|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Co dziś ukręciłaś Wizażanko? Nasze zmagania z recepturami kosmetyków
Jestem początkująca w kręceniu własnych kosmetyków i mam pytanie do kogoś bardziej doświadczonego. Czy mogę zrobić tonik z hydrolatu oczarowego i "wyciągu przeciwtrądzikowego" z zrób sobie krem? Jest to ekstrakt zamknięty w liposomach, pH wyrobu: 5,30 – 6,80. Zalecane stężenie w kosmetykach - 3 - 7%. Hydrolat z liści oczaru: pH 3,4 - 4,0. Narazie przemywałam twarz samym hydrolatem i moje wrażenia są pozytywne jednak chciałbym go wzbogacić w składniki, które pomogą mojej tłustej skórze. Czy taki skład będzie dobry i na jakim poziomie powinno być pH? Dodam, że oba składniki już zakupiłam.
|
|
|
|
|
#602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z takich proporcji otrzymasz stężenie 15%, nie 20%. Pewnie sugerowałaś się danymi z Mazideł. Niestety ich obliczenia są błędne, ponieważ uwzględniono ciężar właściwy kwasu askorbinowego (1,1 g/ml), a w przypadku proszków trzeba uwzględnić ciężar nasypowy, czyli ok. 0,7 g/ml. Dziewczyny, jeszcze chwilę i zajmę się Wami.
Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2012-09-28 o 15:43 |
|
|
|
|
|
#603 | |
|
Matka Smoka
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#604 |
|
Przyczajenie
|
Ineso dziękuję
właśnie udało mi się kilka dni temu znaleźć te przepisy i planuję jeden wykorzystać Fajnie, że Lorri je zamieściła, wolę narazie wykorzystywać sprawdzone receptury.
|
|
|
|
|
#605 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny chce zrobić krem dla mega sucharka i wrażliwca moje półprodukty to oleje głównie z róży, masło shea ,kwas alfa-liponowy i myslę aby kupić frakcje sojową. Myślicie ,że można to wszystko złączyć? I w jakich proporcjach? Macie może fajny prosty przepis na krem
![]() ![]()
|
|
#606 |
|
Rozeznanie
|
Tonik z kwasem glikolowym i mlekowym
Witajcie, szukam przepisu na tonik oparty na obu kwasach, ale znajduję albo z jednym, albo z drugim, albo mlekowy z salicylowym. Potrzebuję czegoś delikatnie złuszczającego.
|
|
|
|
|
#607 |
|
Przyczajenie
|
Moje Drogie,
dziś otrzymałam moją paczuszkę z mazideł. Chciałabym Was zapytać, jakie znacie przepisy na maseczki, mieszanki, roztwory i inne z tych produktów, które za chwilę wymienię. Moja cera: tłusta/mieszana. Produkty: 1) niacynamid - witamina b3, 2) błoto termalne z siarką, 3) ekstrakt z korzenia pokrzywy. Dodam, iż posiadam również hydrolat z róży stulistnej oraz końcówkę oczarowego, do którego dosypałam troszkę witaminki b3. Nie pytam jedynie o specyfiki do twarzy, ale również włoski - bardzo się przetłuszczają. Proszę o podpowiedzi, pozdrawiam! |
|
|
|
|
#608 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Stworzenie maseczek, roztworów do twarzy i włosów :)
http://mazidla.pl/
http://www.zrobsobiekrem.pl/ warto tam zajrzeć
|
|
|
|
|
#609 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Stworzenie maseczek, roztworów do twarzy i włosów :)
hej macie może jakieś sprawdzone receptury na mazidło na zimę na poliki dla mojej małej, chciałam ukręcić coś na lanolinie bez fazy wodnej z masłem shea albo cupuacu,
|
|
|
|
|
#610 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() Parę dni temu zrobiłam eksperymentalne masełko do skórek w postaci sztyftu, ponieważ denerwowało mnie już wydłubywanie produktu ze słoiczka. Wyszło całkiem fajnie - w końcu nie muszę przejmować się długością paznokci przy pielęgnacji ![]() Masełko jest pielęgnacyjno-antybakteryjne poprzez dodatek olejku z drzewka herbacianego (ja użyłam cytrynowy - ładniej pachnie )proporcje na 10 gram 59% masło (ja użyłam cupuacu i kakaowe) - 5,9g - 6,55ml 15% olej (ja użyłam jojoba) - 1,5g - 1,63ml 15% wosk pszczeli - 1,5g - 1,88ml 4% alkohol cetylowy - 0,4g - 0,42ml 1% wit E - 0,1g - 0,1ml 4% keratyna - 0,4g - 0,37ml 2% olejek herbaciany - 0,2g - o,2ml kropelka FEOG Najpierw roztopiłam wosk w oleju, potem dodałam alkohol cetylowy oraz masełka. Następnie wmiksowałam keratynę, wit. E, olejek herbaciany i FEOG. Użyłam opakowania z ZSK, ale nie jest najlepszej jakości i następne zrobię w opakowaniu po szmince. Jak przelać masełko do opakowania znajdziecie np. tutaj |
|
|
|
|
#611 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
fajneie się zapowiada to masełko- balsam, chyba spróbuje zrobić coś podobnego do twarzy ale na bazie lanoliny, masła shea i jakiegoś oleju do tego vit e, ktoś coś podobnego robił? |
|
|
|
|
|
#612 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a jakie proporcje faz powinien mieć krem na zimę do twarzy?
Zwykle robię 20-25 % fazy olejowej ale na zimę chyba pasuje ją zwiększyć. Zastanawiam się jak dużo, żeby nie przesadzić. Macie doswiadczenia może??? |
|
|
|
|
#613 |
|
Wtajemniczenie
|
Co myślicie o takim serum z wit. C do samodzielnego ukręcenia? Nada się? Strasznie nie chce mi się bawić z papierkami lakmusowymi, sprawdzaniem Ph, itp.
![]() Hydrolat różany 7ml HA 1ml Wit. C proszek 2ml Ekstrakt z ostropestu 0,2ml Niacynamid 0,2ml Jak długo mogę je trzymać w lodówce zakonserwowane Feogiem, żeby wit. C dalej była aktywna? |
|
|
|
|
#614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Postaram się przygotować recepturę najprostszego serum z wit. C i niacynamidem. Warto dodać, że połączenie takie może zwiększać biodostępność kwasu, składniki te tworzą tzw. pary jonowe.
|
|
|
#615 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
już od dawna nie chce mi się w domu robić nic, co wymaga papierków lakmusowych, regulowania pH, itp. Ograniczam się do robienia serum dwufazowego i jemu podobnych "na oko" Cytat:
|
||
|
|
|
|
#616 |
|
Zadomowienie
|
heja, heja, przepis tego kremu http://www.zrobsobiekrem.pl/pl/i/Kre...gmentacyjny/69 zainspirowal mnie do stworzenia serum bezolejowego o pdobnym skladzie (kremy mnie zapychają) i chcialam spytac czy istnieja jakies przeciwwskazania by ukrecic cos takiego:
2% kwas kojowy 1.5% arbutyna 2% glukonolakton x % mieszanina kwasów HA +ew. hydrolat czyli jakby sama faza wodna Oczywiscie zakonserwowana.Btw. czy zamiast podgrzewac glukonolakton moge po prostu poczekac pare godzin az przebiegnie hydroliza? Wole sie nie bawic w podgrzewanie w garnku po prostu ;p |
|
|
|
|
#617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2012-10-13 o 04:02 |
|
|
|
|
|
#618 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#619 |
|
Zadomowienie
|
sluchajcie mam pytanie. szukalam przez google ale nie ma odpowiedniego tematu. Chce zrobic sobie krem ze skladnikow z mazidel. ktoras podalaby mi przepis? jest na mazidlach 1 w receptariuszu ale nie ma do niego skladnikow.
bede wdzieczna za odpowiedz
|
|
|
|
|
#620 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2012-10-16 o 10:47 Powód: Przesunięcie |
|
|
|
|
|
#621 |
|
Matka Smoka
|
Robiłam ostatnio serum z wit. C wg receptariusza mazideł i po raz pierwszy sypnęło mi się za dużo sody i musiałam obniżać ph kwasem mlekowym. Teraz się zastanawiam jak taka ilość kwasu wpływa na działanie serum tzn. czy ono się zrobiło bardziej fotowrazliwe?Bo z założenia mialo być rozjaśniające pod filtr na dzień, więc nie chcę osiągnąć efektu przeciwnego
|
|
|
|
|
#622 |
|
Przyczajenie
|
Ukręciłam właśnie krem do twarzy, tylko pH wyszło mi chyba trochę za wysokie bo gdzieś w granicach ok +/- 7, chyba przez ZnO ;/ Czy mogę stosować ten krem do twarzy, żeby sobie nie zrobić krzywdy?
|
|
|
|
|
#623 |
|
Raczkowanie
|
Czy robiłyście może samodzielnie pomadki nawilżające/masła do ust?
Myślałam aby rozpuścić nieco masła Shea w łaźni wodnej, dodać do tego parę kropli olejku np. ze słodkich migdałów i może parę kropli aloesu zatężonego 10 krotnie... mam mały słoiczek po Carmex'ie w którym chciałabym to trzymać i używać tego jako balsamu do ust Czy macie jakieś doświadczenia bądź sugestie w tej kwestii ? Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2012-10-16 o 15:37 Powód: Zmiana tytułu |
|
|
|
|
#624 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale pomysł jest dobry, też robiłam takie mieszanki, mozesz sie tez zainspirowac ktoryms z tych przepisow: http://zrobsobiekrem.pl/info/index/pageId/114 |
|
|
|
|
|
#625 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przynajmniej wiem już, że taka mieszanka nie jest najlepsza No nic, mam dużo masła Shea i brak pomysłu na jego wykorzystanie - używam mało balsamów więc i tak jakoś go wypróbuję na mieszankę do ust. Solo jest ok, ale bez szału
|
|
|
|
|
|
#626 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny chcialabym ukrecic krem pod oczy na bazie tego kremu http://www.gardenofwisdom.com/catalo...77/7046099.htm
wg. tej receptury http://www.zrobsobiekrem.pl/pl/p/Baza-kremowa-1-1-3/53 , ale kompletnie nie rozumiem tej fazy trzeciej, w ktorej jest napisane cyt. "3 płaskie łyżeczki 5 ml fazy wodnej złożonej z 2 ml ekstraktu nawilżającego, 1 ml (0,5g) kofeiny famaceutycznej, 1 ml D-pantenolu 75%" - wyszlo mi 4ml, a nie 5 ![]() chcialam Was tez zapytac czy zamiast tego ekstraktu nawilzajacego moge uzyc 2ml innego ekstr. np. z ogorka? Oraz czy zamiast kw. hialuronowego moge uzyc zelu hialuronowego? Z gory dzieki
|
|
|
#627 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zrobiłam odżywkę z jedwabiem , keratyną hydrolizowaną i właśnie... mam problem, bo wszystko jest na bazie hydrolatu szałwiowego , a ja nie mogę znieść jego zapachu xD znacie jakiś skuteczny sposób by zniwelować ten zapach ?
|
|
#628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#629 |
|
Wtajemniczenie
|
Ukręciłam sobie serum (akurat takie ekstrakty maseczkowe miałam w domu):
0,5ml ekstrakt z granatu 0,5ml ekstrakt z truskawki 0,5ml ekstrakt z banana szczypta All-in-one szczypta alantoiny 2ml hydrolat 0,5ml pantenol 3ml wyciąg z aloesu zatężony 5ml kwas hialuronowy 5ml olej z nasion herbaty Mam cerę bardzo tłustą, łatwo się zapychającą, ale też bardzo łatwo się przesuszającą. Niestety powyższe serum zdecydowanie nie daje rady, twarz mam nieprzyjemnie ściągniętą ![]() Czego jeszcze mogę dodać, żeby zniwelować ten efekt? Czy inny olej wystarczy? |
|
|
|
|
#630 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:33.

właśnie udało mi się kilka dni temu znaleźć te przepisy i planuję jeden wykorzystać