![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Błędy ortograficzne na forum
ech, ja piszę posty bez używania wielkiej litery. staram się na tyle, na ile potrafię, stosować znaki interpunkcyjne ( choć przyznam szczerze, że przecinki to największa zmora mojej edukacji. do tej pory się nie nauczyłam, w jaki sposób się je stawia. ) o ortografię również staram się dbać. niestety zdarzają mi się literówki, ale to chyba można wybaczyć
![]() ![]() ja nie obraziłabym się, gdyby ktoś mi zwrócił uwagę. ba, mogę nawet o to poprosić! ![]()
![]() |
#92 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Aete, gdzie jesteś?
![]() Ja wolę, żeby mi zwrócono uwagę na błąd. Grzecznie, ale zwrócono. ![]() Jak sama drugi raz przeczytam post, to sama zauważę i poprawię. Ale wolę to zrobić jak najszybciej. Jakiś czas temu czytałam jakiś odkopany wątek. Był tam i mój post. Z błędem! I nikt mi nic nie napisał, a szkoda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny jak widzicie moje błędy, to możecie mi zwrócić uwage w PW, nie obraże się(nie rozumiem jak ktokolwiek może się o takie coś obrażać ![]() Też mnie czasem korci, żeby komuś zwrócić uwagę na błędy w poście, ale się jakoś powstrzymuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Co do tematu - nie mam pojecia jak jest postrzegany moj styl pisania/pisownia przez inne wizazanki - nie dostalam na ten temat zadnego "feed back'u" ani dyskretnie ani nie dyskretnie.
Nie wiem czy wszyscy sie mnie boja ![]() ![]() ![]() Ja oczywiscie optymistycznie zakladam, ze to ostatnie ![]() Mysle, ze dobrym rozwiazaniem byloby dodanie funkcji automatycznego sprawdzania pisowni do edytora, w ktorym piszemy odpowiedzi do watku - to by chyba rozwiazaloby problem ciagle powtarzajacych sie dyskusji okolo tematu. Co do zwracania uwagi - to delikatna kwestia i warto o tym pamietac. Bo mozna zwrocic uwage i "zwrocic uwage". Warto pamietac, ze otrzymanie uwagi to zrodlo jakiegos tam stresu i mozna wlozyc jeszcze wysilek (skoro juz ktos ma czas i ochote zwracac uwage), aby ten stres jakos zalagodzic. Przyklady asertywnego zwracania uwagi: "lubie czytac Twoje wypowiedzi, tylko mala kwestia mrowka nie mrufka ![]() "nie przejmuj sie ja tez ja tez ostatnio przez przypadek napisalam "chodowla"" przyklady agresywnego zwracania uwagi "nie dosc, ze nie masz zielonego pojecia na ten temat, to jeszcze ta "rzaba"" "kup sobie slownik ortograficzny, a nie ksiazke na temat wizaRZu" Edytowane przez Rena Czas edycji: 2007-02-15 o 22:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Oj, mówmy sobie szczerze - byczek, byczkowi równy nie jest.
Każdemu (mondremu i mądremu) się może zdarzyć. I nie o to chodzi, żeby od dzisiaj doszukiwać się niepoprawnie napisanych gżegżółek ![]() I mam nadzieję, że nie zwracacie wielkiej uwagi na to czy ktoś przecinka przed "że" zapomni czy nie. Bo to już nadgorliwość. Ale, kiedy ktoś pisze "świecące słonice" - to na myśl przychodzi mi tylko Trąbalski z rodziną w stroju odblaskowym ![]() Umiar we wszystkim i pozostańmy przy PW. Takie jest moje stanowisko ![]() windykatorko - sprawdziłam to "nie dość" - bo mnie też "przynurtowało". Dowiedziałam się tyle : [177] 46.8. Przed przysłówkami nie pochodzącymi od przymiotników: nie bardzo; nie dosyć; nie całkiem; nie dziś; nie tylko; nie teraz; nie wszędzie; nie tu; nie tutaj; nie tam; nie wczoraj; nie zaraz; nie wnet, ale wyjątkowo: niezbyt, nieraz (= często, ale: nie raz, ale wiele razy), niebawem.
![]() |
![]() |
#96 |
Konto usunięte
|
Ja bym tu rozgraniczyła: 1) brak polskich znaków na klawiaturze/niestosowanie polskich znaków 2) olewanie zasad ortograficznych.
O ile punkt 1 jestem w stanie zaakceptować, to punkt 2 doprowadza mnie do białej gorączki. Szczególnie wówczas, gdy piszacy tłumaczy się "mam dyslekcję" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Obrażanie
Cytat:
![]() ![]() A w kwestii błędów - zauważyłam, że im dłużej czytam fora, tym więcej błędów robię. Kiedyś nie robiłam ich w ogóle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;3707015]Ja bym tu rozgraniczyła: 1) brak polskich znaków na klawiaturze/niestosowanie polskich znaków 2) olewanie zasad ortograficznych.
