![]() |
#31 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Dzieci - tak czy nie?????
Cytat:
jestem 1o lat po dyplomie i to co widzę na n-k, nijak się ma do deklaracji z okresu studiów, mnie to samą dziwi bo wielu osób nie wyobrażam sobie w roli rodziców pamiętam też dyrdumały jakie sadziłam na drugim roku i na podyplomówce |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Wtajemniczenie
|
Do dzieci trzeba dojrzec-poprostu.
Dla jednych bedzie to 20lat,dla innych 30.I niema w tymnic nadzwyczajnego. Ja na dziecko zdecydowalam sie majac 23 lata,po 3latach slubu.Wczesniej nie chcialam nawet mysleco dzieciach,jednak nagle poczulampoprostu ze TERAZ jest doskonaly moment na to by miec dziecko i zaczelamgobardzo chciec. Nie wszyscy musza miec dzici,jesli sie tego niechce to jest to jak najbardziej zrozumiale i niema co sie spieszyc.Kazdy ustala sobie w zyciu wlasne priorytety i tego nalezy sie trzymac ![]() ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Cytat:
Z tym jest akurat różnie,bo ja np pomimo tego że jestem teraz w 8 miesiacu ciąży w dalszym ciagu nie rozplywam się nad"OBCYMI" dziecmi,i nie rozczulaja mnie bobasy kolezanek itp.Poprostu brzydza mnie inne dzieci a na mysl o MOIM bobasku w brzuchu... ![]() Jednak swoje dziecko chcialam miec bo czulam ze pokocham je najbardziej na swiecie jak tylko przyjdzie na swiat ![]()
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Niektórzy muszą dojrzeć do chęci posiadania dziecka, inni po prostu nigdy go nie będą chcieli. Nie ma dla mnie w tym nic dziwnego. Ja osobiście od dziecka miałam takie nastawienie, że dziecko? Nigdy. Ale teraz... bardzo bym chciała. W ogóle jakoś tak pasowałaby mi rola takiej kurki domowej
![]() A dziecko jakbym mogła mieć to miałabym już teraz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
Mam 24 lata i dziecko kojarzy mi się przede wszystkim z utratą wolności.
Z drugiej strony mam wspaniałego mężczyznę, z którym pewnie gdzieś w odległej przyszłości chciałabym stworzyć coś co powstałoby z naszego uczucia i z naszych komórek. Fascynuje mnie ciąża i powstawanie życia. Jednak największa odpowiedzialność tkwi w wychowaniu nowego człowieka. Dziecko jest malutkie tylko przez chwilę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
Ja to może i bym chciała , ale po pierwsze nie mam z kim , a po drugie nie mam pieniędzy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam 24 lata. I chcę mieć dzieci. Dwójkę. Przed 30-stką. Taki oto mam ambitny plan
![]() Owszem, dzieci wiążą się z jakąś tam utratą wolności. Ale ja już się w życiu nabawiłam, a jeśli chodzi o zwiedzanie, to nie widzę problemu w pojechaniu gdzieś z dzieckiem. Dlatego to "ograniczenie" są w stanie przyjąć osoby, które w jakiś sposób są w stanie pójść na kompromisy. I prowadzić ciekawe życie, pomimo dziecka u boku. A w ogóle, to ja jestem biologiem i NIEPOSIADANIE dziecka jest dla mnie jakieś takie sprzeczne z wszelkimi prawami natury! Kompletnie niebiologiczne, nienaturalne i bez sensu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() podobnie uważam, że dzieci to najlepsza inwestycja. Te nasze "majątki " życia nic nie znaczą bez osób dla których byśmy chcieli to dalej przekazać. Stare lata życia bez posiadania dzieci.... coś strasznego dla mnie.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Tak, chcę się zdecydować na dziecko ok. 30. Uważam, że to taki wiek w sam raz. Jeszcze nie spotkałam się z tym, żeby ktoś mnie namawiał.
A i wśród znajomych jakiegoś wysypu ciąż nie ma.
![]() |
#40 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Ja nie wiem czy chcę mieć dziecko. Ale biorę pod uwagę, że mogę zechcieć (najwcześniej koło 30) - jednego jednak jestem pewna: jeśli dziecko to tylko jedno.
