Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012 - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-10-13, 11:05   #2581
MoniaHan
Wtajemniczenie

Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
Zazdroszczę Wam, że mieszkacie zagranicą :P
Zawsze chciałam wyjechać z Polski ale ciągle to się nie udaję.
Za bardzo nie mam znajomości aby jechać i mieć pracę itp itd.
Jolka za granice mozna wyjechac nie majac zadnych znajomosci...jestem tego przykladem, znalazlam angielska agencje posrednictwa pracy, wyslalam nasze cv, odezwali sie z dwoma propozycjami pracy, wybralismy jedna, przyszly szef zadzwonil, pogadalismy i po miesiacu wyjechalismy, rzucilismy prace w wawie w cholere i oto jestesmy...juz 4 lata (a wyjechalismy na rok). ja nie licze i nie liczylam na znajomosci, mialam znajomych tutaj w uk, ale nie prosilam ich o pomoc.to w Polsce praktycznie wszystko po znajomosci, tutaj troche jest inaczej, nie potrzeba znajomosci aby sobie radzic.

Moniq alez fajnie ze masz tyle jablek

Desiu u nas Hania tez ostatnio niespokojnie sypia, miesko dostala 2x, zupki na miesku (ale bez mieska) juz jada, ale ona ogolnie nieduzo jada innych rzeczy poza mlekiem moim. moze u niej to tez brzuszek?

nocka u nas slaba, bez placzu - ale przewiercona - do polnocy spala dobrze (a ja z nia i dzieki Bogu bo po polnocy to nie wiem czy w ogole spalam, bo Hania sie wiercila ciagle).
zawsze ma drzemke od 9-11:30, a dzis obudzila sie po 45 min spania.i teraz pluje sobie w wozku.
Milego weekendu Wam zycze.

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-13, 11:24   #2582
gosia261282
Gang Iren

Hej!
U nas nocka dobra,jedno karmienie.
Dola mam,dowiedzialam sie ze mama mowi rozne niestworzone historie za naszymi plecami.Ale nie moge z nia o tym porozmawiac,zeby nie wydac zrodla z ktorego sie dowiedzialam.No ale strasznie po nas jedzie.Juz kiedys byla taka sytuacja,ze uslyszalam mamy rozmowe z ciocia,wtedy okrecila kota ogonem,chociaz ja i tak wiem swoje.Ale to co opowiada,takie bzdury.Np ze malo pracuje,bo nie ma pracy i kaza w domu zostawac(co nie jest prawda,bo moja pazerna matka bierze wszystkie nadgodziny i zarabia naprawde duzo,a w domu nie robi nic bo zmeczona),a my jeszcze z niej zdzieramy pieniadze i nic jej nie zostaje.Prawda jest taka,ze daje nam 50f tygodniowo.Sama zaproponowala,ze bedzie tyle dawac na mieszkanie,a zarabia...300f tygodniowo.To co ma za biede,jak zostaje jej 250f na tydzien?Ja po oplatach mam nawet nie 200 na rodzine 4 osobowa.A taka jest pazerna,ze jak ostatnio kupila Mlodemu kaszke za 2,70 to trzy razy sie pytala kiedy jej oddam pieniadze,a ja akurat nie bylam w bankomacie,z reguly karta place i nie mam gotowki.
Nie rozumiem jej i chociaz to moja matka to juz calkiem stracilam serce do niej.Jak mozna tak robic?Nie wyobrazam sobie,zebym kiedys mogla byc taka dla swoich dzieci,wnukow.Przeciez powinno sie chciec jak najlepiej dla swojej rodziny.Marze o wyprowadzce,jest mi tak ciezko na nia patrzec,wiedzac jaka jest.Po co ona chciala miec dziecko,po co zakladala rodzine,skoro jest egoistka,ktora mysli tylko o sobie.
Sorry dziewczyny za tez zale.Wygadalam sie i postaram sie juz takich postow nie pisac.Troche mi teraz lzej.
Stary 2012-10-13, 11:35   #2583
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Hej!
Dola mam,dowiedzialam sie ze mama mowi rozne niestworzone historie za naszymi plecami.Ale nie moge z nia o tym porozmawiac,zeby nie wydac zrodla z ktorego sie dowiedzialam.No ale strasznie po nas jedzie.Juz kiedys byla taka sytuacja,ze uslyszalam mamy rozmowe z ciocia,wtedy okrecila kota ogonem,chociaz ja i tak wiem swoje.Ale to co opowiada,takie bzdury.Np ze malo pracuje,bo nie ma pracy i kaza w domu zostawac(co nie jest prawda,bo moja pazerna matka bierze wszystkie nadgodziny i zarabia naprawde duzo,a w domu nie robi nic bo zmeczona),a my jeszcze z niej zdzieramy pieniadze i nic jej nie zostaje.Prawda jest taka,ze daje nam 50f tygodniowo.Sama zaproponowala,ze bedzie tyle dawac na mieszkanie,a zarabia...300f tygodniowo.To co ma za biede,jak zostaje jej 250f na tydzien?Ja po oplatach mam nawet nie 200 na rodzine 4 osobowa.A taka jest pazerna,ze jak ostatnio kupila Mlodemu kaszke za 2,70 to trzy razy sie pytala kiedy jej oddam pieniadze,a ja akurat nie bylam w bankomacie,z reguly karta place i nie mam gotowki.
Nie rozumiem jej i chociaz to moja matka to juz calkiem stracilam serce do niej.Jak mozna tak robic?Nie wyobrazam sobie,zebym kiedys mogla byc taka dla swoich dzieci,wnukow.Przeciez powinno sie chciec jak najlepiej dla swojej rodziny.Marze o wyprowadzce,jest mi tak ciezko na nia patrzec,wiedzac jaka jest.Po co ona chciala miec dziecko,po co zakladala rodzine,skoro jest egoistka,ktora mysli tylko o sobie.
Sorry dziewczyny za tez zale.Wygadalam sie i postaram sie juz takich postow nie pisac.Troche mi teraz lzej.

Gosia
jak sie czlowiek wyzali to lzej na duszya my przeciez oprocz rozmow o naszym macierzynstwie tutaj tez zyciowe problemy poruszamyktorych oby jak najmniej , ale niestety sa nieuniknione
wspolczuje sytuacji z mama, naprawde sluszna decyzje podjeliscie o tym ze w nowym domu mama nie bedzie mogla mieszkac...bardzo madrze, skoro ona taka wdzieczna za to ze jej pomagacie to niech sobie sama radzi, a jeszcze w wyrazach wdziecznosci ''tylek'' Wam obrabia swoja droga £50/tydzien to naprawde malutko daje Wam, bo tyle zaplacilaby za pokoj, albo i wiecej i mieszkalaby z obcymi ludzmi, a gdzie jedzenie i oplaty?

Stary 2012-10-13, 11:42   #2584
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość

Gosia
jak sie czlowiek wyzali to lzej na duszya my przeciez oprocz rozmow o naszym macierzynstwie tutaj tez zyciowe problemy poruszamyktorych oby jak najmniej , ale niestety sa nieuniknione
wspolczuje sytuacji z mama, naprawde sluszna decyzje podjeliscie o tym ze w nowym domu mama nie bedzie mogla mieszkac...bardzo madrze, skoro ona taka wdzieczna za to ze jej pomagacie to niech sobie sama radzi, a jeszcze w wyrazach wdziecznosci ''tylek'' Wam obrabia swoja droga £50/tydzien to naprawde malutko daje Wam, bo tyle zaplacilaby za pokoj, albo i wiecej i mieszkalaby z obcymi ludzmi, a gdzie jedzenie i oplaty?
Z jedzenia to z nami je tylko obiady.Na sniadania i kolacje sama sobie kupuje to co jej pasuje.No ale nie kupuje takich rzeczy jak srodki czystosci,papier toaletowy,plyn do naczyn,proszek do prania itd.
Stary 2012-10-13, 11:43   #2585
karolca
Zakorzenienie

Gosiu, współczuję sytuacji z mamą

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-13, 11:53   #2586
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
Z jedzenia to z nami je tylko obiady.Na sniadania i kolacje sama sobie kupuje to co jej pasuje.No ale nie kupuje takich rzeczy jak srodki czystosci,papier toaletowy,plyn do naczyn,proszek do prania itd.
no a to co wymienilas tez kosztuje...ale ok niewazne co ile kosztuje...zyje z Wami, daliscie jej dach nad glowa i powinna byc zadowolona, a jesli juz nie jest to nie powinna Was obgadywac za plecami.

Tz mama do nas w grudniu przyjedzie zajmowac sie Hania, powiedziala ze jesli damy jej wikt i opierunek i zaplacimy £100/miesiac to jej w zupelnosci wystarczy.a Tz do mnie mowi zobaczysz monia bedziesz miala w domu czysciutko...ale mowie mu ze pewnie mama nie da rady ogarnac domu i zajmowac sie Hania (nie wymagam od niej sprzatania), ja teraz nie mam jak sprzatac przy Hani, bo boi sie odkurzacza i trzeba ja na oku miec, a pozniej jak zacznie raczkowac i chodzic to mama bedzie miala czas..jedynie na bieganie za Hanka teraz jak wyjde na moment z pokoju to wracam a Hanka na srodku pokoju jest bo ise czolga jak szalona

Edytowane przez MoniaHan
Czas edycji: 2012-10-13 o 11:57
Stary 2012-10-13, 12:05   #2587
karolca
Zakorzenienie

Monia, ale zawsze możecie sobie we dwie wszystko ogarnąć Zawsze łatwiej. Jak mama do mnie przyjdzie pomóc robić porządek to w dwie godziny mamy zrobiony błysk Jedna robi coś, co można robić przy dziecku druga coś innego.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-10-13, 12:11   #2588
tynka88
Zadomowienie

czesc dziewczyny

dziewczyny wspolczuje wam sytuacji w domu i relacji z osobami z rodziny, ja tez bym wolala wziac kredyt z banku i z bankiem sie uzerac, a nie z kims z rodziny czy znajomym.

Gosiu cięzko masz , bo przeciez mamy z domu nie wygonisz, a ona nie chcialaby , nie moglaby mieszkac sama?'
Mam kolezanke, ktora mieszka z mama, matka wymaga od niej utrzymywania, zakazuje tego zeby wziela slub i wciaz wzbudza w niej poczucie winy i litosc, dziewczyna jest rozerwana pomiedzy nia a swoim narzeczonym, to sa toksyczni rodzice, wspolczuje .

cięzko mi pisac, bo zeby moj syn sie wyspal w dzien i nie jęczał, jak tylko zasypia biore go do łózka do nas i klade sie znim,sama biore laptopa lub ksiazke i czekam az królewicz sie wyspi, wszystko byloby latwiejsze gdyby TZ mi wniosl wozek na gore, ale nie..wiec siedze tak obok niego, lulam, jak sie przebudzi to od nowa usypiam, nie ruszam sie zeby go nie obudzic, czesto siku mi sie chce i jesc i kasłać, ale sie wstrzymuje, paranoja
ale tak jest jeszcze gorzej, bo usypiam co pol godziny, on sie budzi jeczy i tak w kolko, wiec wole te 2-3 godziny polezec obok niego, zeby sie chlopak wyspal

przyszly nasze zabawki bączek jest w centrum zainteresowania i puzzle piankowe

dziewczyny mam glupie pytanie, ale jestem ciemna w tym temacie
dostalam firanke z wszysta tasma mrszczaca, ale nie wiem jak to ladnie zmarszczyc , przed powieszeniem czy wieszajac? co ile cm? no nie umiem sie do tego zabrac..

tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-13, 12:21   #2589
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Jolka za granice mozna wyjechac nie majac zadnych znajomosci...jestem tego przykladem, znalazlam angielska agencje posrednictwa pracy, wyslalam nasze cv, odezwali sie z dwoma propozycjami pracy, wybralismy jedna, przyszly szef zadzwonil, pogadalismy i po miesiacu wyjechalismy, rzucilismy prace w wawie w cholere i oto jestesmy...juz 4 lata (a wyjechalismy na rok). ja nie licze i nie liczylam na znajomosci, mialam znajomych tutaj w uk, ale nie prosilam ich o pomoc.to w Polsce praktycznie wszystko po znajomosci, tutaj troche jest inaczej, nie potrzeba znajomosci aby sobie radzic.

Moniq alez fajnie ze masz tyle jablek

Desiu u nas Hania tez ostatnio niespokojnie sypia, miesko dostala 2x, zupki na miesku (ale bez mieska) juz jada, ale ona ogolnie nieduzo jada innych rzeczy poza mlekiem moim. moze u niej to tez brzuszek?

nocka u nas slaba, bez placzu - ale przewiercona - do polnocy spala dobrze (a ja z nia i dzieki Bogu bo po polnocy to nie wiem czy w ogole spalam, bo Hania sie wiercila ciagle).
zawsze ma drzemke od 9-11:30, a dzis obudzila sie po 45 min spania.i teraz pluje sobie w wozku.
Milego weekendu Wam zycze.
Ale my też nie możemy od razu iść do nie wiadomo jakiej pracy bo u mnie z angielskim lipa musiałabym się podszkolić, a TŻ zdecydowanie lepiej bo on pracował zagranicą.
A jak ma się czasami znajomości to można iść do pracy nie znając idealnie języka.

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ----------

Cytat:
Hej!
Gosia współczuję sytuacji

Niestety moja matka też mnie - Nas obgaduje.
A o wszystkim mówi mi młodszy brat bo często gdzieś z Nimi jedzie i wszystko słyszy co gadają i mi powtarza, a że On też nie lubi faceta matki to wszystko zawsze powie.

Ogólnie poza tym wiem, że matka obgaduje Nas na lewo i prawo wszędzie nie tylko pomiędzy sobą.

Ale My też ich obgadujemy ! Za to jacy są !

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-13, 12:22   #2590
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Monia, ale zawsze możecie sobie we dwie wszystko ogarnąć Zawsze łatwiej. Jak mama do mnie przyjdzie pomóc robić porządek to w dwie godziny mamy zrobiony błysk Jedna robi coś, co można robić przy dziecku druga coś innego.
a to pewnie ze tak - jak juz mama bedzie to bedzie troche lzej przynajmniej w tej kwestii, bo Tz pracuje ostatnio dlugo i jak przychodzi to Hania juz jest przygotowywana do spania, a dzis tez pracuje, wiec samej trudno mi cos zrobic, kurze na szybko tylko powycieralam w duzym pokoju ale juz Hanka marudzila, straszna maruda z niej ostatnio, tzn przez kilka ostatnich miesiecy

Jolkaa w UK duzo Polakow czy Litwinow czy innych narodowosci nie znaja w ogole angielskiego i pracuja...nie sadze aby mieli znajomosci. trzeba na siebie liczyc, nie powinno sie liczyc na kogos, ja przynajmniej mam taka zasade. no wiadomo ze bez jezyka dostanie sie najmniejsza place - to w sumie akurat nie powinno nikogo dziwic, ale znam osobiscie - tzn zatrudnialismy ludzi do pracy z agencji (praca w rolnictwie, przy zbiorach itd.), dobrze ze my jestesmy Polakami bo nasz szef by sie nie dogadal z nimi za chiny. pracuja, wynajmuja domy, zatrudniani sa przez agencje, daja rade i sa zadowoleni, a jak znalezli prace? wiekszosci osob pytalam; przyjechali, zarejestrowali sie agencjach, agencje dzwonia z ofertami pracy i ludzie ida do pracy. sa tacy ktorzy mielis ie gdzie zatrzymac a sa i tacy ktorzy zalatwiali wszystko na miejscu. oczywiscie nie zawsze wyglada wszystko tak kolorowo jak napisalam, ale jak sie chce to czlowiek sobie poradzi.a przyjezdzaja ludzie w roznym wieku od nastolatkow do emerytow. chociaz ja osobiscie nie pochwalam tego ze ktos ma wszelkie uprawnienia do zapomog itd w danym kraju jesli nie mowi w danym jezyku, bo znajomosc przynajmniej podstawowa wedlug mnie powinna obowiazywac.

Tynka ja niestety nie pomoge w kwestii firanek bo mam dwie lewe rece co do tego typu rzeczy, druga sprawa ze nie mam w domu firanek

Edytowane przez MoniaHan
Czas edycji: 2012-10-13 o 12:34
Stary 2012-10-13, 12:37   #2591
joanaros
Zakorzenienie

gosiu współczuję sytuacji z mamą

Co do kapieli to woda jest bardzo ciepła, na pewno jej nie za zimno
Na dodatek mamy bunt zupowy Deserki je a zupami prawie wymiotuje. Nauczyła się wypluwać to co ma w buzi. Wszystko ląduje n śliniaku. Cycka tez nie bardzo chce. Zawsze do jedzenia była ok a teraz masakra. Bunt jest na wszystko dosłownie
joanaros jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-13, 12:39   #2592
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
Gosiu cięzko masz , bo przeciez mamy z domu nie wygonisz, a ona nie chcialaby , nie moglaby mieszkac sama?'

Nie chcialaby bo tu jej wygodnie.Jest oprana,wysprzatane ma,obiad podany pod nos,nic robic nie musi.Ale powiedzialam jej,ze jak dostaniemy dom z Councilu to nie moze isc z nami,bo nie jest wpisana na aplikacji.
Mam nadzieje,ze jeszcze w tym roku go dostaniemy

Poza tym jednak na Swieta nie polecimy do Polski.Bilety sa strasznie drogie,nie stac nas.Dopiero na koniec marca mozemy leciec,bo wtedy Radek ma tez urlop juz zatwierdzony.
Stary 2012-10-13, 12:40   #2593
monika83
Raczkowanie

Co do wyjazdu i języka, to po prostu trzeba sie zmobilizowac i zaczac uczyc! Szczegolnie teraz, jak ktos ma dostep do internetu to naprawde wszystko mozna znalezc, ksiazki, audiobooki, podcasty (jakbys chciala, to moge Ci podeslac troche linkow). My z TZ uczymy sie francuskiego (bo chcemy wyjechac do francuskojezycznego kraju), wlasnie zeby moc miec normalna prace i byc pelnowartosciowym pracownikiem. Przede wszystkim trzeba podjac decyzje i dazyc do jej realizacji, no ale czesto wlasnie te decyzje sa najtrudniejsze.
Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
gosiu współczuję sytuacji z mamą

Co do kapieli to woda jest bardzo ciepła, na pewno jej nie za zimno
Na dodatek mamy bunt zupowy Deserki je a zupami prawie wymiotuje. Nauczyła się wypluwać to co ma w buzi. Wszystko ląduje n śliniaku. Cycka tez nie bardzo chce. Zawsze do jedzenia była ok a teraz masakra. Bunt jest na wszystko dosłownie
Z tym jedzeniem to pewnie przez zabki. A kapiel moze jest jak mala jest zmeczona? Moze sprobuj zmienic troche godzine kapieli na taki kiedy ma dobry humor?

Edytowane przez monika83
Czas edycji: 2012-10-13 o 12:42
monika83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-13, 12:45   #2594
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Jolkaa w UK duzo Polakow czy Litwinow czy innych narodowosci nie znaja w ogole angielskiego i pracuja...nie sadze aby mieli znajomosci. trzeba na siebie liczyc, nie powinno sie liczyc na kogos, ja przynajmniej mam taka zasade. no wiadomo ze bez jezyka dostanie sie najmniejsza place - to w sumie akurat nie powinno nikogo dziwic, ale znam osobiscie - tzn zatrudnialismy ludzi do pracy z agencji (praca w rolnictwie, przy zbiorach itd.), dobrze ze my jestesmy Polakami bo nasz szef by sie nie dogadal z nimi za chiny. pracuja, wynajmuja domy, zatrudniani sa przez agencje, daja rade i sa zadowoleni, a jak znalezli prace? wiekszosci osob pytalam; przyjechali, zarejestrowali sie agencjach, agencje dzwonia z ofertami pracy i ludzie ida do pracy. sa tacy ktorzy mielis ie gdzie zatrzymac a sa i tacy ktorzy zalatwiali wszystko na miejscu. oczywiscie nie zawsze wyglada wszystko tak kolorowo jak napisalam, ale jak sie chce to czlowiek sobie poradzi.a przyjezdzaja ludzie w roznym wieku od nastolatkow do emerytow. chociaz ja osobiscie nie pochwalam tego ze ktos ma wszelkie uprawnienia do zapomog itd w danym kraju jesli nie mowi w danym jezyku, bo znajomosc przynajmniej podstawowa wedlug mnie powinna obowiazywac.
tak tylko w agencjach są głównie prace przy zbiorach a jak ja mam jechać to na kilka lat a nie na sezon
co do języka wiadomo jest do podszkolenia u mnie TŻ nie ma z tym zbytnio problemu on umie nawet bardzo dobrze ale nie na tyle by pracować w takiej pracy by mieć kontakt z klientem non stop.

---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

monika83 jak możesz podeślij linki

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-13, 12:51   #2595
gosia261282
Gang Iren

Co do pracy bez jezyka to wlasnie moja mama tak pracuje i w zasadzie wiekszosc u niej w pracy go nie zna.Ogloszenia o prace bez znajomosci jezyka czesto wisza u nas w polskich sklepach.No ale np konto bankowe i inne takie rzeczy musialam isc z mama,bo sie nie dogada.Ale tez ktos mi mowil,ze w jakims banku mial polskiego konsultanta,wiec pewnie jest mozliwosc.
Ja zaluje,ze nie wyjechalam wczesniej z Polski,zanim tam wpakowalam sie w dlugi.

---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Cytat:

Ja nie Monika,ale prosze:

http://www.eslpod.com/website/index_new.html
http://www.bbc.co.uk/polish/specials...nglish_2000_1/
http://www.isel.edu.pl/sluchaj/index.php
http://www.engvid.com/english-lessons/
http://www.etutor.pl/

To ostatnie platne,ale polecam!
Stary 2012-10-13, 13:04   #2596
monika83
Raczkowanie

dodam jeszcze www.englishtips.org - kopalnia ksiazek, zarowno do nauki, jak i powiesci i audiobookow. Jest jeszcze taki program do nauki słówek Profesor Henry, jak poszukasz do znajdziesz go w internecie do pobrania.
Poprawia się u nas pogoda, wiec idziemy na spacer
monika83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-13, 13:19   #2597
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez monika83 Pokaż wiadomość
dodam jeszcze www.englishtips.org - kopalnia ksiazek, zarowno do nauki, jak i powiesci i audiobookow. Jest jeszcze taki program do nauki słówek Profesor Henry, jak poszukasz do znajdziesz go w internecie do pobrania.
Poprawia się u nas pogoda, wiec idziemy na spacer
Zapisalam sobie stronke,dzieki
Moj angielski tez pozostawia wiele do zyczenia.I niestety zaniedbuje nauke.Moze lepiej mi pojdzie,gdy pojde do szkoly.Mozliwe,ze bezrobocie mnie wysle,a jak nie to sama siebie wysle jakos od nowego roku.To jeszcze zalezy jak Radek bedzie mial ze szkola.We wtorek idzie na spotkanie organizacyjne.Trzymam za niego kciuki,zeby wytrwal w zamierzeniu.Jestem w szoku,ze zdecydowal sie pojsc.Musze dyktafon kupic,zeby nagrywal mi zajecia.

A i nie pisalam,ze w tym miesiacu mamy rocznice i chyba kupimy sobie wspolny prezent,tzn aparat fotograficzny (o ile wyplata bedzie dobra),no i moze jakas knajpke zaliczymy z tej okazji.
Stary 2012-10-13, 13:51   #2598
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
tak tylko w agencjach są głównie prace przy zbiorach a jak ja mam jechać to na kilka lat a nie na sezon
co do języka wiadomo jest do podszkolenia u mnie TŻ nie ma z tym zbytnio problemu on umie nawet bardzo dobrze ale nie na tyle by pracować w takiej pracy by mieć kontakt z klientem non stop.

---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ----------

nie tylko na sezon jest praca poprzez agencje, agencje maja roznych klientow (tzn pracodawcow), sa to fabryki, przemysl itd.
jesli masz na mysli prace z klientem, tzn w sklepie, badz jako handlowiec, przedstawiciel handlowy itd to znajomosc jezyka musi byc plynna, czyli naprawde swobodna komunikacja i umiejetnosc rozmowy na rozne tematy...oczywiscie w danym jezyku.no i oczywiscie doswiadczenie w pracy tutaj w uk, bo doswiadczenie z Polski i wyksztalcenie nie zawsze jest brane pod uwage.
ja przyjezdzajac tutaj mialam angielski wydawalo mi sie bardzo dobry...jakze ja sie pomylilam oceniajac swoje umiejetnosci bardzo dobry to moge powiedziec ze mam teraz, to czego ucza w polskich szkolach a to co sie tutaj uzywa i jak sie mowi to dwie rozne sprawy...juz kiedys o tym pisalam.
mi duzo dala tutaj praca po angielsku, tv angielska (nie mam polskiej), czytanie ksiazek po angielsku i wszystkie sprawy urzedowe i ''na miescie'' po angielsku...z czasem jesli sie chce to nawet zaczyna sie myslec w tym jezyku, ale to trzeba sie wylaczyc na jezyk polski wtedy..to wszystko oczywiscie w ramach poprawy znajomosci angielskiego a nie z wypierania sie swojego rodowitego jezyka

Gosiu w miasteczku obok sa dwie dziewczyny Polki w banku, do Loyds banku jak sie dzwoni to mozna poprosic o polskiego pracownika.
powodzenia dla Radka!!

monika83
a co masz na mysli piszac ''normalna praca'', ludzie bez znajomosci jezyka tez maja normalna prace i sa pelnowartosciowymi pracownikami. oczywiscie plus dla Was ze sie uczycie francuskiego.

a tak swoja droga to chyba najszybciej mozna sie nauczyc danego jezyka majac partnera obcokrajowca.tak mi sie kojarzy bo np. pracujac caly dzien w obcym jezyku pozniej wraca sie do domu i tez w obcym jezyku sie rozmawia.

Edytowane przez MoniaHan
Czas edycji: 2012-10-13 o 14:05
Stary 2012-10-13, 14:39   #2599
rybka13
Zakorzenienie

Czesc dziewczyny
Na wstepie dziekuje Gosi za sms
I przepraszam, ze sie nie odzywalam, ale 2 msc bylam w Polsce, a u mamy nie ma netu. Na poczatku pisalam z komorki, ale potem dalam sobie spokoj, bo internet byl tam tak wolny, ze sie tylko denerwowalam, tak wiec przepraszam

Wrocilismy w poniedzialek, po 2msc ciezko bylo, oj ciezko... :/ Wczoraj juz kupilam bilety na lot w grudniu

U nas ogolnie wszystko dobrze, niunia rozwija sie super i co dziennie mnie zadziwia swoja madroscia Jestem z niej po prostu dumna, za pewne jak kazda z was ze swoich pociech

2 tyg temu ochrzcilismy Nadie.
Karmie juz tylko na noc, bo zasypia przy piersi, no i w nocy jesli sie przebudza. W dzien karmie bebilonem, po 5msc wprowadzilam sloiczki, ktore bardzo jej smakuja, czasem dostaje tez skorke od chleba i chrupki kukurydziane. Wszystko ochoczo zjada
We wtorek mielismy wizyte z przychodni, pani kazala dawac dziecku wszystko to co jemy tylko niesolone- do tej pory jestem w szoku... ale juz dochodze do siebie
Ogolnie chce jej poszerzac diete- ale pani powiedziala aby nic nie miksowac, bo dziecko musi zuc i cwiczyc miesnie, pracowac zuchwa... to akurat rozumiem- ale jednak strach jest aby dawac wszystko to co jemy my w tej samej postaci. No i mysle, ze jednak na niektore rzeczy to jeszcze za malutki brzuszek.

Postaram sie was troche nadrobic, bo ciekawa jestem co u was i waszych babelkow Jestem w szoku, ze juz tyle stron kolejnego watku jest. I szczerze mowiac, gdyby Gosia nie napisala to nie wiem kiedy bym sie odezwala, bo po takim czasie to wypada sie z obiegu i potem ciezko wrocic, niewiadomo co pisac, wiecie jak to jest...

Sorki ze tak chaotycznie pisze, ale jakos tak chcialam po krotce strescic co nieco.
Bede juz sie odzywac. Buzki
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-13, 14:56   #2600
MoniaHan
Wtajemniczenie

witaj Rybka, fajnie ze spedzilyscie milo czas w Polsce, tez juz bym chciala pojechac na jakis tydzien - maks dwa, ale to chyba dopiero wiosna.
super ze Nadia tak ladnie je. odzywaj sie czesciej

Stary 2012-10-13, 15:15   #2601
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny
I przepraszam, ze sie nie odzywalam, ale 2 msc bylam w Polsce, a u mamy nie ma netu. Na poczatku pisalam z komorki, ale potem dalam sobie spokoj, bo internet byl tam tak wolny, ze sie tylko denerwowalam, tak wiec przepraszam

Wrocilismy w poniedzialek, po 2msc ciezko bylo, oj ciezko... :/ Wczoraj juz kupilam bilety na lot w grudniu

U nas ogolnie wszystko dobrze, niunia rozwija sie super i co dziennie mnie zadziwia swoja madroscia Jestem z niej po prostu dumna, za pewne jak kazda z was ze swoich pociech

Karmie juz tylko na noc, bo zasypia przy piersi, no i w nocy jesli sie przebudza. W dzien karmie bebilonem, po 5msc wprowadzilam sloiczki, ktore bardzo jej smakuja, czasem dostaje tez skorke od chleba i chrupki kukurydziane. Wszystko ochoczo zjada
We wtorek mielismy wizyte z przychodni, pani kazala dawac dziecku wszystko to co jemy tylko niesolone- do tej pory jestem w szoku... ale juz dochodze do siebie
Ogolnie chce jej poszerzac diete- ale pani powiedziala aby nic nie miksowac, bo dziecko musi zuc i cwiczyc miesnie, pracowac zuchwa... to akurat rozumiem- ale jednak strach jest aby dawac wszystko to co jemy my w tej samej postaci. No i mysle, ze jednak na niektore rzeczy to jeszcze za malutki brzuszek.

Postaram sie was troche nadrobic, bo ciekawa jestem co u was i waszych babelkow Jestem w szoku, ze juz tyle stron kolejnego watku jest. I szczerze mowiac, gdyby Gosia nie napisala to nie wiem kiedy bym sie odezwala, bo po takim czasie to wypada sie z obiegu i potem ciezko wrocic, niewiadomo co pisac, wiecie jak to jest...

Sorki ze tak chaotycznie pisze, ale jakos tak chcialam po krotce strescic co nieco.
Heja Rybulka
super,że u Was wszystko gra i buczy

Dziewczyny współczuję sytuacji rodzinnych, ale wiecie jak jest... w żadnej rodzinie nie jest chyba różowo do końca...ja w sumie jak o Waszych przejściach czytam to myślę sobie, ooo rety ale mam fajną mamę i super teściów, ale np. mam kłopoty z bratem...lekko nie jest.Jedyna metoda to skupić się na najbliższych tzn. mężach i dzieciach, to mnie ratuje, bo bym pewnie już dawno podupadła na zdrowiu psychicznym.

Właśnie czekam na teściów, masaczkę mam na ryjku, ciekawe czy mi się komplement od teściowej trafi...te przeciwzmarszczkowe kremy może działają i jeszcze ponoć schudłam , tak mi mowią na ulicy......to za to się dziś nawpierdzielam

Kaja poszła z Babcią na spacer, pierwszy raz w życiu codziennym poszła sama z Babcią dada.A mi dziwnie, bo myslę,że śpi i nasłuchuję czy już wstała .

Kajulek kochany robi kosi kosi.
Dzisiaj drugi dzień buraczkowej zupki muszę uważać ,żeby mi Kajulek nie wylał jak wczoraj .

Moja rodzinka zostanie w Polsce, tż się nigdzie nie ruszy,ja może bym była skłonna, ale w sumie ja też jestem zbytnio tu powiązana pewnymi sprawami, czasem marzyłaby się ucieczka, ale jeśli głową się nie ucieknie a tylko ciałem to też nie jest dobrze.
A ogólnie to witam wszystkich i życzę miłego weekendu.

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-10-13 o 15:18
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-13, 15:35   #2602
MoniaHan
Wtajemniczenie

a wlasnie odnosnie kremow bo pisalas Konia niedawno ze zaczelas uzywac tych odmladzajacych tez sobie pomyslalam ze tez musze zaczac bo jestem 30+ jakby nie bylo, no moze jeszcze bez tego plusa, ale 30tka a ja patrze na swoj krem a tam ze on przeciwzmarszczkowy jest...to sie zdziwilam, ale przypomnialam sobie ze kiedys Tz poprosilam aby mi kupil krem, on nawet cyknal fotke telefonem co by mi kupic identyczny..a on przywozi mi antyzmarszczkowy...milo z jego strony nie powiem
fajnie ze Kaja robi kosi kosi, my Hanulke ostatnio uczymy pa pa robic, jak tz wychodzi do pracy albo jak po lunchu wraca do pracy...ale ona patrzy sie na niego i na mnie i ma zdzwiona mine, mama i tata (a ja ja ucze tato...bo tak u mnie w rodzinnych stronach sie mowi) tez do niej mowimy..ale ona jeszcze nie czai chyba

Stary 2012-10-13, 15:57   #2603
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Zazdroszcze,że masz/macie taką pomoc.Bardzo....

---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ----------

A tak to hej,bo się nie przywitałam i zmykam dać obiad małemu.To co wczoraj mu dam,mam nadzieje że dzisiaj zje i nie będzie cyrków bo jestem przypięty itp
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-13, 17:14   #2604
tynka88
Zadomowienie

TZ wzial Mateuszka na dlugi spacer i jak go przyniosl do domu to usnął na siedząco a ja ogarnelam mieszkanie i idziemy dzis na to spotkanie klasowe tz w sumie to TZ bedzie siedzial z tymi swoimi kolegami, a ja moje kolezanki , moj brat i jego dziewczyna bedziemy tancowac

tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-13, 17:21   #2605
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
TZ wzial Mateuszka na dlugi spacer i jak go przyniosl do domu to usnął na siedząco a ja ogarnelam mieszkanie i idziemy dzis na to spotkanie klasowe tz w sumie to TZ bedzie siedzial z tymi swoimi kolegami, a ja moje kolezanki , moj brat i jego dziewczyna bedziemy tancowac
jak fajnie, bawcie sie dobrze

Stary 2012-10-13, 17:55   #2606
Karinio
Zakorzenienie

Sukces,mały zjadł praktycznie wszystko. No bo troszke,tzn malutko zostawił Lecz zjadł ze smakiem A co najlepsze zrobiłam mu herbatke w buteleczke Aventa,postawiłam na stoliczku przy krzesełku,a ten zamiast smoczek z butelką wziąć do buzi,to przykładał buzie i otwierał usta do butelki.Więc stwierdziłam,że chce pić normalnie jak z kubka,bo mi się dobiera często jak pije herbate i kawe,a jak przystawiam do otwiera dziubka i chce pić z mojego.No to przelałam picie do jego niekapka,ale też nie szło.Sciągnełam niekapek tzn tą góre i pił jak z dorosłego kubka.Moje dziecie chce pić jak dorosły Położyłam go spać,może zaśnie.

gosiu,to nie fajnie mama postepuje.Bardzo nie ładnie z jej strony.A przy dzieciach Wam chociaż pomaga??Jej jest poprostu wygodnie i życze abyście dostali z councilu dom

Moniu,jakiś czas pisałaś że kupiliście krzesełko,też Monstera??

Edytowane przez Karinio
Czas edycji: 2012-10-13 o 17:59
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-13, 18:08   #2607
karolca
Zakorzenienie

O 14 dalam malej czopek bo goraczka rosla bardzo szybko. Od Q.t godziny spi z mala przerwa. Temperatura caly czas trzyma sie w granicy 37 stopni. Coz, pewnie zasnie mi dzis pozno ale niech ma dobry humor. Sen to zdrowie

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-10-13, 18:47   #2608
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
powodzenia dla Radka!!

Dziekuje

Cytat:
Czesc dziewczyny

O jak fajnie,ze sie odezwalas!
Ciesze sie,ze u ciebie wszystko dobrze
Mam nadzieje,ze nie znikniesz nam juz na tyle czasu.
Wrzuc jakies zdjecie Niuni,moze z chrztu

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość

Dzisiaj drugi dzień buraczkowej zupki muszę uważać ,żeby mi Kajulek nie wylał jak wczoraj .
Ale fajnie,ze juz umie kosi kosi.Ale sie nie moge doczekac roznych takich umiejetnosci!
No musisz uwazac,a jak robilas ta buraczkowa?
A zeszly plamy?
Ja mam jakies uporczywe plamy,ktore nie chca zejsc.Probowalam jeden odplamiacz,niby specjalny na owoce i warzywa,vanish tez nie dal rady.A plama zaraz jak sie stala to bylo spierane,po jakiejs marchewkowej zupce.Ma ktoras doswiadczenia czym by to usunac?Nie wiem czemu tak,zawsze schodzilo.

Cytat:
Przyjemnosci!

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość

gosiu,to nie fajnie mama postepuje.Bardzo nie ładnie z jej strony.A przy dzieciach Wam chociaż pomaga??Jej jest poprostu wygodnie i życze abyście dostali z councilu dom
Nie pomaga,Mlodego miala na rekach trzy razy i to taki jakby przymus byl dla niej.
Stary 2012-10-13, 18:49   #2609
MoniaHan
Wtajemniczenie

Karinio brawo dla synka
Tak mamy krzeselko little monster z babies4us,ale nie jestem zadowolona z pasow bezpieczenstwa,raz tz sobie przycial palce,raz ja,I tych szelek nie idzie dopasowac do dziecka i drugi raz bym chyba tego fotelika nie kupila.

Stary 2012-10-13, 19:30   #2610
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
nie tylko na sezon jest praca poprzez agencje, agencje maja roznych klientow (tzn pracodawcow), sa to fabryki, przemysl itd.
jesli masz na mysli prace z klientem, tzn w sklepie, badz jako handlowiec, przedstawiciel handlowy itd to znajomosc jezyka musi byc plynna, czyli naprawde swobodna komunikacja i umiejetnosc rozmowy na rozne tematy...oczywiscie w danym jezyku.no i oczywiscie doswiadczenie w pracy tutaj w uk, bo doswiadczenie z Polski i wyksztalcenie nie zawsze jest brane pod uwage.
ja przyjezdzajac tutaj mialam angielski wydawalo mi sie bardzo dobry...jakze ja sie pomylilam oceniajac swoje umiejetnosci bardzo dobry to moge powiedziec ze mam teraz, to czego ucza w polskich szkolach a to co sie tutaj uzywa i jak sie mowi to dwie rozne sprawy...juz kiedys o tym pisalam.
mi duzo dala tutaj praca po angielsku, tv angielska (nie mam polskiej), czytanie ksiazek po angielsku i wszystkie sprawy urzedowe i ''na miescie'' po angielsku...z czasem jesli sie chce to nawet zaczyna sie myslec w tym jezyku, ale to trzeba sie wylaczyc na jezyk polski wtedy..to wszystko oczywiscie w ramach poprawy znajomosci angielskiego a nie z wypierania sie swojego rodowitego jezyka

Gosiu w miasteczku obok sa dwie dziewczyny Polki w banku, do Loyds banku jak sie dzwoni to mozna poprosic o polskiego pracownika.
powodzenia dla Radka!!

monika83 a co masz na mysli piszac ''normalna praca'', ludzie bez znajomosci jezyka tez maja normalna prace i sa pelnowartosciowymi pracownikami. oczywiscie plus dla Was ze sie uczycie francuskiego.

a tak swoja droga to chyba najszybciej mozna sie nauczyc danego jezyka majac partnera obcokrajowca.tak mi sie kojarzy bo np. pracujac caly dzien w obcym jezyku pozniej wraca sie do domu i tez w obcym jezyku sie rozmawia.
Oj tak, zgadzam sie!
Cytat:
Czesc dziewczyny

Fajnie , ze sie odezwalas
A ta Pani to byla w Polsce czy w UK?
Ja bym sie tez bala dawac wszystko, nie wiem czy doczytalas ale ja musialam nawet z mieska zrezygnowac jak narazie no i jest poprawa! Kupki ladniejsze, dziecko spokojniejsze, przede wszystkim w nocy
Wiem co masz na mysli - ja mam dokladnie tak samo, jak sie troche nie pisze to ciezka sie wbic w temat
Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Heja Rybulka
super,że u Was wszystko gra i buczy

Dziewczyny współczuję sytuacji rodzinnych, ale wiecie jak jest... w żadnej rodzinie nie jest chyba różowo do końca...ja w sumie jak o Waszych przejściach czytam to myślę sobie, ooo rety ale mam fajną mamę i super teściów, ale np. mam kłopoty z bratem...lekko nie jest.Jedyna metoda to skupić się na najbliższych tzn. mężach i dzieciach, to mnie ratuje, bo bym pewnie już dawno podupadła na zdrowiu psychicznym.

Właśnie czekam na teściów, masaczkę mam na ryjku, ciekawe czy mi się komplement od teściowej trafi...te przeciwzmarszczkowe kremy może działają i jeszcze ponoć schudłam , tak mi mowią na ulicy......to za to się dziś nawpierdzielam

Kaja poszła z Babcią na spacer, pierwszy raz w życiu codziennym poszła sama z Babcią dada.A mi dziwnie, bo myslę,że śpi i nasłuchuję czy już wstała .

Moja rodzinka zostanie w Polsce, tż się nigdzie nie ruszy,ja może bym była skłonna, ale w sumie ja też jestem zbytnio tu powiązana pewnymi sprawami, czasem marzyłaby się ucieczka, ale jeśli głową się nie ucieknie a tylko ciałem to też nie jest dobrze.
A ogólnie to witam wszystkich i życzę miłego weekendu.
Fajnie sie zrelaksowalas, w pewnym wieku to sie nalezy
Nie no ,zartuje oczywiscie, to przez te maseczki przeciwzmarszczkowe tak pisze
Masz racje ze dieta dieta, ale ja na przyklad jak jestem bardzo zmeczona to jak cos slodkiego przyjme to od razu zycie wydaje sie piekniejsze
A dla Kajulki za kosi kosi!

Emigra - zamowilam wczoraj spiworek , juz sie nie moge doczekac kiedy przyjdzie!

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości