![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czemu lekarze brzydko piszą
Wiem, że może nie w tej kategorii pytanie i może trochę głupie ale mnie to jakoś zainteresowało
![]() Jak sądzicie? Są jakieś lekarki? Studentki medycyny? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Władca Wizażu
|
Dot.: Czemu lekarze brzydko piszą
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Piszą brzydko ponieważ trochę jest do wypełnienia a kolejka długa.
Analogicznie większość czepia się babek co w autobusie 5 minut nie wystoją a pod kościołem 2 godziny, nie wystoją w autobusie ponieważ staruszkowi trudno utrzymać się w tym zgiełku i przeciążeniach podczas hamowania i przyśpieszania. Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2012-10-12 o 22:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie jestem lekarzem, ale odpowiedź na Twoje pytanie jest dość banalna. Lekarze tak robią, bo tak się przyjęło. To tak samo jak profesorowie pisza swoje prace językiem niezrozumiałym. To dodaje im powagi i wyjątkowości. Większość ludzi niestety nie reprezentuje merytorycznie sobą czegoś wyjątkowego. Dlatego duża część z nich ucieka się do tego typu wybiegów by podkreślić swoją odrębność lub przynależność do określonego środowiska. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja nie jestem lekarzem, a też bazgrolę, im bardziej się spieszę, tym gorzej Autorko, myślę, że wynika to z pośpiechu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
damn good coffee
|
Gdyby każdy lekarz pisał ładnie, czytelnie, starannie, wizyta trwałaby pewnie ze 2 razy dłużej (a zauważ, że praktycznie przez 3/4 wizyty tylko pisze - karta, recepty, zwolnienia itp), i kolejki byłby jeszcze dłuższe. Chodzi o czas niestety
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Mój lekarz, a także moja kuzynka która też jest lekarzem, wręcz kaligrafują te literki na receptach. Wyjątek od reguły?
![]() Ja jak się staram to pięknie piszę, ale już notatek z wykładów to nikt ode mnie nie chciał ![]() Edytowane przez nadi111 Czas edycji: 2012-10-12 o 22:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Słyszałyście może o czymś takim jak stenotypia? To jeszcze szybsze i dość łatwe do nauki ![]() Większośc lekarzy ma generalnie w d.... diagnozę ![]() Wypisują z automatu 1 antybiotyk (ten z aktóry firmy farmaceutyczne najlepiej płacą. mam na myśli lekarzy ogólnych) Co do specjalistów to oni również bazgrzą, choć neiktórzy wcale nie wypisują recept ![]() tutaj chodzi nie o czas tylko o zwyczaj ![]() gdybyśmy zrobili eksperyment to okazało by się że wielu ludzi potrafi napisać szyvciej i czytelniej ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
U mnie od lat nie ma tego problemu bo recepty są drukowane ^-^
Myślę że też zmęczenie robi swoje, stresująca praca po godzinach setny pacjent ostry dyżur dwunasta godzina no to napisze rutinoscorbin po gruzińsku, grunt że farmaceuci się rozczytują ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Swoją drogą, skoro już ten temat powstał – nie ciekawi mnie dlaczego lekarze brzydko piszą. Mnie ciekawi dlaczego wielu z nich w XXI wieku nadal pisze ręcznie ![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo to taki rytuał ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Ale niektórzy w ogóle nie chodza na wykłady ![]() Poza tym jak się uczyć z czegoś co jest tak napisane: ) raczej wątpię. Sam bazgrolę i nie bylem w stanie się z tego uczyć (zawsze kserowałem od kujonów) więc nie wierzę w tą tezę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Nie interesują mnie "niektórzy". To tylko moja "hipoteza"
![]() Mój mąż nie jest lekarzem a też brzydko pisze, jak lekarz ![]()
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
może chciałbyć zawsze lekarzem albo ma kompleksy ![]() Edytowane przez leuwen Czas edycji: 2012-10-12 o 22:50 Powód: niezrozumieałem :) kilka piwek za dużo :) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:49 ---------- Pośpiech też jest, zwłaszcza w przychodniach państwowych, gdzie zostały zlikwidowane stanowiska sekretarek - wszystkie papiery teraz wypełniają lekarze, czas przyjmowania ograniczony, a pacjentów duuuuuuużo.
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Powiem szczerze, że tez mnie ostatnio nurtowało to pytanie, a jeszcze bardziej nurtowało mnie drugie - jak panie w aptece są w stanie te recepty odczytać?
