|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nowa ustawa antyaborcyjna - czyli kobieto, ródź chore dziecko!
Cytat:
|
|
|
#272 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I nie porównuj godzinnej mszy w kościele, przejazdu do pracy autobusem albo wyboru żarówki do przejęcia opieki nad chorym/uposledzonym na powiedzmy najbliższe 10 lat życia. Jeśli mi to ostatnie proponujesz to spodziewam się, że adekwatnym zaangażowaniem np. w ekologie będzie 2 godzinna jazda rowerem do pracy tam i z powrotem, własny kompostownik, segregacja odpadów, korzystanie z podpasek wielorazowych, nienoszenie barwionej odzieży, pranie z uzyciem orzechów a nie proszku, używanie szarego papieru toaletowego, własna hodowla warzyw i owoców, jeżdżenie (oczywiście rowerem) po mięso i mleko na wieś, rezygnacja z worków na śmieci (może wielorazowe?) i wiele wiele innych rzeczy aby być konsekwentnym Tyle,że wtedy pewnie nie starczy już czasu na pracę.to, że czegoś nie popieram, nie znaczy, że akcji protestacyjnej lub ratowaniu osób pokrzywdzonych mam poświęcić życie. Popierasz gwałt? jeśli nie to świetnie! Może zaangażujesz się na pełen etat w pomoc kobietom - ofiarom albo w leczenie sprawcow!?Rozumiem,że uważasz, że jeśli popierasz to nic nie musisz robić? A jeśli nie popierasz poświęcić 12 godzin/ dobę? tylko czemu jak popierasz to to cie do niczego nie obliguje? Może powinieneś (oczywiście na pełen etat) zaangażować sie w obrone gwałcicieli? W działaniach idących za wyborami raczej jesteśmy równi tak samo Twoja postawa zobowiązuje Cię do codziennego wspierania kobiet które chciałyby usuwać ciąże![]() ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
i z tym się zgodziłam, bo nie zgadzam się z zabijaniem, zaś to czy pozostaną z rodzicami czy moga trafić do domu dziecka nie stanowi przedmoitu mojej troski Nie znaczy to,że gdyby tam trafiły i były źle traktowane i gdybym o tym wiedziała to by mnie to nie obchodziło.jednak nie zakładam,że wszędzie jest patologia i nie wiem gdzie ona jest. To tak jakby rozumieć ,że to iż nie chcesz aby zabijano zwierzęta znaczyło jednocześnie, że nie chcesz aby trafiały do schroniska bo we wszystkich jest źle. Edytowane przez fankapsychiatrii Czas edycji: 2012-10-12 o 13:59 |
||
|
|
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzieci sa ważne dlatego dla nich zrezygnowałam ze swojego hobby, odpoczynku, ładu w mieszkaniu, życia towarzyskiego i mozliwości zarabiania większych pieniędzy, z przespanych nocy i ładnej bielizny ( staniki do karmienia ładne nie są)i z butów na obcasie które kocham.
To nazywa sie wybór. Wiesz a jednak, ekologia jest dla mnie wazna więc oszczędzam prąd, wodę, pieluchy mam wielorazowe co przy trojce dzieci jest wyzwaniem, nie kupuje rzeczy niepotrzebnych a smieci segreguję. Mozna- można. Nie zrozumiałaś albo nie chcesz zrozumiec, prawdopodobnie tez dlatgo ze sprawa ciebie nie dotyczy, nie mozesz uważać ze jesteś ok, ze to co robisz jest dobre jezeli karami i zakazami chcesz innych zmuszać do przyjmowania swojej wizji świata. Czyims kosztem nie dając nic w zamian. To jest nieetyczne, po prostu. |
|
|
|
|
#274 | ||
|
Zakorzenienie
|
fankopsychiatrii - czasem warto wyjść poza swoje ciasne horyzonty i zauważyć, że cierpienie dziecka nie kończy się w momencie narodzin, ono się dopiero zaczyna.
i nie wiem czemu jesteś w tym temacie tak zaślepiona, wady wrodzone to nie tylko zespół downa czy brak kończyny (wtedy takie dzieci mogą normalnie żyć w domu dziecka), to też przypadki głębokich upośledzeń, w przypadku których osoba w wieku 20 lat jest na poziomie 2 latka, a przez całe życie widzi tylko 4 ściany i tak naprawdę nie wie, co się z nią dzieje. I chcesz komuś zgotować taki los? będzie ci z tym lepiej? Cytat:
Cytat:
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-10-12 o 14:16 |
||
|
|
|
|
#275 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez blekitne_niebo Czas edycji: 2012-10-12 o 14:12 |
|
|
|
|
|
#276 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Cytat:
W jednym ze świeżych numerów Ginekologii po Dyplomie podaja że chyba 1-5% albo jakoś tak...mogę sprawdzic bo mam w domu.
|
||
|
|
|
|
#277 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#278 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o, i takich ludzi nam potrzeba wenedko i fankopsychiatrii, uczcie się.Cytat:
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-10-12 o 14:33 |
||
|
|
|
|
#279 |
|
Wtajemniczenie
|
5% wg Gin po Dyplomie z I 2012 (na podstawie "Rape related pregnancy: estimates and descriptive characteristic from a national sample of women." Am J Obstet gynecol 1996;175:320-4)
|
|
|
|
|
#280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś czytałam anglojęzyczny artykuł na temat gwałtów afrykańskich kobiet, ale nawet w tej populacji odsetek ciąż w wyniku gwałtów nie był większy niż 12-15%. To dalej nie jest większość
|
|
|
|
|
|
#281 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ani nie jest to obiektywna ocena a jedynie interpretacja matki. Również donoszony noworodek bez wad może być w ciężkim stanie i jakos wszyscy ochoczo go ratują. oczywiście dlatego,że ma szanse na dalsze zycie. Tutaj pewnie zaopatrzenie medyczne nie było potrzebne, ale jakoś umrzeć takie dziecko musi. jeśli ciąża byłaby przerwana wcześniej ale nie w okresie zarodkowym to byłoby podobnie wiec nie wiem co za różnica.Jesli stopień uszkodzenia był trudny do przewidzenia to nie mozna było ocenic czy umrze po 20 minutach 20 dniach cz roku. i w takim wypadku trzeba dac szansę (może wg Ciebie rok takiego zycia jest nic nie wart ale nie wiesz co by wybrał sam zainteresowany)
Edytowane przez fankapsychiatrii Czas edycji: 2012-10-12 o 14:45 |
|
|
|
|
|
#282 |
|
Zakorzenienie
|
mnie zawsze przy wątkach dot. aborcji dziwi jedna rzecz:
dlaczego osoby, które są jej absolutnie przeciwnie, tak bardzo boli, że inna kobieta miałaby wybór, czy chce dokonać aborcji czy nie? bo to przecież tylko o to się rozchodzi - o możliwość wyboru, to nie jest żaden nakaz ... dlaczego żyjąc w podobno demokratycznym państwie ja nie mogę mieć WYBORU dlatego, że ktoś inny jest przeciwny? nie wiem, może przeciwniczki aborcji wyobrażają sobie, że w państwie gdzie aborcja jest legalna, kobiety które zajdą w ciążę są od razu zobligowane do jej usunięcia? ![]() WYBÓR a nie PRZYMUS dokonania aborcji - czemu tak często o tym zapominamy? ![]() Czy ktoś może dysponuje jakimiś danymi, ile aborcji przeprowadza się rocznie w krajach, gdzie jest ona dozwolona? Bo mnie na chłopski rozum wydaje się, że ta liczba nie jest spektakularnie wyższa od państw, gdzie aborcja jest prawnie zakazana |
|
|
|
|
#283 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiscie licząc jak jest na prawdę a nie oficjalnie. Sądzę że suma aborcji przeprowadznych w Polsce legalnie i w podziemiu jest taka sama jak w krajach gdzie kobieta ma wybór.
|
|
|
|
|
#284 |
|
Zakorzenienie
|
Fanko Psychiatrii a jakby wprowadzili ustawę o konieczności posiadania dziecka? Byłabyś wtedy zadowolona, że ktoś Ci coś narzuca? Coś, czyli jedną z ważniejszych spraw w życiu?
