|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2401 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
Po pierwsze to ciężko coś zrozumieć z Twojego posta. Po drugie to nie jesteśmy tu wróżkami i ciężko powiedzieć, co to może być. Dobrze, że jesteś umówiona do lekarza, on na pewno prawdę Ci powie
|
#2402 |
|
Raczkowanie
|
Lekarz zaproponował mi zmianę tabletek na Micorogynon. Obecnie biorę yasminelle. Mam jakieś skutki uboczne. Częściowo bałam się, że może jestem w ciąży, zrobię sobie BHCG, ale to nie zmienia faktu, że skutki są. W ogóle zastanawiam się czy nie zaprzestać brać tabletek. Niestety mam podatny organizm na infekcje etc. i tabletki sukcesywnie się przyczyniają do nnich, pomimo zażywania probiotyków etc. Ale z kolei na lateks mam uczulenie. Partner by wolał, abym zrezygnowała z antykoncepcjio, boi się ewentualnych problemów z zajściem w ciążę. Natomiast ja, pomimo planów itd. obawiam się zbyt dużego rozregulowania organizmu (już tak raz miałam po odstawieniu) oraz zbyt szybkiego zajścia w ciążę. Naczytałam się tutaj, że zdarzają się ciąże po odstawieniu, nawet kiedy para niezawykle uważała. Mam mętlik, ale nie chcę ryzykować ciążą do ślubu. Plastrów nie wyobrażam sobie stosować, są dla mnie niewygodne (odklejają się) i mało estetyczne (zabrudzają się oid ubrań, a to mało ciekawie wygląda). Co myślicie?
Edytowane przez Ana186 Czas edycji: 2012-10-17 o 13:41 |
|
|
|
#2403 |
|
Raczkowanie
|
Ana186 jeśli już rozważasz zmianę tabletek, to odradzała bym Mikrogynon (są to tabletki, ze stosunkowo dużą dawką hormonów - przepisywane zazwyczaj kobietom które już rodziły), lepiej wybierz jakieś preparat nisko składnikowy.
"Zawsze trzeba podejmować ryzyko. Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie, gdy będziemy gotowi przyjąć niespodzianki, jakie niesie nam los." (Paulo Coelho) Edytowane przez Marika27 Czas edycji: 2012-10-17 o 14:28 |
|
|
|
#2404 | ||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#2405 |
|
Raczkowanie
|
Drogie Wizażanki,
jeśli wczoraj kochałam się z partnerem "do końca", to kiedy bezpiecznie mogę odstawić tabletki? Zaczęłam 3 tydzień, blister zakończę brać w środę. Krwawienie z odstawienia występuje w 3 dniu po odstawieniu. |
|
|
|
#2406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2407 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ŻŁe zrobiliśmy, że wczoraj się kochaliśmy do końca, tak, dzisiaj spokojnie mogłabym odstawić. No ale trudno Edytowane przez Ana186 Czas edycji: 2012-10-18 o 09:12 |
|
|
|
|
#2408 |
|
Zakorzenienie
|
Na mój gust to możesz spokojnie je odstawić za 2 tabletki. Ulotka mówi jedynie o niezabezpieczonej przerwie, kiedy nie zamierzamy brać kolejnego opakowania, więc na dobrą sprawę idąc tym tokiem myślenia, mogłabyś odstawić już dziś.
Ja bym osobiście tak nie ryzykowała, stąd radzę Ci wziąć jeszcze te dwie tabletki od dnia stosunku.Oby szybko Ci przeszło! |
|
|
|
#2409 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za radę Serenely
Wzięłam już dzisiaj i wezmę też jutro, a później zaprzestanę. Chociaż ginekolog mnie "nastraszył", że po odstawieniu owulacja może się pojawić następnego dnia. Nie wiem jak powinnam się do tego odnieść. Teoretycznie każdy organizm jest inny i nie da się tego przewidzieć. Ech. |
|
|
|
#2410 |
|
Zakorzenienie
|
No to lekarz pier*...
Osobiście parę razy skracałam opakowanie i w żaden sposób to nie wpływało na moją "płodność"! Swoją drogę trochę nie rozumiem tej teorii jakoby przerwa (przynajmniej pierwsze dni) nie była zabezpieczona, kiedy nie wracamy do tabletek. U mnie krwawienie pojawia się 4 dnia, więc czemu nie miałabym być bezpieczna do tej pory? W końcu mam jeszcze 3 dni w zapasie. ALE! To nie temat do takich rozważań. ![]() Btw, są lekarze, którzy przepisując kobiecie pierwsze opakowanie tabletek, mówią, że musi się zabezpieczać dodatkowo cały miesiąc...więc wiesz. |
|
|
|
#2411 |
|
Rozeznanie
|
Hej Dziewczyny
, po ok 7 latach brania tabletek (Femoden) postanowiłam je w końcu odstawić. W niedzielę biorę ostatnią tabletkę. Po tym wszystkim co tu przeczytałam, od tych wszystkich skutków ubocznych zjeżył mi się włos na głowie. No trudno, pozostaje mieć nadzieję że ja ten odwyk przejdę w miarę łagodnie. Przed braniem tabletek miałam bardzo nieregularne dłuuugie cykle i dodatkowo okropnie bolesne miesiączki (omdlenia, wymioty, generalnie cuda na kiju i pogotowie u mnie co miesiąc) i straszliwie boję się że to się powtórzy. Proszę powiedzcie mi czy któraś z Was miała podobny problem jak ja i czy po odstawieniu tabletek bolesne miesiączki wróciły?
|
#2412 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja miałam bolesne miesiączki, tak, że czasem musiałam leżeć pierwszy dzień @ Zaczęłam brać mając 18 lat, teraz po 6 latach po odstawieniu nic mnie nie bolało
|
|
|
#2413 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny,
Ja także zakończyłam we wrześniu branie tabletek anty.. po 8 latach. I pomimo, że minął zaledwie 3 tydzień mam dosyć dziwne dolegliwości, bolą mnie piersi nawet przy delikatym dotyku, brzuch także mnie pobolewa.. Poczekam jeszcze tydzień, jeśli nie przejdzie to będę musiała iść do swojego ginekologa.. Niestety brałam tabletki tyle lat przez torbiele, które rosły zastraszająco szybko.. Teraz planujemy z mężem dzidziusia i pisząc szczerzę boję się aby znowu torbiele nie wróciły. Od 1 października biorę także kwas foliowy, ale nie słyszałam aby w/w dolegliwości były nim spowodowane. |
|
|
|
#2414 |
|
Zakorzenienie
|
Po takim czasie organizm musi dojść do siebie.
Czasami trwa to nawet pół roku.
|
|
|
|
#2415 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
Napisalam juz u dziewczyn w pigułkowym i dopiero zauważyłam ten wątek - widzę, że tu będzie bardziej odpowiednie miejsce, skoro to o odstawianiu, więc napiszę ![]() Biorę tabletki od niedzieli, wzięłam 6 tabletek czyli dzisiaj powinnam wziąć 7 tabletkę, ale sie zastanawiam. Bardzo źle się po nich czuje - jest mi duszno, szybko lapie zadyszke, dzisiaj prawie zemdlalam, troche dretwieje mi lewa noga i czasem lewa ręka. Lekarz przed tabletkami kazal mi zrobic badania na krzepliwosc krwi - zrobilam dopiero po 3 tabletce i mialam fibrynogen 3,2 (norma do 3,5) i d-dimery 488 (norma do 500, powyzej mozna stwierdzic zakrzepice) i za niski czas PT (krew dość szybko krzepnie), APTT i INR w normie. Kiedys bralam tabletki, po tygodniu odstawilam je, bo mialam takie same objawy - i przeszlo. Zastanawialam sie czy to przez tabletki i teraz widze, ze chyba tak wlasnie bedzie. Odstawic? Edytowane przez doradorka Czas edycji: 2016-05-25 o 17:02 |
|
|
|
#2416 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
![]() Proszę mnie uspokoić. Miesiąc temu odstawiłam tabletki anty (Sylvie 20-dla dokładności) 25.09 Ostatnie krwawienie z odstawieniem miałam 21.09.2012r. Kiedy powinnam spodziewać się miesiączki"?, bo według wyliczeń ,,w czasie brania tabletek'' miałam krwawienia co 28 dni.
|
|
#2417 |
|
Raczkowanie
|
DZiekuje ze jestescie!!!!!!Dziewczyny odstawiłam Harmonet po 3 latach brania.....nigdy was nieczytałam i to bład!!! Własnie sie od was dowiedziałam ze tabletki wysuszja pochwe i włosy wypadaja no i najwaniejse te okropne infekcje.....niewiem gdzie napisac, niewiem gdzie sie poradzic....poszłam do gina bo boli mnie brzuch krzyze i mam jak balon....oczywiscie zrobiłam 2 razu usg i jest ok.....Fakt dostałam antybiotyk i leki na grzybice biore juz 2 dzien i nic niemija
![]() Ponadto mam straszne zrosty i ciagłe bóle w miednicy małej mam dosc .... mam 5 letnich 2 synków i zanim sie nimi zajmowac siedze czytam.....i rycze....Mam strasznego doła.....Prosze napiszcie czy augumentin mi pomoze ? czy ktos tak miał? Dziekuje ze jestescie....Mam doła!!!!!!
|
|
|
|
#2418 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny powiedzcie mi (głupie pytanie) skąd mam wiedzieć że po odstawieniu plastrów jestem już "czysta"... Przestałam je naklejać w maju... Nic się u mnie nie zmieniło. Okres mam jak miałam. Żadnych zmian po odstawieniu nie widzę... Wiem ze niby przez pół roku jeszcze coś się dzieje z organizmem no ale czy są jakieś namacalne metody żeby wiedzieć czy nadal coś tam zostało w organizmie...
|
#2419 |
|
Przyczajenie
|
Ja odstawiłam w lipcu i do tej pory był jak w zegareczku a teraz cisza, 2 testy negatywne( ale one też się mylą) ciąża jest szansa jak zawsze przy współżyciu ale bardzo uważaliśmy. Czy możliwe aby był to skutek odstawienia tabletek? Dopiero teraz?
|
|
|
|
#2420 |
|
Przyczajenie
|
Witam Dziewczyny
![]() Jestem tu nowa więc krótko o sobie: brałam tabletki Cilest przez prawie 10 lat. W między czasie zrobiłam kilkumiesięczną przerwę po 5 latach brania, z tego co pamiętam to w tej przerwie mój cykl trwał jakieś 35 dni. Na dzień dzisiejszy @ miałam 3-go października i była to @ z odstawienia...no i teraz sobie czekam na kolejną...tą pierwszą powiedzmy " naturalną". Jeśli chodzi o jakieś objawy z odstawienia to na razie jedyne co zauważyłam to wzmożone przetłuszczanie się włosów , ale mam nadzieje, że minie to w miarę szybko. Dodam jeszcze, że rzucenie tabletek wynikło z tego, że planujemy z mężem dzidziusia |
|
|
|
#2421 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny czy ginekolodzy są jacyś nierozgarnięci,czy ja panikuję?Pocieszcie mnie bo mi ręce opadają...
Ze dwie strony wcześniej pisałam o moim "przypadku",w skrócie długi okres i plamienie przed.Byłam u lekarza,ba u dwóch!Pierwszy stwierdził,żebym się nie martwiła,że to normalne zawirowania po braniu anty przez ok 7 lat,kazał czekać aż wszystko się samo ułoży (no to tak do pół roku przy dobrych wiatrach...)Drugi lekarz też kazał czekać i zalecił Castagnus przez 3 miesiące coby mi się poprawiło.A mnie szlak trafia-niby dostałam kolejny okres po 28 dniach jak trzeba 7 dni jak w zegarku trwał,ale...znowu jakies plamienia mam po ok tygodniu od @.Wkurza mnie to,no!Jem ten Castagnus (kończę 1 paczkę) i czekam i się wkurzammm...Wesprzyjcie mnie mentalnie,ktos miał podobnie? edit.a może to nie był okres tylko plamienia (bo nie był obfity),a teraz mam ten "prawdziwy okres" (bo niby coś mnie jajnik pobolewa-ale może ja już mam zwidy?) ?Wiecie co ja już ZGŁUPIAŁAM całkowicie...Wypowiedzcie się co Wy na to,bo gini to ja nie wiem,zlewają mnie czy co.Dodam jeszcze,że z Tż postanowiliśmy starać się o potomka,ale póki co to albo plamię albo coś i mimo ochoty na seks,to ta ochota jakoś nam mija bo ja Ciągle plamię,a nie jest komfortowo coś działać kiedy ciągle jak nie urok to sr...palmienie
http://www.niewyparzonapudernica .pl/ Edytowane przez fiolka208 Czas edycji: 2012-10-22 o 10:08 |
|
|
|
#2422 |
|
Raczkowanie
|
Witam.