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
22 lata? masz jeszcze dużo czasu na decyzję nie ma się co śpieszyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo taka prawda ![]() Jak miałam 20 lat to od dzieci uciekałam z krzykiem, teraz mnie rozczulają i nie płakałabym gdybym wpadła ![]() ![]()
![]() Edytowane przez _Marta_M_ Czas edycji: 2012-10-16 o 10:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do leczenia chorób i życia po okresie pokwitania... powtórzę: nie jestem wariatką, ani faszystką. Medycyna to naturalnie występująca rzecz wśród gatunku ludzkiego. I każda interwencja medyczna (również z punktu widzenia biologa) jest czymś naturalnym, bo od wieków nam towarzyszy. I tak samo, jak możemy decydować o posiadaniu dzieci, tak samo możemy decydować czy i jak chcemy się leczyć, przedłużać i polepszać swoje życie. Sama stosuję antykoncepcję. Korzystam z odkryć medycyny, po to żeby moja decyzja posiadania potomstwa była świadoma i odpowiedzialna. Jedno z drugim mi się nie kłóci i żyje mi się całkiem nieźle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Ja za jakieś 10 lat chcę mieć dziecko (albo dwoje), pod warunkiem, że będę w stanie zapewnić mu stabilną sytuację finansową.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Temat mnie zainteresowal to sie wypowiem
![]() Mam 22 lata i 3 letnia corke. Ciaza byla wpadka w wieku 18lat. Bylam zalamana, tabletka 72h po nie zadzialala, myslalam o aborcji. Poszlam do ginekologa w 5 tyg ciazy, zrobil USG i jak zobaczylam ta fasolke w moim brzuchu, to wszelkie mysli o aborcji przeszly jak za dotknieciem czarodziejskiej rozki ![]() Latwo nie bylo, wyprowadzilam sie do UK razem z chlopakiem no i teraz jest fantastycznie serio ![]() Ale jak najbardziej rozumiem dziewczyny, ktore nie chca czy mowia, ze usuna jak zajda. Sama nie lubilam dzieci, nie mam do nich podejcia - jednym slowem draznia mnie - drazni mnie to, ze sie slinia itp itd. I o dziwo zostalo mi tak do teraz - kocham i toleruje tylko swoje dziecko. I uprzedze ewentualne pytania - jestem naprawde dobra i oddana mloda mama, ktora za swoje dziecko dalaby sie pokroic. Jednak pamietam o swoich potrzebach czy ambicjach. Dbam o siebie, jestem zadbana, zawsze ladnie ubrana czy pomalowana. I do Matki Polki mi daleko :P
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziękuję za Twoje słowa i uszanowanie indywidualnych wyborów, choćby były one "niebiologiczne, nienaturalne i bez sensu". Zgadzam się, że to te z Was które zdecydowały się na potomstwo przedłużają trwanie naszego gatunku. Ale zawsze "ktoś nie śpi, żeby spać mógł ktoś". Są wśród nas takie osoby które na dziecko się nigdy nie zdecydowały/zdecydują. Niektóre z nich wniosły istotny wkład w naukę, kulturę, cywilizację i nikt ich nie potępia za to że się nie rozmnożyli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie rozumiem ludzi, którzy w ogóle nie chcą mieć dzieci. Tzn. rozumiem, ale nie mieści mi się w głowie. Ale nie musi. Szanuję prywatne wybory, także w tej kwestii. Nie patrzę z politowaniem na kogoś, kto deklaruje bezdzietność - jego życie, jego sprawa. Byleby nam się wszystkim dobrze żyło w taki sposób, na jakim nam najbardziej zależy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim to przeczytałam cały wątek i jestem szczerze zdziwiona, że tak wiele wizażanek jest na nie, w temacie dzieci - na prawdę myślałam, że głosy będą co najmniej po równo, a widzę, że na cały temat 3 czy 4 kobitki tylko wyraziły chęć posiadania potomka (nie oceniam, tylko po prostu wydawało mi się, że sporo kobiet jest pro-macierzyńskich w dzisiejszym świecie i po prostu zaskoczyły mnie wyniki
![]() Ja jestem typem gniazdownika, dla mnie podstawą jest założenie rodziny i mówiąc szczerze, gdyby kiedyś okazało się, że dziecka nie będę miała to jakoś nie wyobrażam sobie większego celu w moim życiu. I od razu zaprzeczam głosom, które utożsamiają takie podejście, z brakiem ambicji czy byciem kurą domową. Kończe właśnie studia, robię drugą szkołę żeby wzbogacić CV, mam plan na przyszłość - praca żeby zarobić na mgr i potem studia II stopnia, chcę się rozwijać i nie chcę dopuścić do sytuacji kiedy jedynym moim zajęciem będzie gotowanie zupek i pranie pieluszek. Natomiast nie umiem wyobrazić sobie, że rozwijanie siebie i kariera będzie jedynym sensem mojego życia. Dla mnie to za mało, czułabym pustkę i samotność. Jestem ze wspaniałym człowiekiem, którego jestem pewna, on też chce dzieci, nawet podśmiewa się ze mnie, że on nie będzie dziadkiem na wywiadówki biegał, kiedy mu mówię o magistrze itp ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
Póki co, nie chce mieć dzieci. Żadnych, absolutnie. Jeśli zaszłabym w ciążę- usunęłabym (o czym mój partner wie i to akceptuje). MOŻE za jakieś sto lat nagle będę chciała mieć dziecko (ale koniecznie tylko jedno), jednak w obecnej chwili płaczący po nocach mały człowiek jest ostatnią rzeczą, jakiej do szczęścia potrzebuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Wtajemniczenie
|
Mam 24 lata i bardzo chciałabym zajść w ciążę za rok, może dwa
![]() Instynkt macierzyński odezwał się u mnie już dawno temu, ale ciągle coś mnie jeszcze powstrzymuje. Cały czas myślę, że to jeszcze nie jest właściwa chwila ![]()
![]() |
#52 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() Co do drugiego zdania - tak samo myślę. Moja przyjaciółka jest w ciąży(planowanej), ale związek jej się nie ułożył(czego mogła się spodziewać, a jednak zdecydowała się na dziecko). Mówi, że myśl o tej malutkiej dziewczynce jej wszystko wynagradza. Spoko, tylko ta dziewczynka całe życie nie będzie malutka. Trzeba będzie jej sensownie wytłumaczyć, czemu nie ma przy niej tatusia, trzeba będzie dbać, rozmawiać, uczyć zdrowego podejścia do facetów i związku(a i tak przewiduje, że będą z tym problemy), zapewnić jej ładne ubrania, pomyśleć o studiach czy jakiejś szkole... O tym ona nie myśli, tylko że będzie fajny malutki bobasek. Aha, no i nie myśli o tym, że 3 pokoje jej rodziców to trochę za mało dla niej, 2 dzieci, rodziców i jej rodzeństwa.
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak na marginesie tej dyskusji: co sądzicie o byciu samotną matką z wyboru? To znaczy potraktowaniu ojca jedynie jako dawcy nasienia lub w ogóle sztucznym zapłodnieniu i decyzji o wychowaniu potomstwa samej. Znam taki przypadek - dziewczyna nie chce mieć stałego partnera, natomiast myśli intensywnie o dziecku. Byłaby z pewnością dobra matką, a dziecku niczego by nie zabrakło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A w wieku 23 lat nastąpiła zmiana, poszłam na drugie studia, szaleńczo się zakochałam, zaczęłam bardziej dbać o siebie, rozpieszczać się na każdym kroku i po raz pierwszy w dorosłym życiu poczułam się naprawdę szczęśliwa. W tym samym czasie zaczęły się zmieniać moje poglądy na posiadanie dzieci. Najpierw myślałam, że "jeszcze nie teraz", a dziś coraz częściej myślę, że "może nigdy". Z jednej strony myślę, że chcialabym kiedyś mieć dziecko. Ale z drugiej, nie wyobrazam sobie podjac tej decyzji w najbliższych latach, a mam już 28 lat ![]() Dlaczego nie chcę mieć dziecka? Jestem wygodną egoistką. Uwielbiam spać do południa, mieć wolność wyboru, robić co chcę. Nie jestem gotowa poświęcić się dla kogoś i podporządkować mu całe życie. Kiedy mam jakieś schizy ciążowe, to jestem załamana, nigdy nie pomyślę, że jakoś to bedzie, raczej patrzę na ciążę jak na koniec mojego życia. Nie wiem, może gdybym miała lepszą sytuację, to bym myslała inaczej, ale póki co nie ma mowy o dziecku.
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Ja do rodzicielstwa mam dość ambiwalentne odczucia, z jednej strony wyobrazam sobie, że to musi być naprawdę fajne stworzyć z osobą, którą kochasz, nową istotę, która jest jakby nie było częscią nas> Chciałabym w dziecku zobaczyć odbicie Tżeta itp itd
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Mam 26 lat. Nie mam dzieci. Czy chcę mieć? Póki co nie chcę. Nie mam takiej potrzeby, lubię swoje życie, nie chcę nic zmieniać. Może mi się odmieni, może nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Wizaż to nie średnia krajowa. Chociaż ze znajomymi to różnie. Wśród moich znajomych też większość mówi "nie" lub "nie teraz".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zgadzam się [QOUTE]Z tym jest akurat różnie,bo ja np pomimo tego że jestem teraz w 8 miesiacu ciąży w dalszym ciagu nie rozplywam się nad"OBCYMI" dziecmi,i nie rozczulaja mnie bobasy kolezanek itp.Poprostu brzydza mnie inne dzieci a na mysl o MOIM bobasku w brzuchu... ![]() Jednak swoje dziecko chcialam miec bo czulam ze pokocham je najbardziej na swiecie jak tylko przyjdzie na swiat ![]() Mi na samą myśl, że mogłabym mieć coś w macicy robi się słabo. I nie chcę testować czy przypadkiem polubię swoje. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
BAN stały
|
Dziewczyno, jest nas na ziemi 7 miliardów, a Ty wierzysz w to, że mogłabyś w czymkolwiek być odosobnionym przypadkiem ? ![]() O bezdzietnych z wyboru nie słyszałaś nigdy ? Nie chcesz, nie miej, obowiązku nie ma. Takich jak Ty są na świecie miliony. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2012-10-16 o 12:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:06.