|
|
|
|
|
#285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś przekminiałam jeszcze jedno wytłumaczenie (to było z jakiejś strony katolickiej, nie moja koncepcja) - nieistotne okoliczności, istotny fakt, że zabierasz życie. Sam fakt unicestwiania komórek, które mają szansę na rozwój. Coś jak ścinanie kwiatów.Nie wiem, jak można być do tego stopnia zaślepionym i podatnym na idee, ale wolę, żeby to już pozostało dla mnie zagadką... |
|
|
|
|
|
#286 |
|
Zakorzenienie
|
myślę podobnie, dlatego tak mnie dziwi, że są na świecie ludzie, którzy nie chcą dopuścić aby inni nie mieli prawa aby WYBRAĆ zgodnie ze SWOIM sumieniem i musieli żyć wyborem innych (bo do tego się to sprowadza - ktoś decyduje, że aborcja powinna być zabroniona bo to jego wybór i ktoś inny automatycznie żyje wyborami tego pierwszego - smutne to wszystko)
|
|
|
|
|
#287 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to uważam,że oczywiście nie można komus narzucać posiadania (czegokolwiek) ale zakaz aborcji nie ma za zadania narzucac kobiecie poczęcia i rodzenia dziecka tylko chroni przed zabiciem to które już jest, które z własnej woli poczęła (od razu przypomnę,że wg mnie gwałty itp usprawiedliwiaja usuniecie ciązy bo nie można jej nikomu narzucać; ale powstałe juz życie trzeba chronić)
|
|
|
|
|
|
#288 |
|
Konto usunięte
|
Dziś usłyszałam od koleżanki mojej babci, że po raz kolejny polska jest chrystusem narodów i bóg wybrał nas, abyśmy swym postępowaniem pokazali krajom zezwalającym na aborcję, że aborcja to morderstwo!
|
|
|
|
|
#289 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co masz na myśli czy bym podrzuciła swoją chorą babcie? Do domu opieki nigdy, moim psim obowiązkiem jest się zająć na stare lata rodziną. Mój Ś.P ciężko chory dziadek na raka prosił mnie abym zakończyła jego cierpienia... i gdyby było to legalne to bym mu pomogła.. byłby to największy akt miłosierdzia. Pozwolić ciężko cierpiącej osobie odejść a nie egoistycznie na siłę utrzymywać ją przy życiu. Cytat:
Wartościujesz płody na lepsze i gorsze. Nie dajesz szansy takiemu płodowi na szczęśliwe życie. Edytowane przez Panile Czas edycji: 2012-10-12 o 15:29 |
||
|
|
|
|
#290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziecko 'z gwałtu' może być zdrowe i szczęśliwe.
|
|
|
#291 |
|
Rozeznanie
|
Ale o jakim wyobrze mowa ? Przecież wyboru może dokonać ktoś kto posiada świadomość.
|
|
#292 |
|
jestę wieszczę
|
I znowu ustawa, która uderzy w najbiedniejszych. Ja i tak usunę taką ciążę, chociażbym miała kredyt wziąć, ale nie każdy będzie miał taką możliwość. Najwięcej z tych, co popierają tę ustawę w Sejmie, to ci sami, którzy wrzeszczą, że państwo rzuca biednym kłody pod nogi. Co za niekonsekwencja i zaślepienie...
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#293 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jestem bez serca totalnie bo od dłuższego już czasu jestem za pełnym prawem do aborcji, prawem kobiety do wyboru nie tylko przed, ale także w innych sytuacjach i również"po fakcie".
Dlaczego? Dlatego, że czy to samotna matka czy nawet taka żyjąca w normalnej rodzinie ponosi ciężar opieki i wychowania nad dzieckiem w głównej mierze. Więc jest po prostu nieetyczne nie pozwalać jej wybierać czy chce, czy nie chce go ponieść. Nie interesują mnie przy tym prawa ojca, bo nie ma on równych obowiązków to i moim zdaniem równe prawa się nie należą. Przykro mi, ale natura tak chciała.
|
|
#294 |
|
Zakorzenienie
|
Czytając artykuły na temat tej ustawy oraz ten wątek od razu skojarzyły mi się kampanie Boya-Żeleńskiego w sprawie aborcji i świadomego macierzyństwa. Ciekawe jakby skomentował to, że 100 lat później niewiele pod tym względem się zmieniło
|
|
|
|
|
#295 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co za porównanie w ogóle. ![]() Cytat:
Znaczy się do czego? Wspierać kobietę, która nie chce ciąży - jak najbardziej. Ale nie namawiać jej do tego, bo to jej i tylko jej sumienie. Tak samo powinno być w drugą stronę - NIE WOLNO kazać kobiecie urodzić. Kobieta, która nie chce dziecka, i tak się go pozbędzie, czy to w podziemiu aborcyjnym czy też wywalając je do śmietnika zaraz po porodzie. W bardziej ekstremalnych przypadkach można usunąć ciążę ... wieszakiem. I o takich przypadkach słyszałam. Nie wiem w jaki sposób, ale chyba nie chcę wiedzieć, bo zrobi mi się niedobrze. Wniosek jeden - każdy powinien mieć wolny wybór, nie namawiaj ludzi do czegoś, czego nie chcą, bo to nie Ty będziesz później borykać się z konsekwencjami. Cytat:
Ródź, a czy to dziecko wychowasz, czy trafi do jakiegoś ośrodka, gdzie nigdy nie zazna ciepła i miłości, już mnie nie obchodzi. Cytat:
Nie tylko o braku kończyny Szczęście jak cholera. |
||||
|
|
|
|
#296 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak to dziecka nie planuje się po to, żeby dawało szczęście?? Chyba kpisz. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#297 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, ja namawiam do niewchodzenia w jakiekolwiek dyskusje z Fanką - nie ma sensu. Zwyczajnie, dla mnie to już trollowanie, widzę niektóre wypowiedzi jedynie bo dałam ignora - przerosło moje siły czytanie jak to ją wali co potem się z dzieckiem stanie.
------------------ Swoją drogą zastanawia mnie, jak to jest - że w czasach PRL aborcja była dozwolona, a jakoś kobiety częściej rodziły? Przecież nie dlatego, że łatwiej było
|
|
|
|
|
#298 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37040365]Swoją drogą zastanawia mnie, jak to jest - że w czasach PRL aborcja była dozwolona, a jakoś kobiety częściej rodziły? Przecież nie dlatego, że łatwiej było [/QUOTE]Możliwe, że rodziły częściej bo częściej zachodziły w ciąże, a aborcji z tego co wiem w PRL było sporo |
|
|
|
|
|
#299 |
|
Konto usunięte
|
Zachodziły, no a jednak jakoś tak strasznie wszystkie nie usuwały. Toż to szok
To ja nie wiem, dlaczego nagle teraz takie założenie, że jak tylko pozwoli się na aborcję w jakimkolwiek stopniu - każda z tej furtki skorzysta
|
|
|
|
|
#300 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;37040365]
Swoją drogą zastanawia mnie, jak to jest - że w czasach PRL aborcja była dozwolona, a jakoś kobiety częściej rodziły? Przecież nie dlatego, że łatwiej było [/QUOTE]Ale to nie tak, że jedynym środkiem anty był stosunek przerywany (czyli nie było środków anty), więc nawet jak kobita miała 5 dzieci, to na jedno urodzone mogło przypaśc kilka skrobanek? Moja mama w sumie jak snuje opowieści z tamtych czasów, to nie kryje, że dla niektórych jej koleżanek aborcja była jak zabieg kosmetyczny. I żadna z nich skrupułów nie miała, skrobanka nic nie kosztowała, a kolejne dziecko z rzędu już niekoniecznie. (BTW - moim absolutnym hitem z tych opowieści maminych były paczki od rodziny z hameryki. Swetry, getry i... prezerwatywy).
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2012-10-12 o 17:55 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:36.

Kilkakrotnie już pisałam że letalne wady wg mnie dopuszczają przerwanie ciąży.W związku z tym może przeczytaj jeszcze raz i zastanów sie nad pytaniem...

Tyle,że wtedy pewnie nie starczy już czasu na pracę.

To ja nie wiem, dlaczego nagle teraz takie założenie, że jak tylko pozwoli się na aborcję w jakimkolwiek stopniu - każda z tej furtki skorzysta