Tabletki antykoncepcyjne odstawiłam w sierpniu po 7 miesiącach ich brania ( 4opakowania Yaz i 3 Daylette) - dodam, że w ciągu tych 7 miesięcy nie narzekałam absolutnie na nic, wszystko dobrze się przyjęło. Natomiast mam dosyć dziwne objawy, podejrzewam, że to od odstawienia, gdyż tryb życia mi się nie zmienił, nie było raczej żadnych czynników, które mogłyby wpłynąć na zmiany w organizmie. Mianowicie, co chyba najdziwniejsze, spadło mi libido - i jest to niestety dość spora różnica w porównaniu do tego, co było wcześniej zarówno przed jak i w trakcie brania tabletek. Ponadto potwornie zaczęły przetłuszczać mi się włosy i cera, prawie nigdy nie musiałam myć głowy codziennie, ani używać żelu do mycia twarzy, a teraz i tak mało to daje. Stałam się rozdrażniona, chodzę jak tykająca bomba zegarowa, na dodatek odczuwam ciągłe zmęczenie. Zastanawiam się teraz tylko czy na chwilę obecną jest sens badać hormony, skoro teoretycznie czas uzyskania równowagi hormonalnej to 6 miesięcy, natomiast dziwią mnie te objawy, zwłaszcza zanikające libido, co nie jest chyba częstym zjawiskiem. Z góry dziękuję za odpowiedzi
|
|
|
|
#2423 |
|
Zakorzenienie
|
No niestety, teraz niewiele zrobisz. Poczekaj chociaż do końca roku i w styczniu zrób sobie profil.
|
|
|
|
#2424 |
|
Zakorzenienie
|
ja po odstawieniu tabletek też mam tłuste włosy, pryszcze wróciły, skóra mi się przetłuszcza.
także znów czuję się jak nastolatka, która dojrzewa )
|
|
|
|
#2425 |
|
Zakorzenienie
|
ja niestety też narzekam na przetłuszczające się włosy i cerę (od zawsze miałam z tym problem przed tabletkami) ogólnie narazie może byc oby gorzej nie było
1. cykl po odstawieniu-30 dni 2. cykl 27 dni |
|
|
|
#2426 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny! Ja odstawiłam Cilest po ok. czterech latach brania.. Bardzo pomógł mi w walce z kłopotliwą cerą, tabletki były ostatnią deską ratunku.. Poza tym wyregulował mi okres i uczynił go mniej bolesnym (przed terapią hormonalną po prostu umierałam z bólu).. Już kilka miesięcy jak nie biorę tabletek, czuję się świetnie i nie dokucza mi nic prócz okrutnych boleści piersi.. Bolą sukcesywnie na ok. tydzień przed okresem.. Zupełnie nie wiem jak sobie z tym radzić..
|
|
|
|
#2427 |
|
Przyczajenie
|
Cześć Kobitki
) czytam Wasze wątki i postanowiłam się wypowiedzieć. 16.10 (prawie 3 tyg temu) przerwałam tabletki - bardzo źle się czułam - ponad 2 lata Yasminella,potem Lesine. Stosunek odbyliśmy 15.10, 18.10 i jeszcze z dwa razy aż do 01.11 włącznie - bez zabezpieczenia. Z tego względu, że gdy dzidziuś się pojawi to będziemy bardzo szczęśliwi. Natomiast powiem Wam jak się czuję aktualnie: -od kilu dni bardzo bolą mnie sutki w dotyku a nawet w delikatnym niechcącym zetknięciu się z nimi - kilka razy zawroty głowy - od kilku dni uderzenia gorąca - temperaturę dziś mierzyłam - 36,9 - ból podbrzusza głownie z lewej strony - krwawienie z odstawienia pojawiło się 3 dnia (19.10) - strasznie wysypało mnie na twarzy - brak apetytu od ok 1,5 tygodnia - test ciążowy - negatywny ( pewnie za wcześnie na wykonanie - zrobiłam z ciekawości) - libido poprawiło się zdecydowanie na ogromny plus )) przed tabletkami rozpierała mnie energia i ciągła chęć po tabletkach z czasem spało do ZERA , natomiast od ok tygodnia czuję większą i nieprzymuszoną chęć )Powiem Wam tak, od ok 1,5 tyg codziennie robiłam testy owulacyjne aby trafić na dni płodne - ale wszystkie wychodzą negatywne ![]() Trudno mi stwierdzić czy tak na prawdę jestem w ciąży. Wiele czytałam o hiperowulacji.. o rozregulowaniu cyklu po hormonach. Wiadoma sprawa - ingerencja w żywy organizm. Wizytę u lekarza mam 12.11. To co wymieniłam wyżej - podciągam jako skutki odstawienia tabletek. Buziaki ))p.s. oczywiście biorąc tabletki czułam się raczej dobrze. Cykl regularny. Czułam 100% pewności w zabezpieczeniu. bardzo się pilnowałam aby nie pominąc tabletki oraz uważała na interakcje z innymi lekami.