O ile punkt 1 jestem w stanie zaakceptować, to punkt 2 doprowadza mnie do białej gorączki. Szczególnie wówczas, gdy piszacy tłumaczy się "mam dyslekcję" ![]() ![]() Moja polonistka zazwyczaj mówi, że duslektycy, których spotyka, najcześciej nic nie robią, by poradzić sobie z tą "przypadłością", co jest najbardziej w tym wszystkim irytujące. Mój brat był/jest dyslektykiem, jednak kiedy pojawił się u niego ten problem, zaczął chodzić na terapię do psychologa i bardzo mu pomogło. Teraz już nie robi błędów i jest polonistą, żeby było śmieszniej ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Rozeznanie
|
Ja mam swoje głupie, małe zboczenie..otóż drażni mnie pisownia z małej litery kraju,miasta czy formy grzecznościowej (Ci, Tobie itp.)
reszta ujdzie w tłoku.
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Aeterna, błogosławieństwem jest Twój wątek
![]() Jestem za zwracaniem uwagi, dyskretnej uwagi na błędy. Sama dostałam punkty karne za zwrócenie, do tej pory pamietam za co : pewna forumowiczka napisała "prezęt". Nóż mi się w kieszeni otwarł na to.... Teraz nie zwracam uwagi, wole, żeby zrobił to ktoś inny. Najlepsze w tym wszystkim, że taki "inteligęt" jak napisze jakies pismo i nie sprawdzi błedów, to hmmmm wygląda komicznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a szkoda czasem
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się w 100%.
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zresztą-jak ktoś chce pisać poprawnie to pisze.Gdy komuś nie zależy-to wali byki gdzie popadnie.Każdemu się zdarza,przeca Dziewczęta. Mam nadzieję tylko,że przez popełnianie błędów przez dziewczyny nikt nie stwierdzi,że takiej która nie zna ortografii czytać nie będzie. To byłby cios poniżej pasa. Jak na moje skromne piwne oko ![]() A co do tego "Ci,Tobie" też bardzo mnie to razi-lubię szacunek w pisowni ![]() ![]() P.S.-o mamo jak dobrze było znów coś na Plotkowym napisać ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie uważam tego za cios poniżej pasa tylko odpłacam pięknym za nadobne. ![]() Jeśli komuś nie chce się napisać czegoś poprawnie i przejrzyście, to dlaczego mnie ma sie chcieć to czytać? Za duzo mam dioptrii w moich oczkach piwnych żeby je przemęczać ![]() Oczywiście jesli błąd jest "wypadkiem przy pracy" to co innego. Sama takie popełniam i wiem, ze to szybciej się czyni niż kupuje nowe buty. Nie czytam tylko takich postów, przez które trudno przebrnąć, ze wzgledu na niedbałość piszącego.
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
okropne!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!
jak mozna z pogarda traktowac osoby robiace bledy ortograficzne!!!!! ,ze ktos ma bzika i czytajac posty szuka tych bledow -to jest choroba! nikt garbatemu nie wytyka garba ani kalece wozka! sa poprostu ludzie ''chorzy'' i zawsze beda robic bledy (jak ja) zadna z was pewnie nie wie na czym to polega? ktos mowi ci - pisze sie ktory a nie ktury za chwile myslisz -ktury, czy ktory'' klasyfikowanie ludzi po ich bledach ? nietaktowne! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmmm a czy ty ktoś kogoś traktuje z pogardą??? Nie. Sama cierpiałam na dysortografię, więc wiem ,co to znaczy. Ale wole by mi zwrócono bład, niz potem gdzies wysmiano ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
To i ja wtrącę trzy grosze
![]() Raz, na tym forum, zwróciłam uwagę założycielce wątku, że zrobiła błąd. Był 'wielki', nieco śmieszny i mniemam, że nie zostałby niezauważony i publicznie nie wyśmiany (tak to okres wtedy był dziwny ![]() W świecie 'pozawirtualnym', również nie poprawiam błędnej wymowy rozmówcy, a w towarzystwie innych osób? musiałby mi strasznie zaleźć za skórę, żebym obnażyła się z tak niskich pokładów kultury osobistej, które niewątpliwie gdzieś tam drzemią. Co do niechlujstwa...syntezator głosowy IVONA ![]()
![]() |
#110 | ||||
Zakorzenienie
|
Mnie po prostu bolą błędy ortograficzne, taka jestem zboczona
![]() A co to w ogóle znaczy "siemQa"? (czyt. "siemkua") "narQa"? (czyt. "narkua") Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | ||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Po drugie, ja błędów w postach nie szukam, ja je po prostu widzę. Tak samo, jak bym widziała, że ktoś zamiast kropki używa wielokropka. No jasne, absolutnie żadna z nas nie wie na czym polega dys...-(wstawić dowolnie wybraną końcówkę). Nie mamy o tym bladego pojęcia i pogardzamy chorymi ludźmi. Mhm. ![]() ![]() No i niezależnie od wszelkich dysortografii, nadal jeśli ktoś zechce, może napisać poprawnie i bez błędów, wrzucając choćby post do worda. Albo instalując Firefoxa 2 ![]() ![]() Cytat:
Ale zdanko ułożyłaś bardzo ładne ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Żenujące, po prostu, jakie rzeczy niektórym przychodzą do głowy. A Firefox 2 potwierdzam, cudowny wynalazek. Co prawda nie mam problemów z ortografią, ale z literówkami, jak najbardziej, ponieważ szybko piszę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Wizaż już dawno wpadł w sidła ortograficznej politycznej poprawności.