Bo ja, szczerze, czasami to gdybym nie wiedziała, jaki lek mam przepisany, to w życiu bym tego na recepcie nie wyczytała. ---------- Dopisano o 23:56 ---------- Poprzedni post napisano o 23:54 ---------- Co do pośpiechu - ja chodze do prywatnej przychodni, gdzie tego pośpiechu nie ma, jeszcze czasem sobie z lekarzem ucinam pogawędkę, coby wypełnić ten przeznaczony na mnie czas ![]() Więc tu chyba nie do końca o ten pośpiech chodzi.
![]() |
![]() |
#19 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=Narrhien;37046346]Powiem szczerze, że tez mnie ostatnio nurtowało to pytanie, a jeszcze bardziej nurtowało mnie drugie - jak panie w aptece są w stanie te recepty odczytać?
QUOTE] To proste ![]() ![]() ![]() ![]() Założę się że będą się mocno różnić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
po drugiej stronie szafy
|
Nie do końca, ale też. Wiadomo że charakter pisma się wyrabia, jeśli ktoś pracuje w poradni szpitalnej ileś tam razy w tygodniu, to mu potem podczas praktyki prywatnej ręka leci tym samym trybem
![]() No a wyrobienie charakteru pisma podczas studiów to też jeden z powodów, sama czasem nie mogę odczytać swoich notatek z niektórych zajęć ![]()
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:02 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ---------- a moim zdaniem nie, bo lekarz internista może wypisać na podstawie kartoteki kontynuację leku lekarza innej specjalizacji. Moja mama tak dostaje leki na cukrzycę i nadciśnienie, brat na padaczkę. Bo skoro mają czekać pół roku na wizytę u specjalisty po receptę...
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czyli za ten czas wyzdrowiejesz, nie weźmiesz antybiotyku, cwaniaki nie zarobią ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez Neyve Czas edycji: 2014-08-12 o 13:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
A w mojej przychodni nie ma komputerów :P A jak są, to nie ma oprogramowania ![]() ![]() Cytat:
Edit: właśnie mi się przypomniało jak jakiś czas temu stałam w kolejce w aptece i farmaceutka pytała klienta na co ma być dany lek, hy hy. I potem "aaa" i poleciała po pudełko. Nie ma chyba konkretnych, jednoznacznych odpowiedzi na pytania postawione w wątku ![]() ![]()
"Widziałeś tę dziewczynę? Ma nogi za milion złotych!" - pomagamy Dianie ![]() Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2012-10-12 o 23:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego?Żeby pacjent nie mógł odczytać co tam jest napisane,taka wiedza nie jest mu potrzeba, i tak jej nie pojmie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
lekarze to chyba jeden z najgorszych i mętnych części naszego społeczeństwa, niestety... dlatego , że większość z nich na prawdę nie potrafi za wiele, (nie na darmo wśród osiedli akademickich mówi się, że "medyk" baluje i pije najwięcej) , a chcąc się dowartościować piszą receptę po hebrajsku , tak, żeby pacjent miał pewność , że lekarz to święta osoba i nawet innym językiem pisze.
Neyve, to mnie się czasem odechciewa jak patrzę na tych wszystkich lekarzy, co oni wyprawiają. Najpierw wyuczą się za państwowe pieniądze (na które wszyscy płacimy), a później z łaską przyjmą na 5 minut pacjenta, bo spieszą się prywatne wizyty, gdzie za 10 minut najczęściej biorą od 100do 300 zł. I Ty nie mów, że Tobie robi się nie dobrze... błagam Cię. A w ogóle to wiele osób pisze, że brzydkie pismo jest spowodowane pośpiechem. MHM, tylko czemu taki pośpiech jest? Jakby lekarz nie brał 3 etatów zamiast jednego i nie przyjmować jeszcze po nocach prywatnie, to pewnie nie musiałby się spieszyć. No ale jak w oczach ma się złotówki, to pacjent musi być przyjmowany na szybko w 5 minut , a w 30 sekund musi być napisana recepta. Tyle na ten temat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Nam na studiach powiedzieli, że lekarze tak piszą bo nie znają łacińskich końcówek
![]() ![]() Swoją drogą biedni ci farmaceuci...
Starzejący się mężczyźni zaczynają wyglądać jak Sean Connery. Problem starzejących się kobiet jest taki... że też zaczynają wyglądać jak Sean Connery. ![]() Edytowane przez n a d i a Czas edycji: 2012-10-13 o 08:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:11.