Edytowane przez anke20 Czas edycji: 2012-11-04 o 19:41 |
|
|
|
#2428 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czytam, czytam i nie rozumiem ![]() 19.10 - dostałaś okres, kochałaś się do 1.11 czyli do 12-go dnia cyklu tak? nie wychodziły Ci testy owulacyjne, to mnie raczej nie zaskakuje bo chyba owulacja do 12go dnia to rzadkość raczej bym celowała z testami miedzy 8 a 25 dniem cyklu (po odstawieniu tabletek), ja np. miałam owulkę w 21 dniu i wtedy zaszłam w ciąże![]() Piszesz, że robiłaś test ciążowy, nie widzę z grubsza sensu 3 a nawet 5 dni po stosunku, bo nie ma prawa wyjść pozytywny tak wcześnie, najwcześniej po ponad tygodniu bym poszła na betę jak już coś. Piszesz, że do ginekologa się umowiłaś na 12go czyli przed planowanym terminem miesiączki (która by wypadała pewnie ok 19.11) więc rozumiem, że kontrolnie, bo nie ma szans na potwierdzenie albo zaprzeczenie ciąży na tym etapie ![]() Co do bóli piersi itp. przerabiałam to po odstawieniu także się nie martw tym, z pryszczami walczyłam też 3 miesiące ale odpuściły ![]() powodzonka
|
|
|
#2429 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Stosunek byl w tym czasie więc stąd na myśl przyszło zrobienie testu ciążowego. Co do testów owulacyjnych to wykonuję je codziennie do teraz aby trafić na dni płodne.. tak jak pisałam cały czas negatywne więc tak jak piszesz wszystko przede mną ![]() Do lekarza wybieram się kontrolnie ;-)
|
|
|
#2430 |
|
Zakorzenienie
|
anke20- po odstawieniu tabletek nawet to 6 miesięcy możesz mieć problemy z okresem i owulacją.
także spokojnie. daj organizmowi czas na przyzwyczajenie się i wyregulowanie. wszystkie objawy o których pisałaś sa naturalne i ja również takowe miałam. powiem Ci, że ja w maju ostawiłam tabletki i do dziś staram się zajść w ciążę bez efektu. pierwszy okres po ostawieniu tabletek miałam po 10 dniach, kolejny po 26 a później po 34, 34, 33, 35 dniach... także życzę cierpliwości i powodzenia. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:16.

Ja bym osobiście tak nie ryzykowała, stąd radzę Ci wziąć jeszcze te dwie tabletki od dnia stosunku.
ALE! To nie temat do takich rozważań.
, po ok 7 latach brania tabletek (Femoden) postanowiłam je w końcu odstawić. W niedzielę biorę ostatnią tabletkę. Po tym wszystkim co tu przeczytałam, od tych wszystkich skutków ubocznych zjeżył mi się włos na głowie. No trudno, pozostaje mieć nadzieję że ja ten odwyk przejdę w miarę łagodnie. Przed braniem tabletek miałam bardzo nieregularne dłuuugie cykle i dodatkowo okropnie bolesne miesiączki (omdlenia, wymioty, generalnie cuda na kiju i pogotowie u mnie co miesiąc) i straszliwie boję się że to się powtórzy. Proszę powiedzcie mi czy któraś z Was miała podobny problem jak ja i czy po odstawieniu tabletek bolesne miesiączki wróciły?

, ale mam nadzieje, że minie to w miarę szybko. Dodam jeszcze, że rzucenie tabletek wynikło z tego, że planujemy z mężem dzidziusia