moje podejście do woli
![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Wtajemniczenie
|
nie do końca wiem kogo masz na myśli pisząc 'obrońcy życia':0 Nie wiem więc czy sie do nich zaliczam...bo zycia prenatalnego bronię tylko (?) w sytuacjach rokujących na rozwój człowieka (czyli nie bronie gamet i zygot, bo większośc przepada/ nie implantuje się) oraz na jego funkcjonowanie zewnątrzmaciczne. Jak ktoś założy wątek nt eutanazji czy ograniczenia dostępności leków to sie do tego odniosę.Póki co 'bronię' tych, których dotyczyłaby ustawa przytoczona na początku.Jeśli chodzi o innych obrońców, to nie mam pojęcia jaki oni mają zakres działania
![]() Trzeba jednak przyznać, że zarodki i płody same się nie obronia, zaś dorośli chorzy moga to zrobić (w sensie maja możliwość, oczywiście nie we wszystkich przypadkach). Także raz,że na zawartośc listy leków refundowanych pośrednio mogli by miec wpływ pacjenci, dwa,że oni też mają sprzyjających im lekarzy z towarzystw reprezentujących dana dziedzine medycyny i konsultantów. I pacjenci, w części przypadków, maja swój współudział w chorobie (i leczeniu - ale tu juz trudniej coś zmienic bo częściowo może być po ptokach) gdyż za zdrowie w 50% odpowiada styl życia, w 20% czynniki środowiskowe czyli cos co można modyfikować. Tylko w 20% stan zdrowia wynika z genetyki, a najmniej z opieki medycznej. Owszem, inaczej jest w przypadkach np. wspomnianych niektórych zab. genetycznych , ale jak wiadomo stanowią one margines populacji... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo pamiętasz oczywiście, że ciąża MOŻE być zagrożeniem dla matki? Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37019786]A w takim razie gdzie prawo matki do życia? do godnego życia lub w ogóle - do życia?
Bo pamiętasz oczywiście, że ciąża MOŻE być zagrożeniem dla matki? ... nooo, zwłaszcza w wyniku gwałtu trudno się kobiecie dziwić, że ma pretensje o ciążę ![]() Ale czy proponwane zmiany w ustawie nie odnoszą się tylko do aborcji z powodów tzw. eugenicznych? Nie mogę znaleźć nic na temat zmian dotyczących ciąży zagrażających życiu matki i zaistniałych w wyniku gwałtu.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Wtajemniczenie
|
Myślę, że nasi parlamentarzyści ostro przegięli, podnosząc łapę przeciwko odrzuceniu tego projektu.
Dali kolejny wyraz swojego oderwania od rzeczywistości, a za to służalczej postawy wobec elektoratu kościelnego. Jestem zbulwersowana na maksa i po raz pierwszy przyłączę się do akcji przeciwko dalszym decyzjom na ten temat, jeśli jakaś będzie organizowana w Warszawie. Teraz jestem pewna. Nie zagłosuję więcej na PO, bo to taka sama materia, jak pis. Celowo usunęłam wszystkie epitety z posta, bo dostała bym bana.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.dlaczego.org.pl/forum/ind...?bn=nowe_chore |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
:/ mam nadzieje ze skurczybyki tego nie przeglosuja... szlag mnie trafia po prostu. co za kraj...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Łatwo rzucać słowami, które nic cię nie kosztują, prawda? Bardzo łatwo. Ale kiedy przychodzi czas realnej pomocy - umywasz ręce. W dupie masz te wszystkie chore dzieci. Nic cię nie obchodzą te, co żyją - więc czemu interesują cię te, które jeszcze się nie narodziły?
Wiesz co, brzydzę się takim podejściem, autentycznie.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37019786]A w takim razie gdzie prawo matki do życia? do godnego życia lub w ogóle - do życia?
Bo pamiętasz oczywiście, że ciąża MOŻE być zagrożeniem dla matki? Ale proszę cię, to od razu widać, kto NIE miał do czynienia z problemem tak chorych dzieci, z problemem kasy, z problemem wyobcowania ze społeczeństwa, z samotnym macierzyństwem... nooo, zwłaszcza w wyniku gwałtu trudno się kobiecie dziwić, że ma pretensje o ciążę ![]() Jakbyś uważnie przeczytała, to zauważyłabyś,że odniosłam się do zmiany którą zakłada nowy projekt (czyli zapisu o upośledzeniu płodu), a nie pisałam nigdzie o rozszerzeniu zakazu na inne sytuacje.Wręcz przeciwnie, zaznaczyłam, że istnieją takowe będące przesłanką do usunięcia niezależnie od wystąpienia wad. Żeby Ci ułatwić zrozumienie wypiszę większość takowych przychodzących mi do głowy (żeby zamknąć tę listę musiałabym nad tym trochę pomyśleć - autorzy ustaw nie tworzą ich w 5 min ![]() ciąża (zdrowa) w wyniku czynu zakazanego (np. gwałtu, uwiedzenia małoletniej) ciąża powstała w okresie zaburzeń psychicznych uniemożliwiających kierowanie własnym postępowaniem/ zrozumieniem własnego postępowania lub(i) poczynań innych (ww wynikają z prawa do świadomego decydowania o rozporządzaniu własna płodnością, świadomego poczęciu dziecka) ciąża (zdrowa) zagrażająca matce w sposób nie podlegający skutecznemu leczeniu, powodująca znaczny uszczerbek na zdrowiu ciąża nie rokująca na przeżycie płodu (nie mylić z wadami; dotyczy zakłóceń rozwoju ciąży nie polegających na występowaniu letalnych wad samego płodu, ale powodujących jego uszkodzenie doprowadzające do obumarcia) ciąża z letalnymi wadami płodu ciąża zdrowa, jeśli konieczne jest leczenie matki, które na podstawie posiadanej wiedzy med. byłoby uszkadzające w sposób znaczny, a możliwe jest przerwanie ciąży przed okresem płodowym ciąża pozamaciczna/ektopowa - tak samo jak każda choroba zagrażająca matce lub ciąża nie rokująca dalszego rozwoju usunięcie jednego/wiecej płodów, gdy warunkuje to przeżycie drugiego/pozostałych, pod warunkiem, że zachowanie wszystkich jest śmiertelne fetus in fetu? dla wszystkich (nie mówię o matce; gdy stanowi zagrożenie dla ciężarnej jw) To tak na szybko, bo zapewne nie wyczerpałam możliwości różnych konfiguracji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
Obrona życia istnieje tylko przed narodzinami... po narodzinach nikt nie interesuje się już dzieckiem (z tych obrońców)... żałosne...
Może zajęliby się tymi wszystkimi dziećmi w domach dziecka - zamiast zakazywać usuwać chore płody... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale Szajajaba jak zwykle nie zrozumiała tekstu zarówno tego przez siebie przytoczonego, jak i przykładowo wyprodukowanego przeze mnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Kobieta powinna mieć możliwość o decydowaniu o własnych czterech literach. Jej ciało, jej życie, jej poświęcenie.
Kobieta, której nie pozwala sumienie/światopogląd/religia nigdy w życiu nie usunie ciąży - zagrożonej czy nie. A ta, która to zrobi będzie się rozliczać z tego we własnym sumieniu. Dla mnie absurdem jest to, ze bronimy nienarodzonego człowieka mówiąc o nim "bezbronny" podczas, gdy kobieta w takiej sytuacji jest jeszcze bardziej bezbronna, bo o jej życiu i zdrowiu decydują wszyscy poza nią samą. Jej możemy odebrać życie [zarówno w sensie fizycznym, jak i skazując ją na podporządkowanie każdej minuty pod opiekę chorego dziecka lub potępienie, gdy je odda - w końcu wyrodna matka] w imię nienarodzonej istoty, ale nienarodzonej istocie w imię jej życia już nie. W takich sytuacjach to kobieta staje się bardziej bezbronna, bo przeciwko niej, jej zdrowiu i życiu stoją wszyscy wokół. Generalnie nie jestem za aborcja. Nie wiem czy potrafiłabym się na nią zdecydować [wątpię, ale wyznaję zasadę, ze znamy samych siebie na tyle, na ile życie nam pozwoliło się poznać - więc nie zarzekam się, ze "nigdy", "na pewno nie".]. Niemniej jednak irytuje mnie sprowadzanie kobiety do roli inkubatora i odbieranie jej decyzji o własnym życiu. Kobieta ma prawo we własnym sumieniu rozstrzygać pewne decyzje - jeśli aborcja jest dla niej morderstwem to nigdy tego nie zrobi w imię życia dziecka, nawet jeśli odda za nie własne. Ale to będzie jej wybór. Jej, a nie jakiegoś idioty w garniturze czy sutannie. Tapnięte z mojego HTC ONE V |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdzie napisałam, że umywam ręce? Skąd wiesz, że nic nie robię dla chorych dzieci, potrzebujących ludzi? No skąd? Znasz mnie? Wiesz, czym się zajmuję na co dzień? Wypraszam sobie. ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Cytat:
![]() Kolejna się znalazła.
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
No to powiedz, co takiego robisz.
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
A dlaczego mam się przed Tobą przedstawiać czy usprawiedliwiać? Nie jesteś dla mnie żadnym autorytetem, wybacz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że żarty się Ciebie trzymają. To dobrze.
Poczytaj sobie kilka wątków, to przekonasz się, z jakimi strasznymi chorobami mają tam kobiety do czynienia. Nie rozumiem osób o Twoich poglądach. Tobie się wydaje, że jesteś szlachetnym obrońcą niewinnego życia, a w rzeczywistości Twoje poglądy są skrajnie okrutne, a wszystko pod płaszczykiem miłosierdzia dla płodów, ktore nie mają najmniejszych szans na choćby trochę normalne życie. Straszne. Mam nadzieję, że kiedy moja córka dorośnie, będzie żyła w normalnym państwie i nikt nie będzie dysponował jej życiem w taki bezlitosny sposób. ---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- To rób (jeśli robisz, w co wątpię). Ale za przeproszeniem odwal się od życia mojego, mojej córki i innych kobiet, które nie podzielają Twoich uświęconych poglądów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To może byłoby uzasadnione gdyby był obowiązek opiekowania sie urodzonym dzieckiem.póki co takowego nie ma i zajmujemy sie nimi wszyscy poprzez oddawanie podatków i składek zdrowotnych. jeśli rodzina zajmuje sie osobiście, z własnej kieszeni płacąc za leczenie i opiekę nad niepełnosprawnym/upośledzonym/ chorym dzieckiem to jej decyzja - może oddać. Nie wspomne już o tym, że rodzice którzy chcieli mieć dziecko tylko zdrowe to rodzice warunkujący miłość konkretnym stanem... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Spodziewałam się tego. No cóż, typowe.
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla Ciebie płód- dla mnie dziecko i tyle. I nie mów, że jestem bezlitosna, no proszę. A co ze schorzeniami, których nie da się stwierdzić w trakcie ciąży? Co z dziećmi autystycznymi?
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:08.