Nie mogę napisać, żeby ktoś poprawił swój błąd albo pisał czytelnie, ale ktoś inny może mnie terroryzować takim pismem: "nie lóbię cię, głópia jesteś, bo mi zwracasz ówagę na błąd, a ja mam dyscośtam". Wiem, że te dys- istnieją, ale mam dosyć wymawiania się nimi przy każdym błędzie. Mnie by było wstyd tak pisać- pisałabym w Wordzie i wklejała w okno edytora albo kombinowałabym z tym Firefoxem. Wiem, ja to ja, ktoś inny zrobi inaczej. Już ostatnio nie wytrzymałam i po przeczytaniu 30 posta z rzędu pewnej osoby nagminnie strzelającej byki i łamiącej wszelkie zasady poprawnego składania zdań, która po zwróceniu uwagi przez jedną z Wizażanek / która, nota bene, dostała za to upomnienie ostrzeżenie/ nadal sadziła takie "kfffiatki" nacisnęłam na "Zły post" i napisałam mniej więcej to, co tu widzicie. Nie jestem za czepianiem się każdego błędu, ani za robieniem tego publicznie, ale tym bardziej nie opowiadam się za tolerancją nagminnie niechlujnie napisanych postów. Temat pewnie spełźnie na niczym, niezadowolone usłyszą mój ulubiony argument: „jak Ci się nie podoba, to nie czytaj”, ewentualnie zostaną uznane za jakieś „yntelygentne” i wywyższające się spośród pozostałych użytkowniczek, bo tak już kiedyś mniej więcej było. Temat na Wizażu stary jak świat. Mam nadzieję, że z tą naszą poprawnością nie zabrniemy w ślepy zaułek do granic absurdu: http://wiadomosci.onet.pl/1391205,720,1,1,kioskart.html (trochę nie na temat, ale dobrze oddaje myśl przewodnią)
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Raczkowanie
|
Dot.: Obrażanie
ja rozumiem ze moze zdarzyc sie literowka,sama tez czesto pisze skrotami, ale na boga w jednym slowie zrobic 2 bledy ortograficzne to jest za duzo jk na mnie! APELUJE O JEDNO PISZE I MOWI SIE W 1WSZEJ OS LP ROZUMIEMa nie "rozumie" I JEST CZASOWNIK WZIAC- SORRY NIE MAM POLSKIEJ TASTATURY; A NIE "WZIASC"!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam jednak osoby z dys-, które nie robią błędów, studiują humanistyczne kierunki, etc.
![]() |
![]() |
#118 |
Wtajemniczenie
|
Mnie błędy ortograficzne rażą.
Rozumiem,że czasem każdemu z nas zdarzy się jakiś zrobić, sama święta nie jestem, ale błagam sytuacja gdzie w każdym zdaniu widzę jakiegoś kwiatka jest dla mnie chora. Zasłanianie się chorobą doprowadza mnie do szewskiej pasji, bo nawet na przykładzie lemoorki widać,że można się z tego wyleczyć,tylko trzeba chcieć. Jestem za kulturalnym zwracaniem uwagi na błędy, same tworzymy to forum, więc dlaczego mamy nie dbać o jego oprawę?
![]() |
#119 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
ja to pisze byle jak
![]() ![]() co do dyslektykow.. mam jednego w domu , z papierami, ktory sie leczyl przez dobre pale lat ![]() ![]() ![]() ![]()
"Lubię być kurą domową Do pralki wrzucić problem wraz z głową Pralka pierze, ja nie wierzę w nic Słodko jest nie myśleć o niczym Się zgubić we własnej spódnicy.." ![]() Edytowane przez moee Czas edycji: 2007-02-16 o 12:42 Powód: literowka <rotfl> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:47.