Wycinanki Łowickie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-06, 19:19   #1
EwcIaKIcIA
Zakorzenienie

GG do EwcIaKIcIA

Wycinanki Łowickie

Jestem bardzo zafascynowana tymi ślicznymi wycinankiami i chciałabym, aby może któraś wizażanka-łowiczanka, albo niekoniecznie która po prostu wie jak sie robi takie cuda mogła mi cos na ten temat podpowiedziec... czekam na jakieś pomoce, poradniki i wszystko co mogłoby pomóc w nauczeniu sie takich śliczności

Dla tych co nie wiedza moze jak to dokładnie wygląda zamieszczam kilka zdjec znalezionych w internecie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (57,2 KB, 123 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (67,3 KB, 80 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (92,6 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4.jpg (55,1 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 5.jpg (84,1 KB, 46 załadowań)
Rodzaj pliku: gif lowickie_wycinanki.gif (46,0 KB, 51 załadowań)

wędrowniczek:
Monika_75>honka'>JaneB>hejasz>Pagata>ewel ika>dagus_gd>poppy>Alexan draM>joanwi>nir>agniesia1 25>Damurek>kaariokaa>JA

Już praawie w domku
EwcIaKIcIA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 19:51   #2
hmmm
Raczkowanie

Dot.: Wycinanki Łowickie

Wydaje mi się, że po prostu to się wycina z kolorowego papieru i nakleja potem jedno na drugie. Kiedyś wycinałam śnieżynki z serwetek, myślę, że to coś podobnego. Pewnie składa się kartki na pół, albo wycina z kilku na raz.
Stary 2009-07-06, 20:11   #3
EwcIaKIcIA
Zakorzenienie

GG do EwcIaKIcIA

Tyle to i ja wiem bo mam jedna taka w domu, tylko chodzi mi o to czy łowiczanki mają jakieś specjalne sposoby na wycinanie tego, bo wiem ze taka jedna wycinanke sa w stanie zrobic w ok 30 min bez najmniejszego problemu...

wędrowniczek:
Monika_75>honka'>JaneB>hejasz>Pagata>ewel ika>dagus_gd>poppy>Alexan draM>joanwi>nir>agniesia1 25>Damurek>kaariokaa>JA

Już praawie w domku
Stary 2009-07-06, 20:30   #4
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

super, ze poruszyłas ten temat. mnie rowniez bardzo podobaja sie takie wycinanki i poprzegladałam w necie co niektore strony na ten temat. ciezko jest jednak znaleźć konkretne info na temat techniki wycinania bo tego ucza artysci na warsztatach
ale oto co znalazłam na jednej ze stron o historii wycinanek:
wklejam cytat:

Wbrew obiegowym poglądom nie trzeba mieć nożyc do strzyżenia owiec, aby wycinanki były piękne, wycinać można każdymi. Szczególne możliwości dają nożyczki o wygiętych ostrzach np. te od manicuru. Precyzyjnie wtedy można wykonać wszystkie owale i okrągłości.
Nie należy rysować tego, co ma zostać wycięte. W tej technice nożyczki należy traktować jak ołówek. Papier, nawet ten kolorowy, jest na szczęście na tyle tanim materiałem, iż nie trzeba go oszczędzać, szczególnie przy pierwszych próbach. Można zaczynając używać białego papieru, a kiedy wycinanka zostanie umieszczona na ciemnym tle będzie równie piękna, a czasem piękniejsza niż kolorowa.
Wycinanka, aby osiągnęła pełny efekt, powinna być kontrastowa kolorystycznie w stosunku do tła, na którym ją umieszczamy.
Linię złożenia papieru nazywamy osią. Najprostsza wycinanka jest jednoosiowa - po prostu raz złożona kartka papieru. Wycinający tnie, zaznacza zaplanowany kształt. Oś można przecinać, ale na tyle płytko, by wycinanka nie rozpadła się. Po rozłożeniu kartki mamy wycinankę idealnie symetryczną po obu stronach osi. Jednak czym wprawniejszy i z większą fantazją wycinający, tym swobodniej stosuje wiele osi przy pracy nad jedną wycinanką. Mamy wtedy wycinankę wieloosiową. Polega to na składaniu papieru w różnych kierunkach wobec osi głównej, np. skosem do niej lub prostopadle. Można też złożyć papier parę razy równolegle (mamy wtedy osie równorzędne) i uzyskamy wycinankę rytmiczną. Częstym sposobem składania papieru jest koncentryczny - tak powstają słynne "gwiozdy".
W wycinance autorskiej, dla zwiększenia efektu, często "łamana" jest symetria przez dodanie - doklejenie dodatkowych elementów, bywa w innym kolorze niż cała praca. W wycinance autorskiej wycinający ma pełną swobodę w przekształcaniu przyjętych kanonów estetycznych.
Jest jeszcze wycinanka - wyklejanka, z której najbogatszą formę stanowi łowicka kodra, ale równie interesujący jest klapok gąbiński czy wstążka z Puszczy Białej. Kodra to obrazek zamknięty w prostokątnej przestrzeni, przekazujący obrazy z życia wsi, ale wsi z XIX w. Wyklejanka - kodra współczesna może oczywiście - szczególnie gdy jest autorska - przywołać obrazy wsi współczesnej, tyle że traktory wśród kwiatów są jakoś nie na miejscu, ale były też wycinanki przedstawiające np. wybory lub uroczystości państwowe.
Kiedy gotową wycinankę pragniemy umieścić na kartonie używamy kleju bezbarwnego w niewielkiej ilości. Nakładamy klej punktowo. Nie należy pokrywać wycinanki w całości klejem, ponieważ schnąc zmarszczy papier.
Stary 2009-07-06, 23:57   #5
EwcIaKIcIA
Zakorzenienie

GG do EwcIaKIcIA

bardzo chetnie bym sie wybrała na takie warsztaty, mieszkam w sumie blisko od łowicza (ok.40km), moze sie tam kiedys wybiore i sprobuje poszukac, dowiedziec sie gdzie mozna sie tego nauczyc. W końcu łowicz nie taki wielki. Myślałam jednak zakładając ten wątek ze moze znajdzie sie jakaś łowiczanka która potrafi tak pieknie wycinac i udzieli nam paru rad, mysle ze nie tylko mnie i Titanie interesowałoby jak takie dzieła sie robi, wiec dalej czekam na jakieś porady może...

wędrowniczek:

Już praawie w domku
Stary 2009-10-05, 09:07   #6
Agucha1983
Przyczajenie

Dziewczyny-zazwyczaj w wakacje ( w weekendy) w skansenie przy Muzeum w Łowiczu organizowane są warsztaty sztuki łowickiej. Radzę śledzić informacje na stronie miasta... Ja wprawdzie nie uczęszczałam na te spotkania, ale wiem, że warto A ja jestem póki co "wycinankowym samoukiem" pozdrawiam serdecznie

Agucha1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-18, 15:59   #7
Gocha1809
Raczkowanie

Smile Dot.: Wycinanki Łowickie

Ja jestem samoukiem Większe elementy (brzegi) możesz wycinac zwykłymi nożyczkami, ale te malutkie tymi do paznokci. Oto moje prace
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Wycinanka y.jpg (81,8 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0664.jpg (104,8 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0780.jpg (105,3 KB, 20 załadowań)
Gocha1809 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości