![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Dzieci - tak czy nie?????
Cześć wszystkim.
Już jakiś czas zastanawiam się nad tym, jak to jest u innych... Mam 22 lata, kochającego chłopaka, rodzinę, studia. Coraz częściej słyszę od swoich znajomych (równolatków), że będą rodzicami. Dzieci są wynikiem zarówno wpadek, jak i świadomych decyzji. A ja? Nie wyobrażam sobie, żebym kiedykolwiek w ogóle chciała być matką. Staram się rysować pewien harmonogram w swoim życiu i wychodzi na to, że najważniejsze jest dla mnie skończenie studiów, rozpoczęcie pracy, z czasem rozpoczęcie drugiego kierunku zaocznie, by jednocześnie normalnie się dorabiać... Gdzieś hen hen widzę siebie u boku faceta. Ślub? - Okej. Dzieci? Nie. Nie bo... nie czuję potrzeby. Nie widzę siebie w tej roli. Może gdzieś na ostatnim miejscu jest też obawa przed powieleniem schematu mojej matki (która mnie samotnie wychowała - ojca nigdy nie poznałam). Od jakiegoś czasu uprawiam seks, zabezpieczam się tabletkami anty, a mimo to po każdym razie truję się myślami, czy przypadkiem nie zaszłam w ciążę. Coś okropnego. A jak to jest z Wami? Chcecie mieć dzieci? Jeśli tak, to w jakim wieku chcielibyście zostać rodzicami? A może już macie? Ile mieliście wówczas lat? Czy żałujecie? A może kiedyś myśleliście tak jak ja, a z czasem Wasz stosunek się zmienił? Generalnie chodzi mi o to, żebyście wyrazili swoje poglądy na temat posiadania potomstwa. Czy jestem odosobnionym przypadkiem, mówiącym "zdecydowanie nie"? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci - tak czy nie?????
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Nie. W życiu. Dopiero teraz jak już się wyprowadziłam od rodziców i zadomowiłam i czuję co to jest samodzielność, jakaś odpowiedzialność ale i dodatkowa swoboda się przypałętały zdałam sobie sprawę że dzieciom mówię nie. (jeśli to robi różnicę to teraz żyję z facetem z którym jestem już któryś rok, więc go mam ale... on tym bardziej nie myśli o dziecku) Mogę zrobić imprezę od piątku do niedzieli i nie przeszkadzam nikomu swoim trybem życia, sama mam czas na wszystko, jeżdżę gdzie chcę, robię co chcę, kształcę się jak chcę nie mając na uwagę czego dziecko potrzebuje. Jeszcze tylu rzeczy chcę się nauczyć, tak jak ty, kolejny kierunek, tyle miejsc chcę zwiedzić, tyle nocek zarwać i tak dalej i no przez najbliższe lata raczej na dziecko nie mam czasu. Tak, jestem świadoma że zaraz znajdą się matki które powiedzą że dziecko nie ogranicza i tak dalej, ale po co my się oszukujemy. Dziecko to niewyobrażalna odpowiedzialność, to ogromna decyzja w życiu która musi być przemyślana i co najważniejsze, nie podjęta zbyt szybko by nie było czego żałować. Dziecko praktycznie wszystko wynagradza bo nie znam matki która zamieniłaby swoje dziecko na jeszcze kilka lat młodości, ale, ja póki co wybór mam, nie muszę niczego zamieniać więc mówię sobie; nie nie nie, po stokroć nie
![]() Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2012-10-15 o 22:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Chce mieć dzieci, młodo, jeżeli będę mogła im zapewnić godne życie. Na pewno więcej niż jedno, najchętniej 3-4. Duża rodzina zawsze była moim marzeniem.
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
A no i ja nie mówię że nie chcę dziecka wcale, chcę dziecko jak najbardziej. Ale jest to tak odległe w planach jak moja wycieczka koleją transsyberyjską. Czyli trochę czasu, trochę kasy i jeszcze raz trochę musi minąć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie rozczulają małe ubranka, niemowlaki, lubię się z nimi bawić, nosić na rękach, dzieci kuzynów to mnie uwielbiają. Ale jakbym zaszła w ciążę, to pewnie bym usunęła. Na razie nie chcę dziecka, stanowcze NIE. Nie takiego życia chcę, inaczej to sobie wyobrażam. Na dziecko przyjdzie pora. Zaakceptowałabym nawet dziecko z wpadki, ale nie teraz. Jeszcze kilka lat. Z kolei moja psiapsióła, lat 21, ma 3 letnie dziecko. I chce przed końcem studiów mieć drugie, z obecnym partnerem, bo twierdzi, że szkoła i studia to najlepszy czas na rodzenie dzieci, bo potem można iść spokojnie do pracy, a dzieci do przedszkola ![]()
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2012-10-15 o 23:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Mam 20 lat. Uwielbiam dzieci, najchętniej każde bym przytuliła, nosiła, bawiła, przewijała itd. Kiedy widzę takie słodkie maleństwo, to trudno mi oderwać wzrok.
![]() Niemniej jednak swoje pierwsze dziecko chciałabym mieć za 10 lat. ![]() ![]() ![]() I w sumie trochę sceptycznie patrzę na moje równieśniczki, które wychodzą za mąż i rodzą dzieci... No ale ich życie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Całe liceum i pierwszy rok studiów twierdziłam,że nie chcę absolutnie dzieci, że to problem, chcę "robić karierę"
![]() ![]() Potem zupełnie nagle obudził się we mnie instynkt macierzyński, gdzieś w okolicy 21 lat. I tak od stanowczego buntu przeciwko takiej wizji dotarłam do marzenia o trójce dzieci ![]() Gdyby los sprzyjał i okoliczności pewnie po licencjacie zabrałabym się za realizację planu ;p
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Ja mam ponad 25 lat i widze, ze sporo lasek w moim wieku jest juz "ustatkowanych". Dla mnie to nie do pojecia zebym teraz zaszla w ciaze i miala dziecko. Nie chce! Nie mowie, ze na mnie na pewno nie przyjdzie pora... ale na pewno szybko to nie nastapi (o ile w ogole).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jednak, przesadzasz. Bardzo chcesz poczuć, że ktoś ma tak jak Ty, a przecież pełno jest takich ludzi. Były już bardzo podobne wątki na forum i wypowiadało się wiele osób, które nie chcą mieć dzieci wcale albo i odmieniło im się. Nie, nie jesteś wyjątkiem. Każdy ma inne pragnienia i priorytety ![]() Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2012-10-15 o 23:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Nie. Od zawsze, stanowczo i kategorycznie. Dzieci wyprowadzają mnie z równowagi, nie mam w sobie ani kropli instynktu macierzyńskiego. Przez kilka miesięcy po rozpoczęciu współżycia umierałam z nerwów, czekając na krwawienie. Mam normalną rodzinę, oboje rodziców, nie mam traum z dzieciństwa, mam kochającego faceta, a mimo to taka ze mnie fatalna i egoistyczna kobieta, która sama sobie podaje szklankę wody i tak też planuje w przyszłości. Ale na pewno się nie znam i przyjdzie na mnie pora, jak to najbardziej lubią zauważać mężczyźni i nastolatki w wieku gimnazjalnym.
![]() Powinnam pewnie zwrócić uwagę, że to już 4839838729301997190120938 wątek na ten temat, ale muszę gdzieś wylać swoje frustracje. ![]()
![]() Edytowane przez mbamboo Czas edycji: 2012-10-15 o 23:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem, że niektóre z was nie dopuszczają ewentualnej wpadki?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Najgłupszy tekst i argument jaki można napisać w tym temacie. I nieodmiennie powoduje, że otwiera mi się nóż w kieszeni. Dodajmy jeszcze do tego taki uśmieszek politowania, w domyśle "co ona tam wie" i szlag człowieka trafia na miejscu.
A w odpowiedzi na pytanie zadane w temacie - nie. I uważam, że tłumaczyć się z tego nie trzeba, co jednak jest nagminnie wymagane i wręcz wyciskane z kobiety w naszym społeczeństwie. ---------- Dopisano o 00:47 ---------- Poprzedni post napisano o 00:46 ---------- Wpadka nie oznacza automatycznie dzieci i macierzyństwa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
[1=c0f5ee3455cfe7f4618d1cb f50b63003f960a820;3708927 3]
Wpadka nie oznacza automatycznie dzieci i macierzyństwa.[/QUOTE] no ok to co w takim razie? aborcja? oddanie do adopcji? (zakładając, że na tabletkę "po" jest za późno, a wszelka antykoncepcja nie daje 100% ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kobiety, ktore wpadly maja zapewne okreslona wizje postepowania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
sissy that walk
|
Nie każdy musi mieć dzieci, nie słuchaj że "przyjdzie na Ciebie pora" - to taka sama bzdura jak "urodzisz to pokochasz", bo przecież nie zawsze tak jest i dużo ostatnio mamy w kraju na to przykładów. Nie musisz chcieć i mieć dzieci tylko dlatego, że jesteś kobietą i wcale nie musi to wynikać z tego, jak wyglądało Twoje dzieciństwo - niektórzy nie chcą i już, mają po prostu inne priorytety w życiu. Ja sama podejrzewam, że nigdy matką nie zostanę, wiem że wola może mi się odmienić ale zdrowy rozsądek i znajomość samej siebie podpowiada mi, że nie jest to dobry pomysł
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Albo i nie. Na mnie nigdy nie przyszła, a wiedziałam, że nie chcę dziecka już w wieku autorki. Nie w każdym drzemie ten sławny "instynkt macierzyński".
Autorko - jest cały wątek na 30 plus pt. "nie chcę dzieci, jak sobie poradzić z presją społeczną". Tam znajdziesz wiele wypowiedzi kobiet, które nie chcą, nie chciały, albo nie chciały, ale zechciały. I nie jest to wątek tylko o presji społecznej. Poczytaj, ciekawy. ---------- Dopisano o 06:11 ---------- Poprzedni post napisano o 06:08 ---------- Nie wiem, jak niektóre. Ja nie dopuszczam. Zabezpieczam się od baardzo wielu lat, ale gdyby mimo to zdarzyła się ciąża, usunęłabym płód. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyno, masz dopiero 22 lata, w Twoim wieku w ogóle nie miałam takich rozważań,nawet o żadnych ślubach nie myślałam.Z tego, co pamiętam to rozgłaszałam wszem i wobec ,że nie chcę dzieci ani ślubu-teraz się z tego śmieję
![]() Ślub wzięłam mając 28 lat , a dziecko się pojawiło kiedy byłam po 30-tce. Masz na wszystko masę czasu, najpierw się wyszalej, dojrzej, a potem czas pokaże czy Ci się zachce czy nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Tak się wzbraniacie przez zdaniem faceta
![]() Ja bym chciała dziecko. Najlepiej już w tej chwili. Niestety studiuję, nie pracuję, mój chłop również. W dodatku dzieli nas niemała odległość. Ale jak tylko będą warunki, to chciałabym mieć dwójeczkę ![]()
Nie wydaję pieniędzy na głupoty (tysięczna para butów NIE JEST głupotą ![]() Miłośniczka butów wszelakich ![]() Podskakuję z Mel B. Joga ![]() Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą. ---------------------------- Używasz poprawnie? 'Szlak prowadzi na wschód.' 'Szlag mnie trafia.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
jestę wieszczę
|
Nie. No. Niente. Niet.
![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tylko nie podoba mi się protekcjonalne stwierdzenie "przyjdzie i na ciebie czas", tak jakby z pobłażliwym kiwaniem głowką nad młodzieńczą naiwnością dziewczyny, która jeszcze nie dojrzała do swojej właściwej roli życiowej i wydziwia. Dla mnie stwierdzenie normalnego faceta taki miało podtekst. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Mam 24 lata. Nie chcę mieć dzieci. Jestem z facetem już któryś rok i on też dzieci nie chce.
Nie rozczulają mnie dziecięce ubranka. Dzieci mnie drażnią, jak przebywam z jakimś pół dnia to potem mnie głowa tak boli, że muszę łyknąć coś przeciwbólowego (chyba, że są grzeczne, inteligentne, nie krzyczą i nie absorbują swoim istnieniem). W moich planach nie ma w żadnej chwili miejsca na dziecko. Na razie chcę skończyć studia. Potem jeśli się uda rozwijać karierę naukową, podróżować. Nie chcę rezygnować ze swojego trybu życia. Spontanicznych wyjazdów, całonocnych imprez, swobody. Wizja posiadania potomstwa albo bycia w ciąży mnie po prostu przeraża. Co nie zmienia faktu, że ze swoim TŻ-em tworzę w jakiś sposób rodzinę, tyle że dwuosobową ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Posłuchajcie:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Gdy byłam w wieku autorki, nie wyobrażałam sobie posiadania dziecka. Osiem lat później to nadal nie leży w kręgu moich zainteresowań i celów, tyle, że jeśli jakimś cudem zaliczyłabym wpadkę, to na dzień dzisiejszy nie stanowiłoby to tragedii, bo mentalnie i materialnie byłabym w stanie to "unieść".
Nigdy nie lubiłam dzieci, drażniły mnie i tyle. Może kiedyś moje podejście ulegnie zmianie, a może nie. Nie wiem. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Odkąd pamiętam byłam wrogo nastawiona do dzieci. Jestem miłośniczką ciszy, białych wnętrz, szkła, a to nie idzie w parze z dziećmi
![]()
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Nie chcę mieć dzieci i mam nadzieję, że nigdy mieć nie będę. Lubię dzieci - wybawiłam dzieciaki mojej siostry, dzieciaki mojego brata. Mam pojęcie jak to wygląda. Wiem i rozumiem, że można się cieszyć z posiadania dzieci. Sama uważam, że to ciekawe doświadczenie. Tylko, że ja sama nie odczuwam potrzeby by się rozmnażać.
Tak myślałam, gdy miałam lat 15, później 18, następnie 22, a teraz stuknie mi 26 lat, mam męża i nadal tak myślę i czuję. Nie każda kobieta musi pragnąć dziecka. Po prostu nie wszystkie kobiety mają coś takiego co nazywa się instynktem macierzyńskim. Podobnie jak nie wszyscy posiadają szósty zmysł ![]() Nigdy nie zrozumiem gadania typu: "a, jeszcze zobaczymy", "odmieni ci się", "spotkasz odpowiedniego faceta, to i dzieci zechcesz mieć". Ja spotkałam 8 lat temu, a nie chcę ![]() Może to i egoistyczne ale wolno mi. Chcemy (bo mój mąż również nie chce mieć potomstwa) siedzieć razem, wyjeżdżać razem, obijać się i nie musieć martwić się o dziecko, o jego przyszłość, wychowanie. Jak mogę, to chcę spać do 12 i nie myśleć, że musiałabym zaprowadzić dziecko do przedszkola/szkoły. Nie mam ambicji przekazywania swoich genów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:51.