![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Genealogia-historie naszych rodzin.
Cytat:
![]() ![]() No i odkryłam że nazwisko panieńskie mojej babci zmieniało się,z zi przeszło na ź ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Rozeznanie
|
Ja za to wywodzę się ze szlachty
![]()
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Naprawde warto poznać historie swojej rozdziny ja o swojej dowiedziałam sie dużo ciekawych rzeczy. Najtrudniej było mi uzyskac informacje o moich przodkiniach od strony ojca. Były to prawdopodobnie bardzo spolegliwe kobiety bowiem pamiec rodzinna nie zanotowała nawet ich imion - musiałam tu odwoływac sie do dokumentów.
Cytat:
![]() Jeśli o mnie chodzi nie jestem jednolitego stanu mialam bowiem przodków - szlacheckich, chłopskich i mieszczańskich więc jestem jakby to powiedziec mieszanką wybuchową
![]() Edytowane przez Wisienki Czas edycji: 2009-02-04 o 17:52 Powód: literówki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
http://www.herby.com.pl/herby/indexslo.html ta strona sie może przydać
![]() Osób o moim nazwisku jest w tym archiwum na szczęscie tylko 110 ![]() Wiem jak nazywał się mój prapradziadek i praprababcia ze strony taty (Witalis i Otylia) ![]() panieńskie babci ma 107 osób panieńskie prababci 854 panieńskie mamy 3623 i tu już by było ciężko ![]()
![]() |
#35 |
Wtajemniczenie
|
A z moim 1613 O.O'
![]()
![]() |
#36 |
Wtajemniczenie
|
Genealogia-historie naszych rodzin.
to jeszcze nic
![]() Kowalski - > 131940 ![]() ale jaja jak berety znalazłam w necie swoje drzewko!!! ![]() Ancestry.com ![]()
![]() Edytowane przez rambo Czas edycji: 2007-02-17 o 11:26 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
tak to byłam ja
![]() ![]() Miss Seppy ![]() ![]() ![]() Moja mam uzywa teraz jakiego programu do robienia tego drzewa, tylko jest jeden minus, że np to drzewo nie bierze pod uwage, że ktos mógł drugi raz wziaśc ślub. A gdzies w Polskiej sieci jest strona, gdzie ludzie robia swoje drzewa, niestety nie było nikogo kogo mogłabym podejrzewac o jakieś pokrewieństwo ![]() Edytowane przez Zmijka Czas edycji: 2007-02-13 o 23:24 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Wtajemniczenie
|
Eh dzieki
![]() Przejrzałam drzewko, jakiś człowiek wprowadził na ta stronke dane z metryk, ktore sie zachowaly po pozarze (od 1781 r) ![]() ![]() ![]()
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Udanych poszukiwań ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Z obu stron rodziny po około 500 nazwisk znajduje na tej stronie http://www.herby.com.pl/herby/indexslo.html
Ze strony mamy mam o tyle ułatwione zadanie, gdyż jest to rodzina szlachecka, więc dużo materiałów jest w internecie i różnych zbiorach. Dziewczyn, gdzie jeszcze można szukać informacji o przodkach? W kościołach? Urzędach? Edit: Zmijko, czy mogłabyś się spytać mamy jakiego programu używa? ![]()
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Z jednej strony mam duńskie korzenie a z drugiej chyba polskie, mój wujek dotarł do generała Sanockiego (moje nazwisko) i on ma jakiś związek z Sanokiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, ta książka może Wam być pomocna:
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/403879 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Wtajemniczenie
|
[1=9c8d9cec639f523640ce6df 817fef7acb209e2c9_6267281 75cda8;3696187]Nie ma nazwiska prababci[/quote]
nie bardzo rozumiemm ![]()
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Kurcze. Ja już się napaliłam na wywiad z babcią, a tu chyba nic z tego nie będzie. Mama mi powiedziała, że babcia z rodzicami i siostrami przeprowadziła się tutaj jak była mała. Wcześniej mieszkali na Mazurach albo Kaszubach. Chyba będzie ciężko czegokolwiek się dowiedzieć, bo ponoć babcia niewiele pamięta. Nie wiecie, jak mogę zdobyć jakieś informacje w takiej sytuacji?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
No ale babcia chyba pamieta jak sie nazywali jej tesciowie? ;p
Sek w tym, ze najpierw zwykle szuka sie kozeni po stronie ojca, dziadka itd ![]()
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Ja w wakacje robiłam cos takiego i jeździłam po przeróżnych archiwach np. w kościołach, niestety, wiekszyść zapisów była po rosyjsku a księża takiego jezyka nie znają, ja zresztą też no i koniec poszukiwań
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeszcze żyje ![]() ![]() ![]() Dziadkowie od strony taty już nie żyją. Ich rodzeństwa nigdy nie znałam. Wiem tylko, że dziadka brat zmarł rok temu. Praktycznie nic o nich nie wiem, bo babcia umarła, kiedy tata miał 12 lat. A z dziadkiem nigdy nie byłam jakoś szczególnie związana. Rzadko rozmawialiśmy, nigdy mi nic nie mówił o swojej rodzinie. No, ale nie będę od razu spisywać wszystkiego na straty. Najpierw muszę porozmawiać z babcią, dziadkiem i rodzicami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
*wzdłuż gałęzi - ciocie, wujkowie, kuzynowie ... *„po kądzieli” - matka, babcia, prababcia ,jest to bardzo trudne ze względu na fakt, że kobiety przyjmują nazwisko męża i w wielu przypadkach nie jest możliwe odkrycie nazwiska panieńskiego * poszukiwania wszystkich swoich przodków zarówno w linii męskiej jak i żeńskiej, wzdłuż pnia i wzdłuż gałęzi. W przypadku tej opcji przygotuj się na bardzo dużą ilość danych |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Mysle, ze w przypadku mojej rodziny (z obu stron) to calkowicie nierealne. Nie wszyscy starsi ludzie chca wspominac swoje dziecinstwo. Oni chyba zwyczajnie wola nie myslec, chca zapomniec. Chyba sie dosc niefajne rzeczy dzialy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
używa porogramu ze strony www.pl-soft.pl, niewiem czy moge wpisac tu link
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zastanawiałam się nad ściągnięciem tego programu, w końcu ściągnęłam GenoPro - bardzo wygodny i przejrzysty, niestety demo jest nie na 30, a na 14 dni:/ Dzięki za link, pewnie niedługo wypróbuję ten program ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Prosze bardzo .
a korzysci finansowych nie mam ![]() a moja mam ma jaks starsza wersje, nie długo chyba kupi nowasza. fajne jest w tym programie, ze zdjecia można dołaczać i różne informacje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
ja opowiem trochę inną historię mojej rodziny
![]() babcia ze strony mojej mamy miała 15 rodzeństwa (całkiem normalna rzecz w pierwszej połowie XX wieku na polskiej wsi ![]() rodzina się powiększała, najmłodsze pokolenie praktycznie by się już nie znało, gdyby nie jedna z moich ciotek, która w 1991 roku wpadła na pomysł zorganizowania zjazdu wszytskich potomków tej dziesiątki rodzeństwa. powstało drzewo naszej rodziny i postanowienie, że będziemy się spotykać co 5 lat. w zeszlym roku miało miejsce już czwarte takie spotkanie, zjawiło się ponad 200 osób (a to i tak nie wszyscy), drzewo zostało uaktualnione o najmłodszych członków rodu, mieliśmy konkurs wiedzy o rodzinie, pokaz slajdów ze zdjęciami archiwalnymi i współczesnymi... naprawdę świetna sprawa ![]() ![]() Edytowane przez paolla Czas edycji: 2007-02-14 o 23:17 Powód: zjedzone "nie" :) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Coś mało spotykanego taka inicjatywa!! Super ![]() ![]() Piekna rodzinna "tradycja" ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#56 | |
... choć nie Westwood
|
![]() Cytat:
Ale fajnie! Zazdroszczę, naprawdę. Chyba sama muszę pomyśleć o drzewie genealogicznym. Akurat po maturze będę miała trochę czasu. Może wtedy..? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Świetnie. Mój pradziadek od strony taty był z Olsztyna. Poza tym praktycznie nikt starszy z tej rodziny już nie żyje. Tylko siostra babci, ale ona nawet nie pamięta, gdzie brała ślub. Chyba nic z tego nie będzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Wtajemniczenie
|
Ja bardzo bym chciała poznać swoich przodków i stworzyć drzewo od samego początku istnienia mojego "rodu". Chociaż wiem, że to niemal nie realne!
![]() A szkoda...Zawsze się zastanwiałam co by było gdyby okazało się, że moja rodzina ma jakieś nieznane szlacheckie pochodzenie... ![]() Suuper... Wiem tylko tyle, że mój pradziadek pochodził z kresów wschodnich i po wojnie wziął swoje dzieci (mojego dziadka) i osiedlili się na Pomorzu... A od strony mojej mamy...Podobno mój prapradziadek był ułanem... ![]() Tylko tyle wiem... ![]()
![]() |
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
ja przez przypadek trafiłam na strone internetową o mojej rodzinie. chciałam z ciekawości sprawdzić czy ktoś ma tak samo jak ja na imie i nazwisko. nawiązałam kontakt z twórcą. jak będę miła wiecej czasu mam mu nakreślić drzewo mojej rodziny , tyle co pamiętam i może jakoś uda się wszystko połączyć, bo każdy kto jest zalogowany na stronie robi właśnie takie drzewko
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:05.